franson franson

Torget 1/2000

För Kortvågslyssnare


Välkomna flickor och pojkar, herrar och damer, käringar och gubbar till ett nytt år(-tionde / -hundrade / -tusende) med Torget. Det är bara att välja vad ni önskar eller kan stå ut med.

Först en liten ursäkt för att ''riv ur'' bilagan med Engelsksändarlistan inte blev så lämplig att riva ur. Jag frånsäger mig dock allt ansvar för att det blev som det blev. Hr Hred har försökt komma med en bortförklaring. Men jag har genomskådat honom. Han ville helt enkelt att ni skulle råka läsa hans egna rader också varje gång ni skulle titta i listan.

Och på tal om Engelsksändarlistan så är ni väl medvetna om att den alltid finns i en uppdaterad version på Internet. Under julhelgen blev den ändrad till att vara på engelska istället för på svenska. Jag hoppas att detta inte är till allt för stor nackdel för er. Det har dock visat sig att sidan utnyttjats av väldigt många icke-svenskar. Sedan jag i juli 1999 satte in en besöksräknare på sidan passerades 1.000 besök i slutet av november och 1.500 besök passerades denna helgen. Idag är det ca 100 besök i veckan på sidan. Och det gör att det känns meningsfullt att lägga ner jobb på den. Även själva startsidan, Listen to the world, har passerat 1.000 besök. Men den räknaren har funnits längre. Vilket väl var allt att berätta så här. Ha det så trevligt när ni botaniserar i månadens (tror jag) 7 sidor.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.

Och lite om de andra skandinaviska språken.

Efter många försök har jag plötsligt fått ett brev från ERT. Visserligen är det inget direkt svar på mina förfrågningar om de svenska sändningarna. Men, om jag läser schemat så finns det faktiskt inga svenska sändningar upptagna. Sändningen 1900-1950 uppges vara på engelska, franska, tyska och polska! Visserligen finns S=Swedish med i noteringarna längst ner, men jag hittar inget S i schemat. Det finns fler språk som finns med i listan, men som inte finns i schemat.

Vad bjuder NRK på för program?

NRK sänder två olika program parallellt. Program 1 har:
Må-FrNyheter og aktuelt.
Lø:Nyheter og ukeoppsummering.
Sø:Nyheter og aktuellt.

Program 2 bjuder:
Må-Fr:Nyheter. Presserunde. Distriktsnytt.
Lø:Nyheter. Postkassa.
Sø:Nyheter. Religion og livssyn.
Distriktsnytt innebär på måndagar från Oslo, Akershus och Østfold. Tisdagar från Baskerud, Vestfold, Telemark och Agder. Onsdagar från Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane och Møre og Romsdal. Torsdagar är det dags för Hedmark, Oppland och Trøndelag medan Nordland, Troms och Finnmark får vänta till fredagar.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Earthtuner är ett program som ska underlätta att lyssna på radio via Internet. Det finns en stor mängd radiostationer inlagda i programmet och sedan kan man välja vilken typ av station man vill lyssna på, eller på en jordglob var den ska ligga. Programmet är amerikanskt och det visar sig i att det är en övervikt av amerikanska stationer. Men, det finns stationer från hela världen.

Det fina är att det just nu är gratis. En ny version som ska ersätta den nuvarande Earthtuner är på gång, och i avvaktan på detta kan man ladda ner Earthtuner helt gratis.

http://www.earthtuner.com

Monitoring Times får väl sägas vara först i sitt slag. Tidningen finns nu tillgänglig för nedladdning i .pdf format för den som inte vill ha den tryckta tidningen. Priset för ett år sägs vara $19.95 vilket vad jag se, jämfört med ett gammalt tryckt nummer jag har, blir mycket billigare. Allra helst för oss utanför USA.

http://216.122.81.134/mtexpress.html

är en adress att kolla. Ett några månader gammalt nummer finns för att testa.

Nackdelen är att det blir en relativt stor fil att ladda ner. Dryg åtta MB låg filen för augustinumret på så det tog en dryg halvtimme att få ner. Men så är det mer än 100 sidor.

En annan nackdel är att det naturligtvis är lite svårare att läsa tidningen än en papperstidning. Sitter man med en 15'' skärm så blir texten för liten om man har sidan i helskärm. Och ska texten vara läsbar så blir det mycket skrollande. Men som sagt, man tjänar en del pengar.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Federal Radio Corporation of Nigeria, dvs FCRN har från Thomcast beställt 2 nya kortvågssändare och 9 FM-sändare till Lagos, Enugu, Abuja, Ibadan och Kaduna läser jag i Radio-Kurier - weltweit hören. Som är det nya namnet efter sammanslagningen av de båda tyska Kurier och weltweit hören. Jag undrar om dom accepterar att man förkortar till RKWW eller något ditåt. Antagligen inte!

* ”Fri radio” innebär att vissa tar sig friheter. Radio5 (på 106,2 MHz) i Grindsted i Danmark fick problem när man skulle starta upp sändningarna den 5 november förra millenniet. Det var tyst på frekvensen. Det visade sig att någon hade stulit sändaren. Läst i DX-Fokus.

* OBS att jag inte bryr mig om när millennieskiftet verkligen inträffar. I och för sig har nog de som hävdar att det egentligen är ytterligare ett år kvar till det riktiga millenniesiftet rätt. Men å andra sidan så har man räknat fel på ett antal år ändå. Så det kan väl kvitta när ni super er fulla och spränger fingrarna av er.

* Jag noterar också, i samband med mitt senaste besök, att Radio France Internationale helt plötsligt faktisk även pratar engelska på sin hemsida. Jag har tidigare haft ett helsike att förstå något eller hitta på deras helt franska hemsida. Nu finns det plötsligt en möjlighet att klicka på ”english” redan på startsidan. Hurra för Paris, börjar dom inse att inte alla pratar franska?

* WRNO i New Orleans har som väl en hel del märkt problem med sin sändare. Förra december blev sändaren totalförstörd i en brand. Sedan dess sänder man nu med en 1 kw amatörsändare på frekvensen. I Contact läser jag att föräkringsbolaget nu meddelat att dom vägrar betala ut ersättning för sändaren. WRNO’s advokat, Ashton Hardy, uppger att man ska överklaga beslutet. Stationen är fortfarande till salu, för $500.000. Bara marken är värd mellan $200.000-$300.000 uppger han. En halv miljon dollar, det har man väl i bakfickan så man kan få sin egen kortvågsstation (på en kilowatt och osäkert om det kan bli mer....).

* Extrema budgetkortningar har ställt Lietuvos Radijas inför en existensfråga. För att klara besparningskraven funderar man på att helt ställa in två av sina 3 nationella radiokanalerna, samt alla sändningar på mv och kv. Ett definitivt beslut förväntas inom kort. Berättar Bernd Trutenau i Vilnius via SWEDX.

* Ibland kan vi höra fel. En ny anti-iransk clandestine station vid namn Radio International antogs sända från Tadjikistan. Troligtvis för att man hört Dushanbe (huvudstaden i Tadjikistan) nämnas i sändningen. Problemet är att vad Radio International sade var att man inte sände måndagar och onsdagar. Måndag på persiska är dushanbe. Staden har en gång i tiden fått sitt namn av veckodagen när det var torgdag. En Radio International har tidigare sänt via WWCR till Iran. Berättar Glenn Hauser.

Från Teleprintern

* Jag ser att BBC ska sluta besvara lyssnarrapporter. Det kostar för mycket! Har dom egentligen besvarat så’na på länge? Eller ska man sluta ännu mer med att svara!

* Jag tror inte jag kommit ihåg att gratulera Radio Swedens engelska avdelning som firade 60 års jubileum den 1 december. GRATTIS!

* Slutligen vill jag inte avhålla er från ett länktips på Internet så här i milleninieskiftestider. http://www.millennium.com.


Alexanderbudskap

På nyårsdagen klockan 13 sände kung Carl XVI Gustaf ett unikt millenniebudskap via långvåg från den mycket speciella radio-sändaren i Grimeton öster om Varberg. Tidpunkten valdes för att det nya årtusendet då inträdde på andra sidan jordklotet. Det allra första meddelandet från Grimeton sändes på dagen för 75 år sedan av Gustaf V.

Radiostationen uppfördes 1922-24 och blev den första säkra trådlösa telegrafförbindelsen mellan Sverige och USA. Anläggningen med sex master som är 127 meter höga konstruerades av svenskamerikanen Ernst FW Alexanderson hos General Electric och representerade dåtidens spjutspetsteknik. Sändaren är den enda bevarade i världen i sitt slag och skyddades som byggnadsminne 1996.

- Det är första gången kungen talar via långvåg från Grimeton och det är med anledning av tusenårsskiftet, säger länsantikvarie Mats Folkesson i Halmstad.

TT, Varberg via Dagens Nyheter via Jorma Metso. Tack!

Om du vill veta mer om den unika anläggningen i Grimeton rekommenderas ett besök på hemsidan: http://www.telemuseum.se/grimeton/. Bilderna kommer också därifrån. Jag hoppas att det accepteras.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Ahh! Statistik! Tyska Kurier mit weltweit hören har haft en enkät i tidningen. Totalt 574 svar kom in, vilket var 12,8% uppges det. Och det är man nöjda med. Vad visar då siffrorna?

Ålder: 1% är 20 år eller yngre, 25% är över 60 år gamla. 74% är över 40 år gamla. Vi kan alltså se att även de tyska DX-arna lider av ett visst åldersproblem. Ålderskurvan är något snedvriden.

66% av de som svarat uppger att dom lyssnar på radio dagligen, ytterligare 22% har uppget nästan dagligen. 2% lyssnar på radio mindre än en gång i veckan. Varför läser man då en tidning om radiolyssning?

98% lyssnar på kortvåg, 80% på UKV, 67% på Mellan- och Långvåg. 34% lyssnar på Amatörradio och 17% lyssnar på Satellitradio. 32% har en satellitmottagare, men tydligen använder bara hälften den för att lyssna på radio.

Vad lyssnar man då på? 92% lyssnar på nyheter, 58% på politik, 55% på kultur och 52% på musik.

15% uppger att dom lyssnar på mer än 30 olika utlandssändare. Ca 30 säger 6%, ca 20 säger 20% och ca 10 sade 37%.

Det visar sig att 74% talar engelska (86% förstår engelska), men mindre än 1% har uppgett att dom talar eller förstår svenska. Ska vi förstå av detta att svenskan är ett impopulärt språk bland tyskar? Efter engelskan kommer i nämnd ordning franska, spanska, ryska, holländska, italienska och portugisiska. Men alla språk kommer långt efter engelskan.

42% sade sig våga sig på att sätta ihop en byggsats. Vilket tyder på ett högre teknisk kunnande än jag hade trott.

Allt gäller alltså bland läsare av den tyskspråkiga Kurier mit weltweit hören (numera Radio-Kurier - weltweit hören).


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

För någon vecka sedan visade TV en film som skulle skildra hur det gick till när NBC skulle ersätta Johny Carson som programledare för Tonight. Det fanns två konkurrenter om jobbet. Jay Leno och David Letterman.

Både intrigerade bakom kulisserna, allra mest Jay Lenos manager (om man nu ska tro på att TV-filmen var ett sanningsvittne). Och det var också Jay Leno som till slut fick jobbet. Under en tid hoppades David Letterman på att få överta jobbet, men gav till slut upp och gick för dyra pengar till CBS istället. Och är idag en hård konkurrent till Jay Leno. Idag är det dock Jay Leno som har flest tittare.

Hur var då filmen? Ja, det var en ganska typisk amerikansk TV-film. Och behållningen var egentligen inte att få skildrat själva kampen om vem som skulle få jobbet. Utan det var kanske roligare att få se hur det gick till bakom kulisserna. Med väl intränade skämt som skulle låta spontana osv.

De som missade filmen, missade faktiskt en del. Jag ger filmen 3 lurar, med smak på en fjärde.


Så kan det också gå till

Den här lilla historien har jag fått mig tillskickad från Lars-Olof Hansson, som läst den i Worldwide DX-Club's Top News i somras. Inskickat av Dieter Kumbach som läst det i Lonely Planet Publications. Vi tar det väl på engelska:

NIUE Isl. "... A month earlier I was in Niue, a PAC Isl nation with the population of a very small town. ... Tiny Niue had a radio stn which operated in equally laid back style. Officially Radio Niue started bcing at 6 am but that depended on the announcer getting out of bed in time - some mornings it would be 6.15 or even 6.30. In the week before my visit there was a day when it was 7.30 before without any opening music or prior warning, Radio Niue suddenly squawked into life. 'Yes, yes, I know you think I've really overslept this morning,' were the opening words. 'But actually I've been talking to you, playing records, bcing the nx, for the last hour and a half. It's just that I forgot to turn on the tx.''


Allt under en hatt


http://listen.to/the.world

Välkomna!

English Language Program Schedules
Torgets web- och .pdf versioner
Engelsksändarlistan
Lyssna på svenska
SWEDX epostlista
Hialösa DX-News

På resa till Köpenhamn och EDXC-möte

I november arrangerades i Köpenhamn 1999 års European DX-Councils årliga möte. Och även om det är sent, så har jag blivit ombedd av Hr Hred att skriva ner några rader om vad som egentligen hände, och vad jag tyckte om detta. Så då gör vi väl det.

När jag såg att mötet skulle hållas i Köpenhamn fick jag tanken, att jag skulle passa på at göra ett besök, om än bara för dagen..

Jag tog kontakt med EDXC:s finske ordförande Risto Vahakainu. Och efter epostutväxling med Risto och Anker Pedersen i Köpenhamn kom vi överens om att jag anslöt mig till sällskapet på lördag morgon när man skulle åka in till Köpenhamn från hotellet i Lyngby

Jag missade fredagens samkväm, men skulle ju få tid att träffa alla ändå. Alltså kollade jag upp tåg- och båttider och kom fram till att det skulle passa alldeles utmärkt. Men kvällen innan kom jag på att lördagen 5/11 faktiskt är helgdag i Sverige och det tåg jag tänkt mig gick inte. Jag fick ta en taxi till Helsingborg. Men sedan gick det fint, och jag var i god tid på Vesterport station och satt på en bänk och läste en tidning medan jag väntade.

Och det dröjde inte så länge innan ett 20-tal mer eller mindre medelålders herrar (och några medföljande damer) i en grupp dök upp, och där jag faktiskt kände igen några.

Efter en trevlig promenad genom ett ganska tomt Köpenhamn anlände vi efter en tid till Danmarks Radio där dagens första punkt på dagordningen var ett besök under ledning av Erik Koie

Jag har inte träffat Erik förr, men det visade sig vara en trevlig bekantskap. Han visade oss runt i byggnaden och vi fick se allt från TV-studior och radiostudior till fikarum, koncertsal och teknisk utrustningen. För att inte tala om besök på utlands-avdelningens kontor. Som är ett skrivbord i en hörna......

Besöket tog några timmar, och var mycket trevligt och givande.

Efter detta tog vi en ny promenad genom ett nu plötsligt mindre folktomt Köpenhamn. Förklaringen hade vi sett på alla monitorer på DR. Han heter numera Nikolai William Alexander Frederik. Den danske prinsen döptes på förmiddagen, och alla danskar satt och tittade på TV!

Nästa besök under dagen innan lunchen var ett besök på det nya Telemuseet som ligger centralt i Köpenhamn vid Runde torn. En ung, men mycket positiv och kunnig guide, berättade om vad som fanns. Det är ett kombinerat Post- och telemuseum. Och vi fick se allt från äggformade postdiligenser till gamla radioapparater och telefoner. Vet ni förresten varför postdiligenserna i Danmark var runda som ett ägg? Jo, det är för att dom inte skulle kunna ta passagerare. Dom hade trillat av direkt.

Besöket avslutades med lunch på ovanvåningen av Telemuseet. Och om ni är i Köpenhamn kan jag rekommendera ett besök här. Man har en fin utsikt över Köpenhamn från restaurangterassen.

Sedan var det dags för promenad tillbaka till stationen och tåget till Lyngby och hotellet för årsmötesförhandlingarna.

Ett dryga 25-tal deltagare fanns med. Hela (?) tre svenskar hade dykt upp. Förutom jag själv, Tibor Szilagyi från Stockholm och Hermod Pedersen som precis som jag bara deltog på lördagen. I hans fall bara vid själva mötet. Totalt var 10 länder representerade. Varav några stationer (Frank Vossen på RVI, Herbert Kuhnle från ORF och Waldemar Krämer från DW).

Själva mötet inleddes med en tyst minut för Arne Skoog och Jens Frost innan de egentliga diskussionerna började. Risto berättade att han inte ställer upp för omval vid nästa årsmöte när det är dags för val av ny ordförande. Diskussionen handlade till stor del om hur den nedåtgående trenden för hobbyn, klubbar och EDXC ska vändas. Men någon lösning syntes inte, det var mest pessimistiska tongångar.

Nästa möte ska bli i Madrid, men det hade inte kommit fram något datum i samband med Köpenhamnsmötet.

Efter att stationsrepresentanterna fått ordet bestämde sig jag och Hermod oss för att lämna mötet. Skulle man hinna hem i tid var det dags då.

Det berättas dock att det varit en musiktävling som Risto arrangerat. Vinnare blev den mycket sympatiske Allan Cummings från England.

På söndagen åkte de kvarvarande hem till Anker Petersens hem i Skovlunde, platsen där EDXC bildades för 32 år sedan och där man bland annat tittade på Ankers QSL-samling. Men om detta vet jag inte eftersom jag då sysslade med annat i mitt eget kära hem.

Som slutsats kan sägas att det var trevligt att deltaga, men den diskussion som fördes var mycket pessimistisk, och det är synd att det inte var fler som ställt upp. Men det visar väl bara hobbyns situation idag.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Popularitetsomröstningar tycker jag, som ni nog märkt, är kul. Denna kommer från den tyska boken Sender & Frequenzen. I 1999 års upplaga bad man läsarna skicka in en lista på deras 3 favoritstationer. Och i 2000 upplagan presenteras resultatet. När ni läser det så bör ni observera att det är en tyskspråkig bok. Totalt 2.719 röstande deltog.

1.Deutsche Welle1016
2.BBC London912
3.Radio Österreich Int680
4.Radio HCJB409
5.Radio Schweden348
6.Radio Japan270
7.China Radio International251
8.Stimme Rußlands239
9.Radio Korea International194
10.Radio Finland165
Och efter det följde Voice of America, RadioBras, Radio Budapest, Radio Prag, Swiss Radio och Voice of Free China som alla också fick över 100 röster.

DW:s höga placering förvånar något. Men det är som sagt en tysk bok. Vilket väl också förklarar ORF:s höga placering. Radio Swedens 5:e plats får väl sägas vara en hedrande sådan.

I The Radio Newsletter hittar jag lyssnarsiffror för de lokala radiostationerna i London. Så här är listan över dem:
Capital FM13.0
Magic 105.45.0
Heart 106.2 FM4.6
Capital Gold London4.4
Kiss 100 FM4.2
Virgin FM (London)2.6
LBC 1152AM2.5
BBC GLR1.3
Sunrise Radio1.6
Xfm1.3
Jazz FM 102.21.2
Ritz Country0.9
News Direct 97.30.7
Premier Christian Radio0.6
Liberty Radio0.3
Spectrum International0.2
Samma RAJAR undersökning visar att BBC:s kanaler har 50,3% av lyssnarna i hela Storbritannien. Det går uppåt för Radio 1 (10,6%), Radio 5 (4,2%) och de Lokala/Regionala stationerna (11,4%)medan Radio 2 (12,2%), Radio 3 (1,2%) och Radio 4 (10,6%) tappar lyssnare.


Torget - Din guide i eterhavet

Så sant, så sant!

Nu har det väl gått alldeles för långt. Man tycker att radiotjänst, efter att ha förbrukat större delen av sitt förtroendekapital genom införandet av den så kallade ”skvalkanalen”, P3, borde ha vett att på något sätt försöka upprätthålla standarden i övriga kanaler.

Men inte; vi trägna lyssnare som fått finna oss i att såväl ”Frukostklubben” som ”Radiodoktorn” (Jag syftar självfallet på den riktiga radiodoktorn, Heinemann) försvunnit ur programtablån, skall tydligen med alla till buds stående medel trakasseras. Genom att gå över till så kallade ”digitala” utsändningar vill man tvinga oss att skrota våra fullt funktionsdugliga radiomottagare till förmån för modernt skräp.

Emedan jag inte gärna vill gå in i nästa årtusende utan möjlighet att åtminstone få avnjuta ”Trädgårdsdags”, provbet jag det sura äpplet och gick in hos min lokale radiohandlare för att utvälja en ny radioapparat. Vad tror ni jag blev erbjuden? Någon sorts halvsmält brödburk i svart plastic, full med blinkande kulörta lampor, men likväl saknades ”Magiskt öga” (för smidig kanalinställning) såväl som möjlighet att ta in vare sig ”Hilversum” eller ”Kalundborg”!

Det är väl ändå höjden! Marconi hade vänt sig i sin grav om han hade fått leva för att uppleva detta.

Med Hopp om Bättring.

Kapten Stofil.

Med benäget bistånd stulit ur Dagens Nyheter via Jorma Metsos vänliga bistånd med saxen.

Känner ni igen er? Eller vi har inte hunnit bli riktigt så gamla än. Men visst ligger det lite i det hela.


Hårda bud i USA

Följande text hittar jag i DXLD från Glenn Hauser:

”I get lots of request for QSL cards. Our QSL policy:
1. The listener must provide 5 hours of programming details. The 5 hours do not have to be consectuive but can be any combo of hours or days,
2. Self addressed envelope
3. Postage or 2 IRC’s for reply”

/Dave Frantz, WGTG

Observera vad där står. 5 (fem) timmar! Så ordentliga rapporter skriver vi väl alla, eller......


Antennproblem

Jag läser om WRIV i Riverhead, Long Island, USA som fick problem. Kommunen ville ha marken där antennmasten stod för att bygga ut sitt reningverk. Så stationen hade inget annat val än att riva ner antennen.

Hur sänder man på mellanvåg (WRIV sänder på 1390 kHz) om man inte har någon antennmast. Ja, I Riverhead finner man tydligen på råd i varje fall. WRIV betalar nu $416 i hyra till staden för rätten att utnyttja luften ovanför den gamla platsen. Och där hänger en heliumballong med antennen drygt 40 meter upp i luften. En gång i veckan får man göra sändningsuppehåll för att personalen ska kunna fylla på ballongen med ny fräsch heliumgas.

Det kanske ska påpekas att WRIV bara ser detta som en temporär lösning tills man hittat en ny bättre plats för en antennmast.

Läst i Contact via Howard Price, via rec.radio.broadcasting via Christoph Mayer, Medium Wave Circle.

En stilla undran är hur gammal historien är, och hur den förändrats med tiden?


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Vi bjuder på lite ändrade scheman och lite annat smått och gott. Som vanligt gäller att jag gärna ser att ni kommer med bidrag, idéer, synpunkter eller bara hör av er med en tårta som tack för den intressanta spalten.

* DANMARK Radio Denmark International kan återigen höras på engelska berättar Erik Koie på Danmarks Radio. En nyhetsbulletin sänds numera 4 gånger om dagen måndag-fredag på MV, LV och via Real Audio (http://www.dr.dk/news/).
0740-0745243 1062må-fr
1000-10051062må-fr
1610-16151062må-fr
2100-21051062må-fr

* ETIOPIEN Radio Ethiopia sänder sina engelska program enligt detta schema:
1030-11005990 7110 9705må-fr
1600-17007165 9560 11800 
Den senare sändningen är external service. Och enligt GH ska följande schema gälla:
Kaleidoscope / Ethiopia Today
TiPress Review / Africa in Focus
OnGuest of the Week / Woman’s Forum
ToEthiopian Music / Spotlight
FrPress Review / Introducing Ethiopia
Contact / Ethiopia this Week
Listeners Choice
Fast mottagningen är väl inte den bästa........

* KINA China Radio International skickar ut sitt magazin The Messenger 6 gånger om året. Och här kan man hitta en del förhandsinformation om kommande program. För februari berättar man om följande inslag.
* Dongyue templet i östra Beijing är det största Taoist templet tillhörande Zhengyi skolan. Det uppges vara berömt för alla sina duastatyer och liknande. Den 11 februari besöker Cultural Spectrum templet och den traditionella vårfestivalen där. Cultural Spectrum sänds varje torsdag.
* Lördagen den 19 februari ska Music from China spela musik med Wang Tiechui. Som är en välkänd kompositör och musiker. Han spelar bambuflöjt. Närmare bestämt horisontell bambuflöjt, vad det nu är. Vi kan väl i varje fall lyssna och höra hur det låter.
* I Listener’s Letterbox den 20 februari ska man med anledning av ett brev från herr Suwito i Indonesien berätta om vad kineserna sysslar med under sin ”Spring Festival”. Och den bör det ju snart vara dags för. Listener’s Letterbox sänds varje söndag.

* NORDKOREA Radio Pyongyang verkar ha ett helt nytt schema jämfört med vad jag haft innan. Detta är vad EDXP uppgav gälla från december.
0000-00574405 11710 13760 15180
0100-01573560 11710 13760 15180
0200-025711845 13650
1200-12573560 9640 9850 9975 11335 13650
1500-15574405 6575 9335 11710 13760
1600-16573560 6520 9600 9975
1900-19574405 6575 9335 11710 13760

* NYA ZEELAND Radio New Zealand International har tydligen fått ordning på sina sändare. Nu ska schemat vara detta:
1650-060517675må-fr
0606-100517690 
1850-060517675lö-sö
1105-15056105oregelb
1505-16506145oregelb

* SEYCHELLERNA FEBA har bytt ett par av frekvenserna berättar BBC Monitoring via Glenn Hauser. Så här ska det vara numera:
0815-090015540fr
1500-160011600 
1630-170011605

* STORBRITANNIEN BBC är det lite svårt att komma med programtips inför kommande månad när stoppdatum ligger så här tidigt. Men lite ska vi väl lyckas med.
* India: A People Partitioned. Andrew Whitehead tittar på historien bakom delandet av gamla Brittiska Indien. Programmet sänds i 6 delar och börjar den 13 jan. To 0630, 1130 och 1615.
* In Other Words producerat av Sean Keegan tittar på olika apsekter på språket. Sänds i 10 delar, med början 8 januari. Lö 0845 och Ti 1930.
* Take Ten Teachers producerad av Simon Pitts sänds också i 10 delar. Första delen kommer 24 januari. Må 1615, och Fr 1930. Vi får följa olika samhällen, sedda ur en lärares ögon.
* Joe Strummer från the Clash spelar sin musik i Joe Strummer’s London Calling. I 6 delar med början 12 januari. On 0920 och To 2230.
* Creation Myths: Earth, Air, Fire and Water är namnet på en serie i 9 avsnitt av Rosemary Hartill. Det handlar om skapelseberättelsen, i alla dess versioner jorden runt. Första avsnittet kommer 20 januari. To 1930 och Fr 1515.
* Sedan missar ni väl inte Letter from America med 91 årige legenden Alistair Cook. Sö 0345, 0715, 1230 och 1730. Jag ser förresten att Alistair får $1.100 för varje inslag. Kan inte jag få läsa in ett Letter from Sweden varje vecka? Fast det är klart, BBC skulle väl inte få lika många lyssnare då....

* SVERIGE Radio Sweden tror jag faktiskt aldrig att jag nämnt något om programschemat för. Hur som helst, här är ett sådant.
Må-FrSixty Degrees North.
Må:Sports Scan.
Ti:Media Scan (1, 3).
On:Money Matters.
To:Nordic Report (1), Green Scan (2), Heart Beat (3), Horizon (4).
Fr:A review of the Newsweek.
Lö:Spectrum (1, 3), Sweden Today (2), Special Feature (4).
Sö:In touch with Stockholm (1), Sounds Nordic (2, 4), Radio E’s Weekend (3).

* SYDAFRIKA South African Radio League sänder varje söndag ett en timmes program för radioamatörer. Och har man sådana böjelser kanske det kan vara intressant.
0800-09009750 21530
1800-19003215
Programmet går i repris på måndagmorgon, men det är väl inte lika intressant. Mottagningen på 21530 är helt OK. Man använder alltså samma sändare som Channel Africa, så det handlar inte om någon liten amatörstation.

* USA Voice of Americas mediaprogram, Communications World sänds ju i 3 stycken olika delar. Detta ska ändras. Kim Andrew Elliott berättar via Glenn Hauser att från 1 februari ska det ändras från 12 x 8.75 minuter till 6 x 21.75 minuter. Detta innebär sammanlagt mindre sändningtid. Men, det blir bara en gång man måste passa programmet för att höra programmet. Kim berättar att den kortade sändningstiden kommer att innebära att inslagen med lyssnarrespons försvinner. Men, i de halvtimmes sändningar som sänds via lite olika källor ska även denna del finns med. Det finns även en möjlighet via VOA att höra dessa halvtimmesprogram. Via SSB sändare i Greenville.
0700-07306873ssb
1400-143018725ssb

Det finns även reläsändningar över WWCR och WBCQ
0300-03305070 kHz (WWCR)
2100-21307415 kHz (WBCQ)
0630-07003210 kHz (WWCR)
1330-140015685 kHz (WWCR)to
De nya sändningarna av Communications World via VOA News Now kommer att sändas lördagar 0136, 0336, 0536, 0736, 0936 och 1136. Dvs ingen sändning på eftermiddag/kväll.


Ja, kära vänner, det var nog det hela. Det är min förhoppning att det fanns något som var av intresse. Tyvärr är EDXC referatet något försenat. Det borde ha kommit i förra EA, men........

Jag noterar att Glenn Hauser bytt namn igen på sin epostinformation. En lång period prenumererade jag på RIBOLD. Sedan tyckte Glenn att det blev för mycket jobb och begränsade till GLENN HAUSER’S SHORTWAVE/DX REPORT som inte var så omfångsrik eller kom så ofta. Men med tiden har den kommit ett antal gånger per vecka. Från årsskiftet är nu namnet DX LISTENING DIGEST som en gång i tiden var en tryckt tidning från Glenn (tillsammans med RIB....).

Vilket väl var allt för denna gången. Vi hörs och ses vid ett senare tillfälle.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också läsa det hela i Acrobat Reader. Vilket innebär att du även då får tillgång till illustrationer osv. Klicka på torg0001.pdf


Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein