franson franson

Torget 2/2000

För Kortvågslyssnare


Jaha kära vänner. Så är då snart den andra upplagan för detta året klar. Som vanligt så är inledningen det sista jag skriver. Framför mig på skärmen ska det finnas 5 i stort sett färdigredigerade sidor av Torget. Som jag imorgon får göra en sista korrekturläsning av innan jag skickar iväg det till Jonny.

Jag ser att Karl-Erik Stridh (även nämnd på annat håll på Torget) har kommit fram till att vi måste ha fått ett nytt radioland i Europa. Rättegången mot de Libyer som misstänks som skyldiga till sprängningen av PanAm planet över Lockerbie 1988 ska hållas i Camp Zeist i Holland. Av diplomatiska skäl ska området anses som skotskt territorium under rättegången. CES undrar om BFBS eller AFN kan ha en sändare på området!

För övrigt finns det inte så mycket att berätta. Er redaktör försöker förtvivlat njuta av vårkänslor, men varje gång jag yttrar något som kan tydas som att jag anser våren vara på väg, så gör Kung Bore en ny framstöt. Men jag vet att hans strid till slut slutar med förlust. För våren kommer. Förr eller senare. Med det tackar jag för mig. Vi hörs om en månad. Glöm inte bidragen.


Metropolen Tärnaby

Krister Eriksson har i SWEDX tipsat om Buckmaster på URL:en
http://www.buck.com/cntry-cd/index.htm
där man kan hitta kartor, flaggor och lite allmän information om i stort sett alla länder i världen. Det hela bygger på information för amerikaner som är ute och reser, så den information som står om länderna är ju inriktad på detta. Sverige är ett välutvecklat land med låg brottslighet. Men man ska vara försiktig med ficktjuvar. Och blir man av med passet ska man kontakta amerikanska ambassaden.

Om vi tittar på den Sverigekarta som finns (se till höger) så är det trevligt att se vilket genomslag Ingmar Stenmark har fått. Norr om Uppsala har man fått med Gävle, Hudiksvall, Sundsvall, Umeå, Luleå, Kiruna och Tärnaby(!?!).

Inget ont om Tärnaby, men var det vad som var av intresse i Norrlands inland? För övrigt så är det väl helt OK.


QSL-sensation i Åstorp

En sensation har inträffat. Er redaktör har fått ett QSL!

För första gången någonsin har det trillat in en verifikation av elektronisk typ i min epostlåda. Under förra årets (den allra sista) sändningen från Radio St. Helena skickade jag iväg en epostrap-port under pågående sändning. Och detta har resulterat i ett elektronisk QSL-kort 3 månader senare.

Verifikationen består av ett Word dokument med fram och baksida av ett kort avbildat. Baksidan är dock i min version helt vit. Och framsidan har inte mitt namn, utan Short Wave Listener. Men man har ju faktiskt kortfattat i epostbrevet skrivit en text som också kan tolkas som en verifikation. Så sammantaget har jag bestämt mig för att godkänna det hela.

Så här ser det ut.

Det kan påpekas att jag också har ett QSL från den allra första sändningen 1990 (QSL-kort 120). Och om det kommer in en allmän begäran ska jag visa det kortet för er i nästa nummer av Torget........


Alla (!?!) medel tillåtna

I kampen om lyssnarna är inga medel otillåtna. I varje fall nästan inga medel, något som jag berättat om tidigare.

I The-Radio-Newsletter läser jag om en tävling ”Battle of the Sexes” som Heart 106,2 nyligen höll. Förlorare var DJ:n Jonathan Coleman. Och som straff ställdes han ut i en modeaffärs skyltfönster i centrala London. Iklädd mindre klädsamma kläder.

Och det tyckte man tydligen var riktigt roligt att döma av de bilder som finns att se på Heart 106,2 hemsida
http://www.heart1062.co.uk
Jag för min del är mest glad för att jag slapp se eländet mer än på bild.

Illustrationen visar ”Jono” iklädd det han är iklädd. Vi kan väl enas om att vi ska vara glada över att inte ha behövt uppleva det i verkliga livet. Ni slapp undan med bilden.


Önskeuppfinningen

Det har inte kommit så mycket bidrag till avdelningen ”Önskeuppfinningen”. Min förhoppning har varit att ni skulle skicka in och berätta vad era drömmars uppfinning var. Men det har inte blivit så mycket. Antingen har vi fått allt vi vill ha i form av uppfinningar. Eller också har ni missat möjligheten.

Hur som helst tänkte jag berätta om ett par mirakeluppfinningar som säkert kommer att revolutionera livet för de svenska hushållen. Jag har nämligen i företaget Sparköp Postorder hittar två rent mirakulösa TV-antennkonstruktioner. Enda anledningen till att dom inte på kort tid tagit över hela marknaden måste vara att firman har ensamrätt på produkterna. Först har vi Power Antenna för bara 198:50.

”Tills helt nyligen var det bara installation av kabel som kunde garantera dig en god TV-mottagning. Men vem har lust att betala en dyr kabel-Tv avgift varje månad? Tack vare den mikroelektroniska forskningen som bedrivits under senare år, har man utvecklat en helt ny antenn som är så avancerad att alla andra antenner faktiskt blivit gammaldags. Den nya antennen heter Power Antenna och är utan tvivel ett måste för alla TV-inne-havare med dålig bild.”

”Tänk dig att kunna sitta och titta på TV-n med en så klar bild att det känns som om du vore på plats. Det är bara att ansluta den lilla (ca 7x10 cm) Power Antenna till ett vanligt vägguttag, luta sig tillbaka och njuta av den bästa bild som du någonsin upplevt. Du kommer att bli förbluffad över hur skarp bilden på din TV kommer att bli. Du kommer helt enkelt inte att tro dina ögon. Power Antenna är så enkel att montera, så lätt att använda och så otroligt effektiv att du kommer undra hur du har klarat dig utan den.”

”Power Antenna är en mycket sofistikerad elektrisk produkt (som en transistorradio) med en enkel funktion. Den använder sig av alla elektriska ledningar i huset eller lägenheten (hundra- eller tom tusentals meter) som TV-mottagare. Det är som att ha en antenn i samma storlek som huset. Tänk dig själv hur effektivt det skulle vara. Men Power Antenna gör mer än så. Power Antenna förstärker signalen elektroniskt innan den når din TV-mottagare. Resultatet är förbluffande. De svagaste och minsta signalerna blir fantastiskt starka. Nu kan du äntligen se ditt favoritprogram och sportarrangemang som det är meningen att det skall ses.” Tänk dig vilka underverk det skulle göra hemma hos mig? Jag har nämligen lite problem med TV-mottagningen pga Söderåsen.

Om du tycker att Power Antenna är en för stor investering har man också en lite billigare men lika fantastisk TV-antenn att erbjuda från Sparköp. Denna namnlösa manick kostar bara 149:90. Och den passar också för radio står det. Så kanske den kan ersätta våra long-wirar också.

”Efter år av forskning har äntligen TV-antennerna fått ett nytt superkompakt format samtidigt som kvaliteten på bilden kraftigt har förbättrats. Är du inte nöjd med din TV-bild hemma rekommenderar vi dig att beställa vår kompakta TV-antenn och konstatera att du genast fått en mycket bättre TV-bild. Antennens storlek är endast 10 x 11 cm. Sladdlängd 110 cm.”

* Ersätter gamla skrymmande inomhusantenner.
* Nyutvecklad TV-antenn för VHF och UHF.
* Du slipper dyra komplicerade takantenner.
* Modern och tuff design - diskret, nästan platt.
* Gör TV-bilden klarare.
* Passar även för radio.
* Klar att installera direkt - ingen sladd-dragning.
* Perfekt även för fritidshuset, husvagnen, båten, camping, bärbar TV och radio etc.
”Du slipper skrymmande takantenner som rostar, misspryder huset och påverkar din TV-bild vid storm och snö.”

För båda antennerna gäller:

”Helt nöjd eller pengarna tillbaka.

Då mottagningsförhållandena kan skifta kraftigt mellan olika platser får du prova antennen i 14 dagar. Skulle du inte vara nöjd med bilden - skicka tillbaks antennen inom 14 dagar och du får dina pengar tillbaka”

Undrar hur många dom får tillbaka?


Torget
alltid både
aktuell och inaktuell

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* I BDXC:s epostlista läser jag att en grupp har planer på en radiostation som ska sända program på engelska från Gibraltar till Spanien. Det intressanta är att dom avböjt ett erbjudande från myndigheterna till att använda långvåg. Frågan man ställer sig är hur det ska vara möjligt att få in en anläggning för den typen av sändningar på Gibraltars totala yta av 6 kvadratkilometer. Och där finns det en flygplats redan förutom bostäder osv.

* KTWR på Guam ska lägga ner DX-programmet Pacific DX-Report berättar Bob Padula i EDXP (som står för en hel del av informationen i programmet). Mars månad ut, sedan är det slut med detta välkända DX-program. Det är ledningen för TWR i Asien/Pacific som tagit beslutet.

* WGTG planerar att ändra inriktning från en religiös tonvikt till en mer kommersiell tonvikt. Man planerar också att byta call-sign. Det hela kommer att bli framåt sommaren. Planerna är 5 x 100 kw SSB, berättar Tom Sundström via EDXP.

* I kampen om lyssnare kan alla medel vara tillåtna. I DX-News läser jag att New Scientist berättat att en del stationer på FM i Storbritannien börjat utnyttja RDS för att stjäla lyssnare. Man kopplar helt enkelt konstant in ”Trafikmeddelande” så att radiomottagarna automatiskt rattar in stationen. Naturligtvis handlar det inte om legala stationer, utan om piratstationer. Är man illegal kan man ju strunta i alla regler!

* I USA har lyssnandet på kommersiell radio minskat med 12% under de senaste 10 åren. Bara det senaste året har det gått ner med 3%. Anledningen anses vara för mycket reklam (reklamavbrott på upp till 10-16 minuter i sträck kan förekomma) och dessutom enformigt och tråkigt musikutbud. Läst i Contact där John Figliozzi läst New York Post.


Torget
på din sida i Eterhavet

TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Jag noterar att Karl-Erik Stridh i Höganäs har vunnit AWR:s tävling om längst svarstid för en rapport. Hans 31 år för att få svar från Radio Syd slog tvåan i tävlingen med nästan 10 år. CES hörde Radio Syd 1963 och lyckades 1994 få ett QSL av en tidigare tekniker på båten.

Vinnare i tävlingen om flest QSL-kort vanns med stor marginal av Ron Killick från Nya Zeeland. 67.000 QSL kort har han, vad han nu skall med alla dessa till. Hur förvarar han dom? Tvåan AWR:s egen Adrian Peterson har 31.000 QSL. Europa vinnare var två tyskar med vardera ca 5.000 QSL. Vi DX-ar nog lite annorlunda här i Europa.

Jag noterar också att regional LA vinnare i den totala tävlingen är min brevvän Ivan Lopez Alegria i Mexico.

Jag noterar också att det är tänkt att hålla NorDX 20-22 oktober. Så höll ögonen öppna.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Skulle du vilja ha en musmatta med en färgbild på Radio Carolines Ross Revenge? Vad man nu ska med ännu en musmatta vet jag inte. Men hur som helst så säljs det sådana för £5 (vilket inkluderar porto) från Radio Caroline Support Group, 426 Archway Road, Highgate, London N6 4HJ.

De pengar som kommer in används för att sköta MV Ross Revenge.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress.

Min gamla vän Nils Jakobsson har flyttat virtuellt sedan han fått bredband erbjudet (och nu sitter uppkopplad varje ledig minut när han är hemma).

Detta innebär att hans Eldorado for LA DXers också har flyttat igen till en ny adress:
http://members.chello.se/mwm/eldorado/index.html
Är den adress som gäller om du vill ha hjälp med kontakten med LA-stationer.


Skamsen redaktör ber om ursäkt

Jag har en liten ursäkt att göra.

Pga tekniskt missöde (uppe i redaktörens hjärna) så föll bildtexterna bort i mitt lilla referat om EDXC-mötet i Köpenhamn. Detta innebär att ni för det första inte fick veta vilka personer som fanns med på korten. Så det får jag väl berätta. På det lilla kortet kan ni se Risto Vahakainu. Som är ordförande för EDXC fram till nästa årsmöte, då han meddelat att han kommer att avgå.

På den större bilden ser ni er favoritredaktör. Och om ni inte fattat vem det är, så är det undertecknad som är er favorit. Det är jag som satt mig mitt i hörnan (längst bort i bilden) och som tittar så intresserat fram mot vad Risto har att berätta. Till höger om mig syns Frans Vossen från Radio Vlaanderen International och till vänster om mig en bit bort i mörk kostym sitter väl Anton J. Kuchelmeister om jag inte minns fel. Det är han som ansvarar för EDXC:s websidor.

Men viktigast av allt är att jag glömde att berätta vem som tagit korten. Som ni förstår har jag inte gjort det själv (jag fanns ju framför kameran istället). Utan korten är tagna av Claus Petersen från DSWCI.

Mina egna kort från EDXC ska nog bli framkallade också en dag......

Om ni vill se fler kort från EDXC-mötet så kan ni gå till EDXC:s nya hemsida på
http://www.swl.net/edxc/
där det (i varje fall än så länge) finns en länk till en hel del kort tagna av Claus.

European DX Council

Och när vi nu ändå pratar om EDXC så kan jag berätta att nästa EDXC möte blir den 12-15 oktober i Barcelona i Spanien. Vilket innebär att jag inte tänker åka. Då får nog någon först sponsra resan. Familjen i övrigt lär nog inte acceptera att jag förbrukar familjens gemensamma budget för semesterresor på att åka själv till Barcelona.

Eventuella sponsorbidrag kan sättas in på mitt konto. Jag lovar att nämna er i mitt kommande referat. ”Referatet från EDXC sponsras av....” Det är bara att sätta in ditt namn.


Snusk i Oxford

I On Air läser jag om Oxygene FM i Oxford. Radio Authority fick indikationer om att man inte följde de regler som var förknippade med koncessionen och begärde därför in referensband för en viss dag (den 1 mars). Enligt lag måste man spara banden i sex veckor. Men på RA blev man lite misstänksamma när man lyssnade på bandet för den 1 mars, när stationen den 1 mars kunde sända en tribute till Stanley Kubrick (som dog den 7 mars) och kunde berätta att baseballspelaren Joe DiMaggio just dött (det gjorde han den 8 mars). Så RA begärde in bandet för den 8 mars, och fick nu bandet för den 15 mars. RA begärde då in en hel veckas band, och fick 21 band. Men inget från rätt vecka.

Vid förnyad förfrågan från RA kunde stationen inte hitta banden. Nu hade RA tröttnat, Oxygene FM fick böta £20.000 och fick två år strukna på den 8-åriga licensen. Vilken innebär att den går ut i år.

Dom är så petiga dom där myndigheterna. Det kvittar väl vad man sänder. Har man bara fått sin licens så kan man väl själv bestämma vad man sedan sänder. Det gör vi ju i Sverige.

Samtidigt ser jag i Contact att Hallam FM fått rekordböter, £50.000 för oanständiga program under ett nattligt telefonprogram (för att tydligt ha beskrivit pedofilbrott och uppmanat till våldtäkt) samt för att för att inte kunnat visa upp referensband enligt avtal.


CPRV flyttar

The Committee to Preserve Radio Verifications som bildades 1986 har flyttat. Organisationen har som uppgift att bevara gamla QSL-kort, t.ex. när DX-are avlider eller bara tröttnar kan samlingen överlämnas till organisationen.

Fram till nyligen har samlingarna funnits i Boston hos Christian Science Monitors huvudkontor. Men nu har man flyttat. Och enligt Monitoring Times finns samlingarna på Library of American Broadcasting (LAB) på University of Maryland i College Park.

I CPRV:s samlingar finns omkring 30.000 QSL, varav ca 40% är från innan 1949. Adressen till CPRV är: Jerry Berg. CPRV chairman, 38 Eastern Ave, Lexington, MA 02421, USA. Om jag inte har fel för mig finns det en Europeisk motsvarighet som har sitt husrum hos ORF i Österrike. Men jag hittar tyvärr inte adress osv. Någon som kan uppdatera mitt ramminne?


Allt under en hatt

http://listen.to/the.world
Välkomna!
English Language Program Schedules
Torgets web- och .pdf versioner
Engelsksändarlistan
Lyssna på svenska
SWEDX epostlista
Hialösa DX-News

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska prgoram

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Det har inte hänt så mycket, men en sida får vi trots detta ihop. Jag hoppas att ni hittar något av intresse. Tänk på att i slutet av mars går vi in i sommartiden igen. Från 26 mars är det dags igen. Och det innebär nya tider och frekvenser för många. Får ni tag på nya scheman, så glöm inte min adress, epostadress och fax!

* ECUADOR HCJB har planer på att från denna sommaren anpassa sina sändningstider till Europa till sommartiden. Man har bett om synpunkter på detta. Man planerar också att flytta morgonsändningen till 19mb. Däremot skulle kvällssändningen bli kvar i 16 mb. Om dessa planer blir genomförda skulle detta ge följande tider och frekvenser får HCJB från 26 mars.
0600-080015550
1800-210017660
Observera att dessa tider och frekvenser inte är beslutade än.

* STORBRITANNIEN BBC World Service har väl lite att bjuda på under mars månad. Detta är vad jag har hittat i On Air (och då menar jag den från London, inte den från Malmö).
Men först lite om att från april lägger BBC om igen, och det skall vara det slutliga förändringen i den 3-års plan som genomförts.

Ändringen ska i princip innebära att oberoende av var man bor så får man ett nyhetsblock morgon, lunch och kväll. Medan andra program kommer i block om 2-3 timmar morgon, lunchtid och kvällstid. Hur det hela ska se ut får vi se nästa månad.

* Songs of the Earth ska bjuda på ballader och sånger om lycklig och olycklig kärlek. 3 veckor från 13 mars, Må 0130, 1430 och 2130. OBS att programmet är listat under Arts och inte Music.
* The Century Speaks handlar om de med asiatiskt ursprung som bor i Storbritannien. 21 och 28 mars, Ti 1130 och 1830 med repris On 0230 och Fr 1530.
* Oiling the Wheels om korruption och svarta affärer. I tre delar från 12 mars, Sö 0530, Må 1830 och Ti 0230.
* Waveguide i mars sänds den 26 mars, Sö 0045 och 0905. Och denna gången ska det handla en hel del om religiösa radiostationer. Hur dom använder ny modern teknik för att nå ännu fler.
* Play of the week är riktig radioteater varje vecka. Sänds Lö 2230 med repris Sö 0630 och 1830. Föreställningarna varar 90 minuter.
4/5 mars: The memory of water om tre kvinnor dagen då deras moder ska begravas.
11/12 mars: What now, now that we are dead? Mohammed Hanif på BBC:s Urdu avdelningen har skrivit denna satir om situationen i Pakistan.
18/19 mars: What you get and what you expect om kampen om att bygga det första monumentet på månen.
25/26 mars: Taking sides handlar om hjälparbetares upplevelser i Bosnien 1993.

* STORBRITANNIEN Global Sound Kitchen är en av de som sänder över Merlins kortvågssändare. Det här var en fruktansvärd upplevelse. Det var den mest bedrövliga musiken jag har hört. Gärna operaarior, joddling eller svenska dansband hellre än detta fruktansvärda. Jag börjar bli gammal märker jag. Hur som helst, vill ni undvika så oväsendet så är här tider och frekvenser:
2200-23006170 7165 9615fr
2300-24003985 6170 7165fr
0000-02003985 6180 7165
1400-16009605 13640 15510
1600-18003965 9655 13640
Det finns också en hemsida på
http://www.globalsoundkitchen.com
där man också kan lyssna på oväsendet. Tacka vet jag John Peel!

* USA Voice of America ska skära ner ännu mer. Sanford Ungar, som är chef har offentliggjort att 51 jobb ska bort, 16 språk får sin sändningstid minskad. Värst drabbade är de forna östblocksstaterna, där t.ex. 16 jobb ska bort på den polska redaktionen. Några språk för utökad sändningstid, främst i Afrika, forna Jugoslavien och spanska, främst till Colombia.

VOA har också ett nytt program ser jag i en presentation av Glenn Hauser. Our World heter programmet som ska göras av Rob Sivak (som tidigare gjorde Agriculture Today). Det är ett program om vetenskap och teknik som ska sändas varje lördag. Allt från rymden till jordbruk och medicin. 0332, 0732, 1132, 1532, 1932 och 2332 är tiderna.

* VIETNAM Voice of Vietnam tänkte jag berätta lite om den här gången. Vi börjar med det nuvarande schemat, enligt senast tillgängliga uppgifter:
0100-01305940 (via Ryssland)/America/
0200-02305940 (via Ryssland)/America/
0330-04007260 (via Ryssland)/America/
1000-10309840 12020/As Pac/
1100-11307285/Asia/
1230-13009840 12020/Asia/
1330-14007145 9730/Europe/
1700-17307145 7440 9730/Europe/
1800-18307145 9730/Europe/
1900-19307145 9730/Europe/
2030-21007145 9730/Europe/
2330-24007145 12020/Asia/
I BDXC:s Contact hittar jag också ett programschema för VoV, inskickat av Edwin Southwell. Så här ser det ut.
DaglNews Bulletin, Current Affairs.
Må-FrPress Review
Vietnam Land & People
TiCulture & Society
OnTalk of the Week & Letterbox
ToVietnam Economy
FrRural Vietnam & Literature & Arts
Weekly Review & Music
Sunday Show


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också läsa spalten i Acrobat Reader. Klicka då på .pdf.


Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein