franson franson

Torget 4/2000

För Kortvågslyssnare


Det är söndagkväll när detta skrivs. Den stora sensationen har skett, nämligen att jag är klar med Torget på söndagkväll. Det var mycket länge sedan. Har jag tur hinner jag få ut .pdf versionen också redan på söndagen. Det har aldrig hänt förut. För ni vet väl att ni kan tjuvläsa Torget på webben långt innan tidningen kommer i brevlådan. Både som .pdf fil, och också som en ren html-fil. Nätfanzine kallas det visst med ett finare ord....

Nu är det tyvärr så att när jag är klar med detta återstår att fixa till Engelsksändarlistan. Men vi ska nog hinna få den fixad också så att H-red blir nöjd och slipper stå och hoppa framför datorn i nervös väntan på att filen ska dyka upp. Annars har det ju varit fint vårväder den här helgen, har dom berättat som varit utomhus. Det har ju tyvärr jag knappt hunnit.

Slutligen kan vi konstatera att jag fick jul- och nyårshelgens sista jul- och nyårshälsning i veckan. Det var Radio Cairo som använde kamelkaravan för att skicka posten. Och med tanke på hur ofta kamelkaravanerna går mellan Cairo och Sverige så tog det lite tid. Eller, kanske det är så att det är den första jul- och nyårshälsningen inför kommande helg?


Alla hjärtans dag radiovis

I vår ständigt pågående serie med infantila reklam jippon från kommersiella radiostationer i deras kamp om lyssnarnas gunst har vi denna månad gjort ett nedslag i Manchester i det kungliga öriket.

Stationen Key-103 i Manchester tröttnade på att läsa upp romantiska förälskelser i etern, och att dela ut blommor och choklad på Valentines Day. Det som vi förr i tiden, innan den amerikanska kulturen tog över vårt land, kallade Alla Hjärtans Dag. Så i år ville man i Manchester dela ut något nyttigt. Alltså bestämde man sig för att den 14 februari lotta ut en gratis skilsmässa bland lyssnarna. Och det var ju en lämplig present på Alla Hjärtans Dag! Stationen lovade att bekosta alla advokatkostnader och individuella skilsmässoresor för två ”lyckliga” vinnare.

Tänk vad dom är kreativa på marknadsavdelningen!

/Daily Telegraph via DX-news/


IT-fiasko

Ett av den nya IT-världens största finansiella fiaskon är väl Iridium. Satellittelefonerna som med hjälp av 66 satelliter runt jorden skulle göra det möjligt att ringa från alla platser på jordklotet utan att bekymra sig om telenät osv. 66 satelliter skickades upp till en kostnad kring 5-7 miljarder dollar. Problemet var att telefonerna kostade ca 20.000 kronor och att det kostade kring 50 kronor minuten att ringa. Nu har Iridium konkursat och lagt ner driften. 55.000 telefoninnehavare har lämnats åt ödet. Och de 66 satelliterna ska tas ner och brännas upp i atmosfären.

Bland de som lämnats åt sitt öde var ett antal kommersiella jippon som använder sina resurser till att ta sig till Nordpolen för att tjäna pengar istället för att göra något vettigt av livet.

Så kan det gå när inte haspen är på!


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Från vännen Jorma har jag fått ett tips på en sajt av intresse för Utility. Något som jag själv inte har intresserat mig för. Om jag inte ska räkna i min begynnelse inom hobbyn när det var mycket kul att lyssna på kustradion (nere kring 2000 kHz väl?). Det var före mobiltelefonernas tid. Så en del samtal som vidarebefordrades kunde vara riktigt humoristiska. Som när mannen något sluddrande ringer hem till frugan från Tysklandsfärjan och ber att få bli hämtad i hamnen eftersom han inte var kapabel att köra själv.

Hur som helst så tipsar Jorma om WUN, World Wide Utility News:
http://www.wunclub.com


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Är kortvågen en av flera faktorer som gör att engelskan under en lång tid allt mer tar över som världsspråk. Det är inte pga att engelskan är affärsspråket framför alla som engelskan tar över allt mer i mindre utvecklade länder. Det är pga BBC och VOA (främst deras Special English)!? Ja kanske! I varje fall ser jag en artikel från en amerikansk tidning refererad av John A. Figliozzi i epostgruppen SW Programs som hävdar detta..

* I England har det dykt upp uppgifter om att myndigheterna överväger att upplåta kortvågen till lågeffektade ''community'' stationer. Radio Fax är en station som länge krävt att få licens för att sända på kortvåg. Och kanske är det detta arbete som nu gett utslag. Det kan ju bli en ny avart inom vår hobby att jaga dessa.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Bob Padula ger upp sina försök att sprida DX-litteratur. The EDXP Bookshop (”Padula Books”) lägger ner verksamheten när nuvarande lager är slutsålt. DX-intresset i Australien verkar vara på kraftig nedgång.

Så här ser det ut hemma hos honom.

I USA har Grundig presenterat en ny Satellite mottagare, 800. Men det är mycket tveksamt om den kommer att dyka upp i Europa. Grundig USA och Grundig Europa är två helt fristående företag. Och Grundig Satellite 800 är framtagen i samarbete med Drake. Och från Grundig USA/Drake finns det inget intresse för att få mottagaren CE-märkt. Som är ett krav för att kunna sälja den i Europa. Enligt Charles Bennet i Communication skulle det t.o.m. var olagligt att importera den och använda den inom EU. Och, som sagt Grundig Europa har inget med mottagaren att göra.

Bilden nedan föreställer en annan mottagare som Grundig USA säljer!


Allt under en hatt


http://listen.to/the.world

surfa dit!

Könsdiskriminerande

Voice of America och den amerikanska staten har efter 23 års domstolsbråk och 25.000 advokattimmar gått med på en förlikning och ska betala 508 miljoner dollar i ersättning till kvinnor som diskriminerats pga sitt kön vid anställning hos VOA och USIA under tiden 1974-84. Beloppet är det högsta någonsin i USA, vilket inte säger lite med tanke på amerikanens skadeståndsparanoia. Varje kvinna får 460.000 dollar. Det är närmare 4 miljoner i svenska kronor. Flera av kvinnorna har hunnit avlida medan juridikens kvarnar har malt.

Det är 1100 kvinnliga arbetssökande som stämt VOA och den nu nedlagda US Information Agency för att ha blivit förbigångna när dom sökte jobb av mindre kvalificerad manliga sökande. Under den här perioden kunde kvinnor i princip bara få jobb som hallåor. Handlade det om journalistjobb och tekniska jobb hade männen ett tydligt företräde.

I USA ställer man sig frågan varför staten hållit på i 23 år och lagt ner så mycket pengar på saken när man till slut ändå fick betala. Man ska dessutom betala motpartens advokaträkningar.

Allt berättat av Washington Post via DX-News och DX Listening Digest. Samt någon annan källa jag inte minns vilken det var.


Antennproblem

Jag läser om WRIV i Riverhead, Long Island, USA som fick problem. Kommunen ville ha marken där antennmasten stod för att bygga ut sitt reningverk. Så stationen hade inget annat val än att riva ner antennen.

Hur sänder man på mellanvåg (WRIV sänder på 1390 kHz) om man inte har någon antennmast. Ja, I Riverhead finner man tydligen på råd i varje fall. WRIV betalar nu $416 i hyra till staden för rätten att utnyttja luften ovanför den gamla platsen. Och där hänger en heliumballong med antennen drygt 40 meter upp i luften. En gång i veckan får man göra sändningsuppehåll för att personalen ska kunna fylla på ballongen med ny fräsch heliumgas.

Det kanske ska påpekas att WRIV bara ser detta som en temporär lösning tills man hittat en ny bättre plats för en antennmast.

Läst i Contact via Howard Price, via rec.radio.broadcasting via Christoph Mayer, Medium Wave Circle.

En stilla undran är hur gammal historien är, och hur den förändrats med tiden?


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

RYSSLANDS RÖST har utökat sina svenska sändningar till tre dagar i veckan. De svenska programmen sänds nu måndag, onsdag och fredag. Tid 1730 UTC. Något som Lars Bergström via SWEDX har gjort mig uppmärksam på. Och detta tycker jag vi alla visar vår uppskattning av genom att berätta för folket i Moskva att vi uppskattar ändringen.

NOREA får sändningstid en halvtimme senare (i svensk tid) och en halvtimme tidigare (i UTC) under sommaren. 2000-2030 måndag-fredag.

Under sommaren kommer man också att sända på kortvåg. Från 1 maj sänds programmet också i 31 mb (9620?). Allt enligt mejl från Curt Westman. Kortvågen ska enligt honom vara igång till 13 augusti. Anledningen är naturligtvis att mellanvågen hörs sämre under sommaren.

Från vännen Risto i Finland har jag fått ett mejl där han berättar att han varit på en resa till bland annat USA och Ecuador där han träffat allas vår Sonja Persson. Och jag tar texten som den är utan annat än några små redaktionella ändringar. Vi ser ett klart skäl till att åka på nästa Parlament på Åland. Det blir till att börja spara!

Sonja Persson pensionerad

Allas vår Sonja från HCJB pensionerade den 17.3 i Quito och hon skall nu dagar flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott i Ecuador ca 40 år.

Jag gjorde en resa till Amerika i mars. Först besökte jag Winter SWL Fest i Kulpsville PA (som verkar vara världens största och bästa årliga DX möte just nu) och därifrån fortsatte jag till Quito för att träffa Allen Graham (DX Party-Line producent). Jag har varje månad skrivit en EDXC rapport till DXPL i många år, så jag tänkte att det skulle vara trevligt att träffas med HCJB folk.

På den första morgonen (tisdag 14.3.) hos HCJB i Quito hörde jag att Sonja fortfarande jobbar vid stationen, men skall pensioneras på fredagen samma vecka. Så jag gick omedelbart till hennes byrå, och fast vi träffats bara två gånger tidigare vid några DXP, kom hon ihåg mig och bjöd mig till lunch nästa dag.

Så, på onsdagen hade vi en rolig och varm skandinavisk lunchträff i Sonjas hem bara 100 m från HCJB’s komplex tillsammans med några andra vänner från Sverige och Finland. Sonja berättade för oss om sina framtidsplaner och lovade bl.a. att vara med på DXP på Åland nästa höst.

På fredagseftermiddagen hade jag sedan tillfälle att delta i ett stort jubileum hos HCJB, där många sköna tal och välsignelser gavs på spanska och på engelska till Sonja och från Sonja. Det här partyt som fortsatte med grillmat och kaffe var både sentimentalt och roligt, och det var mycket fint att vara med. Faktiskt råkade jag vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Till slutet vill jag tacka Sonja för trevlig samvaro där nere i Quito samt önska henne fredsamma pensiondagar i hemlandet Sverige.

Risto Vähäkainu Finland


SVENSKSÄNDARNA

0500-0520Vatikanradion1611, 7345 och 9645Tisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600NHK - Radio Japan12030 (Gabon)Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 (Gabon)Dagligen
1730-1800Rysslands Röst1494 9820 11675Månd Onsd Fred
1840-1900Vatikanradion1611 7250 9645Månd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020RAI - Radio Roma5970 9585Månd Onsd Fred
2000-2030Norea Radio Sverige1494 (Ryssland)Månd - Fred

BBC igen

Några rader om BBC:s programutbud ska vi ta.
Letter from America sänds Lö 1945
Write On/Waveguide sänds Lö 0945, Sö 2045
Play of the Week sänds Sö 1605
Talking Point sänds Sö 1505 med repris Må 0905
och så lite musikprogram
The UK Album Chart sänds On 1045
The UK Top Twenty sänds Ti 1030 och On 1430.
World Music sänds To 1030, Fr 1430 och Sö 2330
Music X-Press sänds Fr 1045
The Music Mix sänds Må 1030 och Ti 1430
och slutligen lite radioteater
Westway sänds On 1030 och Fr 1030
Westway Compilation Edition sänds Sö 2005
Play of the Week sänds Sö 1605

Som ni ser, ofta bara en sändning numera av många program. Sedan man infört hela 7 olika ''regionala programkanaler'' har det blivit så. Än så länge vet jag inte om fördelarna är fler än nackdelarna. Men en stor nackdel är att man infört lokaltid i schemat i On Air. Där går man på en nit ordentligt. Det är kanske OK i Europa, men i USA med många tidzoner är det ju rena tramset.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Eftersom vi ska ha en engelsksändarlista så blir det inte så mycket annat material. Men lite programtips tar vi.

* NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands tänkte jag att vi skulle presentera de dokumentärer för som ska sändas under resten av våren. Dessa sänds till Europa onsdagar 1200 och 2100 samt fredagar 1100 och 2200.
* Russian Civil Code sänds 26/28 april.
Idag förknippar många Ryssland med ett ganska laglöst samhälle där politiskt och ekonomiskt liv domineras av korruption och maffiavälde. Men bakom scenen finns det en process som från grunden försöker bygga upp ett fungerande juridiskt system. I samarbete med bland annat Nederländerna försöker man bygga upp en ny ”civil code” som ska utgöra en grund för en fri marknadsekonomi. Marijke van der Meer ska titta på hur de nya lagarna fungerar (eller inte fungerar???).
* Pulling the Plug on Pox sänds 10/12 maj.
Smittkoppor skördade en gång i tiden många offer runt om i världen. Ända tills en massiv vaccineringskampanj i stort sett utrotade sjukdomen. Det senaste fallet var 1979. Men sjukdomen finns fortfarande på två ställen på jorden. Båda platserna i vetenskapliga laboratorier. Ska vi behålla dessa stammar, eller slutgiltigt förstöra dom? Det skulle ha skett nu, men har blivit framflyttat till år 2002. Vad finns det för argument för och emot att spara viruset? Laura Durnford berättar.
* Forgotton Wars #4 - Impunity sänds 17/19 maj.
Lång tid efter inbördeskriget i Matabeleland i västra Zimbabwe på 1980-talet så diskuteras det inte längre offentligt vad som verkligen hände. Men är det rätt sätt att hela såren. Ska de skyldiga straffas eller ska vi göra som i Sydafrika och försöka förlåta de som erkänner?
* Viva Flamenco! sänds 24/26 maj.
Ska naturligtvis handla om Flamenco som kommer från Andalusien. Flamenco är inte bara en dans, en musikstil, det är ett sätt att leva. Jane Murphy har åkt ner till kastanjetterna i södra Spanien. Vi får se om hon lär sig knäppa på dom på rätt sätt.
* 200 years of the Rijksmuseum sänds 31 maj/2 juni.
David Swatling har naturligtvis gjort ett program om Rijksmuseum i Amsterdam som fyller 200 år.

* SCHWEIZ Swiss Radio International har slutat använda World Radio Switzerland, som egentligen hörde ihop med satellitsändningarna till Europa. Däremot finns det planer på att inom 2-4 år ytterligare skära ner KV-sändningarna för att istället satsa på Internet mer. Personalen behövs till Internetsatsningen. Det gäller att uppkopplingen av världen hinner med! Men det är klart, snart har i varje fall hälften av jordens befolkning tillgång till telefon. Antagligen går dom direkt till bredbandsuppkopplingar utan att gå omvägen om vanlig telefon. Det blir mycket kabel att gräva ner..........

* TJECKIEN Radio Prag ska ha följande programschema just nu.
MåndSpotlight
TisdTalking Point
OnsdTen Years After
TorsdEconomic Report
FredLiving Czech, Mailbox
LördThe Arts, Saturday Music
SöndFrom the Weeklies. Letter from Prague, Czech Literature

* USA Voice of America har ett av de mest intressanta mediaprogrammen, Communications World. Ett program som har skyfflats omkring en hel del på sista tiden. Nu sänds programmet i varje fall inte uppdelat i tre olika segment. Utan allt sänds i ett svep. För oss i Europa kan följande tider och frekvenser rekommenderas:
01331548
0533792 1197 9530 11965 15205
09331197
13331197
17331197 9700 9760 15255
21331197 1260 6040 6095 9535 9760
allt naturligtvis lördagar.

En något längre version av programmet (28 minuter istället för 25) sänds via en SSB-sändare i Greenville
0700 lö10869
1400 sö18275

Samma program sänds också via WWCR några gånger.
0200 sö5070
2000 sö7415
0530 må3210
0930 on0930
1100 on15685

Allt enligt Kim Andrew Elliot i början av april med komplettering av att den ena SSB-frekvensen byts från 15 april.


På mittuppslaget ska det denna månad finnas en Engelsksändarlista. Som vanligt är den kraftigt nedkortad jämfört med den lista som den bygger på. Dvs den som finns upplagd på Internet. Två gånger om året har jag samma problem. Dvs att avgöra vad som ska vara med på listan. Något som inte är lätt att avgöra.

Jag vill därför, som vanligt, be er om hjälp. Vad är viktigast? Tycker ni att ni saknar stationer som borde vara med. Tycker ni att det finns med stationer som är onödiga? Ska jag begära av H-red att få 8 sidor istället - det skulle gå att fylla. Jag skulle då slippa använda ett mindre typsnitt och kunde ha med det mesta från orginallistan.

Som ni ser när ni river ur listan (om nu vik H-red lyckas placera den i mitten och inte ''klantar'' sig som Hr H-red gjorde förra gången :-) så är listan numera på engelska. Det beror på att orginallistan är på engelska och jag gitter inte skriva om den. Det räcker med allt jobb att redigera om den.

Vi ses om en månad.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också läsa spalten i Acrobat Reader på .pdf. Detta kräver att du har tillgång till Acrobat Readerpå din dator. Som bonus får du här även tillgång till illustrationer och en lite trevligare layout.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein