franson franson

Torget 5/2000

För Kortvågslyssnare


Sådär ja. Dom påstår att det när detta skrivs ska ha varit vår under en tid. Själv tycker jag att våren hoppades över under en helg och sedan var det sommar på direkten. Detta finns det dom som tycker är bra. Själv tycker jag att det kanske snart börjar bli lite för bra. Trädgården skriker efter lite väta. Så ett par dagars regn skulle inte skada.

Om ett par veckor är det meningen att er redaktör ska springa motionsloppet Kullagatan Springtime för 20:e gången. Jag ska alltså tillhöra en liten priviligierad grupp som får äran att starta bland elitlöparna iklädda en knallröd tröja. Om det är en förmån att få starta i täten eller inte är väl tveksamt. Visst får man springa lite kortare sträcka. Men det kommer också att kännas deprimerande att sedan bli omsprungen av så många.

Jag har nu under några månader testat att läsa den amerikanska tidningen Monitoring Times i elektronisk version istället för i pappersform. Och faktum är att upplevelsen är något mer negativ än jag hade förväntat mig. Det finns två fördelar med systemet. Att prenumerera ett år kostar $19:95 per år i elektronisk version. Att få den skickad flygpost i pappersform kostar $56:50. Det är alltså stor skillnad i kostnad. Den andra fördelen är att man får den snabbare, om man kommer ihåg att ladda ner den direkt.

Men, det finns nackdelar. Att ladda ner den kostar pengar och tar tid. En timme tog första numret med mitt 56 modem. Men den blir större och större. Det provnummer som lades ut, dvs 8/99 var på 8 MB. Första numret jag laddade ner för min avgift var på 13 MB (mars 2000). I april var den 18 MB och maj var på 20 MB. Undrar var det slutar. En annan stor nackdel är att läsa den på datorskärmen. Att skriva ut över 100 sidor är inte att tänka på. Om man som jag har en 15'' skärm blir texten för liten om man har sidan över hela skärmen. För att texten ska bli läsbar måste man förstora den så att man istället måste skrolla varje sida. Och det är ett stort handikapp. Tro mig, det är mycket behagligare att läsa en papperstidning liggande i sängen/sittande i soffan än att läsa exakt samma material sittande vid skrivbordet på en liten dataskärm där man sitter och skrollar upp och ner hela tiden. Det gäller verkligen att det är stor skillnad i kostnaden för att jag ska välja en elektronisk version. Vilket var allt, håll till godo med 4 sidor Torget.


Ny Grundigradio

Så här ser den nya Grundig Satellit 800 Millennium ut som jag berättade om i förra numret. Och det är en STOR radio, som ni kan se om man jämför med en Sony 2001D som står ovanpå. Bärhandtagen verkar behövas. Om man nu över huvud taget flyttar på den. $500 tycker jag att jag ser i en annons att Groove ska ha för den. Är det någon som vill skänka en till mej?

Fler tävlingar

Som omväxling tänkte jag ta en lite vettigare tävling som arrangerats av en radiostation. Det är Antenne Mecklemburg Vorpommern som låtit lyssnarna tävla i att uttala en ny lag. Lagen handlar om förpackning av nötkött och lagtexten är inte så många rader.
Men namnet är verkligen en höjdare!!!! Rinderkennungs- und Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.
Det är CES som berättar om det hela i On Air (Malmöversionen).

Brand på Bonaire

På påskdagen den 23 april drabbades Radio Netherlands av en brand i sin generatorhall på Bonaire och dieselgeneratorerna blev totalförstörda. Vilket fick till resultat att alla sändningar från anläggningen upphörde. Både för RN och t.ex. RVI och DW som lånar sändare av RN på Bonaire.

Som ett resultat kunde under några dagar RN:s program höras från diverse mer eller mindre udda anläggningar som t.ex. WSHB i Cypress Creek, Antiqua, Ascension, Jülich and Komsomolsk-Amur). Och den som var snabbt framme kunde nog skaffa en del lite udda verifikationer.

Som ni kan se av bilderna här så blev generatorhallen totalförstörd. Men på rekordtid lyckade RN fixa nya generatorer och redan kl 1730 den 2 maj var man igång igen från Bonaire med tillräckligt med elström för att driva 2 stycken 250 kw sändare. Och behovet av reservsändare var borta. När allt är helt färdigt kommer man att ha mer kapacitet än man hade före branden. Men, det har kostat några miljoner gulden......


EDXC-2000 i Barcelona

EDXC-mötet för 2000 kommer att hållas i Barcelona (i Castelldefels som ligger 20 km norr om Barcelona) mellan 13-15 oktober. Om du vill veta mer eller hålla dig ajour med vad som händer rekommenderas ett besök på
http://www.swl.net/edxc/.

Jag kan redan nu göra klart att sponsorer villiga att betala min resa är välkomna att kontakta mig. Alla bidrag, små som stora tas emot med tacksamhet. Alla sponsorer kommer att nämnas i mitt referat i Eter-Aktuellt. Ju större bidrag, desto större bokstäver. Snåljåpar med mycket små bidrag kommer att få typsnittsstorlek 8, Vanliga snåljåpar får typsnittsstorlek 10 (samma som i Engelsksändarlistan). Normala bidrag storlek 12 (samma som brödtext här) och riktigt generösa kan få upp till storlek 24 (som är den storlek som används i rubrikerna). Adresser (både vanliga och elektroniska) finns på Torgets förstasida.


DX-are är hörselskadade

Lars-Olof Hansson och Krister Eriksson har påmint mig om ett inslag i Communications World som berättar att mer än 100 anställda vid den brittiska avlyssningsanläggningen i Cheltenham har fått ersättning för att dom fått hörselskador. Dom har suttit med (dåliga) hörlurar och lyssnat på en massa pip, tjut och knaster. Och detta har gett dom hörselskador.

Någonting i beskrivningen gör att jag får associationer till en ganska ovanlig hobby som en del kufiska figurer sysslar med. Att med hörlurar för öronen lyssna på en massa radiosignaler som mest innehåller pip, tjut och knaster.

Tänk på det här när ni skaffar nya lurar. Det var tydligen dåliga hörlurar som gjorde att personalen fick ersättning.


SWR - legal station?

Scandinavian Weekend Radio påstås vara en legal finsk station som ska sända 24 timmar i månaden på kortvåg. Första sändningen ska bli 30 juni med start 2200 UTC. Sändningarna ska sedan gå första (fredagen)/lördagen i månaden från 2200 UTC på fredagen till 2200 på lördagen. Med mest musik.
Det finns en hemsida på http://www.swradio.net/eng/index.htm för den som vill veta mer.
Studio och sändare finns i Virrat i västra Finland.

Sohls sajt stänger sidor

IT-bubblan spricker! Ja, i varje fall min egen IT-satsning anpassas till verkligheten. En hel massa sidor kommer att läggas ner och jag kommer att koncentrera mig på att hålla Engelsksändarlistan och Svensksändarlistan up to date. Hialösa och Schedules kommer att helt försvinna. Medan Webversionen av Torget i fortsättningen eventuellt endast kommer att finnas i .pdf version. Html-versionen kommer kanske att rationaliseras bort.

Varför gör jag då detta. Ja, allt kräver sin tid för att uppdatera och hålla aktuellt. Och jag märker att den tid jag lägger ner kan användas till viktigare saker (för mig och familjen). Det som är kvar, är det som har flest användare och där alltså den tid som läggs ner kan motiveras av att det är många som använder sidorna.

Jag har under en tid haft en räknare från Netzapp på alla sidor för att mäta trafiken. Och resultatet av dessa mätningar är det som fått mig att fatta mina beslut. Mätningarna har gett de resultat som jag trodde och har egentligen bara styrkt mig i de tankar jag haft tidigare.

Engelsksändarlistan har (när detta skrivs) snart haft 3000 besökare. Och jag kan av mätningarna se att det är många som regelbundet återkommer. Sidan har omkring 100 besök i veckan och arbetet som läggs ner känns därför motiverat.

Hialösa har mindre än en tiondel av dessa besök. Och eftersom jag dessutom inte har hittat rätt form eller haft tillräckligt med tid för att göra den så attraktiv som jag önskat, så är det lika så gott att inte fortsätta fylla webben med mer meningslös information.

Inte heller Schedules har jag lyckats hitta rätt form på. Och den tid som krävs för att uppdatera sidorna i den omfattning som jag önskar har jag inte heller hittat. Och hellre än att ha inaktuell information så läggs informationen ner.

Intressant att se är att en av dessa sidor har många fler besök än de andra. Sidan med schemat för Radio Cairo har enligt netzapp haft 130 besök under den period räkningen varit igång. Detta är mer än dubbelt så många besök som tvåan RFI har. Och de flesta stationers sidor ligger på 15-20 besök under samma period.

Radio Cairo sidan har dessutom genererat flest mail (tom fler mail än Engelsksändarlistan). Klart är att just den sidan hamnat högt hos någon sökmotor.

Men, som sagt var. Eftersom tiden inte räcker för att uppdatera och fylla sidorna med det innehåll jag vill, så läggs dom ner. Däremot är ni även i fortsättningen välkomna till Engelsksändarlistan och Lyssna på svenska. Som i och med detta förhoppningsvis kan göras ännu bättre.

Synpunkter är förståss välkomna!


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Danmark följer Sverige i fotspåren läser jag i MediaScan. Sverige har sedan länge haft ett förbud mot reklam i TV riktad till barn. Nu har Danmark följt i fotspåren. Och trots våldsamma protester från danska TV2 (som är en kommersiell kanal) har man beslutat att även där förbjuda TV-reklam direkt till barn. Nästa mål är att övertyga hela EU......

* RAI har tvingats stänga sina MV-sändare i Rom på 846 och 1332 kHz sägs det. De kringboende har klagat på strålningen och vid mätningar har det visat sig att den låg över gränsvärdena.

* Den 24 april meddelade Bob Padula att han lade ner EDXP nyhetsbrevet, lade ner sin hemsida och lade ner epostgruppen edxp. Han var besviken på responsen. Dagen efter hade han ångrat sig och öppnade det hela igen.

* Under 80-talet var Radio Australia den populäraste och mest välkända radiostationen i Indonesien. Sedan dess har det gått utför. Från 4% av befolkningen som lyssnare har det sjunkit till 1,8%. Och man har passerats av både BBC 3,7% 1986 och 4,6% idag) och även av Voice of Malaysia. Huvudskälet till Radio Australias fallande lyssnarsiffror torde vara att man lagt ner Darwin-anläggningen och därmed fått klart sämre hörbarhet. Läst i edxp som citerat dagstidningen The Australian.

* Den nya högerregeringen i Österrike skär ner anslaget till RÖI från 166 till 140 miljoner Schilling. ORF-Generalintendant Gerhard Weis och ROI-Intendant Roland Machatschke kommenterar att det kommer nog att skapa svårigheter. Salzburger Nachrichten via Wolfgang Büschel via DXLD.

* VOA drabbades av strömavbrott under 1 1/2 timme en fredag den 14 april. Det företag som förser VOA med ström har tre kablar till VOA. Den ena var avstängd pga arbete med att installera ett system som skulle trygga en säker strömtillförsel. Ledning nummer krånglade vilket fick till resultat att ledning tre blev överbelastad, och ploff! Nödström från ett dieselaggregat gick in direkt och nyhetsrum osv fick el. Men stackars Kim Andrew Elliot som var på väg till toa fann sig stå i en kolmörk korridor! Efter 1 1/2 timme var strömmen tillbaka men det tog tid innan datorer osv fungerade tillfredsställande. Och under en lång tid fungerade t.ex. inte eposten.

* HCJB har köpt mark ute vid kusten vid Santa Elena, 100 km väster om Guayaquil. För att ersätta Pifo-anläggningen när det planerade flygplatsbygget kommer igång. Men, när det blir är osäkert. Pga det ekonomiska läget skjuts byggstarten på framtiden.

* Radio Marti har fått kritik i USA för bevakningen av Elian-fallet. Man dröjde t.ex. 4 timmar med att berätta att myndigheterna tagit hand om Elian för att överlämna honom till pappan. Vilket måste innebära att man var bland de sista media i världen att berätta detta. Kanske har det ett samband med att chefen Roberto Rodríguez Tejera varit mycket kritisk till myndigheternas agerande. Han har istället ställt upp på exilcubanernas anti-Castro kampanjer. Men det är väl därför han fått jobbet?

* Och så ser jag att BBC:s nya kontorslandskap blev så bra ljudisolerat och tyst att man blev tvungna att sända kontorssorl över högtalarna.


http://listen.to/the.world


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Danmarks Radio fyllde 75 år den 1 april och för att fira detta öppnade DR Online en stor sajt med en samling av höjdpunkter att se och höra från dessa 75 år. Det är mer än 1.500 radio-, TV- och filmklipp. Erik Køie på DR som mejlat mig hävdar att det blir Danmarks enskilt största websajt. Och han lovar en intressant resa från kristallmottagare till wap.telefoner. Avsikten är att sajten ska finnas tillgänglig en lång tid framåt i tiden.
http://www.dr.dk/dr75

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Den här gången ska vi göra en riktig praktgroda. Vi lägger rubriken på en sida och allt material på nästa sida. Håll med om att det kan kallas nya radikala grepp inom layout?

För övrigt har vi lite smått och gott att bjuda på. Tänk på att ni gärna får höra av er med frågor, korrigeringar och förslag. Allt är välkommet. Och tänk på att en uppdaterad engelsksändarlista finns på: http://listen.to/the.world.

* CUBA Radio Habana Cuba ska enligt John Norfolk via DXLD ha följande program i sin engelska sändning till Europa på kvällen.
2030Weekly Review
 Må-löInternational News
2040Må-löNational News
2045Mailbag Show
 Må-löRHC’s Viewpoint
2100Må-löNews Bulletin
2105Må-löTime Out (sports)
2110Ti löDxers Unlimited
 Må toCaribbean Outlook
 OnMailbag Show
 FrWeekly Review

* KINA China Radio International håller på att omstrukturera sina program. Det ska ännu mer än innan bli en uppdelning på först en nyhetsdel och sedan en featuredel. Måndag-fredag först 30 minuter nyheter följt av en temadel på 25 minuter. Lördag-söndag är nyhetsdelen på 20 minuter medan temadelen är 35 minuter. Det är bara att hålla ett öra på vad som händer. Längst ner finns ett utkast.

* NYA ZEELAND Radio New Zealand International ska enligt diverse olika källor använda följande schema från början av maj.
0706-120511720dagl
1206-15056100irr
1506-16506145irr
1650-18506145må-fr
1851-185511725må-fr
1855-195511725dagl
1956-070517675dagl
Andra källor gör gällande att det finns en sändning till trupperna i Östtimor
1000-120611720

* SPANIEN REE, Spanish Foreign Radio tvingas skära ner i sina engelska program. Antalet anställda på den engelska redaktionen har minskat från 7 till 5. Och ett resultat är att man nu inte kommer att ha någon nyhetssändning under helgen. Lördag och söndag kommer att bli helt nyhetsfri. Så det gäller att det inte händer något viktigt.

* På lördagar blir det Visitor’s Book, American Chronicles och Radio Waves, DX and Music show med Justin Coe.
* Och söndagar blir det Window on Spain, Spanish composers och Radio Club, där Deanelle Baker svarar på lyssnarbrev och spelar önskemusik (huvudsakligen spansk musik).
Allt enligt Roger Chambers i swprograms

* STORBRITANNIEN BBC verkar ha tagit åt sig kritiken över att man i nya On Air gått över till att publicera programtablån med lokaltid som den viktigaste tiden istället för GMT/UTC. Nu ska man i varje fall ändra så att GMT/UTC framgår tydligare.

* STORBRITANNIEN Flat Earth Radio är nästa radiostation som dyker upp via Merlin sändare. Flat Earth Radio ska referera fotboll från Premier League. Testsändningar har gjorts tre lördagar 29/4, 6/5 och 14/5 (fast det är väl en söndag....?) mellan 1100-1730. Om det blir lyckat är det meningen att man ska starta reguljärt i augusti. Vi får väl återkomma. Håll ögon och öron öppna.

* UZBEKISTAN Radio Tashkent ska ha bytt sitt schema lite. Så här ska det vara istället enligt Bob Padula i edxp:
0100-01305955 5975 7285 9540 9545
1200-12307285 9715 15295 17775
1330-13007285 9715 15295 17775
2030-21009540 9545

HCJB till Europa
UTCMåndagTisdagOnsdagTorsdagFredagLördagSöndag
0600NewsNewsNewsNewsNewsNewsNews
 Studio 9Studio 9Studio 9Studio 9Studio 9DX PartylineMusical Mailbag
0630Inside HCJBEl mundo futuroHam radio todayWoman to womanMúsica del Ecuador
0700UnshackledThe book & the spade
Words for woman
Back to God hourWords of hopeAdventures in OdysseySaludos amigosFriends of Israel
0730Truth for lifeTruth for lifeTruth for lifeTruth for lifeTruth for lifeSimply warshipLet my people think
0800--------------

1900NewsNewsNewsNewsNewsNewsNews
 Studio 9Studio 9Studio 9Studio 9Studio 9DX PartylineMusical mailbag
1930Inside HCJBEl mundo futuroHam radio todayWoman to womanMúsica del Ecuador
2000UnshackledThe book & the spade
Words for woman
Adventures in OdysseyOtaachimow
Science, scripture & salvation
Walkin' in the sunshineSaludos AmigosRadio reading room
2030Let my people thinkFocus on the family internationalMessage of truthInspirational classicsRock solidAlive with Ron HutchcraftSounds of Joy
2100Chords of love
CCR drama
Friends of IsraelThe living wordSearch for truth
The Sower
Mountain meditations
2130Renewing your mind AfterglowSongs in the night
2200--------------

China Radio International
MåndagTisdagOnsdagTorsdagFredagLördagSöndag
News & ReportsNews & ReportsNews & ReportsNews & ReportsNews & ReportsNews & global reviewNews & Report on developing countries
People in the knowSports worldChina horizonsVoices from other landsLife in ChinaListener´s gardenIn the spotlight


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också läsa detta i Acrobat Reader genom att ladda ner följande fil .pdf. Detta kräver att du har tillgång Adobe Acrobat Reader för att läsa den.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein