franson franson

Torget 6-7/2000

För Kortvågslyssnare


Såja kära Torghandlare. Nu är vi här igen, med en dubbelupplaga av Torget, och dess bilaga Eter-Aktuellt. För att kunna prestera en riktigt intressant spalt denna månad har er redaktör tagit 2 veckors semester och jobbat heltid med Torget.

Nä, jag ska inte skrämma upp eventuellt blivande EA-redaktörer. Två veckors semester har behövts för att vila upp sig, EA-jobbet är bara en liten del av sysselsättningen. En stor del av sysselsättningen är mitt pågående projekt att lägga in alla mina skivor i ett dataprogram. Jag sitter och matar in artistnamn, skivtitlar osv för att så småningom ha ett sökbart register över allt som finns på mina skivor. Projektet har som mål att vara klart innan jag går i pension....... Jag hittar en massa skivor som jag glömt. Jag håller fortfarande på med vinyl-LP:na.

På kortvågsfronten kan jag berätta att jag fått ännu ett QSL. Ännu ett web-QSL. Fast, om förra var ett web QSL-kort på ett ''traditionellt program'' så var det detta gången ett traditionellt QSL-kort på en webradio utsändning. Jag skickade en rapport på Radio Netherlands allra första live webcast den 11 mars. Och som resultat dök ett helt traditionellt QSL-kort upp i brevlådan. På radiofronten kan vi också konstatera att den Australiska regeringen sålt Darwin-anläggningen - till en religiös organisation.

Vi avslutar med ett citat, hört på italiensk trafikradio. ”Det är dimma på A1 mellan Bologna och Florens, i båda riktningarna!” Och med det tackar jag för mig. Vi ses till hösten.


Falsk e-post

Någon/några har skickat ut Spam med sexinnehåll och angett Sveriges Radio som avsändare. Men det har inget som helst med SR att göra. Kanske trodde dom att det var lättare att få folk att läsa möget på detta sättet.

Eller också är det någon som ville vara stygg mot Sveriges Radio. För hur osannolikt den än låter, så finns det de som vill det..


Grimeton 75 år

Radiostationen Grimeton firar 75-årsjubileum söndag 2 juli 2000. Det var den 2 juli 1925 som storradiostationen i Grimeton invigdes av H M Gustaf V. Det var den första säkra fasta förbindelsen mellan Sverige och Amerika. Anläggningen är den enda återstående och fullt fungerande av sitt slag i världen.

Jubileet firas med:
* Öppet hus kl 10-16.
* Sändningar med Alexandersonalternatorn på 17,2 kHz med signalen SAQ, kl. 1030, 1045, 1430 samt 1445.
* Förutom visningar av långvågssändaren med antenntorn finns vandringsutställningen ”RADIO” som handlar om rundradions utveckling under 75 år.
* Amatörradiosignalen SA6Q kommer att aktiveras under jubileet.
För rapportering av lyssnarrapporter finns två stationer QRV.
E-mail: grimeton-radio@telia.se Fax: 0340-67 41 95, Telefon: 0340-67 42 51

Med en förhoppning att ni har EA i er låda innan 2 juli.


Eterpoesi

I veckotidningen ”Allas Veckotidning” hittar jag följande lilla poetiska betraktelse, skriven av signaturen Glad lyssnare. Jag hoppas att hon (jag antar att det är en sådan) inte har något emot att även jag publicerar stycket.

Min radio den blivit min allra bästa vän
och varje ledig stund lyssnar jag på den.
Nog är det konstigt blott en knapp man vrider på
så kan man flytta sig från Malmö upp till Piteå.
Och sedan kan man drömma sig bort i fantasin
när ljuva valsers toner man kan höra ifrån Wien.
Så vrider jag på spaken och nu är jag i Tyrol,
till joddlandet jag kan drömma om en alpviol.
Sedan vrider jag försiktigt på en liten ratt
och vips en eldig tango från Finland fått fnatt.
Men när på kvällen jag sedan till sängs ska gå
då är det nattmusik i program 4 jag siktar in mig på.
Och så sover jag tryggt till morgonen den gryr
då jag ska ge mig ut på nya eteräventyr.

Hur är det med poesin bland Torgets läsare. Har vi ingen egen liten hovpoet?


Ökad mångfald gav ökad enfald

När Sverige för ett antal år sedan fick kommersiell radio var ett av argumenten att det skulle öka mångfalden. Har det blivit så?

Anders Edström vid institutionen för medieteknik och grafisk produktion vid KTH i Stockholm och Leopold Landström som studerar företagsekonomi vid Stockholms universitet har på uppdrag av Svenska kommittén för musik i media (SKMM) tittat på musikutbudet i radion, före och efter och inom den kommersiella radion.

”Kommersiell radio är ett dråpslag mot kreativiteten” sade Gunnar Petri från Stim när rapporten presenterades. Skillnaden mellan kommersiell radio och Sveriges Radio är mycket stor, men den krymper enligt rapporten. SR känner sig tvingad till att anpassa sig.

Ett exempel man hade i rapporten, visar att Mix Megapol under 1999 spelade sammanlagt 742 olika låtar, men dessa spelades sammanlagt 153.000 gånger. Det innebär att man har knappt 3½ minut per låt till förfogande. Något säger mig att man i princip inte hinner spela skivorna färdigt innan nästa ska spelas. Och var hinner man få in reklamen? Varje låt spelas då i snitt 206 gånger.

Man har gjort en jämförelse med SR P3, som under samma tid spelade 83.000 låtar. Fördelat på 18.400 olika låtar. Detta ger nästan 6½ minut per låt. Det innebär att man faktiskt hinner prata också emellan (det verkar vara SR som står för yttrandefriheten, i den kommersiella radion verkar det inte finnas tid till yttrandefrihet). I P3 spelas varje låt i snitt 4½ gång.

Enligt undersökningen har SR trots detta anpassat sig till den kommersiella radion. Mer musik och ett mindre urval av låtar än vad som gällde innan den kommersiella radions inträde.

Enligt den kommersiella radion är det farligt att spela ny musik som lyssnarna inte känner igen. Den kan fungera som en avstängningsknapp. Då är det bättre att fortsätta spela vad publiken känner igen.

Allt baserat på ett TT-referat som funnits i ett antal dagstidningar.

Birgit Friggebo som fick reklamradions hederspris för att hon som politiker drev igenom reklamradion intervjuades i branschtidningen Resumé apropå undersökningen:

- ”Vi visste att det inte skulle bli som i P1, men i propositionen till riksdagen talade vi om pratradio och mångfald. Hade vi sagt att det skulle bli samma musik överallt och reklam så hade riksdagen aldrig tagit beslutet”.

Själv lyssnar Birgit bara på P1. Och hon skiter i reklamradion: -”Det rör mig inte”. Men, ”nya människor har fått jobb”. Alltid något bra!


Ny ägare till Darwin

Den konservative regeringen i Australien har nu sålt Radio Australias anläggning i Darwin till den brittiska religiösa organisationen Christian Vision. Utrustningen är såld och markområdet uthyrt på 10 år. Christian Vision ska använda sändarna för att sända religiösa program till Indien, Indonesien och Kina.

Bakom Christian Vision ligger den brittiska mångmiljonären Bob Edmiston (som förra året var den näst högst betalda företagsledaren i England med en inkomst på över 150 miljoner kronor). Han tjänar sina pengar bland annat på att sälja Toyota. Edmiston har under de senaste 12 åren investerat omkring 12£ miljoner i Christian Vision. Och det har resulterat i La Voz Christiana i Chile (som ju köpte La Voz de Chiles anläggning) och Christian Voice i Zambia. Christian Voice Australia blir det tredje benet i en kedja som det är tänkt ska innehålla ytterligare två stationer.

Darwin-anläggningen byggdes ursprungligen till Radio Australia 1969 men totalförstördes av ett oväder 1974. Och det tog 10 år innan den kunde tas i bruk igen 1984. Men 1997 fick man lägga anläggningen i malpåse eftersom politikerna villa spara pengar och det blev för dyrt, tyckte dom. Under tiden Darwin var tyst förra gången byggdes anläggningen i Carnarvon som ersättare. Men den har också stängts sedan dess. Och idag är Radio Australia hänvisade till Shepparton.

Sedan 1997 har Radio Australia arbetat för att få pengar så att man kan ta i bruk Darwin igen. Och det har också spekulerats i att Merlin skulle överta anläggningen och hyra ut den till den sedvanliga blandningen av stationer. Även HCJB har vid något tillfälle varit aktuella i ryktesspridningen.

Men, det blev alltså Christian Vision som tog över. Något som oroar en del i Australien eftersom närmaste grannen Indonesien som är ett huvudmål för den nya stationen trots allt är till 90% muslimskt (Indonesien är världens största islamska stat). Och man är rädd för försämrat förhållande mellan länderna.

Radio Australia har tagit kontakt med Christian Vision för att eventuellt hyra tid över anläggningen men intresset från CV verkar inte så stort. Samtidigt uppges det att pengarna för Radio Australias hyra av sändare på Taiwan tar slut i slutet av augusti.

Christian Vision hoppas börja testa i slutet av augusti. I början kommer man endast att sända på engelska. Detta eftersom det tar tid att rekrytera folk för att producera program på andra språk.

Radio Australias dilemma illustreras av denna gamla karta över sändarnas utbredning. Från väster har vi först Carnarvon (som är stängd), sedan Darwin (som nu sålts) och återstår gör bara Shepparton som är den mest sydliga och östra sändaranläggningen. På kartan saknas den lågeffektade Brandon med bara 10 kw-sändare.


Ett smalt programformat

Radiostationer med ganska specialiserade format har man nog hört talas om. All-Beatles och All-Elvis är väl inte helt otänkbara. Men All-Ali, vad säger ni om det. KBET (850 AM, Thousand Oaks) har infört ett rent Muhammed Ali format. Fast jag har en känsla av att det är under en begränsad tid. Tydligen har man gjort en 55 minuter lång dokumentär om boxaren som sänds om och om igen dygnet runt. Och mellan programmen sänds slogans som ”All Ali, All the Time” och ”More memories of the Greatest — This is Muhammed Ali Radio”.

Dom är lite rubbade ibland amerikaner! Läst i IRCA’s AM DX NewsFlash (fast kommentaren får jag väl själv ta på mej).


Nyttan av radion

I Monitoring Times juninummer läser jag om en holländsk familj som höll på att segla jorden runt. En bit utanför Honduras kust blev dom överfallna av pirater och deras 13-åriga son blev svårt skottskadad.

Radioamatörer i USA fångade upp deras nödrop och kontaktade USA:s kustbevakning, som i sin tur kontaktade Honduras myndigheter som kunde skicka ut en räddningsfartyg till den position dom fick av de amerikanska radioamatörerna.

Efter 20 timmar kom pojken till sjukhus i Honduras. Senare fördes han till USA för vård, och hamnade till slut i Dallas sedan ett flertal sjukhus i USA vägrat ta emot honom eftersom dom befarade att man inte skulle kunna betala sjukvårdsräkningen.


Alla medel tillåtna

Fler tramsiga tävlingar från den kommersiella radions förunderliga värld.

I norska DX-News läser jag om tyska RTL som arrangerade en tävling mellan två familjer om vilka som bäst kunde massakrera sitt badrum på en fastställd tid. Vinnande lag fick ett nytt badrum betald av radion! Förloraren fick tydligen själv reparera badrummet........

Har jag inte skrivit om detta tidigare? Jag tycker jag känner igen historien. Fast det är klart, det är ju många dumheter på gång inom denna världen, så det kanske bara var något liknande.

DX-News berättar också om Radio Hamburg som lottade ut gratis silikon till den lyssnare som var mest missnöjd med sitt utseende!

Ack ja!


Populärast

Omröstningar, statistik och annat kul

De senaste mätningarna från RAJAR som mäter radiolyssnandet i Storbritannien visar att BBC utökat sitt försprång över de kommersiella radiostationerna. BBC står för 51% av radiolyssnandet (jämfört med 50,3% förra året). De kommersiella stationerna har 47,1%.

BBC lyssnandet fördelar sig enligt följande:
Radio 19,9%
Radio 213,3%
Radio 31,4%
Radio 410,9%
Radio 54,4%
Medan de lokala och regionala stationerna har 11,2%.

Enligt mätningen ökar radiolyssnandet som helhet, även om skillnaderna inte är så stora.

Vilken kortvågsstation har flest lyssnare? Ja, de flesta skulle nog ha gissat på BBC, och det är rätt. Här är en lista över de 4 främsta:
BBC151m
VOA91m
RFI45m
RFE/RL36m
I varje fall enligt ett inlägg i en debatt om webradio. Och man hänvisar till BBC!

Kan ni gissa vilken radiostation på Internet som har flest lyssnare i USA?
Ja, tro det eller inte, men det uppges vara Virgin Radio i London som ligger i täten. 205.000 lyssnare i månaden i USA. Och det är långt fler än tvåan, som är Texas Rebel Radio med 57.000 månatliga lyssnare. Av de stationer som är på 10 i topp listan är det fyra som inte har en FCC-licens. Totalt 33% av amerikanerna lyssnar på Internetradio. Det beräknas finnas över 3.500 olika stationer på Internet.

Och för att övergå till Virgin Radio så har dom 3 miljoner lyssnare under en vecka på MV och 1 miljon på FM. Och 750.000 lyssningstillfällen per månad på Internet.

Allt enligt ett inlägg av Dan Atkinson i epostgruppen SW Programs.


http://listen.to/the.world

och

Torget

önskar alla en god fortsättning på sommaren


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Jag ser att Rix FM i Örebro och Göteborg har fällts för att inte sända egna program. När dom kontrollerades var mer än 18 timmar helt identiska. Rix i Örebro får böta 200.000 medan Göteborg slipper undan eftersom dom bytt ägare.

* Enligt tidningen Stern ska Tyskland helt skrota analoga radio-/TV-sändningar till 2010. Det innebär att alla dagens radio- och TV-apparater blir värdelösa. Jag vet inte de exakta planerna för Sverige men det ser väl likadant ut. Jag vet en grupp som är lyckliga. Det är radio- och TV-industrin och dito handeln.

* Fyra anställda vid HCJB har fått en utmärkelse av staden Quito. Anledningen är deras insatser vid en bussolycka den 4 januari som inträffade precis vid HCJB:s vattenkraftverk vid Papallacta. Bussen föll ca 80 meter sedan bromsarna slutat fungera och sammanlagt dog 9 personer och 31 blev skadade. HCJB:s personal fick ta hand om döda och skadade.

* Störst i USA är nu Clear Channel, som sedan man köpt AMFM Inc äger totalt 867 radiostationer på den amerikanska marknaden. Tvåa är Cumulus Media Inc som äger 299 radiostationer.

Från Teleprintern

* Mix Megapol och Rix FM i Stockholm har fått 50.000 i böter vardera för att man sänt mer reklam än vad som är tillåtet enligt koncessionen.

* Efter att nya mätningar har gjorts är nu RAI tillbaka på 846 och 1332 som man tvingades stänga pga för hög strålning. Men, man sänder nu med reducerad effekt.

* Media Network har skaffat en snabbadress till sina sidor hos Radio Netherlands, http://www.medianetwork.nl

* CNN fyllde 20 år den 1 juni. GRATTIS!

* Kyrgyzstan har bytt namn. Officiellt namn är nu Republic of Kirgiziya, Fast eftersom vi i Sverige väl sagt Kirgisien tidigare så blir det väl ingen större skillnad.

* Ibland är dom elaka DX-are! WGTG = World’s Greatest Trash and Garbage.

* Radio for Peace International har blivit tvungna att stänga sändaren i 11mb. Trädgårdmästaren klippte ledningarna med traktorn......


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bra program

Tre Media-program som produceras av ”oberoende” källor och sedan sänds över olika radiostationer är Glenn Hausers båda World of Radio och Continent of Media och DXing with Cumbre. Här är kompletta sändningsscheman för alla tre.

WORLD OF RADIO I
Wed23307415WBCQ1
Thu203015685WWCR
Fri09307435WWCR
Fri193015049RFPI
Fri20309330-CUSBWBCQ2 (irregular)
Sat03306970 15049RFPI
Sat03003215WWCR
Sat11306970RFP
Sat113015685WWCR
Sat180015049RFPI
Sun02006970 15049RFPI
Sun02305070WWCR
Sun06305070WWCR
Sun10006970RFPI
Sun230015049RFPI
Mon00269475WWCR (may shift to Sun 2330)
Mon05013210WWCR
Mon07006970RFPI
Mon150015049RFPI
Tue110015685WWCR
Tue190015049RFPI
Wed03006970 15049RFPI
På Internet http://www.wrn.org/ondemand/worldofradio.html.

CONTINENT OF MEDIA
Fri190015049RFPI
Sat03006970 15049RFPI
Sat11006970RFPI
Sat173015049RFPI
Sun01306970 15049RFPI
Sun09306970RFPI
Tue200015049RFPI
Wed04006970 15049RFPI
Wed173015049RFPI
http://www.DXing.com kan man lyssna på Continent of Media.

DXING WITH CUMBRE
Fri213017650WHRA Angel 5
Sat010017510KWHR Angel 3
Sat030017510KWHR Angel 3
Sat05007310WHRI Angel 1
Sat05005745WHRI Angel 2
Sat060017780KWHR Angel 3
Sat07307315WHRI Angel 1
Sat07305745WHRI Angel 2
Sat090011565KWHR Angel 4
Sat11309495WHRI Angel 1
Sat12309495WHRI Angel 1
Sat143011565KWHR Angel 4
Sat14306040WHRI Angel 2
Sat180013760WHRI Angel 2
Sat213017650WHRA Angel 5
Sat22309495WHRI Angel 1
Sun000017510KWHR Angel 3
Sun01007580WHRA Angel 5
Sun03005745WHRI Angel 2
Sun04305745WHRI Angel 2
Sun060017780KWHR Angel 3
Sun06305745WHRI Angel 2
Sun083011565WHRA Angel 5
Sun130011565KWHR Angel 4
Sun14306040WHRI Angel 2
Sun150015105WHRI Angel 1
Sun160517650WHRA Angel 5
Sun183017510KWHR Angel 3
Också DXing with Cumbre finns på nätet http://www.cumbredx.org.


Voice of America News New schema

Till höger har ni det kompletta schemat för VOA:s News Now. Den första halvtimmen är identisk varje timme medan den andra halvtimmen är olika för jämn eller udda timme.

Det finns två undantag till detta schema, och det är telefonprogrammet Talk to America som sändas måndag-fredag 1706. Och Editorial Lö 0155, 1355 och 1755 samt Sö 0255, 1455 och 1855

Dessutom finns det Programmet Border Crossing med Judy Massa som sänds helt utanför detta schema måndag-fredag 1900-2000 på 9550, 9840, 11780. 11970. 12015. 13725 och 15235.

Varje heltimme:
minmåndag-fredag minlördag minsöndag
:00Preview:00Preview:00Preview
:01World news:01World news:01World news
:06World news in depth:06World news in depth:06World news in depth
:10Regional news:10Regional news:10Regional news
:14U.S. news:04U.S. news:14U.S. news
:18Sports:18Sports:18Sports
:22U.S. feature:22U.S. feature:22U.S. feature
:28Station break:28Station break:28Station break
Varje jämn halvtimme:
minmåndag-fredag minlördag minsöndag
:30Preview:30Preview:30Preview
:31World news in depth:31World news
:36Press conference USA:36Encounter
:45Science/Medicine/Environment:45Science/Medicine/Environment
:49Business and economic news:49Business news
:53Music feature:53Feature
:58Station break:58Station break:58Station break
Varje udda halvtimme:
minmåndag-fredag minlördag minsöndag
:30Preview:30Preview:30Preview
:31World news:31World news:31World news
:36Dateline:36Communications world:36Issues in the news
:45Science/Medicine/Environment:45Science/Medicine/Environment
:49Business and Economic news:49Business news
:53Woman’s business minute:53Features
:54Features
:58Station break:58Station break:58Station break


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Två tips på adresser har jag denna gången. Vi börjar med
RADIODIRECTORY
(The Index for the Professional broadcaster)
som är en norsk länksamling. Här finns ca 7.000 olika länkar till allt som är av intresse för den som sysslar med radio. Det ska påpekas att RadioDirectory i mycket vänder sig till en professionell målgrupp. Det är alltså inte bara länkar till radiostationer utan reklambyråer, musikorganisationer, teknisk utrustning osv. Länkarna innehåller en kortfattad beskrivning. Och det går också att få ett regelbundet nyhetsbrev med uppgift om alla nya länkar.
http://www.radiodirectory.com/

Nästa på listan är:
BROADCAST.SE
som är en online-tjänst för svensk och internationell radio etablerad 1992. I broadcast.se hittar du de senaste svenska radionyheterna i RadioNytt, diskussionsforum, chat, showprep, länkar till andra radio-sajter och mycket mer. Allt enligt deras egna ord. Broadcast.se hittar du på adressen:
http://broadcast.se/public/index.html
Och där kan du sedan registrera dig.


Äggande tävling

I vår ständigt pågående presentation av alla bra idéer som dyker upp bland världens radiostationer i konkurrensen om lyssnarna har vi nu kommit Bala Cynwyd i Pennsylvania, USA. Och då rockstationen WMMR på 93,3 FM som kom på en jättebra idé till tävling i påskas. Det gällde att skicka in ett rått ägg till stationen. Den som var först med att skicka in ett ägg, och som kom fram helt, vann tävlingen. Priset var 1000 dollar.

Huruvida tävlingen blev populär bland lyssnarna förtäljer inte historien (som jag läser i norska DX-News) men tydligen blev tävlingen tillräckligt populär för att den inte skulle bli populär på postkontoret. Uppenbarligen var det många som var överdrivit optimistiska vad gäller möjligheterna för ett rått ägg att komma fram i helt skick utan mycket bra förpackning!

Ser du något klipp i tidningen som kan passa på Torget?
Skicka in det! Torget görs inte bara FÖR DIG, det görs också AV DIG!


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Morschning på er alla galoscher och rotfrukter. World Waves bjuder denna gång inte på några större sensationer. Men trots detta hoppas jag att ni ska ha nytta av vad som bjuds. Glöm inte att ni alltid kan hitta en uppdaterad version av Engelsksändarlistan på Internet. Om ni knappar in den mycket enkla adressen: http://listen.to/the.world så kommer ni rätt.

* AFGHANISTAN Afghan Radio (Voice of Shari’ah) har ändrat sin sändningstid en halvitimme uppges det. Uppgiven frekvens varierar lite beroende på källa, så vi redovisar väl det hela så här:
1530-15457070-7085v

* CANADA Radio Canada International har strukit två sändningar på morgonen. ''Dom hördes för dåligt'' var argumentet. Sändningarna avser 0400-0430 och 0600-0630 och gäller de sändningar som bara sändes måndag-fredag. Och det var ju alltid ett sätt att lösa problemet.

Fast jag läste kritiska röster om skälet också. Det gick ut på att de som ansvarade för programmet hade ingen aning om hur kortvåg fungerade. Vilket innebar att lyssnarna inte fick någon som helst information om att frekvenserna skulle ändras. Dom fick inga nya scheman skickade (RCI skickar bara ut schemat på begäran). Och när scheman äntligen skickades ut, var det för sent. Lyssnarna hade gett upp.

* GREKLAND Voice of Greece har ju flyttat om en hel del i sina engelska program. Och jag har inte lyckats få något riktigt grepp om det hela. I Communication från British DX Club har jag dock ett schema som John Babbit fått från Dionisios Angelogiannis på VOG. Vi får väl hoppas att det stämmer:
0200-02107450 9420 12110 15630 /NA/må-fr
0610-06207475 9375 9420 15630 /MÖ Au NA/må-fr
0750-08009775 /Au/lö-sö
1110-11209420 15630 /Eu/ 
1600-17009420 15455 (Delano) 15630 /Eu NA/
1800-19009420 15630 17705 (Delano /Eu NA/)
1830-19001386 7475 /Eu/ 
2120-22209425 15650 /Au/
* Hellenes around the world är programmet lördagar 1600.
* It’s all Greek to me - music är det som bjuds söndagar 1800 och 2120.
* ERA Interprogramme är vad som bjuds 1830 varje dag.
För övrigt handlar det om de sedvanliga nyhetsbulletinerna.
Hör gärna av er om ni vet bättre.

* KINA China Radio International ska enligt de uppgifter jag har ha följande programtablå. Först dagligen News och Special Reports (vardagar) följt av följande:
Måndag - People in the Know
Tisdag - Sports World
Onsdag - Chinese Horizons
Torsdag - Voices From Other Lands
Fredag - Life in China
Lördag - Global Review och Listeners Garden
Söndag - Report From Developing Countries och In the Spotlight

* NYA ZEELAND Radio New Zealand ska ha följande schema om de senaste uppgifterna jag fått ska stämma:
1650-18506145må-fr
1851-195011725må-fr
1855-195011725lö-sö
1951-070517675 
1955-070517675lö-sö
0706-095911720 
1000-130511720 
Occasional Use for Special Events
1306-15056100 
1506-16506145 

* STORBRITTANIEN BBC tänkte jag få plats med lite programtips inför juli månad. Vi börjar med att konstatera att framsidan på On Air för juli har en stor stjärna med texten "All radio times back in GMT!" Där ser vi, det lönar sig att klaga.
* Det är dags för en ny omgång The Proms. 5 veckor framöver från 16 juli sö 1501.
* Waveguide för juli sänds den 15:e och Richard Lamley har gjort ett besök på Heathrow Airport och tittat radiokommunikationen med flygplanen. Lö 0745. Övriga veckor sänds Write On samma tid.
* Jazzmatazz - What a wonderful world: The Louis Armstrong story i 4 delar lördagar 2105 med början den 8 juli.
* John Peel verkar vara tillbaka söndagar 1205 och 2105. Under en period har vi fått höra Steve Lamacq och det har ryktats att Peel fått sparken. Men, från 9 juli är han enligt On Air tillbaka med sin ytterst udda musik.
* Heritage i fyra delar ska besöka Mexico (aztekernas pyramider), Storbritannien (1800-talets kanaler), Egypten (dykningarna utanför Alexandria) och Indien (Calcuttas historiska byggnader). Må 0930, to 1930 och fr 1430 med början 10 juli.
* World Music med Andy Kershaw är en av mina favoriter när jag lyckas passa in det, To 0830 och 1830 och fr 1330.

* TYSKLAND / LIBANON / ISRAEL Voice of Hope i Libanon stängde och packade ihop och följde med när de Israeliska trupperna drog sig ur södra Libanon. KV och MV är nedpackat. Planer på att packa upp i Israel verkar ha skjutits på framtiden sedan det visat sig att mottagningen i området är bättre från de ersättningssändningar som sker från Jülich i Tyskland.
0800-120021590
1200-160021460
1700-210011985


Ja, det var allt vi hade att bjuda på inför sommaren. Jag hoppas att ni på de 6 sidor som jag fått ihop ska ha funnit något intressant och trevligt. De av er som eventuellt försökt läsa Torget på nätet som .pdf-fil vill jag be om ursäkt. Fortunecity.com där filerna legat har klantat sig. I samband med att man bytte servrar försvann allt. Sidorna finns inte, och jag kan inte logga in på mitt konto eller via FTP ladda upp nya filer. Nu ska det dock fungera igen, via en annan server.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein