franson franson

Torget 8/2000

För Kortvågslyssnare


Får jag då hälsa er alla välkomna till en ny säsong med Torget. Sommaren är över, för en del efter allt för mycket regn, medan andra (som er redaktör) egentligen inte har så mycket att klaga över. Jag tycker faktiskt att vädret har varit ganska så lagom under sommaren. Men, så har det ju inte heller regnat så fasligt mycket här nere. Ganska lagom verkar det som. Årets solrosor är t.ex rekordhöga. 340 cm är noteringen just nu.

När detta skrivs njuter jag av en 4-veckors semester från jobbet. Det handlar då om gammal sparad semester från tidigare år. Och när den är slut ska jag jobba halvtid i två månader. Jag ska alltså under 3 månader passa på att umgås med familjens båda minsta medlemmar. Det finns viktigare saker än både jobb och kortvågslyssning - tro det eller ej!

För övrigt ser jag att det skett en revolution i Danmark. Danska DX-Fokus har kommit ut med en framsida som avbildar 5 killar. Samtliga fullt påklädda. DX-Fokus har annars gjort sig kända för att på framsidan av varje nummer avbilda en mer eller mindre lättklädd flicka tagen från någon kommersiell radiostations PR-material. Det mer eller mindre radikala draget föranledde också en liten debatt i ddxlk:s epostlista! Men vi har utlovats återgång till traditionen igen från nästa nummer. Jag bävar!

Slutligen kan vi notera att när resultatet av förra årets NORDX-tävling äntligen kom ut, så visade det sig att Sverige belagt de 9 främsta platserna, följt av en finne på 10:e plats. Jag förstår att danskarna försökt hålla på resultatet så länge som möjligt...... Grattis till Gert Nilsson som vann. Och även grattis till mina gamla klubbkompisar Björn Fransson och John Ekwall som kom 2:a och 3:a. (Bäste dansk blev förresten 27:a).

För övrigt hoppas jag att vis ses igen om en månad. Hör gärna av er. Vart ni vänder er syns i rutan här ovan.


Hur tyder man vädret?

Jag har fått en fråga från vännen Jorma som lyssnat på flygradio. Och han har skickat en diskett med ett utdrag från Shannon. Vad Jorma undrar över är hur man ska tyda, t.ex. temperaturuppgifterna. När t.ex. Shannon säger vad som låter som:
- ”Temperature niner two point eight”
eller
- ”Temperature sixteen two point fourteen”.
Vad innebär detta? Det verkar väldigt varm om det är Celsius, och även i Fahrenheit är det ”hitt som attan”. Och decimalerna?

Är det någon som kan förklara för en ovetande redaktör som känner sig lika till förståndet handikappad som broder Jorma.


Musikomröstning

Scandinavian Weekend Radio (Den finska stationen som sänder ett dygn i månaden) har på sin hemsida en omröstning om bästa radiolåt. Om du vill rösta så klicka dig till:
http://www.swradio.net/cgi-bin/vote.cgi
Och lägg din röst. När jag var inne första gången (och röstade) ledde Tom Robinson Band. Men å andra sidan var det inte många röster avlagda då.

Det framgår inte hur länge omröstningen pågår, men vi får hoppas att den är kvar när ni läser detta.


Jag luras inte medvetet

Hur hittar läsarna Torget? Ja, bakom den lilla frågan ligger mer än vad ni tror. Jag talar här inte om att läsa Torget i Eter-Aktuellt. Jag talar om besökarna på Internet som läser Torget. Sidorna har ett antal besökarna varje dag. Inte så hemskt många, men allt från någon enstaka till kanske en 4-5 stycken.

Men, jag har en känsla av att en hel del blir grymt besvikna. Innehållet är inte vad dom hade väntat sig!

Den räknare jag har på sidan från Netzap berättar också varifrån besökaren kommer. Jag kan alltså se om man skrivit in adressen till Torget eller kanske kommer via någon söktjänst. Och de flesta kommer den vägen, alltså via någon söktjänst. En inte helt vetenskaplig undersökning visar att den femte vanligaste besökaren har sökt efter ”Kapten Stofil” som ju förekom i 1/2000. På fjärde plats kommer den stackare som på Alta Vista sökt efter ”naknaflickor”. På tredje plats kommer man via Sunets register där man sökt efter en tidskrift som skriver om media osv.. På andra plats ligger dom som skrivit in Torgets adress själv, klickat på någon länk eller har sidan liggande som bokmärke. Men den vanligaste besökaren har via söktjänsten Google sökt på ordet ”porno”!

Jag känner sympati för alla de stackare som letar efter porrsajter och hamnar på Torget. Det måste vara snopet. Dessutom är de flesta icke-svenskar så dom blir nog mycket förbryllade. Risken är att dessa rader nu ger ännu fler träffar via någon sökmotor. Hör ni det, det står inte om p..r på dom här sidorna! Besök gärna:
http://beam.at/torget


Kändis dyker upp igen

Det finns en intressant koppling för oss DX-are till rättegången mot de Libyer som misstänks ligga bakom Lockerbie katastrofen, då bland annat en svensk diplomat dödades.

En av de som förhörts vid rättegången och som misstänks på ett eller annat sätt vara medskyldig är Edwin Bollier. Känner ni igen namnet? Edwin Bollier var en av delägarna till Radio Northsea International. Hr Bollier har tidigare jobbat för CIA, han har samarbetat med den f.d. Östtyska säkerhetspolisen och misstänkts ha försett Libyen med bombtimers. Själv hävdar Bollier att han är en helt vanlig schweizisk affärsman. Men det vet vi ju vad schweizisk affärsmoral accepterar! Bollier medger att han under 1980-talet levererade ett 25-tal timers till den Libyska säkerhettjänsten. Men förnekar all kännedom om Lockerbie bomben,

Det kan påpekas att det fanns rykten redan under RNI:s livstid om en koppling till Östtyskland. Och som vi vet seglade Mebo II efter att RNI stängt ner till Tripoli i Libyen.

Å andra sidan finns det många frågetecken om huruvida Libyerna överhuvudtaget är skyldiga. CIA pekade ut Libyen först sedan de först misstänkta, Syren, Iran och Palestinier hade blivit mer accepterade av USA.

/Från Enid News and Eagle, via DX Listening Digest via Contact.


Töväder i Korea

Toppmötet i juni mellan Kim Jong-Il (nord) och Kim Dae-Jung (syd) innebar en direkt nedtoning av propagandakriget mellan länderna. Så snart Kim Dae-Jung landat i Seul stängdes de 108 högtalare av som Nordkorea sänt propaganda från över gränsen. Och samtidigt stängde Syd ner motsvarande aktioner. De tre clandestine-stationer som är igång, Voice of National Salvation från norr och Voice of the People och Echo of Hope (båda från syd) stängde inte direkt ner, men tonade ner sin propaganda.

Nya kvastar på BBC

BBC:s nya boss Greg Dyke börjar att mer och mer distansera sig från sin företrädare John Birt. Något som tydligen passar en stor del av personalen. Han har bland annat av kritiker kallats ”bureaucratic vandal”, ”Big Brother” och "a croak-voiced Dalek”.

Under Birt:s tid anställdes många välbetalda mellanchefer, och kritiken mot kraftigt ökad byråkrati var stark. Och inte blev det bättre när det visade sig att han var anställd som ”freelance” och fick lönen betald till sitt eget bolag. Att han gjorde skatteavdrag för sin 4.000 pund dyra Armani-kostym. Och att hustrun fick två betalda jobb på BBC.

Birt och Dyke var kolleger vid London Weekend Television och Dyke gav Birt mycket beröm när han tog över BBC. Det positiva omdömet svalnade dock efter en tid vid BBC.


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

Från och med detta nummer at Torget ska vi försöka att varje månad ha en aktuell lista över svensksändarna. Och detta gör vi på allmän begäran. Så där ser ni att det lönar sig att komma med önskemål. Jag ska dessutom försöka att komplettera listan lite då och då med de svenska sändningarna från Radio Sverige och Radio Finland. Och lite då och då även sändningarna på danska och norska.

Jag hoppas att ni samtidigt hjälper mig med att komma med korrigeringar. Och annat material om svensksändarna och deras program. Glöm inte att det dessutom alltid finns en uppdaterad lista på Internet. Och här finns också alltid en aktuell uppgift om adresser och så vidare om ni vill kontakta någon av stationerna. Besök gärna http://turn.to/svenska.
0500-0520Vatikanradion1611, 7375 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600NHK - Radio Japan15355 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800Rysslands Röst, Moskva1494, 9820 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1840-1900Vatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020RAI - Radio Roma9585 och 11740 kHzMånd Onsd Fred
2000-2030Norea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland)Månd - Fred


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* I England har två män dömts till 4 resp 6 månaders fängelse för att ha drivit en piratradiostation. Detta sedan flygplatsen i Rochester anmält att deras trafik stördes av en piratstation. Sändaren spårades senare till att illegalt ha satts upp i en radiomast för annan radiotrafik. Och vid husrannsakan hos männen hittade man ett antal sändare i mer eller mindre färdigt skick.

* Radio Malaysias radio- och TV-byggnad i Kuala Lumpur har skadats av brand. Tillfälligt har man fått flytta in i provisoriska lokaler hos IBC (International Broadcasting Center). Tur i oturen var att det redan fanns anslagna pengar för modernisering.

* I förra Torget berättade jag om den något elaka förkortningen av WGTG (World’s Greatest Trash and Garbage). Det hela fick en ny betydelse i slutet av juli när WGTG skickade ett epostmeddelande till HCDX emaillista för att berätta om kommande tester. Och epostmeddelandet innehåll virus!

* Polen är på väg att få en massa små MV-stationer. Bernd Trutenau berättar i SWEDX att Polskie Fale Srednie SA planerar att bygga upp ett stort antal 100 w MV-stationer i de polska kommunerna. Man har sökt tillstånd för 50 sändare redan.

* Förra årets sändning var den sista från Radio St Helena, så vad har John Ekvall för planer när han skriver:
"As you by now - there will be no broadcast on shortwave from St Helena - however the idea is not quite buried yeat - maybe next year R St Helena will show up in some way."

* "Radio Odin Kultura” (Radio 1 Culture) i Ryssland som hotats pga stora skulder har räddats, i varje fall för en tid, av gamla vännen Mikhail Gorbachev och hans Gorbachev Foundation. Gorbachev har också planer på en TV-station.

* Kreml förhandlar f n med representanter för TV-bolaget ORT om att finansmannen Boris Berezovskijs innehav av 49 procent av ORT:s aktier (värda c:a 150 miljoner dollar) ska överföras till staten för att täcka den skuld till staten på lika stort belopp som Berezovskij har. Fast det verkar inte som om Berezovskij håller med om detta. Berättar Ryska Posten, som jag fick ett ej beställt gratisexemplar av.

* Den kinesiska sekten Falun Gong har startat sin egen radiostation Falun Dafa Radio som sänder från utlandet till Kina för att förklara varför regimen är så dum mot dom, och hur man kan bli frisk från sjukdomar genom att följa dom. Än så länge har jag inte sett någon uppgift om var sändaren skulle vara belögen. Taiwan och någonstans i forna Sovjet har nämnts.

Från Teleprintern

Radio Finland ställde under sommaren in sitt engelska entimmesprogram som normalt sänds vid tre tillfällen lö/so. Ordinarie 15 minuters nyhetssändning var kvar.

Swiss Radio International stänger sina spanska program till hösten, och beräknas helt sluta sända KV inom fyra år.

Norge är på väg att öppna upp mellanvågen för kommersiell radio.

Och det uppges också från Norge att LV-frekvensen 216 kHz är till salu. Max 1,2 megawatt!

17 augusti tog AWR första spadtaget på sin nya sändaranläggning i Argenta i norra Italien. Läs mer på: http://www.awr.org/argenta.

LBH Radio är en kommersiell station (”serving the gay community”) som ska höras bland annat från Kaliningrad på 1386 till hösten.

I förra EA berättade jag att Kirgisien officiellt bytt namn. Glöm det! Vad som hänt är att ryska blivit officiellt språk och därmed är även det ryska namnet rätt officiellt namn.

Kommersiella stationer i Storbritannien har varnats att inte vara politiska partiska. Asian Sound har fått kritik för att man gett för mycket utrymme åt politiker från Labour.


Är "live" alltid live?

Alla medel är tillåtna i konkurrensen om lyssnarna. Ännu ett exempel på detta hände under fotbolls-EM. Brittiska talkSport sände ”live” referat från matcherna. Medan BBC och Capital Radio hade rätten till livereferat. Det visade sig att talkSports reporter satt hemma i studion och tittade på BBC:s TV-bilder och sedan refererade ”live” i radion. Man lade in publikljud för att ge en närvarokänsla

Och här ställdes man inför en intressant fråga. Är detta tillåtet? Vem vill betala för ensamrätten om vem som helst kan sitta framför TV och också referera live? Nu vann BBC i High Court och talkSport förbjuds att fortsätta med sina ”live” referat enligt vissa uppgifter och enligt andra var det OK för talkSport att fortsätta. Det har inte framgått om ett av besluten kan vara efter överklagande, och i så fall vilket som är senaste beslutet.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Efter tips från Andy Sennit kan jag berätta att det finns en nyhetsgrupp som handlar om BBC World Service.
uk.media.radio.bbc-world-service är namnet.
I inbjudan görs klart att det ska handla om BBC World Service, och inget annat. Alla kommersiella inlägg är förbjudna. När jag kollar om Algonet erbjöd gruppen i sitt utbud (vilket man gjorde, visade det sig) fanns det två inlägg i gruppen i arkivet. Ett ”wanted” inlägg från en som samlade BBC-souvenirer från 40- och 50-talet. Och det verkade vara BBC i allmänhet. Och ett ”tips” från någon som tipsade om en sajt där man fick betalt för att lyssna på Internetradio. Det intressanta var att avsändaren hade samma adress som företaget bakom sajten......

Naturligtvis godtas endast .txt meddelande. Inga HTML formatterade inlägg. Men det är ju normalt för nyhetsgrupper och epostlistor. Vilket tyvärr många som skriver inlägg inte har läst.

Och när vi nu ändå har nämnt Radio Netherlands så kan vi berätta att Media Network skaffat en lite enklare adress för att hitta till deras sidor (som kan rekommenderas).
http://www.medianetwork.nl

Och dessutom kan vi notera att EDXC nu lagt ut landlistan på Internet. Papperskopiorna är väl i stort sett slut nu. Finns på:
http://www.swl.net/edxc/.
Det är Olle Alm som ansvarar för sammanställningen medan www layout har gjorts av Dr. Anton J. Kuchelmeister, som är EDXC webmaster.


Radio Austria Int slaktas

Radio Austria International ska spara pengar. Den Österrikiska regeringen har kraftigt skurit ner anslagen till ORF. De engelska sändningarna kommer att reduceras i förhållande till vad som gäller idag. De tyska blir oförändrade, men kommer i ökad utsträckning att innehålla återutsändningar av inrikesprogram. Esperanto och arabiska kommer att läggas ner. Spanska och Franska skäras ner. Sändningarna från Moosbrunn kommer att reduceras med 50%, vilket främst kommer att drabba sändningar till områden utanför Europa. Satellit-sändningarna via ADR Astra läggs ner och de digitala sändningarna kommer att kodas så att bara österrikare bosatta i utlandet kan lyssna på programmen. Investering i digitala studios läggs på framtiden. Men Jörg Haider kan fortsätta att köra för fort på de Österikiska vägarna utan att åka fast. Hans parti har alltid tyckt illa om ORF och ser nu chansen.

Totalt har budgeten sänkts från 160 miljoner Schilling till 120 miljoner. Och man räknar med att nästa år bara få 80 miljoner!


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Sommaren är över. För en del har den regnat bort, medan andra har utnyttjat vädret och lyssnat mer på radio. Egentligen har det väl inte hänt så mycket på den här fronten. Men jag lyckas trots det få ihop 1 1/2 sida med material. Jag hoppas det är vad nu vill, och om det nu inte skulle vara vad ni vill ha, så skyll er själva. Det är inte så många som har haft synpunkter på hur det ska se ut, alltså gör jag som jag vill.

Glöm inte att det finns en aktuell lista på http://listen.to/the.world.

* FINLAND Scandinavian Weekend Radio är det meningen ska sända en gång i månaden (första lördagen i månaden). Vilket innebär att man börjar fredagkväll UTC. Programmen är främst på finska men även en del engelska. Från början uppgav man bara två alternativa frekvenser, men för augusti sändningen annonserades det ett mer färdigt schema, som ser ut så här:
2100-013011690
0130-090011720
0900-131511690
1315-210011720
Nästa sändning bör börja fredagkväll den 1 september och nästa igen på kvällen 6 oktober.

* GEORGIEN Georgian Radio ska ha följande schema enligt vad jag fått mig tillsänt av Andrey Vorobyov.
0630-070011805 
0830-090011910 
0930-100011910 
1230-13006080 ti to
1630-17006180 
1830-190011910 
1930-200011760 
2330-24006080 lö sö

* NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands Media Network förlorar en av sina medarbetare, Diana Janssen. Diana har jobbat på RN i nio år, de senaste 6 åren tillsammans med Andy Sennitt på Media Network. Sista programmet blir 14 september. Hon ska sedan gå vidare till den privata marknaden, hon har fått jobb på ett IT-företag som heter Forrester Research. Om du är nyfiken på mer om Diana så har man lagt upp en sida om henne hos RN på http://www.rnw.nl/en/html/diana_janssen.html.

* NIGERIA Voice of Nigeria har bytt sin KV-frekvens, och de engelska programmen ska nu sändas enligt detta schema om man nu ska tro rapporterna:
0500-07007265
1000-11007265
1500-17007265
1900-21007265
Fast jag lyckas aldrig höra dom.

* NYA ZEELAND Radio New Zeeland International ska enligt Bob Padula i edxp ha följande schema augusti och september:
1650-175011725 
1750-070517675 
0705-110515175 
1105-130517690 
1305-16506100 irr sport

* PAKISTAN Radio Pakistan har kapat en hel del av sina engelska program. Här är det senaste schema jag sett:
0800-080517835 21460
1100-110517835 21460
1600-161511570 15100 15725
De två första sändningarna är riktade mot Europa medan den sista (som är relä av hemma-nyheterna) riktas mot Afrika och Mellanöstern.

* STORBRITANNIEN BBC kommer väl (precis som alla annan media) att domineras av de Olympiska spelen under den andra halvan av september. Men, det finns faktiskt lite annat att lyssna på också - om man söker ordentligt.

* Vi börjar med Waveguide för september som sänds lördagen den 23:e kl 0330 och 0745 till Europa. Richard Lambley ska titta bakom kulisserna i Sydney för att utröna vad som behövs för att allt ska fungera för radio- och TV-korrespondenterna.

* Och om ni inte hört det redan, övriga lördagar under månaden sänds Write On vid samma tid. Lyssnarnas frågor, kritik och synpunkter på BBC:s program.

* Radioteater på kortvågen är vi inte bortskämda med. BBC står för en stor andel av denna. Play of the week sänds varje lördag 2301 och repris söndag 1701. The Colonel Bird av Hristo Boytchev 2-3/9, Box Echo av Lisa Schlesinger 9-10/9, Sitting in Limbo av Judy Hepburn och Dawn Penso 16-17/9, Things we do for love av Alan Ayckbourn 23-24/9 och slutligen West of Eden av Tim Jackson den 30/9-1/10.

* BBC arrangerar snart sin International Playwright Competition.
Writer´s Workshop sänds i 4 avsnitt med början 7 september. To 1805, Fr 0005 och 1305 till oss i Europa.Lite tips och idéer om ni hade tänkt att bli författare.

* Life before birth i 4 avsnitt med början 25 september handlar om just det. Blame it on the mother, Womb with a view, A time to be born och Born too soon heter avsnitten. Sänds under rubriken Health Matters Må 1905, Ti 0105,1405 och On 0905 till Europa. The Ageing Game är serien som pågår fram till 18 september.

* STORBRITANNIEN African Beacon har fått en avknoppning i form av European Beacon under sommaren. Samtidigt är det afrikanska schemat lite ändrat. Detta är det senaste schema jag sett:
1530-18006145 (Meyerton)/African Beacon/
1600-180015445 (Skelton)/European Beacon/
1800-200015585 (Skelton)/European Beacon/
1800-19003230 (Mey) 9675 (Ramp)/African Beacon/
1900-22003230 (Mey) 5925 (Mey) 9675 (Ramp)/African Beacon/
1900-22007360 (Krasnodar)/European Beacon/
http://www.worldbeacon.net

* UNGERN Radio Budapest International har ändrat sitt schema lite. Så här ska nu de engelska sändningarna till Europa sändas:
1900-1930*6025 7130
2100-2130*6025
2130-2200*3975

* USA Voice of America hade ni kanske vissa problem att begripa den programtablå som jag bjöd på i förra EA. Det inträffade tyvärr ett smärre missöde i det att jag glömde lägga till vad de tre kolumnerna innebar. Men den första kolumnen var måndag-fredag, den andra kolumnen var lördag och den siste gällde söndagar. Jag ber om ursäkt om det blev lite svårt att begripa. Jag lovar att inte upprepa det - om jag kan.

* USA AFRTS/AFN har sedan en tid dykt upp via USB-sändare på kortvåg. Och under sommaren har det dykt upp en hel del frekvenser från olika håll i världen.
http://www.afrts.osd.mil/afnonradio/html/satnet.htm är en officiell sida som innehåller en del information.
Dom ger idag följande schema:
Key West, Florida12689,5 kHz (dagtid och kvällstid)
RR, Puerto Rico6458,5 kHz (dagtid och kvällstid)
Sigonella, Sicilien4993 (dagtid) och 10940,5 (kvällstid)
Diego Garcia12579 (dagtid) och 4319 (kvällstid)
Medan jag skriver ner detta hörs det relativt bra på 10940,5 som alltså uppges komma från Sigonella i Italien. Men det är dagtid nu, så frågan är var det är dagtid/kvällstid. Rapporter om man vill ha QSL ska skickas till QSL@mediacen.navy.mil.
Förutom ovan nämnda frekvenser har jag sett uppgift om följande: 4278, 6350, 6847, 10320, 14000 och 16874 kHz. Även Guam och Island är troligtvis aktuella för sändningar.

Anledningen till sändningarna är att AFRTS/AFN slutat använda INMARSAT och istället ska gå över till DTS (Direct to Sailer) sändningar. Men alla fartyg har ännu inte utrustats med utrustning för detta. Så under ett eller ett och ett halvt år framåt använder man kortvågssändningar också.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein