franson franson

Torget 9/2000

För Kortvågslyssnare


Morsning galoscher!

De olympiska dopingspelen är över oss när detta skrivs. Och media, radio, TV, tidningar osv mer eller mindre domineras av detta. Men, av rapporter att döma, så är det ett område där detta inte märkts lika mycket. Jag ser upprepade rapporter om att Olympiska Kommitten har bestämt att OS inte får sändas via Internet. Detta har gjort att många radiostationer, som tidigare lade ut sina program på nätet, gjort uppehåll med detta. En som gjort så är BBC, som enligt uppgift avbrutit att göra många program tillgängliga via Internet eftersom dom ju kan innehålla material om OS, och det får dom inte för de olympiska pamparna som väl är rädda för att missa intäkter.

Annars är jag ju nu pappaledig på halvtid. Och det, det är något som man inte får missa. Den pappa som missar att ta ut sin pappaledighet missar mycket.

För övrigt kan jag notera att det kan ha sina faror att spara gamla sidor på Internet. Som ni alla vet finns Torget för de senaste åren att läsa på Internet (http://beam.at/torget). För några veckor sedan fick jag ett mejl från en Lars Lindgren som sökte information om den gamla sändarstationen i Karlsfält. Och han passade samtidigt på att påpeka att jag skrivit fel i oktobernumret 1997 där jag uppgav att Hörby-masten var 160 meter hög. Den är dubbelt så hög, 321,4 meter. Tack Lars, men tyvärr kunde jag inte hjälpa dig med Karlsfältanläggningen. Och med det får väl inledningen sägas vara slut. Jag har fått en ny chef sedan Jonny nu beslutat sig för att dra sig tillbaka lite i kulisserna. Men, vi ska väl lyckas dressera Tony också! Och därmed är det dags för den sedvanliga förhoppningen att ni ska hitta något intressant på de kommande fyra sidorna. Om inte? Ja, bättre lycka nästa månad.


Kampen Mot Piraterna

Myndigheterna i Storbritannien har intensifierat kampen mot piraterna (KMP för oss stofiler....). Under 1999 dömdes 47 personer för medverkan vid piratradioverksamhet. Totalt utförde man 1414 olika aktioner mot sammanlagt 239 olika piratradiostationer. Man räknar med att det finns över 200 aktiva stationer igång.

Men problemet är inte ett brittiskt sådant. Även USA (som ju flödar över av radiostationer) har ett ökat problem med illegala stationer. Och i Florida (där problemet är som störst) stängde myndigheterna mer än 100 stationer under de två senaste åren.

Anledningen till att piratradioverksamheten ökar i USA är att de befintliga stationerna blir allt mer strömlinjeformade. Några enstaka kedjor tar över allt fler stationer, automationen gör att det snart bara är datorer som sköter programmen. Av alla de 1000-tals stationerna är det ett minskat antal som egentligen är en egen station och inte bara en utplacerad ”bandspelare” ansluten till en central någonstans.

Dvs samma tendens som i Sverige där lokala kommersiella stationerna egentligen bara är reläsändare i ett nätverk utan lokal själ.


OS Special-QSL

Under dopingsp... f’låt Olympiska spelen sände ABC/Sydney ut sina olympiska sändningar på kortvåg. Och i samarbete med Australian Radio DX Club trycktes det upp 250 speciella QSL-kort. Hann ni med?

Porr på skärmen

Den västjordanska TV-sändaren Al Irsal i Ramallah visade efter sin normala sändningstid en porrfilm under 40 minuter, följt av Koran-läsning. Koran-läsningen sänds normalt direkt efter dagens sändningar. Trots att polisen efter våldsamma tittarprotester snabbt dök upp vid två av stationens sändare lyckades man inte få stopp på utsändningen. Rykten berättar att judiska provokatörer ska stå bakom händelsen. Allt berättat i DX-Fokus, som i sin tur läst Metropol Zürich via Anders Brandborg.

http://listen.to/the.world

http://turn.to/svenska

http://beam.at/torget


I eget intresse, trots allt

Cumbre DX har skickat reservrör och andra reservdelar till Radio Gaalcayo i Somalia för att hjälpa dom att hålla kortvågssändaren igång. (1000-1200 och 1600-1700 på 7012 berättar Contact). Nästa projekt är att försöka skaffa fram reserdelar till Radio Miskut i Nicaragua som för tillfället tvingat stänga KV-sändaren. Hans Johnson och Cumbre DX är intresserade av att komma i kontakt med andra som är villiga att hjälpa små stationer att hålla sina kortvågssändare igång. Hans kan nås på hansj@worldspy.net.

NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Vännen Nisse har fått flytta sitt Eldorado for LA DXers igen. Hans Internetleverantör har bytt URL för hans sidor. Nu ska dom finnas på:
http://members01.chello.se/mwm/eldorado/index.html.

I ett Internettips från IDG hittade jag följade intressanta länk från det underliga USA.

Minns ni den direktsända biljakten på OJ Simpson, då hela USA satt fastnaglat framför TV:n? En del missade sändningen och blev rätt purkna. Därför har det startats en ny service - de skickar ett meddelande till din personsökare när det pågår en direktsänd biljakt på tv, allt för att du inte ska missa den! Finns på:
http://www.pursuitwatch.com


Norska funderingar

Norska DX-Listeners’ Club funderar över framtiden för sin tidning DX-News. Bland de planer man har är att minska utgivningen. Idag kommer DX-News ut 10 ggr/år (precis som EA). Eftersom portokostnaden gått upp samtidigt som bidragsmängden har minskat har man funderingar på att dra ner utgivningen till kanske 8 nummer per år. Samtidigt funderar man på att utnyttja Internet bättre för att kunna ge medlemmarna mer aktuella tips.

Redan idag finns DX-News tillgänglig på Internet, men funderingarna rör sig om på vilket sätt detta kan förbättras. Samtidigt kommer man att tvingas höja medlemsavgiften. Idag täcker denna inte tryckning och porto för DX-News. Och detta är ett minimum. Idag är avgiften klart under vad SDXF och EA kostar (men så är också DX-news tunnare................).


Ur led är tiden - down under

Att hålla reda på tiden i Australien har blivit bökigare än vanligt pga OS. New South Wales, Tasmania och Victoria gick över till sommartid den 27 augusti. Detta var två månader tidigare än normalt, och anledningen var att inte förvirra under de Olympiska spelen och de påföljande Paraolympiska spelen. South Australia går över till sommartid vid normal tidpunkt, dvs 29 oktober. Medan Queensland, Northern Territory och Western Australia inte har någon speciell sommartid alls. Tänk vad skönt att bo i ett litet avlångt land, som är avlångt på rätt ledd! Allt enligt Bob Padula.

Sjukligt rekordförsök

Hospital Radio Chelmsford gjorde från 6 september ett försök att sätta nytt rekord i non-stop sändning av en ensam DJ. Det tidigare rekordet innehölls av en Australiensisk DJ som sänt under 62 tim 4 minuter medan det finns ett ännu inte godkänt rekord från Rock FM på dryga 63 timmar.

Hospital Radio Chelmsford satsade därför på 64 timmar! Och sökte innan sändningen efter medicinsk personal som kunde studera det hela (hade dom inte tillgång till sådan personal själva?).

Tyvärr vet jag inte hur det gick. Det fanns en del epostinlägg i några epostlistor innan sändningen skulle börja, men sedan blev det tyst. Avbröts försöket, eller misslyckades det? Nå’n som vet om Greig Daines somnade på sin post?


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Som jag lovade i förra EA, så kör vi svensksändarlistan som ett stående inslag varje nummer av Torget i fortsättningen. Så kom inte och säg att jag inte tar intryck av opinioner - hur små dom än är..

Norea berättar att man från 30 oktober sänder sina svenska program en timme tidigare i lokal tid. Det innebär enkelt uttryckt att man ligger kvar 2000-2030 UTC när sommartiden är slut. Förhoppningen är att en timme tidigare ska passa lyssnarna bättre.

I informationen om schemat står inget om det blir någon kommande återgång till att även sända på kortvåg. Så det blir väl en fortsättning på 1494 kHz från St Petersburg.

0500-0520Vatikanradion1611, 7375 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600NHK - Radio Japan15355 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800Rysslands Röst, Moskva1494, 9820 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1840-1900Vatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020RAI - Radio Roma9585 och 11740 kHzMånd Onsd Fred
2000-2030Norea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland)Månd - Fred

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* I det kungliga öriket har det utgått order från högsta ort inom BBC om att man måste dra ner på taxiresandet. Enligt DX-news åkte anställda på BBC ca 14.000 taxiresor i veckan för totalt 6 miljoner pund på ett år (vilket är 272 pund per anställd = 3700 kronor). Efter rekommendationen att åka kollektivt istället minskade taxiresandet till mindre än hälften! Det har också satts in personalbussar mellan BBC:s olika arbetsplatser.

* Och när vi pratar om BBC kan vi berätta att BBC World Service fortsätter att öka antalet lyssnare. Senaste mätningen uppskattar lyssnarskaran till 151 miljoner lyssnare i veckan. 70% av dessa lyssnar på kortvåg. Resten är lokala FM-sändare, MV, satellit, Internet osv.

* Vidare noterar vi att de brittiska radiomyndigheterna klagar på att språkbruket hos de kommersiella stationerna stadigt försämras. Det är för mycket svordomar, sexuella anspelningar osv. Allra helst i morgonsändningarna. Aja baja på er, akta er så att ni inte blir svarta om munnen.

* Västvärlden som ju alltid värnar yttrandefriheten har nu lyckats tysta en röst som inte lyder. Radio Jugoslavija har tvingats stänga sin kortvågsanläggning i Bjeljina i slutet av augusti efter hot och påtryckningar. Anläggningen låg ett par kilometer in i den del av Jugoslavien som kom att höra till Bosnien. Även om det var ett område med huvudsakligen serbiska innevånare. Under bombkampanjen var radio/TV ett prioriterat mål för bombningarna och bland annat TV-tornet i Belgrad bombades. Yttrandefrihet är viktigt, bara man säger rätt saker! I dagens krig är kampen om makten över ordet nästan det viktigaste.

Radio Jugoslavija har använt anläggningen under 16 år, och den bestod av 4 x 500 kw KV. Den äldre mindre anläggningen i Stubline förstördes av NATO-bomber.

Enligt uppgifter via Radio Jugoslavijas websida håller tekniker på att installera sändare i Serbien (kan man ha flyttat ut en del av sändarna från Bosnien?). Men tills vidare får man lyssna via Internet.

* BBC har gjort bort sig lite på Ibiza. Ett raveparty på stranden som delvis arrangerades av BBC Radio One Road Show fick avbrytas av polisen sedan grannarna klagat på oväsen. När polisen anlände var ljudnivån dubbelt den tillåtna. Brittiska ungdomar har under många år gjort sig ökända på Ibiza för fylleri, men på senare år har det blivit tyngre droger....

Från Teleprintern

* På Falklandsöarna har en Tornado F3 kolliderat med FIBS 133 meter höga MV-mast söder om Stanley. Planet kunde landa i säkerhet (med en något förminskad vinge....). Men det är värre med masten!

* Det finns tydligen planer på MV-sändningar från Radiomuseet i Göteborg. Ett mail från Krister Eriksson i SWEDX berättar lite om planerna. Tydligen får vi hålla öronen öppna på 981 och 1584 kHz.

* Jag noterar att Christian Voice/Vision nu ska vara igång med testsändningar från Darwin-anläggningen.

* SRI ska börja sända via Vatican Radios sändare!

* En annan station som det ryktas om skall höras via Vatikanradion är Voice of Russia!? Om det inte redan börjat?

* Även CBC i Canada har funderingar på att göra som BBC. Dvs att sälja sina sändaranläggningar och sedan hyra tillbaka dom. Outsourcing som man kallar det med ekonomispråk.

* Slutligen var det väl ingen som missade branden i Ostankino:s torn i Moskva. Det fanns en del som befarade att hela byggnaden skulle välta. Det gjorde den dock inte, trots vad bilden visar.


BBC i oktober

En helt ny BBC On Air dök upp i brevlådan idag. Så från den plockar vi lite programtips för oktober.
* Waveguide i oktober (21/10 kl 0330 och 0745) berättar om vilken roll den lokala radion i Brasilien spelar under valkampanjen.
* Och som vanligt, Write On, lyssnarnas eget program på BBC sänds samma tid övriga lördagar.
* I have a right är en serie i 4 delar som verkar intressant och handlar om mänskliga rättigheter. Första delen 13/10 diskuterar vems mänskliga rättigheter det är värt att gå i krig för (Serbien kontra Tjetchenien t.ex.). 20/10 diskuterar man mat kontra frihet. Är det ett brott mot de mänskliga rättigheter om man lever i svält, men har formella politiska rättigheter? 27/10 är temat Terrorists, freedom fighters or criminals?. Fr 1930, Lö 0130, Må 1430 och Ti 0930.
* John Peel är tillbaka i 4 program från 24/10. On 0305, Sö 1205 och 2105.
* Joe Strummer ska i fyra program med början 16/10 få spela musik från sin skivsamling. Må 0830, 1830 samt Ti 0330 och 1330.

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Sommaren är slut och vi är inne i hösten. Snart är det slut på sommartiden även på klockorna och det innebär att vi börjar närma oss en ny Engelsksändarlista. Ni vet väl att jag tacksamt tar emot korrigerade sändningsscheman!?!

STORBRITANNIEN m.fl World Beacon har minskat ner European Beacon sändningarna och samtidigt ändrat i African Beacon. Så här ska schemat nu vara:
1530-18006145m /sAfr/
1800-19003230m /sAfr/ 9675r /nAfr/ 17665m /vAfr/
1900-22003230m /sAfr/ 9675r /nAfr/ 11640m /vAfr/
2000-21007360k /Eu/
m = Meyerton, RSA, r = Rampisham, UK och k = Krasnodar, Ryssland eller Armenien (buden varierar)

ISRAEL Israel Radio har flyttat sin ena engelska sändning ett par timmar. Samtidigt går Israel över till vintertid redan i början av oktober. Det innebär att när ni läser detta i den tryckta EA så skulle jag gissa att de engelska programmen sänds:
0500-05159435 15649 17535
1130-113515640 17535
1700-173017535
2000-202511605 15640 16560 17535
Under förutsättning att man inte gör några frekvensändringar i oktober.

JUGOSLAVIEN Radio Jugoslavija är, som det berättas på annat håll, borta från kortvågen. I varje fall för en tid. Det produceras fortfarande program för Internet, så håll ett öga på http://www.radioyu.org.

KINA China Radio International bjuder ett antal lyssnare på en resa till Kina och arrangerar en tävling som heter ”China in the Twentieth Century” där det gäller att besvara 10 olika frågor. Vi som fått tävlingen hemskickad fick också ett litet blad som berättade kortfattat om Kina i det 20:e århundradet. Och här kunde vi hitta svar på 9 av de 10 frågorna. Det var lite fusk tycker jag att svaret på den 10:e frågan inte fanns i materialet! Men det gick ju att lösa det också. Svaren på frågorna gavs i en serie på 5 program som sändes via CRI mellan 4-8 september. Men ni som missade programmen kan trösta er med att programmen sänds i retur i slutet av oktober.

Om ni inte fått frågorna, så finns dom på CRI:s hemsida, http://www.cri.com.cn/english. Senast den sista december måste svaren vara inne, och då måste man bifoga en enkät om vad man tycker om CRI:s program.

Det kan påpekas att man brukar dela ut en hel del tröstpriser bestående av oftast ganska trevliga souvenirer.

Tycker i varje fall en som aldrig vunnit första pris, men som ett antal gånger vunnit tröstpriser.

NIGERIA Voice of Nigeria stannade bara en kort period på 7265 kHz och ska nu enligt olika källor vara tillbaka på 7255 kHz.

NYA ZEELAND Radio New Zealand International ska ha följande schema från 1 oktober berättas det:
1650-185015120må-fr
1850-070517675må-fr
1855-070517675lö-sö
0705-090015175 
0900-120515175 
1205-16506095irr

PAKISTAN Radio Pakistan har bytt sin ena frekvens 0800 och 1100. I 16 mb är det nu 17525 som gäller istället för 17835.

STORBRITANNIEN Imagination Radio, Stafford Bc Corp som sänd to-fr 1900-2000 på 6010 via Merlin lägger ner kortvågssändningarna från oktober. Däremot finns det uppgifter om att man ska höras via Radio Caroline på Astra-satelliten istället.

USA KNLS har redan offentliggjort sitt schema från 29 oktober.
0800-09009615
1300-14009615

USA Voice of Americas mediaprogram Communications World sänds varje lördag i VOA:s ordinarie program i en 25 minuter lång version. Så här är det kompletta schemat:
01331548 5995 6130 7115 9455 9635 11705 11725 11820 13650 15250 17740 17820
0533792 909 1197 5970 6035 6080 7195 9530 11965 12080 13670 15205
09331197 11930 13610 15150
13331197 6160 9645 9760 15160 15425
17331197 6160 7125 9645 9700 9760 15255 15410 15445 17895
2133909 1260 1548 6035 6040 6095 7375 7415 9535 9705 9760 11870 11975 15185 15410 15445 15580 17740 17785 17820

Dessutom sänds en lite längre, 28 minuter lång version dels via VOA:s egna sändare i SSB och dels via WWCR
070010869(Greenville SSB)
02005070(WWCR)
140018275(Greenville SSB)
21007415(WWCR)
05303210(WWCR)
09307435(WWCR)on
110015685(WWCR)on
Om du är ute efter ett aktuellt schema för CW kan du skicka ett tomt epostmeddelande till cwschedule@voa.gov så har du ett schema i epostlådan några sekunder senare.

That's it. Mer blir det inte. Nu får ni vänta en månad på nästa höjdpunkt. Så njut av hösten!


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein