franson franson

Torget 10/2000

För Kortvågslyssnare


Såja, då var vi där igen. Framför mig i datorn ligger 5 i stort sett färdiga sidor av Torget, din egen samling av allt möjligt och omöjligt. Det enda som återstår,m är att skriva en lämplig inledning som ska fylla ett speciellt redan fastställt utrymme. Att köra en stavningskontroll på hela klabbet och sedan korrekturläsa. Hur det efter allt det fortfarande kan finnas fel är något jag aldrig begriper. Men så är det varje gång. Alltid något fel som slinker igenom.

Sedan sist har jag dubblat arbetsminnet i min dator. Och hade bland annat hoppats att PageMaker då skulle sluta att upp med att då och då slänga ut alla bokstäverna över hela skärmen i en enda röra, men icke. Det händer nu också. Så det bara att spara, stänga och sedan starta på nytt. Sådana är datorer.

Denna månad finns ingen Svensksändarlista. Eftersom jag inte har allt aktuellt inför B00, och det är det som gäller när ni får tidningen så tyckte jag det vore onödigt att stoppa in en tabell som jag visste skulle vara inaktuell när ni fick den. Har ni Internet, så kolla in på http://turn.to/svenska så skall den vara uppdaterad. En lista kommer i nästa Torget. För övrigt hoppas jag att hösten är angenäm, den är ju varm än så länge i varje fall. Vi hörs.


Mer radiohjälp

I förra EA berättade jag om Cumbre DX som hjälpt Radio Galcayco i Somalia med reservdelar så att man kunde hålla sin KV-sändare igång. Senaste stationen som fått hjälp från Hans Johnson och hans vänner är Radio Voz do Coração Imaculado i Brasilien på 4885 kHz. Detta är den tredje stationen som fått hjälp (även en Boliviansk station har tidigare fått hjälp). Vill du veta mer, ställa upp eller vet någon som behöver hjälp så kontakta Hans på hansdjohnson1@juno.com (som är den adress som Monitoring Times uppger). Cumbre DX finns på
http://www.cumbredx.org.

Tuttradio här och där

Det är väl nästan ingen som missat att Stockholmsstationen 106,7 Rockklassiker försökte locka fler kvinnliga lyssnare till stationen genom att arrangera en tävling bland tjejerna där man lottade ut en operation för att bättra på ”tuttarna”. Stationen, som om jag fattat det rätt, spelar hårdrock har mest killar som lyssnare och tyckte att tävlingen var en bra idé att locka kvinnliga lyssnare. Mindre bra om idén tyckte bland annat SL, som plockade ner reklamaffischerna igen och fackförbundet Kommunal som avbröt en reklamkampanj man körde över stationen. Men reklamstationens stationschef, Jessica Melcher-Claesson tyckte det var en fin idé, och kunde inte begripa vad som var så upprörande.

Totalt fick man enligt dagens tidning in 900 svar, och vinnare av nya snyggare tuttar blev Charina Ovanmo.

Som sagt tidigare, inga medel är för sjuka i kampen om lyssnarna!

Som motsats kan vi ta Atlantic 252 som kört en reklamkampanj under temat ”Dance your tits off” som innehöll bilder på nakna män med tejp över brösten.........


Datorn hot mot radion

Att Internet är ett hot mot radiolyssnandet är väl inget nytt. På flera håll har jag nu sett att ADSL anses vara ett svårt hot mot MV och LV mottagning. I Storbritannien har BBC och Radio Authority (som representant för de kommersiella stationerna) lämnat in klagomål mot British Telecoms planer på att bygga ut ADSL. Enligt klagomålen kommer ADSL-tekniken att medföra svåra störningar på MV och LV (även KV?). Något som ska gå att undvika genom ett billigt filter och något lägre effekt. BT förnekar att det skulle vara något problem.

Är det någon som hunnit få ADSL installerat och har någon erfarenhet? Som boende i en gammal villa i ett litet villaområde på landsbygden lär ju ADSL-tekniken vara den som är aktuell om man vill snabba upp Internettrafiken. Någon kabelanslutning kan man nog sluta ”drömma” om!


För bra för att vara sant

Jag tyckte jag hade hittat en bra gratistjänst för att veta vad som skrivs om radio i media på webben. På http://www.agent25.com fanns en söktjänst som bevakade webbmedia och som skickade ut rapporter när den hittade något som handlade om vad man valt att få bevakat, och allt var gratis. Ja, reklamfinansierat alltså!

Så jag bad naturligtvis Agent25 att dagligen rapportera till mig om dom hittat någon som skrev om ”radio”. Och det gjorde man. Varje dag trillade det in en rapport i epostlådan. Men, det hann inte mer än börja förrän Agent25, som det mesta i IT-bubblan, började få ont om pengar. Reklamen strömmade väl inte in som väntat. Det kom ett mejl som berättade att Agent25 skulle byggas ut. Fler media skulle bevakas, och jag erbjöds att prova den nya tjänsten gratis i två veckor, sedan kostade den 500 kronor i månaden! Nåja, det var ju kul så länge det varade? Det kanske förtjänar att påpeka att bakom Agent25 ligger Spray!


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Chelmer FM fick problem en morgon för en tid sedan. När man skulle starta upp sändningarna på morgonen fortsatte det att vara tyst. Någon hade under natten stulit både länken från studion och själva sändaren. Efter några timmars tystnad fick man igång sändningarna, genom att på Minidisc köra ut programmet till sändaranläggningen och sedan sända ut via en reservsändare! Läser vi i varje fall i DX-News.

* Fler sändare på andra sidan Atlanten har brunnit. TDF drabbades av brand i en transformator i Montsinery, och det blev tyst en tid i mitten av oktober. Bland annat fick man kicka igång en gammal sändare i Issoudun för att RFI skulle kunna upprätthålla servicen. Tidigare var det ju RN som hade problem på Bonaire.

* Radio Croatia lade ner sina kortvågssändningar från 1 oktober sedan den Kroatiska regering tyckt att det var för dyrt med kortvåg. Efter en tids missförstånd verkar det framgå att vad det gäller är reläsändningarna via Jülich. Än så länge verkar sändningarna via sändarna i Kroatien fortsätta.

* TalkSport i det kungliga öriket har en lyssnarskara som till 75% är män (det normala är annars ca 50/50). Wireless Group som äger stationen hävdar att det krävs mer reklam för att stationen ska ge någon vinst. Så nu vänder man sig till bryggeriindustrin! Och det vet vi ju att Öl och Sport hör ihop.

Från Teleprintern

* BBC har vunnit en strid mot en ”domäntjuv” i USA som registrerat domänen bbcnews.com.

* När Israel skickade ut attackhelikoptrar som svar på lynchningen i Ramallah var ett av målen Palestinian Broadcasting Corporations anläggningar där. Både sändare och studios bombades.

* Den kristna stationen Radio Kahuzi i Bukavu (Kongo, vid gränsen mot Rwanda) ska få en ny KV-sändare levererad från HCJB:s fabrik.

* Radio Prag ska börja hyra sändare i Slovakien igen. Samtidigt ska man starta sändningar på ryska.


Glöm inte bidrag
till
Engelsksändarlistan

http://listen.to/the.world


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Är det någon som har börjat använda datorn för att spela in när ni DX-ar? I Contact ser jag ett tips på två program som är gjorda just med tanken att spela in radioprogram på datorn från en separat radio. Båda programmen har funktioner för att t.ex. spela in med hjälp av timer osv.

Cybercorder 2000

från Skyhawk Technologies är det lite större programmet, och det verkar också ha flest finesser.
http://skyhawktech.com
Det är ett sharewareprogram som kostar ca 20 dollar att registrera.

Scancorder

är ett lite mindre program (en mycket mindre fil att ladda ner) och som dessutom verkar lättare att använda. Innehåller inte lika mycket finesser, och verkade vara ca 10 dollar dyrare att registrera.
http://www.ip.pt/coaa/scancorder.htm

Är det någon som testat något av dessa program, eller som har något annat tips eller synpunkter?

Nytta av EU?

Har du undrat vilken valuta man använder i ett visst land. Vad innevånarna ska kallas i ett visst land (Côte I’voire t.ex.). PÅ EU:s sajt finns en sida med liknande information (främst ämnad för översättare inom EU. Ta en titt på:
http://europa.eu.int/comm/translation/currencies/entable1.htm
Innevånarna i gamla Elfenbenskusten ska på engelska kallas Ivorian säjs det.

Och slutligen något som egentligen inte är ett ”nättips” men ändå ett tips som har med datorn att göra. Vi sätter väl rubriken till

DON’T DO WHAT KIM DOES

Kim i det här fallet är Kim Andrew Elliott, som gör Communications World på VOA. I epostlistan swprograms (finns hos Topica) brukar han berätta vad som ska komma i nästa CW. I mitten på oktober blev hans preview lite försenad. Kim var lite stressad och åt samtidigt som han skrev på datorn. Och Kim har nu lärt sig att tangentbord inte mår bra av kinamat! Det ryktas att Kim dels har ett helt nytt tangentbord, och dels att han i fortsättningen inte har tangentbordet som underlag när han äter! Jag såg någonstans att man vetenskapligt mätt vad som fanns liggande i tangentborden under tangenterna. Jag avstår från att berätta om allt man hittade.

Media Network goodbye

Sedan Diana Jensen slutat på Radio Netherlands har det bestämts att Media Network ska sluta som radioprogram. Från och med i november kommer det bara att finnas på Internet. Protesterna har vad jag förstått varit mycket livliga, men Jonathan Marks och Andy Sennit har försökt försvara beslutet med att man helt enkelt inte hinner göra ett radioprogram.

Vad jag tycker om att flytta till webben och lämna kortvågen tror jag att jag berättat om tidigare. Det är mycket troligt att framtiden för många ligger i just webben. Men, vi är inte där än. Så länge en mycket stor andel av de ”uppkopplade” har en uppkoppling som tickar pengar varje minut så kommer dessa grupper inte att använda datorn/webben som man använder en radio. Det blir ett mycket specialiserat lyssnande om man lyssnar alls.

För att inte tala om den stora majoritet av världens befolkning som inte har Internet alls, kanske inte ens tillgång till telefonledningar. Att Radio Netherlands lämnar en så pass stor grupp av lyssnare i sticket förvånar mej. Men det är naturligtvis så att varje station måste göra prioriteteringar. Och på Radio Netherlands har man gjort den prioriteringen att ett, trots allt, så pass specialiserat program som Media Network inte kan få de resurser som behövs för att hålla programmet i etern.

Sedan kan jag inte förstår att det kan spara så mycket resurser att inte producera ett radioprogram utan ”bara” en webversion. Det måste väl trots allt vara arbetet bakom (skaffa information, skriva manus osv) som tar mest tid. Inte att banda själva programmet. Alltså tror jag att det ligger mer bakom beslutet än bara det faktum att Diana slutat så att man inte hinner!


Udda radioservice

I San Antonio, Texas sänder KROM-FM på 92,9 MHz. Och dom har ett ganska unikt programinslag. Ackompanjerat av sirener berättar man nämligen i sina program var och när den amerikanska gränspolisen håller hus vid gränsen till Mexico. Det är en ”service” till illegala invandrare från Mexico som försöker korsa gränsen. Troligtvis uppskattat av de Mexikaner som hoppas på en bättre framtid genom svartarbete i Texas.

Mindre lyckliga är de amerikanska myndigheterna, som (kanske med viss rätt) drar paralleller till om det varit accepterat om det var knarksmugglare som fick information om var tullen höll hus.


http://listen.to/the.world

http://turn.to/svenska

http://beam.at/torget


Reklamradion tappar

Radiolyssnandet minskar sakta, men det är inte Public Service radion, Sveriges Radio som tappar lyssnare, det är den kommersiella radion som tappar lyssnare. RUAB:s senaste mätning som gjordes huvudsakligen i augusti-september visar att 78,8% av befolkningen (mellan 9-79 år) lyssnar minst 5 minuter under ett genomsnittligt dygn. Förra mätningen i år var det 79,4% och samma tid förra året låg siffran på 80,1%.

Sveriges Radio har en konstant andel på drygt 54% (senaste mätningen 54,6%) medan den kommersiella radion tappat från 32,5% för ett år sedan till 31,2% i den senaste mätningen. Inom SR är det P1 och P2 som har en konstant lyssnarskara, medan P4 ökar på P3:s bekostnad. I Stockholm (där det finns flest kommersiella stationer) ökar den lokala P4 kanalen sin lyssnarandel.

Allt enligt TT-referat i dagens HD. Undersökningen bygger på intervjuer med 19.400 svenskar.


Håll er till sanningen

FCC i USA har dömt en radiostation till böter efter att ha undanhållit vissa fakta när man arrangerade en lyssnartävling med namnet ”Millionaire Monday”.

Vad man glömde att berätta, var att första pris inte var 1.000.000 US dollar som troligtvis de flesta lyssnarna trodde. Första pris var 1.000.000 turkiska lira. Och uppenbarligen var vinnaren inte helt lycklig. Och inte heller FCC uppskattade tydligen ”skämtet”. För uträkning av hur mycket 1 miljon turkiska lira är rekommenderas ett besök på Forex.

Det hela får mig att tänka på krogen som annonserade om en stor stark för 25 pesetas. Och fick ett antal sura kunder när man sedan inte tog emot pesetas som betalning. Fast KO tyckte visst att det var OK.....

Det är BDXC epostlista som citerat från rec.radio.broadcasting. Tyvärr framgick det inte vilken station det var. Men liknande "smarta" drag har nog gjorts på många håll.


Rekordförsök lyckades

Det verkar som om det blev ett rekord. I förra Torget berättade jag om Hospital Radio Chelmsford som planerade ett rekordförsök i non-stop sändning. Nu ser jag i Contact att Greg Daines faktiskt slog det gamla rekordet. Men han fick sitta i studion i 73,5 timmar eftersom en annan station i Wiltshire veckan innan slagit det gamla rekordet. Det var tillåtet 15 minuters paus var åttonde timme. Huruvida potta var tillåtet framgår inte!

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Det blir två sidor med huvudsakligen nya scheman. I nästa EA hoppas jag att det finns en aktuell Engelsksändarlista. Jag ska bara komma överens med H-red om det också!

Har du tillgång till nya scheman så missa inte att skicka till mig. Allt behövs. Och glöm inte http://listen.to/the.world.

ALBANIEN Radio Tirana ska ha följande schema för de engelska sändningarna till Europa:
1715-17307210 9510
2230-23007130 9540
fast enligt en helt annan uppgift ska den första sändningen gå
1945-20007210 9510
Ni kan väl höra av er om ni vet vilket som är rätt. Situationen är den samma när det gäller nattens sändningar till NA. 15 min sändningen anges både 0130 och 0245?

ARMENIEN National Radio of Armenia är nytt namn på Voice of Armenia enligt diverse källor. Samtidigt ska man ha ändrat sina sändningstider. Det mest kompletta schemat för sändningarna på engelska som jag sett berättar om följande tider och frekvenser:
0940-100015240
1815-1900234 1395 
2055-21154810 9965 
Eftersom detta innebär sändningar en timme senare än normalt redan innan sommartiden upphör vet jag inte om detta innebär att det inte blir någon ändring senare. Eventuellt ligger sändningarna alltså en timme senare när ni läser detta. Fast å andra sidan när jag lyssnade idag så sände man 0840. Så min gissning är att detta schema gäller när ni läser det.

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationaal ska enligt översänt schema ha sina engelska sändningar till Europa så här:
0800-08305985 (Jülich)
1230-13009925
1830-19001512 5910 9925
2030-21001512

BULGARIEN Radio Bulgaria har planerat följande för B00 till Europa:
1200-130015700 17500
2000-21007200 9500
2200-23007200 7500
Det är jämna hundratal rakt över på frekvenserna!

ECUADOR HCJB ska enligt Contact ha sina engelska sändningar under vinterhalvåret enligt följande schema:
0000-07009745 11840 /NA/
0700-09009780 /Eu/
0700-110011755 /Pac/
1100-163012005 15115 /Kar NA/
0000-153021455ssb /Eu Pac/
1900-220017660 /Eu/
Tyvärr har HCJB lagt ner sin Andean Herald som var ett elektroniskt nyhetsbrev med förhandstips om kommande program, ändringar i schema osv, och som kom varje vecka.

GUAM AWR från Pacific har planerat följande schema för sina engelska sändningar under B00:
1000-103015330 /söAsien/
1000-110011660 /nöAsien/
1300-133015225 /s&söAsien/
1330-140011755 /nöAsien/
1430-150015225 /sAsien/
1600-170011980 /sAsien/
1730-18007455 11560 /sAsien & Mellersta Östern/
2130-220011960 11980 /nöAsien/

ISRAEL Israel Radios slutliga schema för vintersäsongen blev det följande enligt deras websida:
0500-05159435 11605 17545
1130-113515640 17545
1700-173011605 17545
2000-20259435 11605 15640 15650

IRAN The Voice of the Islamic Republic of Iran ska ha följande engelska program:
0030-01276065 6135 9022
1100-122715185 15385 15585 21470 21730
1530-16277115 9635 11775
1930-20276110 7215 9022
2130-22279780 11740

LITAUEN Radio Vilnius har berättat om sin nya frekvens under vintern. Så min gissning är att schemat blir enligt nedan under vintern:
0130-02006120 (Jülich)
1030-11009710
2000-2030666

MOLDAVIEN Radio Moldova International har lagt ner sina kortvågssändningar. Det fanns inte längre pengar att betala elräkningen för sändningarna som skedde via sändare i Rumänien. Finns fortfarande på webben http://trm.md/radio sägs det.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har planerat följande dokumentärer under november och december.
* 8/10 nov Climate change and health. Anne Blair Gould rapporterar inför nästa klimatkonferens.
* 15-17 nov Nuclear power in Europe. Inför ovan nämnda konferens (som hålls i the Haag 13-24 nov) ska man jämföra tre olika Europeiska länder vad gäller erfarenheter av den ”rena” kärnkraftsenergin. För tvärtom vad man kan tro när vissa svenska kärnkraftskramare kritiserar den svenska avvecklingen, så är detta något som pågår i de flesta länder idag.
* 22/24 nov Forty years of the Pill. När man talar om ”pillret” så förstår alla vad det handlar om. Laura Durnford ska titta på vad P-pillret har inneburit, både positivt och negativt.
* 29 nov/1 dec Another farewell - mourning & grieving in Zimbabwe. Den 1 december är Internationella AIDS dagen. Och med anledning av detta ska Eric Beauchemin titta på hur begravningstraditionen har förändrats i Zimbabwe. Delvis som ett resultat av AIDS-döden.
* 6/8 dec Rural renaissance. Ann-Marie Michel besöker Tifton i Georgia, USA. Vad händer i en liten sovande småstad när den traditionella industrin sakta dör och IT-ekonomin bara kör förbi?
* 13/15 dec Lifting the Bamboo curtain. Jane Murphy ska försöka svara på frågan om upptiningen av relationerna mellan Nord- och Sydkorea verkligen kan leda till en återförening. Och vad skulle detta i så fall leda till?
* 20/22 dec The history of the toys. Maggie Ayre ska titta på hur barnens lekar och leksaker har förändrats under historiens gång. Har vuxna alltid oroat sig för de nya leksakerna?
* 27/29 dec The Delphic Oracle. David Swatling ska försöka besvara frågan varför Oraklet i Delphi på Parnassusberget i Grekland fortfarande attraherar folk.

RN:s Documentaries sänds till Europa onsdagar 1230 och fredagar 2230.

RYSSLAND LBH Radio ska nu ha börjat sina reguljära sändningar från MV-sändaren i Kaliningrad:
2200-03001386
ska vara schemat enligt Mikhail Timofeyev via hard-core-dx. För att ni inte ska bli chockade kanske jag ska påpeka att LBH är en ”gay”-radiostation.

SCHWEIZ Swiss Radio International har jag haft lite problem att få fram enligt vilket schema deras program egentligen sänds. I Contact ser jag följande förklaring:
Fram till Lö 1600 sänds deras Business feature.
Lö 1600-Sö 1600 sänds Name Game och Capital Letters.
Och Sö 1600 - Må 1600 News and Current affairs, Review of past week, Looking forward to the week ahead och Features on Swiss life.
Vi får väl testa om detta stämmer med verkligheten.
Här följer det nya schemat för SRI på engelska till Europa:
0500-05309655 (Jülich)
0600-06309655 (Jülich)
1100-11309535 (Jülish)
1300-13309535 (Jülich)
2000-20306165 (Vatican)

SLOVAKIEN Radio Slovakia International planerar följande engelska sändningar till Europa:
1730-18005915 6055 7345
1930-20005915 6055 7345

STORBRITANNIEN BBC i november ska vi försöka berätta lite om genom att bläddra i On Air.
* Waveguide i november handlar om att det blir allt mer sändarkapacitet ledigt för hyra på radiostationer runt om i världen. Och det är olika politiska organisationer, och ännu mer religiösa organsiationer som hyr. Lördag 18/11 0430 och 0845. Och som vanligt sänds Write on samma tid övriga dagar.
* John Peel hörs till 14 nov, sedan tar Steve Lamacq över The Alternative. Ons 0405 med repris Sön 1305 och 2005.
* Internet dreamers med Tim Marlow ska berätta om Internet. Första delen kommer fre 10/11 2030 med repris lör 0230, mån 1530 och tis 1030.
* Future goldmines som också börjar fre 10/11 2005 med repris lör 0205, mån 1505 och tis 1005 ska i tre avsnitt berätta om människor som haft en idé, och lyckats genomföra och marknadsföra denna idé.
* Heritage som ska sändas i 6 avsnitt med början tor 16/11 2030 med repris fre 0230 och 1530 samt mån 1030 ska gräva upp gamla skepp i åkrar och skogar i Nederländerna, ska berätta vad turister på 1800-talet ville se i Rom och Neapel osv.

STORBRITANNIEN Global Sound Kitchen ska, berättas det, använda följande schema under vintern:
2200-02003955 6170 7165fr-lö

STORBRITANNIEN Wales Radio International är en annan station som dyker upp via Merlin:
2130-22006010 /Eu/fr
0300-03309735 /NA/
1130-120017625 /Au/

TJECKIEN Radio Prague uppges ska ha följande engelska sändningar till Europa:
0800-082711600 15255
1130-115711640
1700-17275930 17485
1800-18275930 7315
2100-21275930 9430

UNGERN Radio Budapest International är nästa till rakning. För Europa planeras:
2000-20306025 7135
2200-22306025
2230-23003975


Ja, det var det hela. Jag hoppas att ni hittat vad ni sökte, eller blev positivt överraskad av vad ni hittade. Om inte, så hör av er och berätta vad ni istället ville läsa. Så fixar vid det..................
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein