franson franson

Torget 11-12/2000

För Kortvågslyssnare


Välkomna till julens Torg.

Välfyllt med det sedvanliga plocket av sådant som jag själv tyckte var kul eller intressant. Sedan är det bara att hoppas att även ni, mina kära läsare, tycker att det är läsvärt. Skulle ni inte tycka att det är läsvärt så finns det annat att läsa i Eter-Aktuellt.

Som ni kanske redan har sett, finns det i denna EA även en Engelsksändarlista. Denna gången utökad med ett par sidor som ett prov. Jag vill gärna ha era synpunkter på om den blir bättre i det lite större formatet. Det får plats med lite fler stationer, och även med en lite större stil.

Slutligen tänkte jag ta en liten engelskspråkig läsövning. Stefano Valianti citerar Imagination Radios ägare Rob Leighton, när han ska förklara varför dom flyttat från kortvåg till satellit. ”(By moving from shortwave to satellite) we will make receiption clearer and make the programme easier to find.” The programmes will be audible each Thursday evening, between 8pm and 10pm UK time (1900 to 2100 UTC northern hemisphere summer, 2000 to 2200 UTC northern hemisphere winter), to people with analogue satellite TV receivers tuned to the Astra 1C satellite at 19.2° east. To hear the programme tune your TV to the TV Travel Shop programme on channel 35 (10.994GHz Horizontal), press the audio button on your remote control unit, and quickly press the ”up” button to display 7.38 when you’ll hear Radio Caroline. Och det är ju naturligtvis lättare än att knappa in 6010 på radion konstaterar Stefano!

Med det tackar vi för oss och lämnar över ordet till huvudämnena. Ha en riktigt trevlig Jul och ett Gott Nytt År!


Kortvågens framtid

Samtidigt som en del länder inte tror på kortvågens framtid, har andra en annan åsikt. Merlin (som ju likt en Glufs-Glufs tar över försäljning av tider på allt fler sändaranläggningar) tror uppenbart på kortvågens framtid. De tester med digitala sändningar som skett (även Ryssland ska inleda tester med digitala sändningar över kortvåg) har tydligen varit lyckade. Merlin påpekar att lyssnandet på kortvåg faktiskt ökar i världen. En ensam fabrik i Kina producerar idag 30.000 kortvågsradioapparater - dagligen. I många länder äger i stort sett varje familj en kortvågsradio. I Zimbabwe 98%, i delar av Indien 99%. En undersökning gjord av BBC visar att 97% av affärsresande lyssade på BBC World Service.

Kanske är det så som Merlin tror, dvs att kortvågen har en framtid. Som ett gränsöverskridande media, som når hela världen utan möjlighet för någon att stoppa vad som sänds genom att stänga sändare, stänga servrar osv.


Månadens porrinslag

Nedanstående notis har jag mest plockat med för att fortsätta hamna högt på sökmotorerna när det gäller porr och sex.

I DX-Fokus läser jag att den privata turkiska radiostationen Acikj Radyo har dömts till två veckors karantän för att ha sänt ut en erotisk novell skriven av den amerikanska Charles Bukowski.

Innehållet i novellen står inte i överensstämmelse med den turkiska familjestrukturen, anser det turkiska radiorådet. Och detta trots att flera av Bukowskis böcker finns att köpa i Turkiet. Men radiorådet är visst känt för sin konservativa hållning.

Jag har läst ett par böcker av Bukowski, och det var inget som lämnade något bestående intryck.


ETERGARV

Lustigheter och skrämmande dåliga skämt

I MKVK:s epostlista dök den här dikten upp. Det är Göran Karlsson som hittat den. Ursprungligen publicerades den i Röster i radio 1935. Men, som Göran säger, den håller än.

Pettersson röker sin pipa,
snurrar sin radioratt.
Pettersson är nu i knipa
nästan varenda natt.
Lundström har hört Amerika
i sin stora sexrörsmanick,
och där fick han in tillika
Los Angeles i oskadat skick.

Pettersson svettas och skruvar.
Nu skall han slå rekord!
Långt bort i etern ruvar
Japan i Österns bård.
Men Lundström tog in Bengalen,
Pettersson hörde Shanghai.
Då lindrade Lundström kvalen
med söderhavssång från Hawaii.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* WMLK har köpt en gammal 250 kw sändare från Schweiz. Sändaren har redan anlänt till USA, men det dröjer till våren 2001 innan den kan tas i bruk. Bland annat behövs utbyggd eltillförsel. Kanske går dom att höra se'n!

* Tidigare har AWR köpt ett par sändare från Schweiz och som nu byggs upp i Argenta i Italien. Även Nordkorea har för en tid sedan köpt två äldre sändare från Schweiz. Dessutom har ett antal gått till skrot av den en gång så ansenliga sändarpark som SRI förfogade över.

* High Adventure har fått licens för att bygga upp en station i Liberia. Allt från FM och TV till MV och KV. Planerna var att flytta dit den utrustning som fanns i Libanon. Men händelserna i Libanon har blivit mycket dyra för High Adventure så den ekonomiska situationen för organisationen är mycket ansträngd. Det finns planer på att sälja hela eller delar av anläggningen på Palau för att få ordning i finanserna. Eventuellt tar Chinese Church från Hong Kong över.

* Litauen sänder för tillfället via Jülich, men avsikten är att sändningarna efter årsskiftet ska flytta till Sitkunai-anläggningen i Litauen. Tester ska inledas i skrivande stund av en ny antenn riktad mot Nordamerika.

* Asian Sound har bötfällts av Radio Authority i Storbritannien. Anledningen är att man inte följt vad man lovat när man fick licens. Under två veckor sände man inga program på gujerati-språket! Där är det hårda pix som gäller. Eller £1000 rättare sagt.

Från Teleprintern

* För att fira att Deutsche Welles Bengali-service firade 25-års jubileum i april arrangerade man en lyssnartävling. Sammanlagt fick man in 32.000 svar! Nytt rekord för DW.

* HCJB lägger ner de japanska programmen. Personalen går i pension!

* I Danmark ska den nynazistiska Radio Oasen i Greve utöka sändningstiden från 40 till 61 timmar i veckan. När stationen under mycket rabalder började sända 1996 sände man 8 timmar i veckan.

* I varje fall en del av Falun Dafa Radio (Falun Gong radion) utsändningar verkar komma från Bulgarien,

* Nästa anläggning som Merlin tar över försäljning av sändningstid från är Moosbrunn i Österrike.

* Satellit-TV är ingen guldgruva ser jag. Sky gjorde förra året en förlust på över 100 miljoner pund!

Slutligen läser jag om stackars Mark Savage som investerat i en Hitachi WorldSpace mottagare. Tyvärr somnade han ifrån den med sänglampan lysande rakt på den. Vilket fick till resultat att omkopplaren mellan MV-FM-KV smälte så mycket att den inte går att skjuta på och byta våglängdsområde. Den fungerar nu bara på MV och som satellitmottagare. Priset har gått ner radikalt läser jag, jag förstår varför......


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för dx-are

Herman Boel har nu en ny version av sin Euro MW-Guide ute. Den går att ladda ner helt gratis i .pdf format på hans hemsida på http://come.to/dxing.

Euro MW-Guide är en frekvenslista med alla stationer på LV och MV i Europa, Nordafrika och Mellersta Östern inklusive adress och sändningstider. Rekommenderas.


Flygande tefat

Irländsk radio drabbas upprepade gånger av flygande tefat. När Miles, tekniker på Magic 105 i Dublin jobbade med att få igång sändaren fick han se ett flygande tefat, som dock försvann när det upptäckts. Tidigare har station manager Lawrence John på Energy 106 hävdat att han förts bort av främmande varelser i ett flygande tefat. Antingen har de irländska radiostationerna något fuffens för sig som drar till sig marsmänniskornas intresse, eller också skulle hela denna notis egentligen ha hamnat under rubriken ”alla medel är tillåtna i kampen om lyssnarna”. Tyvärr hittade jag ingen bra illustration med flygande tefat, så ni kan väl kasta ett och titta på det istället.

WGTG blev WWFV

En av de mer underliga figurerna på kortvågen är (var) WGTG, With Glory To God som detta skulle uttydas.

Nu har WGTG bytt namn och ledning. Det nya namnet sedan 13 november är WWFV, som ska uttydas World Wide Freedom Voice. Om detta nya namn också ska innebära en ytterligare inriktning på politiken (till höger) och mindre religiöst budskap (till höger) vet jag inte, men man kan misstänka så.

En sak som verkar uppenbart om man läser på deras nya hemsida är att man lägger en större tonvikt på att sända till amerikanska militärer i utlandet. Jag vet inte riktigt hur man fick ihop det, men man tog äran till sig för att Bush fick många fler poströster från militärer i utlandet än Gore i det amerikanska presidentvalet. Man försöker tydligen göra sig till en motvikt till den "liberal pro-gay, anti conservative, politically correct propaganda mills" som kommer från AFRTS och AFN.

Ända sedan början har WGTG/WWFV på ett ganska underligt sätt propagerat för SSB-sändningar. Och på deras hemsida finns en sida med FAQ som faktiskt kan framkalla en del skratt. Bland annat hävdar man att en radio utan SSB är värdelös vid en krissituation eftersom radiostationer då skulle förbjudas använda AM eftersom så mycket energi förbrukas då. Över huvud taget gör man en stor affär av sina SSB-sändningar.

5 nya 100 kw sändare sägs vara under konstruktion och 8 nya antenner. Så det är väl bara att hör av sig och hyra sändningstid. $25 kostar det per timme. Jag undrar om mitt budskap släpps fram?

Var det inte WGTG som krävde minst 5 timmars lyssning för ett QSL?


Antennexperiment

I Brittiska Contact hittar jag tips på antennexperiment. Många har faktiskt provats av desperata DX-are. Här är Keith Mellors förslag på antennexperiment.

Aluminiumstege
Sängfjädrar
Värmeelementen (obs, lämpligen vattenburen värme)
Tvättmaskin
Kylskåp
Stick- och virknålar
Fågelbur
Lamphållare av metall
Människokroppen (stick fingret i antennuttaget)
Trädgårdsstolar av aluminium
Shoppingvagn
Skärmvägg
Flaggstång av metall
Aluminiumfolie
Stol av metall
Arkivskåp
Stuprännor (av metall lämpligen)
”Slinky” (originalet av metall, inte nymodigheter av plast)
Taggtrådsstängsel
Åskledaren
Piano (metallramen)
Cykel
osv

Har ni några egna tips, som fungerar bra. Även mindre bra idéer kan vara bra. Det finns ju de som experimenterat med vanliga träd. Och det ska fungera bra (det finns ju inbyggd jord.....)


DX-are gör det sittande på en pinnstol


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

NAKED CAME THE STRANGER

Är en film som jag sparat till slutet. Jag har alltså inte några filmer kvar i lagret att skriva om nu. Men jag lovar att återkomma när jag dyker på nya filmer. Vet ni någon som finns på Video så tipsa mig gärna. Och om något är på gång på TV, så hör gärna av er.

Naked came the stranger är en porrfilm ska vi fastslå så här i början. Den visades på TV1000 våren 1992. Och Johan, min kollega på jobbet ska ha tack för att han spelade in den på video till mej. Filmen handlar om ett par som varje morgon och varje eftermiddag gör en radioshow.

- ”Vi tar er till jobbet, och vi tar er tillbaka hem”.

Nu är radioanknytningen endast en påklistrad fasad för att få med det sedvanliga som dylika filmer ju trots allt ska handla om. Mannen har en affär med sin sekreteraren, och hustrun bestämmer sig för att hämnas med samma mynt (och ni kan nog gissa vad?).

Och detta ger ett otal tillfällen till ett antal pornografiska och gynekologiska aktstycken på olika ställen i samhället. Som i trappor, soffor, i bussen och naturligtvis i gamla hederliga sängar. Jag vägrar att använda uttrycket erotik om filmen - för erotisk är filmen verkligen inte. Allt detta får vi genomlida innan filmen slutar med ett lyckligt slut. Sekreteraren gör slut och slutar jobbet och paret återfinner varandra i sängen (gissa vad dom då gör!).

Torget vägrar att ge filmen någon enda hörlur. Blir du erbjuden att se filmen, vägra! Det finns med all sannolikhet massor med porrfilmer som är bättre än denna amerikanska smörja.

Och som sagt, tipsa mig gärna om filmer på Video, på Tv eller motsvarande.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Så har vi då en ny sida World Waves. Eftersom vi har en Engelsksändarlista denna gången har jag inga tider och frekvenser här idag. Rättelserna till listan kommer i nästa nummer. Så det blir väl desto mer då. Hittar ni fel, så hör av er! Lovar ni det?

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationaal har följande programtablå:
 0800-1130-12301830-20302230-0400
NewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 The artsFocus on EuropeFocus on Europe
 TourismSportsSports
 SoundboxSoundboxSoundbox
    
TiNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 Focus on EuropeGreen societyGreen society
 SportsSoundboxSoundbox
 Soundbox  
    
OnNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 Green societyThe artsThe arts
 SoundboxAround townAround town
  SoundboxSoundbox
    
ToNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 The artsEconomicsEconomics
 Around townInternational reportInternational report
 SoundboxSoundboxSoundbox
    
FrNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 EconomicsThe artsThe arts
 International reportTourismTourism
 SoundboxSoundboxSoundbox
    
Music from FlandersMusic from FlandersMusic from Flanders
    
Radio WorldRadio WorldRadio World
 TourismTourismTourism
 Brussels 1043Brussels 1043Brussels 1043
 SoundboxSoundboxSoundbox

KINA China Radio International har följande schema under veckan:
Måndag:News & Reports (30 min).
People in the know (30 min) - a talk show for the thinking people som man karakteriserar programmet.
Tisdag:News & Reports (30 min).
Sports world (30 min), något som er redaktör inte känner något större intresse för att lyssna på.
Onsdag:News & Reports (30 min).
China horizons (30 min) handlar om dagens Kina. Om utvecklingen i landet, men också om alla de 55 olika folkslag som utgör dagens Kina.
Torsdag:News & Reports (30 min).
Voices from other lands (30 min) är ett magazin som handlar om Kinas relationer med andra länder, och som är uppbyggt kring samtal med utlänningar med erfarenhet av dessa relationer.
Fredag:News & Reports (30 min).
Life in China (30 min) handlar naturligtvis om livet i Kina och kinesernas vardag.
Lördag:News & Global review (20 min)
Listeners’ garden (35 min) av och med lyssnarna. Innehåller bland annat Taste bud time och kinamat, Learn Chinese osv.
Söndag:News & Report on developing countries (20 min)
In the spotlight (35 min) slutligen är veckans kulturella magazin. Med Writings from China om kinesisk litteratur, China melody med kinesisk musik osv.
Allt är naturligtvis hämtat ur The Messenger och separat schema.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har planerat följande dokumentärer under december.

* 6/8 dec/ Rural renaissance. Ann-Marie Michel besöker Tifton i Georgia, USA. Vad händer i en liten sovande småstad när den traditionella industrin sakta dör och IT-ekonomin bara kör förbi?
* 13/15 dec/ Lifting the Bamboo curtain. Jane Murphy ska försöka svara på frågan om upptiningen av relationerna mellan Nord- och Sydkorea verkligen kan leda till en återförening. Och vad skulle detta i så fall leda till?
* 20/22 dec/ The history of the toys. Maggie Ayre ska titta på hur barnens lekar och leksaker har förändrats under historiens gång. Har vuxna alltid oroat sig för de nya leksakerna?
* 27/29 dec/ The Delphic Oracle. David Swatling ska försöka besvara frågan varför Oraklet i Delphi på Parnassusberget i Grekland fortfarande attraherar folk.

RN:s Documentaries sänds till Europa onsdagar 1230 och fredagar 2230.


Och med det tackar vi för oss. Jag önskar er alla en riktigt trevlig jul, och ett härligt nytt 2001. Vi ses nästa år.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Du får då även tillgång till den Engelsksändarlistan, svensksändarlista och lite annat som finns i EA:s julnummer. Klicka på denna .pdf-fil Filen är över 1 MB stor.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein