franson franson

Torget 2/2001

För Kortvågslyssnare


Hej pojkar och flickor (för jag hoppas verkligen att det finns några flickor där ute i läsekretsen). Fast jag misstänker att det mest är gamla gubbar där ute i buskarna.......

Hur som helst har jag än en gång lyckats prestera några sidor, med vad jag hoppas ska vara intressant läsning. Mitt skrivbord såg ut som ett slagfält när jag började, under en period av arbete såg det faktiskt riktigt hyfsat ut, men nu är det hela tillbaka till sitt ursprungliga utseende. Det ligger böcker, tidningar, lösa papper. CD-rom skivor, en radio och tom lite barnleksaker på bordet. Vad ska man göra för att få ordning?

Och som vanligt gäller att den som inte tycker att innehållet passar har bara att höra av sig. Jag lovar ingen ändring, men....

Och när jag nu slutligen är kommen så långt att allt är färdigt upptäcker jag att jag missat att få med en aktuell svensksändarlista - igen! Jag som har för mig att jag lovade det i varje nummer för en tid sedan. Jag lovar att det kommer en nästa månad. Jag ska så fort detta är klart göra färdigt en lista och montera in i ett manus. Sedan kan jag uppdatera den, men missar den inte i varje fall. Hur som helst hoppas jag att den vår som är på väg ska bli en ljuvlig sådan. Vi ses igen om en månad, samma tid, samma plats (ungefär).


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

China Shortwave Guide är en Excel-fil som Bob Padula sammansatt som innehåller uppgifter om alla sändningar från Kina på kortvåg. Och med Kina med både Kina och Taiwan. Det handlar om både inrikesfrekvenser och utlandsprogram.

Filen finns att ladda ner från Bob Padulas:s hemsida som finns på http://members.tripod.com/bpadula/edxp.html genom att följa länken. Det är en zip fil på knappa 100 kb så det är ingen stor fil. Kostar ingenting kanske det ska påpekas. Efter uppackning är listan på ca 750 kb.

BOB:s EDXP-sida är ganska jobbig att besöka, full med finesser och Javascript osv. Något jag tycker blir lite väl överdrivet. Den är optimerad för IE 5.5 och vi andra som föredrar andra webläsare kan få problem (ett otyg). Senaste besöket resulterade vid första försöket i en helt vit sida med några tomma tabeller utspridda över hela sidan. Men en ny nedladdning gjorde att jag fick fram sidan i varje fall. Och nya problem dök upp när jag skulle ladda ner China guiden. Men till slut gick även detta.

En annan lista som kan laddas ner har gjorts av John Bryant i USA. Det är en lista över alla MV-sändare i Japan. Här handlar det om en .pdf fil (nåja, det finns tre olika att ladda ner) som är helt gratis.
Gå till:
http://bryant.ceat.okstate.edu/RADIO1.HTM
så är det bara att välja vilken eller vilka du vill ladda hem. Den jag provladdade var en lång lista över alla MV-sändare i frekvensordning (och listad efter placering). Det fanns även en adresslista såg jag.

Nu är väl mottagningen av MV-stationer från Japan inte så stor i mitt hem, så mitt personliga intresse är inte så stort.


Tio ickeförändringar på KV

Som jag lovade i förra Torget, så har vi här Tims 10 förslag på sådant som inte förändrats. Snott från Shortwavelistening:

Top Ten Mainstays of SW

1. Standard Frequencies - Wake to R Australia on 9540, Afternoons belong to BBC-Africa on 15400, and fall asleep to HCJB 9745.

2. Excellent Programs - ”World of Radio”, VOR’s ”Folk Box”, HCJB’s ”Saludos Amigos” for example

3. Hate Programming - Tom Valentine may be gone, but replaced by many others.

4. Radio Havanna and Radio Pyongyang - The Cold War may be over, but they continue with their Cold War programming.

5. RFI Still Ignores North American English - Still broadcasts English only to Africa and reception is so-so in US.

6. Problems at Small Stations - RFPI’s transmitter problems, Radio Cairo’s audio problems, etc.

7. Overlapping of 40m Ham and 41m BC band - Nothing like listening to rare DX on 7105 while Frank and Joe compare rigs.

8. The Sony 2010 - Still considered the best since it’s introduction in 1984.

9. My favorite references - Monitoring Times and Passport are still must-have’s for SWL’s.

10. WWV/WWVH/CHU - hehehe

Vad tycker ni? För amerikaniserat?


EDXC = DX-Vännerna?

Den nya (italienska) ledningen för EDXC (European DX Council) har avslöjat för många att det tydligen pågår ett allmänt inbördeskrig bland de italienska DX-arna. Jag tar inte (jag kan inte) ställning i kriget eftersom jag inte känner de inblandade, Men debattnivån har ibland varit så låg att jag undrat om det är vuxna individer inblandade, eller om det är så att italienarna har kommit på någon effektiv metod att locka minderåriga till hobbyn. Och i så fall kunde dom ju sprida sina metoder till oss andra. I övriga världen har vi ju idag en situation där medelåldern bland oss DX-are troligtvis ökar med mer än ett år per år.

Hur som helst kunde man redan innan valet märka att det fanns grupper bland de italienska DX-arna som inte stödde valet av Luigi Cobisi och Paolo Marandotti till ordförande och vice ordförande i EDXC. Men när det blev dags för val fanns det bara dessa två kandidater, och de flesta medlemsklubbarna röstade också på paret. Några, däribland tydligen SDXF (medvetet eller omedvetet) röstade inte alls.

Men snart bröt inbördeskriget ut, och jag har kunnat följa det i EDXC:s epostlista. Kritiken har handlat om flera saker. Cobisi och Marandotti verkar beskyllas för att vara vad vi i Sverige väl kallar för ”pappers-DXare”. Dvs mer administratörer och byråkrater än verkliga DX-are. Dom beskylls också för att vara mer programlyssnare än seriösa DX-are. Cobisi gjorde en rivstart genom att se till att han blev intervjuad över att antal radiostationer (och enligt kritikerna skulle det mest vara för att stärka sitt eget ego). Även i några italienska tidningar uppmärksammades det att en italienare blivit vald till ordförande för ”Europas radioamatörer”, ett misstag som ju är ganska vanligt bland allmänheten. Men även här var Cobisi skyldig till att det blev fel. Annan kritik gick ut på att kritiska inlägg stoppades i EDXC:s epostlista som är modererad.

Under en kort period startade EDXC en andra epostlista som av vissa tolkades som att den skulle vara för pöbeln, medan den gamla listan skulle användas för de accepterade byråkraterna i ledningen för EDXC. Om jag fattade det rätt försvann dock listan igen ganska snabbt. Och jag tror också att ”censuren” mildrades efter insatser från förre EDXC ordföranden Risto Vahakainu från Finland, revisorn Anker Pedersen i Danmark och tysken Anton J. Kuchelmeister som bland annat är EDXC:s webmaster. Alla tre har haft fullt upp med att försöka tona ner debatten en aning.

Under en period startades det också upp en alternativ EDXC websida, EcDXC som försökte driva med den nya ledningen. Den plockades dock ganska snabbt bort igen, men av det jag hann se var ironin inte särskilt rolig ändå.

Under en period svämmades även Hard Core DX epostlista över av debatten, och där tvingades Risto Kotalampi som modererar listan efter ett tag lägga locket på.

Som jag sade innan, så har jag ingen möjlighet att ta ställning i bråket. Men en del av den kritiska debatten låg lite väl lågt tycker jag. Men en sak är säker, mitt förtroende för den italienska DX-världen har verkligen fått sig en ordentlig törn! Och vi får väl se om någon kan lugna ner stämningen.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Snart är det dags för årets The Grand Tour With Cancer and Capricorn. Tävlingen arrangeras mellan 23 mars - 8 april. Om du vill ha tävlingsformulär bör du skynda och skriva till:
Jaroslav Bohac,
Jizerska 2900/11
40011 Usti n.L
Tjeckien
Skicka med 1 IRC för portot.
Du kan också mejla Jarolsav på trams@volny.cz
Tävlingen går i princip ut på att skicka loggar på stationer från ett visst antal länder under ovanstående period.

Jag tar för givet att det står på annat håll om årets NORDX. Det är bara att hoppas att arrangörernas försök med förenklade anmälningsprocedurer kan öka intresset. Man kan ju bestämma sig lite senare nu.


LV-licens i Norge

I Norge finns det två sökande till koncessionen för privata sändningar på långvågens 216 kHz. När ansökningstiden gick ut den 31 december hade dels Det Tamilske Samordningsutvalget i Norge och dels Northern Star International Broadcasters sökt.

Bakom NSIB står Svenn Martinsen och man låg tidigare bakom Radio Stella Maris. Målet är en internationell publik kring Nordsjön. Den tamilska organisationen driver redan en FM-station i Oslo, Radio Tamil Murasam på 108,8 MHz. Koncessionen varar i 7 år, och man ska inte räkna med att den förlängs eftersom i en framtida digital-AM framtid kan frekvensen kanske behövas till något annat i Norge.

Allt läst i norska DX-News.


Vad är DX-ing?

Vad är DX-ing? I en undersökning gjord bland spansktalande kortvågslyssnare var en av frågorna att beskriva vad DX-ing egentligen var. Och de tre vanligast beskrivningarna var:
The practice of listening to distant radio stations,
Travelling by radio
A way of getting to know other cultures without leaving home
en annan mycket sympatisk beskrivning var:
A way to discover the existence of other ways of thinking and to understand life

Sammanlagt deltog 122 DX-are från den spansktalande världen i undersökningen som gjordes av Claudia Viazzo från Argentina. Läst i EDXP newsletter där Jeff White översatt resultatet.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

I danska DX-Fokus ägnar man ganska mycket utrymme åt vad som händer inom dansk lokalradio. Något som resulterat i att DDXLK har en hel del medlemmar som vet väldigt lite om kortvågslyssning. I DX-Fokus kan man därför ofta läsa resultat av de mätningar av lyssnarvanorna som regelbundet görs av Gallup. Den senaste mätningen visar att danska public service, Danmarks Radio, verkar öka lyssnarandelen på lokalradions bekostnad.

DR har mellan 3:e och 4:e kvartalet ökat sin andel av radiolyssnandet från 63,7% till 65,4% medan andra stationer minskat sin andel från 36,3% till 34,6%.

Av DR:s program är det främst P4 som ökat, från 31,3% till 34%. P3 har tappat från 22,8% till 21,2% medan P1 och P2 har obetydliga ökningar.

Tyvärr har DX-Fokus lyckats trycka sidan ett av den preciserade redovisningen två gånger istället för sidan två. Det är sådant som händer.


Clandestinestatistik

Enligt Mathias Kropf:s statistik över Clandestinesändningar har dessa minskat varje år sedan 1992, ända tills år 2000 då det vände och gick uppåt igen, med hela 22,6%.

Enligt Mathias statistik sändes det förra året totalt 1368 timmar i veckan från olika clandestinestationer. Av dessa står Asien för 958 timmar. Men det var i Afrika som ökningen var störst, På den afrikanska kontinenten ökade clandestineutbudet till nästan det dubbla. Det är främst Marocko, Kongo och Zimbabwe som är målen.

Det allra största målet är dock fortfarande Irak. Över en fjärdedel av alla clandestine-sändningarna i världen (närmare bestämt 359 timmar) är riktade mot just Irak. På andra plats kommer Nordkorea med 217 timmar och Cuba med 162 timmar. Det är mest USA:s fiender som blir utsatta för clandestineradio!

Läst i bland annat DX-News och DX-Fokus, men med en egen kommentarer kanske jag ska tillägga.


http://listen.to/the.world

Engelsksändarlistan på nätet

http://turn.to/svenska

Svensksändarna på nätet

http://beam.at/torget

Torget på nätet


BBC i mars

Så här i allra sista stund trillar BBC:s On Air ner i brevlådan. Så eftersom hela manuset inte har blivit färdigredigerat tror jag att jag ägnar lite utrymme åt vad som kan väntas under mars.

Vi börjar med musikprogram. Blues World är en serie med blues förståss med Tony Russel. Programmet sänds i 6 delar och börjar 18 februari. Till Europa må 0930 och 1930 samt ti 0130 och 1430. Det handlar delvis om bluesens historia men vi ska också bjudas på ny blues.
Children of the Clouds är en serie i 4 delar där Lucy Duran ska spela musik från Västsahara. Första avsnittet kommer 7 mars och i Europa ska det höras to 0930 och 1930 samt fr 0130 och 1430.
On Stage är en ny serie i 6 avsnitt som börjar 25 mars. Av namnet att döma ska det bli liveinspelad musik från år 2000. Må 0930 och 1930 samt Ti 0130 och 1430.
Omnibus sänds ti 0405, to 1430 och lö 2230. Under februari och fram till 1 mars är titeln Global perspective och handlar om miljö och klimat. First words sänds 5-9 mars och handlar om barns förmåga att lära sig språk. The Assassin 12-16 mars är en dramadokumentär om mordet på Sydafrikas premiärminister Hendrik Verwoerd. Och slutligen 26-30 mars Smoke Dreams som handlar om rökning och dess effekt på vår hälsa.
Everywoman får väl benämnas ett feministiskt program. Må 2030, ti 0230 och 1530 samt on 1030 är lämpliga tider i Europa. 5-7 och 12-14 mars handlar det om Kremlin woman som ska handla om Nedezhada Konstantinovna Krupskaya och Nadezhada Allilueva (dvs fru Lenin och fru Stalin). Who was Bessie Head? som sänds 19-21 mars ställer en fråga som jag inte heller kunde besvara. Bessie är en kvinnlig författare från Botswana. Loving men, living lies som sänds 26-28 mars handlar om kvinnor som råkat ut för mån som levt på en lögn.
Play of the week sänds till Europa sö 0001 och 1701. 24 febr och 4 mars sänds The clothes of nakedness av Benjamin Kwayke i två delar. En pjäs som utspelas i Accra, Ghana. Three sisters av Anton Chekhov följer sedan. Även denna sänds i två delar, 11 och 18 mars. Slutligen, 25 mars sänds Three sisters two, av Reza de Wet är en "fortsättning" på Chekhovs pjäs, men den utspelas i slutet av 1990-talet i Sydafrika. Pjäsen varar i 90 minuter i motsats till vanliga 60 minuter.
Meridian - Writing har i februari och fram till 7/8 mars en serie i 6 delar som handlar om författarnas förkärlek till att förlägga handlingen till London, Writers on location. Chekhov and three sisters sänds 14/15 mars, och handlar naturligtvis om pjäsen som är en av Chekhovs mest komplexa verk. 21/22 mars är det dags för Ali and Nino som handlar Kurban Saids bok om Muslimen Alis kärlek till kristna Nino från Georgien. Ursprungligen utgiven 1937. Slutligen 28/29 mars ett program om den portugisiska poeten Fernando Pessoa. Meridian - Writing sänds to 0905 och 1905 samt fr 0105 och 1405.
Samma tider må/ti är det Meridian - Ideas, ti/on är det Meridian - Screen, Meridian - Music sänds on/to och slutligen Meridian - Masterpiece på fr/lö. Och sedan sänds en herrans massa andra program.........


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Det är inte bara porrfilmer som kan reta myndigheterna för TV-kanalerna. I Turkiet har den privata TV-stationen ATV blivit avstängd under 24 timmar som straff för att man sände ett avsnitt av Pokemon.

* Sveriges Radio har för första gången gett sig in på dagens trend att byta sändningstid. Radio Canada International ska sända arabiska från Hörby, medan Radio Sweden får låna Sackville 0230-0259 på 9560 för en engelsk sändning.

* Moderaterna gör radiokupp sätter Dagens media som rubrik på sin notis som berättar om att innan Radioutgivareföreningens (RUs) kampanj mot regeringens regelförslag för kommande radiolicenser ens hunnit komma ut i etern har de föregripits av Moderaterna som under hela januari sände en offensiv antisosseradiokampanj.

* Radio Sweden har ett nytt språk, kurdiska! Fast då ska du ha i åtanke att Radio Sweden består av två delar, program om Sverige till utlandet (på svenska, engelska, tyska, ryska, estniska och lettiska) och program för immigranter i Sverige. Och det är där kurdiskan kommer in. Allt enligt MediaScan.

* Och i Glenn Hausers DXLD läser jag att RCI också börjat sända via Flevo i Holland. 1500-1600 på 15360 och 17820 till Indien på engelska. Det blir allt mer komplicerat att veta vilka länder man egentligen får verifierade om man skickar rapporter.

* VOA kommer att få skära ner en del i den nya budgeten. Thailändska och ukrainska samt portugisiska till Brasilien läggs ner. Sju andra språk drabbas av nedskärningar. 36 personer ska sägas upp. Däremot har valets tvåa, dvs den nya presidenten ännu inte bytt ut chefen Sandy Ungar.

* Al Gross från Sun City i Arizona, USA har avled i december i en ålder av 82. Vem var då Al Gross. Jo, det var Al som uppfann walkie-talkien och som låg på många av patenten som möjliggjorde mobiltelefoner osv. Läser vi i Moniotoring Times.

Från Teleprintern

* Radio Australia reläar nu program via ett antal anläggningar. Senaste listan upptar Singapore, Taiwan, Tinian och Saipan. Även engelska sänds nu via Taiwan under några timmar.

* Nästa station som drabbats av eldsvåda var just Radio Australias anläggning i Shepparton den 17 januari. Men man var tillbaka i luften efter några timmar.

* Christian Voice har smärre finansieringsproblem, vilket försenar uppstarten på reguljära sändningar från Darwin.

* BBC ska få tillåtelse att sända ut BBC TV i Kina, till hotell, ambassader och liknande.

* Vatikanradions hemsida utsattes för hackers för en tid sedan. Fader Federico Lombardi som är ansvarig för sidan var inte glad!

* WYFR testar under februari via Jülich.


Vad är det som låter?

Störningar är kul (nä, jag menar inte att störningarna i sig är kul, men det kan finnas många olika ganska lustiga källor till störningar). På SWEDX-listan har det en tid diskuterats olika mer eller mindre förvånande störningar. Som ett resultat av denna diskussion har det dykt upp en sida på SDXF sajt som tipsar om en del irriterande störningar, och lösningar på detta. Besök gärna http://www.sdxf.org/dxsida/qrm.html. Där kan du också komma med dina egna förslag.

Bland de störningar som har dykt upp på SWEDX-listan är eltandborsten (laddaren). Bästa lösningen på det problemet är INTE att låta bli att borsta tänderna. Ladda tandborsten när du sover, eller borsta manuellt på det gamla hederliga sättet.
Spisen (vredet fastnat mellan 0-1 och det gav våldsamma störningar. Lösning? Byt spis, eller vrid ordentligt på vredet.
TV-apparater kan vara våldsamma störningskällor. Som det uttrycktes, dom kan ibland sända mer än dom tar emot. Byt TV!
Elstängslet som grannen har kring hästhagen kan vara mycket enerverande. Skjut hästen så plockar dom nog ner stängslet, eller också får du gratis mat och logi på annan ort en tid. På båda sätten slipper du störningarna. I debatten var det någon som hävdade att det inte var ett stängsel, utan en gnistsändare.
Digitaltermometer, hänger antennen för nära displayen är det inte roligt.
Tvättmaskinen.
Fläktar.
En kristallstyrd analog väckarklocka.

Vad bredband via elnätet kommer att resultera i vill vi inte höra talas om.


Tro't eller ej, men dessa porslinsfigurer är en kristallmottagare! Spole runt hatten, kristallen på magen osv. Tillverkad av britter 1924. Den var 22,8 cm hög berättas i boken Radio Art av Robert Hawes. En bok som är en guldgruva.
/Ja här saknar ni verkligen bilden i text-versionen/
Men här har ni en .pdf-version.

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja, då var vi komna till sista sidan. Och traditionsenligt ägnas den åt World Waves, er lilla reseguide runt jorden. Så mycket frekvensändringar har jag inte att bjuda på, men en del programtips har jag skrapat ihop. Och dessutom har ni ju redan fått en halvsida med BBC tips. Som vanligt hoppas jag att ni kommer ihåg att det alltid finns en (någorlunda) uppdaterad engelskändarlista på http://listen.to/the.world.

COSTA RICA Radio for Peace International har med jämna mellanrum problem med sändare och antenner. Och med störningar från andra stationer. Här är det senaste schemat som RFPI har försett mig med:
0000-08007450
2200-030015050
1200-240021815 (usb)

JORDANIEN Radio Jordan verkar ha minskat ner sina engelska program en aning. Enligt Erik Køie via DX-Fokus sänds det bara:
1500-173011690
Och det verkar faktiskt som om det stämmer.

TURKIET The Voice of Turkey har skickat mig sitt schema, och av det kan vi läsa ut följande programutbud:
Måndag:News and the press review, Last week, Hues and colors of Anatolia, Music samt Developing Turkey.
Tisdag:News and the press review, Faith tourism, Letter from Mary samt Ceramics which conceal history.
Onsdag:News and the press review, A review of the foreign media, Letter box, Music samt A trip to northern Aegean.
Torsdag:News and the press review, Impressions of Turkey, Turkey a haven for tourists samt Pearl of the Mediterranean.
Fredag:News and the press review, Anatolia in and out, Music samt Turkish album.
Lördag:News and the press review, Outlook, DX Corner/Music, Sinan the master architect samt Elements of Anatolian culture.
Söndag:News and the press review, Oldies but goodies, Among oleanders and palms samt Music.
TRT, The Voice of Turkey har en egen Listeners club som startades 1998 (samma år som Turkiet firade 75 års jubileet av bildandet av den turkiska republiken och 60 års jubileum för radiosändningar på tyska, engelska och franska).

För att bli medlem i deras lyssnarklubb krävs att man skickar in 12 rapporter samt ett kort i passformat. Sedan kan man få bronsdiplom efter 25 rapporter, silver diplom efter 35 rapporter och guld diplom efter 50 rapporter.

TYSKLAND United Methodist Church som jag berättade om i förra Torget sänder enligt senaste uppgifter bara 1700-1900 på engelska. Morgonsändningen ska visst vara på franska påstår edxp.

USA Voice of America var det nog länge sedan vi tog News Now schemat för. Nedan finns en tabell över programmen. Vänstra kolumnen är jämna timmar och högra kolumnen gäller udda timmar. Och siffrorna är förståss minuttalen.
Måndag-Fredag
:00Billboard:00Billboard
:01orld news summary:01World news summary
:06Top stories in depth:06Top stories in depth
:18Sports:18Sports
:22U.S. Feature:22U.S. Feature
:28Station break:28Station breaks
:30Billboard:30Billboard
:31Expanded world news:31World news summary
   :36Dateline, daily minidocumentary
:45Science/Medicine/Environment feature  
:49Business & Economics:49Business & Economics
:53Music feature:53U.S. or International features
:58Station break:58Station break

Lördag-Söndag
:00Billboard
:01World news summary
:06Top stories in depth
:18Sports
:22U.S. Feature
:28Station break
:30Billboard
:31World news summary
:33Special program
:58Station break
Vad är då dessa Special programs som sänds lö-sö :33.
Communications world (lö 0133, 0533, 0933, 1333, 1733 och 2133)
Our world (lö 0333, 0733, 1133, 1533, 1933 och 2333)
Press conference USA (kl 0033, 0433, 0833, 1233, 1633 och 2033)
The best of Talk to America (lö 0233, 1033 och 1833 samt sö 0633, 1433 och 2233)
On the line (lö 0633, 1433, 2233 samt sö 0233, 1033 och 1833)
Encounter (sö 0033, 0433, 0833, 1233, 1633 och 2033)
Íssues in the news (sö 0133, 0533, 0933, 1333, 1733 och 2133)
Kaleidoscope (sö 0333, 0733, 1133, 1533, 1933 och 2333)
Woman in business sänds samma tider den 2:a söndagen, övriga söndagar är det Kaleidoscope
Talk to America sänds fredagar 1700

UZBEKISTAN Radio Tashkent ska ha följande schema numera för sina engelska sändningar.
0100-01305955 5975 7105 7215 9540
1200-12305060 5975 6025 9715
1330-14005060 59756025 9715
2030-21007105 9540
2130-22007105 9540


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein