franson franson

Torget 3/2001

För Kortvågslyssnare


Hej på er vänner, och välkomna till våren. Och det innebär också att det är dags för en Engelsksändarlista i nästa nummer. Och jag är intresserad av bidrag och kompletteringar. Observera att om ni skickar bidrag via fax så fungerar inte längre mitt gamla faxnummer. Gratistjänsten lönade sig inte för IT-optimisten (som så mycket annat i IT-bubblan) så nu ska tjänsten vidareutvecklas, och kostar nu 99 kronor i månaden. Det finns ett eFax nummer i USA som fortfarande fungerar. Eller ring i förväg så slår jag på dator och startar epostprogrammet.

För övrigt hoppas jag att ni hittar något intressant i vårt torgstånd. Vi ses om en månad.


Cowboyradio

I tidningen Contact läser jag om en ny användning för radion. Boskapsägare i Australien har börjat använda radiosändare istället för staket för att hålla reda på boskapen. En radiosändare placeras i centrum av det område som boskapen får befinna sig i. Om dom går förlångt bort från sändaren så att signalen blir för svag får dom först en ljudsignal i den mottagare dom bär om halsen. Fortsätter dom att avlägsna sig får dom en liten svag el-chock. Efter en tid har dom lärt sig att inte gå för långt bort.

Radiosåpan Radio

I kampen och radiolyssnare och TV-tittare skapade TV-kanalen Kanal 5 och den kommersiella radiokedjan Radio City en dokusåpa som hette Radio. Och av vad jag läst om den hela så är detta väl det största såpafiaskot än så länge. Antalet tittare på Kanal 5 rasade direkt ner under felmarginalen. Och Radio City verkade inte heller vara lyckliga. Istället för att locka lyssnare verkar programmet mest skrämma bort lyssnare.

”Radio-såpan är för dålig”.

- ”Sändningarna är för dåliga. Som de låter hittills, är de långt ifrån bra. I jämförelse med programmet som sändes tidigare, en kvällsshow med Johan Engberg, så är det riktigt, riktigt dåligt.” säger Radio Citys VD Jakob Gravestam i Dagens Media.

Och mellan raderna kan det märkas att Jakob är orolig för den skada för Radio Citys image som kan bli ett resultat.

Själv kan jag inte yttra mej om såpans kvalitet. Radio City sänds inte så att jag kan höra skiten (jag har ju min förutfattade mening), och Kanal 5 ingår inte heller i det utbud som finns på min TV.

Såpan går ut på att ett gäng linslusar som anmält sig ska tävla om att göra radioprogram. Idéerna börjar väl ta slut när det gäller att hitta på nya såpa-tema.

Kanal 5 har flyttat sändningstiden för såpan eftersom den inte klarar konkurrensen med Baren i TV3.


Piratradio är farligt

En tonåring dödades när han försökte sätta upp en piratradioantenn i Norra London nyligen. Han föll två våningar ner när han försökte klättra igenom ett staket. Obduktionen visade att han var död redan när han föll till marken, troligtvis hade han slagit huvudet i något metallföremål på vägen ner.

DTI var ute den aktuella söndagen och gjorde tillslag på ett antal kända stationer som sände utan licens. Troligtvis finns det ett samband mellan de båda händelserna.

Läst i BDXC:s epostlista från Lex van Dijken via Mike Terry.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Kommer ni ihåg European FM Handbook. En, vad jag förstått, tillförlitlig källa för FM-DX:are och andra med intresse för FM-radio. Boken gavs ut under tiden 1988-1997 av Timo Leponiemi/Lepomedia Ky (1999 kom en förenklad version). Men sedan dess har boken saknats. Nu har utgivningsrätten övertagits av Ab FM Media Plaza Ltd. bakom vilket ligger Bo-Kristian Lindqvist och Jim Solatie och dom har för avsikt att ge ut en ny upplaga av boken någon gång i maj 2001.

I det pressmeddelande som skickades ut i februari står inget om pris. Men boken kommer att bli på ca 450 sidor och innehåller alltså information om FM-stationer i Europa, Nordafrika och Mellersta Östern, Om du vill veta mer kan du kontakta herrarna bakom projektet på efmh.info@fmdx.com eller på hemsidan http://www.fmdx.com. Ett 10-tal redaktörer över hela Europa har kontrakterats.


Freeplay till Kina

Freeplay, den ursprungliga uppdragbara radion börjar få sin gloria på sned. Den brittiska uppfinnaren Trevor Baylis konstruerade urverksradion som sedan började tillverkas vid en fabrik i Sydafrika där ca 300 handikappade fick arbete. Nu vill företaget bakom Freeplay, flytta tillverkningen till Kina där lönekostnaden blir lägre. Trevor Baylis som hade en tanke bakom radion är mycket förbittrad och de enda kontakterna idag mellan uppfinnaren och tillverkaren sker nu genom advokater. ”Crass and vulgar” kallar Baylis planerna.

Freeplay-radion (jag äger själv en äldre modell av radion) var tänkt som en lösning för att föra ut information till områden där elström var en bristvara. Biståndsorganisationer köpte upp stora mängder av radion och delade ut i bland annat flyktingläger. Och även i västvärlden blev radion en mindre försäljningsframgång. Både som ett udda föremål och som en reservradio. Och den har senare fått efterföljare. Både i form av modeller från andra tillverkare, och andra konstruktioner från Baylis hand och hjärna som bygger på urverksidén.

I Trevor Baylis tankar var bara det faktum hur radion tillverkades (något som Nelson Mandela bara hade beröm för) en del av uppfinningens idé. Men när marknaden och frihandeln tar över gäller inga sådana moraliska aspekter.


Radio som ljudtapet

Varför tappar Public Service radion lyssnare bland ungdomar? I Danmark åkte tidskriften Journalisten till Viborg för att intervjua ungdomar om varför dom allt mer övergett DR:s P3 till förmån för t.ex. Radio Viborg.

Och resultatet var väl inte allt för förvånande. Även om det var talande. Det visade sig att en vanlig förklaring var att det inte gick att göra läxorna medan man lyssnade på P3, dom pratade ju också mellan låtarna och det störde koncentrationen. Man tvingades ju att verkligen lyssna. Radio Viborg behöver man inte lyssna på, det är bara en ljudtapet som skvalar i bakgrunden. Och till den går det bra att göra läxorna.

I just Viborg att P3 tappat en tredjedel av lyssnarna på ett år. 71% av ungdomarna lyssnar på Radio Viborg.


I nästa EA är det dags för en ny aktuell Engelsksändarlista. Jag ser fram emot alla bidrag som ni kan tänkas ha att skicka till mig. Skynda till brevlådan (eller enterknappen i ditt epostprogram).

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Som jag lovat har vi en ny svensksändarlista denna månaden. När ni får den tryckta tidningen i er brevlåda har vi fått EU anpassad s.k. sommartid. Och ett antal radiostationer har bytt tider i UTC för att behålla sin sändningstid i lokaltid.

För Vatikanradion har jag anpassat tiderna inför detta. Tyvärr är jag osäker på vilka frekvenser man kommer att använda. Så dessa har jag inte bytt ut. Händer det något får ni veta detta i nästa EA.

För Radio Japan har jag inte gjort någon ändring. Men även här kan det bli ett frekvensbyte, som jag lovar att ni ska få besked om i nästa EA.

Rysslands Röst har jag fått de nya frekvenserna för från Irina Gardenina. Så dessa hittar ni nedan i tabellen. Och Moskva flyttar som vanligt en timme för att behålla 1930 lokalt i Sverige. 3 september byter Rysslands röst frekvenser igen. Till detta återkommer jag senare. Grattis förresten till priset som Årets QSL-station.

Norea Radio blir jag plötsligt osäker på när jag ska skriva. Det verkar som om man flyttar till 1900 UTC när sommartiden införs. Men från 30 april flyttas sändningarna tillbaka till 2000 UTC istället. Och samtidigt införs en kortvågsfrekvens som är i bruk fram till 10 augusti. Arnhild Westman på Norea i Örkelljunga uppger 9860, men TWR tryckta schema säger 9475 kHz. Osäkert var den kommer från. Tidigare använde man väl Albanien?

Radio Roma har jag ingen aning om vad som händer hos. Jag har inte ändrat något, men troligtvis handlar det om nya frekvenser. Bättre besked i nästa EA.

Kom ihåg att det finns en webversion av listan på adressen:
http://turn.to/svenska


0500-0520Vatikanradion1611, 7345 och 9645 kHz Tisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600NHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon) Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon) Dagligen
1730-1800Rysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1840-1900Vatikanradion1611, 7250 och 9645 kHz Månd Tisd Onsd Torsd Lörd
1900-1930Norea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland) Månd - Fred
2000-2020RAI- Radio Roma5955 och 7290 kHz Månd Onsd Fred

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Atlantic 252 är till salu. RTL som äger 80% och RTE på Irland som äger 20% kan tydligen räkna med att få in ca £20 miljoner vid en försäljning. Bland kandidaterna nämns GWR, EMAP och Capital.

* Adventist World Radio ska flytta sina sändningar från Slovakien (efter 7 år) till Moosbrunn i Österrike. Man kommer att hyra 12 timmar om dygnet från ORF. Samtidigt ska även TWR sända en sändning på ryska från Moosbrunn. ORF har ju fått gott om tid över sedan deras egna sändningar skurits ner. Och detta tryggar verksamheten vid anläggningen. Sändningarna från Jülich, Meyerton samt KSDA och Forli fortsätter.

* ILG, International Listening Guide som är en av mina mer tillförlitliga källor för information var helt utslagen under en tid i slutet av februari. En brand i serverbyggnaden i USA den 20 februari satte stopp för verksamheten, och det tog lite tid innan Bernt hade fått ordning på det hela och man kunde åter nå fram till http://ilgradio.com/.

* När Radio Yugoslavia den 7 mars firade sin 65-års dag framförde president Kostunica en förhoppning om att man snart skulle vara i luften igen från Bijeljina i Bosnien. Så håll ögon och öron öppna.

* BBC:s planer på att släppa in reklam på sin websida kan resultera i två versioner. En som bara kan nås från Storbritannien, utan reklam, och en internationell sida (med reklam), som inte kan nås av britter.

Från teleprintern

* HCJB har nu fått sin första licens som krävs för att få igång sin KV-anläggning i Kununurra i västra Australien.

* Tre högre tjänstemän vid Vatikanradion riskerar fängelsestraff för att man brutit mot reglerna vad gäller strålningen från Vatican Radios sändare.

* Granskningsnämnden för radio och TV har fällt Radio City i Stockholm. 25.000 kronor i böter ska dom betala för att ha sänt för mycket reklam. Berättar Dagens Media.

* Enligt Media Network har Radio Pyongyang bytt namn till the Voice of Korea.

Vet du förresten var uttrycket Mayday kommer från? Ja, på något ställe såg jag att det kommer från franskans m’aidez = help me. Så var det avklarat.


BBC i april

BBC On Air trillade in i brevlådan för några dagar sedan. Så som vanligt tar jag och plockar lite tips i magasinet. Men tänkte först ta lite tips på lämpliga frekvenser. BBC rekommenderar följande val:
morgon6195 9410 12095 15485
dagtid12095 15485
kvällar6195 9410
Om du tycker att programmet från BBC är lite tråkigt eller ointressant så kan det vara värt att pröva 17640 dagtid och 12095 på kvällen som istället sänder programmet för Mellanöstern, men oftast hörs kanon. Bara ett tips!

* From where I stand är det program som ersätter Waveguide. Och som jag misstänkte har detta ingen mediaanknytning. Det är en sorts audiodagbok som ska skildra livet i Storbritannien. Sänds Lö 14 april 0330 och 0745 första gången.
* Write On där du har chansen att säga vad du tycker om att Waveguide är borta sänds samma tid övriga lördagar. John Peel är tillbaka med 13 nya program. Det första sänds On 4 april och det sänds i fortsättningen On 0305 och Sö 1205 och 2105.
* World of Music med Charlie Gillett låter spännande. 13 nya avsnitt med början To 5 april 0830 och 1830 samt Fr 0030 och 1330.
* Counterpoint som är en musikfrågesport sänds även den i 13 nya avsnitt To 1330, Lö 2130 och Ti 0305. Det börjar i mitten av månaden.
* Börjar du bli hungrig? Just a taste kanske kan vara en spännande gryta. Matlagning från hela världen under 7 veckor med början To 5 april 1345, Fr 1845, Lö 0045 och Ti 0430. Finns en hemsida med recept på: http://www.bbs.co.uk/worldservice/justataste.
* Essential Guide som sänds Fr 1930, Lö 0130, Må 1430 och Ti 0930 har som tema Seeds of Centention fram till 10 april. En serie som handlar om genmanipulation. 13 april börjar en serie på 6 avsnitt om barnens situation i världen. Barnsoldater i Uganda, gatubarn i Rio, barnprostituerade på Filippinerna osv. A World for Children låter värt att lyssna på.
* Play of the week är BBC:s ledande radioteaterprogram. Lö 2301 med repris Sö 1701. 1 april sänds Trinidad Sisters av Mustapha Matura som är fortsättning på förra månadens Checkov-tema. Nu utspelas Three sisters på Trinidad! 8 april Ernest's Tower Don Haworth, 15 april East of the Sun av Carey Harrison, 22 april Singh Tangoes av Bettina Gracias och slutligen 29 april A Slight Ache av Harold Pinter är vad som bjuds under månaden.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 time)

Då var vi här igen. En sista sida av Torget. Och månadens WW har koncentrerat sig på en del av de scheman inför sommaren som redan hunnit trilla ner i brevlåda (elektronisk och sådan i metall). Glöm inte att skicka bidrag till den Engelsksändarlista som är planerad till nästa EA. Och tänk på att listan alltid finns uppdaterad på nätet: http://listen.to/the.world.

AUSTRALIEN Christian Voice har jag fått följande sommarschema för från Alokesh Gupta via EDXP:
0000-030017775 21680
0300-070021680
0700-090017820 21680
0900-100013775
1000-120013775 17825
1200-140013775 13795
1400-170013730 13795
1700-19009720 11890
1900-21009720
2100-24009865

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationale ska ha följande schema under sommaren:
0700-07309685jü /Europa/
1130-12009865petr 9925 /Europa/
1730-18005910 9925 13710jü /Europa Asien/
1930-20001512 9925 /Europa/
2300-233015565bon /Nordamerika/
0400-043015565bon /Nordamerika/
berättar Karl Kruger via EDXP att han hört över RVI.

GUAM KTWR har annonserat följande schema för engelska program från Guam:
0715-090015200
0815-093015330
1430-160015330

KINA China Radio International har överraskat med att publicera det kommande schemat i the Messenger istället för ett gammalt inaktuellt schema. Sedan återstår bara hur tillförlitligt det är. Hur som helst så berättar dom om följande engelska sändningar till Europa:
2000-210011790 15110
2100-220011790 15110
2200-23007170
Den sista sändningen via Ryssland kan vi väl anta. Det ska bli spännande att se hur detta stämmer.

LITAUEN Radio Vilnius har nu helt lagt av med sina reläsändningar via Jülich i Tyskland. Alla kortvågssändningar på natten till NA går nu via egen sändare i Sitkunai på 9875 kHz.

NYA ZEALAND Radio New Zeeland International ska ha följande schema fram till i maj berättas det:
1650-18506095må-fr
1851-205015120 
2051-045817675 
0459-070515120 
0706-130511720 
1305-16506095irr

RUMÄNIEN Radio Romania International ska under sommaren sända sina sändningar till Europa enligt detta schema:
0640-07006135 7105 9510 11940
1300-140011940 15290
1700-18009625 11740 11940 15365
2100-22005955 7195 9215 9690
2300-24007195 9690

TJECKIEN Radio Prague har annonserat följande schema för sommarens engelska program till Europa:
0700-07279880 11600
1030-10579880 11615
1300-132913580
1600-16275390
1700-17275930
2000-20275930

TURKIET Voice of Turkey ska sända följande engelska sändningar under sommaren:
0300-04007270 11655 21715
1230-133017810 17830
1830-19309730 9785
2030-21307170
2200-23007190 11845

The Voice of Turkey ändrar sitt schema en aning från april. Så här uppger man att det ska vara efter detta:
Måndag:News and the press review, Last week, Hues and colors of Anatolia, Music samt Developing Turkey.
Tisdag:News and the press review, Faith tourism, Letter from Mary samt One state 12 capitals.
Onsdag:News and the press review, A review of the foreign media, Letter box, Music samt A trip to northern Aegean.
Torsdag:News and the press review, Impressions of Turey, Turkey a haven for tourists samt Pearl of the Mediterranean.
Fredag:News and the press review, Anatolia in and out, Music samt Turkish album.
Lördag:News and the press review, Outlook, DX Corner/Music, A diary of Istanbul samt From the past to the present.
Söndag:News and the press review, The blue voyage, Music samt Among oleanders and palms..


Det var allt det. Tyvärr en något stympad upplaga. Jag hade planerat för lite till, men pga magsjuka under helgen har jag fått begränsa mig. Och det tycker kanske en del var tur.

Ha det så bra! Vi ses igen om en månad.



73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein