franson franson

Torget 4/2001

För Kortvågslyssnare


Såja, efter många om och men så blir det 4 sidor i alla fall. Om ni tycker att det ser lite konstigt ut på vissa håll så beror detta på att det skett en förändring av våra manus. Och jag vill inte påstå att allt fungerat som det ska. Jag vet inte hur många gånger programmet hängt sig för mig. Jag har tappat räkningen. Mina gamla inställningar i programmet är borta, och det har varit problem att återskapa dom. Och illustrationer har jag tvingats redigera om. Allt under tidspress eftersom ju Engelsksändarlistan ska bli klar den också. Alltså har det blivit lite halvdant. Jag hoppas att vi ska komma tillbaka till i varje fall sedvanlig standard till nästa nummer..

För övrigt har jag konstaterat att livet blir allt mer komplicerat. Frågan jag allt oftare ställer mig när jag ska sätta samman Engelsksändarlistan är var jag skall placera alla dessa religiösa organisation som hyr sändarkapacitet lite här och var. Att placera dom under respektive land där sändaren är belägen börjar bli allt mer komplicerat. Kanske ska man helt enkelt skapa en separat avdelning (sist) i listan med alla dessa religiösa organsiation, allt från AWR, TWR osv till Gene Scott och World Beacon. Fast det känns samtidigt fel att flytta HCJB från Ecuador t.ex. Hur som helst finns listan med, och jag hoppas att vi ses igen om en månad. Ha det så bra tills dess.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

KNLS uppe i Alaska erbjuder en serie böcker/kassetter med råd för nybörjare.

Carl’s DX TIPS FOR BEGINNERS, finns både i bokform och på kassett..
Carl’s RADIO PROPAGATION FOR BEGINNERS finns likaså både i bokform och som kassett.
Carl’s DX DEFINITIONS FOR BEGINNERS däremot finns bara som kassett.

Om du är intresserad, så hör av dig till KNLS. Epost: KNLS@aol.com eller via hemsidan http://www.knls.org. Fax 1-615-371-8707, ext. 140 eller vanlig hederlig post: KNLS, Anchor Point, Alaska, 99556 USA.

KNLS har som regel när det gäller dessa gratissaker som man delar ut att skicka mx två saker per person, så respektera detta.


Väderproblem

Turkmenistans president Sapamyrat Nitazov har tagit till otraditionella grepp i kampen för bättre väder. Chefen för väderbyrån har fått sin lön sänkt med 50%! Om jag fattade det hela rätt berodde det dock inte på det dåliga vädret, utan på den dåliga förmågan att spå vädret. Jag antar att väderprognoserna t.o.m. hade sämre träffsäkerhet än vad svenska aktiemäklare har haft när dom skall föreslå om man ska köpa eller sälja aktier. Dvs prognoserna blev sämre än om man spelat krona eller klave!

POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

I DX-Fokus som just trillat in i brevlådan hittar jag resultatet av en omröstning som gjorts av Canada International Radio Club.
Populäraste kortvågsstation:
BBC World Service, Radio Netherlands, Radio Canada International.

Kortvågsstation med bästa nyhetstäckning:
BBC World Service, Voice of America, Radio Canada International.

Bästa musikprogram på kortvåg:
Wright around the world (BBS, Music 5215 (RN), Musica del Ecuador (HCJB).

Bästa studiovärd på kortvåg:
Marc Montgomery (RCI), Joa Adamov (VOR), Arnie Coro (RHC).

Bästa DX-program på kortvåg:
World of radio (WWCR/WBCQ/RFPI), DX Partyline (HCJB), Communications world (VOA).

Bästa nyhetsmagasin:
As it happens (RCI), Newsline (RN), Newslink (DW).

Bästa Internetsida bland kortvågsstationerna:
Radio Netherlands, BBC World Service, Radio canada International.

Bästa QSL-korts serie:
HCJB, Radio Japan, Radio Prague.

Som sagt, det var en canadensisk klubb.....


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

DELIRIOUS (1991)

Eller Yr i bollen som den tydligen döpts om på svenska handlar om Jack Gable, manusförfattare till en TV-såpa som får en smäll i huvudet och hamnar mitt inne i sin egen såpa.

Idén är faktiskt inte alls dum. Tänk dig själv att helt plötsligt vakna upp på sjukhuset Ashford Falls efter en trafikolycka och inser att du befinner dig mitt inne i den TV-såpa du själv skriver manus till med alla de intriger som är förknippade med den. Jack Gable (spelad av John Candy) är helt plötsligt Jack Gates den rika knösusen (bra namn på en miljardär i en såpa - Gates....). Som plötsligt börjar förstå att han kan påverka handlingen genom att på sin gamla elektriska skrivmaskin skriva manus, och då kan ju det hända som passar Jack. Problemet är konkurrerande författare som samtidigt skriver ett konkurrerande manus! Och det gäller att vara nykter och inte skriva fel. Skriver man ”deer” istället för ”beer” så får baren påfyllning med en flock renar istället för mer öl.....

- ”Jag är i helvetet!” och ”Straffet är att få tillbringa resten av mitt liv i min egen såpa” är lyckade repliker. Lite romantik och såpaingredienser senare slutar det hela ganska lyckligt. Och när Jack så småningom vaknar upp från sin dröm vet han precis hur han ska göra med fortsättningen på såpan, och sitt eget liv.

Men är det roligt (för komedi är ju vad det ska vara)? Ja, och Nej. Idén är bra, skådespelarinsatserna är väl OK (fast jag tänker bara på John Candys polkaorkester från Ensam Hemma). Jag tycker ändå att något fattas. Det blir för mycket ibland, och dåligt genomfört ibland. Men 3 lurar ska Delirious få. Filmen gick på TV4 i mitten av mars.


Internetradio

Kerbango, internetradion, har begravts läser jag på olika ställen. Kerbango var en konstruktion som skulle göra lyssnandet på radio via Internet mobilt. Men den krävde en PC uppkopplad, och som sedan vidarebefordrade signalerna till Kerbangoradion. Vilket krävde att den befann sig inom en viss radie från PC:n.

I RN Media Network nyhetsbrev läser jag att Ericsson på CeBit lanserade sin H100 som är deras lösning på mobilt radiolyssnande via Internet. Genom att använda bluetooth-tekniken ska man via en uppkopplad mobiltelefon kunna lyssna på Internetradio mobilt.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Branschföreningen Radioakademin har delat ut för första gången sitt Stora Radiopriset. Tolv pristagare i tio kategorier fick ta emot den egna branschens jubel. En av dessa var Rockklassiker 106,7 som fick priset som bästa reklamradio.

* Mer från Dagens Media som berättar att Mix Megapol-nätverket har sänt mer reklam än vad som är tillåtet enligt en kontrollmätning som Granskningsnämnden gjort. 600.000 kronor i straffavgift hotar nu.

* Den amerikanska extremhögerns militia har fått sin egen piratradiostation. Kentucky State Militia Radio sänder på 3260, 6890 och 15745 berättas det. Hemsida på http://www.freekentucky.com/ksm/contents.htm. United Patriot Radio påstås vara ett nytt namn.

* Att hålla ordning på radiostationerna reläsändningar börjar bli ett allt större problem. Dels har vi de stora utlandssändarnas relä över diverse anläggningar. Och dels har vi olika religiösa organisationer som dyker upp från diverse olika anläggningar. Senaste nytt är att Voice of Hope hoppas få möjlighet att bygga en anläggning i Nigeria, närmare bestämt i Jos. World Beacon som idag sänder via Meyerton i Sydafrika och Rampisham i England (och även från Moldavien) uppges ha börjat testa från en sändare i Abu Dhabi. UAE Radio i Abu Dhabi ska också ha hyrt ut sändningstid till RCI. Gissa vem som tagit över sändarna - Merlin!

* Trots protester från hembygdsföreningar revs nyligen de två gamla radiomasterna vid Kråks skjutfält utanför Karlsborg i Västergötland. Masterna som var 210 meter höga, uppfördes 1918 och var landets äldsta kvarvarande radiomaster. Berättar Niklas Johansson i mkvk:s epostlista att han läst i Metro. Själv får jag splittrade känslor, där ett års militärtjänst i just Karlsborg ger mig något udda känslor.

* VOA har fått avslag av de ryska myndigheterna på begäran om sändningslicens i Ufa och Volgograd. ”Varför ska amerikansk radio få licens att sända i Ryssland när rysk radio inte kan få licens att sända i USA?” är en ganska legitim fråga. VOA skaffar rätt att sända lokalt på många håll runt om i världen. Men för andra länders radio är det nästan omöjligt att komma in på den amerikanska etern. Inte bara p.g.a. att alla licenser/frekvenser är upptagna utan också p.g.a. begränsningar i reglerna för utländskt ägande av radiostationer i U.S.A.

* De styrande Talibanerna i Afghanistan utvisade den 14 mars BBC:s reporter Kate Clark. Kate fick 24 timmar på sig att lämna landet. Hon ansågs olämplig för att hon hade kritiserat landet för dess beslut att förstöra ett antal stora Buddha-statyer. Statyer som av FN satts up på listan över världsarvet. Idag är dom totalförstörda efter att ha överlevt många hundratals år. Fast det fanns en gång då de styrande i Kabul var stolta över statyerna. Detta klassiska Radio Afghanistan QSL avbildar just en av de nu förstörda statyerna. Mitt QSL är från den 15 december 1973.

* I Grekland har myndigheterna beslutat att stänga ner ett 60-tal av Athens ca 100 radiostationer. Anarkin har (enligt myndigheterna) blivit total och bland annat har flyget protesterat mot att störningarna är farliga för säkerheten. Naturligtvis protesterar andra mot att åtgärden bara är ett sätt att komma åt oppositionen.

* Från Ryssland har vi alla via TV kunnat följa kampen för den privata TV-kanalen NTV:s oberoende. Sedan stationen inte betalt sina räkningar tog det statliga gasbolaget över bolaget och bytte ut ledningen. I protest slutade kanalen att sända ordinarie program under dagtid (dvs amerikanska såpor) och sände istället direkt från stationens korridorer. Allt för att förhindra att stationen stormades av myndigheterna. Naturligtvis protesterade tittarna. Det är dock oklart om de protesterade mot att stationens oberoende var hotat, eller för att såporna uteblev. Det kan påpekas att stationen (com är den enda oberoende med rikstäckning) var hotande nära konkurs. I en västerländsk ekonomi hade stationen varit i konkurs för länge sedan.

Från Teleprintern

* Den fjärde rikstäckande radiokanalen i Danmark har tilldelats Danmarks Radio.

* Marie Lamb, väl mest känd bland oss för sin insats med Cumbre DX, fick the 2001 Don Jensen Award, och det hade hon nog förtjänat.

* Sanford J. Ungar, VOA:s director har fått jobb som president of Goucher College. Han slutar den siste juni.

* Radio Lusofania är nästa i raden av religiösa programkrängare. Sänder för tillfället några timmar via Meyerton med amerikanska predikanter.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Så är vi komna till slutet, dvs World Waves. Som denna månad koncentrerar sig på en del programtablåer. Det ska ju finnas en Engelsksändarlista också, så den har jag fått koncentrera mig på. Hör av er!

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationaal skickade mig en musmatta i posten. Så, här får dom lite mer PR. Här är deras programschema:
Dag0700/11301730/19302230/0400
MåndagNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 The artsFocus on EuropeFocus on Europe
 TourismSportsSports
 SoundboxSoundboxSoundbox

TisdagNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 Focus on EuropeGreen societyGreen society
 SportsSoundboxSoundbox
 Soundbox  

OnsdagNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 Green societyThe artsThe arts
 SoundboxAround townAround town
   SoundboxSoundbox

TorsdagNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 The artsEconomicsEconomics
 Around townInternational reportInternational report
 SoundboxSoundboxSoundbox

FredagNewsNewsNews
 Belgium todayBelgium todayBelgium today
 Press reviewPress reviewPress review
 EconomicsThe artsThe arts
 International reportTourismTourism
 SoundboxSoundboxSoundbox

LördagMusic from FlandersMusic from FlandersMusic from Flanders

Söndag;Radio worldRadio worldRadio world
 TourismTourismTourism
 Brussels 1043Brussels 1043Brussels 1043
 SoundboxSoundboxSoundbox
Någonstans såg jag en uppgift om att RVI:s engelska program skulle börja kalla sig för RVI Flanders Radio International!

FILIPPINERNA Radio Pilipinas är utlandsprogrammet från Manilla, och dess främsta målgrupp är filippinska jobbare i Mellersta Östern. Via VOA:s båda kortvågsanläggningar i Filippinerna sänder man två olika sändningar. Av vad jag förstår är den ena sändningen (0230-0330) på engelska medan den andra sändningen (1730-1930) på Tagalog. I World DX Club tidning Contact har jag hittat ett programschema för de engelska sändningarna som ser så här ut om du inte kan sova.
 Måndag-Fredag
0230Dateline Malacanang
0240The Philippines Today
0255Business Report
0300Health Bulletin
0305Philippine Paradise
0315New Dimension
0320ASEANB Files
0325World News

 Lördag Söndag
0230Dateline Malacanang0230The Asian Report
0240Listeners and Friend0240Filipino Music & News
0300Philline Melody0300The Palace Notebook
   0315Issues This Week
0320The Roving Mike0320Business Talk
  0325Sports review

ITALIEN RAI är på väg att introducera ett helt nytt schema. Av vad jag sett verkar dock planerna ha vållat protester bland personalen, så det gamla schemat har förlängts en tid. Men när och om det nya helt ändrade schemat införs har jag ingen aning. Och jag har inte heller riktigt förstått vilka konsekvenser det får för de engelska (och svenska) programmen. Det får väl framtiden utvisa.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands sände den 18 mars ett minnesprogram över Eddie Startz med anledning att det var 25 år sedan han avled den dagen. Han sände RN:s klassiska Happy Station program i mer än 40 år, med början 1928. Innan Tom Meyer tog över! Är det mer än jag som saknar söndagarna med Happy Station. RN måste vara världsmästare på att lägga ner programsuccéer!

STORBRITANNIEN BBC sände ju sista upplagan av Waveguide för en tid sedan. Det program som övertog programmets sändningstid verkar inte vara en lämplig ersättare. Idag lyssnade jag på Write On som läste upp ett antal irriterade brev som beklagade Waveguides begravning, och krävde en förklaring. Det framfördes då en förklaring som gick ut på att programmet förändrats, och att innehållet blivit annorlunda med tiden. Och man tyckte att tiden var mogen för en förändring. Och, man utlovade ett nytt program som skulle ta upp manteln, och som i motsats till Waveguide skulle sändas varje vecka, och dessutom få längre sändningstid. Men frågan är om innehållet får den gamla tonvikten på media (radio i synnerhet) eller om det blir teknik för hela slanten. Programmet skulle dock börja sändas i juni eller juli.

STORBRITANNIEN LBH Radio som sände ett antal timmar på natten via Kaliningrad på 1386 har dragit ur pluggen. I varje fall på mellanvåg. LBH Radio (som hade kopplingar till homorörelsen och spelade s.k. modern dansmusik) har inte fått tillräckligt många lyssnare via mellanvågen och har därför brutit sitt treårskontrakt. Man fortsätter dock att höras via satellit och på internet berättas det.

SVERIGE Radio Sweden har jag fått ett schema för. Och det lyder på detta vis:

Vardagar:
Sixty Degrees North. Om händelser som skapat rubriker. Rapporter, intervjuer och analyser från teamet i Stockholm och korrespondenter i övriga Norden.
Måndag:
SportsScan. Judi Milar berättar om sporthändelserna under helgen och berättar om den underbara - och ibland udda - svenska sportvärlden.
Tisdag:
MediScan (första och tedje tisdagen). Världens äldsta program av sin sort. Ursprungligen om kortvåg, numera om satellitmedia och radio i cyberspace. Presenterad av Geroge Wood.
Onsdag:
Money Matters. RS magasin om affärer och arbetsmarknad, presenterat av Nidia Hagstrom.
Torsdag:
Nordic Report (första torsdagen). Är ett samarbete mellanRadio Sweden och Radio Finland och presenterar ett specifikt nordiskt tema.
GreenScan (andra torsdagen). Är ett Miljömagasin presenterat av Azariah Kiros.
HeartBeat (tredje torsdagen). Gaby Katz gör HertBeat som handlar om hälsa och medicin.
S-Files (sista torsdagen) slutligen med Kris Boswell presenterar Sverige med sådant som inte står på tidningsrubrikerna. Med ett speciellt fokus på svensk historia.
Fredag:
Tittar man på den svenska nyhetsveckan som gått.
Lördag:
Spectrum med Bill Schiller, det senaste om svensk musik, film osv.
Radio E:s Weekend, BBC:s EU-program..... som sänds lite här och var.
Studio 49 med Azariah Kiros "in-depth look at Sweden".
Sweden Today med George Wood är en månadssammanfattning av vad som hänt i Sverige.
Söndag:
In Touch with Stockholm besvarar bland annat lyssnarbrev. Nidia Hagstrom ringer också upp lyssnare.
Sounds Nordic med Gaby Katz spelar det senaste inom svensk rock och pop. Det går också att önska musik.


Ja det var allt. Om man undantar att det ska finnas en Engelsksändarlista också. Jag hoppas att ni hittat något av intresse. Vi hörs om en månad.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein