franson franson

Torget 6-7/2001

För Kortvågslyssnare


Hej

Helt plötsligt har det blivit sommar. Och än så länge är den inte så där väldigt varm. Något som passar mig som hatar allt för stor hetta. Jag trivs när det är ganska svalt, och det får gärna regna lite då och då och friska upp luften.

Sedan sist har BBC offentliggjort att man tycker att de flesta lyssnarna i Nordamerika och nere i Australien nu har flyttat över sina lyssnarvanor till lokala FM-stationer och att lyssna över Internet. Så då tycker BBC att det är dags att slopa kortvågssändningarna. Kort efter offentliggjorde RCI att dom skär ner kraftigt. För inte så länge sedan berättade SRI att dom om några år skulle helt sluta med kortvågssändningar. Och där sitter vi DX-are och vet inte riktigt vad vi ska tycka. De av oss som är huvudsakligen programlyssnare är väl inte så glada. Men kanske är det så att de av er som jagar QSL och nya stationer och länder blir glada. Kanske blir någon eller några frekvenser lediga så något nytt dyker upp. Tyvärr är det så att även de små försvinner. Se listan över försvinnande stationer på tropikbanden t.ex.

Medan ni funderar på om kortvågsradion har någon framtid så tycker jag att ni ändå kan njuta av sommaren. Lägg er i hängmattan och filosofera över vår framtid. Kommer ni på något bra, så hör av er.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Playa de Pals i Spanien stängdes snabbt och lustigt den 25 maj. Anläggningen som byggdes på 1950-talet för RFE/RL men som på senare tid även använts av VOA innehåller bland annat ett antal 250kw sändare som installerades så sent som 1997 dit dom flyttades från Gloria i Portugal när den anläggningen stängdes. Det ska bli intressant att se var sändarna dyker upp nästa gång. Eller om anläggningen kommer i bruk för någon annan. Fast på en del håll har jag sett spekulationer som går ut på att Gloria-sändarna aldrig kom till Playa de Pals. Frågan är var dom hamnat istället? De sändningar som skett från Playa de Pals har flyttat till andra anläggningar.

* Sveriges Radio har problem ser jag på ett ställe. Den 10 kw sändare som används från Sölvesborg på 1179 under dagtid har lagt av, och att reparera den verkar vålla problem. Och eftersom den ordinarie sändaren på 600 kw inte går att använda på så låg effekt har sändningarna på MV under dagtid av P1 upphört. Uppgifter är från mitten av maj, men jag kan inte höra något så det kanske fortfarande är så. Å andra sidan har jag inte hört några protester om att P1 inte finns på mellanvåg mer. Fast det är kanske ingen som lyssnar.......

* Från det Kungliga Öriket berättas att Radio Two passerat Radio One mätt i antalet lyssnare. Radio Two har ökat sin lyssnarskara till 10,9 mijloner medan Radio One fortsätter att tappa lyssnare och nu ligger på 10,2 miljoner. Det kan också påpekas att BBC håller ställningarna gentemot de kommersiella stationer. BBC har 52% av lyssnarskaran, 31 miljoner lyssnare i veckan.

* Det har varit tyst länge om TV-kanalen NTV i Ryssland. I en notis i RFE/RL Media Matters ser jag att konkursförvaltaren hävdar att det saknas 750 miljoner dollar som inte går att spåra. Man har begärt hjälp från Interpol, för att gripa Vladimir Gusinsky.

* Ett lagförslag i Ryssland vill förbjuda utländska ägare att ta kontrollen över nationella TV-kanaler. Kanaler som sänder till mer än hälften av Rysslands regioner kommer att beröras, dvs ORT, RTR, NTV, TV-6 och TNT. Som jämförelse kan väl sägas att i många länder är utländskt ägande helt förbjudet (som USA?),

* Antalet radio- och TV-stationer i Serbien ska skäras ner och regleras. Det finns idag ca 700 radiostationer och 300 TV-stationer och frekvensutrymmet är begränsat. Idag råder anarki. Antalet ska begränsas till uppskattningsvis 350 totalt. ”Alla kan inte få precis som dom vill”.

* Vatikanradion kommer att flytta sin mellanvågssändare i Santa Maria di Galeria i slutet av sommaren. Anledningen är kraven på minskad strålning från sändarna. Sändaren kan eventuellt komma att flyttas utomlands. För att lösa problemen med strålningen från kortvågssändarna har man sänkt sändareffekten och även upphört med att använda de antenner som ligger närmast bebyggelsen.

Från Teleprintern

* HCJB-Australia har fått en 100 kw sändare från HCJB i USA för att använda vid sin kommande anläggning i Australien.

* Mottagningen i Nordamerika av Radio Swedens relä via Sackville på 11895 är så bra att man slutat sända direkt från Hörby på 9495.

För övrigt noterar vi att 94% av jordens befolkning inte har tillgång till Internet!


BBC chockar lyssnare

Största nyheten sedan förra Torget är väl att BBC offentliggjort att man lägger ner kortvågssändningarna till Nordamerika och mot Australien/Pacific 1 juli. Skälet till det hela skulle vara att BBC:s lyssnare i dessa områden har så god tillgång till återutsändning via lokala FM/MV stationer och via Internet. Och att de flesta redan gjort den övergången.

Fast påstående att kortvågslyssnandet minskar motsägs av företag som Grundig, Sony, Sangean och Radio Shack som rapporterar om ökad försäljning varje år. Grundig har officiellt ifrågasatt BBC:s beräkningar.

Beslutet har naturligtvis förorsakat våldsamma protester bland kortvågslyssare i främst Nordamerika. Som hävdar att alternativen inte är acceptabla. När det gäller möjligheten att lyssna på BBC via lokala stationer är detta just begränsat till lokala stationer. Det är bara på ett begränsat antal platser som dessa BBC-relä existerar. Och när de finns handlar det i allmänhet om återutsändning av kortare nyheter eller enstaka andra program. Och när det handlar om längre återutsändningar så handlar det om (som t.ex. CBC i Canada) mindre attraktiva tider, dvs mitt i natten.

Enligt en undersökning gjord av DX-klubben i Canada ska det enligt BBC finns 15 lokala FM-stationer som sänder BBC. En närmare undersökning visade att det var främst lågeffektade communitystationer som sände kanske en 5-minuters sändning på morgonen. Flera sände inte alls, någon hade inte gjort det på 10 år.

När BBC hävdar att allt fler lyssnar via andra media så kan dom i och för sig ha rätt. Men samtidigt glömmer man det faktum att de tillkommande lyssnarna är sådana som hör en enstaka nyhetssändning som reläas eller sänds ut i efterhand, medan kortvågslyssnaren oftast lyssnar under en längre period och då inte bara på en nyhetsbulletin. Och skulle alla gå över till att lyssna via Internet så finns det inte kapacitet för detta i servrarna. Och vidare är det kanske inte vid skrivbordet där datorn står man vill lyssna. Och argumentet om bättre ljudkvalitet är något överdrivet. Antingen hörs man acceptabelt, eller också hörs det inte ett dugg. Att lyssna på radio via Internet är att acceptera att ljudet försvinner pga överbelastning med jämna mellanrum. Det ska kanske påpekas att i USA är det mindre än 15% av de med Internet som har en bredbandsuppkoppling. De andra dryga 85% har en vanlig uppkoppling via modem och telefonledningen. Dvs man blockerar telefonen när man lyssnar på radio!

Nu befinner väl vi i Nordeuropa oss i en liknande situation. När vi lyssnar på BBC handlar det om att tjuvlyssna på sändningar som är riktade till andra. Mottagningen av BBC här i Sverige är klart sämre än den var för ett antal år sedan. Ibland hörs nästan inget, ibland får man lyssna på programmet till Mellersta Östern och ibland går Europafrekvenserna att lyssna på. Att tvingas lyssna till Mellersta Östern programmen istället gör att det kan vara svårt att hitta rätt program. Jag har fått hemskickat Europaschemat, men ett mejl som påpekade att det under stora delar av dygnet är sändningarna till Mellersta Östern man måste lyssna på så jag vill ha även det schemat har resulterat i - tystnad. Dvs inget svar!

Strax efter offentliggjorde RCI att dom kraftigt skulle skära ner sina kortvågssändningar. Om jag förstått det hela rätt innebär det bland annat att det inte blir några nyproducerade nyhetsprogram under helgerna. All personal har gått hem över helgen. Vissa sändningar slopas helt. Och det blir mer repriser samtidigt som andra sändningar kortas ner. Och till detta kan vi alltså lägga SRI:s planerade totala nedläggning under de kommande åren. Vilket får oss att ställa frågan om det är så att kortvågen är på väg mot en snabb sotdöd! Bland annat Andy Sennit på Radio Netherland hävdar att det inte är på det viset.

Om du vill läsa mer om de aktiviteter som dragits igång för att försöka få besluten ändrade kan kanske nedanstående länkar vara lämpliga att besöka.

Det har faktiskt framförts att det finns ett samband mellan de båda besluten. Det hävdas att RCI inte har några ekonomiska problem. Man har fått ökade anslag, och det finns ingen anledning till några panikåtgärder. Men, BBC:s nedläggning av sändningarna till NA drabbar RCI eftersom en hel del av dessa kommer via Sackville. RCI kan nu inte byta sändarkapacitet med BBC utan tvingas istället hyra sändarkapacitet i Europa för att kompensera sig.

http://www.savebbc.org
http://www.geocities.com/rciaction/index.html


ETERGARV

Lustigheter och skrämmande dåliga skämt

Lite språkövningar brukar jag ju gärna bjuda på. Den här (ritad av Uli Stein) hittade jag i tyska Radio-Kurier - weltweit hören.

- ”Nästa, hunden som hade ätit upp en radio”

- ”Ett ögonblick, jag ska bara höra färdigt på fotbollsresultaten”.


Radio Crux

Enligt en notis i Dagens Media planerar olika samfund och kristna organisationer tillsammans med flera andra samfund en kommersiell radiostation med arbetsnamnet Radio Crux.

Av artikeln får jag intrycket av att man hoppas på en licens i Stockholm enligt de nya regler för kommersiell radio som beslutats. Man planerar för en tio man stor redaktion i Stockholm. Jan-Christoph Norlander (som är projektledare) vill dock inte berätta var stationen ska sända, eller vilka som är uppdragsgivare. Uppenbart är dock att bl.a. IBRA Radio är inblandade.

Stationen ska naturligtvis vara ekumenisk. Och skall ha ett från majoriteten av de kommersiella stationerna avvikande format. Förutom nyheter och väder ska man satsa på samhällsdebatt. Men naturligtvis också musik, men annorlunda sådan t.ex. gospel.

Sedan startkapitalet samlats in är det meningen att stationen ska drivas kommersiellt med reklamförsäljning. Hoppet står till att få en licens under sommaren när 10 nya ska delas ut, och att man sedan ska kunna komma igång i början av 2002.

Fast, det finns dom som tvivlar på idén. Finns det verkligen en kommersiell bas som är lönsam om man inte spelar ”den bästa musiken”?


Tropikbanden avfolkas

Anker Petersen som sammanställer DSWCI Domestic Broadcasting Survey (DBS) har sammanställt en tabell som visar hur snabbt antalet radiostationer på tropikbanden minskar. Det handlar här om ”inrikes” sändningar, där FM allt mer tar över.
REGION72/7384/8496/9799/0000/01
CIS(USSR)6159472622
C. Africa10276403625
S. Africa5739331712
Middle East101816 0 0
Indian sub-continent6245453530
SEA402921117
Indonesia171105654022
China,Taiwan,Mongolia119110754040
Far East3828281816
Pacific2724332728
N. America10757
C. America, Mexico2123242217
Caribbean293354
Brazil10787675653
NW S. America9841191137
High Andes Countries18816316011999
SS. America52120
 
Totalt1136852684472389
Under de 24 åren 1973-97 försvann 452 stationer, dvs 19 i snitt per år. Under åren 1997-2000 försvann ytterligare 212 stationer, dvs 71 per år. Och bara det sista året har ytterligare 83 stationer försvunnit. Med det tempot är det tomt om bara några år.

SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

0500-0520SvVatikanradion1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan15355 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma9595 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9595 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Välkomna till sommarupplagan av World Waves. Din egen guide till radiosändningar på det engelska språket. Denna månad har vi inte så mycket att berätta, men det blev en sida i varje fall. Och som vanligt gäller att ni inte får glömma att det finns en uppdaterad weblista på:
http://listen.to/the.world
AUSTRALIEN Christian Voice ska ha följande schema nu via Darwin. Det kan påminnas om att Radio Australia numera också använder anläggningen.
2030-21309865 11840
2130-22009725 11840
2200-233017850
2330-00009865 17850
0000-003017850
0030-010017850 21680
0100-040021550 21680
0400-043021550
0430-050021550 21680
0500-053021550
0530-070021550 21680
0700-080017820 21680

CANADA Radio Canada International har tvingats skära ner med kort varsel. Vilket jag berättar om på annat håll. I det schema som ligger på Internet återstår det följande sändningar till Mellersta Östern/Afrika 1800 och Europa 2000:
1800-185913690sk 15470ar 17820dh 21570ra
2000-20595995hö 11690 sk 15325 17870 21570
sk = Skelton, England,
ra = Rampisham, England
ar = Armavir, Ryssland
dh = Dhabayya, Förenade Arabemiraten
hö = Hörby, Konungariket Sverige

JUGOSLAVIEN Radio Yugoslavia fick jag inte med schemat för i förra EA, sedan dom nu återvänt till etern:
0000-003011870 (NA) 
0430-050011870 (NA) 
1830-19006100 (Eu) 
2100-21306100 (Eu) 
2200-22307230 (Pac)må-fr sö

STORBRITANNIEN BBC World Service ska vi väl kunna ägna ett par rader åt inför sommaren.
* Kershaw in Iraq sänds i två delar i början av Juli och handlar om Irakisk musik, någon som Saddam Hussein satsat hårt på.
* Charlie Gillett tar sedan över Andy Kershaws tid och spelar sitt urval av musik från hela världen. Till Eu på to 0830, 1830 och fr 0030 och 1330. Till MÖ på to 0730, 1630 och fr 0030.
* The Alternative med Steve Lamacq börjar sändas i juli. Till Eu på on 0305, lö 0805 och sö 1205. Mot MÖ på sö 1305.
* Understanding AIDS är en serie i 6 delar som börjar sändas i juli månad. Till Eu på to 1245, fr 1745 och 2345 samt ti 0330. Till MÖ på fr 1545, to 1245 och fr 2345.
* Heritage är något för dig som gillar arkeologi. Sänds under juli till Eu på to 1930, fr 0130 och 1430 samt må 0930. Till MÖ på to 1730, fr 0130 och 1330 samt må 0830.

USA AFRTS ser jag ett aktuellt schema för i bdxc:s epostlista. USB-sändningarna ska ske enligt följande. Frekvenserna avser dels dagtid och sedan nattetid. Och det bör väl vara lokal tid det avses.
12689.5 kHz12689.5 kHzKey West, FL
6458.5 kHz6458.5 kHzRR, Puerto Rico
4993 kHz10940.5 kHzSigonella, Sicily
10320 kHz4319 kHzGuam
12579 kHz4319 kHzDiego Garcia
10320 kHz6350 kHzHawaii

UZBEKISTAN Radio Tashkent inbjuder till tävling. Och om du tillhör dom som gillar den här typen av tävlingar kan det kanske vara något att ställa upp i. Ni har hela hösten på er att fundera. Tävlingen går ut på att besvara tre frågor:
1. Where is Uzbekistan situated?
2. What do you know about the ancient cities of Uzbekistan?
3. What successes has Uzbekistan achieved for the years of independence?
När du fått ihop ditt svar ska du skicka det till:
Radio Tashkent,
Khorzem Street 49,
Tashkent, 700047,
Uzbekistan
Senast den 1 december ska svaret vara inne. Och vinnarna offentliggörs den 25 december. Tävlingen arrangeras till minne av Uzbekistans 10 års jubileum som självständig stat.

Er redaktör som faktiskt varit i Uzbekistan får väl försöka skrapa ihop något svar. Problemet blir väl fråga tre. Har dom gamla sovjetrepublikerna egentligen lyckats uppnå så mycket sedan självständigheten. Någon som har några tips?


Såja, mina kära läsare. Detta var allt som vi har att bjuda på så här i vårt sommarnummer. Jag hoppas att det som bjudits ut var intressant, och att det gick att hitta något läsvärt. Tyvärr har jag (skäms på mig) inte hunnit bearbeta allt material som finns. Så förhoppningsvis kommer en del i nästa nummer.

Låt oss i varje fall hoppas att vädret blir en lämplig mix av sol och regn så att alla blir nöjda. Ha det så kul, och glöm inte radion när ni hänger i hängmattan.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein