franson franson

Torget 8/2001

För Kortvågslyssnare


Välkomna till höstens första Torg. Tyvärr blev förra EA väldigt försenad så en del uppgifter hade hunnit bli lite gamla och inaktuella. Jag beklagar, och hoppas på bättre tur denna gången.

Att ljuga med statistik är lätt. När BBC skulle motivera att man ville lämna kortvågen för att betjäna lyssnarna i Nordamerika hade man bland annat som argument att 1.500.000 lyssnade till BBC via Internet medan bara 300.000 lyssnade på kortvåg. När man granskade siffrorna så visar det sig att 300.000 avsåg det antal amerikaner som under en vecka bara lyssnade på kortvåg och inte hade kontakt med BBC på något annat sätt också. Medan 1.500.000 via Internet avsåg alla som på något sätt besökte BBC:s sajt på Internet under en månad. Dvs en kortvågslyssnare som loggade in för att kolla vilken frekvens han skulle lyssna till, och sedan lyssnade på kortvåg han fanns med bland Internetlyssnarna! Ack ja! Vi ses och hörs.


Internet + Kortvåg = sant

Visste ni att Internet och Kortvåg hör ihop? Nä, jag kunde tro det. Har ni hört talas om Bushnet i Uganda? I DX-Fokus läser jag om företaget som har upprättat en kortvågsförbindelse (6870 kHz LSB) mellan Goma i östra Congo och Kampala i Uganda. Förbindelsen används för att vidarebefordra epost. Och i ett område där fax är svindyrt, brev kan ta månader är det inga problem att ett vanligt ebrev kan ta flera minuter. Det kommer fram direkt i varje fall. Förbindelsen är inte så bra, så det handlar inte om att surfa på Internet eller att skicka bilder, bara text.

Och vi klagar på våra 56-modem!


Det bidde inget klipp

Nä, det blev inget klipp. I Torget nr 5 berättade jag om KAWL-AM i York, Nebraska som anordnade en frågesport för att lotta ut radiostationen. Det gällde att betala in 1.000 dollar och att svara på 30 frågor. Vinnaren skulle få stationen (för bara 1.000 dollar).

Målet var att minst 1.000 skulle delta i utlottningen och betala in de 1.000 dollarna. Nu blev det inte så. Jag läser i Contact att det blev mindre än 500 som deltog. Och då blir det inget av med tävlingen. Man hade redan i förväg meddelat att det krävdes minst 1.000 deltagare för att arrangemanget skulle genomföras. Nu ska istället pengarna betalas tillbaka till de som deltog.

Station manager Tom Robson lovar att man återkommer med något annat. Han anser inte att det hela bara är ett misslyckande. Han lyckades sätta York på kartan i varje fall. Jippot fick i varje fall en stor massmediauppmärksamhet. Både radio och TV har gjort ganska mycket av jippot. Och det fortsätter tydligen........


Playa de Pals, igen

Under EDXP-mötet i Barcelona gjordes bland annat ett besök på RFE/RL:s sändaranläggning i Playa de Pals. En av de som deltog i besöket var Bob Padula från Australien och som också tog en hel del fotografier i samband med besöket. Och han fick av personalen i samband med besöket besked om att det var fritt fram att fotografera och publicera teknisk information om anläggningen.

När Bob kom hem till Australien skrev han bland annat artiklar om besöket, och på hans web-sida lade han ut en hel del kort tagna på anläggningen i samband med besöket i oktober förra året. Som jag berättade i förra EA lade IBB mycket plötsligt och utan förvarning ner anläggningen den 25 maj. Och kort efter nedläggningen fick Bob officiella direktiv från USA där han uppmanades att omedelbart plocka bort sin reseberättelse och kort tagna på anläggningen.

Anledning till stängningen är nog att den låg i direkt anslutning till bostäder berättar i ett mejl Lars-Olof Hansson som också besökt platsen

Materialet finns fortfarande kvar för den som vill läsa det på: http://www.worldisround.com/articles/662/index.html


Månadens citat

Månadens citat kommer från FCC:s chef (FCC = Federal Communications Commission i USA). Så här sade han till en samling av chefer för TV-kanaler.

”I invite you to sit down in front of your television set when your station goes on the air ... and keep your eyes glued to that set until the station signs off,”

”I can assure you that you will observe a vast wasteland,”

Det kanske ska påpekas att yttrandet gjordes av Minow den 9 maj 1961, precis efter att han utnämnts av Kennedy till chef för FCC. Frågan är om inte åsikten är ännu mer gällande idag.


Hermod och porren

Ibland får man sig ett gott skratt. Min gamla goda vän Hermod Pedersen låg bakom Nordic DX-Center (tror jag att den hette). Den fanns på adressen http://www.nordicdx.com. För en tid sedan slog sig Hermod ihop med Hard-Core-DX och en ny sajt dök upp på http://www.hard-core-dx.com. Och om ni inte redan gör regelbundna besök där, så vill jag för den seriösa DX-aren rekommendera detta.

Under skrivhelgen dök det upp ett inlägg i rec.radio.shortwave med rubriken ”Nordic DX Club is Interpol/FBI entrapment scheme?” och när man ser den rubriken kan man ju inte låta bli att läsa vad det går ut på. Det visar sig att skribenten hade klickat på en länk på en sida för R390 entusiaster. Och då hamnat på en sida som ser ut som denna. Dels talar man om att domänen är ledig (och det kan ju stämma för Hermod har väl inget intresse för den längre). Men sedan varnar man för att sidan innehåller material som inte är lämpligt för minderåriga och om man är under 21 uppmanas man att inte fortsätta. Klickar man på Enter förs man snabbt till en suspekt porrsida. Ni vet en så’n där som startar upp ett par fönster, stänger man ett öppnas två nya osv. Vi får hoppas att R390 entusiasterna uppdaterar sin sida med korrekta länkadresser så att vi nordbor inte blir misstänkte för att inte kunna skilja på vår hobby och porr.

Skribenten har dock en riklig fantasi och skriver följande: - ”I suspect this is an Interpol/FBI sting operation, designed to snare innocent Dxers into looking at teen-age porno, and therefore putting themselves at risk for search and seizure, and possibly prosecution. Watch out!” Han tror alltså att det är en FBI fälla för att lura oss att titta på barnporr som vi sedan kan dömas för.

Så egentligen blir det ju bara ännu lustigare att Hermods nya adress är Hard Core....... Fast jag kunde inte begripa varför något som heter nordicdx skulle leda till porr. Eller kunde det vara så att Hermod hyr ut den för att få in lite extra slantar? :-) En viss likhet mellan dick och nordicdx finns visserligen, men det var väl för långsökt.

Hermod berättar dock att han inte är den enda som utsatts för Cybersquatting som tar över upphörda domäner, länkar dessa till tvivelaktiga sidor och sedan hoppas få bra betalt av någon som vill rädda anseendet. Andra som utsatts är bla. Flygbåtarna mellan Malmö-Köpenhamn och Norsk Rikskringkasting berättar Hermod. Läs gärna mer om vad som hänt på en förklarande sida på: http://www.hard-core-dx.com/info/disclaimer.html.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

En av de ganska många epostlistorna för kortvågslyssnarna var på väg att läggas ner under sommaren. Men sedan man bytt moderator fortsatte även denna. Aktiviteten på listorna varierar, och går upp och ner. Om du är intresserad har du en lista på några här:
shortwavelisteninghttp://groups.yahoo.com
ShortWaveRadiohttp://groups.yahoo.com
SWR-WordWidehttp://groups.yahoo.com
SW Programshttp://www.topica.com
SWBChttp://www.topica.com
HCDXhttp://hard-core-dx.com/
Till detta finns det en hel massa klubbar som har egna listor. I Sverige har vi först och främst swedx som också kan nås via Yahoo. Malmö Kortvågsklubb har sin egen mkvk som också finns hos Yahoo.

Har du någon mer grupp du vill rekommendera?


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Har jag berättat om hur det står till på den nederländska radiomarkanden någon gång? Hur som helst hittar jag lyssnarsiffror från Holland i DX-Fokus. Dock finns bara siffrorna för de kommersiella stationerna med.

Det hela blir ca 90%, skulle de övriga 10 procenten vara public service radio, eller? Låter osannolikt. Det är en hund begraven här. Siffran inom parentes avser förra året som en jämförelse.
Sky Radio14,4%(13,4)
Radio 3FM10,9%(10,8)
Radio 29,1%(9,8)
Radio 5388,7%(8,0)
Radio10FM8,6%(8,3)
Radio 17,9%(8,4)
Nordzee FM5,2%(4,7)
Yorin FM4,3%(4,4)
Classic FM2,5%(2,6)
Radio 41,6%(1,8)
Arrow Classic Rock1,9%(1,7)
747 AM0,8%(0,8)
Business Nieuws Radio0,2%(0,3)
Regionala stationer14,2% 


Torget står på din sida i en ständigt föränderlig värld


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* En gammal 100-kw mellanvågssändare som stått i Hörby sedan den togs ur drift 1948 har fått nytt hem i Tyskland där den övertagits av en förening, Sender Königs Wusterhausen e.V. Telefunken-sändaren användes för Riksprogrammet 1937-1948 men fick sedan efter en kort livstid tas ur drift pga problem med att under efterkrigstiden få fram utbytesrör. Besök gärna föreningen på http://www.senderkw.de.

* Radio Malmöhus och Københavns Radio planerar en gemensam Øresundsradio. För att öka integreringen antar jag. Radio Kristianstad och Radio Malmöhus planerar nog en Skåneradio, Radio Kristianstad och Radio Kronoberg kanske kan tänka sig en Snapphaneradio. Fler förslag?

* VOA:s nya arabiska service (som till en början kommer att kosta 30 miljoner dollar) ska bland annat få tillgång till ett antal nya MV-sändare om vardera 600 kw på Cypern, i Kuwait, Djibouti, Marocko och Botswana och dessutom ska det komma en i Thailand senare. Vidare ska tydligen Marti få en ny 100 kw sändare i Marathon, Florida.

* I RBSWC DX News läser jag om Earth One som är en planerad oberoende radiostation som det är tänkt ska sända dygnet runt via Merlins anläggningar. Programmen ska komma bland annat från FN, UNESCO, UNICEF men även egenproducerade program. En ”styrelse” bland annat innehållande Peter Ustinov och Desmond Tutu ska styra programutbudet. Ska bli intressant och se vad det blir av detta?

* Danska lokalradiostationer kan få bidrag från Kultur-ministeriet. En station som får bidrag är den nynazistiska Radio Oasen i Greve. I år får man maxbelopp på 78.000 DKR. Sedan starten 1996 har man fått nästan 300.000 i stöd. Ett faktum som naturligtvis vållat en del debatt i Danmark.

* Nästa sändaranläggning som Merlin tagit över är den i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, närmare bestämt i Al Dhabayya. Och det börjar redan dyka upp diverse reläsändningar över deras 4 stycken 500 kw sändare. Bland dessa hittar vi AWR, BBC, RCI och Radio Australia.

* United Patriot Radio (högerreaktionär pirat i USA) utsätts för medveten störning av motståndare. När han avslutar sändningarna med ”Onward Christian Soldiers” med Tennessee Ernie Ford svarar motståndarna med att spela ”They’re coming to take me away ha ha” med Napoleon IV (60-tals hit). UPR sänder nu på 6880 sägs det, 0000-0300.

* I danska DX-Fokus läser jag att två privata radiostationer i Italien har stängts av polisen på Sicilien. Anledningen var att stationerna användes för att sända krypterade meddelande till maffian. Och det är ju inte det radiostationer ska användas till.

* Chris Evans har fått sparken från Virgin Radio av den nya ägaren Scottish Media Group. Chris Evans var ursprungligen morgonvärd på BBC Radio One, men lockades över till Virgin Radio, som han så småningom köpte av Richard Branson Mr. Virgin själv. Efter en tid sålde han med god för-tjänst till SMG, som fortfarande är skyldig Evans 4,9 miljoner. Genom att avskeda Evans med motivering att han missbrukar sprit hoppas man slippa betala pengarna. Evans själv hävdar att han varit sjuk. Läst i deverse olika källor.

* I Monitoring Times läser jag en artikel om KJES. De flesta av de amerikanska stationerna släpper in vem som helst, så länge man betalar för sig. Vilket öppnat upp för mängder av pengatiggande predikanter och högerreaktionära knäppskallar. KJES släpper in vem som helst utan att ta betalt. Men ställer som krav att man predikar (man är ju religiös) och man får inte heller tigga pengar eller uppge sin adress. Alltså är ingen intresserad!

Från Teleprintern

* Numero Uno i USA har lagt ner efter 31 år.

* I Storbritannien har man börjat undra om tidsplanen som säger att analoga TV-sändningar ska upphöra 2006-2010 går att hålla.

* Zimbabwe har utvisat alla BBC:s reporter i landet. Dom har inte jobbat professionellt hävdar man. Inte gått i ledband kan man också uttrycka det som.

* BBC World Service Online har vunnit årets Webby Award for Best Radio Site vid årets prisutdelning i San Fransisco.

* Det har dykt upp två Radio Free Vietnam, en av dom finns på http://www.radiofreevietnam.com och den andra hittar ni på http://www.rfvn.com.

* Azerbaijan har nu officiellt gått över från det cyrilliska alfabetet till det latinska alfabetet. 10 år efter det att det formella beslutet togs.

* I Ryssland ska det göras en TV-serie om de mest spektakulära KGB-operationerna. Producerad av Bob van Ronkel, känd för X-files.

* Om ni diggar TV-serien Flygande doktorerna kan jag berätta att jag ser i DXLD att Royal Flying Doctor Service i Broken Hill (VJC) sänder på 2020 4055 6920!

* Den religiösa organisationen Good News World Outreach har köpt WRNO.

* Litauens radio fyller 75 år i år.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Kristna DX-Ringen arrangerar nu ännu en av sina regelbundna rapporteringstävlingar. Denna gång är det Christian Voice som ju börjat sända från Darwinanläggningen i Australien. Tiden är 14-28 oktober, och tidpunkten är när som helst mellan 0030-0800 UTC. Frekvens är 21680 kHz. Christian Voice sänder på engelska.

En eller flera rapporter, helst tillsammans med programkommentarer, skickas till KDXR, Brittgården 94, S-543 37 TIBRO. Senast den 12 november vill KDXR ha din rapport tillsammans med ett 5-kronors frimärke eller 1 IRC. Den som skrivit den bästa programkommentaren får ett litet pris. Alla rapporter vidarebefordras sedan till Christian Voice för verifiering av dom.

Syftet med KDXR:s rapporteringsstationer är att under en period stödja en viss station med rapportering. På så vis lever föreningen upp till en av punkterna i dess målsättning: att ”hjälpa kristna radiostationer runt om i världen med rapportering och konstruktiv kritik”. Börje hälsar därför alla välkomna att delta i tävlingen.

Christian Voice har en hemsida med bland annat sändningsschema på http://www.christianvoice.com.

Slutligen, ni glömmer väl inte Nordx 2001. 28-29 september. Ta en titt på http://www.ndl-dx.org/nordx2001 eller mejla nordx2001@ndl-dx.org. Och det finns säkert mer information på annan plats i EA.


Radio Ezra International

Radio Ezra International sände under 3 månader varje söndag en kvarts religiöst program. Stationen uppgav på sin websida och har även angett detta på sina QSL-kort att sändningarna kom från Wavre i Belgien. Men det har hela tiden framställts tvivel om detta är riktigt. På direkt fråga har Frank Vossen på RVI i Bryssel svarat att uppgiften om att sändningarna kom från Wavre var ”nonsense”. John Hill som ligger bakom Radio Ezra verkar själv ha trott att sändningarna skedde från Belgien. Och TDP som förmedlat uthyrning av sändningstiden har vad jag sett inte officiellt kommenterat vilken sändare som användes. Det vanligaste ryktet jag sett handlar om Bulgarien. Totalt fick Ezra 76 rapporter från 19 länder under den tid man sände. Och han hoppas återkomma i oktober.

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

RYSSLANDS RÖST ska enligt planerna byta ut sina kortvågsfrekvenser från 2 september. Enligt tidigare planer upphör då användandet av 11675 kHz i 25 mb och istället är det meningen att man ska börja utnyttja 7420 kHz i 41 mb. I 31 mb byter man från 9480 kHz till 9820 kHz. På mellanvågen ska man vara kvar oförändrat 1494 kHz. Detta skulle ge följande schema från 2 september:
1730-18001494 7420 9420må on fr

NOREA RADIO sänder sedan 11 augusti åter en timme tidigare, dvs de svenska programmen sänds 1900-1930 istället. Samtidigt upphör sommaranvändandet av en kortvågssändare i Albanien. De svenska programmen sänds alltså enligt:
1900-19301494 kHzmån-fr


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

0500-0520SvVatikanradion1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan15355 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 7420 och 9420 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 7420 och 9420 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
1900-1930SvNorea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland)Månd - Fred
1930-2000NoNorea Radio 1494 (via Ryssland)Månd - Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma9595 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9595 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd

European DX-Council

Det har blossat upp en viss diskussion om European DX-Councils hemsida igen. Man har nämligen börjat pryda sidan med EU:s flagga och det har orsakat protester från en del. Från ansvarigt håll har det då påpekats att flaggan (ni vet den där blå flaggan med en ring av stjärnor) faktiskt ursprungligen är Europarådets flagga som även används av EU. Själv associerar jag flaggan med EU. Protesterna verkar komma från en ohelig allians av EU-motståndare och Luigi Cobisi motståndare. Protesterna går ut på att EDXC är för hela Europa, inte bara EU. Och då kan man inte pryda sidan med en symbol för EU.

Själv upprörs jag mest av att EDXC:s hemsida är så avancerat utformad med en massa finesser att den inte fungerar i alla webläsare. Att titta på den i Opera kan man glömma, det går inte att läsa hela texten och inte att tillfredsställande navigera på sajten. Det går bättre i Netscape, men inte tillfredsställande. Sajten är också en av de där mycket enerverande som ändrar webläsarens utseende. Bland annat så kläs webläsaren av så att bara menyraden visas, inget annat får vara kvar. Och trots detta får inte sidan helt plats på min skärm. Och jag hatar sajter som lägger sig i vilken webläsare jag använder, och hur denna ska se ut. Det är mitt val, inte webmasterns. Troligtvis fungerar det utmärkt i Internet Explorer, men det har jag inte kollat.

Jag lade mig i diskussionen på EDXC:s epostlista, men tydligen var man från ledningen då trött på inläggen med kritik på flaggan, så mitt inlägg släpptes aldrig fram. Om jag minns rätt så kollas nämligen alla nya skribenter i cencuren innan dom släpps in. Och mitt inlägg har än så länge inte dykt upp. Men jag har inte heller fått något meddelande om att det stoppats i slussen. Det finns ju en risk för att jag gjort något fel.


Så kan det gå

I april inträffade en tragisk olycka i Trois-Rivieres i Quebec, Canada. Ett privatflygplan flög rätt in i de staglinor som håller uppe den antennmast som används av ett stort antal lokala radio- och TV-stationer. Flygplanet blev hängande i antennmasten, som dock inte rasade ihop. Tydligen avled piloten, men det blev alldeles för farligt at klättra upp i masten för att plocka ner kroppen efter piloten eller flygplanet. Till slut blev myndigheterna tvungna att spränga staglionorna så att masten rasade och man fick ner flygplan och kropp.

Allt läst i Monitoring Times.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Det blir 1 1/2 sida med World Waves, och av diverse praktiska skäl så börjar vi med BBC. Men sedan blir det i bokstavsordning i varje fall. Jag hoppas att ni tänker på att det finns en ständigt uppdaterad Engelsksändarlista på Internet. Gör gärna ett besök på http://listen.to/the.world. Och om ni hittar felaktigheter - hör av er!

STORBRITANNIEN BBC World Service gör vi ett nytt försök med. September-upplagan av On Air dök upp på måndagen efter skrivhelgen, men det går att få in lite tips från den. Sedan får vi hoppas att EA inte blir lika försenad som förra numret. Tiderna inom parentes är de som gäller till Mellanöstern vars frekvenser ju ofta är de bästa.
* Ubuntu är en serie i 4 delar med musik inspelad i Sydafrika. Första delen kommer 19 september. To 0830, 1830, fr 0030 och 1330 (to 0730, 1630 och fr 0030). Serien ersätter World of Music med Charlie Gilletts som sänds vid samma tider fram till 15/9.
* Serien How to listen ersätts från 8 september av Masterprize som ska presentera de 5 finalisterna i årets Masterprize tävling (tävling för kompositörer av symfonimusik). Till final har 3 amerikaner, en britt och en kines gått. Programmet sänds i 3 delar. Från 29 september tas tiden över av en 5 delar lång serie om Tchaikovsky. Lö 0305, 2130 och må 1330 (lö 1930 och må 1130).
* I Working out the words ska poeten Kate Clanchy försöka lära oss att skriva poesi. Välkända poeter ska ge oss tips. Det blir hela 10 avsnitt med början den 17 september. Må 1245, ti 1745, 2345 och to 0330 (ti 1545, 2345 och on 1930).
* About Faces är en serie som började i augusti och sänds fram till 10 september och är en intervju med neurologen Dr Oliver Sachs. Från 13 september sänds Routes of English samma tid. Denna serie i 6 delar handlar om hur det engelska språket har spridits. Och varför just engelskan har blivit så spridd över hela världen. To 1930, fr 0130, 1430 och må 0930 (to 1730, fr 0130, 1330 och må 0830).
* Warm World är Richard Black som ska resa runt i världen för att se på effekterna av Global warming. Sö 0730, 1830 och må 0230 (lö 0430, sö 0130, 0730 och 1830) från 23 september.

ARGENTINA Radio Argentina Exterior har under sommaren flyttat fram sin engelska sändning mot Europa en timme. Den sänds nu:
1700-180015345må-fr
berättar ett antal källor. Fast det råder delade meningar. Ändringen skulle ha något med avskaffande av speciell sommartid att göra. Men en del andra källor uppger att det inte skett någon förändring. Och tyvärr har jag inte lyckats höra vilket som är rätt. Så hör gärna av er med uppgift om när RAE hörs.

AUSTRALIEN Christian Voice har enligt sin hemsida följande schema för sina sändningar från Darwin:
2030-21309865 11840
2130-22009725 11840
2200-233017850
2330-24009865 17850
0000-003017850
0030-010017850 21680
0100-040021550 21680
0400-043021550
0430-050021550 21680
0500-053021550
0530-070021550 21680
0700-080017820 21680
När detta skrivs är dock inte 9725 och 17850 tagna i bruk enligt ett mejl från Andrew Flynn, som är Head of Engineering. Man hoppas dock ha dom i bruk inom kort, så dom kanske används när ni läser detta. Läs mer om KDXR:s rapporteringskampanj för Christian Voice på annat håll på Torget.

COSTA RICA Radio for Peace International ska enligt senast tillgängliga uppgifter nu sända enligt detta schema:
0200-10007445 15050
1000-120015050
1200-020015050 21815usb

FÖRENADE ARABEMIRATEN Adventist World Radio har snabbt börjat utnyttja Abu Dhabi anläggningen sedan Merlin tagit över uthyrning av sändningstid. Och sänder bland annat en halvtimme med engelska mot södra Asien.
1330-140015495

IRAN Voice of Islamic Republic of Iran ska ha sina sändningar mot Europa enligt detta schema:
1930-20309022 9570 11670 13730

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands bestämde sig när BBC lade ner sina KV-sändningar till Nordamerika att passa på att utnyttja tillfället, och tog över några av de lediga frekvenserna. RN kan därför nu höras i NA:
1030-12255965
1430-162515220
2330-01256165* 9845*
0430-05306165* 9590
Utmärkta frekvenser är de som redan tidigare var i bruk. Den enes död är den andres bröd, eller hur är det nu det heter?

NYA ZEELAND Radio New Zealand International skar använda följande schema från 2 september:
1650-18509825må-fr
1851-221515160 
2216-045817675 
0459-070515340 
0706-11059885 
1106-130511675 
1305-16506095irr

RYSSLAND Voice of Russia ska enligt sin websida ha följande schema för Europa från den 1 september:
0300-0500693 1548
0500-0900693 1323
1400-1500693 1215 1323 1386
1500-17001494 9730
1700-18001494* 7310 7420* 9480* 9775 9820* 9890 11675*
1800-19007300 7310 7420 9480 9775 9820 8990
1900-20001386 7310 7400 7720 7440 9775 9820 9890
2000-21001494 7400 9720 9775 9820 9890 11980
berättar i varje fall Contact.

SVERIGE Radio Sweden lade, som väl de flesta vet, under sommaren ner eterversionen av Media Scan. Världens äldsta DX-program har alltså för sista gången studsat runt jordklotet och har nu lagt sig till go för den sista vilan någonstans ute i atmosfären. Ni ska det erkännas att den senare tidens Media Scan inte hade mycket likhet med forna tiders Sweden Calling DX-ers som Arne Skoog drog igång 1948. Innehållet hade kommit att få en betoning på satellitkommunikation och media i allmänhet. Och det hade väl en helt annat lyssnarkrets än vad som gällt tidigare. Det finns fortfarande en elektronisk version man kan prenumerera på.

Sändningstiden ska ha övertagits av ett program om kända svenska personligheter.

TURKIET Voice of Turkey skickar regelbundet ett programschema till mig. Och som belöning ger jag publicitet. Så här är schemat för tredje kvartalet 2001. Schema för fjärde kvartalet kommer nästa månad::
Måndag: News and the press review / Last week / Hues and colors of Anatolia / Music / Developing Turkey.
Tisdag: 1/ News and the press review / Live from Turkey. 2/ News and the press review / The daughters of Kybele / Letter from Mary / Sweet Turkey.
Onsdag: News and the press revierw / A review of the foreign media / Letter Box / Music / From the world of science.
Torsdag: News and the press review / Impressions of Turkey / Turkey, a haven for tourists / Pearl of the Mediterranean.
Fredag: News and the press review / ANKARA / Music / Turkish album.
Lördag: News and the press review / Outlook / DX / Music / A diary of Istanbul / From the past to present.
Söndag: News and the press review / The blue voyage / Music / Turkey: a winter wonderland.

Tisdagar skiljer programmen sig åt, men tyvärr vet jag inte vilka sändningar som går under begreppet 1 eller 2..

UNGERN Radio Budapest International skall enligt programbladet ha följande programschema under hösten.
Månd-fred:Hungary today (20/8 Millennium Anniversary).
Lördag:DX Blockbuster
Söndag:Heading för Hungary (26/8 & 23/9)
 ...And the Gatepost (2/9 & 30/9)
 Spotlight (12/8 och 9/9)
 Europe Unlimited (19/8 & 16/9)


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein