franson franson

Torget 11-12/2001

För Kortvågslyssnare


Välkomna till ett jultorg. Några smällkarameller blir det inte, och inte heller chokladgodis eller glögg. Men lite radiosladder kan vi väl få med. Vi börjar med att berätta med anledning av debatten om att kortvågen är död i USA att Grundig berättat att man säljer ca 1 miljon radioapparater om året i USA med kortvåg. Kortvågen skulle alltså vara död? Jomenvisst!

Och slutligen vill vi gratulera Diana Janssen (f.d. Radio Netherlands) som i slutet av september blev mamma till en 3.450 gram tung Maarten Berto. Grattis Diana! Och med detta inslag i konkurrens med Hänt i veckan slutar vi och övergår till det mer vitala. Jag hoppas som vanligt att det finns något av intresse. Om inte, hör av dig.


Nya urverksapparater

Philips i Indien har offentliggjort att man har för avsikt att lansera en ny urverksradio. Effektiviteten på dylika ökar markant. Philips nya radio uppges fungera i en timme efter en minuts vevande. Det är annat än den gamla Baygen Freeplay som jag har, som kräver en hel del vevande, och man hinner inte mycket innan det är dags för nytt vevande. Philips har idag dryga 32% av marknaden i Indien, och hoppas öka denna till uppåt 40%. Allt läst i BDXC:s epostlista där Mike Terry citerar RNMN.

AWR fyller 30 år

Adventist World Radio firade 30-års jubileum den 1 oktober. Och med anledning av detta ser jag en förteckning över vilka kortvågsstationer som sänt ut AWR:s program under de gångna 30 åren. Och det är en ganska diger lista.

Vi börjar i Europa där det hela började, Radio Trans Europa via Sines i Portugal. Sedan är det Deutsch Welles Malta-anläggning, från Ryssland har 5 olika anläggningar använts; Novosibirsk, Samara, Ekaterinburg, Taldom och Kurovskaya. I Slovakien har både Rimarska Sobota och Velke Kostolany använts. Sedan har vi Radio Luxemburg, Radio Milan International i Italien och Radio Andorra. Och nuvarande Jülich i Tyskland och Moosbrunn i Österrike. Samt inte att förglömma deras egen anläggning i Forli i Italien.

I Afrika har man använt Africa No. 1 i Gabon, Meyerton i Sydafrika, Kigali i Rwanda samt Radio Netherlands via Madagaskar.

I Asien är det SLBC på Sri Lanka som fått står för anläggning och i Pacific hittar vi förståss KSDA på Guam.

Från Nordamerika har WRNO, KCBI, WHRI och WRMI använts. Och i Centralamerika är det TGMU och Radio Lira International i Costa Rica.

Listan är hämtad ur ett manus till Wavescan som publicerats World DX Club.


AWR:s tävling klar

AWR har arrangerat sin årliga tävling. Årets vinnare kom från Tunisien och han heter Achraf Chaabane och bor i Sfax. Övriga världsdelsvinnare var i Europa: Mr Herbert Stevens, Aachen Tyskland. Nord Amerika: Mr Andrew Lisowski, Springfield. Virginia, USA. Övriga America: Mr Richard Chen, Tacarigua, Trinidad. Asien: Mr Subir Basu, Kolkata, Indien och Pacific: Dr Gershon Batulayan, Cotabato, Filippinerna. (Räknar ni inte Filippinerna till Asien?).

Tävlingen gick ut på att rösta fram det vackraste QSL-kortet i samlingen. Utse ”most wanted” QSL-kort, Skicka tre rapporter på AWR-program samt att skicka in AWR-QSL till deras egen historiesamling.

Intressant var att se vilka stationer som hade de vackraste QSL-korten. Adrian Petersen har räknat fram följande 5 i topp lista:

Radio Japan NHK, Tokyo, Japan114 poäng
Adventist World Radio, alla anläggningar99 poäng
Radio Taipei International, CBS, Taipei, Taiwan51 poäng
Radio Netherlands, Hilversum, Holland48 poäng
Radio Australia, Melbourne, Australia47 poäng

Och ännu mer spännande tyckte jag var den ”most wanted” lista som också framröstats av deltagarna. Läs och begrunda:
LRA36, Arcangel Antarctica65 poäng
AWR52 poäng
BBC World Service, London, England35 poäng
Radio St Helena, Jamestown, St Helena33 poäng
Bhutan Brodcasting Service, Thimpu, Bhutan32 poäng
Radio Berlin International, Berlin, DDR29 poäng


Torget görs för er

- av er


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Danska mästerskapen i lokalradiofotboll har hållits. För fjärde gången vann Radio Hirtshals som i finalen massakrerade Radio ABC som fick ge sig med 5-0 i baken. 12 danska lokalradiostationer deltog, läser vi i DX-Fokus.

* Giel Beelen, morgonvärd hos KRO i Holland har fått sparken. Han tyckte det var humoristiskt att uppmana lyssnarna att skicka in kuvert med vitt pulver i till KRO (som är den katolska radion i Holland). KRO-ledningen tyckte inte att det var roligt och har gett Giel sparken.

* Försäljningen av kortvågsmottagare i USA har nått nya toppsiffror. Grove Enterprises har t.ex. fördubblat till tredubblat sin försäljning, och samma besked kommer från andra som säljer kortvågsradio. Radiostationer med sändningar mot USA har fått många nya lyssnare. Utom BBC förståss som tyckte kortvågen var död i USA och lade ner sina sändningar!

* Merlin har fått nya ägare. Vosper Thorneycroft har köpt bolaget för 95m£. Och det innebär ett ordentligt kassatillskott för de BBC-anställda som äger 40% av bolaget. När företaget såldes ut av BBC för några år sedan var priset 13m£. Huvudägare har två investerare varit, Electra Fleiming och 3i. Merling hade förra året en omsättning på 74,6m£ och gav en vinst på 7,2m£.

* Sabotörer har varit framme i Norge. Den 45 meter höga masten på Hvalebykampen i Gran kommun, Hadeland har fällts. Någon har kapat 4 tjocka stålwires. Som resultat blir det tyst från NRK, TV2 och P4 för 30.000 personer i området. Det kommer att kosta flera miljoner att bygga nytt. Kan det verkligen vara någon som tycker så illa om radio och TV?

* Deutsche Telecom i Jülich är en riktig diversehandel när det gäller vilka som sänder via sändarna. I Glenn Hauses DXLD hittar jag en lista: RVI, RTBF, SRI, Kroatien, Ecclésia, SBO, Tamil Bc Corpo, Voice of Burma, Evangeliumsradio, Universelles Leben, United Methodist Church, Chrisatian Science, TWR, AWR, Brother Stair, IBRA, Radio Reveil Paroles de Vie, FEBC, Litauen och DRM. Några är nog mest reserv. Och mest diverse religiösa organsiationer.

* Steve Anderson i USA, känd för sin högerreaktionära och rasistiska piratradio United Patriot Radio, har fått polisen efter sig. Efter att ha åkt fast i en trafikkontroll försökte han skjuta ihjäl en polisman och försvann sedan tungt beväpnad. Huruvuda polisjakten gett resultat är oklart, men det verkar inte har gått att fånga in honom när detta skrivs.. Anderson var medlem i Kentucky State Militia, men slängdes ut för att vara för extrem. Det är utfäst en belöning på 5.000 dollar.

* William Milton Cooper, som sände över WWCR och WBCQ och som bland annat hade Oklahomabombaren Timothy McVeigh bland sina lyssnare har skjutits ihjäl i ett skottdrama med polisen. Det anses att Cooper var en av de viktigaste inspiratiosnkällorna för McVeigh. Cooper gjorde motstånd när han skulle arresteras och en polis blev svårt skottskadad. Cooper tillhörde den grupp av extremhöger töntar som vi svenskar har svårt att tro att dom verkligen finns i verkligheten.

* Radio Polonia hotar att stå utan sändare. Kortvågssändarna ägs och drivs av polska Telekom, och kostnaden för hyran står för en tredjedel av Radio Polonias budget. Radio Polonia har fått kritik för dålig ljudkvalitet, men eftersom man inte själva sköter sändarna har man inget inflytande över dessa. Det skulle bli för dyrt att ta över anläggningen, och det finns risk för att Telekombolaget stänger ner.

* Ildus Ibatullin, QSL manager på Voice of Tatarstan har blivit rädd för vita pulver i kuverten. Han accepterar i fortsättningen inte brev från DX-are i USA (och ogärna från andra håll heller) utan vill ha rapporterna via epost till votat@beep.ru. Haken är att QSL:en kostar 1,16$ i tryck och porto, och dom ska sättas in på banken till honom. Tyvärr lär väl avgiften för att göra detta förskräcka.

Från Teleprintern

* BBC planerar en stor världsomspännande nyhetssajt på Internet. Som man hoppas ska få samma betydelse som BBC World Service inom radio.

* En annan station som drabbats av brottslighet är MV-sändarna i Kaliningrad (1286 bl.a.) som tvingades hålla tyst några dagar sedan någon/några stulit delar av masterna.

* KBC Eastern Vernacular Service har varit off air en tid. Anledningen är att elräkningen inte blivit betald. Skulden var uppe i motsvarande en halv mijon kronor.

* RDP i Portugal har beställt en ny 300 kw kortvågssändare från Thales Broadcast & Multimedia (f.d. Thomcast).

* Nynazistiska Radio Oasen i Greve har visst stängts av myndigheterna.

* BBC spenderade 60.000 pund på att hyra ett ryskt Antonov 12 transportplan för att flytta utrustning från Kosovo till Afghanistan. Bland annat tre skottsäkra Land Rovers.


DX-are gör det sittande på rumpan


TÄVLINGSDAX

På annan plats på Torget berättar jag om resultatet av AWR årliga tävling för 2001. Nästa års tävling går ut på att berätta om ditt allra första QSL-kort. Det gäller också att berätta om första AWR QSL:et. Samt slutligen att skicka in en inspelning från en lokal radiostation.

Mer information om exakta regler kommer senare.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

I vår ständigt pågående berättelse om lyssnar- och tittarsiffror från hela världen har vi denna gången gjort ett nedslag i Armenien. Här följer tittarsiffrorna från det landets TV-sändare.
Armenian Public TV25%
Armenia TV13%
ORT (Ryssland)13%
RTR (Ryssland)11%
Prometei8%
Alt+4%
Shant4%
Detta blir 78% så antingen finns det en herrans massa andra kanaler med låga siffror eller också saknas det något. Siffrorna avser tittarandel och kommer från RFE/RL:s Media Matters.

Och när vi nu ändu tittar på tittarsiffror österut så kan vi väl redovisa Gallupsiffror från Moskvas TV-scene också.
ORT21,7%
TV-617,1%
RTR15,0%
NTV14,7%
TV Center6,5%

Mer lyssnarsiffror, nu från Irland där de s.k. oberoende lokala stationerna idag har 55% av marknaden.
RTE Radio30%
2FM27%
Today FM16%
Lyric FM4%

I Dublin gäller följande:
FM10424%
98FM23%
Lite 102,2 FM12%
Har ni fått nog? Vill ni har mer procentsiffror? Vilket som, ni kan räkna med mer i nästa nummer!


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

THE EDXP SHORTWAVE RADIO LOG

Bob Padula har startat ett diskussionsforum för DX-are på sin EDXP-hemsida. Det är fritt fram för vem som helst att skriva inlägg. Men Bob kräver att man skriver namn och var man kommer från. När jag kollar in ser jag att han påpekat att han plockar bort alla anonyma inlägg. Som vanligt när det gäller Bob Padulas dominerar han själv. Vilket är både bra och dåligt. Han är kunnig och det är inte samma uppgifter som finns på femtioelva andra ställen. Men samtidigt är Bob Padula just Bob Padula.
http://members.tripod.com/~bpadula/log.html

INTERNVAL SIGNALS

På adressen:
http://www.intervalsignals.net
finns en samling på över 1000 paussignaler, jinglar och annonseringar från radiostationer från hela världen.

KALUNDBORGSIDA

På:
http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/programmer/kortboelge/Kalund.jhtml
finns en bildhistorik över Kalundborganläggningen för de som vill träna sin danska......

QSL-MUSEUM

Bill McDavitt har ett QSL-museum berättar han. Och hänvisar till:
http://www.antique-corner.com/SWLQSL

NYA EPOSTLISTOR

I Torget 8 berättade jag om en hel del epostlistor för kortvågslyssnare. Ännu en har tillkommit till listan sedan dess:
ShortwaveAddicts
http://groups.yahoo.com

Har du ett speciellt intresse för radion i Indien finns det hos Yahoogroups en lista som heter dx_india.

Om man prenumererar på ett antal av dessa listor så får man mycket dubletter. Synd att dom inte kan samordnas, så att man specialiserar sig mer på olika saker. Men det hade väl inte fungerat! Fast den senare är ju ett lyckligt undantag till detta. Men som sagt, det är mycket dubletter som cirkulerar.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Så är vi framme vid den ssista delen av Torget. Vår sedvanliga avdelning med nytt från engelsksändarfronten. Det blir en ganska tunn sådan eftersom tanken är/var att det skulle bli en lista över Engelsksändarna denna månaden. Skulle den saknas hanns den inte med. Då får ni vänta till nästa år. Sån’t är livet.....

* TAIWAN Radio Taipei International har haft den stora vänligheten att förse mig med sitt nya programschema (samt nyckelring och annat). Så här är utbudet för de engelska sändningarna mot Europa.
 1800-19002200-2300
Må:News
Taiwan Economic Journal
People
Let's learn Chinese
News
Jade Bells & Bamboo Pipes

Let's learn Chinese
Ti:News
Culture Express
Trends
Let's learn Chinese
News
New Music Lounge

Let's learn Chinese
On:News
New Music Lounge

Let's learn Chinese
News
Taiwan Today
Confucius and Inspiration Beyond
Let's learn Chinese
To:News
Instant Noodles
Life Unusual
Let's learn Chinese
News
Instant Noodles
Life Unusual
Let's learn Chinese
Fr:News
Weekend Zoo

Business Chinese
News
Taipei Magazine
People
Let's learn Chinese
Lö:News
Kaleidoscope
Malbag Time
News
Groove Zone
Kaleidoscope
Sö:News
Great Wall Forum
Asia Pacific
News
Great Wall Forum
Mailbag Time

* UNGERN Radio Budapest International berättar att schemat för söndagsprogrammen under december är så här:
9 dec - Europe Unlimited
16 dec - Heading for Hungary
23 dec - ...And the Gatepost
30 dec - Spotlight
Lördagar är det naturligtvis DX-Blockbuster. Som är Radio Budapest DX-program. Och som varmt rekommenderas.

* USA VOA Communications World sänds i sin ordinarie 25 minuters version vid följande tider:
I reguljärt VOA-program 0133, 0533, 0933, 1333, 1733 och 2133.

En lite längre 28 minuters version sänds usb via VOA:
0700-07306876
1400-143018275
från Greenvilleanläggningen.

Detta program återutsänds även via ett par privata amerikanska stationer:
0300-03305070 (WWCR)
1500-153015725 (WRMI)
2200-22307415 (WBCQ)
0630-07003215 (WWCR)
1030-11009475 (WWCR)on
1330-140015685 (WWCR)to


Anti-Castro på nedgång

Antalet sändningar från exilkubaner i USA mot Cuba har minskat kraftigt. Under de senaste 10 åren sedan Radio Marti inledde sina sändningar har flera av de tidigare ledarna för de exilkubanska organisationerna avlidit. Dessa äldre ledare som var födda på Cuba hade en extrem och fanatisk syn på frågan. Och man var trodde mycket på radiosändningar (legala och illegala) mot Cuba. Idag har yngre tagit över, oftast födda i USA och med en annan mindre kompromisslös syn på frågan. Och som ett resultat har sändningarna från USA mot Cuba minskat.

WRMI som länge varit en viktig bas för många av dessa organisationer har idag bara fyra exilkubanska organisationer som hyresgäster berättar Jeff White. Och ingen av dessa sänder regelbundet.

Samtidigt fortsätter bråken på Radio Marti där det förekommer en dragkamp om vad som egentligen är stationens uppgift.

Samtidigt kan berättas att orkanen Michelle drabbade Cuba svårt. Bland annat var Radio Habana Cuba tystade under en längre period. Och när detts skrivs verkar man fortfarande inte ha kommit igång fullständigt. De svåra härjningarna har t.o.m. fått de amerikanska myndigheterna till att låta Cuba köpa mediciner och mat från USA. Något som inte är tillåtet enligt den blockad som USA upprätthåller sedan diktatorn Battista störtades.


Ja, det var det hela för denna gången. Jag hoppas verkligen att ni får en trevlig jul och ett gott nytt år. Och sedan ses vi kanske igen någon gång nästa år. Ha det så bra.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till torget@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein