franson franson

Torget 2/2002

För Kortvågslyssnare


Hej

Och välkomna till ännu en upplaga av denna eminenta avdelning av Eter-Aktuellt. Jag hoppas att er abstinens under de veckor som gått sedan förra numret inte varit för stor. Men här är äntligen vad ni väntat på.

Själv har jag också äntligen fått vad jag väntat på. Drygt en månad försenad dök i slutet av januari äntligen min nya dator upp. Det stora lyftet är den nya skärmen. min gamla 15” började bli liten. Och efter modigt övervägande beslutade jag att jag fick ha plats med en 17”, och för att få plats fick det bli en platt TFT-skärm. Och det var verkligen ett lyft. Det är underbart att få plats med hela sidan på skärmen när man redigerar Torget t.ex. Och den överlägset bättre skärpan sparar nog ögonen en hel del. Och med denna egoistiska rapport önskar jag er välkomna till månadens blandning av mer eller mindre läsvärda grönsaker. En del är av god hållbarhet, annat är rena färskvaror. Vi hörs om en månad igen, tills dess vill jag att ni njuter av den kommande våren. Här i Skåne är det nämligen just nu mer höst än vinter.


Framtiden upp och ner

Senaste nytt när det gäller hotade kortvågssändningar är att Island Israel och Indien är under hot. RUV, Rikisútvarpiþ stängde i slutet av förra året ner sina kortvågssändningar under några månader för att spara pengar. Men strax före jul körde man igång igen. Men risken är att det blir ett slutdatum inom en inte allt för kort tid. Så, om ni inte har RUV QSL:ade - sätt fart.

Hotet från Indien avser först och främst om ett beslut att fasa ut kortvågen för inrikestäckningen. AIR planerar att bygga ut FM-täckningen radikalt med sändare i ytterligare 125 städer. Samtidigt ska täckningen på kortvåg förbättras. Och sedan får kortvågssändarna fortsätta så länge dom fungerar. Men några ersättningssändare för att modernisera blir det inte.

Israel Radio har hotet med att lägga ner alla utlandssändningar på alla språk förutom hebreiska och arabiska. Skälet är naturligtvis ekonomiska. Det är dyrt att vara i krig, och det är ännu dyrare att ockupera andra länder. De israeliska ockupationsstyrkorna är dyra. Det är dyrt att bevaka och skydda illegala bosättningar på ockuperad mark. Och den nuvarande militärpositiva regeringen anser väl att militären behöver pengarna mer än åtgärder för att skapa förståelse. Det är inte för inte att nuvarande premiärministern Ariel Sharon en gång i tiden varit försvarsminister och högste militära befälhavare.

Fast det finns också antydningar att det hela är ett taktiskt drag från IBA för att få högre anslag. Får man inga mer pengar kan man inte upprätthålla utlandsprogrammet. Och förhoppningen från IBA är att då kommer regeringen att skjuta till mer pengar. IBA har påpekat att Israel radio har fler lyssnare utomlands på sina kortvågssändningar än man har sammanlagt antal lyssnare inne i Israel.

I DX-news läser jag lite mer om NRK:s nedläggning av utlandssändningarna på kortvåg. Man fortsätter sändningarna till vidare, med den skillnaden att det är NRK:s Alltid Nyheter som sänds ut vardagar 0600-2100 och övrig tid NRK P1. Men utan några annonseringar.

Norkring som äger sändarna har kontakt med Merlin om samarbete för att hyra ut ledig tid. Dels finns det ledig kapacitet som inte används. Och dessutom är NRK villiga att minska ner användandet om någon annan vill betala för tiden. Det har bland annat utförts tester med att sända HCJB från Sveio i januari. HCJB är inte nöjda med mottagningen via Rampisham mot Afrika. Och Norge kan vara alternativ.

Sändarna i Kvitsøy och Sveio är moderna. Och det krävs inte mycket för att modernisera till digitala sändningar. Och en användning vore att utnyttja sändarna medan Merlins sändare i UK moderniseras. Dessa är nämligen oftast äldre och kräver mer att bygga om.

Det kanske ska påpekas att uppgifterna om att MV sändaren på 1314 skulle stängas är felaktiga. NRK har skyldighet bland annat av beredskapsskäl att hålla sändaren igång. Och har inte har något intresse av att stänga ner denna sändare.


URL-tjuvar i farten

URL-tjuvarna är fortfarande i farten. Och en del har tydligen intresse för radio. Jag fick just ett mejl som påpekade att min länk i Engelsksändarlistan pekade mot en porrsajt. Radio Thailand har tydligen missat att betala avgiften och har nu fått sin adress övertagen i syfte att idka utpressning. Vill man i Bangkok inte få sitt namn släpat i smutsen kan man mot en smärre (nåja) avgift få tillbaka sin adress. http://www.radiothailand.com är inte längre lämplig att använda ...

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

» Att svenska Postverket är skickliga (på att avskaffa sig själva) har vi alla lärt oss. Att Posten snart inte längre ska sälja frimärken har vi vant oss vid. Och för oss DX-are är det väl kanske trots allt inte förvånande att svenska Posten bestämt sig för att nu sluta sälja IRC, internationella svarskuponger. Detta beslut har man fattat samtidigt som den internationella postunionen ändrat utseendet på IRC:n. Vi här i söder får väl, om vi nu är intresserade av att skaffa IRC köpa dom i Danmark. Jag tar för givet att DX-Köp på något sätt dyker upp som försäljare av IRC i framtiden. Om inte som återförsäljare så får väl DX-Köp köpa in i utlandet på ett eller annat sätt.

» Från Danmark berättas att Lokalradionämnden i Åbybro har dragit in sändningstillståndet för Nordjyllands Power FM. Fast skälen till det hela får mig att undra lite över tillståndet bland de danska stationerna. Anledningen uppges vara att nämnden börjat misstänka att Power FM inte sände från Åbybro som man uppgav. Vid flera oanmälda besök på den adress där studion uppgavs ligga blev man varken insläppta eller fick tillgäng till de registreringsband som måste sparas. Radions ledare meddelade per mobiltelefon att man inte tänkte släppa in någon. Och trots uppmaning har man inte skickat in några registereringsband. Goodnight Power FM!

» Regeringen har gett Radio- och TV-verket i uppdrag att utreda om närradion idag uppfyller syftet att vara en lokal föreningsradio utan kommersiella intressen. Syftet med närradion är att vara en ortsbunden föreningsradio med utrymme för olika åsikter och intressen. Jasså, var det så det var tänkt?

» I Niger ska UNDP och de Nigerska myndigheterna (heter det så? Man kan ju inte säga nigerianska för det blir ju fel land, eller man kanske ska säga myndigheterna i Niger för säkerhets skull) dela ut 12.000 uppdragbara Freeplay radiomottagare i ersättning för att man lämnar in illegala skjutvapen. Det hela sker i samarbete med Freeplay Foundation. Tror dom verkligen att det lockar tillräckligt?

» WorldSpace Corporation ska donera 1.000 satellitradiomottagare till de amerikanska trupperna i Afghanistan. Mottagarna tillverkas av Sanyo. Det är alltså WorldSpace som ligger bakom AfriStar och AsiaStar. Det är nog ett smart reklamknep!

» En av de närradiostationer som verkligen ligger på gränsen till vad som var tänkt är Radio Vinyl. Den Bonnierägda stationen sänder i Skåne på närradiofrekvenser i Svedala 95,3 och Landskrona 94,5. Och var sambandet mellan tidigare nämnda intention med närradio och Radio Vinyl finns har jag ingen aning om. Jag kan inte se det i varje fall. Nyligen har också Radio Vinyl fällts av Granskningsnämnden för brott mot regeln att man inte får sända mer än 10 timmar centralt producerat material i veckan. Inget ont om Vinyls musik (jag lyssnar gärna på Landskronasändaren - men närradio ...?

» I förra EA berättade jag om att norska DXLC fått donerat ett antal radiomottagare som man kommer att låna ut till klubbens medlemmar. Det finns 6 olika mottagare att låna (i princip under ett år innan det är dags för nästa att låna). De 6 mottagarna är: Watkins-Johnson WJ-8716, TenTec RX340, Icom R71A, NRD-525, EB 3026/ITT Mackay och en Grundig Satellit 800 Millennium. Det ska påpekas att utlåning endast är tillåtet för medlemmar i DXLC. Och det är ingen mening att gå med i DXLC heller eftersom man måste vara bosatt i Norge. Och så attraktivt är det väl trots allt inte att man skulle flytta till Norge ...

» Den Palestinska radion planerar att kräva ersättning från den Israeliska staten för den israeliska militärens förstörelse av Radio Palestines byggnad och sändaranläggning i Ramallah. Man beräknar att utrustning för 10-15 miljoner dollar förstördes. Utrustning som till stor del finansierats av bidrag från EU. Även stora mängder av historiskt material förstördes systematiskt. De palestinska myndigheterna planerar att vända sig till internationella institutioner för att kunna begära skadeståndet. Attacken har kritiserats av i princip alla, inklusive FN och USA.

» HCJB ingenjörer håller för tillfället på att bygga 6 stycken 1 kw KV-sändare som ska levereras till Benin, Bolivia, Burkina Faso, the Democratic Republic of Congo och Surinam. Konstruktionen är den samma som den som tidigare levererats till Liberia ochsom visat sig vara mycket tillförlitlig.

» Den danska missen när man råkade sända ut program på bland annat danska på kortvågen av misstag verkar kunna resultera i att man på en mer stadigvarande basis sänder engelska inslag i sina utlandsprogram. Det verkar finnas önskemål som arbetar i den riktningen inom DR. Tanken är väl att man då utnyttjar de engelska programmen för invandrare och liknande i Danmark. Fast det kanske ska påpekas att det finns en lag i Danmark som förbjuder DR att sända på andra språk än danska på kortvåg. Och enligt Erik Køie är det hela frågan om ett missförstånd. Och han vet nog bäst.


Radiocafé

Gamla DX-aren Per-Erik Tell har blivit caféägare. På Tinna & Tells Café i Vinslöv (mellan Kristianstad och Hässleholm) har han ett annorlunda café med ofta intressanta aktiviteter. Och i ett nyhetsbrev ser jag följande intressanta inslag.

Den 27 mars - en onsdag - kvällen före skärtorsdan! Så kommer Fredrik Karén. Han berättar om sin mormor som hette Britt Wadner och var radiopirat i Öresund för 40 år sen! Hon byggde också upp den svenska turismen i Gambia! Biljettsläpp 27 februari. 165 kronor med soppa, dryck och hembakt bröd. Kanske intressant för de som bor här nere i syd.


Radio Sohl

I Afghanistan finns det tydligen en radiostation som heter Radio Sohl. Den drivs tydligen av den franska organiationen Droit de Parole och man sänder på 96 MHz FM från Sabal os Saraj som ska ligga ca 3 mil från Kabul. Man ska sända ca 3 timmar om dagen.

I källan i DXLD uppger Dave Kenny på BBC att det ska betyda Radio Peace, dvs Radio Fred. Inte för att jag är så bra på franska men det är inget jag känner igen från det språket. Och det står inget i mina franska ordböcker heller (jag har en ganska avancerad sådan som jag fått från RFI en gång. Fast det är förståss en fransk-engelsk/engelsk-fransk ordbok. Någon som vet vilket språk det skulle vara på?


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Jari Perkiömäkis coverage maps

På Hard-Core-DX http://www.hard-core-dx.com/covmaps/ finns det nu möjlighet att titta på Jari Perkiömäkis coverage maps. För en mängd radiostationer har han matematiskt beräknat mottagningsförhållandena för olika frekvenser och kartan kan vara ett lämpligt hjälpmedel för att kolla vilka stationer som kan vara lämpliga att lyssna på. Det är allt från Radio Finland och RUV Island till Oman och Pakistan.

Shortwave Transmitter Tubes

Har du böjelser mot sändarrör? Varför inte ta och göra ett besök på http://www.tube.be där vännen Ludo Maes har sin Shortwave Transmitter Tubes sajt. Jag har en känsla av att han vänder sig till specielintresserade.

Dataprogram

http://sharon.esrac.ele.tue.nl/pub/funk2001/_html/index2.htm bjuder på en hel massa program för (främst) radioamatörer. Men det kanske kan finnas en del även för den vanliga DX-aren. Det kanske ska påpekas att sidan är på tyska ...


Engelsksändarlistan: http://listen.to/the.world Svensksändarna: http://turn.to/svenska Torgets webupplaga: http://beam.at/torget

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska programmen

ITALIEN, RAI i Italien sänder för tillfället sina svenska (och danska) program på endast en frekvens. Det är 5960 kHz som är kvar. Enligt Stig Hartvi Nielsen i radionyt.com via DX-news är skälet teknisk. Har man problem med en sändare möjligen?
Och så härmed utlovad tabell.
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva1494, 5940 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva1494, 5940 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma5960 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma5960 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland)Månd - Fred
2030-2100NoNorea Radio1494 (via Ryssland)Månd - Fred

WORLD WAVES

Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Ja kära läsare. Då sitter vi där igen med ännu en sida World Waves med uppdateringar till Engelsk-sändarlistan och annat intressant på den fronten. Några stora sensationer har väl inte hänt. Men som jag berättar på annat håll är senaste budet att Israel Radio är på väg att bli nästa offer för budgetnedskärningar. Glöm inte den ofta uppdaterade Engelsk-sändarlistan på Listen to the World:
http://listen.to/the.world

FILIPPINERNA Radio Pilipinas verkar ha bytt ut några av sina frekvenser. Detta schema hittar jag i EDXP:
0200-033012015 15150 15270 (även på Tagalog)
1730-193011730 11890 15190

FÖRENADE ARABEMIRATEN UAE Radio - Dubai ska enligt ett schema som publicerats i EDXP ha följande utseende nu:
1030-105013675 15370 15400 21597.6
1330-135013630 13675 15400 21597.6
1600-164013630 13675 15400 21597.6

ITALIEN RAI i Rom har bytt sin ena frekvens för de engelska sändningarna till Europa. I fortsättningen gäller:
1935-19555970 9745

TURKIET Voice of Turkey har den stora vänligheten att skicka schema regelbundet.
Må: News - Review of the Turkish press, Last week, Hues and colorus of Anatolia, Music, The Turkish revolution*, Contemporary Turkish thoughts**
Ti: News - Review of the Turkish press, In the wake of a contest*, Live from Turkey**, The republican gallery*, Historical monuments*
On: News - Review of the Turkish press, Foreign media, Letter box, Music, Excerpt from the Turkey bulletin
To: News - Review of the Turkish press, Turkey - a heaven for tourist, Notes from Turkey, Turkish cousine
Fr: News - Review of the Turkish press, Turkey, a boon to trevelogues, Music*, The Balkan turks**, Turkish album* / The world of science**
Lö: News - Review of the Turkish press, Outlook, The European Union and Turkey / DX, Elements of Anatolia, Istanbul - One-thousand-one, Elements of Anatolian culture**
Sö: News - Review of the Turkish press, The blue voyage, Music, A trip to northern Aegean
* sänds bara i sändning I och ** sänds bara i sändning II.

U.S.A. Voice of America blir nästa i raden som lägger ner sitt DX/mediaprogram. Nedanstående meddelande dök upp när jag nästan var helt klar med Torget:

To My Friends in the Radio Community:
With sadness, I must inform you that I will leave Communications World after the February 23 program. I will return to audience research at VOA, which was my profession before I became host of Communications World in September 1995. I will miss most of all the support of my listeners, whose participation was the main reason the program succeeded. VOA does not plan to continue Communications World under a new host, at least for the time being. I will remain active in the shortwave and DXing communities, and I hope to keep in touch with my listeners via postal- and e-mail.

/Kim Andrew Elliot/

U.S.A. KNLS The new life station uppe i Alaska ska i slutet av januari ha bytt ut sina frekvenser:
0800-090011715
1300-140011765

U.S.A. I ett mejl från Ludo Maes och hans TDP berättas om en ny radiostation som ska börja sända. Tomorrow’s News Tonight heter man och ska sända enligt följande schema:
2000-20307590må-fr
Och vid ett första påseende tyckte jag det lät intressant. Men sedan fanns det en länk till en hemsida. På http://www.tnt777.com fanns det mer information. Och sedan minskade mitt intresse lite. Det är bara ännu en av dessa amerikanska predikanter. På den ganska ofullständiga hemsidan hänvisas till sändningar via WWCR och WWFV (numera WWRB väl). Troligtvis handlar detta väl om relä från någon sändare i Ryssland.

Kortvågen börjar bli tråkig. Bara en massa predikanter som mässar!


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein