franson franson

Torget 3/2002

För Kortvågslyssnare


Hej

och välkomna. Nu är vi här igen. Framför mig på skärmen finns 5 sidor med litr blandat innehåll. Och jag hoppas som vanligt att ni hittar något spännande. Som brukligt är finns det ett ganska blandat utbud på månadens torg.

Med anledning av min undran i förra Torget har Lars-Olof Hansson berättat att Sohl betyder fred på Dari och möjligen persiska. Nu kan man med stolthet använda signaturen. Tyvärr verkar det som om jag däremot inom kort måste byta epostadress och adress till mina hemsidor. Telenordia, företaget bakom Algonet som jag i många år haft min Internetuppkoppling hos verkar nämligen ha lagt ner sin kundtjänst. Så nu är jag på väg att lämna det sjunkande skeppet och flytta till kära gamla trygga Telia istället. Men använder ni de adresser som finns här på Torget ska det fungera oberoende av var jag formellt ligger. Vi hörs och ses!


HCJB flyttar

HCJB börjar nu få en tidplan för flytten av sin anläggning i Pifo till sin nya plats i Santa Elena som ligger nära Salinas. Anledningen till HCJB:s flytt är att Quito ska bygga en ny flygplats, och då är HCJB:s sändaranläggning i vägen.

Enligt tidplanen ska de första sändarna vara klara i Santa Elena kring mitten av 2003 och sedan kommer man under en tid att successivt flytta sändare och sända parallellt från båda anläggningarna. I mitten av 2005 ska alla sändare vara färdiga i Santa Elena, och Pifo lämnas helt i mitten av 2006.

Kostnaderna för SERVE (Santa Elena Renewing the Voice of Ecuador) täcks precis av de inkomster man får av att sälja marken i Pifo (ca 5 miljoner dollar). Medan det tar ca 40 minuter att köra från Quito till Pifo tar det 10-11 timmar att med bil ta sig till Santa Elena. Snabbast är flyg en timme till Guayaquil och sedan 3 timmars bilresa. Idag finns inget i Santa Elena, inget vatten och ingen elektricitet. Så det är ett stort projekt som HCJB ger sig in på. Se även mer på Notistorget.


Koloss på fall

Leo Kirschs mediaimperium i Tyskland är på fallrepet. En krasch som kan få politiska konsekvenser. Kirsch (som är den största magnaten inom etermedia i Tyskland) har skulder på över 5 miljarder US dollar. Och bankerna börjar nu dra åt tumskruvarna. Detta kan tvinga Kirsch att sälja ut, och en av spekulanterna (med förköpsrätt) är mediamagnaten Rupert Murdoch. Bland annat kan de 40% av Springerkoncernen som Kirsch äger plötsligt få utländska ägare.

Hela affären har även politiska kopplingar. Kirsch var största bidragsgivare till konservativa Stoibers valkampanj i Bayern (han är CDU:s starke man i Bayern), detta samtidigt som Bayerishe Landesbank (som ägs av den Bayerska delstaten) är en av de största långivarna till Kirsch.

Och under tiden försöker SPD:s förbundskansler Gerhard Schröder rädda Kirsch genom kontakter med Deutsche Bundesbank för att förhindra att imperiet faller samman och sprids till utländska ägare. Fast information nyligen i media tyder på att räddningsförsöken har misslyckats och kraschen är nära förestående.


Eterpoesi

En av mina hovleverantörer. Claës-W Englund har haft den stora generositeten att skicka mig ett exemplar av boken Den underbara lådan - dikter om radio och TV i urval av Björn Höjer och Ingemar Lundkvist. Boken är utgiven på Sverige Radios Förlag. Och om jag förstod CWE rätt kostade den bara 20 kronor på Sveriges Radio. Det är en bok på över 150 sidor utgiven 1997 och som innehåller sida upp och sida ner med dikter tillägnade etermedia. Skrivna under hela 1900-talet. En läsning som verkligen värmer. Många goda skratt, men också eftertanke. Och jag tänkte göra lite reklam för boken genom att citera några dikter då och då.

En särskild sort

Känner du den totale nyhetsfreaken?
Han följer vad som sker i alla länder
och allt som inträffar i jordens reaken
och vet långt före hopen vad som händer
genom kanal- och satellittrafeaken
all jorden kring alltmedan dygnet vänder.
Frågar du honom: ”Har du hört om Bender
och den förfärliga kalabaleaken?
Vad säger du, var inte CNN där?”
- ja, då kan ingen bliva mer besveaken
än nyhetsfreaken.

/Kajenn, SvD 16 nov 1990


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* HCJB har börjat sända på Plattyska (heter det så?). Det finns ca 400.000 personer runt om i världen som talar denna variant av tyska. Fast en hel del av dom tillhör Amish-folket, och dom äger väl inte ens radioapparater ... Det handlar om 30 minuter varje vecka.

* Delar av VOA:s f.d. anläggning i Bethany ska omvandlas till ett shoppingcenter. För 40 miljoner dollar ca det bli 47.000 kvadratmeter affärer. Voice of America Shops ska centrat heta.

* Wayne Pederson, nyvald ordförande för amerikanska National Religious Broadcasters har tvingats avgå bara några veckor efter att han valts. Anledningen är att han gått ut och önskat att de religiösa stationerna i USA skulle vara mindre politiska. Och det passade förstås inte den kristna högern.

* Commercial-free radio station stod det som rubrik, och det lät ju intressant. Tidningen Guardian har lämnat intresse för att få licens i East Midlands (vi pratar om Storbritannien nu) för en radiostation som skulle vara reklamfri. Och det sågs som en stor innovation. Nu var det inte så radikalt som det lät från början, man skulle nämligen finansiera den med sponsring istället ...

* VOA har firat sin 60-års dag. Med tal av president Bush. VOA började sända i februari 1942, 3 månader efter attacken på Pearl Harbor. Samtidigt har det blivit våldsam diskussion om Office of Strategic Influence som Pentagon ska använda för att ta upp propagandakriget med fienden. OSI ska kunna använda metoder som att plantera ut falsk information till media. Vita Huset uppges vara förb-ade.

* I EA 1 berättade jag om WGTG>WWFV>WWRB eller vad dom nu kan heta denna veckan. LOH har uppmärksammat mig på att Glenn Hauser tydligen har förhört sig om möjligheten att besöka stationens nya anläggning. Svaret innehöll följande: ”Anyone who trespasses upon WWRB, WWFV, or Blueridge communications, Inc transmission facilities will be arrested and subsequently prosecuted for Trespassing, Criminal intent to inflict damage, Terroristic threats and acts. ( felony’s) Our staff has been instructed to call the local sheriff / 911 if anyone crosses over our fences or gates. Please advise listeners to govern themselves accordingly”. Det var hårda bud även om det inte är i Mellerud!

Från Teleprintern

* Under kommande EDXC-möte i Finland i mitten på augusti kommer en speciell EDXC Radio att sända via SWR.

* Belöningen för att hitta Steve Anderson har ökat från $5.000 till $20.000. Polisen tror att någon gömmer honom.

* Christian Science är på väg att sälja även WSHB.

* 5-6 mars skulle det hållas möte i Kununurra i Australien för att besluta om HCJB skulle få byggnadslov för sin anläggning där.

* Syrien ska få kommersiell radio. Fast med vissa begränsningar till musik och reklam. Fast det gör väl ingen skillnad mot läget i Sverige? Eller?

* Bob Zanotti på SRI ska ta förtidspension.

* I februari firade AIR Platinajubileum!


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

China Radio International arrangerade under 2001 en tävling som hette CRI and I. Totalt fick man in 220.000 tävlingsbidrag från 130 olika länder. Och i Messenger ser jag att en av de 8 vinnarna som fick resa till Kina kom från Sverige. Yo Qizhuang hette hon. Född i Kina, men som invandrat till Sverige. Hon började lyssna på CRI under 90-talet. Både genom att logga in på Internet och via kortvåg, vilket hon föredrar eftersom hon då känner en större närhet till sitt gamla hemland. Övriga sju kom från Brasilien, Ryssland, Sri Lanka, Indonesien, Finland, Mongoliet och Nigeria. Alla åtta bjöds på en 10 dagars resa till Kina med besök på de vanliga turistfällorna i landet. Vi kan konstatera att den finske vinnaren, Jyrki Hytonen, är medlem av Finnish DX-Listeners´Association.

Varför vann inte jag? Orättvist! Jag tror att dom andra var dopade!


Engelsksändarlistan:
http://listen.to/the.world

Svensksändarna:
http://turn.to/svenska

Torgets webupplaga:
http://beam.at/torget


Clandestineutveckling

Clandestine Activity Survey för 2001 visar på en ökning av aktiviteten med 4,7% bland de underjordiska radiosändningarna. Detta är andra året i rad som sändningarna ökat. Detta sedan vi haft en nedåtgående trend under 90-talet. De asiatiska målen har ökat med 9,1%, till Afrika har det minskat med 7% medan de Amerikanska målen har oförändrad aktivitet. Sammanlagt 21 länder utsätts för det tvivelaktiga nöjet. Nya länder är Vietnam, Kambodja och Nigeria. Papua Nya Guinea och Kongo har försvunnit. De tre länder som utsätts för flest sändningar är Irak med 367 timmar (+8), Nordkorea (217 timmar) och Kuba (med 162 timmar). De båda sistnämnda är en oförändrad omfattning. Totalt handlar det om 1.432 timmar. Dvs de tre länderna i topp tar upp mer än hälften av den totala aktiviteten. Intressant att notera är också att alla tre länderna i topp är vad som väl kallas för att inte stå på så särskilt god fot med administrationen i Washington. Och det kan nog sägas att en hel del av sändningarna på ett eller annat sätt finansieras av USA/CIA eller i varje fall sker med Washington-administrationens goda minne. Även om väl de viktigaste aktiviteterna från Washington inom detta område inte är med i statistiken. RFE/RL, RFA, Radio Marti är ju alla sändningar som inte sker underjordiskt, men ändå har ett annat mål än andra utlandssändningar, dvs påverka internt i målområdet istället för att informera om ursprungslandet. Allt enligt tysken Mariaths Kropfs beräkningar.

NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress.

RADIO FREE LINUX

Radio via Internet ger möjlighet för verkligt udda radiostationer. Har ni hört talas om Radio Free Linux? Nä, jag kunde tro det.

För att fira att det nu är 5 år sedan ”open source” kom till så har man börjat läsa upp alla de 4 miljoner rader kod som är grunden för operativsystemet Linux. Linux-kärnan består av 4.141.432 rader kod, som kommer att ta 14.253 timmar för en dator att läsa upp (dvs nära på 2 år). Vår käre finne visste nog inte vad han gjorde när han startade det hela.
http://radioqualia.va.com.au/freeradiolinux

Allt läst i DX-Fokus.


BBC byråkrati

Byråkratin på BBC tar sig ständigt nya höjder. För att spara pengar har BBC anlitat ett privat företag för att sköta delar av internservice. Företaget, Land Securities Trillium, är nog ett ganska lönsamt sådant. I DXLD läser jag om ett par anställda vid BBC som klagat över kostnaderna. En sekreterar hos BBC Symphony Orchestra and Singers ringde och ville ha en ny glödlampa till sin skrivbordslampa. Det skulle kosta 19 pund att leverera den. En annan anställd som ringde och ville ha en glödlampa utbytt fick till svar att det skulle ta 5 veckor innan han kunde få den utbytt. Man har konstaterat att det nog är snabbare och billigare att ge ut i en affär och köpa en ny glödlampa.

Syftet med att anlita Land Securities Trillium var att spara pengar ...


Torget görs för dig

-

med din hjälp


WRTH värd sin vikt i guld

Skulle du betalt motsvarande 357 dollar för en gammal WRTH? Faktum är att ett antal auktioner på eBay har resulterat i rena fantasisummor för gamla WRTH. 357 dollar blev slutpriset för en WRTH från 1952, 155 dollar för en från 1959. Det berättas att man betalt 10-15 dollar för gamla QSL-kort från Radio Moskva. Till och med brev från 80-talet från Radio Moskva har inbringat 5-10 dollar styck.

Något säger mig att en del har lite för mycket pengar. Man kanske skulle placera ut sina böcker till försäljning. Någonstans ska det finnas någon från 50-talet, det finns en hel del från 60-talet för att inte tala om 70- talet. Kanske kan man få råd med en resa till både EDXC och DXP? Jag undrar vad man skulle kunna få för min pappas QSL-pärmar från 40- och 50-talet. Fast han säljer med all säkerhet inte dom.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Countrymusik är fortfarande det populäraste musikformatet i USA (förvånade?). 20,1% av USA:s 10.861 FM- och MV-stationer är att hänföra till countryformatet. Det är dock en minskning från de 22,4% som gällde 1998, som är när den senaste mätningen gjordes av BA.

Adult Comtemporary på andra plats är också på nedgång, från 12,2% till 11,7%. På tredje plats kommer News och Sport som däremot är på uppgång, från 10,8% till 11,2%. Snabbast växande är de spansktalande stationerna som har vuxit från 4% till 5,5%. Rockformatet ökar också, från 3,6% till 4,7% medan CHR/Top 40 har minskat från 3,4% till 4,3%.

Jag saknar tiggarpredikanterna i listningen!


Antenntjuvar i Danmark

När Dansk DX Lytter Klub höll sitt årsmöte i slutet av januari slutade det hela med en polisanmälan! När viceordförande Bjarke Vestesen efter lägret skulle dra in sin longwireantenn var det inte en sådan längre. Den var förvandlad till en shortwireantenn. Det fanns bara några meter kvar av antennen. Resten var försvunnen under natten. Stölden polisanmäldes. Men polisen dök aldrig upp innan man åkte därifrån. Ringde dom den svenska polisen?

Berlusconi och radion

Silvio Berlusconi vet hur en slipsten ska dras, i varje fall när det gäller radio/TV. Han måste vara det enda statsöverhuvud som själv kontrollerar 3 nationella TV-kanaler. För att bli av med konkurrerande RAI har han dessutom för avsikt att privatisera dess kanaler. Dom går ju inte i hans ledband - än.

På radiosidan är det idag svårt att skaffa sig en ny landstäckande radiokanal. Under den gällande radiolagen är frekvenserna frysta. Och enda sättet att få till stånd en ändring är för att förbättra mottagningssituationen. Detta innebär att enda sättet att skaffa sig en rikstäckande kanal är att köpa upp stationer. Och det skulle bli mycket dyrt.

Men Silvio har kommit på en genväg. En ny lag har nämligen stiftats som möjliggör för ”National community radio” att starta nya sändare tills dessa täcker 60% av Italien. Det finns tre organisationer som ingår i det begreppet. Radio Radicale, Radio Maria och Radio Padania. Radio Maria har redan rikstäckning. Lagen kallas i Italien för Radio Padania lagen. Radio Padania tillhör nämligen Berlusconis koalitionsbröder i Lega Nord och har idag bara täckning i delar av Lega Nords fästen i norr. Men den egentligen regionala stationen fick en rikslicens under Berlusconis förra kortvariga regim för åtta år sedan. Nu får man av Berlusconi nya regering de praktiska möjligheter till riks­täckning till en lågt pris. Man behöver nämligen bara betala mark och sändare, det är inga avgifter förknippade med den nya lagen. Ett ytterst billigt sätt att få rikstäckning jämfört med det mer kommersiella sättet.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

NOREA Radio inledde i slutet av förra året en reprisomgång av sin programserie Vägen genom Bibeln. Programmet finns även att köpa på kassett och avsikten är att det ska finnas tillgängligt även på ett annat format inom kort. Fast det framgår inte vad. Om det ska komma på CD-skiva eller vad.
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva1494, 5940 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva1494, 5940 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma5960 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma5960 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland)Månd - Fred
2030-2100NoNorea Radio1494 (via Ryssland)Månd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC - (SNT -1 timme)

Sista sidan var vi då komna till. När månaden är slut är det också dags för införande av sommartid. Det innebär att de flesta stationer gör en hel del förändringar i sina scheman. Jag tar för givet att ni alla hör av er med nya uppdaterade scheman allt eftersom ni får kännedom om dessa. För så gör ni väl?

* AZERBAJDZJAN Voice of Azerbaijan ska ha de engelska programmen enligt detta schema enligt de senaste uppgifterna jag har:
1800-18301296 6110

* FÖRENADE ARABEMIRATEN UAE Radio Dubai ska enligt ett schema i BDXC:s Communication ha följande schema för de engelska sändningarna:
1030-105013675 15370 15400 21598
1330-135013630 13675 15400 21598
1600-164013630 13675 15400 21598
Dubai var en station som jag kommer ihåg att jag lyssnade på ofta, och med stor behållning för många år sedan. Men på senare år tycker jag att det hela blivit mycket tråkigt. År det bara jag som haft otur, eller är det så att det hänt något de sista åren?

* LETTLAND Radio Riga lade för några år sedan ner sina engelska sändningar på kortvåg. Då, fortsatte man med att lägga ut ett engelskt program på Internet. Men även detta har nu i början av mars lagts ner. Enligt Dietrich Hommel i Glenn Hausers DX Listening Digest lades även detta 30 minuters program varje lördag ner den 9 mars.

* STORBRITANNIEN BBC World Service tar vi den sedvanliga titten på kommande program. Som vanligt hämtat ur senaste On Air magazine.
* Write On ska i fortsättningen sändas alla veckor. Till Eu lö 0430 och 0845 och till MÖ lö 0745 och må 0345.
* What is civil society? Är en serie i 12 delar som ska börja sändas 25 mars. Vad innebär egentligen begreppet civil society, något som har blivit lite av ett modeord. Till Eu må 1345, ti 1845, on 0045 och on 0430. Till MÖ ti 1645, on 0045 och 2030.
* Off the shelf är spännande högläsning som sänds varje vardag. Till Eu må-fr 0845 och 2245 samt ti-lö 0445. Till MÖ må-fr 0745 och 2045.
* French Transformations handlar om att även Frankrike förändras. I Essential Guide sänds en serie i tre delar om detta. Essential Guide sänds till Europa fr 2030, lö 0230, må 1530 och ti 1030. Till MÖ fr 1830, lö 0230, må 1430 och ti 0930.
* World of Music är ett av mina favoritprogram hos BBC. I slutet av mars handlar det om musiken i Mali, vad det blir i april vet jag inte. Till Eu må 0930, 1930 samt ti 0130 och 1430. Till MÖ må 0830, 1730 och ti 0130 och 1230.
* Talking Point är ett telefonprogram som jag inte missar ofta. Mestadels intressanta ämnen och spännande gäster. Sänds direkt sö 1405 med repris till Europa må 0805 och till MÖ må 0705. Det går att ringa in frågor eller mejla.

* TURKIET Voice of Turkey hade vi en programtablå för tiden fram till mars i förra Torget. I april sker en liten ändring i detta schema.
På tisdagar ersätter programmet Stories hosted by Anatolia det tidigare programmet In the wake of a contest. Men för övrigt ska det schema vi hade i EA 2/2002 gälla även nästa säsong.

* USA KNLS uppe i Alaska ska nu ha följande schema för de engelska sändningarna enligt Lars-Olof (som ska ha tack)
0800-090011765
1300-140011565


Därmed skulle det vara slut än en gång. Egentligen borde det vara dags för en Engelsksändarlista i nästa Eter-Aktuellt. Jag känner mig dock något osäker på att jag hinner få en sådan aktuell till nästa nummer. 31 mars är den stora dagen när allt blir som förbytt på kortvågsbanden. Helgen efter är det dags att sätta samman Eter-Aktuellt. Och jag känner en stor tveksamhet till att jag på en vecka hinner få ihop en tillförlitlig lista. Det kommer att finnas allt för många frågetecken i listan för att jag ska våga mig på en lista till nästa nummer. Alltså får ni tyvärr vänta ännu en månad på listan. Men jag är naturligtvis tacksam för alla uppdateringar redan till nästa Torget. Vi får satsa på en extra stor upplaga av World Waves med de viktigaste förändringarna. Och sedan finns som alltid annars webupplagan av Engelsksändarlistan tillgänglig för de som har tillgång till Internet. Gör alltså gärna ett besök på http://listen.to/the.world.

För övrigt hoppas jag att ni alla kommer att få en riktigt trevlig vår. Det har varit lite hit och dit med den här i Skåne än så länge. Vi hörs och ses.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till torget@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein