franson franson

Torget 5/2002

För Kortvågslyssnare


Hej vänner

Och välkomna till ännu en upplaga av er favoritavdelning av Eter-Aktuellt med fyra sidor av blandad kompott.

Jag ska börja med att berätta att herrarna bakom WRTH ska ge ut ett supplement till boken under sommaren. The Shortwave Guide ska boken visst heta och ska innehålla uppdaterade scheman, och om jag förstått rätt även grafiska tabeller typ Passport. Priset verkar komma att ligga lite lägre än själva WRTH:n. Vi får väl se vad det kan bli av det.

Slutligen kan jag berätta att jag allvarligt funderar på att registrera en egen domän och sedan flytta allt webmaterial till ett riktigt webhotell. Jag är trött på alla gratistjänster som försvinner eller förändras. Tiden då Internet var något som alltid var gratis är över. Reklamintäkterna räcker inte till. Allt fler optimistiska projekt med gratistjänster som skulle finansieras med reklam antingen försvinner, förändras eller blir betaltjänster. Jag börjar känna att det är dags att acceptera faktum och betala för tjänsten och istället hoppas att den blir varaktig. Förhoppningsvis kan jag berätta mer nästa månad. Så tills dess får ni hålla till godo med det som finns. Njut ör övrigt av våren. Det är snart sommar. Vi ses då!


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Som ni nog märkt är jag en stor älskare av statistik. Jag är mycket fascinerad av hur man kan presentera sanningar i form av statistik. Ofta sanningar som blir precis som man önskade genom att ställa frågorna och läsa siffrorna på rätt sätt.

Denna gången tänkte jag presentera lite statistik som Bob Padula fått fram genom att ställa 10 frågor till prenumeranterna på EDXP-news. Fast BOB vill helst benämna det som medlemmar i EDXP. De flesta inblandade ser det (tyvärr - främst för Bob) som en prenumeration på ett nyhetsbrev.

Alla frågorna är kanske inte intressanta, men lite siffror gick det att läsa ut från de ca 50 svar som kom in.

68% tyckte att EDXP:s nyhetsbulletin var den viktigaste delen. 26% röstade på den epostlista som tidigare fanns. Och 4% röstade på den websida där man kan göra inlägg (och som ersatt epostlistan).

41% ville ha bulletinen i rent textformat medan 43% tyckte det kvittade med ren text eller html-formatterat.

60% var mellan 30-60 år, inga var under 21 år gamla (unga). 63% hade hålllit på inom radiohobbyn i mer än 30 år!

33% var huvudsakligen intresserade av ren KV-monitoring, utan att bry sig om programinnehållet. 20% var främst intresserade av programinnehållet och 24% var först och främst QSL-samlare. (Som en personlig reflektion kanske ska påpekas att Bob Padula är ganska negativ till programlyssnare som han inte tycker är riktiga DX-are. Och detta förklarar nog den låga andelen som säger att detta är deras huvudsakliga intresse.) Bob tog också uppfrågan om man var villiga att betala en mindre summa för medlemskapet. 34% sade klart nej medan 22% tyckte det var OK. 41% tyckte det kvittade.

85% läste på datorn hemma medan 12% läste på jobbet. 2% var på biblioteket och läste. 71% hade enkelt uppkoppling via modem och 14% hade bredband.

Efter ett antal år med ökande lyssnarsiffror har BBC rapporterat om minskade lyssnarsiffror under 2001. Man har uppskattat att ca 150 miljoner människor lyssnar på BBC varje vecka under 2001. Året innan var siffran ca 153 miljoner, 199 var det 151 miljoner och 1998 143 miljoner.

Minskningen beror främst på kraftigt minskade siffror i bland annat Indien. Vilket inte helt kompenserats med ökade siffror i Europa, Afrika och Nordamerika.

BBC hävdar att dessa ökningar beror på en ökad satsning på FM-sändningar. Men 2/3 av alla lyssnare använder sig fortfarande av kortvåg enligt BBC:s beräkningar.

Många kommentar till siffrorna har påpekat att man inte med detta sättet att räkna gör någon skillnad mellan den som någon gång i veckan trillar över en nyhetsbulletin från BBC via en lokal FM-station eller de som aktivt lyssnar på BBC:s utbud under en längre period (ofta funna på kortvåg). Bland annat Andy Sennit på RN har påpekat detta,


http://listen.to/the.world


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Holländsk webkamera

Radio Netherlands har monterat en webkamera på ett telekommunikationstorn bakom RN:s byggnad. Vem som helst kan manövrera kameran, zooma, byta motiv osv. Det finns ett antal förvalda motiv, men det är också möjligt att själv vrida den runt och välja vad man vill titta på. För att kompensera för det växlande vädret i Hilversum är det också möjlig att justera ljusstyrkan. Och det går även att spara bilden som den tar som ett foto i webläsaren. Vem som vill kan styra kameran under 60 sekunder. Är den upptagen när man loggar in går det att ställa sig i kön.
http://www.rnw.nl/realradio/html/webcam.html

Frekvenslista

I förra Torget berättade jag om en webplats med uppgift om tyska radiostationer. Här ett annat sådant ställe som kanske kan vara värt ett besök.
http://www.sender-tabelle.de/

Voice of America

Voice of America har byggt om sina båda webplatser:
http://www.voa.gov och http://www.voanews.com
som båda nu är mer eller mindre identiska. Intressant är att arabiska nu inte längre nämns. Anledningen är att arabiska inte längre är ett officiellt språk från VOA. Besök istället http://www.radiosawa.com så hittar ni VOA:s arabiska program. Men där står inget om att det lyder under VOA.


RADIOMUSIK

Musik att lyssna till i etern, och som handlar om radio!

Rockbandet Wilco har precis släppt ett nytt album som heter Yankee Hotel Foxtrot och enligt bandmedlemmen Jeff Tweedy har hans förtjusning i att lyssna på kortvåg inspirerat honom till flera av låtarna på albumet. Det ska finnas en egen hemsida för bandet på:
http://www.wilcoworld.net.

Herrans vägar

Underliga är vår herres vägar när han ska distribuera QSL-kort. Från Ingmar Larsson i Södertälje fick jag följande brev.

”Igår den 8/4 damp det ner i brevlådan ett lite tjockare konvolut ifrån AWR i London. Då jag under spänning öppnade kuvertet så fann jag till min förvåning en bunt QSL till dels mig, men också till flera svenska DX:are. Jag tog genast kontakt med JAL som vidarebefordrade till ”Mats” vårat medlemsregister så jag lyckades på eget bevåg spåra adresserna till dessa DX:are som väntade på AWR-QSL!

Hur är detta möjligt i våran DX-värld där varje QSL är viktigt!! Hamnar dessa QSL hos någon, som inte är så flitig som jag, och vad händer då??

Detta har jag aldrig hört talas om tidigare! Detta var alltså AWR i London som gjorde detta, och inget följebrev eller något annat som förklaring.

De lyssnare som drabbades av detta har via mig fått sina QSL”

Så långt alltså Ingmar brev. Har ni fått AWR-QSL med annorlunda avsändare så har ni förklaringen här. Tack Ingmar för brev och insats.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

0500-0520SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan21650 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 (via Ryssland) och 9430 kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) och 9430 kHzMånd - Fred

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Radio Baltica International ska enligt Bernd Trutenau börja testsändningar 2 juni på 1386 kHz med 850 kw. Bernt har placerat detta under Litauen. Men med tanke på frekvens och effekt har jag själv en personlig misstanke om att sändningarna ska komma från Kaliningrad. Fast enligt andra källor ska de Litauiska myndigheterna ha framfört protester mot störningar från Kaliningrad­sändaren. Frekvensen 1386 tilldelades 1975 de sovjetiska myndigheterna för en sändare i Kaunas. Kaliningradsändaren har ingen tilldelning av ITU.

* Jag ser att Metro Radio som tar över efter Radio Rix i Stockholm har kommit på en unik affärsidé. Istället för att låta en DJ (eller dator eller någon annan) bestämma vilka låtar som ska spelas ska lyssnarna få göra detta. Via en lista i tidningen och på websidan ska lyssnarna kunna välja låtar genom SMS till stationen - för 5 kronor + SMS- avgift. Blir det inte billigare att själv använda skivspelare eller liknande? Programmen ska helt bestå av musik, och reklam, inga personliga annonsörer. Ren mardröm för mig!

* Scandinavian Weekend Radio har licens för sändningar följande dagar året ut: 1 juni, 6 juli, 3 augusti, 17 augusti, 7 september, 5 oktober, 2 november, 7 december och 25 december. Som vanligt börjar man på kvällen innan UTC svensk tid)

* Steve Anderson som hade United Patriot Radio finns som ni kanske vet med på listan över USA:s 10 mest efterlysta. I april sände Fox TV ett inslag om honom i programmet America’s Most Wanted.

Från Teleprintern

* WJIE verkar ha tagit över WJCR.

* I USA har en man lämnat in en patentansökan på en kombinerad radio och strykjärn!

* På 1 maj stängde ett antal Internetradiostationer i främst USA ner sina sändningar i protest mot ökade avgifter för att sända musik. Se på:
http://www.saveinternetradio.org.

* John Peel har efter 40 år i branschen fått en stor utmärkelse, Sony gold award, som är radioindustrins högsta utmärkelse.

* AWR på Guam ska få 5 nya sändare om 100 kw varav en ska hållas som reservsändare.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Månadens World Waves koncentrerar sig på ytterligare uppdateringar av scheman. Efter överenskommelse med JAL har vi kommit överrens om att vi tar en komplett Engelsk­sändarlista i nästa nummer, som ju blir ett extra tjockt dubbelnummer. Så glöm inte att skicka kompletteringar om ni har något att berätta.

* ARGENTINA Radiodifusion Argentina el Exterior ska ha sina engelska sändningar enligt följande schema om den information jag fått är riktig.
1800-1900*9690 15345 /Eu/mo-fr
0200-03006060 11710 /Am/tu-sa

* AUSTRALIEN RADIO AUSTRALIA ska enligt en sammanställning som Mike Barraclough gjort i WDXC:s epostlista ha följande utseende nu:
0000-01009660 12080 15240 15415 17750(0030-) 17580 17775 17795 21725
0100-02009660 12080 15240 15415 17580 17750 17775(-0130) 17795 21725
0200-03009660 12080 15240 15415 15515 17580 17750 21725
0300-04009660 12080 15240 15415 15515 17580 17750 21725
0400-05009660 12080 15240 15415 15515 17580 17750(0430-) 21725
0500-06009660 12080 15240 15415 15515 17580 17750(0530-) 21725
0600-07009660 12080 15240 15415 15515 17580 17750 21725
0700-08009660 12080 15240 15415 17580 17750 21725
0800-09005995 9580 9710 11880 12080 15240 15415 17750(0830-) 21725
0900-10009580 11880 15240 17750(0930-) 21820
1000-11009580 11880 15240 17750 21820
1100-12005995 6020 9475 9580 11650 11880(-1130) 12080 15240(-1130) 21820
1200-13005995 6020 9475 9580 11650 11880 21820
1300-14005995 6020 9475 9580 11650 11660(1330-) 11880(-1330) 21820
1400-15005995 9580 11650 11660
1500-16005995 9475(1530-) 9580 11650 11660
1600-17005995 9475 9580 11650 11660
1700-18005995 9475 9580 9815 11880
1800-19006080 7240 9475 9580 9815 11880
1900-20006080 7240 9500 9580 9815 11880
2000-21007240 9500 9580 9660 9815 11880 12080
2100-22007240 9500(-2130) 9580(-2130) 11880 12080 17715 21740
2200-230013620 15230 17715 17795 21740
2300-00009660 11695(2330-) 12080 13620 15230 15415(2330-) 17715 17795 21740
och sedan helgens sportsändningar
0210-07009660 12080 17580 21725lö-sö

* AUSTRALIEN Christian Voice International är nästa till rakning.
0900-100017645
1000-110013685
1100-170013635
Detta skall vara det slutliga schemat för de engelska programmen från Christian Voice International via sändaren i Darwin. Det är något krympt verkar det som, och det beror nog på att man kommit igång med reguljära sändningar även på indonesiska och kinesiska.

* AZERBAIJAN Voice of Azerbaijan ska sända sina engelska program enligt detta schema berättas det:
1700-1730*1296 6110

* KROATIEN Voice of Croatia / Croatian Radio ska enligt diverse källor samantaget troligtvis ha sina engelska nyhetsbulletiner enligt följande schema. Observera att minuttalen är något oregelbundna. Och om ni har några andra tips i frågan så hör gärna av er.
2305-2310*9925 (Jülich) /SA/ 
0040-0045*9925 (Jülich) /SA/ 
0105-0110*9925 (Jülich) /NA/ 
0240-0245*9925 (Jülich) /NA/ 
0305-0310*9925 (Jülich) /NA/ 
0440-0445*9925 (Jülich) /NA/ 
0505-0510*9470 (Jülich) /NZ/ 
0603-0606*6165 7365 9830 /Eu nAf/mo-sa
0640-0645*9470 (Jülich) /NZ/ 
0703-0706*6165 7365 9830 /Eu nAf/su
0705-0710*13820 (Jülich) /Au/ 
0840-0845*13820 (Jülich) /Au/ 
1203-1206*6165 9830 13830 /Eu nAf/ 
1803-1806*6165 13830 /Eu nAf/ 
Sändningarna via Jülich kommer från Voice of Croatia medan de sändningar som sker direkt från Kroatien är relä av hemmaprogrammet.

* PAKISTAN Radio Pakistan har jag haft lite problem med på sista tiden. Men så här ska schema se ut om jag kombinerar lite olika källor. Som bekant (kanske?) har Pakistan infört sommartid i år. Och det verkar ha inneburit att sändningarna nu ligger en timme tidigare än vanligt UTC.
0700-0705*17520 21465 /Eu/
1000-1005*17520 21465 /Eu/
1500-1515*11570 15100 15725 17725 /Af As ME/
* STORBRITANNIEN BBC har en tjänst där man kan få sänt via epost automatiskt diverse olika scheman. Bland annat finns det ett brev med frekvensinformation. Och sedan finns det programtablåer för de olika delarna av världen som BBC har delat upp klotet i. För att få ett svarsmejl ska man skicka ett mejl till wsama0@bbc.co.uk. I ämnesraden anger man sedan vad man vill ha.
wldfrq - innebär att du får frekvensinformation.
pdfena - ger en PDF fil med programmen till Europa och Nordafrika.
pdfmid - ger motsvarande PDF-fil för Mellanöstern.
xlsena - ger istället en Excel-fil med programmet till Europa och Nordafrika
xlsmid - kanske ni kan gissa ger en Excel-fil med programmen till Mellanöstern.

* TAIWAN Radio Taipei International ska enligt senast tillgängliga uppgifter ha följande schema för programmen till Europa. Pga dålig mottagning på en av frekvenserna på den sena kvällssändningen sänder man sedan maj månad bara på en frekvens istället för som vanligt på två frekvenser.
1800-19003955 (via Skelton)
2200-230015600 (via WYFR)

* VATIKANSTATEN Vatican Radio ska sända till Europa på engelska följande tider.
0500-0520*1530 4005 5890 7250 
0630-0645585 1530 4005 5890 7250 9645 11740mo-sa
0900-1000*585 5890weekdays
1615-1630*585 1530 4005 5890 7250 9645 15595 
1950-2010*585 1530 4005 5890 7250 9645 

* VIETNAM Voice of Vietnam ska enligt senaste uppgifterna nu ha sina engelska program till Europa enligt detta schema.
1330-140011640 13740
1600-163011640 13740
1800-18309725 (Austria) 11640 13740
1900-193011640 13740
2030-210011640 13740
2330-24009840 12020
Som jag hoppas att jag fått rätt. Jag har en misstanke att någon reläsändning saknas.


Såja, det var allt för denna gången. Jag hoppas att det fanns något av intresse. Det är inte så lätt att sätta samman ett varierat material. Och sam vanligt sitter jag med tidsbrist. Det är underligt att man aldrig lär sig efter alla dessa år. Alltså lär sig att om man planerade arbetet lite innan så hann man med mycket mer. Ska vi göra ett gemensamt löfte? Om ni lovar att vara snälla och tänka på mig, så ska jag lova att inte spara allt till sista sekunden. OK?

Slutligen noterar jag att jag är impopulär bland radioamatörer. De senaste dagarna har jag fått ett antal epostbrev som innehöll virus hemskickat. De flesta från av mig helt okända avsändare. Men ett kom från någon som hade en amatörlicens som epostadress. Nu tror jag dock att den stackaren själv hade drabbats av viruset och inte visst något om vad han skickade ut. Jag blev dock aldrig smittad, ta i trä!


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till torget@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein