franson franson

Torget 6/2002

För Kortvågslyssnare


Hola amigos

eller något sådant heter det väl på spanska. Jag har en känsla av att de kunskaperna är lite dåliga. Hur som helst ska ni vara välkomna till sommarens Torg. Som vanligt har vi lagt upp lite blandat innehåll i vårt stånd. Min förhoppning är att ni hittar något spännande att läsa. Något att skratta lite lätt åt. Eller kanska gråta över eller i värsta fall bli ilsken på.

För övrigt får ni ha en trevlig sommar. Efter en lång period med hetta och torka är vi just ni inne i regnperioden, men det känns som om regnet är välkommet.


Fantastisk uppfinning

I World DX Clubs Contact hittade jag följande lilla notis. Och för att inte riskera att förstöra något av innehållet låter jag bli att översätta, utan ni får istället en liten engelsk läsövning.

Scientists have devoloped a system called modulated magnetic FM which improves a signal so much that you can actually hear a falling leaf hit the ground! However, listeners who tuned to the test broadcasts using hearphones have developed ear modulated magnetic radiation. So much so that small magnetically attracted metal objects have sprung up off desks, tables and work benches and stuck to their ears. Damage to the eardrum might occur if they are forcibly removed so two doctors have set up in the business of rubbing and eroding the metal away - namely A Rasp and Ion Fileins.

Det kanske ska påpekas att skribenten hörde om de tekniska framstegen den 1 april.


Löjliga tävlingar igen

Dags för nästa makabra tävling arrangerad av en radiostation. I Cincinatti delade WLW ut flygblad och annonserade över etern om ”The Last Contest You”ll Ever Need”. Vinnare skulle bli den 100:a som blev ihjälskjuten i staden under året. Och priset var en gratis kista. Kravet var att det skulle framgå av dödsattesten att dödsorsaken var skottskada. Vinnaren fick inte bli ihjälskjuten av en medlem av den egna familjen eller av anställd vid WLW.

Fast efter våldsamma protester meddelade WLW att det hela faktiskt var ett skämt, och att man trodde att alla skulle förstå detta. ”We thought everyone would realise that it was a joke but I guess a sense of humour is a very individual thing” som en ansvarig, Darryl Parks, berättade för pressen.

Att vad som är humor är mycket indivuduellt har vi sett i Sverige också där TV4 sände något som kallades humor och satir med namnet Ursäkta röran. Vi tar för givet att TV4 menade allvar med det första ordet, Ursäkta!


Ännu fler löjliga tävlingar

Mads Vangsø har fått sparken från The Voice i Köpenhamn. Anledningen är en tävling som Mads hade i sitt morgonprogram över stationen. Högsta vinst i tävlingen var en plastikoperation av den tävlandes bakre del. The Voice ledning tyckte inte att det hela stämde överens med stationens etiska regler. Alltså fick Mads lämna sitt jobb som morgonvärd och istället togs jobbet över av ”Lille Lars” som väl får lotta ut plastikoperationer av andra delar. Bröst har ju testats tidigare med framgång.

Själv fortsätter jag att fascineras av hur lågt man kan sjunka i jakten på rubriker och lyssnare.


ETERPOESI

PROPAGANDAN

Broschyrer och flygblad slängs sällan ut
men jämt hör vi radion ropa.
När striden är över och kriget är slut
finns ingenting kvar att sopa.

Dygnet runt hör vi radion gå
med skrämskott och lockande kvitter,
men sitta och höra ordentligt på
finns det numera få som gitter.

Höga andar och mäktiga män
och även stora busar
ropar och skriker till oss ur den
medan vi sover och snusar

Och allt vad de ropade medan vi sov
är för evigt dött och begravet.
Inte ett ord dröjer kvar gudskelov
i det väldiga eterhavet.

Signaturen H i Dagens Nyheter, 7 januari 1945.
Från: Den Underbara lådan


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Staden Berlin skryter med att man är först med digital-TV! Till nästa sommar måste alla berlinare ha skaffat digital-TV eller converters för då stängs alla analoga sändare ner. Alla berlinare måste alltså investera ca 2.000 om dom vill fortsätta titta på TV om ett år. Var glad att du inte är berlinare som BDXC:s Communication kommenterar det hela med. I England siktar man på att stänga ner de analoga TV-sändningarna någon gång 2006-2010.

* The Evangel World Prayer Center i Louisville KY har köpt WJCR och stationen heter nu WJIE. Hemsida på http://www.wjiesw.com där man bland annat berättar att man köpt två sändare av VOA........

* I On Air läser jag om franskägda Radio NRJ som just nu satsar hårt i Danmark. För att få bättre täckning av södra Köpenhamn ville man ha en frekvens i Greve kommun. Man erbjöds 107,1 MHz, men eftersom den var ganska störd ville man hellre ha 101,2 MHz. Problemet var att den var upptagen av nynazistiska Radio Oasen. NRJ gick så långt att man erbjöd att bekosta affischering om frekvensbyte för Radio Oasen och bekosta ny sändarutrustning åt nassarna. Det hela gick dock inte i lås, så nassarna är kvar på 101,2 och NRJ fick ta 107,1.

* Austen Kark, som var chef för BBC External Broadcasting Service 1985-86 tillhörde de som dödades vid tågolyckan utanför London i maj. Kark, som blev 75 år gammal började skriva romaner när han pensionerades. Hustrun Nina var också med på tåget och fick vårdas på sjukhus en tid. Sammanlagt 7 personer dödades vid olyckan.

* Radio Finlands engelska program är hotat. Ett av förslagen till besparingar är att lägga ner alla sändningar på främmande språk förutom ryskan. I ett annat förslag får även engelskan vara kvar. Det nordiska inslaget på kortvågen krymper allt mer.

* Kortvågsradio är något suspekt ser jag. I det amerikanska TV-program­met ”America’s most wanted” efterlystes 1 juni en viss Timothy Coombs. En av de suspekta sakerna med honom var tydligen att han lämnade efter sig en kortvågsradio. Och visst är det suspekt, dvs att han lämnade radion efter sig när han försvann.

Från Teleprintern

* Katolska Radio Veritas har börjat sända från Sydafrika. 4 timmar om dagen. http://za.op.org/veritas.

* Merlin har tecknat ett 4-månaders kontrakt med Norkring, vilket innebär en del smärre justeringar i NRK/DR schemat.

* Myndigheterna på Madagaskar har ransonerat användningen av dieselolja. Som resultat tvingas RN minska effekten för några sändningar och flytta en del till Sydafrika.

* Tre av Mix Megapols stationer inom nätverket riskerar 750.000 kronor i böter för att ha sänt för lite lokalt producerat innehåll.

* Boende kring BBC:s Rampishamanläggning klagar, dom hör ryska i brödrosten och BBC:s signaturmelodi i ugnen.


NÄTTIPSET

Månadens tips på bra nätadresser

Som jag berättade redan i förra EA var det på gång med en egen domän för mina olika hemsidor. Idag började den nya domänen fungera. Och detta innebär att successivt kommer alla sidor att flytta till ShortWaveListener Now. Adressen är http://www.swl.nu. När den tryckta Eter-Aktuellt når er brevlåda hoppas jag att det mesta ska hunnit flyttas. Men tills vidare kommer det under en lång tid framåt att finnas en hänvisning till den nya adressen. Jag hoppas att det hela ska underlätta för både er och mig. Och kanske göra att sidorna får ännu fler besökare. Det kan noteras att Engelsksändarlistan nyligen passerade 15.000 besökare och nu är målet 20.000 innan årsskiftet.

I samband med detta byter jag också epostadress. Min huvudadress blir sven@swl.nu. Även i fortsättningen kommer det att gå alldeles utmärkt att använda torget@sdxf.org. Eller varför inte sohl@swl.nu?

Vad som händer i framtiden på ShortWaveListener Now vet jag inte. Det är möjligt att bland annat skapa epostlistor och annat kul. Engelsksändarlistan (som jag kommer att byta namn på till Listen to the world), Lyssna på svenska, Torgets websidor och resten kommer i varje fall att flytta hit. Och jag har också planer på att lägga ut en del av min pappas QSL-samling från 40- och 50-talet. Håll ett öga öppet, och välkomna till http://www.swl.nu.

http://www.DXing.info är en relativt ny sajt (med finsk ursprung) som har potential att bli ett värdefullt inslag på webben for oss DX-are.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Sony ICF2001D-mottagaren som ursprungligen först introducerades i början av 80-talet ska nu slutligen försvinna ur sortimentet även i USA (där den sålts under namnet ICF2010). Det är många år sedan den försvann från marknaden utanför USA, men där har den fortfarande varit tillgänglig. Men nu verkar det vara slut. Leveranstiderna har ökat och troligtvis läggs nu produktionen slutligen ner.

Tragiskt tycker eder red, som ju nu huvudsakligen använder min 2001D som mottagare eftersom R71:an krånglar. Men kanske har den överlevt sig själv. 2001D var den första mottagaren med sync, och den har fortfarande ett mycket gott rykte.

Och när vi nu ändå är inne på kommersiella produkter. så berättas det också i DX-Fokus att företaget Wellbrook Communication börjat sälja den välkända antennen K9AY som är en avancerad antenn för MV och låga KV-band med goda riktningsegenskaper. På företagets hemsida på http://www.wellbrook.com ska det finnas en hel del andra intressanta antennprodukter.


Brother Stair tafsar

Brother Stair (Overcomer Ministry) har haffats av polisen för sexualbrott. Han har visst inte kunnat hålla fingrarna i styr. Det finns en del att läsa på hemsidan på http://www.overcomerministry.com. Men frugan Teresa verkar visst ha gått ut och stöttat sin make. Hennes man har minsann inte tvingat sig på några kvinnor, dom har varit fullt villiga allihopa..... 69-åriga Ralph Gordon Stair är också misstänkt för att ha lurat av några pensionärer deras pengar.

Samtidigt har det visst nyligen startats en anti-Brother Stair station, Remnants of Hope Ministry, som sänder via Jülich. Stationen drivs av f.d. medlemmar i Brother Stairs egen lilla församling. http://home.bellsouth.net/personalpages/pwp-remnantshope


Torget önskar er alla en Trevlig sommar


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

En undersökning gjord av EU som citerats i SR:s MediaScan visar att mediakonsumtionen är ganska olika inom EU. 16.000 EU-medborgare har tillfrågats. Och det visar sig att mer än hälften (53%) inte använder dator. 35% surfar på Internet. Högst siffra har svenskar, danskar och holländare medan bara en fjärdedel av grekerna och portugiserna surfar.

Däremot tittar i stort sett alla EU-medborgare (i MediaScans text talas om Européer men det torde bara vara EU-länderna som är undersökta) tittar på TV. Allra populärast är nyhetsprogram följda av filmer och sport. Undersökningen visar också att läsandet (både böcker och tidningar) är mycket mer utbrett i de Nordiska länderna och Storbritannien än i Medelhavsländerna som Spanien, Portugal och Grekland. Nästan varannan EU-medborgare läser en dagstidning 5-7 dagar i veckan. Med högst siffra i Sverige och Finland och lägst i Grekland och Portugal.

Mer än 60 procent av EU-medborgarna lyssnar på musik dagligen, och där är rock och pop populärast.

I malmöitiska On Air läser jag om SR och ungdomens lyssnarvanor i Sverige. Sveriges Radio tappar allt mer av ungdomen till kommersiell radio (och annan media). Men samtidigt visar samma undersökning att ungdomar (och äldre) har mycket mer förtroende för SR:s program än de kommersiella programmen. Vad det hela handlar om är väl helt enkelt det faktum att ungdomar vill lyssna på musik non-stop (och rätt musik). Inga störande röster som pratar. 56% av de som är under 35 år har stort förtroende för innehållet i P3, medan bara 24-32% har stort förtroende för innehållet i de kommersiella stationerna.

När man frågade de som lyssnat under den senaste veckan visar det sig att 81% hade förtroende för P1, 53% hade förtroende för P3, 63% hade förtroende för P4 men bara 20-28% hade förtroende för de kommersiella stationerna. Men det är alltså på dessa stationer man lyssnar.

Av ungdomar upp till 19 år lyssnar idag 18% på SR någon gång under dagen, jämfört med 33% 1995. Även för de yngre mellan 20-34 har lyssnandet minskat från 55% till 39%.

Hur Public Service ska möta detta är svårt. Förhoppningsvis inte genom att släta ut programmen till samma låga nivå som mycket av den kommersiella radions rena ljudtapet utan innehåll. Men samtidigt är det nog så att så fort någon börjat prata mer än 10 sekunder mellan skivorna så byter många kanal. SR hoppas mycket på den digitala radion som ska göra det möjligt att mer skräddarsy utbudet till olika målgrupper.


Nya regler i Danmark

Den nya danska högerregeringen har offentliggjort nya regler för lokalradio och lokal-TV. I stort går de nya reglerna ut på att de nu är fritt fram för även kommersiella företag att ha ett avgörande inflytande över stationerna. Förbudet mot att en person bara fick sitta i styrelsen för en station åt gången har tagits bort. Regeln som sade att en majoritet av styrelsen måste bestå av lokala aktörer har också tagits bort. För TV-stationerna har kravet på en timmes lokala sändningar minskats till en halvtimme. De icke-kommersiella TV-stationernas sändningsfönster har tidigarelagts till mindre attraktiva tider på eftermiddagen. Samtidigt har det ekonomiska stödet till icke-kommersiella stationer mer än halverats. Dvs i korthet har reglerna anpassats till att passa kommersiella nätverk istället istället för icke-kommersiella lokala stationer. Vilket också har inneburit att de kommersiella aktörerna är nöjda och de icke-kommersiella är missnöjda. Men även en del lokala kommersiella aktörer ute i Danmark känner oro när nu de större drakarna från Köpenhamn har fritt fram att skapa nätverk och sända ”lokalradio” från Köpenhamn via sändare spridda över landet.

Trams i etern

Även på Radio NRJ i Köpenhamn tyckte ledningen att studiovärden gick lite för långt. Men Leonardo kom undan med en varning.

Leonardo tyckte nämligen att det var läge att skämta om en olycka. En man i området hade dött efter att ha fått en elchock efter att ha vidrört en elektrisk ledning. Och det kommenterade Leonardo med att fråga: ”Hur låter det när man får 25.000 volt igenom kroppen?” Vilket sedan kommenterades med diverse ”makabre lydeffekter og slibrige detaljer” som Ekstra Bladet uttryckte det när Leonardo gjorde sig rolig över den tragiska olyckan.

Programchefen Kristian Høyrup blev chockerad och morgonprogrammet utgick ur tablån den följande veckan och stationen gick också ut med en ursäkt.

Själv tycker jag det är underligt att det räckte med en varning....

Allt läst i danska DX-Fokus.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

En mycket liten upplaga av WW. Förhoppningsvis kompenseras detta av att ni istället ska finna en ordentlig Engelsksändarlista. Men när jag skriver detta är jag inte 100% säker på att det blir så. Det gäller om jag hinner få den klar i tid för att komma med i tidningen. I annat fall, gå in på swl.nu......

* SLOVAKIEN Radio Slovakia International har följande programschema:
Må: News, Topical issue, Tourism, Sightseeing, Tours in museums and galleries, Environmental issues, The series ”Castles and Chauteux”.
Ti: News, Topical issue, Sport, The series ”Stars of Slovak sport”, Milestones of history, Folklore and traditions, Society.
On: News, Topical issue, Business, The series ”Economy and ecology”, Business news, Currency update.
To: News, Topical issue, Film, Theatre, Music, Art, Literature, The series ”Muth and legends”, Culture news.
Fr: News, Topical issue, Education, Generation X, Science, Health, The series ”Hard talk”, Black page news, Regional news.
Lö: News, Press review, The best of the week - a re-run of the most interesting features, Contents.
Sö: Weekly newsreel, Listeners’ tribune - mail box from around the world, Slovak folk music.
Berättar man i sitt programschema som kom för en tid sedan.


Ja, det var allt vi hade. Jag hoppas verkligen att jag hinner få med Engelsksändarlistan också.

Om den saknas och ni har tillgång till Internet, så finns den alltid i en uppdaterad version på webben. Som jag berättar på annat håll har jag nu registrerat en egen domän. swl.nu är adressen. ShortWaveListener Now hade jag tänkt kalla den. Förhoppningsvis ska det inte ta så lång tid att flytta över allt. Men det kommer hur som helst att finnas länkar fram och tillbaka under en lång tid framåt.

Välkomna till:
http://www.swl.nu
Tydligen fungerar det utmärkt även utan www..........

Vi hörs och ses igen efter sommaren.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein