franson franson

Torget 3/97

För Kortvågslyssnare


Datorer är ett jädrans mög! Det som får mej till att göra detta utbrott är att när jag skulle starta upp mitt EA-jobb på lördag morgon med att kolla om jag fått någon E-mail så vägrade min Navigator att starta. Den hängde sig. Starta om maskinen, och försök igen. Samma resultat! Det var väl f-n också! Första åtgärden var att stänga ner de program som ligger i Autostarten, tömma Cache och -mail osv också. Så dom filerna kopierade jag över till ett annat ställe. Och tänk, då startade f- nskapet upp som det skulle. Jippi, det hjälpte. Kopierar tillbaka bokmärksfilen, "allmänt skyddsfel" på direkten. Bort med bokmärkena, fungerar utmärkt. Öppnar bokmärkensfilen, "allmänt skyddsfel". Efter att ha läst filen i den vanliga ordbehandlaren ser jag att det sista bokmärket jag lagt in ser mycket underligt ut. Flera sidor med text för ett enda bokmärke. Jag raderar vad som ser ut att vara just detta bokmärke, och sparar filen. Och se, nu fungerar det igen klanderfritt.

Men, min åsikt om datorer har ytterligare stärkts. Visst är det bra ibland (eller ofta). Men hade vi accepterat något annat hjälpmedel i hushållet eller på kontoret osv som haft samma höga nivå av att inte fungera tillfredsställande. Hade vi accepterat att bilen lite då och då när vi var ute och körde hade slutat fungera. Enda vi hade att göra var att rulla in till vägkanten, dra ur startnyckeln, gå ett varv runt bilen och sedan start om och köra vidare tills nästa gång något hängt sig. Eller en spis, eller ett kylskåp eller en TV eller..

Och inte blev jag gladare i morse när jag försökte starta upp mitt Internet igen. Jag fick inte ens en ringsignal när jag försökte ringa upp med modemet. Flera försök, omstart av datorn osv. Inget hjälpte. Ominstallation av Internetpaketet, hjälpte inte. Banka och slå på modemet, hjälpte inte. Slutligen byter jaga telejack. Och ser man på, nu fungerade det igen! Och det fungerade även när jag sedan flyttade tillbaka! Förklaringen (antagligen) kommer när jag ca 30 minuter senare beklagar mej för hustrun. "Jamen, telefonen var avlyft här uppe. Angeli hade nog varit framme, så jag lade på den för ca en halv timme sedan"! Vad vi lär av detta är att det ibland kan finnas en enkel förklaring till vad som synes vara komplicerat.


Vem uppfann Radion?

Vanligaste svaret på den frågan är väl Marconi! Ryssarna hävdar väl att det var Popov? I Monitoring Times läser jag en artikel om Nathan B. Stubblefield, född 1860 (eller 1859 - buden varierar). 1885 genomförde han lyckade försök med att sända mänsklig röst trådlöst via något han kallade "Vibrating Telephone". Patent på detta fick han 1888. Det förtjänar att påpekas att Marconis patent är från 1896, 8 år senare.

Den gode Stubblefield var dock en skickligare uppfinnare än han var affärsman. När han under de första åren på 1900-talet försökta tjäna lite pengar på sin uppfinning av en föregångare till dagens mobiltelefoner hamnade han i klorna på bedragare som var mer intresserade av att lura på folk värdelösa aktier än att sälja några telefoner. Och inte heller Stubblefields senare konstruktioner blev några kommersiella succéer. Istället dog Stubblefield 1928 utfattig av undernäring i ensamhet i en "hydda" i skogen. Även om Marconi inte var först så var han tydligen den bästa affärsmannen!


RADIOMUSIK

Vi fortsätter på Bo Nensens lista. Glöm inte att ni också får höra av er med kompletteringar till den lista jag har.

RADIO MARRAKESH - Richard Thompson
RADIO MONTMARTRE - Michel Pruvot et ses
RADIO MOROCCO - Pulse 8
RADIO MUSICOLA - Nik Kershaw (1986)
RADIO NEWS - Cheech & Chong
RADIONIC - Vision
RADIO NIGHTS - The Buzzcocks
RADIO ON - Kissing the Pink
RADIO ONE - The Clash
RADIO ONE - Guy Jackson
RADIO ONE THEME - Jimi Hendrix
RADIO PARTY - Billy Jones
RADIO PEOPLE - Zapp
RADIO PLAY THAT SONG - GT
RADIO PWEI - Pop will eat itself
RADIO RADIO - Spear of destiny


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld
BBC har bestämt sig för att lägga ner sin "Broadcasting Schedules" som kommer ut varje vecka. Den information som presenterats här har varit en av de viktigaste källorna för nästan alla DX-publikationer i världen. BBC:s Monitoring Service i Caversham har varje vecka gett ut en samling med schema som man fått ihop.
Nu har prenumeranterna fått ett formulär att fylla i där man velat veta om läsarna är intresserade av en elektronisk version istället. Men ingen uppgift om hur och när och till vilket pris. SDXF har till helt nyligen prenumererat på den, och den har varit en viktig del av er reds nyhetssamlande. Men den var dyr, mycket dyr och därför slutade "vi" att prenumerera. Vi får se vad den elektroniska versionen kan kosta. Helt klart är att det kommer att bli tunnare DX-tidningar.......

Brunei (världens rikaste stat enligt vissa sätt att räkna) har vissa planer på att dyka upp på kortvåg. Dock inte så direkta som det uppgetts på vissa håll. Detta berättar Ralph Harper på RTB i ett brev bland annat till Marc Vissers i Belgien.

I Danmark är det konkurrens om vem som skall få hand om en fjärde rikstäckande radiokanal. Det är främst DR och TV2 som varit aktuella. Nu verkar det vara klart att det blir DR som får även denna fjärde kanal.

FRÅN TELEPRINTERN
KWHR skall få en fjärde sändare. Samtidigt letar man på LeSea efter en plats för en anläggning i Karibien.

ELWA har begärt att få licens att bygga en kortvågs-station i Cote D´Ivory.

Även KHBN skall snart ha en fjärde sändare igång. 2x100 och 2x50 kw blir det sedan. Uthyrning till Radio Free Asia ger pengar.

Voice of Russia har tvingats skära ner sina ryska program kraftigt. Enligt BBC Monitoring sänder man nu bara knappt 10 timmar per dygn på ryska.


BBC på 15070, igen

Från Olle Alm har jag fått ett par kopior från gamla RiR (Röster i Radio) från vecka 3 1944. Och där säger han att det är första gången som BBC på 15070 omnämns. Ni kan se på bifogad kopia ur RiR frekvenslista. Tabellen innan var från mitten av 1943 och då fanns uppenbarligen inte BBC på 15070. 1942 berättar Olle så var det Italien som använde 15070 kHz. Av tabellen kan vi se att BBC redan då även fanns på 12095 och 6195 som ju också är klassiska BBC frekvenser.

Och vi kan också se att det var ännu populärare då att lägga sig utanför banden.

Vi kan också se på en kopia av några andra sidor som Olle bifogade, vilka utländska stationer som hade utsändningar på svenska: Lahti, Moskva, England, Schenectady, Tyskland och Quito var de stationer som nämndes. Schenectady står i frekvenslistan omnämnd som General Electric,WGEA/WGEO. Och det var väl vad som sedan blev WRUL som blev WNYW som togs över av WYFR och flyttade till Florida. Eller....?

Sedan HCJB nu försvunnit är ingen av dessa stationer kvar (om vi inte ska räkna Lahti förståss).

Olle ska ha många tack för brevet i denna pågående följetong. Fast detta var kanske sista delen. Skall vi ta det som ett omen att det är nostalgiska artiklar som får mest uppmärksamhet?


VOA-Europe / VOA-Express

På Hermods Nordic Shortwave Center ser jag att det startats en kampanj för att återställa VOA-Europe/VOA-Express till sitt ursprungliga utseende.

VOA-Europe var ju ett speciellt program för ursprungligen Europa från VOA. Programmen var musikinriktade - "music and more" och distribuerades främst via satellit för att återutsändas via lokala stationer och kabelnät.

VOA har försökt hitta privat kapital för att driva programmet vidare, men utan större framgång. Vid årsskiftet bytte man namn till VOA- Express eftersom programmet ju inte bara distribuerades till Europa.

Men vad man i kampanjen reagerat på är att programmen ändrat inriktning också. Från "music and more" har det blivit mycket mera "more". Eller som det uttrycks, "1950´s style talk programs with dull annoncers". Den största delen av personalen fick sparken. Samtidigt försvann programmet från många stationer eftersom man började att endast distribuera signalen digitalt och det är många som inte har råd med den utrustning som då krävs.

Man rekommenderar att ni om ni tycker så skall sända era synpunkter till politiker och makthavare inom VOA:
president@whitehouse.gov
vice.president@whitehouse.gov
Brian_L._Armstead@Dir.VOA.GOV
VOA-Express@VOA.GOV
Ombudsman@VOA.GOV
mer info från Rick.Wicks@economics.gu.se
eller www.worldonline.nl/~medcom

Själv fick jag precis ett mail via BDXC som berättar att VOA satt in en sändare i troligen Marocko på 15465 kHz 0700-1300 som sänder till Albanien under evakueringen där av amerikaner. Programmet skall vara VOA-Express, man när jag lyssnar just nu så är det regulärt VOA program.


WORLD WAVES

WW - Din Reseguide till Engelska Program
Alla tider i UTC (SNT - 1 timme)
Så är det dags att sätta samman lite schema för er som är engelskspråkiga. Jag hoppas att det som bjuds är av intresse. Även om en fler och fler regeringar tycker att kortvågen spelat ut sin roll.

FÖRENADE ARABEMIRATEN UAE Radio, Dubai skall ha kortat ner sina engelska program till 25 minuter:
1030-1055 13675 15395 17630 21605
1330-1355 13675 15395 17630 21605
1600-1625 11795 13675 15395 17630
berättar Radio World via EDXP.

JAPAN Radio Japan ändrar om i sina program en hel del den 1 april. För att göra resurser lediga för satsning på NHK World Television blir det nedskärningar i programmen för Radio. Bland annat läggs Media Roundup ner efter 15 år. Exakt schema återkommer vi till nästa månad.

MALTA/RYSSLAND Voice of Mediterranean har bytt en frekvens:
2000-2100 7440 12060

MONGOLIET Voice of Mongolia är nya namnet på Radio Ulaanbaatar. Radio World gav följande schema:
1330-1400 12085
1530-1600 9745 12085
1930-2000 9745 12085

NYA ZEALAND Radio New Zealand International skall ha följande schema från 29 mars om jag läser rätt på deras web-sida:
1650-1851 6070 må-fr
1852-1951 9795 sö-fr
1952-2306 11735 /1959- fr-lö/ sö-to
2307-0458 15115
0459-0816 9795 /-0757 lö-sö/

STORBRITANNIEN BBC World Service berättar i On Air för april att man skall börja sända en kvinnoserie,
* Everywoman med Anna Umbima och Jane Garvey börjar sändas den 1 april. Ti 0830 med repris On 1530.
* On your behalf är en annan ny serie (i 13 veckor) som man pluggar för i inledningen. Programmet skall ge lyssnare en möjlighet att skicka in frågor som skall besvaras. Som exempel tar man "varför är valen i England alltid på en torsdag?", eller "varför förknippas Islam med färgen grönt?". Malcolm Billings hörs från 29/3 på Lö 0815, Sö 0130 och Må 1515.
* Ett tredje program man puffar för är Global business som naturligtvis är ett ekonomiprogram. Sö 0430 och 1030.
* One planet är naturligtvis ett program om utveckling och miljö. Ti 1830, On 0530 och 1030.
* Lördagen den 26/4 börjar ett nytt ungdomsmagasin som heter The good relationship guide att sändas. Lö 1945, Må 1445 och Ti 0745.
* Åtta nya International question time är det dags för med början 6 april. Sö 1401, med en redigerat repris Må 0815. Vill du fråga Sheena McDonald och hennes panel något så skriv till Bush House i London, Fax + 44 171 240 8776 eller e-mail worldservice.letters@bbc.co.uk.
* Waveguide får vi ett avsnitt av den 22/23 april. Ti 1730 och On 1230. Veckan efter kommer Science feedback med svar på lyssnarfrågor.
* Touched with fire i fyra delar om exceptionella barn. Lö 1930, Må 1430 och Ti 0730 med början den 26 april. Första avsnittet handlar om 13-årige Sonny Pike som tränar fotboll med Ajax.

SYDKOREA Radio Korea International börja sända på Internet med Real Audio (http://kbsnt.kbs.co.kr/). Engelska ska det bli:
0200-0300 www
1900-2000 www
Programmen skall gå parallellt med de som sänds på 7275 kHz.

TAIWAN Voice of Free China skall enligt Radio World via EDXP sända sina engelska px till Europa:
2200-2300 5810 9985

USA KNLS, uppe i Alaska ska enligt det schema jag sett ha sina program från 30 mars så här:
0800-0900 9615
1300-1400 7365
berättar Alan Roe i Contact.

USA Monitor Radio använder följande schema fram till 5 maj, sedan blir det några ändringar. Mer om dessa nästa månad:
         WSHB   WSHB   KHBI   KHBI
0000-0100     7535       15665  15725
0100-0200     7535
0200-0400     5850   7535
0400-0500    *7535   9840
0500-0800    *7535
0800-0900    *7535   11550  *15665
0900-1000    *7395   7535   9430   13840
1000-1100     6095   7395   9430   15725
1100-1200     6095   7395   9355   9430
1200-1300     6095   9455   9355   9430
1300-1400     6095   9455   9355   13840
1400-1600              9355
1600-1800     18930  9385  *11550
1800-1900    *13770  18930  *9355   9385
1900-2000    *13770  17510  *9355   9385
2000-2100    *9355  *11550  11860
2100-2200    *9355  *11550  13840
2200-2300    *7510   13770  13840
2300-2400    *7510   13770
Med en förhoppning att jag inte lyckats läsa fel i kolumnerna. Observera att schemat som vanligt avser sändningarna under vardagar Må- Fr då man har "News programming". De religiösa program som sänds under helgerna kan skilja sig lite. En del sändingar är på andra språk, och det kan också skilja lite på frekvensvalet. De frekvenser som markerats med * annonseras i schemat som riktade till Europa.

VIETNAM Voice of Vietnam har bytt sin ena frekvens, och enligt Radio World sänder man nu:
1300-1400 9840 15010
1600-1630 9840 15010
1800-1830 9840 15010
1900-1930 9840 15010
2030-2100 9840 15010

Ja, det var allt för denna gången. Jag hoppas att det finns något av intresse. När ni får denna EA har vi fått sommartid, och en hel del stationer har ändrat tider. Jag vill också påminna om att det är dags för en engelsksändarlista nästa nummer. Och alla bidrag är som ni vet hjärtligt välkomna.

Ser förresten så här i sista stund att Radio Netherland på sin websida uppger att man gör en paus i relät via Luxemburg på 1440 under sommaren. Men hoppas vara tillbaka igen till hösten. Synd tycker Ray Woodward som tipsat mig om det. Själv har jag tyckt det var för sent för mej.

73 Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.