franson franson

Torget 4/97

För Kortvågslyssnare


Hej och välkomna till ännu en upplaga av Torget - din egen favorithörna i eterbruset. Det börjar kännas på allvar att våren är här. Fast det känns lite kallt trots allt. Minusgrader fortfarande under nätterna. Och det är attan vad det blåser. Antennparken i träden har dock inte blivit mer skadade. Den var redan delvis pajad! Så jag vet vad som gäller när det blivit lite varmare och mindre blåsande.

Som ni säkert inte kan missa har jag nu tagit ännu ett steg ut på Internet. Texten till Torget kommer i fortsättningen att läggas ut så fort sidorna är färdigskrivna. Så om ni inte vill vänta på att EA kommer så knappa in "index.htm" så hittar ni texten. Det rör sig dock bara om en ren textsida. Inget ytterligare arbete läggs ner på layouten. Äldre sidor kommer också att sparas. Så för tillfället finns alla årets sidor tillgängliga. Det finns länkar bakåt från den mest aktuella sidan. Har ni brådis så klicka in på måndag efter stoppdatum.

From nu läggs också Engelsksändarlistan ut på Internet. Denna kommer att uppdateras regelbundet. Det finns klickbara länkar till de stationer som har egna hemsidor. Vad som ytterligare kan byggas ut är jag inte klar med än. Men det kommer nog att ske ändringar. Det är, som man i datorkretsar säger, en betaversion som är upplagd. "http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm" är adressen.

Alla synpunkter, rättelser osv är varmt välkomna. Jag är mycket tacksam om alla som kollar in sidorna berättar vad du tycker. Om du har nytta av servicen, berätta för mej om det. Om du inte har någon nytta av servicen. Berätta det också för mej, och berätta gärna vad som kan göras för att det skall vara till någon nytta.

Det finns visst risker med att lägga ut sina hemsidor på Internet. I Danmark drabbades ca 11.000 kunder hos Telenor Nextel av att deras hemsidor raderades av misstag. En av deras kunder skulle flytta sina sidor och när han skulle radera de gamla så bidde det fel. Han raderade 11.000 andra sidor också.....


På kurs i Costa Rica?

Vill du åka till Costa Rica och lära dig mediakunskap och samtidigt förbättra din spanska? Radio for Peace International arrangerar i samarbete med FIRE (Feminist International Radio Endeavour) 3 olika kurser på ca 3 ½ vecka, 2 - 27 juni, 7 juli -1 augusti och 4 - 29 augusti.

Mediakursdelen består av 2½ timmars pass under måndag-torsdag och sker på både spanska och engelska. Och tonvikten är på feministiska frågor och på hur media kan användas för att förändra samhället. Spanskdelen av utbildningen är 4 timmar om dagen och sker i smågrupper. När man kommer till Costa Rica kollas kunskaperna upp och ni delas upp i grupper.

Det hela kostar $1080 och då ingår helinkvartering hos familj i Costa Rica och utflykter under kursen. Låter det intressant? Kontakta RFPI!

SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu for DX:are
Radio Miami International, WRMI, har naturligtvis också en försäljningsavdelning. Förutom WRTH, Passport osv så har man naturligtvis lite PR material för WRMI för den som vill springa omkring i sådant.

Baseball-keps med WRMI:s logo kostar 10$ och en T-shirt med samma logo kostar 15$ (L och XL) eller 17$ om du är mer av tältversion (XXL). Priserna inkluderar flygporto till valfri plats på vårt klot.

Om du tycker att WRMI är lämpligt att göra reklam för / stoltsera med så är adressen: Radio Miami International, P.O.Box 526852, Miami, Florida 33152, USA.

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld
Likriktningen inom den s.k. fria radion fortsätter tydligen. Classic FM i Stockholm är till salu. Brittiska Great Western Radio har gett upp efter motsvarande mer än 1 miljon $ i förlust förra året. De anställda är uppsagda och chefen har fått tre månader på sig att skaffa en ny ägare. Den andra fria (nåja Kinnevikägda) klassiska stationen Classic Radio gav upp och bytte format tidigare. Enligt SCDX.

Christian Science Monitor vill sälja Monitor Radio, inklusive WSHB och KHBI berättar Dave Kenny via BDXC. Det innebär inga direkta förändringar i programmen, men man söker nya ägare eller någon som vill hyra. Tidigast i slutet av juni kan vi märka några förändringar.

East Anglian Productions planerar att fira 30 års minnet av Wonderful Radio London med en specialsändning under tiden 18 Juli - 14 Augusti. Man har hos Radio Authority bett om tillstånd för att under en begränsad tid sända på mellanvåg 1134 kHz (Radio Londons ursprungliga sändare var på 266 meter). Sändaren skall finnas i ett övergivet Trinity House Light Ship ankrad vid Frinton-on-Sea, nära den ursprungliga ankarplatsen för Radio London. enligt pressmeddelande via Dave Kenny via BDXC.

De planerade nya reglerna för koncessioner på reklamradio i Sverige har också tills vidare satt stopp för att dela ut ett antal licenser för MV-sändare. Det fanns planer på ett 20-tal om vardera ca 1 kw. Regeringen vill ju ändra de nuvarande reglerna som bygger på att rätten går till högstbjudande, till att rätten skall delas ut till någon som uppfyller vissa krav (där även programutbud osv ingår). Dvs som i England m.fl. ungefär.

Jag läser i bladet om amerikanen som byggde sig en egen 15 kw MV- sändare. Allt för att komma med i Guiness rekordbok som den som haft den starkaste piratsändaren någonsin. Han gjorde också en engångssändning på julafton. Berättar i varje fall Adrian Petersen i Contact att DX News berättat. Huruvuda han kommer med i Guiness bok vet jag inte.

Kinnevik riskerar att förlora rätten att sända sina satellitkanaler från det Förenade Kungadömet. Hr Stenbeck utgår ju från London med sina kanaler (TV3, TV1000 osv) för att kringgå de svenska reglerna (som ju sätter stopp för reklam riktad till barn och reklam inne i programmen). Efter en dom i Europa-domstolen ska stationerna vara registrerade "hemma" och inte på en plats bara för att man länkar upp programmen därifrån.

En av de möjliga utvägarna ur Radio Australias problem är att stationen lever vidare, men bara på engelska och bara på satellit. Både VOA, BBC och DW har visat intresse för att komma åt sändarna.....
FRÅN TELEPRINTERN
Radio Bayrak på den turkiska delen av Cypern har bytt namn till BRT International. Är inte BRT upptaget av ett visst EU-land?

Christian Vision har nu tagit över Radio Nacionals anläggning i Chile. De 8 x 100 kw på KV skall repareras men antennerna är OK. Ska börja testa i april.

Country Music Radio som sänder via satellit idag skall börja använda 576 kHz med 500 kw från Lettland enligt en notis i Communication.

Uppgifterna om att Österrike dammat av sändaren på 1476 är inte riktiga meddelar Wolf Harranth.

Ännu en USA station har fått construction permit på KV. Charles C. Josey i Macon, GA har fått rätt till 50 kw på 11910. Okänd call-sign än. Religiöst förståss!

Gilfer i USA har dragit ner rullgardinen. Man öppnade dörrarna 1952, samma år som er red föddes.

Åsså ser jag att min gamle brevvän (Stanly) Mrefe Akpotu i Warri (Nigeria) har vunnit en radio i DW:s månatliga dragning. Det kunde väl jag ha fått göra.....

RCI:s framtid

Ett nytt svar har anlänt från Sheila Copps (Minister of Canadian Heritage - och därmed också ansvarig för RCI:s framtid). Detta som svar på mitt bekymrade brev om RCI:s framtida möjlighet att fortleva. Hon berättar då att RCI fått medel för ytterligare ett år, räknat från 1/4- 97. Under tiden skall RCI:s roll inom Canadas strategi för internationell information utredas. Och i ett bifogat pressmeddelande berättar hon att hon är stolt över att ha kunnat rädda RCI. Pengarna kommer bland annat från Utrikeshandelsministeriet, Försvarsdepartementet, "Canadian International Development Agency" (motsvarar väl vårt SIDA) och Sheila Copps eget ministerium.

Meningen är att man skall finna en lösning där man kan fortsätta att internationellt informera om Canada in i det 21:a århundrades med hjälp av ny och gammal teknik. Även privat kapital och frivilligorganisationers intresse skall utredas. Vad det innebär för RCI på kortvåg får vi se.

Fast något svar på likaledes bekymrat email till ansvariga i Australien har ännu inte anlänt.

FILMHÖRNAN

Torget tittar på film, video och TV

STRAIGHT TALK

1992 släppte Disney den här filmen med Dolly Parton. Dolly spelar Shirley Kenyon, danslärare i Flat River med tre kraschade äktenskap bakom sig (med samma man). När filmen börjar får hon sparken som danslärare (hon pratar mer med eleverna än lär dom att dansa). Hon bestämmer sig för att lämna pojkvännen och söka lyckan i Chicago. Efter många försök får hon äntligen jobb, som receptionist på WNDY-Radio, 1190 AM. Men redan första dagen när hon skall gå och ta en kopp kaffe blir hon av misstag kopplad ut i etern som telefondoktor istället för den dr Kendall som skulle börjat jobba samma dag. Och nu fick hon utlopp för sin förmåga att prata och sprida råd omkring sig till behövande (och icke behövande). Chefen gillade dock inte hennes handfasta råd till lyssnarna och hon får omedelbart sparken.

Men lyssnarna gillade det, och nästa dag hämtas hon i limousine för att fortsätta jobbet. Problemet är att hon ju inte är doktor. Men det är inget problem enligt chefen. Och en ny falsk bakgrund som Dr Shirley hittas på (mot Shirleys önskan). Och succén fortsätter!

En tidningsjournalist får nys på det hela och börjar forska, men sedan kommer romantiken in i bilden och så är den storyn förstörd.

Musiken till filmen (skriven och förståss sjungen av Dolly) finns utgiven på Hollywood Records. För det är väl där Dolly har sina tillgångar. Som skådespelare har hon bara två tillgångar....... Varken Dolly eller James Wood eller Griffin Dunne lyckas höja filmen från en bottennivå. Och det är med tvekan jag ger den två lurar. Det skall då vara för radioanknytningen och för Dollys musik (fast jag är ju ingen stor älskare av Dollys country). Jag undrar förresten varför det i eftertexten inte står vem som står för silikonen när det står vem som stått för kläder, hårarbete, golvsopning och öppnandet av dörrar?

kHz och MHz men inte mHz

Har ni funderat på varför vi skriver kHz (med litet k) men MHz (med stort M)? Ja, inte har jag funderat, utan det sker helt automatiskt. KHz (med stort K) ser man ibland, men mer sällan mHz. Det faller sig ganska naturligt vilket man skriver, tror jag. Men det finns en förklaring, läser jag i DX-Fokus.
k = Kilo (=1.000)
M = Mega (=1.000.000)
m = Milli (=1/1000).
Dvs, mHz skulle verkligen inte bli kortvåg. Jag har lite svårt med decimalerna, men det skulle väl motsvara en våglängd av 300.000.000.000 meter. Var hamnar vi då?

ÖNSKEUPPFINNINGEN

Idéer och galna uppslag från läsare,
er redaktör eller andra kluriga
I Kurier läser jag om min önskeuppfinning. Studenter i Münster i Tyskland har utvecklat en detektor som kan känna av när det är reklam i radion, och då automatiskt skruva ner volymen. Mojängen kan koppla bort ljudet helt, eller också koppla in någon annan ljudkälla, tex. en CD- spelare. Enligt studenterna (som naturligtvis studerar elektronik) kopplas apparaten in mellan mottagaren och förstärkaren med normala kontakter. Dvs man måste tydligen ha separata enheter.

Är det mer än jag som tycker att allra helst TV-kanalerna skruvar upp volymen när reklamen kommer! Är det för att vi ska höra ända in på toa när vi passar på att gå in där medan reklamavbrottet sätts in?

WORLD WAVES

WW - Din Reseguide till Engelska Program
Alla tider i UTC (SNT - 1 timme)
Med tanke på att vi bjuder på en Engelsksändarlista denna månaden så innehåller World Waves inga egentliga scheman. Utan jag har koncentrerat mej på lite programtips istället.

Skicka gärna in programscheman när ni får det. Eller tipsa mej (och andra läsare) om intressanta program som ni tycker även andra skulle vara intresserade av. Alla synpunkter är som vanligt av intresse. Hör av er!

Och glöm inte att Engelsksändarlistan nu finns utlagd på Internet. Den omfattar lite mer än den tryckta upplagan. Och uppdateras där regelbundet. Om du upptäcker ändringar eller har synpunkter så hör av dig. Även Torget finns i form av en ren textsida tillgänglig på Internet. Den läggs ut under söndag/måndag direkt efter stoppdatum.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har under maj-juni följande dokumentärer On/Fr.
* Första dokumentären för månaden är alltid på temat 50th Anniversary Celebrations och 7/9 maj får vi Highlights from the 50s.
* Gypsies in Holland 14/16 maj är en repris av ett reportage av Hélène Michaud om zigenarnas kamp för en plats i det holländska samhället.
* Under African skies med Jaldeep Katwala som är född i Kenya under den Brittiska kolonisationstiden. I programmet berättar han vad Kenyaner med asiatiskt ursprung tänker om den tid som gått. 21/23 maj.
* I Violent Woman berättar Mindy Ran om den ökande brottsligheten bland kvinnor i norra Europa. 28/30 maj. Observera att "norra Europa" inte som vi i Skandinavien kan tro är just Skandinavien utan det är den norra delen av den del av Europa som ligger söder om Skandinavien. Skandinavien ligger norr om norra Europa.
* 50th Anniversary Celebrations: Wim Kok är namnet på jubileumsprogrammet för juni. 1977 var Wim Kok facklig ledare, idag är han premiärminister. Programmet innehåller dels en 20 år gammal intervju, och dels en ny. 4/6 juni.
* Cities är en samproduktion med Irland och Skottland. Om förhållandet Amsterdam/Rotterdam, Glasgow/Edinburgh och Dublin/Cork. Sänds i tre delar 11/13, 18/20 och 25/27 juni.

Mellanvågssändningarna från Luxemburg fortsätter ett litet tag till:
2030-2230 1440
Men troligtvis tar det slut under sommaren. Det kostar för mycket. Engelskspråkiga redaktionen vill fortsätta, och hoppas att man kan göra så till hösten igen.

PORTUGAL Radio Portugal var det länge sedan vi nämnde programutbudet för. Så här är det, Må-Fr:
Må: Visitor´s Notebook
Ti: Musical Kaleidoscope
On: Challenge of the 90´s
To: Spotlight on Portugal
Fr: Listener´s Mailbag / DX Programme / Collector´s Corner
Läst i Contact från World DX Club.

STORBRITANNIEN BBC World Service lade om programmen nyligen så att det "bara" är tre olika kanaler. En för Asien, en för Afrika och en tredje för Europa, Amerika och Mellersta Östern. Och om man följt Write On så har som vanligt lyssnarna protesterat. Det är inte lätt att sända dygnet runt till hela världen och tillfredsställa alla lyssnare så att dom får sitt favoritprogram på lämplig lyssningstid. Själv retar jag också upp mej med jämna mellanrum.
Write On sänds sö 0905, 1205, 2105 och må 0305. Detta är alltså programmet där Nicola Barringer läsa lyssnarbrev. email adress är: write on@bbc.co.uk.
Om ni gillar Jazz så ska ett nytt Jazzprogram börja sändas 25 maj. Jazzmatazz som ska innehålla både musik och intervjuer. Sö 0730 och må 1130.
Waveguide som ju är det närmaste ett DX-px vi får från BBC sänds en gång i månaden. 22/23 april och 27/28 maj närmast. Ti 1730 och on 1230.
Konstintresserade kanske vill lyssna på A Private View där vi får följa med på besök hos en del privata konstsamlingar. Från 13 maj ti 0145 och 0915.
Om du gillar "a capella" sjungande kanske In Good Voice kan vara intressant. 6 delar från 3 maj, lö 1901.
I Born a Girl får vi följa 6 tonårsflickor runt världen. Börjar 22 maj, to 0545, 1130 och fr 0915.
Hong Kong: Imperial Orphan handlar naturligtvis om Hong Kong. I 6 delar från 18 maj, sö 1701, ti 0630 och 1130.

SYDAFRIKA Stocks and Funds Radio, även kallad The Investment Channel ifrågasätts på en del håll. Radio Netherlands Media Network har kollat upp företaget. Ägaren satt 1971 två år i fängelse för bedrägeri och har sedan dess lämnat lite konkurser och andra misslyckade affärer bakom sig läser jag i DX-Fokus.

Sändningarna har i varje fall kommit igång (jag har hört dom några gånger), och man anropar en adress i Lichtenstein....... och det är ju något som ökar förtroendet, eller?

Senaste schemat (se engelsksändarlistan) har krympt och riktar sig bara till Mellersta Östern.

SYDKOREA Radio Korea International har infört en ny typ av service. "toll-free" fax nummer runt om i världen för rapporter, brev, kommentarer och tävlingssvar. Det närmaste numret för oss är i Finland: 0800-11-8298.

UNGERN Radio Budapest International plockar vi lite programnytt från senaste programtidningen.
Agenda for change sänds varannan vecka lördag (?) och måndag (2100). Handlar om förändringen av NATO sett ur ett ungerskt perspektiv.
Anniversary 40 är ett brevlådeprogram med firandet av 40-års jubiléet som tema.
DX Show sänds nu söndagar 2100 och onsdagar 1900.

RADIO JAPAN

UTC  Måndag      Tisdag      Onsdag      Torsdag      Fredag      Lördag     Söndag

0000  News       News       News       News       News       News      News
 &  44 Minutes    44 Minutes    44 Minutes    44 Minutes    44 Minutes    Weekend Break Let´s learn Japanese
0600  Close up     Close up     Close up     Close up     Close up            Profile
 &   Guest interview  Guest interview  Guest interview  Guest interview  Guest interview
1700  Tumbling dice   Tumbling dice   Tumbling dice  Tumbling dice   Tumbling dice
    News commentary  News commentary  News commentary  News commentary  News commentary

0500  News       News       News       News       News       News      News
 &  Asian Top News  Asian Top News  Asian Top News  Asian Top News  Asian Top News  Asian Weekly  Hello from Tokyo
0700  Sound of Asia   Enjoy Japanese  Music Reflections Enjoy Japanese  Music Beat


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.