franson franson

Torget 6-7/97

För Kortvågslyssnare


Hej och välkomna till sommarupplagan av Torget. I dagens återvinningstider omdöpt till EA:s kompostavdelning. Här kan vad som helst läggas. Nåja, vad som helst var väl en överdrift. Jag slänger inte vad som helst i min trädgårdskompost heller. Det pågår förresten krig i er reds trädgård. Ett par duvor har bestämt att dom vill bygga sitt bo i ett av våra päronträd. Som hyresvärd är vi inte särskilt glada över detta. Om inte för andra anledningar, så är det blivande boet placerat nästan exakt rakt över Kevins favoritplats - hängmattan mellan det aktuella päronträdet och ett närliggande äppelträd. Alltså rivs det aktuella bygget ca två gånger per dag. Och det har pågått en tid nu. Men dom förbaskade duvorna ger sig inte. Och dumma är dom också. Istället för att bara plocka upp byggmaterialet som ligger under trädet (det skulle idag nog räcka till en hel radhuslänga) så letar man nytt på andra håll. Par duvor förresten. När jag sett dom göra fler duvor tycker jag dom verkar vara tre. Sysslar duvor med gruppsex?

Och på tal om sex, det verkar som om EA börjar ta upp striden med herrtidningarna. Tyvärr är det er red som startat. I EA 4 illustrerade jag en recension av en film med Dolly Parton med en bild på hennes två största tillgångar (manipulerad - jag tyckte tillgångarna såg små ut.....). I femman ger JAL igen med att gammalt QSL från Radio Diana med en (manipulerad) bild på Lady Di:s behag. Vem blir nästa? Jag såg i någon tidning att det på Internet dykt upp äkta (men smygtagna) bilder på ännu hemligare delar av stackars Lady Di. Tänk vad tekniken är underbar!

Ser förresten att det varit premiär på filmen om radioprataren Howard Stern. I rollen som Howard Stern ses Howard Stern. Private Parts heter filmen. Och av de recensioner jag sett så verkar den ha fått bra kritik. Jag skall försöka få en möjlighet att titta på den om den nu kommer till "en biograf nära mej". Det är ju tyvärr så att det är många filmer som inte når långt utanför Stockholm (eller i goda fall Göteborg/Malmö). Annars får vi väl vänta på Video upplagan. Den brukar ju komma någon vecka efter......


Finit för HCJB via Pifo

Det ska byggas en ny flygplats i Ecuador. Och HCJB har därför uppmanats att avveckla sin sändaranläggning i Pifo. Sändaranläggningen kommer nämligen att ligga i vägen. HCJB köpte marken 1951, och har länge känt till planerna.

Nu gäller det att utarbeta en policy för framtiden. Idag har HCJB 11 kortvågssändare i Pifo. Men vad som händer om de 3-4 år som det kommer att ta för HCJB och bygga upp något nytt det vet vi inte.

Det är osäkert om det blir en ny lika stor anläggning i Ecuador. Kanske ska man placera sina sändare "närmare" lyssnarna. Kan det vara så att ryktena om köp av mark i USA, Australien, Zambia eller vad det nu är för länder som nämnts har med den här saken att göra?

Vissa uppgifter gör gällande att sändningarna mot Europa eventuellt flyttas till någon anläggning här (Norge eller Ryssland nämns). Samma med Nordamerika, någon anläggning där utnyttjas. För Latinamerika funderas på något annat land än Ecuador. Endast en mindre anläggning i Ecuador för lokalt bruk kan kanske bli aktuell.

Men då blir det ju inte "Andernas Röst" längre. Då blir det ju bara en av flera distributörer av religiöst dravel.


Investment Channel

Som en avslutning (antagligen) på historien om Investment Channel, eller Stocks and Funds kan berättas om stationens version av varför dom avbröt samarbetet med SENTEC.

Det ursprungliga kontraktet var på 2 år. Men efter 7 veckor avbröts det av Stocks and Funds med omedelbar verkan. Jerry Hoffman "president of Stocks and Funds" uppger att man fått en mycket bra respons från intresserade investerare runt om i Afrika. Men telefoner och fax fungerar dåligt mellan Afrika och USA. Det skulle ta för lång tid att upprätta en kontakt med intressenter för att motivera en fortsättning. Någon motivering som tydde på dåliga finanser eller dålig mottagning fanns inte. Allt berättat av Hans Johnson i Cumbre DX via diverse källor.

Framkommer inte någonstans om SENTEC fått betalt.....


SOHL PÅ WEBBEN
http://www.algonet.se/~sohl
Engelsksändarlistan - Hialösa - Torget

Vill du höras på kortvåg?

Ludo Maes som ligger bakom Transmitter Documentation Project har på sin webplats startat en ny service. Han förmedlar sändartid! Dvs på sidan finns en lista över kortvågssändare som finns tillgängliga för uthyrning. När jag gick in och tittade idag finns det följande erbjudande:
50 kw i USA
100 kw i Georgien
30 kw i Costa Rica
10 kw i Brasilien
100/250/500 kw i Sydafrika

Och jag vill säga att initiativet är inte alls dumt. Jag tycker mej se en ständigt ökad trend mot att man hyr sändningstid lite varstans. Listan är ju inte komplett, det vet ju vi DX-are. Men det är ju bara i sin linda än. World Music Radio från Sydafrika. Ett antal irländare från både USA och Tyskland. VOM från Ryssland. Det är bara tre icke religiösa exempel på mindre organisationer som hyr tider över sändare på andra håll i världen. Tyvärr är det ju mest religiösa som ligger bakom.

Det är också möjligt att sätta upp sig och ha önskemål. Men den tabellen var tom när jag var in och kollade.

En annan service är förmedling av sändare. Det finns en lista på 15 tillverkare av kortvågssändare med effekter mellan 0,25 kw till 500 kw. Det finns en lista på begagnade sändare till salu (för tillfället 7 olika sändare av två olika typer, alla på 10 kw från 1980-talet). Och det finns en möjlighet att sätta upp sig om man är på jakt efter en sändare. Tre intressenter, i Nederländerna, Mongoliet och Tyskland verkar vara på jakt efter KV-sändare.

Ska vi ta och skramla ihop pengar och starta Voice of SDXF....


Programscheman

Jag har tidigare skrivit om Ian McFarland och Marbian Productions service. 2 gånger om året kan man få sig tillsänt en bunt programscheman från olika stationer. Det hela finansieras med att det också kommer en del reklam för radiofirmor och motsvarande. Tyvärr kunde man hoppas på att fler stationer deltog. Men det tar väl ett litet tag att få igång servicen. Och Ian är ju beroende av att stationerna vill delta och förse honom med scheman.

Nu ser jag på TRS webplats att Ian har flyttat och det är en ny adress för Marbian som gäller. Är du intresserad så skriv till den nya adressen:
Marbian Productions International
Box 41063
2529 Shaughnessy Street
Porot Coquitlam, BC
Canada V3C 5Z9
OBS att man måste skicka in en ny anmälan varje gång.


SSB sändningar i framtiden

I Radio Budapest DX-News läser jag om den tilldelning av frekvenser uteslutande för SSB sändningar som WARC gjort. Enligt WARC (World Administrative Radio Conference) ska följande frekvensområden uteslutande användas för SSB sändningar.

28 mars 1998 - 31 december 1999
13570-13600
15760 15800
18970-19020

1 januari 2000 - 30 mars 2005
13570-13600
15750-15800
18900-19020

1 april 2005 - 31 mars 2006
9500 - 9550
12000-12050
13770-13800
15550-15600
17550-17650
21750-21815
26000-26100

1 januari 2007 - -
9500 - 9550
11975-12050
13725-13800
15450-15600
17550-17700
21700-21850
25950-26100

Ska vi enas om att vi gör en uppföljning om 10 år och kontrollerar om dessa planer kommer att fungera. Tillåt mej att ha vissa tvivel om den saken......


TÄVLINGSDAX

Att tävla gillar vi

En påminnelse om NORDX-97 kan kanske vara på sin plats. Helgen 17-19 oktober har våra norska vänner förlagt tävlingen om Nordisk mästare till. Om du vill delta ska deltagaravgiften på 90 kronor betalas in till Umeå Kortvågs-klubb på pg 48 23 28 - 2. Senast den 30 september.

Vill du veta mer så kontakta DXLC på adressen PO Box 7080 Vesteiene, N-4602 Kristiansand uti Norge. Ta chansen och försök klå er favoritredaktör! Jag hade tänkt fösöka anmäla mej men misstänker att det går som sist, och det håller vi tyst om.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

I början av juni gjorde Country Music Radio under en kväll en test från Rigas 500 kw sändare i Lettland på 576 kHz. Mottagningen i Lettland var bra. Men syftet var att nå England, och det gick inte lika bra. Pga dåligt underhåll av sändare och ledningar kunde inte full effekt utnyttjas sas det, men det är väl tveksamt om 576 är bästa frekvensen för att nå England.

Radio Australia är räddade för åtminstone en tid till. ABC:s styrelse har beslutat att anslå pengar så att man kan fortsätta sända till Asien och Pacific. Och inte bara på engelska. Men anslaget sänks till mindre än hälften. Och likaså kommer mer än hälften av personalen att få gå. Sändningarna på franska, thailändska och cantonesiska slopas. Darwin anläggningen ska inte användas mer.

Tidigare nämnda jubileumssändning från Radio London blir den 18/7 - 14/8 på 1134 kHz. Man har fått en s.k. RSL, Restricted Service Licence för denna tiden. Om du vill veta mer kan du titta in på den internetsida som lagts upp på: http://www.channel9.demon.co.uk/RadioLondon/RLnew.htm.

Joe Costello, ägare till WRNO, som avled för en tid sedan hade testamenterat stationen till Loyola Universitetet. På sin dödsbädd meddelade han att stationen däremot skulle gå till ärkebiskopen. Lyckligtvis är nämnda universitet underställt just samma ärkebiskop. Det är dock oklart om man behåller stationen eller kommer att sälja den.

WGTG tvingades stänga under en period sedan befolkningen som bodde runt om hävdat att strålningen från sändaren skadade en pojke som led av Downs Syndrom. Sedan FCC gjort mätningar som visade att man underskred både gällande nivåer och kommande regler har man återupptagit sändningarna. Enligt Hans Johnson, Cumbre via Communication.

FRÅN TELEPRINTERN

All India Radio planerar en reläanläggning i Västafrika eller Västindien för att nå Amerika bättre.

Voice of Greece planerar relä via VOA Greenville eller Delano .


Med Kortvåg till hands
är det nästan omöjligt
att ha tråkigt !

WORLD WAVES

WW - Din Reseguide till Engelska Program

Alla tider i UTC (SNT - 1 timme)

En och en halv sida av material om våra älskade engelsksändare. Om ni har tillgång till Internet vill jag rekommendera att ni tar en titt då och då på Engelsksändarlistan där. Den uppdateras mycket ofta. Ibland flera gånger per dag. Och om ni upptäcker felaktigheter så hör av er. Det krävs hjälp om den skall hållas ajour. Ni är också välkomna med synpunkter på utformning. Om ni har problem med att läsa den på era egna skärmar osv. Håll också gärna ett öga på Hialösa DX-News. Här läggs ut en hel del programtips som inte hinner med i EA. Även här kan det ske ändringar och tillägg varje dag.

EKVATORIALGUINEA Radio Africa/Radio East Africa ser jag att nytt schema för i den Mexicanska Aztlan från Nayarit DX Club (som jag får från en brevvän i Mexico)
0900-1300  15190 (Radio East Africa)              lö-sö
1000-1300  15190 (Radio Africa #2)               må-fr
2000-0030  7190 (Radio Africa)
IRAN Voice of Iran har gjort lite ändringar i schemat. Detta är vad Contact har att berätta:
1100-1200  7180 9585 11875 15260
1530-1630  7215 9550
1930-2030  7260 9022
2130-2230  6165 6175
IRLAND RTE Abroad är numera en av tre stationer/program på kortvåg från Irland på engelska:
0900-0930  5070 (via WWCR)                   må-fr
1000-1030  5070 (via WWCR)                   lö sö
1830-1900  12160 (via WWCR)                   må-fr
1900-1930  12160 (via WWCR)                   lö-sö
IRLAND West Coast Radio Ireland är nästa station, som reläar sina program från Jülich i Tyskland.
0100-0200   9875Jü  /NA/                      to
1500-1600   6175Jü  /Europa/                    lö
1900-2000   15625Jü /Afrika/                    to
IRLAND Emerald Radio är den tredje och nyaste. Dessa program görs av Radiostuderande vid Senior College i Ballyfermot, Dublin.
0800-0830   5070 /Au/  (via WWCR)                sö
1900-1930  12160 /Eu NA/ (via WWCR)                lö
Det hela är ett multimediaprojekt och programmen kan också höras via Internet. Kolla in http://www.emeraldradio.com/. Som ni ser kolliderar schemat delvis med RTE:s, och jag har tyvärr inte hunnit kolla upp om det kan vara någon av tiderna som kanske är fel

KINA China Radio International har bytt någon frekvens, så här tar vi det kompletta schemat för Europa:
2000-2100   6950 9920
2100-2200   6950 9920
2100-2130*  3985s
2200-2300   9880r
MALTA Voice of the Mediterranean/Radio Melita verkar vara det schema som VOM numera sänder efter.
0100-0200  13605  /NA/             må
0200-0330  15550 17570 /As-Pac/        sö
1900-2000  9765 12060 /Eu-MÖ/        lö-to
1900-2000  9810 /NA/              sö
schemat är "stulit" ur Communication.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands ska sända följande dokumentärer i sommar:
* Albania, om det tidigare isolerade lilla landet på Balkan. 9/11 juli berättar Eric Beauchemin mer.
* Beyond the broken axe handlar om de fruktade nordmännen, dvs om hur Vikingarna har påverkat Europa sedan år 793. 16/18 juli.
* Okänt px 23/25 juli.
* 50th Anniversary celebrations: highlights from the 70s är augusti månads jubileumsprogram som sänds 30 juli/1 augusti.
* Indian Independance och Pakistan Independance är två program om 50 års jubileet av de båda ländernas självständighet. Dheera Sujan (vars familj själv blev splittrat när den brittiska kolonin Indien splittrades) berättar om detta 6/8 och 13/15 augusti.
* Legacy of the Secret Police handlar om vad som hänt i östra Europa efter ridåns fall och när hemliga polisens grepp släppt. Hur har man behandlat detta fram till idag? 20/22 augusti.
* The Belgians 27/29 augusti om holländarnas fattigare och mindre intelligenta kusin. Ja, så ser visst holländarna på saken.
* 50th Anniversary celebrations: Back to University gör om ett 50 år gammalt reportage om universitetslivet i Holland. 3/5 september.
* Sohl are only five years behind om redaktören som idag fyller 45, och alltså föddes 5 år senare, sänds inte den 6 september.
* Take the Low Road om "Pieterpad", vandringsleden från Hollands norra kust till Limburg i söder. Det är James McDonald som fått äran att göra den promenaden. 10/12 september.
* Social cost of Transformation. Eric Beauchemin ska berätta om att förvandlingen från centralstyrda ekonomier till marknadsekonomi i östra Europa inte blev så lätt som man trodde. Det är många som fått betala dyrt. Sänds 17/19 september. Jag trodde det skulle handla om kostnaden för att anpassa ekonomierna inom EU till ekonomerna och kapitalets EMU-dröm.
* Indian Tiger Extinction med Dheera Sujan den 24/26 september handlar om Tigern i Indien.

PAKISTAN Radio Pakistan har bytt frekvenser, så här är deras aktuella schema så vitt jag kan se:

0800-0900 15465 17865
1100-1120 15465 17865
1700-1800 5825 11570

Ja, det var vad vi hade att bjuda på denna gången. Om du tycker att det var magert så är det ditt eget fel. För du glömde ju stoppdatum för bidragen, eller........

RADIO FRANCE INTERNATIONALE

UTC  Måndag       Tisdag       Onsdag       Torsdag       Fredag       Lördag       Söndag

1200 RFI Europe     Books        France today    Sports       Weekend       Focus on France   Asia File
   Arts in France   Discovery      RFI Europe     The bottom line   Sports       Spotlight on Africa Club 9516
   Sports       Land of France   Health concerns   North/South               French lesson
   Insight       Echoes from Africa The Americas    eller Planet earth           A listeners´ letter
             Sport        A listener´s letter Paris promenade
-1255                     Sports       A listener´s letter

1400 RFI Europe     Books        France Today    Sports       Weekend       Focus on France   Insight
   Arts in France   Discovery      RFI Europe     The bottom line   Sports       Asia file      Every woman
   Sports       Land of France   Health concerns   North / South              French lesson    Paris promenade
   A listeners´ letter A listeners´ letter Silkroads      eller Planet earth           A listener´s letter Club 9516
             Sports       eller Counterpoint Film reel
-1455                     Sports

1600 RFI Europe     Books        France today    Sports       Jumbo        Focus on France   Every woman
   Arts in France   Drumbeat      RFI Europe     North/South     Film reel      Spotlight on Africa Insight
   Sports       Land of France   The bottom line   eller Planet earth The Americas    French lesson    Paris promenade
   A listeners´ letter A listeners´ letter Health concerns   Discovery      A listeners´ letter           Club 9516
-1655           Sports       Sports       Echoes from Africa Sports

1700 Insight       Arts in France   Drumbeat      Land of France   North / South    Paris promenade   Film reel
   Echoes from Africa Jumbo        Books        The bottom line   eller Planet earth Asia file      Spotlight on Africa
   Health concerns   RFI Europe     Discovery      The Americas    Every woman
                                           Silk roads
-1730                                         eller Counterpoint

Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.