franson franson

Torget 8/97

För Kortvågslyssnare


Hej, efter senaste bombattentatet i Jerusalem ville Israels Säkerhetstjänst jamma Voice of Palestine. Och man begärde att IBA (Israel Broadcasting Authority) skulle ställa en MV-sändare till deras förfogande. Men IBA vägrade. Militären planerar nu att köpa en egen MV sändare för jamming. Ovanstående hör jag berättas om från BBC monitoring via World Wide DX-Club. Någon annanstans har jag sett att Radio For Peace International nyligen utsatts för jamming.

Nästa ämne ska bli Internet som det kommande stora informationsmediet. Hur många av er som har Internetanslutning tycker att nyhetsgrupperna är en viktig informationskälla? Jag läser i stort sett dagligen rec.radio.shortwave. Vad handlar den om då? Jodå, det förekommer kortvågsmaterial. Enkelt uttryck kan man dela upp innehållet i fyra delar: Kortvågsmaterial, Mottagarmaterial, Radio, men inte kortvåg samt Inte ens radiomaterial. Att gruppen är totalt dominerad av amerikaner får vi väl stå ut med. Men dom verkar tycka att radio.kortvåg är ett mycket vitt begrepp. Mellanvåg, Scanning osv hör visst också dit (trots att det finns grupper för det). Och långa (ganska roliga i och för sig) politiska inlägg från amerikanska högerextremister. Clinton är kommunist och Hitler borde komma tillbaka och liknande intelligenta inlägg. Och detta ska vara framtidens informationsmedium.....


Usch vad tiden går

Jag såg i Radio Budapest programtidning (Radio Budapest firar i år att deras DX program fyller 40 år) att även vännen Björn Fransson i år ska fira 40 år som DX-are. Detta fick mej själv att titta i det gamla material jag har. Och ser att jag själv några månader senare (i mars 1998) firar att mitt första QSL är 35 år gammalt. Och ännu ett år senare firar jag att jag varit redaktör för Eter-Aktuellt i 20 år. Men dit är det som sagt två år, så vi får se om jag och EA överlever tills dess. I och med förra numret hade jag skrivit EA i oavbruten följd i 18 år. Tänk att ni stått ut med mej så länge.

Och som vanligt ligger jag steget efter Björn. Den första EA utkom 1965, och redan då var Björn redaktör. Magister Fransson (figuren i rubriken ni vet) dök upp i nr 10/1966 första gången. Björn hade döpt den till Magister Fransson. Själv har jag alltid kallat den Herr Fransson.

För de som inte var med på den tiden skall jag kanske säga att Torgets föregångare, Mest för novisen var Björns skapelse. När jag dök upp inom svensk DX-hobby på allvar satt Björn här i Åstorp och skrev Mest för novisen.

Ska vi se om vi är kvar om två år? Både Björn och jag!


DX-are får påsar under ögonen

Radiomuseum

Det finns flera museér med radiomaterial. Är du ute och turistar kan det vara värt ett besök på några av dessa om du har vägarna förbi. Det är inte bara Tekniska muséet i Stockholm, Radiomuséet i Göteborg, Motala, Hörby osv som kan vara värt ett besök. Jag har fått ett tidningsklipp ur Smålandsposten om ett museum i Rydaholm (17 km norr om Alvesta vid väg 27). Här finns sedan tidigare Rydaholms Bilmuseum. I anslutning till detta har det öppnats en gammal radioaffär med utställning av gamla radiomottagare. Rydaholms Bilmuseum firar nästa år 30-årsjubileum står det. Och det kan väl vara värt ett besök.

Har ni andra tips på platser att besöka? Hör av er!


World of Radio

Schemat för Glenn Hausers World of Radio från sista Juli är följande:
Via WWCR:  To 2030 på 15685
      Lö 0530 på 5070  0605 på 3210  1130 på 5070
      Sö 0900 på 3210  2330 på 5070
      Ti 1230 på 15685
Via RFPI  Fr 2000
      Lö 0400, 1100, 1800
      Sö 0200, 0900, 2300
      Må 0700
      Ti 1900
      On 0300, 1000
15050 1900-0500, 7385 2200-1200, 7585-USB 0000-1200.
Via WGTG  Ti 0400 på 5085-USB

Så kan det gå

I den Brittiska Contact läser jag för länge sedan ett brev från den Sydafrikanske DX-aren Bob Aley. Han och några vänner i den lokala DX-klubben gjorde en DXpedition till en Noshörningspark. Ingen elström, inga störningar från civilisationens störningskällor. Bara sprakandet från den öppna elden mellan tälten. Radiomottagarna drevs från medtagna bilbatterier.

Plötsligt hördes ett nytt okänt burrande! Hade någon en generator med sig? Nej, det var inte tillåtet. Det visade sig efter kontakt med parkens personal finnas nya innevånare i parken - Lejon! I fortsättningen, berättar Bob, satt alla mycket närmare elden under resten av natten.

Är det någon av DXpeditionerna i Norrland som haft besök av björnar, vargar eller folkilskna renar månne? Fast det är klart, av rent praktiska skäl (temperaturen ni vet) brukar vi hålla oss inomhus!


Voice of Free Nigeria

Var sänder Voice of Free Nigeria från? Från början trodde man att det var via Sydafrika. Men så är det inte. BBC Monitoring har gjort försök att spåra sändaren och kommit fram till att den inte kommer via någon BBC/VOA anläggning eller SENTEC i Sydafrika. Sändaren finns någonstans kring Västra Medelhavet / Nordvästra Afrika. Nästan helt säkert i Afrika. Den finns inte i Marocko. Möjligen Libyen men troligtvis inte av politiska skäl. Kadaffi har för goda förbindelser med juntan i Nigeria. Algeriet är möjligt, men sändaren är egentligen för stabil och har för bra modulation för att stämma in på algeriska sändare. Tunisien är också möjligt, men dom har traditionellt inte hyst dylika sändare.

Info via Chris Greenway via BDXC epostlista.

För övrigt lyssnar jag just på ett program från RFI om Fela Kuti. Nigerias kanske mest politiska musiker som dog helt nyligen. Han var en nagel i ögat på många regimer i Nigeria. Och har fängslats och misshandlats många gånger. Jag får nog lägga på nå´n gammal platta med honom.


Marbian Productions Intern.

Ian McFarlands projekt med att skicka ut paket med sändningsscheman har jag berättat om tidigare. Jag har från Olle Alm fått ett brev som ger lite mer information, och en kopia av ett brev från Ian McFarland med mer information.

Ian berättar att man under de gångna två åren sänt ut över 9.000 paket med scheman (till 73 länder). För att få dessa paket måste man anmäla på nytt inför varje paket. Ett nytt paket görs färdigt inför varje schemaperiod, dvs 2 ggr per år.

Får Ian dina adress senast den 15 oktober är du garanterad att få vinterpaketet med flyg så snart det är färdigt. Vilket är beroende på när de deltagande stationernas material har kommit in.

Adressen är: Marbian Productions International, P.O.Box 41063, 2529 Shaughnessy Street., Port Coguitlam, BC, Canada V3C 5Z9.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

Media Network från Radio Netherlands sände för några månader sedan ett program där man granskade The Investment Channel (som sände från Sydafrika några månader) och dess ägare. Programmet var ganska kritiskt då man hittat en del tvivelaktiga affärer tidigare. Det resulterade i klagomål från stationen till den holländska ambassaden. Bland annat skulle Jonathan Marks vara en Brittisk hemlig agent......

I Australien har det bildats en Australian DX Federation. Medlemsklubbar är Australian Radio DX Club (ARDXC), South Pacific Union of DXers (SPUD) and the International Correspondence DX Group (ICDX). Man har tänkt att ge ut en gemensam tidning, "Australian DX Listener" (ADXL).

FRÅN TELEPRINTERN

World Music Radio, som sänder från Sydafrika hoppas på att övergå till dagliga sändningar från november.

Chuck Harder som ligger bakom For the People har en KV-sändare på gång. 50 kw från Florida är nästa kortvågsamerikan berättar Glenn Hauser.

Radio Prague slopar vid årsskiftet sändningar på tyska, franska och spanska. Engelska och tjeckiska kvar sedan.

Voice of Greece har fått 5 x 250 kw från USA. Sändarna kommer från RFE:s stängda anläggning i Gloria, Portugal. 3 ska placeras i Avlis och 2 i Thessaloniki.

WVHA har nu stängt helt. Elbolaget stängde av elen och advokater har tagit över anläggningen.


SWEDX

Nu är [SWEDX] tillbaka i form av en epostlista! Har du saknat ett bra svenskt forum för att diskutera, fråga och tipsa om DX och radio? Nu finns möjligheten att på ett enkelt och snabbt sätt skicka och ta emot epostmeddelanden helt gratis.

En epostlista fungerar så att alla meddelanden går till en dator som i sin tur distribuerar e-brevet till alla prenumeranter. Vem som helst kan prenumerera på [SWEDX] genom att skicka ett speciellt meddelande (se nedan) till datorn som hanterar listan. Det går också att genom en mängd olika kommandon bestämma hur man vill ha sina post. En lista på några olika kommandon kommer automatiskt i samband med prenumerationen.

Flera från SWEDX BBS-tid saknar de öppenhjärtliga diskussionerna och de informativa meddelandena som förekom där.

För att prenumerera på [SWEDX] skickar du ett e-brev som ser ut så här:
-------------
To: listserv@smultron.ease.algonet.se
From: din@epostadress
Cc:
Subj:
------------
SUBSCRIBE SWEDX Förnamn Efternamn

Bekräftelse kommer omedelbart på din begäran liksom ett välkomstbrev med allehanda information.

Allt enligt meddelande från Lennart Deimert. Så vill du veta mer så kontakta honom på ltd@boren.se

Det finns plats för fler inom SWEDX! Har du inte redan anmält dig men har Internet anslutning tycker jag du ska göra det. Bland de ämnen som har diskuterats än så länge finns bland annat Antenner, e-post QSL, EA:s framtid, SDXF:s framtid samt naturligtvis rena tips och nyheter.


KING OF GAIN

Melodi: King of Pain - The Police

There's a little grey Drake on my desk today
It's the same old rig as yesterday
I have a quarter wave with a nice ground plane
It's a little short and there is no gain

  I have stood here before inside radio shack.
  With the clerk saying nothing but a painful "ACK!"
  I guess I'm always hoping I won't return again
  But it's my destiny to be the king of Gain

There's a little iron on the roof today
That's my stuff up there.
There's a new GDO on my roof today
That's my stuff up there.
What's the impedance, I just cannot say
That's my "V" up there.
It's got twenty traps, well you don't say
That's my "V" up there.

  I have stood here before inside Radio Shack.
  With the clerk saying nothing but a painful "ACK!"
  I guess I'm always hoping I won't return again
  But it's my destiny to be the king of Gain

My antenna tuner just don't seem to work.
That's 7 Megahertz
My wife keeps saying I'm a total jerk.
That's 7 Megahertz
Why am I hearing a McDonalds clerk ?
That's 7 Megahertz
Why is my lawyer wearing a goofy smirk ?
That's 7 Megahertz

  I have stood here before inside Radio Shack.
  With the clerk saying nothing but a painful "ACK!"
  I guess I'm always hoping I won't return again
  But it's my destiny to be the king of Gain

There's a signal on 49 with the sidebands washed out
There's CW on 160 metres ham no doubt
I hear a man calling out from Albania
I think I am going insainia

  King of gain
  I will always be the king of gain ..........

(alternativ refräng för radioamatörer)

  I have sat here before inside of my ham shack
  I am so tired I want to hit the sack
  I guess I'm going to miss a night's sleep again
  'Cause my destiny to be the king of gain

 /Adam Trent Phillips via rec.radio.shortwave/

Publicerad med tillstånd från Adam, som gärna tar emot synpunkter via email: bb099@cleveland.Freenet.Edu


WORLD WAVES

WW - Din Reseguide till Engelska Program

Alla tider i UTC (SNT - 1 timme)

Ja, välkomna igen till en ny omgång av World Waves. Med vad jag hoppas ett lagom intressant material. Trots en lång sommar är där dock inte så mycket att berätta. Fast jag har nog missat en del trots allt. Och om jag skulle ha gjort det, så är det bara att höra av sig. Per brev, telefon eller email. Det påstås kunna gå via fax oxå, men då måste man ringa först, så vi slopar den idén.

AUSTRALIEN Radio Australia tvingades ju skära ner radikalt i somras. Darwin anläggningen stängdes och flera språk slopades. Här är vad jag kan se hela det engelska schemat. Som ju tyvärr ger sämre mottagning för oss här i Europa. Det är väl bara att söka bland frekvenserna:

0000-0200  12080 13605 13755 15365 15415 17750 17795
0200-0400  12080 13605 15240 15365 15415 17750 17795
0400-0600  12080 13606 15240 15365 17795
0600-0800  12080 13605 15240 15365 15415 17750 21725
0800-0830  5995 9580 9710 12080 15365 15415 1775021725
0830-0900  5995 9580 9710 11640 12080 15365
0900-1000  9580 11640
1000-1100  9580
1100-1200  6080 9580
1200-1400  5995 6080 9580 11800
1400-1500  5870 5995 9580 11800
1500-1600  5870 5995 9415 9580 9615 11660 11800
1600-1700  5870 5995 6080 9415 9615 11660
1700-1800  5870 5995 6080 9415 9615 11660
1800-1900  5870 5995 6080 7240 9415 9615 11880
1900-2000  5995 6080 7240 9415 961511880
2000-2100  5995 7240 9415 9615 11880
2100-2130  5995 7240 9415 9615 9660 11880 12080 15365
2130-2200  7240 9615 9660 11695 12080 15365 13755
2200-2300  11695 13755 15365 17795
2300-2400  11695 12080 13755 15365 17750 17795

KROATIEN Croatian Radio har börjat hyra tid över Jülichsändarna. Enligt deras websida ska dom ha detta schema nu:

0100-0300     5895 9520j
0300-0500     5895 9495j
0500-0600     5895 7165 9830
0600-0900     5920 7165 9830
0900-1100     5920 7165 9470j 9830
1100-1130     5920 7165 9830
1130-1500     5920 7165 13830
1500-1800     5895 7165 13830
1800-2000     5895 7165 9595j 11635
2000-2200     5895 7165 11635
2200-2300     5895 11635
2300-0100     5895
Engelska nyheter sänds 0803, 1003, 1403 och 2303, söndagar 0903, 1403 och 2303.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har under början av hösten följande dokumentärer att erbjuda:
* Take the Low Road ger en chans att följa James McDonald medan han vandrar på "Pieterpad" från Hollands norra kust till Limburg i söder. 10/12 september.
* Social Cost of Transformation ska berätta om hur förändringen av östeuropas centralstyrda ekonomier till marknadsekonomier inte alltid varit lätt. Eric Beauchemin försöker i varje fall 17/19 september.
* Indian Tiger Extinction 24/26 september handlar om hotet mot/från den Indiska tigern. Dheera Sujan har varit hemma och hälsat på.
* 50th Anniversary Celebrations: The Classics är titeln på oktober månads jubileumsprogram. 1/3 oktober skall det sändas.
* You are what you eat är en andra 3-delad samproduktion med Skottland och Irland. Skall handla om matvanor i de olika länderna. Sänds 8/10, 15/17 och 22/24 oktober.

SYDAFRIKA Channel Africa har jag fått ett schema för från Mikael. De engelska programen skall sändas så här:

0300-0330   5955      East & Central Africa
0400-0430   5955      Southern Africa
0500-0530   9675      West Africa
0600-0630   11900     West Africa
1600-1630   6120      Southern Africa
       9685      East & Central Africa
1700-1730   11900     West Africa

SYDAFRIKA Trans World Radio har sändningar över samma SENTEC anläggning. Och samma schema berättar om deras program på engelska:

0600-0630   11730
0630-0645   11730           lö-sö

SYDAFRIKA World Music Radio är tredje station jag tänkte ta med från Sydafrika. Detta danska projekt har sina program varje lördag-söndag:

1800-2200   3345 6290      lö-sö

TURKIET Voice of Turkey har skickat ett schema, och skall ha följande programpunkter nu:
: News and the Press Review, Last Week, Old Turkish Mansions, History of Westernization in Turkey.
Ti: News and the Press Review, Another spot in Turkey, A sea and an Island.
On: News and the Press Review, A Review of the Foreign Media, Letter Box, Turkish Decorative Arts.
To: News and the Press Review, Mustafa Kemal Atatürk, I am Anatolia.
Fr: News and the Press Review, Turkish Album, The Southeast Anatolian Project - GAP.
: News and the Press Review, Outlook. Turkish Literature / DX-Corner, Blue Voyage.
: News and the Press Review, Turkish Customs and Traditions, Reflections of Civilization on Minerals.

TYSKLAND Deutsche Welle har ändrat om i sina programtidningar. Tidigare fick jag varje månad en tysk DW Radio och varannan månad en engelsk Tune In. Som båda på vardera 12 sidor berättade om radioprogrammen på tyska och engelska. Nu har det hela slagits ihop till en tjock DW Plus på flera språk i samma tidning. Problemet är att mer än hälften av de 40 sidorna är DW TV:s schema. Programschemat för de engelska programmen har försvunnit. Vi omoderna töntar som envisas att lyssna på kortvåg när dom erbjuder TV program via satellit kan skylla oss själva.

USA KNLS, The Good Life Station uppe i Alaska planerar följande frekvenser för sina engelska program från 28 september:

0800-0900 6150
1300-1400 7365
berättar man i varje fall i sitt lilla program-blad "Alaska Calling".

ENGELSKSÄNDARLISTAN
http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm
-
HIALÖSA DX-NYHEDER
http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm
-
TORGET
http://torget.se/users/s/Sohl/index.htm

VOICE OF GERMANY for Europe
UTC Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
2000 News
NewsLink
Economic Notebook
News
NewsLink
Man and Environment
News
NewsLink
Insight
News
Newslink
Living in Germany
News
Newslink
Spotlight on Sport
News
Sports Report
Germany this week
Weekend
News
Commentary
Feature of the month (1)
Arts on the Air (2-4)

VOICE OF AMERICA
UTC Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
1400 News News News News News News News
1410 Asia report Asia report Asia report Asia report Asia report Music USA-Jazz The concert hall
1455 Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial
1500 News News News News News News News
1510 All about Engish All about English All about English All about English All about English On the line New horizons
1530 Special English:
News
Development report
This is America
Special English:
News
Agriculture today
Science in the news
Special English:
News
Science report
Explorations
Special English
News
Science report
Making of a nation
Special English:
News
Environment report
American mosaic
Special English:
News
In the news
American stories
Special English:
News
Words and their stories
People in America
1600 News News News News News
1610 Mideast edition Mideast edition Mideast edition Mideast edition Mideast edition Newsline Encounter
1630 American gold Now music USA Now music USA Now music USA Country music USA Press conference USA Studio 38
1700 News News News News News News News
1710 Talk to America Talk to America Talk to America Talk to America Talk to America American agenda Critic´s choice
1730 - - - - - Communications world Issues in the news
1800 News News News News News News News
1810 All about English All about English All about English All about English All about English New horizons Agriculture today
1830 Special English:
News
Development report
This is America
Special English:
News
Agriculture today
Science in the news
Special English
News
Science report
Explorations
Special English:
News
Science report
Making of a nation
Special English:
News
Environment report
American mosaic
Special English:
News
In the news
American stories
Special English:
News
Words and their stories
People in America
1900 News News News News News News News
1910 Europe edition Europe edition Europe edition Europe edition Europe edition Newsline Newsline
1930 Dateline Dateline Dateline Dateline Dateline Press conference USA Music USA standards
2000 News News News News News News News
2010 Border crossings Border crossings Border crossings Border crossings Border crossings Music USA-Jazz The concert hall
2055 Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial Editorial
2100 World report World report World report World report World report News News
2110 - - - - - On the line New horizons
2130 - - - - - Communications world Studio one


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.