franson franson

Torget 9/97

För Kortvågslyssnare


Förra Torget inledde jag med att berätta om jamming. Och jag tänkte göra det även denna gång. I samband med kommunalvalet i Bosnien satte USA in sina signalspaningsplan för att störa sändningar från pro-Karadzic sändare i den serbiska delen av Bosnien. Och sedan jag läser också att Nigeria har planerat att starta jamming av Radio Kudirat. Så jag antar att även de andra anti- militärjunta stationerna är i farozonen. Jag hörde förresten någon som påstod att det är en fjärde sådan på gång. Och på tal om jamming så ska kineserna ha inlett jamming av Radio Free Asiat. Järnridåns fall har inte helt eliminerat möget.

Det har dykt upp en (ibland ganska inflammerad) debatt om EA:s framtida utseende och SDXF:s framtid i allmänhet. Och med tanke på förbundets minskade medlemstal finns det helt klart anledning att diskutera hur vi ska ha vår framtid. Problemen med minskade medlemstal är inget svenskt fenomen. Det är så i stort sett överallt. De klubbar/bulletiner som håller ställningarna verkar bara vara enstaka ganska specialiserade (och ofta elitistiska) publikationer. Men hur ska EA se ut då? Ska vi satsa på en enklare tipsbulletin eller liknande. Eller ska vi göra EA ännu proffsigare och kanske komma ut lite mer sällan? Eller ska vi erbjuda en kombination av båda. Där medlemmarna får välja. Den ena och/eller den andra. Dvs dels en oftare utkommande snabb tipspublikation (som kanske ska finnas både som tryckt papperstidning, komma via fax och som emailbulletin. Och dels ett lite mindre ofta utkommande proffsigare artikelmagasin. Jag vet inte vad jag själv tycker. Men lite egoistiskt undrar man ju vart Torget och World Waves tar vägen i en sådan ändring? Tänk efter! Begrunda! Och hör själv av dig till EA med dina idéer och önskemål.

För övrigt hoppas jag att ni får en riktigt trevlig höst utan allt för mycket stormar som saboterar antennvedermödor.


Radiostationer till salu

Vill du köpa en radiostation. Och nu pratar jag inte om en liten lokal FM i Timbukto eller liknande. Nä, jag pratar om Kortvågsstationer hörbara över hela världen.

I Kurier läser jag att George Jacobs and Associates har tre amerikanska KV-stationer till salu.

Om du har 13 miljoner US$ på bankboken så kan jag rekommendera WSHB, dvs Monitor Radio. Då får du tillgång till 2 x 500 kw. Sändarna är BBC sändare från 1989 enligt TDP.

Om du nu inte har så mycket pengar tillgängliga kanske WVHA i Maine för 5 miljoner US$ är ett lämpligare köp. Här finns 1 x 500 kw. Detta var ju Monitor Radios första sändare (det är en BBC från 1987) som dom sålde till några kristna optimister som aldrig lyckades få ihop tillräckligt med pengar.

Skulle tom detta vara för dyrt kanske 850.000 US$ för WRMI i Miami är lämpligare. Här finns en 50 kw sändare av Wilkinsons fabrikat som ursprungligen är från 1975 men som flyttades från Dominikanska Republiken till Miami 1994. Allt enligt TDP.

Om nu detta också är för dyrt tycker jag du ska börja spara, eller göra ett besök på TDP:s websida där det brukar finnas en del erbjudande om sändare till salu, eller sändartid att hyra. Kolla in http://www.ping.be/tdp/.


Radio St Helena Day

Ni glömmer väl inte Radio St Helena Day? I år är det dags för sändningar den 26 oktober.
1900-2300     11092,5 kHz USB
Om du vill hålla dig ajour med senaste nytt så titta in på deras eget sajt, http://www.sthelena.se/.

ENGELSKSÄNDARLISTAN

http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

HIALÖSA DX-NYHEDER

http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm

TORGET

http://torget.se/users/s/Sohl/index.htm


PROGRAMTIPS

Kortvågen är alldeles full av bra radioprogram!!!!!

DX-ing with Cumbre är ett intressant DX-program som sänds över ett antal stationer. Tyvärr är väl inte hörbarheten den allra bästa. Men här är i varje fall det senaste schemat jag har tillgång till:
WHRI Angel 1 (South America/Caribbean)
0500-0530     7315 kHz  lördag
1730-1800     9495 kHz  lördag
2230-2300     9495 kHz  lördag
WHRI Angel 2 (Europe/Middle East/Africa)
0500-0530     5745 kHz  lördag
1430-1500     6040 kHz  lördag
KWHR Angel 3 (To: Asia/Pacific)
0230-0300     17510 kHz  lördag
1630-1700     9930 kHz  söndag
1830-1900     13625 kHz  söndag
Cumbre har en websajt på, http://www.grove.net/~cumbre/

Urverksdator

Trevor Bayliss, den brittiska uppfinnaren som ligger bakom Freeplay radion. Ni vet den där som man kan dra upp med en vev. Trevor har en ny konstruktion på gång. Nu är det en liten laptop dator som kan dras upp med ett urverk. Drygt en halvtimme ska den fungera på en uppdragning.

Precis som med radion är kundkretsen tänkt att finnas i utvecklingsländerna på landsbygden. områden där elström inte finns tillgänglig och där batterier är svåra att få tag på.

I fortsättningen kommer det kanske att krävas två personer för att skriva varje EA-spalt. En som sitter vid datorn och skriver och en andre man/kvinna som sitter vid sidan om och vevar. Då får man bättre kondition även av att göra EA.

Själv tycker jag radion var en mycket utmärkt uppfinning. Jag har köpt en, och den är idealisk att använda när man jobbar i trädgården. För det första har den mycket bra ljud. Dessutom är det jättepraktiskt att ha skäl till paus varje halvtimme. Officiellt för att dra upp radion. Men det blir ju paus från häckklippning eller vad man nu håller på med samtidigt!


FILMHÖRNAN

Torget tittar på film, video och TV

MIN VÄN SHEJKEN I STUREBY får 4 lurar

SVT Drama har i september visat en dramatisering av Ulf Starks självbiografiska Min vän shejken i Stureby. I tre avsnitt har vi fått följa berättelsen om hur Ulfs pappa som är radioamatör (SM5FL) lyckats få kontakt med en riktig arabisk prins, Talal al Saud. Som lovat att komma och hälsa på när han befann sig i Stockholm.

Fast för Ulf är bästa kompisen som ska flytta och kärleken viktigare. Och hans försök att använda hypnos för att uppnå sina mål i livet.

När jag skriver detta har jag bara hunnit se 2 av de tre avsnitten, så jag vet inte riktigt hur det slutar. Men de två avsnitt som jag sett har varit riktigt trevliga. Man har lyckats skapa en mycket trevlig 50-tals atmosfär. Och Ulfs oskyldiga ungdomsproblem är mycket trevligt skildrade.

Som när de lite äldre kompisarna berättat vad DKV betydde (Damernas Kn-ll Verkstad) och han berättar det vid köksbordet där hemma. Ulf förstår inte alls varför han åker från bordet. Dvs han har i sin oskyldighet ingen aning om vad "Kn-ll" betyder.

Ni som missade Min vän Shejken från Stureby är att beklaga. Ni som prenumererar på SWEDX eller läser Hialösa DX-Nyheder blev tipsade i varje fall.


Arthur Cushen

En av de stora profilerna inom DX-hobbyn, Arthur Cushen avled den 19 september. Arthur som föddes 1920 har skrivit flera böcker för DX-are. Han har också skrivit mängder av artiklar, regelbundet bidragit med inslag över olika DX-program osv. Bland annat Radio Netherlands. Enligt uppgift dog Arthur av Cancer.

Så länge jag har DX-at, har så vitt jag kan minnas hans namn dykt upp som en källa till information från främst Stilla Havs området. Arthur bodde i Invercargill på Nya Zealand. Trots sitt handikapp, Arthur var blind sedan barndomen, har han visat att problem är till för att övervinnas. Arthur kommer att saknas i etern, som plötsligt har blivit så mycket mindre.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

Kinneviks mediaimperium utvidgar sina tentakler utanför Norden/Baltikum. Man har nu fått licens att starta en radiostation i Kapstaden. Tillsammans med Makana Trust ska man starta en jazz-station i staden. Sydafrikas första all-jazz. Man misslyckades att få en licens i Johannesburg men är nu på jakt efter en licens i Durban. Enligt SvD via SCDX.

Uke-Senderen i Trondheim är igång igen denna hösten. 100 watt på 1485 kHz, 1 kw på 7215 kHz och 100 watt på FM 103.0 MHz. Akademisk Radio Klubb har hemsida sin på http://www.stud.ntnu.no/studorg/lalk/. Mellan 10 Oktober - 2 November är officiell sändningstid.

Radio Canada International har fått sin finansiering tryggad en tid framåt. Anslaget ska komma direkt från regeringen, och inte som tidigare från CBC. Där RCI blivit bra att använda som besparing när deras anslag minskat. 15,52 miljoner dollar ska man få nu.

Baltic Radio International som skulle sända kommersiella program från Litauen mot Skandinavien har lagt ner projektet. Man fick inte ihop pengar. Var det någon som trodde på projektet?

Radio Slovakia International har för avsikt att stänga sin anläggning i Velke Kostolany (2 x 100 kw) för att koncentrera all verksamhet till den modernare anläggningen i Rimavska Sobota (4 x 250 kw). Vad detta betyder för AWR som ju också använder denna anläggningen är osäkert.

FRÅN TELEPRINTERN

I förra EA berättade jag om Australian DX-Federation. Det var nog förhastat, man kom visst inte överens.....

Marconi lägger ner sin fabrik i Chelmsford. Det är här man tillverkat kortvågssändare.

Tyckte mej höra att Voice of Free China ska byta namn till Taipeh Radio International......

King of Hope i Libanon har fått sin gamla 10 kw sändare på 6280 förstörd i en brand.

Åsså hör jag i RVI:s brevlådeprogram om lyssnaren som skickat en kassettrapport eftersom han inte förstod något av programmet på flamländska. Vilket han trodde han skulle göra eftersom det ju är släkt med tyska/engelska osv. Förklaringen visar sig vara att han lyssnat på det arabiska programmet......


Trädantenner

Många av oss har nog hört talas om experiment lite här och var med att använda vanliga träd som antenner. Experiment som inte varit helt misslyckade tydligen.

I Contact läser jag om ett klipp från den ryska tidningen "Life and Science". Denna berättar om falska trädantenner. På bild kan vi se hur en stålstolpe som härbärgerar en mobiltelefonantenn täckts av falsk bark av epoximaterial. Och i toppen har en falsk krona som liknar en tall satts. Allt för att antennen bättre ska smälta in i naturen. Contact föreslår att man i USA där det inte växer tallar istället sätter upp falska palmer eller kaktusar.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska språket. Och lite om de andra skandinaviska språken.

Ja, som ni ser har Svensksändarna flyttat tillbaka till Torget. Något som jag hoppas ska fungera. Glöm inte att höra av er med bidrag om vad som händer bland denna, tyvärr, krympande skara. Jag skall försöka lägga ut ändringar på Hialösa DX-Nyheder så har ni tillgång till Internet, håll ett öga där. Det finns en ny aktuell lista på SDXF:s nya sajt också.
Hialösa: http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm
SDXF: http://www.sdxf.org

NOREA RADIO har nu slutat med sändningarna på kortvåg (detta skedde i mitten av augusti). Istället har vi nu fått en hel timme på mellanvågen. Enligt det schema jag fått så gäller nu:

1900-2000  1503 kHz   (via Stettin i Polen)  må-fr
Den första halvtimmen är en repris av 2:a Mosebok och den andra halvtimmen Markusevangeliet.

Hemsidan finns på: http://www.norearadio.se.
Epost till: info@norearadio.se
Norea Radio Sverige har flyttat sitt kontor tillbaka till Örkelljunga där man började 1993. Pga detta är adressen nu:
Norea Radio Sverige, Box 3419, 103 68 STOCKHOLM. Fråga mej inte varför den inte går till Örkelljunga? Det är Arnhild Westman som tagit över jobbet från Hilkka Eriksson som ska studera.


WORLD WAVES

WW - Din Reseguide till Engelska Program

Alla tider i UTC (SNT - 1 timme)

Nåja, en sida blir det, alltid något. Tänk på att sommartiden ändras den 26/10, vilket innebär ganska omfattande omflyttnngar. Hör gärna av er så fort ni får kännedom om de nya scheman som gäller efter detta datum. Har ni tillgång till Internet så glöm inte: http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

BELGIEN Radio Vlaanderen International har presenterat sitt schema efter den 26 oktober. Så här är det:

0830-0900     1512 6130 13795
1300-1330     1512 13680
1730-1800     1512 5910 9925 11680jü
1830-1900     1512 9925 13745
2100-2130     1512
Vilket innebär något färre sändningar. 2 mindre än under sommaren. Men minsk-ningen med en är väl säsongsbetonad om jag inte minns fel. Men en sändning till NA har slopats. Och jag hör också att RVI har lagt ner sin ILC, International Listeners´ Club för en tid sedan.

ECUADOR HCJB har bytt frekvens på morgonen, och sänder nu så här:

0730-0930 9365
1900-2200 11960
Från och med den 27 september kommer DX Party Line att innehålla en rapport från Bob Padula och hans EDXP, Electronic DX-Press.

ISRAEL Voice of Israel ändrar sina sändningstider lite tidigare än andra eftersom Israel går över till vintertid före andra. Så här är det senaste schemat jag sett:

0500-0515*              7465 9435
1130-1135*              15650
1500-1530*              12080 15650
1645-1700*              9435 12080 15650
2000-2025*             7465 9435 11605
KINA China Radio International kan vi väl tipsa om lite program för. Knyckt från The Messenger:
Listeners´ Letterbox 26/28 oktober berättar om dr Norman Bethune som hjälpte det kinesiska folket under den japanska ockupationen.
Cultural Spectrum den 23 och den 30 oktober ska CRI ägna två program åt äldre kinesisk musik stycken.
Chinese Foktales den 18 oktober berättar om "The horse-head fiddle" ett mongoliskt musikinstrument som berättas kan få en mongolisk herde att falla i gråt.
Music from China den 11 oktober ska berätta om poesi i Kina.

NORDKOREA Radio Pyongyang har lagt om sitt program en aning. Ändrade tider och lite längre sändningar. Man utnyttjar nu tider fram till heltimmen effektivare. Här är alla engelska program, enligt Sonny Ashimori via Communication:

0000-0100     11845 13650 15230
0500-0600     11740 13790
1100-1200     3560 9640 9975 11335 13650 15230
1500-1600     3560 9640 9975 11335 11735 13650
1800-1900     6575 9345 11700 13760
1900-2000     6520 9600 9975
2100-2200     6575 9345 11700 13760
2300-0000     11335 11700 13760 15130
Sedan har ni väl upptäckt att Nordkorea fått en ny tideräkning. I år är det år 86 eKim, dvs efter Kim Il Sungs födelse.

NYA ZEALAND Radio New Zealand International har för avsikt att sända enligt detta schema från 25 oktober:

0458-0815 11915 /-0757 lö-sö/
0816-1206 9700 /0758- lö-sö/
1206-1650 6070          sport irr
1650-1852 9810 /-1857 lö/
1853-2051 11735 /1858-2058 lö/
2052-0458 15115 /2059- lö/
Om du är intresserad av vädret i Stilla Havsområdet kan jag rekommendera Pacific Weather 1855, 1955 sö-to, 1755 må-to, 0710 må-fr.
Mail Box och City Talk sänds varannan vecka 0430, 1130 må, 0830 to och 1930 fr.

STORBRITANNIEN BBC ska vi väl som brukligt är ägna några rader åt.
Worldplay är en serie på 5 delar där BBC presenterar dramatiseringar av pjäser skrivna av författare från engelskspråkiga länder runt om vår värld. 25/26 får vi höra City of Hands från Nya Zealand är den tredje pjäsen, så två kommer i september. Lö 2230, Sö 0630.
The Ed Stewart Show är tillbaka i 8 avsnitt från 27 oktober. Det blir "easy listening". Må 1530, To 0830.
Park Bench and Co i 3 delar ska innehålla läsning från 1920 och 1930 talet ut New Yorker magazine. Första gången 18 okt. Lö 1901. New Yorker skulle vara en humoristisk publikation.
Cross Questioned handlar om korsord, anagram och andra trevligheter. Sänds i 4 delar från 25 oktober. Lö 0130, 0730 och Må 1830.
Eftersom sommartiden tar slut 26 oktober kan en del tider bli ändrade efter detta datum.

SYDAFRIKA/DANMARK World Music Radio har gjort ett uppehåll i sändningarna sedan slutet av augusti. Av "olika skäl" enligt deras egen websajt. Pga bristande försäljning av reklam och T-shirts enligt andra. Hur som helst hoppas Stig Hartvig att man skall vara igång igen från 1 november. Håll ett öga på deras websajt på, http://www.wmr.dk/.


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.

sdxfmem.gif