franson franson

Torget 10/97

För Kortvågslyssnare


Mer jamming i månadens inledning. En Sydkoreansk jammer har varit aktiv mot Radio Pyongyang. Behöver dom verkligen jammas? Hur som helst så är störsändare inte borta ur verkligheten tydligen.

Om ni tycker att Torget ser lite annorlunda ut denna gången så beror det på att jag tagit ännu ett steg i riktning mot det elektroniska samhället. Efter ett antal månaders tvekan har jag denna gången (äntligen) tagit steget och redigerat sidorna i datorn (Pagemaker). Och det har inneburit att jag tvingats göra en del layoutmässiga ändringar också för att bättre passa detta sättet att jobba. Hör av er med vad ni tycker. Om det är bättre eller sämre?

För övrigt hoppas jag att hösten blir trevlig. Glöm inte Engelsksändarlistanbidrag!


RADIOMUSIK

Musik att lyssna till i etern, och som handlar om radio!

JOHN HIATT - Pirate Radio
läste jag om någonstans, finns på hans nya CD Little Head. Och så tar vi mer från Bo Nensen:
RADO SUCKERS - Ice-T
RADIO SWEETHEAR - Elvis Costello
RADIO SWEETHEART - Guana Batz
RADIOS Y CHICANOS - Roca & Amador från ca 1930
RADIO TIMES - Henry Hall & BBC Dance (Orchestra?)
RADIO TIMES - Chris Spedding
RADIO TO ON - PhD
RADIO TOKYO - El Seven
RADIOTRON - Firefox
RADIO (TURN HER ON) - Tokyo Olympics
RADIO VERSION - Pat Kelly (?)
RADIO VOICES - Pete Sayers
RADIO WASSOCK NEWS - Tony Capstick
RADIO WROK - Scobie Ryder
RAISED ON RADIO - Journey
REGGAE RADIO STATION - Third World från 1987 (får jag nog, som reggae älskare leta efter - finns inte på de Third World LP jag äger)
RUSSIAN RADIO - Red Flag från 1988

Nästa gång går vi över till bokstaven S.

Och det innebär att vi börjar närma oss slutet på listan. Hur är det med bidragen? Har ni inget att komma med? Om ni inte vet vad det handlar om, så är det musik som har anknytning till radio (eller TV).


GAMLA GODINGAR

En nostalgitripp i etervärlden

Ja inte är det ett QSL-kort som vi brukar ha här på Gamla Godingar. Utan denna gången är det ett gammalt vykort som Åke Öhrvall har letat fram i gömmor någonstans. Kortet föreställer Vallby radiostation utanför Enköping. Åke berättar att han själv besökt stationen en gång, och tror att det kan intressera även andra DX-are. Och det tror jag faktiskt också. Åke hittade kortet i en låda när bokhandeln reade ut gamla vykort. Och det är ett litet tips. Om ni är ute efter gamla vykort. Kolla med bokhandeln. Dom har väldigt ofta en undangömd låda med gamla svartvita vykort som blivit liggande. Dom går inte att sälja tror man, men man vill nte heller slänga dom.

Som ni förstår tillhör Åke veteranerna. Han började DX:a 1943. Du ska ha tack får vykortet. Om ni kan ana lite underliga blixtar i luften mellan antennerna så har dom inget att göra med radioaktiva strålar. Det är min dotter Angeli som råkade hitta vykort och penna samtidigt....


68-åring firar 60

Hörby radiostation firade 60-årsjubileum den 1 oktober. Stationschef Sten Ewerlöf hade bjudit in till öppet hus och över 500 personer passade på att titta på delar som normalt inte är öppna för allmänheten.

Hörby-sändaren är en av de viktigaste sändarna i Sverige, strategiskt placerad mitt i Sveriges folktätaste område 160 meter över marken i för övrigt ganska platta Skåne.

Fast egentligen har stationen funnits i 68 år! Det var i januari 1929 som en 10 kw mellanvågssändare var klar i Karlsfält, som ligger 4 km väster om den nuvarande stationen. Antenn var en lina mellan två 40 meter höga master. Men mottagningen var inte den bästa. Även om den nattetid kunde nå både USA och Australien (det var inte så trångt på banden då!). Mottagningen inom Sverige på dagtid var inte den bästa.

1933 hölls en konferens i Luzern, Schweiz och Hörby fick tillstånd att höja effekten till 100 kw. Och nu sattes det upp en 130 meter hög mast vid Södra Sallerups kyrka och anläggningen var klar 1937. Och det är på samma plats som anläggningen ligger idag.

Sedan dess har AM sändarna kompletterats med FM och TV. Och idag finns det 3 stycken 500 kw KV-sändare i Hörby. Den 600 kw MV-sändare som står i Sölvesborg lyder dessutom under Hörby. Och sedan FM och TV. Båda de skånska lokaradiostationer, Radio Kristianstad och Radio Malmöhus har sändare i Hörby.

Nästa steg i utvecklingen är att utveckla AM-tekniken med digitala sändare som mitt i ett vanligt program kan sända information via fasmodulering. Detta används bl.a. för att sända väderprognoser till Englandsfärjorna. Inom Eureka bedrivs ett projekt Nadib för att standardisera detta. Textsändning till speciella displayer och P1-sändning på samma frekvens över hela landet blir konsekvenser.

Om några månader börjar Hörby sända digital-TV. Fast ännu finns inga mottagare till sådana sändningar.

Materialet huvudsakligen tagit ur artikel i Arbetet Nyheterna den 12 oktober.


SOHL PÅ WEBBEN
http://www.algonet.se/~sohl
Engelsksändarlistan - Hialösa - Torget


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

SYDKOREA Radio Korea International skall fira att DX-Report sänts 200 gånger. Enligt Bill Matthews via rec.radio.shortwave så ska detta ske i samarbete med Adventist World Radio. Det ska bli speciella AWR program via RKI under deras ordinarie sändningar den 21-22 december. AWR kommer att verifiera sändningen, så om ni samlar AWR-anläggningar är detta enda chancen till att får verifierat AWR - Kimje, AWR - Skelton, and AWR - Sackville.

Från Teleprintern

Radio Tirana ska åter öka sändningstiden från 34 till 57 timmar läser jag.

Det gäller att se upp när man flyger. Piloten och hans son dödades när ett flygplan kolliderade med KICY:s antenn i Nome, Alaska. KICY tystnade!

Sedan har ni väl läst om folk runt om i världen som åter igen haft problem med radiosändare som hörs i tand-fyllningar, diskbänkar och gud vet allt. Dessa underliga hi-storier är något som dyker upp med jämna mellanrum i världen. Och som sedan snabbt sprids som en löpeld. Och varje gång får någon trovärdig vetenskapsman gå ut och bekräfta att det är sant. Sådant kan förekomma. Själv tycker jag att det ju vore positivt. Man slipper ju byta batterier i radion! Fast det är klart, har man otur så spelar dom svensk dansbandsmusik i amalgamfyllningen i kindtanden. Och mycket värre kan det ju inte bli..... eller?

Och sedan har det varit dags för ett nytt NorDX. Och som vanligt så har er högt ärade redaktör anmält sig till denna intressanta tävling. Fast om jag skall vara helt uppriktig så inte var resultatet det allra bästa. Eftersom vik H-red Jonny också deltar och skall läsa detta innan tävlingstiden är ute så ska jag inte nämna några programdetaljer. Men jag kan berätta att det var inte mycket jag hörde. Fredagen började med Uganda och dom hördes inte. Resten av natten sov jag. På lördagen hörde jag faktiskt SLBC och även NRK och Voice of Free Nigeria. Resten sov jag. På morgonen hade jag tänkt lyssna på VOA, men försov mej....... Undrar vem som blir näst sist?


KMB in memoriam

DX-KLUBBEN KMB
Bildad den 22 maj 1965.
Nerlagd den 18 januari 1997.

Enligt historien bildades klubben sedan 3 unga skånepågar gett sig ut på ett misslyckat fiskarfänge. Det blev inget napp, så det bestämdes att göra något annat roligare. En av pågar-na kom ihåg att han läst en bok om något som hette DX-ing. Alltså bestämdes att en DX-Klubb skulle bildas. Knappast kände de tre (Karl-Gustaf Persson, Magnus Andersson och Bertil Olsson) på sig att klubben en gång skulle växa till att bli en av de ledande i landet.

Namnet KMB valdes efter de tre:s initialer (Kåge, Magnus, Bertil). Och medlemsavgiften bestämdes till tre kronor. Resten är historia.

I början höll man till hemma hos Kåge i Västra Broby Hale utanför Åstorp. Under de första åren var klubbens verksamhet intensiv, men KMB hade inte börjat växa. Vändpunkten kommer några år senare.

I juni 1967 dyker Nils Olsson (NIOL) upp i klubben (han flyttar senare till Brasilien för att starta en skivaffär tillsammans med den kvinna han kommit i kontakt med genom DX-ingen). I september samma år dyker Björn Fransson (BEFF) också upp i klubben efter att ha flyttat till Åstorp. Er redaktör dyker upp första gången i maj 1968 efter att ha besökt en utställning om DX-ing som gjorts. Och i oktober 1968 flyttar KMB in i sin klubblokal på Västergatan i Åstorp.

Och nu börjar verksamheten ta fart. Klubbtidningen KMB-News / KMB-Nyheterna förvandlas till DX-Spegeln och ett samarbete om tidningen inleds med ett antal sydsvenska klubbar. Från början Landskrona och Ronneby. Men senare dyker fler klubbar upp. 1972 träffar er redaktör på en ung man över ett schackbräde på skolan i Klippan med ett Radio Canada märke på skjortan. Detta var Hermod Pedersen som ansluter sig. Vi tyckte både att schack var en tillräckligt ansträngande sysselsättning en idrottsdag. Matchen vi spelade var förresten match om siste platsen. Vem som vann/förlorade minns jag inte.

1973 lades ”Nordvästra Skånes Lyssnarförening” till i klubbens namn. För att dels tala om var vi höll hemma. Och för att antyda en länk bakåt i tiden till Åstorps första DX-klubb. Nordvästra Skånes Lyssnar Club som var aktiv några år i början av 1950-talet med er reds pappa som ordförande. Klubben försvann in i Svalans DX-Klubb i Helsingborg.

KMB har sedan dess fostrat tre förbundsordförande i Sveriges DX-Förbund (Bo Kullmar, Nils Jakobsson och Hermod Pedersen). Och DX-Spegeln ansågs under många år vara en av de allra bästa klubbtidningarna i landet. Detta tack vare erfarna redaktörer. Och medlemssiffran var under flera år en bra bit över 100-strecket.

en som sagt. Allt har en ända. När entusiasterna började bli äldre, flytta från orten osv minskade klubbens verksamhet i omfattning. Klubblokalen fick överges. Under de sista åren bestod verksamheten av ”årligen återkommande årsmöten”. Och de allra sista åren inte ens detta.

Den 18 januari 1997 träffades den sist valda styrelsen hos Hermod Pedersen i Malmö. Bengt Svensson hade åkt ner från Göteborg och själv hade jag åkt ner från Åstorp. Och det tragiska beslutet fattades att DX-Klubben KMB:s historia nu nått sitt slutpunkt.

DX PRISET TILL KMB:S MINNE

För att hedra gamla KMB beslutades att instifta ett årligt pris. Priset skall utdelas årligen till internationell DX-are som aktivt och osjälviskt bidragit till att föra DX-hobbyn in i en ny era. Den årliga pristagaren ska utses på Nobelprisfestdagen, varför DX-priset kan kallas DX-ingens Nobelpris. Vem som får 1997 års pris, det första, får ni alltså ge er till tåls ännu en tid för att få veta. Vill ni vara bland de första som får veta det, så håll ett öga på KMB:s egen sida på webben, http://www.algonet.se/~sohl/kmbs.htm.

Amerikansk radio

Sedan reglerna i USA liberaliserades i februari 1996 har 2.100 av USA:s 10.500 radiostationer bytt ägare. Ägarkoncen-trationen har ökad kraftigt. Westinghouse var en tid störst sedan man betalt $4,9 miljarder för Infinity Bc och $5,4 miljarder för CBS. Men nu har Hicks, Muse, Tate and Furst (investment bolag i Dallas) passerat och är störst. Man har på kort tid köpt upp 100-tals radiostationer. Nu senast betalade man $1,2 miljarder för SFX Bc.

Tidigare fick man inte äga mer än en station inom samma område. Nu kan man äga upp till 8 stationer. Då kan man erbjuda reklamköparna en hög täckning av marknaden. Inkomsterna från radio beräknas öka med 9,9% från 1996-1997 till $13,6 miljarder.

Hicks menar att man genom att rationalisera kan spara på lönekostnader genom att samsända program på många stationer. Andelen lokala program kommer att minska. Det finns också en utveckling från att bara vara musikradio till mer pratradio. Men kvaliteten på denna har sjunkit. Allt enligt Sunday Times via Contact.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anses i UTC (SNT - 1 timme)

Framför er har ni inte mindre än 2 sidor fyllda med ändrade scheman. Som ni väl har märkt har det när ni läser detta (såvida ni inte läser på webben) så har sommatiden tagit slut och vi är inne på vad som ursprungligen kallades normaltid! Detta innebär att en mängd radiostationer ändrar sina sändningsscheman. Nya frekvenser och nya tider passar man på att införa. Jag har med en hel del denna månaden. Och hoppas att jag nästa månad ska ha en så komplett lista som möjligt. Det är alltså dags för en ny Engelsksändarlista nästa månad. Så jag hoppas att ni inte glömmer att skicka era bidrag till den. Och synpunkter på hur den ska se ut. Har ni bråttom och tillgång till Internet så glöm inte att Engelsksändarlistan finns tillgänglig på nätet också. Jag hoppas ha lagt ut en ändrad lista på http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm. så snart efter 26 oktober som möjligt. Ha det så trevligt tills dess.

ARGENTINA Radiodifusion Argentina al Exterior bytte sitt schema en aning 1 oktober. Engelska till Europa sänds nu:

1800-1900	15345	må-fr
berättar Barrera i DX-Window.

INDIEN All India Radio ska sända sina 5 olika engelska sändningar enligt detta schema berättar DX-Window:

2245-0045	7410 9705 9950 1162 /As/
1000-1100	11585 11735 13700 15050 17387 17840 / As-Pac/
1330-1500	9545 11620 13710 /As/
1745-1945	7410 9650 9950 11620 11935 13780 15075 /Eu-Af/
2045-2230	7150 7410 9650 9910 9950 11620 11715 /Eu-Pac/

IRAK Radio Iraq International har hörts lite då och då med ojämna intervaller med engelska:

2100-2200	11785
Både tid och frekvens är lite varierande verkar det.

IRLAND / TYSKLAND West Coast Radio Ireland ska enligt DTK:s schema via WWDXC Hot News ha sina program så här nu:

0100-0200	5905 /NA/	to
1500-1600	6175 /Eu/	lö
1900-2000	11665 /Af/	to
Alla sändningarna kommer via Deutsche Telekom i Jülich.

LITAUEN Radio Vilnius presenterade just sitt nya schema medan jag sitter och skriver:

0030-0100	5905j
0930-1000*	9710
2000-2030*	666
2230-2300*	666

MONGOLIET Voice of Mongolia ska ha sina engelska sändningar så här nu berättar Niels Aakjær Holst:

1200-1230	12085 /Aus/
1500-1530	9720 12085 /sAs/
1930-2000	9720 12085 /Eu/

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands ska ha följande schema under vintern berättas det:

0030-0125	5905du 7305aa 9860mr 11655mr
0430-0525	6165bn 9590bn
0730-0825	9830bn 11655bn
0830-0936	5965bn 13700ir
0930-1126	7260pe 9810ir
1130-1325	5975we 6045jü
1330-1524	9895mr 13700fl 15585mr
1730-2025	6020mr 9605mr 11655me
1830-2025	9895fl 15315bn
2130-2330	1512wl
2330-0125	6165bn 9845bn
du = Dushanbe, aa = Alma Ata, Pe = Petropavlovsk, ir = Irkutsk, we = Wertachtal, jü = Jülich, fl = Flevo, bn = Bonaire, mr = Madagascar, me = Meyerton och wl = Wolverton skulle väl vara allt. OBS att Mellanvågssändningen på mellanvåg har flyttat igen. Från Kaliningrad till Luxemburg och nu till Wolverton som ju är RVI:s sändare i Belgien. RN:s sändning följer nu direkt efter RVI:s egen kvällssändning på denna sändaren.

SCHWEIZ Swiss Radio International ska ha följande, något krympta, schema under vintern efter vad jag har jag sett någonstans:

0100-0130	6135 9885 9905m /NA/
0400-0500	6135 9885 9905m /NA/
0500-0530	5840 6165 /Eu/
0630-0700	5840 6165 /Eu/
0730-0800	9885 11860 13635 /Af/
0830-0900	9885 12075 13685 /As-Pac/
1100-1130	6165 9535 /Eu/
1100-1200	9885 12075 13635 /As/
1300-1330	6165 9535 /Eu/
1300-1400	7230b 7480b /As/
1400-1500	9885 12075 13635 /As/
1600-1615	9885 12075 13635 /As/
2000-2030	6165 7410 /Eu/
2000-2030	9620 9885m 9905 11725 /Af/

SYDAFRIKA Channel Africa ska sända följande engelska sändningar nu berättar WWDXC:

0300-0330	5955
0400-0430	5955
0500-0530	9675
0600-0630	11900
1300-1455	9440 15330 17675	lö-sö
1600-1625	5955
1700-1730	15240
1800-1830	15240
vilket förutom frekvensändringar på eftermiddagen tydligen innebär en ny längre sändning på helgen.

TJECKIEN Radio Prague, som ju hotas av att inte få sitt ”kontrakt” förlängt, ska ha sina engelska Europasändningar så här:

0800-0830	9505 11600
1130-1200	7345 9505
1700-1730	5930 9430
1800-1830	5930 9430
2100-2130	5930 7345

NIGERIA / TYSKLAND Radio New Nigeria är den senaste i raden av clandestine stationer med sändningar riktade till Nigeria.

0100-0130	5910	sö
0600-0630	11995	lö
1500-1530	6175	sö
sänder via Jülich i Tyskland.

TURKIET Voice of Turkey ska enligt Bob Padula ha följande engelska sändningar under vintern:

0400-0500	7300 9685 17705
1330-1430	9630 15290
1930-2030	5960 6110
2130-2230	7200
2300-2400	6135 9655

TYSKLAND Brother Stair, the Overcomer Ministry är en av väldigt många som hyr sändare av DTK i Jülich. Detta schema hittar jag hos WWXDC:

0100-0200	6170
0200-0300	5840 6025 6170
0300-0400	5840 6025
0600-0800	9500
1600-1800	6175 11985
ett schema som kommit via Jim Moats och Glenn Hauser.

TYSKLAND/LITAUEN Universelles Leben är en tysk religiös organisation som även sänder på engelska:

1200-1230	9710  /via Sitkûnai, Litauen/	sö
1945-2015	5890  /via Jülich, Tyskland/	to
Adressen är: Universelles Leben, SANTEC-Studio, Marienstrasse 1, D-97070, Wurzburg, Tyskland.

USA / SAIPAN Christian Science Publishing Society / Herald Broadcasting Syndicate (dom kallar sig visst lite olika) ska ha detta lite krympta schema numera: OBS att allt inte nödvändigtvis är på engelska:

		WSHB-1	WSHB-2	KHBI-1	KHBI-2
0000-0100	9430	7535		15665
0100-0200	7535	9430
0200-0400	5850	7535
0400-0500	7535	9840
0500-0600	7535	7425
0600-0800	7535
0800-0900	7535	9845	15665
0900-1000	7535	7395	9355	13840
1000-1100	6095	7395	15725	9355
1100-1200	6095	7395	9355	9385
1200-1300	6095	9455	9355	9385
1300-1400	6095	9455	9355
1400-1500				9355
1600-1800		18930
1800-1900	11550	18930	9355	9385
1900-2000	11550	17510	9355	9385
2000-2100	7510	9355		13840
2100-2200	7510	9355
2200-2400	7510	13770

USA WYFR, Family Radio ska sända sina engelska program till Europa och Afrika enligt detta schema:

0400-0500	9985
0500-0600	9985 11550
0600-0700	7355 9985
0700-0800	7355 9455 9985
1600-1700	15695 17555 21525
1700-1900	15695 17555
1900-2000	17555
2000-2100	5810 7355 15565 21525
2100-2200	7355 11580 15565
2200-2300	11580 15565

ÖSTERRIKE Radio Austria International ska nu när sommartiden är slut ha infört följande schema till Europa för de engelska programmen.

0530-0600	6155 13730
0830-0900	6155 13730
1330-1400	6155 13730
1730-1800	6155 13730
2230-2300	1476 5945 6155
berättar man i varje fall i sitt senaste schema som man översänt till en stackars red. Samt ett tips från Walter Olvik som berättar att kvällssändningen även går ut över MV 1476. Om detta står det inget i schemat.
Och med detta tackar jag för mig för denna gången i varje fall. Jag hoppas att det ni hittat är av något intresse. Och att ni inte glömmer att nästa gång är det dags för en ny Engelsk-sändarlista. Alla bidrag och synpunkter till denna är hjärtligt välkomna. Skriv eller ring, adress och telefon finns i redaktörslistan. Eller så kan du emaila till mej: sven@swl.nu.
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.

sdxfmem.gif