franson franson

Torget 11-12/97

För Kortvågslyssnare


Den här gången blir det inte mycket till inledning. Det finns ingen plats helt enkelt. Det enda jag kan göra är att hälsa er alla välkomna till julnumrets Torget. En riktigt trevlig jul får jag väl önska er alla. Jag hoppas att de 6 sidor + Engelsksändarlistan skall vara av intresse. Det gamla QSL-kortet som ni hittar här under har jag fått låna av Åke Öhrvall. Och han skall ha mycket tack för lånet. Därmed över till det viktigt. Hoppas 1998 blir ett trevligt år för er.


Sommartid eller Vintertid?

När ni läser detta har ni väl hunnit vänja er vid att det är slut på Sommartiden och tillbaka till Normaltid. Men, hav tröst. Det blir snart dags att skruva fram klockorna igen. Här är tiderna för sommartid under de närmaste åren.
199829 mars - 31 oktober
199928 mars - 30 oktober
200026 mars - 29 oktober
200125 mars - 28 oktober
Allt enligt beslut av EU. Fast egentligen borde vi ju övergå till att kalla det för Normaltid resp Vintertid eftersom ju "Sommartiden" varar i 7 månader och "Vintertiden" bara i 5 månader sedan EU lade sig i och flyttade tiderna. Och det har ju även börjat ställas krav på att man borde införa ständig "Sommartid". Själv tycker jag att det hela spelat ut lite av sin roll när snön faller i Skåne innan Sommartiden är slut.


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

UTCStationFrekvenserVeckodagar
0530-0545NHK - Radio Japan11760, 12030 kHzDagligen
0600-0620Vatikanradion1611, 6185, 7365 kHzTisd Onsd Fred Sönd
1100-1115NHK - Radio Japan17630 kHzDagligen
1730-1800Rysslands Röst, Moskva1494, 4920, 5940, 5965 kHzMånd Onsd Fred Sönd
2000-2020RAI - Radio Roma6015, 7185 kHzMånd Onsd Fred
2030-2100Norea Radio Sverige1503 kHz (via Polen)Månd - Fred
2040-2050Greklands Röst792, 7430, 9380 kHzDagligen
2200-2220Vatikanradion1611, 6185, 7365/7250 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd

BREVVÄNNER

Skaffa postkontakter runt hela jorden

Det kan vara en fara att få sitt namn och adress publicerat i radiostationernas programtidningar osv. Claës-W. Englund fick sitt namn publicerat i RVI:s Club Echo. Och det resulterade i brev från ett 20-tal DX-are runt om i världen i 10-talet länder som ville brevväxla. Och det blir kanske för mycket. Claës har skrivit ett svarsbrev och berättat att han inte har möjlighet men erbjudet sig att få namn och adress publicerat i EA istället. En metod som jag själv också har använt mej av.

Här är några namn som ville ha svenska kontakter:

SIMOHAMMED BOURZIQ
372, RUE LAAOUINA
EL KELAA-DES-SRAGHNA
MAROCKO

Simohammed är 36 år gammal. Han klarar arabiska, engelska, franska och italienska och håller just nu på att studera tyska. Och är intresserad av natur, sport, språk (som kan märkas), musik, resor, fotografering, Radio & TV, samlar sedlar och byta gåvor. Och han påpekar att om du har vägarna förbi så titta gärna in, dörren står öppen.

ZAKARIA BELOUAAR
B.P. 66, POSTE 1ER NOVEMBRE
BATNA 05000
ALGERIET

Zakaria är 28 år och har skrivit på engelska. Han är naturligtvis också intresserad av kortvåg, musik, sport, frimärken osv. Varför inte skaffa dig din egen kontakt i Algeriet för förstahands information om vad som händer. Jag har själv en trevlig kontakt, Rabah. Som ringde nyligen för att berätta att allt var OK.

DANIEL J. CESAR
RRI BOX 153
MOUNT STERLING, IA 52573
USA

Daniel, som är 45 år, blev intresserad av Sverige sedan en släkting gift sig med en svenska. Och han berättar att han i ett par perioder arbetat i Ventspils i Lettland. En period som gästprofessor i ekonomi och en omgång som konsult till Ventspils Medical School. Han vill gärna förmedla kontakter mellan Sverige och Ventspils. Han bor i Mount Sterling som ligger nära Green Bay i Wisconsin.

Själv har jag också lite fullt i brevlådan. Man ta chansen och vidga vyerna.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

LeaSea Broadcasting (som äger WHRI och KWHR) har köpt WVHA i Main (det som tidigare var WCSN). Enligt George Jacobs and Associates hoppas man vara i luften till jul från den nya 500 kw sändaren. Glenn Hauser berättar att priset var 1½ miljon $. Vilket var billigt med tanke på att utgångspriset var 5 miljoner $.

Den Australiska regeringen har tackat nej till att låta Radio Free Asia använda Darwin anläggningen för att testsända till Laos och Cambodja. Officiellt skäl var att det skulle kosta för mycket att reaktivera anläggningen. Men antagligen ligger det även politiska skäl bakom.

United Christian Broadcasters planerar religiösa sändningar från Kaliningrad på 1386 kHz. Målgruppen är i Skandinavien, Tyskland and Storbritannien. Enligt planerna ska man börja sända den 3 december. Dave Kenny via BDXC.

Radiofirman EEB i USA fick i början av november besök av FBI. Datorer, bokföring osv beslagtogs. FBI vägrade att kommentera varför. Teorierna varierade från skattebrott till att man sålt olagliga mottagare, dvs mottagare utrustade med frekvenser som är olagligt att avlyssna i USA. Allt enligt diverse källor på rec.radio.shortwave.

Allan Towers var lite missnöjd med BBC. Alan har jobbat länge på BBC-TV som nyhetsuppläsare när han plötsligt sade upp sig mitt i sändning. Med orden ”After 25 years I´m leaving the BBC. When I joined, it was led by giants. Now it´s led by pygmies in grey suits wearing blindfolds. How´s that?” avslutade han dagens nyhetssändning. Allt enligt Monitoring Times via David Holland via BDXC-UK.

Andy Sennett och Bart Kuperus som varit ansvariga för WRTH slutar båda. Andy blev biträdande redaktör 1978 när Jens Frost var ansvarig. När Jens 1987 slutade blev Andy huvudansvarig och flyttade huvudkontoret från Danmark till Holland. Efter 20 år har nu Andy beslutat sig för att det räcker. Han var den tredje redaktören på 52 år. Vem som tar över är osäkert. Vi får väl hoppas att man hittar en ny lämplig kandidat. Allt enligt intervju via RNMN och DSWCLI. Båda har andra jobb på gång som lockar mer.

Från teleprintern

Radio Tirana ska åter öka sändningstiden från 34 till 57 timmar läser jag.

Al Weiner tänker försöka starta en KV-station i Maine. Frågan är om han får licens från FCC efter diverse mer eller mindre lagliga projekt.

Åsså läser vi att Afghanistan inte längre är en islamisk stat. Nu är man ett islamiskt emirat.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT - 1 timme)

Välkomna till en mycket lång World Waves avdelning. Anledningen är att vi ju har en Engelsksändarlista på annan plats och det gör att jag stoppat in en hel del programtablåer. Jag skulle uppskatta om ni hade synpunkter på hur dessa ser ut. Tidigare har jag inte haft något rutnät, vilket jag stoppat in denna gången. Vilket är bäst. Och medan jag talar om programtablåer. Jag har börjat lägga upp dessa även på internet. För tillfället finns ett 10-tal. Men det blir fler. En lista finns på . Gör gärna ett besök och hör av dig sedan. Och därmed över till denna halva av Torget och vad som bjuds här. Vi ses nästa år. Eller hur det nu blir.

CANADA Radio Canada International berättar att deras programschema ser ut på detta viset nu:
0600-0700:
News / Armed Forces Programming.
1430-1500:
Må-fr: News / Spectrum
Lö: News / Venture Canada
Sö: News / The Mailbag
2100-2200:
Må-fr: Spectrum
Lö: News / Venture Canada / Earth Watch
Sö: News / Arts in Canada / The Mailbag
2200-2230:
Må-fr: The World at Six
Lö: News / Madly off in all Directions
Sö: News / The Inside Track

EGYPTEN Radio Cairo var det ett tag sedan vi tog schemat för. Så här är deras programschema för den engelska sändningen till Europa 2115-2245:
Dagligen har man nyheter i början och slutet och spelar lite Egyptisk musik.
: Knowing Islam, Commentary, Arabic song, Egyptian-European relations, The environment, A meeting with..., Egyptian contemporary figures, Egyptian hits.
Ti:Around the world, Spotlight on the Middle East, Arabic song, Sports round-up, Close-up, Tourism in Egypt, Music box.
On: Islamic panorama, Commentary, Arabic song, Miscellaneous news, Cairo magazine, Pharaonic art, Egyptian pop music.
To: Galleries and exhibitions, Commentary, Arabic song, You ask...we answer, The story of egyptology, Cultural life in Egypt, Egypt in the eyes of a visitor, Music around the world.
Fr: Light domestic news, Egypt´s foreign policy, Arabic song, Egypt on the threshold of the 21st century, Woman´s corner, Scientific life in Egypt, The Holy Koran and its meaning.
: Names and places, Press review, Arabic song, Stamp collectorrs´ club, Tourism in brief, The message of Islam, Ancient cities and towns.
: Quiz time, Commentary, Arabic song, A verse from the Koran, Listeners´ mail, Economy in focus, Cairo´s pop race.

KINA China Radio International under december har en del intressanta program. CRI brukar gilla att göra reklam för Kinesisk mat.
* Mongolian Hot Pot låter väl spännande. 13 december har du chansen att löra dig laga den i Cooking Show. "The hot-pot has its own built-in fire" står det i The Messenger! Rätten verkar inte vara något för er red i varje fall.
* Listeners´ Letterbox ska den 21 december berätta om Kinas förberedelser inför OS i Sydney år 2000. Sköldpaddsblod och sån´t antar jag! Själv åt jag sköldpadda när jag var i Kina. Men int´ f-n fick jag någon kick av det i varje fall.
* Chinese Folktales den 20 december berättar om en historia från Ming Dynastin ca 370 år sedan.
* Music from China den 13 december presenterar det traditionella kinesiska instrumentet Yueqin och solisten Lei Qunan.
* China Scrapbook den 27 december handlar om Confucius och hans tankar.

MEXICO Radio México Internacional är väl en liten ut maning..... Här är i varje fall deras programschema:
1400 Antena Radio Summary (må-fr), Mirror of Mexico (lö), Mail Box (sö).
1500 Public space (må & lö), Mail Box (ti), Mirror of Mexico (on), Voices (to & sö), United Nations (fr).
1900 Antena Radio Summary (må-fr), Mail Box (lö), Mirror of Mexico (sö).
2000 Mirror of Mexico (må), Voices (ti & lö), United Nations (on), Mail Box (to), Public Space (fr & sö).
0300 Antena Radio Summary (må-fr), United Nations (lö)
0400 United Nations (må), Mail Box (ti), Public Space (on), Mirror of Mexico (to), Voices (fr)
Alla program varar 30 minuter.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands presenterar i sin On Target följande dokumentärer under december-januari.
* From the Wireless to the World Wide Web: the 90´s. Detta är den sista delen i denna serie för att fira RN:s 50-års jubileum. Sänds 3/5 december.
* The Social Cost of Transformation: som sänds 10/12 december ska under ledning av Eric Beauchemin skildra hur förändringen från planekonomi till marknadsekonomi i det forna Östeuropa är en lång och mödosam väg.
* The Netherlands is full: 17/19 december om att det är fullt i Holland. Trångboddhet, trafikproblem osv gör att många holländare tycker att det är fullt i landet nu. Och man kräver ett stopp för invandring osv. Men är det sant? Theo Tamis ska titta på hur holländarna får plats.
* High C’s: i julhelgen 24/26 december ska handla om diamantindustrin i Benelux. C ska står för ”Colour, Clarity, Cut och Carats”. En titt bakom glittret med Marijike van der Meer.
* Time: i nyårshelgen, 31 dec/2 januari handlar om tid. Vi har sofistikerade metoder för att mäta tiden exakt, men vad är tid egentligen. Michele Ernsting ska försöka sig på en filosofisk definition.
* Berlin: The Once and Future Capital: 7/9 januari handlar förståss om Berlin, Europas största byggarbetsplats. Marijike vad der Meer ska försöka se hur det går med Berlin när staden 1999 blir huvudstad i StorTyskland.
* The Netherlands - Liberalism versus the Rules: Michele Ernsting ska ta en titt på varför Nederländerna har så liberala idéer inom många områden (ta narkotika, sex osv). 14/16 januari.
* Italy: Young & Old: 1994 blev Italien världens första land med fler innevånare över 65 år än under 15. Louise Williams ska försöka skildra hur detta problem ska lösas. Hur ska alla gamla kunna försörjas av en krympande grupp förvärvsarbetande. 21/23 januari.
* Italy: Cultural Heritage: 28/30 januari fortsätter Louise att rapportera från Italien. Varje år stjäls 35.000 kulturföremål i Italien eftersom myndigheterna har för små resurser. Vad får detta för konsekvenser för museer, kyrkor och områden för utgrävningar.

Om ni inte har hört det innan så håller Radio Netherlands på med planer (som tycker jag) förstör Media Network på samma sätt som SCDX blev förstört. Det ska bli mer satelliter och Internet och mindre innehåll om Kortvåg och radiomottagare. Men så är tydligen utvecklingen. Det går så fort att människan inte hinner med. Men ni kan ju kontakta RN och säga vad ni tycker.


WORLD WAVES

PROGRAMTABLÅ SPECIAL

HCJB VOICE OF THE ANDES
UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
0700
News
Studio 9
0730You should knowEl Mundo FuturoHam Radio TodayWoman to woman
0800L´Abri LecturesVital Signs
The Book and the Spades
Back to God HourWords of Hope
0830
Stories of Great Christians
0845
-0900
Rendezvous
UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
1900
News
Studio 9
1930You Should KnowEl Mundo FuturoHam Radio TodayWoman to Woman
2000The Least of TheseVital Signs
The Book and the Spades
Rock Solid!Radio Reading Room
2030Let My People ThinkUnshackledInspirational Classics
2100Musica del EcuadorFriends of IsraelThe Living WorldChristians Broadcasting Hope
2130
-2200
Nightsounds

UTC
Friday
Saturday
Sunday
0700News and Studio 9
Latin and International news
0710DX PartyLineSaludos Amigos
0730Musica del Ecuador
0800Inside HCJBSolsticeFriends of Israel
0830Stories of Great ChristiansMusical MailbagLet my People Think
0845
-0900
Rendezvous
UTC
Friday
Saturday
Sunday
1900News and Studio 9
Latin and International News
1910DX PartyLineSaludos Amigos
1930Musica del Ecuador
2000Inside HCJBMusical MailbagRadio Reading Room
2030Walkin´ In The SunshineSolsticeJoy International
2100HavenMountain Meditations
2130
-2200
NightsoundsAfterglowSongs in the Night

VOICE OF AMERICA
Morgonsändning till Europa, Mellersta Östern och Nordafrika
UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
0400
News
0410
VOA Business Report
VOA Saturday VOA Sunday
0430
Studio 38
0500
News
News
0506
VOA Today
0510 VOA Saturday VOA Sunday
0600
News
News
0606
VOA Today
0610 VOA Saturday VOA Sunday
Kvällssändning till Europa, Mellersta Östern och Nordafrika
UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
1400
News
1410
Asia Report
Music USA-Jazz The Concert hall
1455
Editorial
1500
News
1510
All about English
On the Line New Horizons
1530 Special English:
News
Development Report
This is America
Special English:
News
Agriculture Today
Science in the news
Special English:
News
Science report
Explorations
Special English:
News
Science report
The making of a nation
Special English.
News
Environment report
American mosaic
Special English:
News
In the news
American stories
Special English:
News
Words and their stories
People in America
1600
News
News
1606
Mideast edition
1610 Newsline Encounter
1630 American Gold
Now Music USA
Country Music USA Press Conference USA Studio 38
1700
News
News
1706
Talk to America
1710 American Agenda Critic´s Choice
1730 Communications world Issues in the News
1800
News
1810
All about English
New Horizons Agriculture Today
1830 Special English:
News
Development Report
This is America
Special English:
News
Agriculture Today
Science in the News
Special English:
News
Science Report
Exporations
Special English:
News
Science Report
The Making of a Nation
Special English:
News
Environment Report
American Mosaic
Special English:
News
In the News
American Stories
Special English:
News
Words and Their Stories
People in America
1900
News
News
1906
Europe Edition
1910
Newsline
1930
Dateline
Press Conference USA Music USA-Standard
2000
News
2010
Border Crossing
Music USA - Jazz The Concert Hall
2055
Editorial
2100
World Report
News
2110 On the Line New Horizons
2130 Communications World Studio 38
För övrigt noterar jag att Dr. Feedback på VOA har accepterat er redaktör som medlem av WAMF, vilket skall uttydas som "World Association of Minor Functionries". Vi tar en tablå för kvällssändningen till Afrika i nästa EA.
NHK - RADIO JAPAN
UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
xx00
News
xx15
Asian Top News
xx25Sounds of AsiaEnjoy Japanese Music ReflectionsEnjoy JapaneseMusic Beat
UTC
Saturday
Sunday
xx00
News
xx10Asia WeeklyHello from Tokyo


1700, 0000, 0300, 0600, 1100 and 1400 UTC
UTC
Monday - Friday
Saturday
Sunday
xx00News
News
xx10Weekend BreakLet´s Learn Japanese
xx1544 minutes
- Close Up
- Guest Interview
- Tumbling Dice
- News Commentary
xx25Profile

CHINA RADIO INTERNATIONAL
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
News - Commentaries
Current Affairs - Press Clippings
Asia-Pacific news
Chinese folktales
Cooking show
China scrapbook
Music from China
Cultural information
Snap shots
Report from developing countries
Song of the week
Listeners´ letterbox
Open windows
Learn to speak Chinese
Orient arena
Voices from other lands
Profile
Learn to speak Chinese
Focus
Cultural spectrum
Life in China
Global review

RADIO NETHERLANDS

UTC

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

Sunday

1130News
Newsline
Research File
Press Review
News
Newsline
State of the Arts
Press Review
News
Newsline
Documentary
Press Review
News
Newsline
Media Network
Press Review
News
Newsline
A Good Life
Press Review
News
Newsline
Weekend
Insight
News
Sincerely Yours
Sounds Interesting
Four Minuter
1230News
Newsline
A Good Life
News
Newsline
Music 52/15
News
Newsline
Sounds Interesting
News
Newsline
Research file
News
Newsline
Documentary
News
Newsline
Roughly Speaking
News
Wide Angle
Siren Song

Africa on 6020, 9605 & 11655 kHz + 9895 & 15315 kHz (1830-2025)

UTC

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

Sunday

1730News
Newsline
Research File
Press Review
News
Newsline
State of the Arts
Press Review
News
Newsline
Documentary
Press Review
News
Newsline
Media Network
Press Review
News
Newsline
A Good Life
Press Review
News
Newsline
Weekend
Insight
News
Sincerely Yours
Sounds Interesting
1830News
Newsline
A Good Life
Press Review
News
Newsline
Music 52/15
Press Review
News
Newsline
Sounds Interesting
Press Review
News
Newsline
Research File
Press Review
News
Newsline
Documentary
Press Review
News
Newsline
Roughly Speaking
Press Review
News
Wide Angle
Siren Song
Four Minuter
1930News
Newsline
Research File
News
Newsline
State of the Arts
News
Newsline
Documentary
News
Newsline
Media Network
News
Newsline
A Good Life
News
Newsline
Weekend
News
Sincerely Yours
Sounds Interesting

Europe on 1512 kHz

UTC

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

Sunday

2130News
Newsline
Research File
Press Review
News
Newsline
State of the Arts
Press Review
News
Newsline
Documentary
Press Review
News
Newsline
Media Network
Press Review
News
Newsline
A Good Life
Press Review
News
Newsline
Weekend
Insight
News
Sincerely Yours
Sounds Interesting
Four Minuter
2230News
Newsline
A Good Life
News
Newsline
Music 52/15
Press Review
News
Newsline
Sounds Interesting
Press Review
News
Newsline
Research File
Press Review
News
Newsline
Documentary
Press Review
News
Newsline
Roughly Speaking
Press Review
News
Wide Angle
Siren Song
Four Minuter


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Email till Sohl.

sdxfmem.gif