franson franson

Torget 1/98

För Kortvågslyssnare


Vad var 1997 års hype? Radio San Marino International? Stationen som hävdade att man skulle vara den första radiostationen på kortvåg från San Marino. Var man i själva verket bara en tysk pirat? Ja, diskussionens vågor går höga om varifrån man egentligen sände. När detta sänds verkar det hela dock vara slut. Stationen hörs inte av, och deras hemsida har plockats bort. Men, som sagt av flera - pirat som pirat, det kvittar väl varifrån dom sänder.

För övrigt kan helt klart märkas att man börjar drabbas av informationsinfarkt. Det stora jobbet är numera att gå igenom all information och material jag har för att sålla bort det som inte ska med. Internet innebär att man drunknar i information. Till slut ser man inte träden för bara skog. Det är som att läsa en tidning som någon hällt klister mellan sidorna på läste jag att Peps Persson definierat Internet som. Världens största samling av skit skulle jag vilja säga.


Marbian än en gång

Jag har berättat om Marbian Productions International tidigare också. Ian McFarland (fd RCI och NHK) har dragit igång detta projekt. Och meningen är att två gånger om året skicka ut ett paket med diverse programscheman (samt lite annan reklam för radiorelaterat material).

Tidigare har man varit tvungen att skicka in en ny kupong inför varje utskick för att få nästa utskick. Ian har nu ändrat systemet. Och det innebär att man i fortsättningen får varje utskick utan att behöva meddela varje gång att man är intresserad. Istället kommer det att skickas ut en förfrågan lite då och då med förfrågan om man fortfarande är intresserad.

Ian tycker också att han har problem med att få tillräckligt många radiostationer intresserade. Stationerna får antagligen betala en mindre summa pengar för att delta (precis som de reklamblad som skickas med ska det finansiera portoutgifter osv). Och det finns en risk för att Ian i fortsättningen kan tvingas ta betalt för servicen (motsvarande ca 2 IRC nämns).

Tyvärr innebär väl det att intresset minskar från mottagarna. Åtminstone hade jag velat ha fler deltagande stationer (och snabbare utskick) för att jag skulle vara villig att betala.

Om du vill delta i utskicket från nästa gång så skriv till:
Marbian Productions International:
P.O.Box 41063
2529 Shaughnessy St.
Port Couquitlam, BC
Canada V3C 5Z9
eller faxa: (604) 941-5381

Ian erbjuder också att skicka till alla medlemmar i klubbar. Skicka en medlemslista så ordnar Ian resten. Gärna diskett.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.

VATIKANRADION introducerade från 1998 en ny programrubrik i torsdagssändningen. Det skulle jag vilja höra på Vatikanradion. Har du missat början på något intressant inslag i deras program? Har man använt ord eller uttryck som ni vill ha förklarade? Vill du veta mer om någon person, organisation eller orden, eller om kultur och historia i Rom? Då är det bara att skriva en rad till Vatikanradions nya önskeprogram. Varför inte då testa den skandinaviska redaktionens nya egna epost adress: skan@vatiradio.va. Vilket alltså innebär att man nu fått en egen epost adress istället för att man tidigare delat adress med hela stationen.

NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress.

Månadens nättips tänkte jag börja presentera. En sida på Internet som DX-are kanske kan tycka är intressant att besöka. Vi börjar med:

http://www.albany.net/~alcue/

INTERVAL SIGNALS ONLINE

"No fees, no ads, no frames, no animations, no cookies, nothing but content" presenteras sidan som. Och som ni förstår innehåller den inspelningar av Paussignaler och ID.

Har du någon spännande sida du vill tipsa om, så gör det. DX-sidor alltså.......


BREVVÄNNER

Skaffa postkontakter runt hela jorden.

I förra EA hade vi några adresser på killar som ville ha brevvänner i Sverige. Jag har fått en ny hög med adresser från Claës-W. Englund. Detta är alltså killar som skrivit till CWE och velat brevväxla. Men Claës har inte tid, och har skrivit och frågat om vi får sätta in adressen i EA istället. Och här är alltså ytterligare några killar som vill ha en kontakt i Sverige. Alla har fått Claës adress via RVI så dom är alltså kortvågslyssnare.

MANU KAUSHAL
BANK COLONY ROAD
HOSHIARPUR-146001
PUNJAB
INDIEN

Manu är född på julafton 1969, ensamstående och advokat. Hans intressen är att skriva och läsa, titta på TV, filmer, samla konst, matlagning, mode och musik mm. Han bor i en liten stad i norra Punjab. Och vill gärna veta mer om livet i andra länder.

LIVINUS TORTY
NATIONAL MISSIONARY SEMINARY
BOX 23 GWAGWALADA
ABUJA
NIGERIA

Livinus har varit DX-are i ca 7 år berättar han. Han är 23 år, och studerar vid en katolsk skola, och hoppas bli missionär när han är klar om 4 år. Han bor i Abuja, som ju är Nigerias nya huvudstad. Den ligger i centrala Nigeria. Andra intressen förutom kortvågsradio är att resa, samla frimärken, poesi och att skaffa vänner. Han berättar att han lyssnat på radio från mer än 90 länder.

EMMANUEL AKPAIDEM
NATIONAL MISSIONARY SEMINARY
BOX 23 GWAGWALADA
ABUJA
NIGERIA

Är en kompis till Livinus som också vill ha en brevvän i Sverige.

KONE LANCINA
B.P. 756
DALOA
COTE D´IVORY

Kone är 20 år och gillar sport (fotboll, boxning osv), musik (reggae, zouk, slow, country), att skriva brev, stranden och att resa. Och tycker om naturen och djur. Vilket kan ses på kortet där bästa kompisen (?) en pithon kan ses kring halsen.

MANUEL ALBERTO NAMUELE
POST OFFICE BOX 627
LUBANGO-HUILA
ANGOLA

Mané (som han kallas av sina vänner) är född 1973 och han studerar social arts och drama. Han hoppas bli författare eller TV producent osv. Han vill gärna brevväxla med en svensk för att utbyta åsikter om allt från religion till sport och kultur. Han samlar på det mesta, som frimärken, vykort, affischer, dekaler osv. Och han vill också gärna ha hjälp med att bättre kunna lyssna på kortvåg. Han lider som vi alla av för dålig mottagning.

DR. RAÏF A. CHAABAN
MAZRAA
P.O.BOX 14-6260
BEIRUT
LIBANON

Raïf studerar medicin i Beirut, och är kortvågslyssnare. Hans andra stora intresse är att samla sedlar. Och berättar att han tycker om Sverige efter att ha lyssnat på Radio Sweden. Om du vill brevväxla med Raïf, eller någon av de andra killarna tycker jag du ska skriva direkt. Som jag redan tidigare berättat har jag själv fullt upp med de brevvänner jag redan har. Annars skulle faktiskt ett par av dessa varit trevliga att bekanta sig mer med.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

British DX-Club håller regelbundet en omröstning om populäraste radiostation bland medlemmarna. Här är resultatet från 1997 års omröstning. Inom parantes placeringen 1995).
1   208p  Radio Netherlands (1)
2   120  BBC World Service (5)
3   44  Voice of America (4)
4   42  HCJB Ecuador (2)
5   41  Radio Australia (3)
6   39  Radio Canada International (6)
7   30  Voice of Russia World Service (8)
8   26  Radio Sweden (7)
9   22  Deutsche Welle (12)
10   17  Radio Vlaanderen Internationaal (12)
11   16  Swiss Radio International (14)

Som vi kan se, en överlägsen seger för Radio Netherlands, igen. Och uppenbarligen en god upphämtning av BBC. Medan jag skriver ner detta sitter jag och lyssnar på Radio France Internationale. Och fransmän ligger tydligen inte högt i kurs i det förenade kungadömet. RFI har (om inga misstag har begåtts) inte fått en enda röst. Och fått stryk av diverse suspekta pirater, Saudi Arabien, Iran, Radio St Helena och en hel drös av de amerikanska religösa predikantkringkastarna. Och så dåliga är väl inte RFI?


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

I wwh läser jag om senaste Icom-mottagaren. IC-PCR1000 som täcker 10 kHz - 1,3 GHz och består av en 1 kg tung svart box i formatet 128 x 30 x 199 mm. Samt antenn, anslutningskabel och 2 disketter. Mottagaren styrs alltså från PC:n. I Tyskland ska den kosta 900 DM. Utbudet av mottagare som stoppas in i PC:n ökar. Fast det gör dom ju ännu mindre portabla tyvärr.

DW slängs nu ut ur kabelnäten i Danmark. Det hölls tidigare en omröstning om DW (bl.a.) skulle finnas med, och då klarade sig DW mycket tack vare argumentet om de danska programmen. Nu läggs dessa ner, och ut åker DW! DW:s policy i Europa är att slopa kortvåg och satsa på satelliter, kabel och internet. Frågan är, följer lyssnarna med?

Allan H. Weiner som låg bakom bl.a.Radio New York International har från FCC fått licens för att bygga en 50 kw KV-station i Maine. Det blir på bakgården till hans gård i Monticello. Och detta har förvånat många efter hans inblandning i diverse mer eller mindre legala radioaktiviteter. Troligtvis blir det inga program av typ RNYI, utan det sedvanliga predikandet.

Från teleprintern

SRI (ja, schweiziska Telecom närmare bestämt) stänger sändaranläggningen i Schwartzenburg den 26 mars berättas det.

Både WYFR och HCJB hyr nu sändningstid över BBC:s sändare i Storbritannien.

BBC har stängt sin finska redaktion. Programmet som på senare tid bara varit tillgängligt för återutsändning försvinner nu helt.

For the People organisationen (bakom vilken Chuck Harder ligger) har lagt ner sitt KV-projekt. Det bidde för dyrt!

VOA:s gamla Bethany anläggning har blivit golfbana. Ett sån´t öde!

Gamla kära ELWA i Liberia är på väg tillbaka. Bara på FM än så länge, men det finns en 10 kw KV sändare som behöver repareras också....

Guam har åter drabbats av stormar. Både KSDA och KTWR fick problem, men skall nu ha reparerat antennerna.....

Radio New Zealand International är hotade igen.!


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Marbian Productions International skickar inte bara ut paket med programscheman. Man har också lite försäljning av radiosouvenirer. I senaste paketet fanns ett erbjudande om dels att köpa RCI:s 50-års jubileums kaffemuggar. Dessa kostar $5.50 per styck eller $10 för två. Till detta kommer porto som är $4.10 per båt eller $8.05 per flyg till Europa.

Man kan också köpa en Radio Romania International T-shirt. Dessa kostar $13 styck plus $3 porto ($4.50 per flyg). Storleken är extra large och i vitt med tryck.

Observara att alla priser är i Canadensiska dollar. Det går att betala i Canadadollar eller USA dollar.

Skriv till: Marbian Productions International, Box 41063, 2529 Shaughnessy street, Port Coquitlam, BC, Canada V3C 5Z9.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

AWR:s tävling om världens minsta QSL-kort verkar ha utsett ett kort från XEHH i Mexico till det minsta. Kortet var 45 cm2. Dvs om ni tänker er ett kort 7 x 6,5 cm stort ungefär. Uppenbarligen har man uteslutit piratstationer och amatör QSL (av helt naturliga skäl). Det gläder mej och se att min vän Ivan Lopez i Mexico tillhör de deltagare som vunnit i tävlingen. Nästa tävling blir om världens största QSL......

Slut från Alplandet

SRI tvingas stänga ner en hel del sändare. Anledningen är rädsla från omkringboende. Glenn Hauser har fått besked från Bob Zanotti på SRI att anläggningen i Schwartzenburg kommer att tvingas stänga i slutet av mars. Anläggningen i Lenk stänger sedan i Oktober. I Schwartzenburg har SRI idag 6 sändare med effekter från 100-250 kw. I Lenk finns 2 x 250 kw. Däremot kommer den 500 kw sändare som fnns i Sottens att fortsätta sända.

Detta innebär att SRI inte kommer att kunna uppfylla sin del i utbytet med China Radio International. och de sändningar som idag sker från China kommer istället att flytta till Singapore (BBC). Och samtidigt kommer sändningarna från Schwartzenburg och Lenk att ersättas av hyra av tid i Tyskland (Jülich väl). Allt enligt Glenn Hauser i RIBOLD.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT - 1 timme)

Lite programtips och annat får vi in på en sida. Men eftersom vi hade en lista i förra EA är det inte så mycket att berätta denna gången. Så hör av er till nästa gång.

AUSTRALIEN Radio Australia ska enligt bland annat Glenn Hauser rekommendera följande frekvenser för lyssnare i Europa:

1330-1700	11660
1430-2200	9500
2130-2300	11695

ITALIEN Adventist World Radio har tvingats slopa sändningarna från Slovakien nästan helt och hållet. Anledningen är kraftigt höjd hyra för sändarna uppges det. Som alternativ erbjuds vi att lyssna på AWR via Internet eller på satellit. Och vi som inte har dom möjligheterna (jag får inte Real Audio att fungera på min gamla skorv - och kabel/parabol kan vi glömma) får hålla till godo med Forli-sändaren om vi vill lyssna på engelska. Man skall också ha ökat utbudet via Jülich några timmar.

0930-1000	7230
1230-1300	7230
Den senare sändningen är något osäker. Den annonserades inte av AWR idag och websidan är inte uppdaterad.

KINA China Radio International ska vi ta lite programtips för från the Messenger.
Voices from other lands som sänds på tisdagar berättar om kultur osv i andra länder. Och den 17 februari ska vi få höra om Frankrikes vinkultur. Den som ger skrumplever ni vet....
Listeners´ Letterbox (söndagar) är naturligtvis ett brevlådeprogram som svarar på brevfrågor från lyssnare. Den 22 februari ska man på begäran av en lyssnare i USA berätta om arbetslöshet och att skaffa nya jobb till dom som förlorat sina jobb.
Chinese Folktales (lördagar) berättar den 21 februari om Wang, en ung man som beundrat Taoism sedan han var ung. Han hör berättas om de odödliga på berget Laoshan och beger sig dit. Hur klarar han det och lär han sig någon magi?
Song of the Week (söndagar) reser den 22 februari till nordvästra Kina. Vi ska få höra en "cowboy" sång som heter "Spela på tamburinen och sjung en sång" i min översättning till svenska från engelska. Med tanke på att engelskan är en översättning från kinesiskan så är det antagligen så att titeln på kinesiska betyder något helt annat.
Music from China (lördagar) spelar den 14 februari upp delar från 1998 års "Spring Festival Evening Party" från TV.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands dokumentärer på torsdagar och lördagar ser ut så här under den kommande tiden.
* Portugal den 11/13 februari handlar om landet med sina egna internationella kontakter. Brasilien, Angola, Mocambique, Macao, Östtimor är alla gamla portugisiska kolonier.. Martha Hawley berättar om Portugals inflytande i dessa länder, och deras influenser i Portugal.
* Dutch Seaborne Empire är en serie i fyra delar som sänds från 18/20 februari till 18/20 mars. Den holländska flottan gjorde en gång Holland till en världsmakt. Dheera Sujan följer dess uppgång och fall. The Company of Far Land, The Cape of Good Hope: Tavern of Two Seas, Batavia: Queen of the High Seas och slutligen Beginning of the End heter delarna som koncentreras på "Company of Far Lands" som bildades för att bryta det portugisiska monopolet på import av kryddor.

RYSSLAND Voice of Russia har ont om pengar. Från årsskiftet har man därför tvingats göra en hel del nedskärningar. World Service på engelska har skurits ner till 16 timmar. Bestående av två 8 timmars pass. 0200-1000 och 1400-2200.

TAIWAN Radio Taipei International verkar slutligen ha blivit det nya namnet på VOFC. Tydligen efter våldsamma diskussioner på stationen. Buden har ju varit lite olika om vad namnet skulle bli efter sammanslagningen av Taiwans olika "utlandsprogram". Man verkar också ha ändrat lite i sändningstiderna. Och det schema jag sett ser ut så här:

0200-0300	5950w 7130 9680w 11740w 11745 11825 15345 15600w 17750w
0300-0400 5950w 9680w 11745 11825 15345
1200-1300	7130 9610

Där w betyder relä via WYFR i Florida. Kursiv stil betyder att frekvensen inte är för Europa. Till Europa sänder man alltså nu 0200-0300. Tror ni man får många lyssnare med en så sen tid på natten. I varje fall jag sover då.


Torget på Nätet

http://torget.se/users/s/Sohl/index.htm

Hialösa DX-Nyhedor

http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm

Engelsksändarlistan

http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

English Language Program Schedules

http://www.algonet.se/~sohl/schedule.htm


VOICE OF AMERICA for Africa

UTC
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
1600 Special English:
News
Development Report
This is America
Special English:
News
Agriculture Today
Science in the News
Special English:
News
Science Report
Exporations
Special English:
News
Science Report
The Making of a Nation
Special English:
News
Environment Report
American Mosaic
Nightline Africa
1630
Africa World Tonight
1700
News
News
1706
Talk to America
1710 American Agenda Voices of Africa
1730 Communications world Music Time in Africa
1800
Africa World Tonight
News
1810 Agriculture Today Encounter
1830 Special English:
News
In the News
American Stories
Special English:
News
Words and Their Stories
People in America
1900
News
News
1906
Europe Edition
1910 Voices of Africa Newsline
2000
Africa World Tonight
Nightline Africa
2100
World Report
News
2110 On the Line New Horizons
2130
-
Issues in the News
2200 American Gold
Now Music USA
Country Music USA
-

SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

UTCStationFrekvenserVeckodagar
0530-0545NHK - Radio Japan11760, 12030 kHzDagligen
0600-0620Vatikanradion1611, 6185, 7345 kHzTisd Onsd Fred Sönd
1100-1115NHK - Radio Japan17630 kHzDagligen
1830-1900Rysslands Röst, Moskva1494, 4920, 5940, 5965 kHzMånd Onsd Fred Sönd
2000-2020RAI - Radio Roma6015, 7185 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020Vatikanradion1611, 6185, 7250 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2030-2100Norea Radio Sverige1503 kHz (via Polen)Månd - Fred
2040-2050Greklands Röst792, 7430, 9380 kHzDagligen

Och därmed tackar jag för mej. Jag hoppas att de 5 sidor jag presterat kan vara av något intresse. Det är ju i varje fall det som är meningen med det hela. Som vanligt gäller att ni är hjärtligt välkomna med synpunkter. Bidrag är naturligtvis också hjärtligt välkomna. Epost: sven@swl.nu. Vi ses om en månad!
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna ¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif