franson franson

Torget 2/98

För Kortvågslyssnare


Tycker ni att Torget har ett annorlunda utseende? Jodå, ni ser inte i syne. Det har skett ett missöde i samband med att jag skulle sätta samman detta nummer. När ungefär hälften var inskrivet i datorn slocknade skärmen. Det sade bara "plopp" och så var det slut. Vad gör man då? Ja, det är inte så lätt att få tag i en bildskärm en tidig lördagkväll. Så det var bara att plocka fram min gamla skrivmaskin och börja om.

Detta innebär att innehållet denna gången är lite rumphugget (och eftersom du läser webversionen så är den sen eftersom jag varit utan dator en tid och sedan blivit tvungen att skriva om allt material på nytt). Det saknas en del material som borde varit med. Sådant som redan är inskrivet i datorn, men som jag inte har källan kvar till. Och där källan finns i form av epost eller websidor. Alltså får det bli det som gick att få fram. Men jag hoppas att ni trots detta hittar lite av intresse. Och att layout inte stör allt för mycket. Man glömmer fort hur man gjorde.....

Men, en sak har jag lärt mej. Det är bra med tekniskt utveckling, men det behövs små påminnelser om att man inte är helt osårbar. Hör av er! /Sven Ohlsson (Sohl)


MUSIKHÖRNAN

Så är vi inne på sista delen av Bo Nensens lista, och därmed slutet på denna maratonserie. Som kommer tillbaka när något nytt dyker up. Så om ni ser eller hör något med radio/TV anknytning i skivfloden, så hör av er.

MODIGA MINDRE MÄN - Sa dom på radion (1983)
DAVID BOWIE - Station to station
MANDRILL - Tee Vee
POISE NOIR - The radio active flood
DILLARD & CLARK - The radio song
JOE WALSH - The radio song
ALIEN - Turn on the radio (1990)
LA TOYA JACKSON - Turn on the radio
RONNIE MILSAP - Turn that radio on (1991)
RAY STEVENS - Turn your radio on
JOHN HARTFOOD - Turn your radio on
NINA HAGEN BAND - TV-Glotzer
JOE TURNER - TV mama (1953)
TOM ROBINSON BAND - 2-4-6-8 Motorway
WEIRD AL JANKOVIC - UHF
THE SPORTS - Who listens to the radio (1979)
JOHN STEWART - Wind on the river (1980)
LEO SAYER - World radio (1982)
MOTHERS OF INVENTION - WPLJ


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

BRÖLLOPSNATT MED FÖRHINDER
En 32-årig kvinna från Wisconsin har dömts till en månads fängelse efter ett gräl på bröllopsnatten. Det nygifta paret blev osams om volymen på bilradion. Grälet urartade och det slutade med att bruden med bilen körde på brudgummen.

Sens moral. Lyssna inte på radio på bröllopsnatten. Allra minst på countrymusik som detta handlade om. Kan ni inte komma på något roligare att göra på bröllopsnatten, kontaka Malena Ivarsson!

FRÅN TELEPRINTERN
* 14-åriga Lisa Wheeler i Wahington, USA har problem. Hon har vunnit 100 TV-apparater. Vad gör man med dom förutom förvarar i garaget?

* Porrkanalen Adult Channel har stämt Spice Girls. Dom anser sig ha rätten till ordet Spice!

PORTOREFORM
Har ni, som jag retat er på att man numera måste ha två olika sorters frimärken hemma. En sort för inrikesporto (dvs valörlösa frimärken för inrikes brev). Och sedan frimärken med valör för utlandsbreven. Och inte blir det bättre av att man gett ut flera mycket trevliga serier med frimärken som man gärna velat använda för utlandsbreven. Men dom har varit valörlösa för inrikes brev.

Men tydligen har Posten lyssnat på kritiken. För nu kan vi använda de valörlösa frimärkena även som vanliga frimärken.

Inrikes brev motsvarar 5:-
Inrikes ekonomibrev är 4:50.
Inrikes föreningsbrev, 3:50.
Sedan är det bara att komplettera med lite till för utlandsportot på 6, 7 eller 8 kronor.

Äntligen kan vi alltså använda de trekantiga älgmärkena när vi skickar våra rapporter. All heder åt Posten som tagit åt sig av kritiken och rättat till det som jag upplever som det stora problemet vid portoreformen. Som ju annars förenklar en hel del.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

KDXR RAPPORTERINGSTÄVLING

I april är det dags för KDXR-Rapporteringstävling igen. Det är kristna DX-Ringen som arrangerar en egen rapporteringstävling varje år. Med ett antal utvalda kristna radiostationer.

Schema ser ut som följer:
* Lördag 4 april:
0600-0630 WHRI i USA på 7315 kHz, alternativt på 5760 kHz. Eventuellt sänder man ett DX-program nu.
0930-1000 KTWR på Guam på 15330 kHz. Pacific DX-Report sänds 0940.
* Torsdag 9 april:
2030-21000 NOREA Radio Sverige på 1503 kHz.

KDXR reserverar sig för att Guam har drabbats av en orkan som förstört en del av KTWR:s anläggning (även KSDA drabbades om jag inte minns fel). Om KTWR inte är igång till tävlingen gäller en reserv som är WWCR 1230-1300 på 7435 (alt 5070).

Vad jag förstått så skall det dock inte vara några problem nu.

Du skriver en vanlig rapport på stationerna plus lite programkritik. Posta rapporterna och 10:- i frimärken till KDXR, Brittgården 94, 543 37 TIBRO senast den 16 april. Special-QSL på en av stationerna utlovas samt priser till de som hört flest stationer. Dessutom vidarebefordras rapporterna till respektive stationer.


Torget på Nätet

index.htm

Hialösa DX-Nyhedor

http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm

Engelsksändarlistan

http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

English Language Program Schedules

http://www.algonet.se/~sohl/schedule/schedule.htm

Svensksändarlistan

http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm

Epost

sven@swl.nu

FILMHÖRNAN

BROADCAST NEWS

1987 gjordes den här långfilmen. Vi får följa tre anställda på en stor TV-station i Washington ända fram tills nedskärningar måste genomföras och deras vägar skiljs. Nedskärningar som måste genomföras eftersom tittarsiffrorna på onsdagar var för låga!

Jane (spelad av Holly Hunter) är damen som vet vad hon vill. Taxichaufförerna får instruktioner vilka vägar dom ska välja, vännerna får veta vad dom ska göra och i kontrollrummet är det hon som bestämmer med järnhand.

Aaron (Albert Brooks) är stjärnreportern som kan gå över lik för ett bra reportage. Geni redan i skolan, men som också kan vara odräglig mot dom som inte hänger med i hans tempo.

Tom (William Hurt) är landsortsreportern som kommer till storstaden. Osäker på sig själv men prydlig och korrekt och som går hem som nyhetsuppläsare. Lite av en svärmorsdröm.

Och naturlgitvis får vi uppleva lite kärlek. Jane dras mellan Tom och Aaron. De båda motpolerna. Och om filmen ska handla om romantiken eller om de journalistiska avvägningar man måste göra som reporter. Ja, det vet jag inte. Det senare kommer i varje fall bort alldeles för mycket. Fast ett par humoristiska scener har man liksom klistrat in i det hela.

I en biroll som överbetald TV-chef ser vi förresten Jack Nicholson.

Jag ger Broadcast News två lurar. Kevin som tidvis satt med mig och tittade gav den nog bara en lur!


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program.

Alla tider anges i UTC (SNT - 1 timme)

EGYPTEN Radio Cairo har som vanligt haft den stora vänligheten att skicka mej ett nytt schema för en tid framåt (samt ett trevligt vykort). Så här är deras program under veckan:
* Dagligen:
Oriental Music och News.
* Måndag:
A verse from the Koran / Commentary /Arabic song / Egyptian-European relations / The Environment / A meeting with ... / Egyptian contemporary figures / Egyptian hits.
* Tisdag:
Around the world / Spotlight on the Middle East / Arabic song / Sports round-up / Close-up / Tourism in Egypt / Music box.
* Onsdag:
Islamic panorama / Commentary / Arabic song / Europe in Arab press / Cairo magazine / Pharaonic architecture / Egyptian movie stars.
* Torsdag:
Galleries and exhibitionons / Commentary / Arabic song / You ask - we answer / Meet a diplomat / Cultural life in Egypt / Egypt in the eyes of a visitor / The story of Egyptology.
* Fredag:
Light domestic news / Egypt´s foreign policy / Arabic song / Egypt on the threshold of the 21st century / Womans´ corner / Scientific life in Egyt / The Holy Koran and its meaning.
* Lördag:
Economy in focus / Press review / Arabic song / Stamp collectors´ club / Tourism in brief / Mohammad ... the Prophet of Islam / Down memory lane.
* Söndag:
Quiz time / Commentary / Arabic song / Natural reserves in Egypt / Listeners´ mail / Cairo´s pop race.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har vi några program kvar att tipsa om:
* Dutch seaborn empire är en serie i fyra delar som pågår när ni får Torget med dess bilaga EA.
* Belgium handlar det om 25/27 mars. Jonathan Grubert ska försöka titta på detta trespråkiga land (som väl för oss oftast förknipas med EU dumheter idag). Det har "alltid" varit konflikt mellan fransktalande Vallonien och Flandern (den lilla tyska minoriteten försvinner). Vilken framtid har Nederländernas södra granne? Det förtjänar att påpekas att eder redaktör har vallonskt blod i ådrorna.
* Holland-America Line firar 125 års-jubileum i april. Och med anledning av detta kommer ett program den 1/3 april.
Vad som händer i resten av april vet jag inte. Det får vänta till nästa On Target. Håll gärna ett öga på http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm, dvs Hialösa DX-Nyhedor där jag kontinuerligt lägger ut schemat.

TAIWAN Radio Taipei International är det slutliga nya namnet på Voice of Free China. Och jag har i dagarna fått ett brev från stationen, som bland annat innehåller ett schema som jag hoppas att ni kan få se någonstans på dessa nödsidor.

Det gamla VOFC var en del av BCC som i sin tur var en privatägd organisation (styrd av det styrande politiska partiet på Taiwan). BCC har nu slagits samman med statliga CBS, och nya Radio Teipei International är en del av detta nya CBS.

Enligt det nya schemat man skickat över sänder man engelska:
0200-03005950 7130 9680 11740 11825 15345
0300-04005950 9680 11745 11825 15345
0700-08005950
1200-13007130 9610
2200-23005810 9985 (Europa)

Programledarna är:
Paula Chao: New record time, Food, poetry and others, Mailbag time och News.
Carlson Wong: Reflections, Jade bells and bamboo pipes, Taipei magazine, Mailbag time och News.
Vivian Bu: Taiwan today, Music box och News.
Prudence Chen: Journey into Chinese culture och Mainroads and byways.
Huang Wen-Ling: Kaleidoscope.

* Dagligen:
News och Let´s learn Chinese.
* Måndag:
Jade Bells & Bamboo pipes.
* Tisdag:
Taiwan today / Main raods & Byways eller Journey into Chinese culture.
* Onsdag:
Music box.
* Torsdag:
Jade Bells and Bamboo pipes.
* Fredag:
Taipei magazine / New record time.
* Lördag:
Kaleidoscope / Reflections.
* Söndag:
Food, poetry & others / Mailbag time.

TURKIET Voice of Turkey har haft den stora vänligheten att som vanligt skicka schemat för första halvåret 1998.
* Dagligen:
News and the Press review.
* Måndag:
Last week / Science in Turkey / Treasured portraits.
* Tisdag:
Prominent Turks in history / That magnificent Sultan, Süleyman - Textiles of Turkey / In the wake of an essay writing contest.
* Onsdag:
A review of the foreign media / Letter box / The European Union agenda.
* Torsdag:
I am Anatolia / Impressions of Turkey / Economic panorama.
* Fredag:
Turkish album / White and Black / Sacred sites of Turkey.
* Lördag:
Outlook / Cross sections of Turkey´s recent history / DX Corner / Blue voyage.
* Söndag:
Turkish customs and Tradiitons / Ex Libris / As the world turns.


73 Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif