franson franson

Torget 3/98

För Kortvågslyssnare


Såja, om allt fungerar så skall vi denna gången ha lyckats klara av tekniken ordentligt. Jag hoppas att ni förlåter mej för förra Torget som blev lite rumphugget och udda. Det jag först trodde var en pajjad skärm och sedan ett pajjat grafikkort visade sig vara något så banalt som att grafikkortet hade glappkontakt. Men som sagt jag lärde mig att inte lita helt på tekniken. Om man ska tro vissa politiker (inga namn nämnda, men en har initialerna CB) så är IT det enda som gäller, och det som ska lösa alla problem. Pytsan! Visst löser det problem, men det skapar andra. Och många problem måste lösas på annat sätt. Se upp för så´na som har IT på hjärnan, dom är farliga.


Al Simon

En av Radio Swedens mera kända röster, Al Simon har gått i pension. Al kom 1958 till Sverige (han är född i New York) med sin svenskfödda hustru. Och har hunnit bli en av de mer kända rösterna på RS. Ett arbete som han gillat starkt. Främst den journalistiska frihet man haft inom Sveriges Radio, och främst inom Radio Sweden. Men han är inte utan kritik. Och har kallat Sveriges Radio för Parkinsons Palace. För, som han tycker allt för mycket byråkrati. På Radio Sweden går Al Simon under smeknamet "A walking encyclopedia".

Under sina 39 år vid Radio Sweden har han hunnit intervjua de flesta från kung och drottning till statsråd osv. Fast Torbjörn Fälldin ville aldrig prata engelska.

Ett par av de minnen han berättar om i den artikel Dagens Nyheter som jag citerar är när han frågade Tage Erlander om det inte var dags att sluta ge små bidrag till samerna, utan istället ge dom ett ordentligt bidrag och lansera svenskt renkött i världen. Varvid Tage Erlander svarade: - "Men tänk på alla barn! Tomten kommer ju med sina renar!"

Al har på senare tid specialiserat sig på "money matters" och var t.ex. den ende som fick en intervju med avgående Bengt Dennis när han gick i pension. En intervju som publicerade i Dagens Industri och citerades i Finanstidningen.

Bland andra program han gjort är matprogram "Thought for food" med det gamla talesättet "Food for thought" i åtanke. Där tyckte Tore Wretman att vi skulle lansera stekt strömming som en världssensation. Men antagligen är det en för billig maträtt för att ha en chans.

Tack till Jorma Metso som skickade över tidningsklippet. /Du Jorma, vad betyder dom där blå klistermärkena med gula stjärnor och ett Ja i mitten som du sätter på? Har det något att göra med att satsa på svensk demokrati och självständighet, eller?/


Det var bättre förr

I norska DX-News läser jag om en rekordradio som står på en frisörsalong i staden Cheshire i England. Radion har använts i över 50 år till att ge frisör och kunder underhållning medan hårlockarna (och mustascherna antar jag) faller. Radion har överlevt flera frisörer som alla noggrant fört statistik över hur mycket den använts. Och nyligen passerade den 100.000 timmar strecket. Och utan någon form av reparation eller service.

Radio tillverkades 1947 av ett företag i Manchester som hette Etronic. Firman gick i konkurs i början av 50-talet. Antagligen behövde kunderna inte återvända och köpa en ny radio....... "Dåligt för affärerna" kommenterade en talesman för radiohandlarna saken!


Så kan det gå

I EA nr 10 hade vi uppe fenomenet med att lyssna på radio i amalgamfyllningar och diskbänkar. I On Air berättar CES om problemen med MV-sändaren i Kvitsøy. Sändaren på 1200 kw på 1314 tillhör milt sagt de starkare. DX-are i Nordamerika som vill börja lyssna på MV från andra sidan av Atlanten rekommenderas just NRK på 1314.

CES berättar att sändaren är en fara för sjöfarten. Under en Cutty Sark seglats kom fullriggaren Christian Radich 150 meter från anläggningen. Besättningen kunde då höra NRK från masternas staglinor. Snart gick metallen varm och det började ryka från masterna och gnistor föll ner på däcket. Signalerna från sändaren utlöste brandlarmet ombord.

Av detta kan vi lära oss att inte vara för närgångna. Varken vad det gäller radiosändare eller flickor.


NOTISTORGET

Korta nyhter från eterns värld

Südwestfunk och Süddeutscher Rundfunk slås ihop senare i år. Eftersom både SWF (7265 kHz) och SDR (6030 kHz) finns på kortvåg kommer troligtvis SWF på 7265 att läggas ner. Det finns också en möjlighet att man flyttar till 6190. Varför framgår inte av min källa (Funkamateur via Contact). Om det inte är så att sändaren ska övertas av någon annan.

Den nuvarande konservative regeringen på Nya Zeeland har hotat med att lägga ner RNZI helt. Vilket Labour oppositionen har protesterat mot. Och Labour har också lovat att om stationen stängs och Labour kommer tillbaka i regeringsställning kommer stationen att öppnas igen.

Där är en pågående konflikt mellan WEWN och Mother Angelica som äger stationen å ena sidan och den katolska kyrkan i USA (och Vatikanen) å den andra. Mother Angelica har vid upprepade tillfällen kritiserat den katolska kyrkans ledare för att vara allt för liberala. Och hon har vid något tillfälle hotat med att hon hellre spränger stationen i småbitar än lämnar över den till katolska kyrkan. Mother Angelica står personligen som ägare till stationen.

Hur är det nu det står i bibeln: Vänd den andra kinden till! Int´ ska ni bråka väl!

Vi har ju en pågående debatt om vilka krav vi ska ställa på de s.k. lokala kommersiella radiostationerna i Sverige. Från regeringshåll har man velat strama upp reglerna. Något som från borgerligt håll har kallats "politisk skönhetstävlan". Ett av de krav man velat strama upp är kravet på att stationerna verkligen ska producera egna lokala program. I brittiska Communication läser jag då och då om lokala brittiska stationer som bötfällts för att man inte uppfyller de löften man gjorde när man fick sin licens. I februari numret läser jag att Heart Beat 1521 nu för andra gången dömts att böte £1000 dollar för att inte har uppfyllt kraven på lokalt producerade program.

Ska vi få en Radio Free Iraq? Ja, det är starka krafter igång i USA för att få igång en speciell station med syfte att störta Saddam Hussein. Men det finns ju redan en hel uppsjö av clandestine stationer? Men CIA har redan sändarutrustning i Kuwait som kan användas. Och det politiska stödet i USA är stort.

Inte ens i Stockholm fanns det tydligen plats för något annat än "pop å rock non-stop" bland de s.k. lokala kommersiella stationerna. Classic FM har nu tagits över av Rupert Murdoch och heter nu Sky Radio. Och för att citera Media Scan så låter man som alla dom andra med rock och pop avbrutna ibland av en kort nyhetsbulletin. Med det undantaget att här är det bara rock och pop non stop, helt utan några mänskliga röster.

Och inne på Sverige. Även ZTV har nu flyttat till London. För att slippa svenska reklamregler (precis som t.ex. TV3). Fast den gamla personalen tyckte visst det blev lite väl mycket inköpt banalt skräp i tablån så en stor del av ledningen hoppade av.

Radio Yugoslavia har tecknat ett avtal med CRI om relä av deras sändningar via sändare i Kina. Man har också ett avtal på gång om relä via någon av alla de amerikanska KV-sändarna.

Från Teleprintern

USIA (VOA/RFA osv) planerar att köpa KHBI. Redan idag använder man anläggningen (ägda av Christian Science Monitor) för Radio Free Asia program.

Barbados funderar på en kortvågsservice läser jag i RIBOLD.

RCI har fått 15 miljoner dollar för att modernisera bland annat sändarutrustningen.

WBCQ är namnet på Alan Weiners nya KV-station. Start till sensommaren med 50 kw. Mest religiöst där också, men han lovar visst rabatter till s.k. ”free radio” som vill ha en chans att nå ut.

WWBS en annan ny KV-amerikan är försenad. Problem med elförsörjningen.

South African DX Club har kastat in handduken. Ingen som ville göra jobbet tydligen.

I det nya schemat som gäller nu använder DW inte Jülich anläggningen alls. Men det finns en hel hel drös andra stationer som hyr tid där.....


Torget på nätet:
index.htm
Engelsksändarlistan:
http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm
Svensksändarna:
http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm
Hialösa DX-News:
http://www.algonet.se/~sohl.hialosa.htm
English language program schedules:
http://www.algonet.se/~sohl/schedule.htm

SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

East And West Radio Club har skickat information om sin RADIO STATIONS IN GERMANY 1998. Listan täcker 150 kHz - 108 MHz. Och innehåller adresser, telefonnummer, Internet uppgifter osv för alla stationer i Tyskland. Och naturligtvis uppgifter om frekvenser, effekter, var sändare och antenn är belägna osv. Uppdelat region för region.

Listan ska också innehålla uppgift om alla utländska stationer som sänder via Tyskland.

EAWRC special issue 17 kostar 9,80 DM eller 5£. Om du är intresserad så skicka pengar och beställning till: EAWRC, c/o Adolf Schwegeler, Bahnhotstr. 56, D-50374 ERFTSTADT.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Här är siffrorna från VOA:s senaste "skicka ett kort och berätta när du lyssnade på oss" kampanj. Under Communications Worlds sändning uppmanades lyssnarna att skicka ett kort och berätta när man lyssnade, och vilken frekvens dom lyssnade på.

Av de som hörde av sig lyssnade 88% på kortvåg, 8% på mellanvåg, 2% lokala återutsändande stationer, 2% via satellit och 1% via Internet.

Med dessa siffror i åtanke är det tragiskt att se hur många stationer har så brådis att gå över från Kortvåg till de s.k. nya media som erbjuds. Problemet är att lyssnarna inte är redo. Och antalet lyssnare sjunker kraftigt i de flesta fallen. Visst måste även internationell radio vara beredd på nya media, men snälla, invänta lyssnarna innan ni går över!


Glöm inte Engelsksändarlistan

Bidrag


Farväl till Estland

"I regret to inform you that as of March 1, 1998 the Estonian Radio foreign language programmes in English, Finnish and Esperanto will not be broadcast on Short Wave (5925 kHz) any more because of financial problems. But you can still listen to those programmes on FM and on the Internet. The address is http://www.er.ee.
Sincerely, Tiina Sillam, Estonian Radio English Service.

P.S. According to the latest information, Estonian Radio will finish broadcasting in Finnish and in Esperanto on July 1, 1998. For the time being, programming in English is continuing."

Ja, den engelska läsövningen får väl i stort sammanfatta att ännu en station gått till de sälla jaktmarkerna. Farväl Tallin!


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engleksa program

Alla tider anges i UTC (SNT - 1 timme)

Det blir en del förberedande scheman inför schemabytet vid månadsskiftet. Och i nästa EA hoppas jag att det blir en Engelsksändarlista. Förhoppningsvis lyckas min tredje arvinge bättre passa tiden än vad de två tidigare har gjort. Glöm alltså inte bidrag. Jag behöver alla former av scheman.

BELGIEN Radio Vlaanderen International ska ha satt in följande schema uppges det i RIBOLD:

0730-0755  1512 5910/9940 7290
1030-1055  1512 9925 15535
1230-1255  1512 15545
1630-1655  1512 5910 7290
1730-1755  1512 11810-J 17655
2000-2025  1512

IRLAND RTE sänder just nu en serie program "Worlds Apart" enligt detta schema:

2300-2400	9925 (SAm)	    ti
1330-1430  12015 (SEAs) - via Irkutsk	on
1500-1600  15120 (EAf) - via Meyerton	on
1700-1800  11605 (N/C/SAf)	    on
1800-1900  11605 (WAf)	        on
Enligt Dave Kenny i British DX-Club. De frekvenser som inte har angett reläanläggning kommer troligtvis från Jülich och någon USA sändare.

IRLAND West Coast Radio Ireland har lagt ner sina kortvågssändningar. Man har inte lyckats få någon finansiering varken från officiellt håll på Irland eller från andra håll. WCRI använde sändare i Jülich, Tyskland.

ISRAEL Israel Radio är det meningen ska ha följande schema för sina engelska program:

0400-0415  9435 11605 17535
1030-1035  15640 15650
1400-1430  15650 17535
1545-1600  11605 15650 17535
1900-1925  9435 11605 15640 15650
enligt Daniel Z. Rosenzweig i rec.radio.shortwave. En nyhetsgrupp som mest innehåller diskussioner om radiomottagare och amerikanskt politiskt dravel. Men någon enstaka gång kan man hitta något av intresse.

JAPAN NHK World - Radio Japan ska sända mot Europa enligt följande schema från 1 april:

0000-0100  6155uk 6180uk
0500-0600  6110sa 7230uk
0600-0700  5975 7230uk
1700-1800  6090ya 7110ya
2111-2200  6035sn 9725ya 11850ya
Är det sätt som schemat presenteras av Wolfgang Büschel i brittiska Contact.

KINA China Radio International har tagit i bruk en ny sändaranläggning i Urumchi. Och detta ger oss några nya val som jag kan rekommendera:

1900-2000  11840
2000-2100  6950 9920 11840
2100-2200  6950 9920
2200-2300  7170r
2300-2330  3985s
är de alternativ under kvällen som jag tror kan rekommenderas. Fast jag är lite osäker på om sändningen från Schweiz kommer att fortsätta när SRI tvingas koppla ur de flesta av sina sändare.

Från CRI ska vi också presentera en del program för april. Programtipsen är tagna från Messenger.
* Voices from other lands sänds varje tisdag. Den 14 april ska vi få träffa en Australisk lärare som för många år sedan började undervisa internationella studenter.
* Listeners´ Letterbox den 26 april ska, på en fråga från en australisk lyssnare, berätta om Macaos historia. Varför tillhör Macau Portugal? 20 december 1999 överförs Macao till Kina.
* Chinese Folktales den 18 april berättar historien om en stenhuggare som trots sin skicklighet inte var nöjd.
* Music from China presenterar 11 april den kända sopransångerskan Peng Liyuan. Nåja, känd inom den kretsen i varje
* I Song of the week den 19 april ska vi få höra ”Beautiful Taihu Lake” som är ett karakteristiskt exempel på folkmusik från södra Kina.

MONACO/ALBANIEN/ARMENIEN Trans World Radio ska ha sina engelska program enligt detta schema:

0645-0655  9870	    lö-sö
0655-0820  9870
0820-0830  9870	    lö-sö
0835-0850  9870	    sö
1755-1800  864 /via Armenien/
2030-2100  1395 /via Albanien/	sö-fr
2200-2215  1467
2215-2220  1467	    må-fr
2220-2250  1467	    må

USA Christian Science Monitor ska ha följande schema fram till 5 maj berättar man. Man berättar i ett följebrev till schemat att man är tacksamma för den överväldigande positiva responsen på att man nu sänder religiösa program hela veckan. Jaså! Själv saknar jag verkligen nyhetssändningarna och har i princip slutat lyssna nu.

	  WSHB 	WSHB  KHBI  KHBI
0000-0100  7535	9430	15665
0100-0200  7535	9430
0200-0300  5850	7535
0300-0400  5850
0400-0500 *7535	9840
0500-0600 *7535	9840
0600-0700 *7535
0700-0800 *7535
0800-0900 *7535	*15665	9845
0900-1000  7395	*7535	15665	13840
1000-1100  6095	7395	15665	15725
1100-1200  6095	7395	15665	9385
1200-1300  6095	9455	9355	9385
1300-1400  9430	9455	9355	9385
1400-1500			9355
1500-1600
1600-1700  18930
1700-1800  18930
1800-1900 *15665	18930	*9355	9385
1900-2000 *15665	17510	*9355	9385
2000-2100 *13770	*11550	13840
2100-2200 *13770	*11550
2200-2300  13770	*7510
2300-2400  13770	7510
OBS att i dessa sändningar ingår även program på tyska, spanska, franska, portugisiska och ryska. Frekvenser med * före är ämnade för någon del av Europa.
Det var allt för denna gången. Jag hoppas att det fanns något av intresse. Ha det så bra till nästa gång kära vänner. Glöm inte Engelsksändarlistan.

73 Sven Ohlsson
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif