franson franson

Torget 4/98

För Kortvågslyssnare


Såja, det var det hela, nästan. Eftersom familjen helt nyligen fått tillökning så har det varit lite kämpigt att hinna med. Skulle någon från mej saknas i detta numret av EA, så beror det på att det inte hann i tid. Men det får jag väl leva med i så fall. Glöm inte Engelsksändarlistan som finns i EA (hoppas jag) och synpunkter och rättelser till den är hjärtligt välkomna. Varmed jag tackar för mej, och hoppas att även ni får en riktigt trevlig vår. Håll till godo!


Datortrubbel

I Contact läser jag om problem med datorer. Man berättar om en toppmodern dator som BBC skaffat som har problem med det Walesiska språket. Datorn som installerats i Cardiff på BBC Wales har fått ett komplett Walesiskt (heter det så?) ordbok installerat. Men den klarar inte av grammatiken. Och detta får hela datorn till att låsa sig. Så nu får man installera ett speciellt system just för det Walesiska språket.

Fråga mej inte hur det går ihop, men så står det...... Och man skall ju lita på det som är skrivet!


Vem har råd med framtid?

Internet, kabel-TV, paraboler osv anses av många inom kort ha ersatt de traditionella sätten att distribuera information. Men dom beslutsfattare som driver på denna utveckling är bosatta i I-världen. I större delen av världen är det långt kvar till denna förändring. Nedanstående diagram hittade jag i en ITU skrift jag fått av CWE. Av världens hushåll har 66% inte ens tillgång till telefon. Statistiken är från 1996, men har nog inte ändrats radikalt till idag.

34% av hushållen har telefon, men 46% beräknas överhuvudtaget inte ha råd. Och då ännu mindre råd med kabel-TV, Internet osv. 17 har råd men har inte prioriterat möjligheten (eller avstår av andra skäl). 3% står på väntelista. Alla är inte lika snabba som Telia.....


POPULÄRAST

I DX-Fokus hittar jag de sista lyssnarsiffrorna från dansk radio. Här är de 10 mest avlyssnade lokalradiostationerna i Danmark.
1Voice Storkøbenhavn171.000=
2Radio Viborg113.000-
3ANR, Aalborg107.000+
4ABC78.000+
5Uptown, København52.000-
6Arhus Nærrad/Coombo/Hinn40.000-
7VLR, Vejle/Børkop47.000+
8Radio Holsted44.000+
9Radio Victor38.000+
10Radio Fyn34.000-
Siffrorna avser antalet dagliga lyssnare. Det kan jämföras med Danmarks Radios rikstäckande kanaler:
P31.796.000-
P1586.000+
P2/Musik350.000-
Tecknen efter avser om det är upp eller ner sedan förra mätningen.

Född

En lillebror till

Kevin och Angeli

den 29 mars 1998


Vad hände med sändaren

KGEI sålde sin 250 kw sändare till Calvary Chapel för några år sedan. Dom flyttade den till Twin Falls i Idaho. Och avsikten var att få igång den. Men man insåg snart att det skulle kräva en hel del jobb och pengar, och att elräkningen skulle bli ansenlig.

RealAudios utveckling via Internet visade dom att det gick att få ut budskapet på ett billigare sätt, och sedan via lokala svaga sändare vidaresända programmen. Så KV-sändaren fick stå och man anvönder Internet istället.

Nu försöker man sälja sändaren igen, och tanken är att den visst ska hamna uppe i Alaska (dock inte KNLS). Det är en ny religiös station på gång med program till Asien och speciellt Kina samt forna Sovjet.

Allt enligt Cumbre DX och Hans Johnsson via Glenn Hauser.


Kvinnliga DX-are

Varför finns det så få kvinnliga DX-are och kortvågslyssnare?

Har det något att göra med mindre tekniskt intresse? Egentligen borde det inte ha det idag. För kortvågslyssnande idag är väl inget speciellt tekniskt. DX-ande som sådant kanske, men inte rent lyssnande, väl?

I VOA:s Communications World tog man i mars upp frågan (berättar Contact). Och det framkom då att kvinnor oftare klagar på den dåliga mottagningen. Kim Elliott hänvisade till en artikel i Monitoring Times av Glenn Hauser som berättat om ett ABC TV-program där det berättades om skillnaden mellan kvinnliga och manliga hjärnor. Män skulle vara skickligare på att filtrera bort ovidkommande ljud (och samtal osv). Medan kvinnor istället inte kan filtrera bort det ovidkommande utan lyssnar på allt.

Detta skulle härstamma från de ursprungliga mänskliga varelserna, där männen jagade och skulle koncentrera sig på att lyssna efter det djur dom jagade och inte bry sig om andra ljud. Medan kvinnorna var hemma och var tvungna att lyssna på alla ljud för att höra om det var någon fara.

Tänk vad man kan vara vetenskaplig när man vill! Vad tror ni?


NOTISTORGET

Korta nyheter från eterns värld

IBB (dvs VOA) planerar att stänga anläggningen på Rhodos. Enligt TDP ska det här finnas 2 x 50 kw (från 1964) samt en 15 kw SSB sändare. Detta är den kortvågsanläggning utomlands som jag varit närmast att besöka. För många år sedan var jag med mina föräldrar på Rhodos och hyrde då en cykel och lyckades också hitta sändar-anläggningen. Men tyvärr svek mig modet att göra ett besök. Innanför staketet gick ett par schäferhundar lösa, och det syntes ingen annan levande varelse. Alltså höll jag mig på avstånd. Jag ”hatar” schäferhundar. Om det är någon hundras jag totalt saknar förtroende för så är det dom.

Kraven i Australien på att öppna Darwin anläggningen ökar. Mottagningen av Radio Australia i Asien ar kraftigt försämrats. Och detta samtidigt som regionen genomlider sin största kris på årtionden. Och nu mer än någonsin skulle Radio Australia behövas.

RTBF, dvs den franskspråkiga radion i Belgien planerar att återupprätta sina kortvågssändningar. Idag är det ju bara RVI från Belgien, och dom representerar de flamländsktalande.

Sunrise Radio som ju egentligen är en lokal Londonstation hörs hela dagen och kvällen via en sändare i Jülich. Om man gillar asiatisk musik kan det ju vara trevligt. Enligt uppgift är syftet att visa vad man förmår för att få en rikstäckande licens. MV 1458 med 50 kw är deras normala hemvist.

Enligt Andy Sennit i Media Network har ett privat engelskt bolag som heter WRTH Publications tagit över rätten till att ge ut WRTH från Billboard.

Från Teleprintern

Radio Free Iraq är senaste projektet i etern från USA. Skall väl bli av samma typ som RFE, RFA och Radio Marti!

Fast ännu senare är nog "löftet" från Clinton under sitt besök i Afrika om en speciell afrikansk utgåva av VOA, vad det nu innebär.


WORLD WAVES

Din reseguide till engelska program

Alla tider i UTC

Inga speciella tider och frekvenser denna gången eftersom det om allt fungerar finns en Engelsksändarlista denna gång.

FRANKRIKE Radio France Internationale lurade för några år sedan eder redaktör på ett pris i en av deras pristävlingar. Jag tror jag har berättat tidigare att jag vann en armbandsklocka. Men det enda som dök upp i posten var ett tomt kuvert! Så någon RFI klocka har jag inte blivit förärad. Eftersom brevet inte var rekat eller liknande tog Posten inget ansvar. Och RFI var inte heller villiga att skicka något nytt pris. Dom hänvisade till Posten!

Men sedan dess har RFI varit ganska vänliga. En axelväska av originell typ har dom förärat mig. Två t-shirts tror jag att jag har fått. Ett ganska så avancerat fransk-engelskt / engelsk-franskt lexikon. Och i veckan knackade brevbäraren på med ett stort paket poststämplat i Belgien. Men innehållande en riktigt praktisk bag från RFI. Det kan löna sig att delta i RFI:s Quiz på söndagarna. Fast jag får nog ta och städa lite bland alla väskor och bagar jag fått från radiostationer/bokklubbar och gud vet vad.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har förutom att man gjort vissa justeringar pga sommartiden i schemat ett nytt program som heter Aural Tapestry som sänds måndagar (1030 och 2130 till Europa). Det är David Swatling som efter 5 år med Mirror Images vill ha en ändring. Aural Tapestry är en form at kulturprogram.

I On Target redovisar man också kortfattat resultatet av Media Network enkäten. Omkring 1000 synpunkter kom det in. Det som ändras är bland annat att en massa Internet adresser inte kommer att läsas upp i programmet utan man kommer att ägna en speciell sida på deras egen sajt till detta. Däremot kommer man att bibehålla en mixa av gammal och ny teknik. Eftersom programmet nu produceras digitalt kan man ta emot bidrag i MPEG-3 format.

PORTUGAL Radio Portugal lade ner sina engelska (och franska) program den 31 mars. Dåligt med lyssnare är troligtvis anledningen. Och dåligt med lyssnare beror nog på dålig mottagning, samt det faktum att man ju bara sände vardagar, inte på helgerna. Bye bye, det var kul så länge det varade.

Fast I Kim Elliot har (via Contact) en annan förklaring, då Winnie Almeida och den som är ansvarig för de franska programmen (som ju också läggs ner) har nått pensionsåldern. Och Radio Portugal vill inte anställa ny personal som man inte kan bli av med förrän dom går i pension eller om 36 år. Vilket skulle vara arbetsmarknadslagar i Portugal. och jag som trodde att det var i speciellt Sverige som dylika lagar var ett problem.

STORBRITANNIEN Merlin Communication International som äger BBC:s sändare och sedan hyr ut dom till BBC (med flera) har startat en egen ”service”. Varje onsdag mellan 1700-0100. Till Europa sänder man då:
1700-190015200Radio Caroline
1900-210015590MediaZoo
2100-220011915Hard Country
2200-23009645 11915
2300-01009645Rock Radio Network


Kan någon översätta detta mysterium

Från Jorma har jag fått ett reklamblad för en liten Lowe apparat som heter C-408. Detta är en UHF transceiver för 430-440 MHz. Men Jorma undrar vad "Hora" i det här fallet betyder? Och jag har inte heller lyckats hitta någon översättning. Så därför ber jag er, kära läsare, om hjälp. Är ni bättre på engelsk slang än vad jag är så berätta vad Hora betyder.Det står inte i min Oxford Guide to English Language eller i någon av mina andra ordböcker. Snälla hjälp Jorma och mej! "I´m a little Hora"
Programtablåer för Radio Vlaanderen International, Radio France Internationale, Radio Bulgaria, Radio Japan och Radio Netherlands dyker upp om ett par dagar.
Ja, det var det hela. Glöm inte att skicka bidrag till nästa nummer. Allt, inklusive synpunkter är mer än välkommet. Tänk också på att en regelbundet updaterad Engelsksändarlistan finns på Internet. Där kan du också hitta lite smånytt på Hialösa DX-Nyheder. Gå till http://www.algonet.se/~sohl så hittar du vad som bjuds.

Bidrag skickar du på valfritt sätt, per post till: Sven Ohlsson, Vasavägen 5, 265 31 ÅSTORP, per telefon: 042/50423 eller epost: sven@swl.nu.


73 Sven Ohlsson
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif