franson franson

Torget 8/98

För Kortvågslyssnare


Jaha, då ska ni vara välkomna till ett nytt Torg. Och ett lite annorlunda som ni ser. Hr Hred Jonny har bestämt sig för att vara radikal och har ändrat om våra rubriker. Och nu har vi i varje fall fått med våra adresser i rubrikerna igen. Och får dessutom lite mer utrymme för information på sidan.

Sedan sist har jag fått en ny dator att leka med. Ja, den fungerade inte när den kom, men efter garantireparation så fungerar det riktigt bra nu. Allt går så mycket fortare. Men alla program är ju också utbytta eller uppgraderade. Så jag lider fortfarande av ett utbildningsproblem. Dvs jag klickar fel och vet inte vad jag skall göra för att det ska bli rätt. Men, det ska vi väl hinna fixa till nästa EA. Denna är ett utbildningsmaterial.

En sak som numera fungerar är Real Audio. Vilket innebär att jag nog kommer att ägna en del utrymme åt detta i kommande nummer. Fast den i förväg installerade versionen var 2.0 så en hel del fungerade inte i början. Efter en massa klickande hos RealNetwork har jag nu installerat en Beta av G2. Så hör gärna av er med synpunkter på hur ni vill ha Internet behandlad.

För övrigt hoppas jag att ni inte glömmer att det finns en webversion av materialet på http://www.algonet.se/~sohl Här hittar ni Engelsksändarlistan, Svensksändarlistan och annat. Vi ses om en månad.


BBC i september

STORBRITANNIEN BBC World Service passade på med att idag trilla in med en ny BBC On Air. Så låt oss plocka lite program från denna.
* Waveguide i september sänds 24/25. To 1130 och Fr 0915. Waveguide sänds ju numera bara en gång i månaden.
* Från 27/9 sänds 10 nya avsnitt av Chill Out med Ghizela Madoon. Detta är ett ungdomsprogram. Sö 1730, Må 1430 och Ti 0730.
* I A Question of Science ska John Wilson tillsammans med en panel försöka besvara vetenskapliga frågor. Sö 1401 och Må 0815 med början 27 september.
* Mark Tonderai är tillbaka med 8 nya avsnitt av Pop The Question. Har du frågor om popmusik så skriv till BBC:s vanliga adress eller epost: ws.pop@bbc.co.uk. Börjar 28/9, Må 1530 och repris To 0830. Programmet ersätter Joe Strummer´s London Calling som går just nu.
* Gillar du countrymusik? Country Music Association Awards på Grand Ole Opry i Nashville ägnas ett program 24/9 2330 och 25/9 1930.
* The Passage of Time handlar om att världens befolkning innehåller allt fler åldringar. Är det bra eller dåligt? Ti 0145, To 0915 och Fr 1230 med början 22 september.

ETERGARV

Lustigheter och skrämmande dåliga skämt

- How many DX-ers does it take to change a light bulb?

- All of them. One to change it and the rest to argue whether it counts as a light bulb.

/Jasha Ruesseler i hard-core-dx.

Antagligen apropå vår ständiga diskussion om vad som egentligen ska räknas som QSL-kort.


FILMHÖRNAN

Torget tittat på bio, video och TV

SCROOGED

SCROOGED eller Spökenas hämnd som man lade till i den svenska titeln handlar om Frank Cross (spelad av Bill Murray) som är högsta höns på TV kanalen IBC. Och han är en riktigt äcklig slavdrivare. En mardröm till chef skulle man vilja säga.

När filmen börjar är det snart jul. Och planerna dras upp inför julens sändningar. Där en dramatisering av A Christmas Carrol av Charles Dickens har en huvudroll. När en av medarbetarna (Elliot, spelad av Bobcat Golthwait - känd från Polisskolan filmerna) dristar sig till att framföra att han tycker det hela är lite väl våldsamt får han sparken på direkten.

Men naturligtvis ska Frank få lära sig en läxa. Franks förra chef dyker upp från de döda och berättar att tre spöken ska dyka upp för att lära honom en läxa. Och det gör dom, en visar Frank hur han har uppfört sig, en andra visar nutiden och en tredje visar framtiden. Det tar lite tid för Frank att inse vilken skitstövel han är. Men naturligtvis blir han medveten om det riktiga julbudskapet till sist. Och kärleken till Claire (spelad av Karen Allen) får en ny glöd osv.

Filmen är ett försök att vara en komedi. Och det finns tillfällen när det lyckas. Men ibland blir det nästan för mycket skrikande och ”skräckeffekter”. Titta gärna på den som en tids förströelse. Men den kommer inte att lämna några stora minnen.

Scrooged får 3 lurar. Och det är som vanligt snällt av mej.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Ska vi försöka få liv i den här avdelningen. Tanken är att ni ska kunna tipsa om lämpliga ställen att besöka för DX-are. Det behöver inte tvunget vara en sida ägnad åt radioinnehållet. Varför inte tips om en sida där jag kan få mina rapporter översatta från svenska till franska. Och sedan få svaret översatt tillbaka till svenska (så jag vet att det verkligen är en verifikation). Eller vad ni nu kan tänka er vore kul att sprida till andra.

Samla på vimplar

Idag tänkte jag tipsa om Giovanni D´Amico som bor i Chile. Giovanni samlar på vimplar från radiostationer, och vill gärna byta vimplar med andra samlare. Och ett sätt för honom att hitta meningsfränder är en hemsida på internet. Där han lagt ut en del av sina vimplar.
http://www.srg-ssr.ch/PRV/index.html

World Time

World Time är ett litet freeware program som kan hämtas hem över internet. Det visar som ni ser av skärmklippet här nedanför datum, tid i UTC och lokal tid samt mellan 1-8 andra tider som man kan programmera in. Allt i ett litet fönster som kan placeras på valfri plats på skärmen. Klockan tar hänsyn till sommartid/vintertid. Man kan själv programmera in när denna ska infalla för respektive tid. Det undre fältet kan gömmas undan kanske skall sägas.

World Time kan också användas som stoppur (tidtagarur). Det kan användas till att mäta tiden från en viss tidpunkt eller tiden till en viss tidpunkt. T.ex. ”hur lång tid är det kvar till år 2000”. ”Hur lång tid har gått sedan frugan stack”. ”Hur länge sedan är det nu sedan rapporten till Radio Minimini skickades”? Osv. Det finns också en funktion för att automatiskt ställa klockan exakt rätt (gentemot en valbar sajt på nätet med exakt tidsangivelse). Och en del andra funktioner.

Kanske något att ha på datorn. Det är som sagt freeware från:
http://www.felinefuture.com/ppg/wt.

ZIP filen är 439 kb stor så det är inget större program.

Har du själv tips på något smart litet program? Hör av dig. Eller om du har andra tips eller synpunkter.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

» BBC har skurit ner sändningarna på Polska, Tjeckiska och Slovakiska. Sändningarna på dessa språk kan nu bara höras via lokala (främst på FM) sändare. Sändningarna på MV och KV har slopats.
BBC har fått ett tillägg på 44 miljoner pund. Men detta är enligt BBC 20 miljoner för lite för att klara den expansion inom TV och Internet som man anser behövs. Så några av de 44 språk man sänder på kommer troligtvis att få slopas.
Men, den nya anläggningen i Oman som ska ersätta den omoderna på Masirah Island ska byggas.

» Canadian Forces Network försvann vid halvårsskiftet. RCI har tidigare gjort programmen. Men det har beslutats att lägga ut arbetet på anbud. DND (Department of National Defence) ville ha dubbelt så mycket program för halva kostnaden, så RCI brydde sig inte ens om att lägga ett anbud. Läser jag i Contact.

» Planerna på långvågsstationen Delta Radio (som ska sända på 171 KHz från Holland mot de brittiska öarna) har tagit ännu ett steg mot uppförande läser jag i Communication. Planerna är på en 2 MW sändare. Och man har haft problem med tillåtelse att sätta upp antennmasterna. Men nya modifierade förslag är nu framlagda.

» RFE/RL har planer på att utöka sändningarna till Iran/Irak. Men närboende till kontoret i Prag (RFE/RL har ju flyttat dit) är inte så glada. Dom är rädda för terroristattacker. Läser jag i RIBOLD.

» WMLK har planer för sina sändare. Först ska den äldsta sändaren få en ordentlig genomgång och antennen byggas om för att klara en högre effekt. Sedan ska den nyare sändaren byggas om till 100 kw. Varefter den äldsta ska byggas om till 100 kw. Och slutligen ska dom kopplas ihop till att ge 200 kw. Och Voila! Av 2 x 50 blir 200! Fattas bara att fixa lite lyssnare också......

» Den Österrikiska regeringen har gjort klartecken för ORF till att byta ut sina gamla 100 kw sändare i Moosbrun. ORF har 4 sändare på 100 kw idag, alla från senare halvan av 1960-talet. Bara två av dessa används, de båda andra står i reserv. Dessutom finns 2 x 500 kw (varav den ena bara går med 300 kw).

Från Teleprintern

» Israel har fått en motpol till ultrahögerns piratstation Arutz 7. Nu har vänstern startat Radio Gal.......

» Brother Stair har skaffat sig en egen Internet adress; www.overcomerministry.com. Glenn Hauser påpekar att den är registrerad under .com och inte .org (eller .rel)!

» AFN har börjat höras på kortvåg, 4278,5 6458 och 12689,5. Åtminstone två av sändarna finns i Key West.

» WBCQ, f.d. pirataktive Allan Weiners nya 50 kw station i Monticello, Maine, har börjat testa på 7415 KHz.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

AWR:s DX-Contest för 1998 handlar om världens största QSL-kort. Du ska skicka in format (i cm + cm2) för dina tre största QSL-kort. QSL-brev räknas inte. Däremot s.k. montage. Dvs där man av flera QSL-kort sammansatta bildar ett motiv. Men man måste då ha alla korten i samlingen som krävs.

Som utslagstävling finns tre delar.
b/ Ovanliga QSL-kort och verifikationer från AWR. Antingen tillfälliga verifikationskort osv eller från anläggningar som användes under mycket kort tid.
c/ Skicka in 3 kort till AWR:s historiska samling. T.ex. gamla QSL-kort man inte har behov av, blanka kort man fått, vykort med radiomotiv osv.
d/ Skicka in minst en rapport på en AWR-sändning.
En vinnare på varje kontinent vinner en WRTH eller Passport 1999. En totalvinnare får också en bronsmedalj. Dessutom mängder av tröstpriser. Senast i september måste tävlingsbidraget vara poststämplat, och det måste anlända senast siste oktober. Adress:
Wavescan DX-Contest, Box 29235, Indianapolis, Indiana 46229, USA.

Om du vill veta mer och få exakta tävlingsregler går det säkert att skriva till AWR och få dessa.

Tidigare vinnare:
1977 Victor Goonetilleke, Sri Lanka
1978 Douglas Doull, Nya Zealand
1979 Ashok Kumar Bose, Indien
1980 Bryan Marsh, Nya Zealand
& Gordon Darling, England
1981 Bryan Marsh, Nya Zealand
1982 Andrew Ellwell, Australien
1983 Andrew Ellwell, Australien
1984 Salvatore Placanica, Italien
& Johannes Weidlein, Tyskland
1995 Arthur Cushen, Nya Zealand
1996 William Matthews, USA
1997 John Wilkins, USA

Man kan undra om AWR har någon speciell förkärlek för Nya Zealand......


Jobb inte ledigt mer

Klingenfuss har nu bestämt vilka som ska jobba med deras nya Shortwave Frequency Guide (det var tydligen inga av EA:s läsare som nappade på mitt tips).

Hans Weber är den som ska ansvara för de internationella stationernas schema och Bob Padula ska jobba med Inrikessändningar och Clandestinesändningar.

Hans har adress: Redaktionsbüro Radio und Fernsehen, Postfach 11 03 22, D-37048 Göttingen, epost: rrf@link-goe.de Bob finns på adressen 404 Mount Albert Road, Surrey Hills 3127, Australien, epost: BPadula@compuserve.com. Själv kan jag nås på adressen Vasavägen 5, 265 31 ÅSTORP, Sverige, epost: swl@netscape.net


Radio Mercur utställning

Den 11 juli 1958 startade Europas första fartygsbaserade kommersiella radiostation, Radio Mercur. Från det 107 ton tunga/lätta fiskefartyget Cheeta, från internationellt vatten mellan Ven och Saltholm började man sända mot Köpenhamnsområdet.

Senare kom Britt Wadner in i bilden, tog över, bytte till det större Cheeta 2 och bytte namn till Radio Syd.

På Landskrona museum har det under sommaren funnits en utställning om Radio Mercur. Och mer uppgifter ska finnas på:
http://home4-swipnet.se/~w-4178 och http://home1.swipnet.se/~w-13662.

Uppgifter från CES i On Air och tidningen Arbetet.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska. Och lite om de andra skandinaviska språken

MOSKVARADION har tvingats skära ner sina svenska sändningar ännu mer. Och man sänder numera bara en gång i veckan på fredagar.
1730-1800 1494 7350 7290 9820 fredagar
är de frekvenser som ska gälla från 6 september (som förresten är er reds födelsedag, och tyvärr också sista dagen på årets långsemester). För övrigt vill jag be om ursäkt för den något stympade listan i förra EA.

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Lite nytt har vi väl att erbjuda här också. Som vanligt gäller att jag är mer än tacksam för bidrag och synpunkter. Och gärna också hur ni vill ha information om KV och Internetradio integrerat med varandra eller hur jag ska ta upp det senare.

EGYPTEN Radio Cairo har gjort några smärre förändringar i sitt schema. Engelska till Europa är ju:
2115-22459900
* På tisdagarna sänds ett nytt program som heter A short story, vilket vi kan gissa är egyptiska noveller, och det låter ju intressant.
* På onsdagarna är sista 45 minuterna helt nya. Även Egypten har nåtts av Internet, och Egypt on the Internet är ett nytt program, som följs av A Papyrus recalls History och Cairo Magazine.
* Down Memory Lane har flyttat till torsdagar.
* På fredagar är ett program om den Palestinska konflikten nytt, Palestinian Issue in the 50 years sänds 21.40.
* Slutligen är programmet Egyptology som avslutar lördagen ett nytt programinslag.

MALTA Voice of the Mediterranean bör ha följande schema under veckan.
* Må:Visiting student / International affairs
Bands in Malta / From Country to Pop
Malta and beyond
News Commentary
* Ti:On the agenda
Song Festivals
Focus
News Round-up
* On:Exhibition costumes of yesteryear
Malta´s ways and music
Postcard from Malta
News Round-up
* To:Art schene in Malta / Hidden treasures
Classical forms in music
Focus
News Round-up
* Lö:Happy weekend
News Commentary of the week
* Sö:Valetta Calling

NYA ZEALAND RNZI har fått sin budget kapad. Vilket innebär att en större del av programmen är relä av inrikessändningarna och vissa speciella regionala program har också fått slopas. en fjärdedel av personalen har fått sparken. Här är schemat: från 5 sept:
0459-070611905
0707-10159700
1206-16506100irr sport px
1650-17516145må-fr
1752-195111675 (-1958 lö)
1952-045817675 (1959- fr-lö)

SPANIEN Radio Exterior de Espana har ändrat en av frekvenserna. Och ska nu sända så här berättas det via bland annat BDXC.
2000-21009590 11830må-fr
2100-22009855 11830lö-sö

STORBRITANNIEN Merlin Communications ska ha följande schema nu:
0000-01009695on
1700-190015200on
1900-210013690 15565 15590on
2100-220011915 11985 13690on
2200-23009645 9780 11915 11985 13690on
2300-00009645 9780 11985 13690on
Det verkar som om Merlin Communications, som ju sköter BBC:s sändare ibland kan lockas till att besvara rapporter med en riktig verifikation, brev eller kort. Även för BBC:s sändningar. Merlin håller också till i Bush House: Merlin Communications, Bush House, P.O.Box 76, Strand, London WC2B 4PH. Detta skriver brittiska Communication. Som tillägger att man ska vara försiktig så att det inte står BBC på kuvertet, för då hamnar det hos BBC...... Kanske ett sätt att undvika BBC:s standard icke-QSL.

Fast Merlin håller visst på att flytta, Merlin Communications, 20 Lincoln´s Inn Fields, London WC2A 3ES är kanske bättre nu.

TURKIET Voice of Turkey ska sända sina engelska program enligt följande schema numera:
0300-0400*7270 9685 17705
1230-1330*15185 15290 17830
1830-1930*9445 11765
2030-2130*7210
2200-2300*7190 9655
* Må: Last week, Science in Turkey, The Turkish legacy in Europe.
* Ti: Prominent Turks in history, Textiles of Turkey.
* On: A review of the foreign media, Letter Box, The European Union agenda.
* To: I am Anatolia, Impressions of Turkey, Economic panorama / Elements of Anatolian culture.
* Fr: Turkish album, White and Black, Sacred sites of Turkey.
* Lö: Outlook, Cross sections of Turkey´s recent history / DX Corner, Turkish cuisine.
* Sö: When paper was mud and pen reed, Ex Libris, Turish Armenian, Relations with documents.

UNGERN Radio Budapest tänkte jag att jag skulle berätta lite om programmen för denna gången.

* DX-Blockbuster är DX-programmet som sänds i den andra sändningen på onsdagar.
* Hungary Today sänds måndag-fredag i den första sändningen.
* Hungary Now är ett program som sänds på lördagar i andra sändningen.
* Musikprogram sänds på söndagar i första sändningen, med repris på måndagen i andra sändningen. 6-7/9 är det Classical Touch. 13-14/9 Blues and World, 20-21/9 Edge 2 Music och 27-28/9 Jazz Release.
* Om du är intresserad av fångvård, så sänds Education in Prison 4/9 (andra sändningen) med repris 18/9 även då i andra sändningen.


73 Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif