franson franson

Torget 9/98

För Kortvågslyssnare


När detta skrivs är Clinton-debatten fullt igång. Hur det gick vet ni nog mer om när ni läser det. För att lite förstå vilka känslor som finns i USA är det intressant att följa en hel del debatter på Internet bland KV-samhället. T.ex. via rec.radio.shortwave där debatten ibland (allt för ofta) urartar i underliga politiska debatter. Och det finns stora grupper som drar likhetstecken mellan Demokratiska partiet - Liberaler - Socialister och Kommunister. Alltså är Clinton kommunist. Och detta förklarar nog lite de känslor som finns hos vissa amerikaner gentemot Clinton. För egen del gör det att jag ofta inte orkar läsa inläggen på rec.radio.shortwave. Det är väl den usenetgrupp som DX-are främst är utlämnade till. Och av över 100 inlägg per dag ska man vara glad om man hittar något att läsa. Är det någon som kan tips om en bättre usenetgrupp?

Är det någon som kan förklara varför det tar längre tid att skriva EA nu än det gjorde förr? Bättre datorutrustning borde innebära tvärtom. Jag tror det beror på informationsinfarkt. Det kommer så mycket material att man aldrig hinner läsa allt i tid. Och när det är dags är högen "ofantlig". Glenn Hausers epost-distribuerade nyhetsinfo RIBOLD kommer ofta varje dag. Ibland i upp till 6 separata epostmeddelande för att på plats med allt. Och sedan allt annat. Så snälla, skicka bidrag istället...... Vi hörs om en månad.


BBC

Antalet lyssnare till BBC har minskat lite mellan 1996/97 och 1997/98. Det är främst i utvecklingsländerna som lyssnandet minskat. Från 143 miljoner till 138 miljoner beräknar BBC att lyssnarskaran minskat till totalt. T.ex. räknar med med ca 4 miljoner färre lyssnare i Egypten. Även i Europa har lyssnarskaran minskat en aning, men det förklarar man i stort med att det beror på nedläggningen av de finska programmen. Antalet lyssnare i Ryssland och stora delar av Afrika har däremot ökat. Och i USA och den Karibiska övärlden är lyssnarsiffrorna rekordhöga. Och fortfarande är BBC mycket viktiga i länder där det saknas fungerande nyhetsförmedling, som t.ex. Afghanistan, Somalia, Ruanda osv. Men det blir färre och färre sådana länder.

Det är också uppenbart att BBC är populärare bland personer med högre utbildning än bland övriga. Som exempel nämns Turkiet. Där räknar man med att ca 1% lyssnar på BBC WS. Men 25% av beslutsfattarna är BBC lyssnare.

Enligt BBC Annual Report via Contact via RIBOLD.


Är TV farligt?

Titta inte på TV (lyssna på radio istället) uppmanar forskare oss nu. TV-tittande kan nämligen ge oss cancer. Enligt Gunilla Lindström som är docent i miljökemi vid Umeå universitet så är TV-apparaterna behandlade med flamskyddsmedlet PBDE. Ett gift som kan lagras i kroppen och bland annat spridas vidare via modersmjölken. Giftet kan bland annat orsaka nerskador.

Användningen av PBDE har ökat stadigt i Sverige. Och det är en tickande miljöbomb varnar cancerforskare vid Umeå universitet och regionsjukhuset i Örebro. Risken för lymfkörtelcancer är tre gånger högre än normalt om man utsatts för PBDE. Ujja, Ujja. Det är vad jag alltid sagt, håll er till radion, titta inte på TV. Det är tydligen inte bara fördummande. Man kan bli fysiskt sjuk också.

Va, skulle datorer också innehålla PBDE?

Tack Aftonbladet för det, nu borde det inte bli mer skrivet här. Men man får väl offra sig för er, min kära läsarskara.


Varför så mycket naket?

Är kommersiell lokalradio världen över sexistisk? Ja, man kan fråga sig detta efter att under många år ha läst danska DX-Fokus. Av de Nordiska DX-tidningarna är det väl DX-Fokus som skriver mest om lokalradio på FM (både dansk och övriga världen). Och tidningens omslag är nästan alltid plockat från dessa radiostationers PR-material. Och då är det något underligt som slår mej. Nästan alltid är det en halvnaken donna som är blickfång. Senaste numret har denna framsida. Damen som ser så glad ut och håller en radioapparat framför de vitalaste delarna gör reklam för Radio Hamburg.

Är det bara killar som lyssnar på denna typ av radio? Jag har aldrig sett några halvnakna killar i PR-materialet. I varje fall inte från DX-Fokus. Eller handlar det om DX-Fokus redaktion?


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Det senaste försöket att dra igång en ”off-shore” station från radioskeppet Electra har gått i stöpet igen. Den predikant som stod för stålarna och höll på att segla ner båten till Västindien har nått botten på kassakistan efter att ha krockat på vägen ner och båten med sändarutrustning, mast och allt är sålt på exekutiv auktion. Om intresserad, så såldes skrotet för 35.000 dollar.

* Ecuadors dåliga ekonomi har gjort att det funnits tecken på att byggandet av en ny flygplats i Quito skulle flyttas fram i tiden. Detta skulle i sin tur innebära att HCJB inte skulle behöva flytta sina sändare inom den närmaste framtiden. Den nya flygplatsen ska ju ligga vid Pifo så att stationen måste flytta. Flyg-olyckan utanför Quito när ett Cubansk plan störtade och även dödade folk på marken kommer antagligen att innebära att det inte går att skjuta den nya flygplatsen på framtiden.

* Sammanslagningen av Südwestfunk och Süddeutscher Rundfunk till Südwestrundfunk innebär nu följande MV utnyttjande:
576 SWR 1 Baden-Wuerttemberg, Tx Muehlacker
666 SWR 4 Bodenseeradio, Tx Bodenseesender
711 SWR 1 Baden-Wuerttemberg, div. Tx
828 SWR 4 R. Breisgau, Tx Freiburg
1017 SWR 1 Rheinland-Pfalz, Tx Wolfsheim
1485 SWR 4 Ortenau-Mittelbaden, Tx Baden-Baden
Enligt Thorsten Brandenburg via Passmann via HCDX
Enligt Klaus Koehler via Wolfgang Büschel ska både SDR:s gamla 6030 och SWF:s 7265 sända samma program (SWR 3) parallellt i fortsättningen.

* Mer mellanvåg. Paul Rusling berättar via BDXC att ett antal nya licenser på MV stationer lämnats ut i Nederländerna:
1035 kHz Echt - Hoppa Radio;
1332 kHz Utrecht - Hoppa Radio;
1485 kHz Den Haag - de Hindoestaanse Omroep Stichting;
1485 kHz Tilburg - Visie Marketing & Media;
1557 kHz Amsterdam - Amstel Radio;
1584 kHz Utrecht - Gooiland Radio en
1602 kHz Leeuwarden - Quality Radio.

* Åsså lite långvåg. Isle of Man har annonserat att det finns en licens att sända med 500 kw LV på 279 kHz från ön. Vill du ha en egen station som täcker i stort sett hela UK? Hör av dig till myndigheterna på Isle of Man. Berättar Andrea Borgnino via HCDX. I Communication ser jag att det redan finns 3 intressenter, United Christian Broadcasters (UCB), Paul Rusling’s IOM Broadcasting Company och GWR.

Från Teleprintern

* Voice of Free Nigeria stängde under juli. Efter Abiolas död verkar utvecklingen i Nigeria äntligen gå i rätt riktning.

* Monitor Radio har nu sålts KHBI till Radio Free Asia, men hyr fortfarande några timmars sändningstid.

* RVI och RN utökar utbytet. RVI sänder till NA från Bonaire, och RN sänder via 1512 till Europa.

* Efter hösten har SRI bara en anläggning kvar i bruk, Sottens. Övriga har stängt.

* Den Belgiska kommersiella VT4 (ägd av Scandinavian Bc System) har testat från MV-sändare i både Frankrike (Lille 1071 kHz) och Storbritannien (Oxfordness 1296 kHz).


Frimärksnytt

Den 3:e oktober gav svenska postverket ut ett första häfte i en serie på tre under temat ”På vårt 1900-tal”. Häftet innehåller 10 märken varav ett är speciellt intressant för oss radiolyssnare. Motivet tillägnas som ni ser Sven Jerring och Radiotjänst.

Jag antar att Christer kommer att ägna några rader också åt märket, så jag tänker inte berätta mer om det.

Ni vet väl att ni kan använda de valörlösa frimärkena även för utlandsbrev!
Inrikes brev gäller som 5:-
Inrikes ekonomibrev gäller som 4:50
Inrikes föreningsbrev gäller som 3:50.

För, om jag skall säga vad jag tycker så är utgivningen av vanliga brevmärken alldeles för stor. Det väller ut märken. Däremot är utgivningen av frimärken med utlandsvalör ju inte allt för stor. Och en del av de märken som getts ut som ”Inrikes brev” tycker jag hade passat mycket bättre som frimärken med valör för utlandspost. Ta de trekantiga älgmärkena t.ex. Så det är ju tur att man kan använda dessa också till utlandsbrev - efter komplettering.


Engelsksändarlistan
http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

Svensksändarna
http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm

Torget på nätet
index.htm

Hialösa DX-Nyhedor
http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm


GAMLA GODINGER

1998 går i nostalgins tecken. Så egentligen är det synd att Torgets Gamla Godingar avdelning varit ganska mycket frånvarande. Men den här gången tänkte jag ta ett litet kort från ett av DX-Klubben KMB:s klubbläger i vad jag tror var Klåveröd. Kortet är troligtvis från ca 1970. Uppenbarligen har er red kommit med (och det gjorde jag 1968). Däremot tycker jag mej känna igen ett par medlemmar som jag inte minns var medlemmar under någon längre tid. Om någon annan känner igen sig och kan identifiera individerna bättre än mej, och även tidsbestämma kortet bättre är jag tacksam. Från vänster är det följande: Okänd, Bertil Gustafsson, Okänd, Okänd. Sven Ohlsson, Okänd, Okänd, Nils Olsson, Okänd, Okänd, Jan Bengtsson, Per-Åke Persson, Björn Göthberg och Björn Johansson.

Och visst är det en trevlig samling gamla rörpytsar som radats upp för tidningen HD:s fotograf. Längst ner till höger ser ni er reds egen ”Monster” mottagare. Ett 16-rörs hembygge som jag ”ärvt” från min farfar. Monstret finns fortfarande kvar i min ägo, och fungerade sist jag testade den för ett antal år sedan. Men den lider av kontaktproblem och liknande. Men tyvärr är mina elektronikkunskaper inte tillräckliga för att göra något av den. Nå´n annan?

KMB hade, tycker jag mig minnas, ett flertal läger i en stuga vid Klåveröd. Som troligtvis lånades av någon nykterhetsorganisation (IOGT?). Vilket kan ses på de båda affischer som hålles upp. ”Ta en sup och var som en människa” och ”Skål och välkommen” illustrerade av sjukhusbilder.


Cykelfritt värvar tittare

En av de absolut tråkigaste sporterna att titta på TV är cykelsport. Dansk TV visar väldigt mycket sådan sport. Tour de (doping)France t.ex. sändes mer eller mindre till 100% direkt. Nu läser jag i DX-Fokus att TV-Danmark för första gången lyckats passera danska TV3 i lyssnarsiffror. Och det gjorde man genom att förklara TV-Danmark som en Cykelfri-zone! Det är tydligen inte bara eder redaktör som tycker illa om cykelsport.

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.
Och lite om de andra skandinaviska språken

NOREA RADIO SVERIGE har nu lämnat kortvågen för denna säsongen i varje fall. Det innebär alltså numera:
1930-20001503må-fr
Vilket väl bör bli en timme senare när sommartiden är över.

Usch vad det känns fel att kalla det sommartid. Är det ingen som har något bättre namn på denna företeelse som ju blivit något uttänjd med tiden.


Störningsdoktor

Sverige har fått sin första doktor i elektromagnetisk kompabilitet - hur störningar sprids i olika elektroniska apparater. Det är Jan Carlsson vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) dom doktorerat i ämnet.

Enligt en ny Europeisk lagstiftning ska modern elektronik kunna fungera störningsfritt. Jan Carlsson beskriver i sin avhandling metoder för att beräkna hur störningar sprids i olika konstruktioner. Med dessa metoder går det att förutsäga egenskaper hos kretskort och vilka störningar som dessa kan åstadkomma, exempelvis på radiomottagning.

TT-klipp från Norrköpings Tidningar via CON.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Välkomna till vår lilla slutdel av Torgets blandade utbud. Som vanligt blandad kompott. Och så gör vi ett försök med en programtablå igen. Och hoppas att tekniken klarar av det hela. Ser det konstigt ut så har det hänt något igen vid konvertering från PC till Mac hos tryckeriet. Och H-red har fått ett nytt magsår.

ISRAEL Kol Israel har ändrat tiderna. 5 september gick Israel ifrån sommartiden, så nu ska engelska vara:
0500-05159435 11605 17535
1130-113515640 15650
1500-153015650 17535
1645-165511605 15650 17515
2000-20259435 11605 15640 15650
Israel är ett land som har ”sommartid” på sommaren, och inte som vi andra som kör ”sommartid” vår, sommar och höst.

KINA China Radio International skickar varannan månad ut sin The Messenger. I denna har man bland annat en del ”previews” av kommande programinslag. Ur senaste hämtar vi följande tips att lyssna på från CRI.

* The Tinikling är den mest kända folkdansen i Filippinerna. Dansarna hoppar ut och in som en fågel medan man snabbt klappar på bambustavar. 13 oktober ska Voices from other Lands besöka Filippinerna. Voices from other Lands sänds varje onsdag.
* Lördagar sänds Music from China. 17 oktober ska vi få träffa Jiang Dawei och höra på hans sånger. Jiang är tenor och specialist på folkmusik, men sjunger också annan musik.
* Song of the Week är ett annat musikprogram, som sänds på söndagar. 18 oktober är det Hometown som gäller. Och vad denna folksång handlar om kan vi kanske gissa oss till.
* Mustafa Abdur Razzaq i Pakistan vill veta mer om traditionell klädsel i Kina. I Listeners´ Letterbox den 25 oktober ska vi få veta mer om detta. Listeners´ Letterbox sänds varje söndag.

NORDKOREA Radio Pyongyang kan väl vara intressanta att studera. Vad säger dom (och säger dom inte) om situationen i det ganska så isolerade landet. Här är alla engelska frekvenser:
0000-005711845 13650 15230
0500-055711710 13790
1100-11573560 9975 11335 13650 15230
1500-15573560 9640 9975 11335 11735 13650
1800-18574405 6575 9335 11710 13760
1900-19576520 9600 9975
2100-21574405 6575 9335 11700 13760
2300-235711335 13760 15130

SPANIEN Spanish Foreign Radio har bytt sin ena frekvens berättas det:
2000-21009590 11830må-fr
2100-22009590 11830lö-sö

ST. HELENA Radio St. Helena DAY är det dags för inom kort när ni läser detta. Så glöm inte detta den 24 oktober.
1900-230011092.5 usb

TYSKLAND Voice of Hope är en av många som hoppat på tåget som går till Jülich i Tyskland. De sändningar som tidigare gick från Georgien går nu via DTK i Jülich.
1330-153015715 /Asien/
1800-22006015 /Europa/

USA The Planet, WBCQ verkar nu vara igång på 7415 kHz. i RIBOLD hittade jag följande programschema som kanske kan vara intressant.
2300-2400Le Show
2330-0030Music and Commentary - Rob Wells
0000-0100Al Weiner Worldwideti-lö
0000-0400Radio Newyork International
0030-0100American Dissident Voices (neo-Nazi)
0100-0400Radio Free New York
0100-0400The Hour of the Time - William Cooperti-fr
0100-0400Friday Night Live - Gary Bourgois
0400-0700Watchman of the Nightti-lö
0500-0530American Dissident Voices (nea-Nazi)
Om det nu går att höra något
WBCQ ska ha följande adress:
WBCQ
97 High Street
Kennebunk, ME 04043
U.S.A.
berättar Anita Louise McCormick.
Medan Jari Lehtinen berättar att hemsidan finns på både http://theplanet.wbcq.net och http://wbcq.net.
RFNY, Radio Free New York är alltså ett av programmen.

Sedan hoppas jag slutligen att ni inte glömmer att det snart är dags för att gå över till Svensk Normal Tid, den s.k. sommartiden har gjort sitt för denna gången. Detta innebär att en hel del radiostationer har bytt sina scheman innan EA 10/98 hinner komma i era brevlådor. Detta i sin tur gör att jag är mycket tacksam för alla bidrag med nya scheman som ni hinner få innan det hela är dags.
epost: sven@swl.nu eller swl@netscape.net
tfn: 042/50423
fax: 042/50423 (ni måste ringa innan eftersom dator och program normalt inte är uppkopplat.
äkta post: Vasavägen 5, 265 31 ÅSTORP


RADIO CANADA INTERNATIONAL
UTCMåndagTisdagOnsdag TorsdagFredagLördagSöndag
0500-0600News
Vinyl Café
Spectrum
1330-1400News
Spectrum
News
Venture Canada
News
The Mailbag
2000-2100News
Spectrum
News
Venture Canada
Earth Watch
News
The Arts in Canada
The Mailbag
2100-2200The World at SixThe Great EasternMadly off in all directions

Och därmed tackar vi för oss. Glöm inte att umgås med familjen också. Det är minst lika viktigt som radiolyssnandet. Skulle ni få några minuter över, så tänk på alla oss EA-redaktörer som sitter i vår ensamhet vid en stillsamt surrande dator och försöker författa rader fyllda av visdom och kunskap. Men ibland kan det vara svårt om man inte får hjälp från dom som ska läsa det hela, Vi hörs och syns.
73 Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till Sohl.

sdxfmem.gif