franson franson

Torget 2/99

För Kortvågslyssnare


Välkomna till ännu en trevlig och givande upplaga av Torget. Er egen lumpbod med blandat smått och gott.

Tyvärr så finns det inte så mycket material med denna gång som jag hade hoppats. Jag blev tvungen till övertidsarbete på mitt ordinarie jobb under helgen. Och hade alltså mindre tid än jag räknat med för att göra något av det material jag hade. Och som vanligt hade jag naturligtvis inte förberett mej så som jag borde.

Som resultat finns det en hel del material liggande (bidragsgivare som saknar sitt material har en förklaring där). Jag hoppas att jag får med det i nästa nummer istället.

Trots detta hoppas jag att jag fått med lite intressant material i varje fall. Och jag tror att ni trots en något tunn spalt hittar mycket att lyssna på från hela världen. Sedan sist har det t.ex. varit roligt att följa hur världens största demokrati ställt sig med byxorna nere inför hela världen. Det är inte bara presidenten som ertappats med rumpan bar. Jag har förundrat mej över hur en supernation som USA kan göra bort sig på det sätt som skett inför hela världen. Och att höra kommentarer till detta från hela världen har varit intressant.

För att göra det lättare för er att hitta till mina Internetsidor, så har jag registrerat en "listen.to" adress. och nu finns alla sidor enklare samlade under en hatt. Gå till http://listen.to/the.world så hittar ni allt jag har att bjuda. När detta skrivs är det hela inte färdigt. Och med tanke på den tid jag får över (eller rättare sagt, inte får över) så är det väl inte färdigt när ni läser detta heller. Men, det fungerar i varje fall. Tills vi träffas igen, ha en trevlig vår - jag hoppas den är på väg nu!


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Vill du ha en talande klocka? På DW:s hemsida går det att ladda ner en digitalklocka som sedan kan fås att varje timme berätta för dig hur mycket klockan är. Klockan finns på en massa språk som Deutsche Welle sänder på, och även en del andra språk är på gång. Du kan få den att snacka danska och norska. Men inte svenska! Och det tycker jag är skandal. Men det kanske är roligare om den pratar spanska eller sanskrit eller kanske urdu. Det är bara att ladda ner dels klockan, och sedan lämpligt språk. Allt är helt gratis.

http://dwelle.de/english/headcrash/digiclock/Welcome.html

Programmet är gjort av Dongnak Lee i Sydkorea medan DW står för ljudet. Allt är gratis. Men, som sagt, det finns inte svenska. Så jag bojkottar det hela. Norska? Men inte Svenska? Skandal!!!!!

Och sedan ett par länkar:

http://www.wmr.dk/ddxlk
om du klickar på lokalradio hittar du en samling av länkar till danska lokalradiostationer.

http://www.co.umist.ac.uk/BDXC
är rätt adress till British DX Club


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bra radioprogram

Och här hade jag tänkt att tipsa om ett brevlådeprogram som sänds över Radio Jordan. Ett tips jag fick från Lars Wieden. Det finns bara ett litet problem. Var fasiken har jag gjort av det hela? Det kom via epost, och jag vet med mig att jag gjorde något av texten. Antagligen klippte jag ur texten och klistrade in den i ett TextPad dokument (det är där jag skriver det mesta). Men, var jag sedan har sparat det hela, det har jag ingen aning om. Om jag nu har sparat det överhuvudtaget? Jag har letat på hårddisken på alla möjliga och omöjlig ställen.

En annan utväg är att jag helt enkelt bara klippte ur det och sparade i urklippshanteraren, eller snarare i det program (Clipper) som jag provar och som sparar alla texter som kopierats eller klippts ut. Men det programmet har jag tydligen tömt sedan dess, för där är det inte kvar.

Mejlet finns inte heller kvar i inboxen, det har uppenbarligen slängts i papperskorgen. Och helt klart är att jag tömde papperskorgen helt nyligen när där fanns närmare 400 mejl slängda.

Alltså, borta med vinden! Men lyssna gärna på Radio Jordan och deras Letterboxprogram. Det är bra berättar Lars Wieden. Tyvärr kan jag inte berätta när det sänds!

Datorer är bra - ibland!


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Om du samlar på frimärken eller vykort, då kanske ett utbyte med KNLS i Alaska kan vara intressant. Skickar du 10 frimärken till KNLS så skickar dom 10 andra tillbaka. Eller om du skickar 5 vykort till KNLS, så skickar dom 5 andra tillbaka. Om det går så försöker man att uppfylla önskningar om speciella länder.

Man har också en vimpel att skicka ut, om man ber vänligt om en. Och när Alaska Calling skickades ut i varje fall så fanns det ett antal ”Alaska cloth patches”. Men tillgången är begränsad så dom kan ju vara slut.

När varje sändningsperiod börjar så skickar man ut 200 numrerade special-QSL till de 200 första rapporterna. Nästa period börjar 30 mars, så det är snart dags om du vill ha en chans.

Under 1999 kommer KNLS att sända en serie om USA:s historia. Och ska besöka 7 platser av historiskt intresse. Programmen kan också fås på kassett. Det finns alltså 7 olika kassetter. Men med tanke på kostnad och för att det ska räcka till andra ber man oss att nöja oss med max 2 kassetter.

De 7 ämnena är: 1/ Independance Hall National Monument. 2/ The Valley Forge Encampment. 3/ A Walking Tour of Philadelphia. 4/ Fort McHenry & The Star Spangled Banner. 5/ A Walking Tour of Baltimore. 6/ The Birthplace of American Railroading. 7/ The National Mall.

Allt hämtat ur Alaska Calling.


Internetuppkopplade

Det finns i Sverige 2,9 miljoner människor med tillgång till Internet (det är 33% av befolkningen). Detta enligt SIFO.

Totalt räknar man med att dryga 153 miljoner människor har tillgång till Internet. Men om vi är nästan 3 miljoner i Sverige, så är det bara 1,14 miljoner i hela Afrika, 0,78 miljoner i Mellersta Östern, 4,5 miljoner i Sydamerika. Det finns i Europa drygt 33 miljoner uppkopplade och 87 miljoner i Nordamerika. ”Förmånen” är ojämnt fördelad.


Copyright eller wrong

De senaste dagarna har det på Hard Core-listan blåssat upp en diskussion om copyright på DX-information. Kan man ha copyright på DX-information? Om jag hört en ny radiostation kan jag då begära att jag har copyright på namn och t.ex. slogans när framtida information om stationen sprids i DX-media?

Om nu Kålle Radioson har hört en ny station från det inre av Lappland som heter Radio Fjället och anropar med en slogan som lyder ”Högst upp -låter som en tupp”. Kan han då när han publicerar detta säga att han har copyright på denna information? Om Palle Mottagarkvist ser detta och själv hör stationen. Måste han då när han tipsar om detta till den egna klubbtidningen hänvisa till Kålles copyright på denna information. När sedan Eter-Aktuellt berättar att Palle hört Radio Fjället ska dom då fortfarande hänvisa till Kålles copyright på att ha lyckats tyda namn och slogan. Hur är det när Ulla Radiodotter citerar EA i den egna klubbtidningen? Kan man ha copyright på en företeelse som redan finns, men bara spridit den?

Vid en första anblick är det kanske lätt. Naturligtvis kan man inte ha copyright! Men var går gränsen till att man i varje fall ska ange källan till den information man lämnar? Naturligtvis ska man inte ta äran åt sig för något som någon annan egentligen gjort det stora jobbet med.

När jag skriver om saker här på Torget finns det ju i allmänhet en källa som jag ”snott” det hela från. Gör jag, som här, ett längre stycke, så försöker jag vara mycket noggrann med angivande av källa. Något som ofta är A via B och via C. Under Notistorget, World Waves osv försöker jag också ange källan till informationen. Ibland står det inget, och det kan bero på missar, att jag slarvat bort ursprungskällan (eller naturligtvis att jag är ursprungskälla själv). Men under det jag kallar Teleprintern anger jag nästan aldrig källa. Skulle jag göra det skulle detta ta mer utrymme än vad själva informationen tar.

Lyckligtvis är ju den information jag har oftast inte lika ”sensationell” som det som kan dyka upp hos Hard Core, så jag löper väl inte lika stor risk att drabbas av bannbullor.

Min slutsats är: Visst ska man ange källa när det är motiverat (förlåt de gånger jag missat). Men Copyright - Nix!


Allt under en hatt på:
http://listen.to/the.world
Engelsksändarlistan
Svensksändarna
Hialösa DX-Nyhedor
English Language Program Schedules
SWEDX - epostlista
Torget - Webversionen

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Deutsche Welle-TV har fått kritik i en vetenskaplig undersökning. Man menar att det sätt man satsat på sändningar till Asien osv via satellit är slöseri med pengar. DW svarar med att säga att undersökningen gjordes under uppstarten innan man kommit igång. Och man påpekar att det finns 5 miljoner Tv-apparater i Asien som kan se sändningarna. Miljöpartiet de Gröna, som i Tyskland ingår i regeringen ser helst att man helt lägger ner DW-TV.

* Ryska myndigheter har hotat att övergå till att använda jamming igen mot internationella stationer, som VOA och BBC. Nu låter det värre än vad det verkligen är. Vad det handlar om är att bl.a. VOA, BBC, DW osv använder sig av lokala sändare i Ryssland för att återutsända sina program. Men man vägrar att ansöka om licens för dessa sändare. Och nu börjar de ryska myndigheterna tröttna. Och anför Radio Liberty som ett gott exempel - dom har sökt och fått licens.

Man kan undra hur FCC i Washington osv hade reagerat om ryssarna började sätta upp reläsändare på MV och FM i USA osv utan att söka licens för dessa?

* Samt slutligen noterar vi att en av världens mest kända radioamatörer har lämnat etern. Callsignet JY1 avled i februari efter en tids kamp med cancer. På begravningen kom en av de största samlingarna av världens ledare vi kunnat uppvisa på länge. Jag menar naturligtvis Kung Hussein som varit aktiv radioamatör i 30 år. Och han var aktiv vid radion in i det sista medan han fortfarande vårdades för sin cancer.

Från teleprintern

* BBC slopar tyskan 31 mars.

* Radio Bulgaria slopar sina spanska sändningar i slutet av mars. Pengatrubbel förståss.

* WBCQ har inte längre tillgång till epost. Det kom så mycket skit i brevlådan att man slopat epostadressen! Kan det vara en ny trend?

* DW, NHK och Merlin förhandlar om att hyra Darwin anläggningen i Australien.

* DW har förlängt sitt kontrakt med Sines i Portugal till 2014. Sändarna ska bytas ut mot modernare sådana.

* Fundamental Broadcasting Network är nästa planerade USA-sändare. Är det mer än jag som börjar tappa räkningen...

Och så noterar vi att DX-Vännerna har så god ekonomi att dom inte begär någon medlemsavgift. Tänk om man själv haft lika god ekonomi!


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Ja, så tar vi väl lite nyheter från den engelskspråkiga etern igen. Ett tack för de bidrag jag fått, och alla ni andra är välkomna med mer bidrag och synpunkter på hur detta ska se ut och läggas upp. Här är vad vi har att bjuda på denna gången.

FRANKRIKE Radio France International har bytt några av sina frekvenser. Och om jag nu har läst rätt och begripit noteringar på franska rätt, så ska det följande schemat gälla nu: Där naturligtvis m står för Moyabi i Gabon och ett k för relä från Kina. Finns det förresten någon som har lyckats hitta RFI på Internet på Engelska? Jag hittar bara länkar på franska på http://www.fri.fr. Men det är klart, man tycker kanske att alla ska kunna franska, och dom som inte gör det får skylla sig själva!
1200-13009805 11600k 15155 15195 15540m
1400-150011910k 12030 17560m
1600-170011615 11995m 12015m 15210 15530
1700-173011615 15210

KINA China Radio International. Hur skulle det vara med en resa till Kunming i Yunnan provinsen (som ligger i sydvästra Kina). Jag kan rekommendera platsen efter ett besök för 10 år sedan. Vid kontrolläsning av mina anteckningar ser jag bland annat att jag noterade att Kunming var den renaste och mest välorganiserade staden på hela rundresan i Kina. Rent på gatorna. Trafik som följde trafikreglerna osv. Och dessutom den godaste maten i hela Kina (dvs närmaste vad vi i väst kallar Kinamat....).

Mitt besök i Kina på hösten 1989 var ju bara en kort tid efter den s.k. massakern på Himmelska Fridens Torg. Och jag har i mina anteckningar noterat hur guiderna i Kunming mycket öppenhjärtligt berättade om protesterna i Kunming. Hur man hade demonstrerat på gatorna. Dom pekade ut var militären hade posterat sina kulsprutor. Att flera stora varuhus hade bränts ner osv. En öppenhjärtlighet som då imponerade mycket på mej. Man hade ju fått veta att folket i Kina inte vågade berätta om vad som hänt och vad dom tyckte. Det gällde verkligen inte våra guider i Kunming!

Vill du ha en chans att vinna en resa till Kunming ska du besvara 5 frågor om Kunming. Kontakta CRI.

STORBRITANNIEN Merlin Network One ska enligt schema jag sett ha följande schema nu:

Måndag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake-Up Call
1000The Album Zone1100The MNO Music Jam
1200From the UK1300The MNO Music Jam
1400The Album Zone1500The Big Pair
1600From the UK1700The Album Zone
1800The Rock Radio Network

Tisdag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake UP Call
1000The Album Zone1100The MNO Music Jam
1300From the UK1400The Album Zone
1500The 208 Sound1600From the UK
1700The Album Zone1800The Rock Radio Network

Onsdag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake Up call
1000The Album Zone1100From the UK
1200The MNO Music Jam1400The Album Zone
1500The Album Zone1600From the UK
1700The 208 Sound1800HARD Country
2000The MediaZoo2100Atmospherics
2200The 2 hour Album Zone

Torsdag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake-Up call
1000The Album Zone1100The MNO Music Jam
1200From the UK1300The MNO Music Jam
1400The Album Zone1500The 208 Sound
1600From the UK1700The Album Zone
1800The Rock Radio Network

Fredag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake-Up Call
1000The Album Zone1100The MNO Music Jam
1300From the UK1400The Album Zone
1500The Big Pair1600From the UK
1700The Album Zone1800The Rock Radio Network

Lördag
0000The MNO Music Jam0800MNO Wake-Up Call
1000The 208 Sound1100The Album Zone
1200Music Showcase1400Hard Country
1600The MediaZoo1800The Rock Radio Network

Söndag
0000The MNO Music Jam0800The MNO Wake-Up Call
1000The MediaZoo1200The Album Zone
1300The 208 Sound1400Live and Interactive from London
1600HARD Country1800The Rock Radio Network

STORBRITANNIEN BBC World Service ska vi ta lite om också. Och som vanligt plockar vi lite ur On Air. Men först tänkte jag berätta att BBC nu på allvar ska satsa på att bli aktiva på Internet. Till år 2005 är det meningen att alla språk ska vara tillgängliga att lyssna på via Internet. Och pengarna till det tas delvis från nya anslag, men också får man väl förutse genom minskningar på andra områden. Eftersom man också kommer att satsa på utbyggnad av FM-relä kan vi räkna med minskad möjlighet att lyssna på kortvåg. Något som vi väl får acceptera är vår framtid.

* Wright Round the World är BBC nyaste musikönskeprogram. 55 minuter med önskemusik (av populärsnitt). Lö 1205 och Sö 2305 för oss i Europa. Har du önskemusik kan du mejla till ws.pop@bbc.co.uk.

* Ett annat program man kan höra av sig till är Write On som ju är lyssnarnas möjlighet att framföra sina åsikter. Patrick Condren går igenom lyssnarnas brev varje vecka. Sö 0045, 0905 och 2105. Även här finns en epostadress: writeon@bbc.co.uk. En söndag i månaden sänds istället Waveguide vid denna tid.

USA KNLS byter sina frekvenser från 30 mars när det nya schemat träder ikraft. Enligt Mikael Rocén ska man sända så här i fortsättningen:
0800-09009615
1300-14009615
och det tackar vi Mikael för

USA WGTG ska enligt ett schema från Jürgen Kubiak via EDXP ha sina sändningar så här:
2300-03005085 6890
0300-07003270 5085
1400-21009400
2100-23006890 9400

USA Voice of America sänder ju Communications World uppdelat på 3 olika delar enligt ett komplicerat schema. Ett system som kritiserats ganska kraftigt bland lyssnarna. Men VOA tycker att dom måste göra så här för att det ska passa in i deras ”All News” format. Men det har dykt upp ett antal möjligheter att via andra sändare höra alla tre delarna i ett sträck i ett halvtimmes program istället. Enligt Communications Worlds inofficiella hemsida är det för tillfället följande sändningstider som gäller för halvtimmes versionen.
0300-03305070via WWCR
2100-21307415via WBCQ
0930-100015605via Dushanbe
0630-07003210via WWCR
Ti1400-143015685via WWCR
Enligt Communications World så ska VOA sända sitt musikönskeprogram Border Crossings via kortvåg måndag-fredag 1800-1830. Så testa:
1800-18305990 6140 7190 9615 11720 11740 12025


Varmed det var slut för denna gången. Jag hoppas ni är kvar om en månad när nästa upplaga av Torget med Eter-Aktuellt dyker upp i er brevlåda (eller dator om ni läser webversionen). Tills dess hoppas jag att ni tar det lugnt och inte stukar pekfingret på radion.

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein