franson franson

Torget 3/99

För Kortvågslyssnare


Jaha, så sitter vi där framför vår Fujitsu igen. Hårddisken blir sakta fylld med diverse program. En del intressanta för DX-are. Andra mer allmänt intressanta. Och en del ganska ointressanta. Men än så länge har jag inte kommit till den punkt då jag börjar avinstallera för att få plats. Där är gott om plats än så länge. Vad jag däremot börjat göra är att bättra på mitt samvete. Sedan sist har jag betalt för mig, registrerat en hel del shareware program. Och även köpt en ny legal kopia av t.ex. Corel Draw för att fixa till bilder osv. Fast Bill Gates ska inte ha några pengar, mer än nödvändigt!

Men det var inte det jag borde skriva om. Det bör ju handla om radio så här i början. Så vi kan väl notera att Ulf Schenkmanis och hans Trädgårdsdags begått jubileum. Bra krattat!

För övrigt gäller som vanligt att innehållet är blandat. Allt ifrån seriös information över lite lättare information till vad som väl knappast kan kallas för seriöst. Men jag tar min rätt att själv välja vad som ska vara med. Och då blir det som det blir. Och ni får vara så vänliga att hålla tillgodo med det. Vi ses till sommaren! Ja, det är ju i varje fall sommartid nästa gång.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Ni har väl bokat in 15-17 oktober? Då är det nämligen dags för NorDX '99. I år är det våra danska vänner som står för arrangemanget. Organisationskommitten består av Bjarke Vestesen och Stig Hartvig Nielsen, och det är fomellt Dansk DX Lytter Klub som har fått årets ansvar. Tävlingen cirkulerar ju, som väl de flesta vet mellan de nordiska länderna. Vill du hålla dig ajour med hur det går, så finns det en websida att läsa på adressen: http://www.wmr.dk/nordx. Och ett besök kan rekommenderas för allra senaste nytt. Anmälningsavgiften kommer att bli 100 DKK, vilket ju är lite drygt detta i svenska av Wibble flytande kronor.

BREVVÄNNER

Skaffa postkontakter runt hela jorden.

Via Fredrik som är lektor i svenska i Pskov, Ryssland har jag fått ett brev från en ryska som vill brevväxla med jämnåriga svenskar.

”Hej, jag heter Slava, jag är från Ryssland jag studerar svenska, det är ett mycket vackert språk jag studerar engelska på Pskovs Lärarhögskola. Jag är 18 år och skulle gärna vilja brevväxla med jämnåriga svenskar. Min adress”

Vjatjeslav Jeropkin,
2:oj Trigorskij Pereulok,
dom 24, Pusjkinskie Gory,
Pskovskaja Oblast, 181 370,
Ryssland.


ETERGARV

Lustigheter och skrämmande dåliga skämt

- Hallå, är det Blomgren i Grönskära?

- Ja....

- Detta är från Sveriges Radio. Vi håller på med en lyssnar-undersökning. Har Blomgren apparaten på?

- Nä för tusan, den har jag ju gömt i vebon så inte polisen ska hitta den.


Civiliserade bokstäver

Att dom har lite problem med Å, Ä och Ö i de mer avlägsna och mindre civiliserade länderna är något som väl alla DX-are vet. Man kan lösa det på många olika sätt. En del tror nog att de små prickarna eller ringen ovanför bokstäverna bara är små fluglortar. Så dom skriver bara vad dom tror att där står, dvs ”a” istället för ”å” eller ”ä” och ”o” istället för ”ö”. Sedan har vi dom som vet vad det handlar om och mycket prydligt efteråt plitar dit små prickar och ringar när skrivmaskinen inte räcker till. Andra slutligen vet verkligen vad det gäller och det blir ”aa” istället för ”å”, ”ae” istället för ”ä” och ”oe” istället för ”ö”.

Mr S Olsson
Vasau Gen 5
Se 265 31 Storp
Sweden

Men det här var en ny variant. Man har helt enkelt hoppat över dom där bokstäverna man inte begrep något av och börjat ett nytt ord med stor bokstav efter. Eller också är det något ”intelligent” dataprogram som börjar alla nya ord i adressen med versal och eftersom ”ä” och ”å” inte kunde skrivas blev det så här. Själv tycker jag att det ser lustigt ut. Och posten hade inga problem att hitta till Storp - postnumret var ju korrekt.


Nytt radioland på gång

Bob Padulas EDXP berättar om ett nytt radioland, ”Demokratic Peoples Republic of Aardvarkistania”. En nybildad republik som naturligtvis ska ha sin egen radiostation som ska heta The Voice of The Demokratic Peoples Republic of Aardvarkistania.

Bob Padula och EDXP har blivit erbjudna att sända ett dagligt tvåtimmars DX-program över stationen, och vi kommer bland annat att få intervjuer med kändisar som Charlie Loudenboomer, Alex Dobrowich, Enrico Nibi Nibi, och medlemmar av Aardvarkistanian DX Club. Det utlovas också tävlingar med en veckas vistelse i Aardvarkistan som förstapris. Det är också förberätt med långa inspelningar från gamla kända Australiensiska stationer som Radio Hot Chocolate, Radio CBN, the Voice of the Tibetan Housewife, och Radio 3DR.

Det kanske ska påpekas att Aardvarkistan utropar sin självständighet 1/4-99. Så ni som ”bara” läser den tryckta upplagan missar självständighetsdagens premiärsändning. För schema kolla in EDXP:s hemsida eftersom det inte är tillgängligt när detta skrivs. http://members.tripod.com/~bpadula/edxp.html


Danska radiospöke

Har ni hört talas om radiospöket i Kalundborg? Nä, inte jag heller. Men i DX-Fokus läser jag om att självaste Guglielmo Marconi under en tid spökat i DR:s sändaranläggning i Kalundborg. Varje kväll vid samma tidpunkt kunde det höras en oväsen från sändarrummet. Och det skulle vara hr Marconi som kom för att inspektera sin sändare.

Nu kom det så småningom tyvärr fram en lite mer alldaglig lösning på oljudet. När färjan lade till i hamnen fick denna en dörr i sändarrummet att vibrera.....

Men håll med om att spöket är mycket roligare än en färja. Dessutom har numera färjelinjen lagts ner så det är lite mer tyst. Nu väntar man i Kalundborg bara på nya digitala sändare som skall ersätta nuvarande MV och LV sändare. Men dessa beräknas vara igång i ytterligare 10-15 år.

Läst i DX-Fokus, om sanningen ska fram.


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bra radioprogram

I förra EA gjorde jag bort mig ordentligt och slarvade bort Lars Wiedens bidrag om Radio Jordans frågequiz på söndagar mellan 1600 - 1700. Programmet heter ”On the Air, if you dare”. Det går ut på att man ställer frågor till lyssnarna som i sin tur ringer direkt till studion och svarar på frågorna. Mycket trevligt program med fin musik mellan frågorna och svaren. Frekvensen är 11690 kHz.

Lars ska ha tack som hade tålamod med mej och gav mej en andra chans. Så här har ni det igen. Som ni förstår har Lars skickat bidraget på nytt,


BBC:s framtidsplaner

BBC:s planer på en uppdelning av World Service i två separata kanaler kommer allt närmare ett fullbordande. Det handlar om att dela upp i en World Service News och en med resten av utbudet, en något av World Service Plus.

BBC:s avsikt är också att till år 2004 vara tillgängliga på FM i alla världens huvudstäder. Och som jag sagt tidigare, en kraftig satsning på Internet. BBC räknar med att till år 2002 har 300 miljoner människor tillgång till Internet. Frågan är hur många av dessa som betalar per minut och inte är särskilt intresserade av att lyssna på radio via Internet i någon större omfattning. Sverige är inte det enda landet där ”flat rate” inte är standard. Och införandet av ”flat rate” innebär samtidigt ett kraftigt steg upp i kostnaden för den fasta avgiften.

Idag beräknar BBC att fördelningen av lyssnarna är - KV 80%, VHF 10%, MV 10%. År 2005 räknar man med att detta ska ha ändrats till - KV 65-70%, VHF 20-25%, MV 10%. Antingen räknar man inte med att Internetlyssnande ska bli något lyckats. Eller också ingår Internet, satelliter, kabel osv tillsammans med FM i begreppet VHF.

Källor är för många för att berätta om.....


Allt under en hatt på:

http://listen.to/the.world

Engelsksändarlistan
Svensksändarna
Hialösa DX-Nyhedor
English Language Program Schedules
SWEDX - epostlista
Torget - Webversionen

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* För att ge en liten aning om vad det kostar att driva en liten kortvågsstation så kan jag citera uppgifter i Kurier. RTBF:s nystartade kortvågsservice kostar 322.000 Euro. Av dessa är 247.000 hyra av sändare i Jülich. En Euro är knappt 9 kronor (ca 9:50 när den introducerades, men den har ju fallit i värde sedan dess).

* Legaliseringen av ett antal tidigare illegala radiostationer i Israel har förorsakat våldsam debatt i Mellersta Östern. Antelet illegala stationer i Israel har stadigt ökat. Från 35 1985 till 155 1997. Huvuddelen av dessa har drivits av ultra ortodoxa grupper och bosättare på ockuperade områden. Av motståndarna har dom beskyllts för att sprida hat och våld.

För att försäkra sig om stöd från extremhögern i Israel inför valet i maj har Benjamin Netanyahu nu beslutat att legalisera en del av dessa. Bland dom den mest kända Arutz 7. Men beslutet har överklagats av vänstergrupper och även av höga jurister. Och från palestinskt håll har man vänt sig till Washington för att få stöd för påtryckningar mot Tel Aviv. Läst i Contact.

* Virgin Radio i England har dömts att böta 10.000 £ för att ha lämnat ut en fotografs telefonnummer och uppmanat folk att ringa och ”jäklas” med honom. Fotografen, som var i konflikt med sångaren Liam Gallagher, uppger att han fått över 700 samtal, varav flera hade hotat honom till döds.

Från Teleprintern

* Pga bristande resurser besvarar Voice of Russia WS för tillfället bara lyssnarbrev via epost....

* Delta Radio har fått holländska regeringens tillstånd att sätta upp sina antennmaster 35 km utanför kusten.

Slutligen läser vi att BBC:s website är Storbritanniens näst största s.k. portal. Den enda man får på nöten av är Yahoo! UK, som når 61%, BBC Online når 42% och Lycos UK kommer trea med 30%. Allt citerat från The Channel som hänvisar till Fletcher Research.

Min fråga är vad procentsiffrorna talar om. Når 42%, av vad då? Hur då? När då? Nåja, statistik, det kan man manipulera till att visa vad som helst. Vilket inte innebär att jag misstror uppgiften om BBC Onlines "popularitet".


DX-are gör det med sina fingrar


NÄTTIPSET

Månadens tips på bra nätadresser

En ny nyhetsgrupp är alt.dx.tropical som ju kunde vara intressant för de som vill ha något mer seriöst än rec.radio.shortwave. Tyvärr verkar inte så många ha upptäckt den än. Utan av de inlägg jag hittar där så har hälften varit av pornografisk typ. Spam skickat till diverse nyhetsgrupper utan att tydligen ha en aning om vad det handlar om. Jag tror att Tropikbandsdxarna får ta kommandot snart om inte hela projektet ska bli ett fiasko.

alt.dx.tropical
rec.radio.shortwave

Den mest kända radioutsändningen någonsin måste vara uppläsningen av Orson Wells Världarnas krig från 1938. En dramatisering som vållade total panik i USA, som trodde att utomjordingarna verkligen gick till anfall. Här kan du höra hela radiosändningen i det skick som den sändes:

http://www.war-of-the-worlds.org/Downloads/Audible.shtml


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar

Och lite om de andra skandinaviska språken på svenska

SVERIGE Radio Sweden sänder sina svenska sändningar enligt detta schema till Europa, Afrika och Mellersta Östern:
0600-07006065 17505må-fr
0700-08006065 9490 17505må-fr
0800-09009490må-fr
0800-10006065 17505
0900-11006065 17505
1200-12106065 9490 21810 
1210-12306065 9490 21810lö sö
1600-1630*17525 
1645-17456065 
1700-1730* 13860 
1745-18106065 13860 17485 
2000-2030*6065 13770 17505 
2200-23006065 9450 
2300-2330*6065 9430 
Skulle förhoppningsvis vara allt, utan allt för mycket felaktigheter. * innebär att det är egenproducerade program för Utlandsprogrammet. De som inte har en asterisk är alltså relä av P1 eller P4.

Nästa månad hoppas jag att jag får plats med resten av världen.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTV (SNT -1 timme)

Jaha. då var vi där igen. Eftersom det snart är dags för sommartid (även om det inte känns så just nu - det snöade nyss) så koncentrerar vi oss på en del av de scheman som kommit in för sommaren. Jag hoppas att de två sidor som bjuds är till lite nytta. Och om det är någon station ni själva har fått det nya schema för, så hör av dig. Allt är välkommet nu inför den Engelsksändarlista som är planerad till nästa nummer av EA. Synpunkter på hur denna ska utformas är som vanligt välkomna. Men nu får ni hålla till godo med vad som bjuds.

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationaal ska sända sina engelska sändningar under sommaren enligt nedanstående schema. Källa är Tony Rogers och Dave Kenny via BDXC:s epostlista.
0400-043015565-BoNA
0700-07301512 9925 15195Eu
1130-12001512 5985 Eu
1730-18001512 5910 9925 11840-Md 13685-JuEu/Af/MÖ
1930-20001512 5960-JuEu
2230-230015565-BoNA
Reläsändare:
Bo - Bonaire
Ju - Jülich
Md - Madagaskar

CANADA Radio Canada International ska bjuda på engelska sändningar i vår riktning enligt detta schema, berättar RCI via Michael Barraclough via BDXC epostlista.
0400-042911835-mo 11975-sk 15215-we
0500-05296145-we 7295-sk 9595-sk 11710 13755 15330-sk 15400-sk
1330-135911935-sk 15325-sk
2000-20595995-sk 11690-sk 13650 13670 15150-sk 15265 15325 17820 17870
2100-21297235-sk 11690-sk 13650 13670 15150-sk 15265 15325 17820 17870
reläsändare
sk=Skelton, England
we=wetachtal, Tyskland
mo=Moosbrunn, Österrike

Sommartid

=

Ny Engelsksändarlista

-

glöm inte bidrag

!

ECUADOR HCJB ska ha följande schema under sommaren, berättar Tony Rogers via BDXC:
0000-04009745 12015NA
0400-07009745 12015NA
0700-090011855Eu
0700-110015115Au
1100-160012005 15115Am
1900-220017725Eu
DX Partyline med Allen Graham ska enligt Dave Kenny, även via BDXC sändas:
0710, 0910 och 1910 lördagar och 0110 och 0410 söndag.

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har skickat ut sin On Target från Nederländerna istället för från Costa Rica som man gjort under några år tidigare. Och som resultat så har den dykt upp i brevlådan, innan den börjar gälla. Om tryckeriet klarar av att behandla min tabell riktigt så ska det finnas en tablå över programmen till Europa. Några större förändringar har inte skett. Inga nya program. Eftersom man flyttar en timma pga sommartiden är det enda som egentligen hänt att i lunchsändningen har programinslagen bytt plats. Det som sändes i första timmen sänds nu i andra timmen och tvärtom. På kvällen har inte denna förändring gjorts. Här är frekvenserna:
0930-11259820b 12065p 13710iAs/Pac
1030-12256045j 9860wEuropa
1430-16259890m 12075t 15590mAsien
1730-18306020m 7120m 11655fAfrika
1830-20256020m 7120m 9895f 11655f 13700f"
2030-22251512woEuropa
2330-01256165b 9845bNa
0430-05256165b 9845b"
Relä: b=Bonaire, p=Petropavlovsk, i=Irkutsk, j=Jülich, w=Wertachtal, m=Madagaskar, t=Tashkent, f=Flevoland och wo=Wolvertem i Belgien.

* De dokumentärer som RN planerar för april är European Cowboys handlar om Country & Western affärer som vuxit upp i Holland under senare år.
* Essence of Life handlar om DNA forskning
* Sex & Gender in Central America har jag inte lyckats hitta någon beskrivning av i den som vanligt ganska röriga On Torget. Men gender betyder ju kön så vi kan väl gissa vad det ska handla om. Gender är ett ord som på senare år dykt upp även i svenskan bland byråkrater som gillar att stolsera med fina ord.
* Stories of the Century slutligen är planerat till sista veckan i april.

SCHWEIZ SRI/World Radio Switzerland har startat ett nytt direktsänt förmiddagsprogram. Mid-Morning ska det heta och Bob Zanotti och Michael Morris ska turas om att leda programmet som ska sändas mellan 0900-1100. Men, sedan har vi haken. Det sänds bara via satellit till Europa och lokalt i Schweiz. Vi inom KV-pöbeln kanske kan få höra de sista 30 minuterna ompacketerade som Rendezvous.

SLOVAKIEN Radio Slovakia International ska ha sina engelska sändningar så här enligt Richard Buckby via rec.radio.shortwave via Dave Kenny via BDXC epostlista.
0100-01305930 7300 9440NA/CA/SA
0700-07309440 15460 17550Australien
1630-17005920 6055 7345Europa
1830-19005920 6055 7345Europa

TURKIET Voice of Turkey har startat en Listeners Club. För att bli medlem ska man skicka 12 rapporter under ett år. Efter 25 rapporter får man en bronsdiplom, efter 35 silverdiplom och efter 50 rapporter gulddiplom.

USA WHRI, World Harvest Radio (inkl KWHR - Hawaii och WHRA) ska ha följande schema enligt Tony.

WHRI ANGEL 1 - Noblesville IN
0000-10007315
1000-13009495
1300-180015105
1800-00009495

WHRI ANGEL 2 - Noblesville IN
2000-10005745
1000-15006040
1500-200013760

KWHR ANGEL 3 - Hawaii
1800-040017510
0400-120017780
1200-18009930

KWHR ANGEL 4 - Hawaii
0700-160011565

WHRA ANGEL 5 - Greenbush ME
0000-05007385
0500-080011565
1700-240017655

USA WWCR ska ha följande schema från 4 april berättar Tony igen.
WWCR-1
0000-04003215
0400-10003210
1000-120012160
1200-220015685
2200-00009475

WWCR-2
0100-120013845
1200-01005935

WWCR-3
1300-220012160
2200-13005070

WWCR-4
0400-11002390
1100-13007435
1300-22009475
2200-04007435

Här ska om ett par dagar en ny programtablå för Radio Netherlands sändningar till Europa dyka upp.
Hav tålamod!


Så där ja. Det var det hela för denna gången. 5 sidor med lite blandat material som vanligt. Jag har en förhoppning att ni hittat något som kunde hjälpa er. Och om ni inte gjorde det (hittade något alltså) så är det tillåtet att tala om för mej varför ni inte hittade något. Var där något som var onödigt? Saknade ni något? Ja, det finns telefoner, internet, brevbärare osv. Allt och alla bara väntar på att ni ska ta kontakt. 73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein