franson franson

Torget 4/99

För Kortvågslyssnare


Välkomna till Vårens Torg. Som jag hoppas att Hred hinner få i tid. Det är lite trångt med tiden. Dessutom har jag tagit en vårpromenad i skogen (Friluftsfrämjandets Vårlunk). Tipspromenad tillsammans med sonen. Och andra söndagen i sträck så klår den jäkeln far sin. 8 rätt mot 7 förra söndagen och 7 mot 6 denna. Jag tror han fuskar.

Att skaffa en Hotmail adress har blivit ett sätt att uttrycka att man skaffat en epostadress. Men att bli av med en Hotmail-adress, det är inte lätt. Man kan nämligen inte säga upp kontot. Enda sättet att bli av med kontot är att inte logga in på 120 dagar. Men det innebär å andra sidan att alla som skickar mail till mej under dessa 120 dagar inte får något svar, utan tror att det nått mej. Och skulle jag gå in för att kolla så att inget viktigt har kommit till mitt upphörande konto, så är det inte upphörande längre. För då gäller nya 120 dagar. Det är lite av Moment 22 över det hela. Det går ju inte heller att få posten vidareskickad till annan adress. Men Microsoft vet nog vad dom gör. Och det är väl risk att även andra ”gratisleverantörer” gör likadant. Förresten kan jag nås via dxare@hotmail.com, svenohlsson@hotmail.com, dxare@kurir.net, dxing@netscape.net och swl@netscape.net. Fast använd inte adresserna för jag kollar mycket sällan posten där. Men det kommer kanske en dag då jag vill använda dom. Jag tycker svenska kurir är lättast att använda....... Och med det är det slut på klagande. Och jag önskar er en riktigt trevlig fortsättning på våren. Jag hoppas att den når er där uppe i norr också så småningom.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Med detta numret av Eter-Aktuellt finns en lista över engelsksändande stationer. Denna lista är i bokstavsordning, och gjord på engelska.

Men det finns ett antal listor tillgängliga som är listade i tidsordning. Och jag tänkte tips om tre sådana som kan vara lämpliga för oss i Europa och som finns på Internet.
http://www.425dxn.org/swls/bdxc/pagew19.html
är det Jan Nieuwenhuis från Benelux DX-Club som sammanställer. Transmissions to Europe heter listan.

http://website.lineone.net/~dave.howship/radiotimes.html
är det naturligtvis Dave Howship som sammanställer. English Language Broadcasts to Europe heter listan

http://www.addx.de/hfpe.htm
slutligen är Andreas Volk i Tyskland. Listan finns även i Kurier mit Weltweit Hören. Hörfahrplan englisch heter listan. Och har i motsats de de båda första med även icke-Europa sändningar.


Portoproblem

Att ordna svarsporto att bifoga rapporterna är ett ständigt problem. IRC kan användas. Men det är ett ganska dyrt sätt, och det är inte överallt som det går att lösa in IRC. Att skicka dollarsedlar är enkelt. Men det ses av vissa mer som muta än svarsporto, och dessutom är det lätt hänt att dollarsedeln försvinner i någon lämplig (nåja, olämplig då!) ficka. En tredje variant är att skicka med svarsporto i frimärken. Men även detta är ett problem. Hur vet vi rätt porto? Var får vi frimärkena från?

En lösning erbjuds av Willi H. Passman på:
http://www.kotalampi.com/hard-core-dx/.
Här erbjuds dels våra kollegor i andra länder att meddela rätt porto så att det ska gå att hitta uppgift om rätt porto på sidan. Och dom kan också meddela om dom är villiga att ordna rätt frimärken. En god tanke! Om du vill veta mer eller har synpunkter, maila
dx@passman.e.ruhr.de.

Tack till CON som observerat det hela.


Kunniga Programledare

Bara för att man jobbar på en Kortvågssändare (tom en sådan med gott rykte) behöver det inte innebära att man har så stora kunskaper om vad DX-are sysslar med. Eric Cooper berättar i rec.radio.shortwave att han lyssnat på Sincerely Yours från Radio Netherlands. Detta är deras brevlådeprogram som sänds söndagar. Värdarna (vi håller tyst om eventuella namn idag) skulle gratulera en av lyssnarna för att han lyckats få sitt 5000:e QSL-kort. Varvid den ena kommenterar:
- ”I am not even sure what the letters QSL stand for”.
och fick till svar av sin kollega:
- ”I think its some kind of reception report or something”.

Jag tror att Jonathan Marks kanske skulle ta en liten entimmes kurs för medarbetarna om vad DX-ing är. Jobbar man på en stor KV-stationen bör man ha lite kunskap om detta. DX-arna är inte de viktigaste lyssnarna, men vi är en viktig del av kontaktytan.


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bar radioprogram

Jag brukar lite då och då dra schemat för ett par DX-program, Glenn Husers World of Radio och DXing with Cumbre som Marie Lamb brukar förse mig med schema för.

WORLD OF RADIO
On21007415WBCQ
Fr193015050/21460RFPI
03306975/15050RFPI
 11306975RFPI
 113012160WWCR
 180015050/21460RFPI
02006975/15050RFPI
 02305070WWCR
 06305070WWCR
10006975RFPI
 2300 15050/21460RFPI
05003210WWCR
 07006975/15050RFPI
Ti123015685WWCR
 190015050/21460RFPI
 203015685WWCR
On03006975/15050RFPI
Real Audio:
http://www.wrn.org/ondemand/worldofradio.html

DXING WITH CUMBRE
Fr220017650WHRA
023017510KWHR
 05005745/7315WHRI
 060017780KWHR
 07305745/7315WHRI
 080011565KWHR
 22309495/17650WHRI/WHRA
03005745WHRI
 060017780KWHR
 103011565KWHR
 130011565KWHR
 183017510KWHR
 23005745 WHRI
Real Audio:
http://www.ralabs.com/cumbre/cumbaud/


Allt under en hatt på

http://listen.to/the.world

FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

RADIOLAND MURDERS

George Lucas ligger helt bakom filmen Radioland Murders. Han har både skrivit manus till historien, och producerat filmen.

Den utspelar sig 1939, och hela filmen utspelar sig under några timmar. Handlingen är att Whalen Broadcasting Network, WBN i Chicago ska etablera sig som en fjärde nationell radiokanal. Vi får följa röran när det hela ska introduceras i direktsändning inför publik. Sponsorer är inbjudna och ska bli inponerade. Och personalen springer som yra höns!

Ibland utvecklas filmen till ren slapstick komedi. Det är dörrar som slås upp i nosen på folk. En hjälte som hänger på utsidan av huset och klänger i skyltarna, WBN bokstäverna osv. Ni kan ju själva tänka er hur han känner det när han trillar ner och blir sittande på spetsen av bokstaven N.....

Filmen karakteriseras som någon form av romantisk/komisk mordhistoria. Om jag inte räknade fel hinner 6 personer mördas på olika sätt under filmens lopp. Och huvudpersonen och hjälten Roger (spelad av Brian Benben) som är manusförfattare blir naturligtvis misstänkt. Hans hustru Penny (spelad av Mary Stuart Mastersson) är ljudtekniker, men äktenskapet knakar i fogarna.

Ett par skådespelare känns igen, t.ex. vår kära grodälskare i Ally NoMeal som också är manusförfattare. En stor del av handlingen går ut på att manus inte är färdigt i tid. En annan manusförfattare känner jag igen från en del av Polisskolan filmerna.

Min favoritkaraktär är Christopher Lloyd som spelar Zoltan - mannen som står för alla ljudillustrationer till radioprogrammen. Han har fullt upp med att skaka plåtar för att få åska, krossa meloner för att skapa ljudet av krossade huvud, vissla i trumpeter, skjuta av pistoler och jag vet inte allt som ska låta. Jag kan inte komma på i vilken film jag känner igen honom från.

Är filmen värd att titta på? Ja, det tycker jag faktiskt. Den tidstypiska radiomiljön från slutet av 30-talet är underbar. Och humorn är faktiskt inte bara ”enkel” utan även riktigt utstuderad.

Vem som var mördaren? Ja, jag ska inte avslöja något, men mördaren var besviken över att man gömt undan hans uppfinning av TV. Han tyckte att ”Radion är död” och att framtiden var TV. Men som Roger säger i slutet - ”Radio dör aldrig - det vore att ta kål på fantasin” och ”Det finns inget som går upp mot radio”.

Radioland Murders gick på ZTV för några månader sedan (så tyvärr fick man stå ut med ett antal avbrott för reklam). Har ni chans att se den - gör det. Jag ger 4 lurar till Radioland Murders.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Under sommaren upphör slutligen en epok. RTL slutar då med att sända sitt tyska program över MV sändaren på 1440. Avsikten är att på kvällstid hyra ut till diverse predikanter och att under dagtid försöka hitta någon annan hyresgäst till sändaren. Berättar DX-news.

* Antalet lyssnare som Radio Marti har på Cuba befinner sig nu på den lägsta nivån någonsin sedan stationen startade 1985. US Department of State via wwh.

* I dagarna när detta skrivs har det utbrutit en smärre skandal sedan ett antal deltagare i TV4:s program ”På Rymmen” har avslöjat att det är fusk. Ledningen styr om rymmarna ska få fångas eller inte, och när detta ska ske.

So what? Är det någon som tar ”På Rymmen”, ”Robinsson” eller ”Fångarna på Fortet” på allvar?

* Ca 500 katolska kyrkor i Storbrittanien har börjat sända sina högmässor via PR-radio till äldre som inte har kunnat ta sig till kyrkan. Mottagarna har delats ut gratis. Men nu har andra PR-radio användare börjat klaga över att deras ”snack” störs av kyrkans predikan. Så tilltaget har förbjudits. Läst i Contact.

* Olav Grimdalen som ansvarat för NRK:s frekvensplanering går i pension 30 april. Men han kommer att fortsätta på freelance basis att hjälpa till med frekvensplaneringen. Olaf tillhör de av ”frekvensplanerarna” på kortvågen som varit aktivast med att hålla kontakt med DX-arna. Han tillhör en liten grupp som dyker upp lite här och var.

* I Australien har alla sändaranläggningarna sålts till NTL Australia Pty Ltd för $650.000.000. NTL äger bland annat de kommersiella stationernas anläggningar i Storbrittanien också berättar Bob Padula. I försäljningen ingår Radio Australias anläggningar i Sherppartaon, Darwin osv. Kan detta innebära att det snart blir klart med uthyrning av Darwin anläggningen. Man lär knappast ha låtet den ingå i köpet om den inte ska användas.

* I nr 1/99 berättade jag att både Janet Lee på Radio Authority och Dr Avtar Lit på Sunrise Radio hotades av åtal för mutbrott. Efter 15 månaders utredning har nu både friats från misstankarna.

* Jag läser att det finns 60.000 norska hushåll utan TV. 140.000 norrmän kan tänkta sig bättre sysselsättning än att titta på TV. Det är NRKs licenskontor i Mo i Rana som kommit fram till detta. Det är både ekonomiska, religiösa och andra skäl till att norrmannan väljer att stå utan TV. Tänk ett sån’t underbart liv dom måtte ha! Jag kan undrar hur många det kan finnas i Sverige utan TV?

* Kriget i Kosovo/Jugoslavien har naturligtvis även fått konsekvenser på eterns område. När det skrivs är det diskussioner om NATO egentligen har för avsikt att bomba radio/TV sändare eller inte. När ni läser det vet vi väl bättre vad som hände. Flera länder har satt in sändningar (eller utökat) på albanska och serbo-kroatiska. NATO har uppenbarligen satt in flygande TV-sändare mot Jugoslavien. Den fristående B92 stationen i Belgrad dök under en period upp på KV via en svag SSB sändare på 11.415 kHz och även via 1475 i Österrike. Uppenbarligen var inte KV ”officiell”, utan snarare en pirat som reläade Internetsignalen. B92 har senare stängts av myndigheterna.

Från teleprintern

* Mediamagnaten Rupert Murdoch får inte köpa Manchester United. Nå’n måtta får det vara!

* KTWR på Guam ska ha sin 5:e sändare i drift när detta läses.

* KNLS planerar en andra sändare. Anläggningen är förberedd för 3 sändare.

* WGTG planerar en andra sändare.

* WBCQ planerar också en andra sändare.

* FEBA ska börja sända på Special English.

* Voice of Peace har lämnat hamnen igen och ska igång 24 timmar om dygnet på MV + FM.

* Radio Mayak lämnar kortvågen - inga pengar.

* Harry Helms säljer sin DXing.com till Universal Radio. http://www.DXing.com.

* Radio Vilnius har nu fått sin nya 100 kw sändare i Sitkunai installerad. 9710 kHz.

* Och vi ser också att alplandet helt slopat 6165 kHz. Den var en klassiker!

Och slutligen ser vi att tyska ”Kurier mit wwh” i sitt 1 april nummer berättar om Lowe:s nya mottagare, Lowe HF1550. En vidareutveckling av HF150 men nu med S-meter, två hörlursuttag (för kompislyssning) och med en specialknapp som gör att man kan ladda ned ADDX listor från internet!


Engelsksändarlistan

Som ni kanske ser så finns det alltså en engelsksändarlista på mittuppslaget. Jag hoppas det går att läsa. det är liten text för att på plats på 4 sidor.

* efter tiden avser sändningar som ändrar tid i UTC sommar/vinter.

Bokstäver efter frekvensen avser reläsändningar och hänvisar till vilken relästation det är.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska
Och lite om de andra skandinaviska språken

NOREA Radio sänder även i sommar även på kortvåg. Under tiden 3 maj - 13 augusti ska sändningen gå på 9480 kHz (via Albanien) förutom den sedvanliga MV-sändaren på 1503 kHz i Polen. Sommartiden är 1930-2000 fram till vintertidens återinförande.

Och sedan var det som utlovat dags för en lista över Sveriges Radios sändningar till Asien, Pacific och Amerika i nästa kolumn:

För övrigt kan vi konstatera att schemat i förra numret, är fel. SR tillhör den lilla korkade del (Magnus, gör något åt det) av radiovärlden som redovisar tiderna i schemat i lokaltid, inte UTC. Och ännu värre, blandat. I schemat är de engelska programmen i UTC medan svenska, tyska, ryska, estniska och lettiska är redovisad i lokaltid i målområdet. Ja, de svenska är i Svensk sommartid oberoende av var du lyssnar. Tyska och Lettiska i MEZ eller lettisk lokaltid. Tydligen har Estland däremot UTC +3 under sommaren. Ryskan begriper jag inte. Våffå gör di på de vise’? Dra alltså av två timmar på schemat i förra EA. Klantar!

Östasien & Nya Zeeland
1200-1215*17870
1215-1230* 17870lö-sö

Australien & Sydostasien
0100-0130*13625
1030-104021800må-fr
1030-1100*21800lö-sö
1300-1315* 17870
1315-1330* 17870lö-sö
1400-143017525

Nordamerika
0200-0230*9495
0300-0330*9495 12060
0400-04309495/12060
1030-104018960
1200-1215* 8960/21810
1215-1230* 8960/21810lö-sö
1400-1430*15240
1445-150018960

Latinamerika & Kanarieöarna
0000-0030*13625
0100-0130*13625
1030-104021810

Några förändringarna har vi även i övrigt i svensksändarlistan. Tyvärr har jag ingen aning om hur det är med Rysslands Röst. Sänder dom fortfarande? Jag har inte lyckats höra dom. På websidan finns bara det gamla schemat. Och i ILG:s databas finns inga svenska sändningar med längre. Har Moskva försvunnit i tystnad? Hör av er med bidrag. De som kommit är jag mycket tacksam för. Det finns en regelbundet uppdaterad lista på
http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

UTCStationFrekvenserVeckodagar
0500-0520Vatikanradion1611, 7345, 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600NHK - Radio Japan15355 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800Rysslands Röst, Moskva1494, 9820, 11675 kHzFredagar
1900-1920Vatikanradion1611, 7250, 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
1930-2000Norea Radio Sverige1503 (via Polen)Månd - Fred
1940-1950Greklands Röst792, 7475, 9375 kHzDagligen
2000-2020RAI - Radio Roma9590, 11860 kHzMånd Onsd Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTV (SNT -1 timme)

Såja, den här gången blir det inte så mycket. Mest lite programscheman. Men om allt fungerar så ska det dyka upp en engelsksändarlista också denna gången. Riv ur den ur EA, använd den och meddela mej alla ändringar och felaktigheter som finns. För dom finns. Jag beundrar verkligen alla de som sitter och jobbar och gör sådana här listor och liknande. På Torgets första sida hittar ni Internet länkar till några listar på Internet. Kom ihåg att det finns en uppdaterad lista på:
http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm

CANADA Radio Canada International har följande schema för sina sändningar till Europa.
0500-0530
Må-fr: First Edition
Lö: News - Earth Watch
Sö: News - Arts in Canada

1330-1400
Må-fr: News - Spectrum
Lö: News - Venture Canada
Sö: News - The Mailbag

2000-2100
Må-fr: News - Spectrum
Lö: News - Venture Canada - Earth Watch
Sö: News - Arts in Canada - The Mailbag

2100-2130
Må-fr: The World at Six
Lö: The Great Eastern
Sö: Madly off in all Directions

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands kanske det kan vara anledning att ägna lite utrymme åt. Jag tänkte vi kunde berätta vilka dokumentärer som RN tänkt sända under maj månad. Hämtat från On Target. Observera att saker kan hända som gör att schemat inte håller. Men RN:s planer är de följande:
* Marathon Story. Andy Clark ska träna upp sig till att springa Maraton. Och vi får följa hans träning. Han skall prata med experter om vad som gäller. Att springa Maraton handlar inte om att vinna över andra, det handlar om att vinna över sig själv. Själv tycker jag det handlar om att plåga sig. Jag gillar att jogga, men 42 km är i mesta laget.
* Islam in the Netherlands kan vi bara gissa vad det ska handla om. Jag har sagt det tidigare, och upprepar det. On Target är mycket rörig att läsa.
* Ghana's Street Children är ett annat av programmet som det inte går att hitta någon referens till i On Target. Namnet säger dock vad det ska handla om. Så vi får nöja oss med det. Snälla RN gör On Target lite lättare att leta i.
* Stories of the Century sänds varje sista veckan varje månad. Och vi får oss presenterat ett antal stora viktiga händelser. och RN låter experter uttala sig om varför och vilka konsekvenser det fått. Det blir ämnen som Ryska revolutionen, Kalla kriget, Indiens självständighet.

RN sänder sina dokumentärar till Europa onsdag ca 1150 och 2050 samt fredag 1050 och 2150.

TYSKLAND Deutsche Welle har helt plötsligt lagt in en frekvens från Jülich med engelska under en stor del av dagen. Över 10 timmar på engelska till Europa. Dessutom är den gamla kvällstimmen kvar. En sändning som härstammar från Sines sändaren i Portugal.
600-13306140
1600-20006140
2000-205011970


RADIO VLAANDEREN INTERNATIONAAL

UTC
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
0730 &
1130
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Tourism
News
Belgium Today
Press Review
Focus on Europe
Sports
News
Belgium Today
Press Review
Green Society
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Around Town
News
Belgium Today
Press Review
Economics
International Report
Music from Flanders Brussels 1043
Radio World
Soundbox
1730 &
1930
News
Belgium Today
Press Review
Focus on Europe
Sports
News
Belgium Today
Press Review
Green Society
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Around Town
News
Belgium Today
Press Review
Economics
International Report
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Tourism
Music from Flanders Radio World
Tourism
Brussels 1043
Soundbox
2230 &
0400
News
Belgium Today
Press Review
Focus on Europe
Sports
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
Green Society
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Around Town
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
Economics
International Report
Soundbox
News
Belgium Today
Press Review
The Arts
Tourism
Soundbox
Music From Flanders Radio World
Tourism
Brussels 1043
Soundbox
Thats it!
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein