franson franson

Torget 5/99

För Kortvågslyssnare


Välkomna till en riktig vårupplaga av Torget. Den mest spännande delen av Eter-Aktuellt. Spalten som överraskar alla, t.om. den stackars redaktör som försöker att varje månad få ihop den.

Medan BBC spelar afromusik, Angeli sover, Kevin läser (och är sur för att han inte kan komma åt datorn för att spela spel) och Kimmy tultar omkring på ovanvåningen, har jag snart fått mina fyra sidor klara.

Med jämna mellanrum svär man en ramsa över datorer som gör allt annat än vad dom ska göra. Just nu har jag problem med att PageMaker helt plötsligt slänger ut alla bokstäverna över hela sidan utan någon som helst mening. Ungefär som det där viruset som gör att all text trillar ner till botten av skärmen.

Men här sprids bokstäver ut över hela skärmen istället. Det enda man kan göra är att spara, stänga och starta om programmet och så jobba vidare tills nästa gång. Men så'nt slipper ni. Ni har bara att njuta av en välskriven intressant och roande avdelning att läsa. Så sätt ni er tillrätta, njut och tänk på att snart är den riktiga sommaren här. Men hetta, getingar, åskskurar och en lång semester som man ska försöka fördriva tiden under. Vi ses igen när det är som varmast!


Kosovo i etervärlden

Officiella källor i London har kritiserat BBC:s reporter i Belgrad John Simpson för att vara allt för Belgrad-vänlig. Redan under Irak-kriget var man på officiellt håll kritisk till BBC:s hållning gentemot NATO:s aktiviteter. Samtidigt har i Jugoslavien makten stängt fristående media. Medan NATO har försökt stänga den officiella radio och TV:n i Jugoslavien genom bombningar.

NATO ställde ett ultimatum, antingen lät Jugoslavien sända ut 6 timmar program från NATO, eller så skulle man bomba sändare osv. Jag antar att i ”erbjudandet” ingick att låta Jugoslavien få tillgång till etern i USA också under 6 timmar!

Sändningarna till Balkan i allmänhet och Jugoslavien i synnerhet har utökats från många håll. USA har satt ett antal flygande sändaranläggningar i drift och täcker med dom Jugoslavien på MV, FM och via TV. FM sändare har också satts upp i bergen i grannländerna.

Det finns också en uppsjö med Internetsajter med mer eller mindre trovärdig information.

Som sagts tidigare, den första att förlora i ett krig är sanningen.


Swatch Internet Time?

Klocktillverkaren Swatch har blivit osams med radioamatörerna. Jag antar att ni lyckats höra talas om deras Internet Times (dygnet delat i 1000 beats). Någon lustigkurre på Swatch har upptäckt att klockan inte är lika mycket på alla platser i hela världen. Och att detta skapar problem för världsomspännande verksamheter, som t.ex. Internet. Man har därför uppfunnit något som skulle kallas Internet Times som då skulle vara lika överallt i världen.

Problemet för den stackaren är att han tydligen inte hört talas om UTC.

Hur som helst fick man för sig att man skulle skicka upp en satellit som sände ut Internet Times, Beatniks från en fransk amatörsatellit som skulle sändas upp via Ryssland. Genom att skänka batteriet till satelliten fick man tillgång till denna. Men protesterna inom amatörvärlden blev stora (sändaren skulle sända på 2 meters amatörbandet) och efter våldsamma protestaktioner bestämde Swatch sig för att skrota projektet. Och beordrade att batteriet skulle tas ur satelliten och överlämnas till Mir-besättningen. Så nu snurrar det runt en ”död” men helt ny fransk amatörsatellit i rymden bland allt annat skrot.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

I Deutsche Welles engelska schema ser jag att Deutsche Welle har gett ut ett häfte för att fira 75 år av radiosändningar i Tyskland. Häftet heter Radio Worlds / Worlds of Radio. Om jag förstått det hela har man bett skribenter runt om i världen att skriva om radion som medium och för att bjuda oss på en ”resa” till olika delar av världen.

Häftet tittar på radions betydelse för utvecklingen i världen, och om radions framtid.

Häftet kan man få helt gratis, om man skriver till:

Deutsche Welle
PR & Communications
DE-50588 Köln
Tyskland

Skynda innan dom tar slut!


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.
Och lite om de andra skandinaviska språken

Jag har fått epost från Kari Kallio som är ordförande för Lahti´s radioentusiaster = Lahden Radioharrastajat, lokalklubb till Finnish DX Association som tycker att vi svenskar är mycket mer ointresserade av Finland än vad finnar är intresserade av Sverige. Och vad säger man om det? Man kan väl inte annat än hålla med om detta. Och det gäller nog inte bara Finland, utan även våra andra Nordiska grannar. Intresset i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors för vad som sker i Sverige är mycket större än intresset i Stockholm för vad som sker i Danmark, Norge och Finland. Att gå in på orsaker hör kanske inte hemma här.

Ett sätt som detta visar sig på, är att man i våra grannländer tittar/lyssnar mycket mer på radio/TV från Sverige än vad vi tittar/lyssnar på våra grannars etermedia. Själv är jag nog inte skyldig till detta eftersom två danska TV-kanaler tillhör de 5 jag har möjlighet att titta på, och jag tittar verkligen också ganska ofta på dansk TV.

Men, för att råda bot på vårt dåliga Finlandsintresse så ska jag försöka ta schemat för Radio Finlands svenska sändningar här regelbundet. Så vi börjar väl direkt:

0415-0425558 6120 9655 9860 11755 15440
0630-07009560
1010-1015558 21595
1000-110013755
1400-14209795
1400-19009795
1500-1520558 21670
1610-1620558 963 6120 11755
2000-2025963 11755

Och jag ska också försöka att ha ett uppdaterat schema på nätet under Lyssna på Svenska. Gå till:
http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm.

Hör gärna av er med tips på vad ni vill läsa här. Eller på vad ni hört, och tycker att andra borde lyssna på. Ni som hört av er, ska ha mycket tack.


Allt under ett tak

http://listen.to/the.world
-
Engelsksändarlistan
Lyssna på Svenska
Hialösa DX-Nyhedor
Torget - webversionen
SWEDX epostlista
English Language Program Schedules

NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Det finns på webben en uppsjö av epostlistor att prenumerera på. Bland aktiva dx-are är det väl swl och hard-core som gäller. Men för mej som inte är så jättemycket ”hard-core” så blir det väldigt mycket att deleta när brevlådan varje dag fylls med 30-40-50 epostmeddelanden.

Men en relativt ny epostlista som kan rekommenderas för oss som är mest intresserade av programutbudet på kortvåg är ”swprograms”. Gör ett besök hos:
http://www.topica.com
så kan du få hjälp att prenumerera. Listägaren Richard Cuff har satt upp följande 4 ämnen:
1. Information om kommande program, både från lyssnare och radiostationerna.
2. Frågor från lyssnare om programinnehåll.
3. Diskussion om program som sänts (gärna med hänvisning till Internet om man kan lyssna på programmet från arkiv).
4. Diskussioner om Utlandsradio.

Det är inte DX-loggar, QSL-diskussioner, antenndiskussioner osv. Prova gärna ”swprograms”.

En annan lista som jag tar för givet att ni nästan alla prenumererar på är SWEDX. Om inte, så gör ett besök på:
http://www.algonet.se/~sohl/swedx.html

Gillar du gamla radioapparater? Då finns Rolf Bergendorff’s Radio Museum på Internet. Det är en mängd bilder utlagda på gamla radioapparater. Och ett besök för alla som vill känna lite nostalgi är att rekommendera. Gå till:
http://home1.swipnet.se/~w-12206/radio/index.htm

En utländsk sajt att besöka om du gillar gamla radioapparater kan vara Warren’s Antique Radio Restoration World. Finns på:
http://www.ezlink.com/~crash/parks/radio.html

Jag har sett på bokrea ett par stora påkostade böcker med gamla radioapparater. Tyvärr har jag inte haft så mycket kontanter på mig att jag velat investera i böckerna. Men det är frågan om man inte skulle göra ett nytt besök på Bokman i Helsingborg där jag sett båda böckerna. Vad jag minns var båda amerikanska, och det var alltså en koncentration av amerikanska apparater. Men det gick lika bra att dregla över dom.

Till vänster en Radiola och till höger en Dux. Känn nostalgi-kårarna i ryggen.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Visst vet amerikaner allt! Eller är det bristen på kunskaper som gör att USA ibland uppför sig lite konstigt? Apropå kriget i Jugoslavien såg jag följande inlägg i rec.radio.shortwave:
- ”Here’s what’s booming into Maryland from the Slovakians...”
Och sedan hade han hört Radio Yugoslavia, Radio Prague, Radio Slovakia och Radio Bulgaria.

Men det är väl lite svårt att skilja på slovaker, slovener och serber!

* Isle of Man ska ju snart få en långvågssändare. Det konsortium som till slut vann budgivningen har nu lagt upp en hemsida berättar ”Port Man” via hard-core-dx. Adressen är
http://www.longwaveradio.com/
Isle of Man Internetional Broadcasting Company Limited heter företaget bakom det hela.

* Stig Hartvig Nielsen berättar i SWEDX att Färöarna har fått en ny kommersiell radiostation. Atlantic Radio heter dom och skall om allt stämmer precis ha börjat sända. Fast dom blir väl inte så lätta att höra. 500 watt på 101,5 MHz.

* Ray Woodward berättar i bdxc-news epostlista att Keith Young som ger ut den brittiska sporttidningen Sport First (ges ut varje söndag) vill starta en sportradiokanal. Fan FM ska stationen heta, och ska förståss ligga i London. Och sända sport 24 timmar om dygnet. Kan ni tänka er en värre mardröm, bara sport? Stackars de ca 3 miljoner som beräknas kunna nås av sändaren.
http://www.mediatel.co.uk

* Om ni inte har märkt det så har Polish Radio Warsaw gått tillbaka till gamla namet Radio Polonia.

* Och så läser vi om den brittiska kattmatstillverkaren som vänder sig direkt till katten med TV-reklamen! Genom att sända ut ljud från möss och fåglar hoppas man fånga kattens uppmärksamhet. Alla idéer är bra, utom dom dåliga..........

Och det är väl lika effektivt som när radiostationer försöker skrämma bort mygg och annat som jag berättat tidigare.


Även Torget har Monica

Årets väl mest omtalade aprilskämt i världen var väl KISS-FM i Los Angeles som sände en timslång intervju med Monica Lewinsky. Och även gav möjlighet för lyssnarna att ringa in och ställa frågor till årets mest övervärderade kvinna.

Det var först i slutet av intervjun som sanningen kom fram, när programledaren bad Monica att ställa honom en fråga. Hon frågade då honom: "Is there a reason why you had me on today, April Fools Day? Is this a joke?".

Varvid programledaren svarade: "Yes. That's why you're actress Jennifer Schafer.".

Det berättas att Jennifer gjorde en bra insats som Monica. Hon har tydligen också en viss likhet med hela världens Monica, eftersom hon ställt upp i TV som henne också. Knyckt ur DX-Fokus, men läst i en massa andra tidningar också.


Pirat?

En piratstation störde ut sjöfartens nödfrekvens, kanal 16, utmed västkusten under en dryg timme i mitten av april. Kanalen täcktes helt enkelt kontinuerligt av någon som sände ut musik. Nödfrekvensen var helt utstörd från Malmö i söder till Falkenberg i norr. Till slut skickade danska sjöräddningen ut en helikopter till det handelsfartyg som sändningen spårats till. Den befann sig då strax norr om Helsingborg på väg in i Öresund. Efter att ha placerat helikoptern över fartyget och förklarat situationen försvann mycket snabbt musiken. Troligtvis har någon suttit och lyssnat på musik och samtidigt råkat ha sekretessknappen intryckt så att musiken sändes ut. Medveten utsändning på detta sätt är straffbart berättar man vid sjöräddningen.

ETERGARV

Lustigheter och skrämmande dåliga skämt

- Hallå, är det Blomgren i Grönskära?

- Ja....

- Detta är från Sveriges Radio. Vi håller på med en lyssnarundersökning. Har Blomgren apparaten igång?

- Nä för tusan, frugan skyller ju bara på huvudvärk jämt.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT - 1 timme)

Egentligen inte så mycket nytt att berätta denna månaden. Eller också är det så att jag varit lat med att samla in information. Eller kan det vara så att det inte influtit några bidrag därför att brevbäraren är sur på mej? Ja, inte vet jag, men så här blir det, en sida. Håll till godo!

FRANKRIKE Radio France Internationale har haft vänligheten att skicka mej ett schema så att jag kan få ordning på deras engelska frekvenser. Tyvärr är schemat helt på franska, det är inte lika lätt att få fransmännen att skicka något på engelska. Och websidan är ju ett helsike att hitta något på om man inte är fransktalande.

Men här är i varje fall frekvenserna för de engelska programmen:
1200-13009805 15155 15195 15540m
1400-150011910k 17560 17680
1600-170011615 11995m 12015m 15210 17605 17850
1700-173015210 17605
m= relä från Moyabi i Gabon och k= relä från Kina.

En del tävlingar som hålls över de internationella radiostationerna är ibland lite väl enkla. Ett rekord tog nog RFI idag när man i sin News Quiz frågade efter vilken stad som Filmfestivalen i Cannes hålls i. Och förenklade svaret med att påpeka att namnet lät som konservburk på engelska........

ISRAEL Israel Radio ska sända sina engelska sändningar så här, enligt det schema som jag fått. Det innebär att nattens 5 minuters nyhetssändning är slopad och att den första sändningen bytt frekvenser:
0400-04159435 11605 17535
1030-103515650 17535
1400-143015650 17535
1900-192511605 15640 15650 17545

MONGOLIET Radio Ulaan Bataar fick jag inte med ändrade frekvenser (och tid) för i förra månadens lista. Så här är det schema jag fått från WOR:
1200-123012015/Australien/
1500-15309720 12015/Asien/
2030-21009720 12015/Europa/

RUMÄNIEN Radio Romania International har nu följande schema för sina engelska program mot Europa:
0640-07009625 11775 11840 15270
1300-14009690 15390
1700-180015270 15380 17735 17865
2100-22009570 11810 11840 15180
2300-24009570 11810
ett schema som inte alls stämmer med det som fanns i engelsk-sändarlistan.

STORBRITTANIEN BBC World Service måste vi väl trots allt ägna lite utrymme till. Tyvärr är det så att när EA:s stoppdatum ligger så här tidigt i månaden har jag inte fått nästa månads On Air. Så vi får ta lite annat, mindre direkt aktuellt.

Men med tanke på att allt idag handlar om pengar, pengar och affärer. Så tänkte jag presentera BBC:s tre finansprogram.
* Global Business med intervjuer och diskussioner om internationella affärer. Sö 0705, 2130 och Må 0230.
* World Business Report analyserar dagens finansiella nyheter och vad som hänt på börserna. Må-Fr 0705, 1045, 1630 och 2105 samt Ti-Sö 0230.
* World Business Review slutligen är en sammanfattning av veckans finansiella nyheter. Lö 0705, 2105 och Sö 0230. Som ni ser, samma tider hela veckan.

USA Voice of America är en av de stationer som jag lyssnar till mest. Handlar det bara om information och nyheter så får man sitt lystmäte genom att lyssna på de sändningar som riktar sig mot Europa, Nordafrika och Mellersta Östern.
0400-06007170 11965 15205
0600-07007170 9680 11805 11965 15205
1400-150015255
1500-17009700 15205 15255
1700-18009700 9760 15255
1800-20009760 9770
2000-21006095 9760 9770
2100-22006040 9535

Men, ibland blir det nästan lite väl mycket nyheter hos VOA News Now. Och då kan VOA English to Africa vara en välkommet avkoppling. Och det är ofta dessa sändningar som jag knappar in lite senare på kvällen.
1600-17006035 13710 15225 15410
1700-180015410 15445 17895
1800-19006035 7170 7415 11940 11975 15410 15435 15580 17895
1900-20004950 6035 7375 7415 11975 15410 15445 15580
2000-21004950 6035 7375 7415 11855 11975 15410 15445 15580 17725 17745
2100-22006035 7375 7415 11975 15410 15445 15580 17725
2200-23006035 7340 7375 7415 11975
Här bjuds det på en hel del afrikansk musik. Och nyheter med betoning på vad som händer i Afrika.


Där satt den. Jag hoppas att skrytet i början inte gjorde att ni blev besvikna när ni verkligen fick läst vad som bjöds. Under sommaren kan ni väl fundera över vad Torget ska innehålla i framtiden. Ska vi fortsätta som tidigare eller finns det anledning till att göra radikala förändringar. Ibland känns det som om man trampar i redan upptrampade fotspår och bara går runt i en cirkel.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein