franson franson

Torget 9/99

För Kortvågslyssnare


Även er högt ärade skribent har ibland tur när fru Fortuna ska dra en vinnare. BBC:s On Air har börjat ha regelbundna utlottningar av diverse priser, som skivor, böcker eller videofilmer. För några veckor sedan dök ett mindre paket (större kuvert) upp i familjens brevlåda - avstämplat på den kungliga ön. Det visade sig att jag vunnit en utlottning av en videokassett med filmatiseringen av C.S. Lewis Narnia berättelse. The Lion, The Witch and the Wardrobe. Något som även sonen Kevin uppskattade eftersom han i stort sett inte läser andra bäcker än Fantasy och liknande. Och de som läst Narnia vet vad den handlar om. Även den stolte fadern gladdes eftersom detta ytterligare bättrar på sonens engelskkunskaper. För det är ju naturligtvis inte dubbat eller textat, utan orginal. Serien har visats på svensk TV för några år sedan. Så nu blir det till att jaga upp de felande avsnitten.

För de som undrar hur det gick för Grodan Boll i min trädgård. Han (eller hon) försvann snabbt. Huruvida han skuttade vidare, råkade upp för en hungrig fågel eller blev förgiftad av vattnet och drunknade vet jag inte.

Annars finns det väl inte så mycket att berätta. Mer än att jag skaffat ett bättre faxnumer om ni vill faxa till mig. Ni slipper vända er till ett nummer i USA vilket avskräcker en hel del märker jag. Faxar ni, ska jag nog lösa mina problem med att läsa faxet också. Det rör sig alltså en en av dessa många s.k. gratistjänster på Internet. Faxa, så får jag det skickat som bilaga till epost. Men dom plockar nog in pengarna på något sätt.

Slutligen noterar jag att Glenn Hauser skaffat en dator så att han slipper springa till biblioteket två gånger om dagen för att skicka ut RIBOLD. Nu kommer det väl tre om dagen..... Vi ses om en månad!


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

Tanken var att vi skulle titta lite mer på någon av de två TV-serier som just nu går med radio i handlingen. Men det är inte plats, så det får bli senare. Men trots detta, missa inte:
Raw FM på TV4 lördagar kl 1105. En australisk serie om ung-domar som driver en egen radiostation.
Katie Joplin på SVT 2 lördagar kl 1715 är en amerikansk ko-medi om en tjej som får jobb på en radiostation.

Missnöjda Oliver

Är du missnöjd med vilken musik som spelas på radion? Det finns olika sätt att agera när man är missnöjd. Ett av de sämre tycker jag att Oliver Bennet i Hamborg i Tyskland använde sig av. Åtminstone om man får tro danska DX-Fokus.

Tydligen jobbade Oliver Bennet på Mix 95.0 men var inte nöjd med musikmixen. Så han låste in sig i studion, och under de följande 4 timmarna spelade han Dancing Queen med Abba och No milk today med Herman’s Hermits om och om igen. Efter fyra timmar lyckades radioledningen bryta sig in i studion och få stopp på det hela. Visst är är No milk today en höjdare, och Dancing queen går också att lyssna på - men inte i fyra timmar!

Men tydligen var protesten effektiv. Efter några dagar ändrades stationens format till att innehålla mer musik från 60- och 70-talen.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

EDXP Asialink
är samling länkar till sändningsscheman för stationer i Asien och Pacific. Det är Australiensaren Mick Ogrizek som sköter den för EDXP, Bob Padulas Electronic DX Press.
URL är:
http://members.tripod.com/~bpadula/asialink.html
och den innehåller i skrivande stund länkar till 14 stationer.

Men någonstans finns det ett fel i sidan. När jag lagt till en länk till sidan, står det Radio Singapore International i min lista. Jag misstänker att det är ett resultat av att man använt ett Micro$oft program för att HTML-koda sidan istället för att knacka manuellt. Den där Bill kan hitta på lite vad som helst. Fram för fler handkodade sidor på webben.

Eldorado for LA DXers
Bakom det här eldoradot ligger min gamla vän Nils Jakobsson. Här kan du hitta v/s på närmare 900 LA-stationer, närmare 500 epostadresser, nationaldagar i Latinamerika osv osv.
URL är:
http://www.algonet.se/~mwm/eldorado/index.html


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska
Och lite om de andra skandinaviska språken

Norea Radio Sverige har flyttat, en liten bit. Det gamla kontoret låg i Åsljunga, men man har nu flyttat in till huvudorten Örkelljunga. Närmare bestämt håller man nu hus i f.d. föreståndarbostaden för kurs- och lägergården Strandhem. Adressen är Smålandsvägen 49, 286 35 ÖRKELLJUNGA. Tfn och Fax är 0435 / 505 10. Familjen Westman bor i ovanvåningen och på bottenvåningen i suterränghuset har man arbetsplatsen.

TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Som jag skröt om redan i inledningen så har eder redaktör vunnit (nåja haft tur i utlottningen i varje fall) en Videofilm från BBC. Medan jag sitter och skriver detta dyker det upp ett epostmeddelande i en epostlista som innehåller pristagare i en pristävling som Voice of Russia tydligen haft, Pushkin - The sun of Russian Poetry. Och här hittar vi ett antal svenskar. Så ett grattis går till Jaakko Haapamaki, Gertrud Eklof, Christer Brunstrom, Vera og Julius Rolande, Bertil Brugge, Lars Wilden, Marianne Franzen och Lars Andersson. Fast den där Lars Vilden bosatt i Frolunde verkar vara en farlig vilde. Någon har haft lite brådis vid tangentbordet misstänker jag och döpt om min gamle vän. Grattis Lars, Christer och resten.

Rekordböter

Som jag sagt tidigare så kan konkurrensen om lyssnarna ta sig märkliga uttryck. Att lura lyssnarna kan dock bli en aning dyrt. Brittiska Cat FM i Cheltenham har dömts till rekordhöga böter på 20.000 pund för att ha fuskat med lyssnartävlingar. Cat FM arrangerade attraktiva tävlingar för lyssnarna.

Problemet var att priserna aldrig existerade. Den lyssnare som drogs som vinnare var påhittad. På så sätt blev det ju billigare för stationen - trodde man. Nu blev det rekordböter istället. Det var int lika smart som man trodde från början.


Varför så manligt

Varför har vi så få kvinnliga kortvågslyssnare? Kom inte med påståendet att det är för tekniskt för kvinnor. Jag vägrar acceptera den förklaringen. Den kan ha funnits historiskt, men inte idag. Är det kanske istället så att inställningen från de som producerar program, utrustning och information redan har bestämt sig för att det bara är män som lyssnar, alltså utformas allt till den målgruppen. Är det kanske helt enkelt så att kortvågsvärlden har de kortvågslyssnare den förtjänar?

I epostlistan swprogram (kan rekommenderas för den som inte bara är ute efter QSL-kort eller att diskutera experiment med dubbla baluner på 2 km antenner) berättar Maryanne Kehoe om när hon på ett Grove konvent i USA gick fram till ett av stånden som en av de stora radiofirmorna hade. Det fanns 2 försäljare där, men det tog henne en halvtimme att få deras uppmärksamhet. Och deras första fråga var om radion skulle vara till hennes man eller fästman! När hon förklarade att hon skulle ha den själv höll försäljarna på att svimma. Det blev ingen affär!

Vad gör stationerna för att locka kvinnor som lyssnare? Vad gör mottagarfabrikanterna för att sudda bort den maskulina stämpeln. Och vad gör DX-klubbar för att ändra framtoningen och miljön i verksamheten (som ibland påminner och livet på luckan i det militära)? Även om den hastigt stigande medelåldern har förfinat det hela.

Eller för att inte tala om den blivande kortvågslyssnare som via internet kommer i kontakt med Usenet gruppen rec.radio.shortwave. Läser man den en dag är enligt Maryanne första tanken: ”Is this what SWL’ing is all about? No thanks-not for me!”

I ett svar i samma grupp anser Joe Buch att det har med vår förmåga att höra. Kvinnor har ett öra som är mycket känsligt för höga toner. Detta för att dom ska kunna höra när babyn skriker. Medan mannan har ett inbyggt notchfilter som gör att han slipper dessa höga toner (heterodyner osv) och han kan sova lugnt hela natten för att på morgonen ge sig ut och jaga! Alltså skulle kvinnor ha svårare för störningarna på kortvåg. Och det är ju också ett sätt att se på saken.

Det finns ju faktiskt några svenska kvinnliga kortvågslyssnare. Men vi verkar inte vara något föredöme inom detta området.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Lite mottagarnytt. Freeplay, den sydafrikanska ”veva-upp” radion ska komma i en ny version. Mycket mindre och mycket effektivare. Den ska kunna gå i 15 timmar på en enda omgång uppdragning. Dessutom ska den kunna drivas med solceller eller ett yttre nätaggregat.

* Så ser vi att Southern Cross DX Club i Australien har lagt ner. Och sedan tidigare även DXers Calling, the South Pacific Union of DXers och Oz DX lagt ner återstår det bara en enda australiensisk DX-klubb. Det har gått snabbt down-under. Men så bråkar dom också värre där än på andra håll tycker jag det verkar som.

* Budgeten för USA:s ”clandestine” operationer, som RFE/RL, RFA, Marti osv har nu vuxit så att den är större än vad Voice of America får. $119 miljoner till RFE osv medan VOA får $106 miljoner. Resten av den $400 miljonerna på kontot går till gemensamma sändare, byråkrati osv. Och jag som trodde att det kalla krigets slut skulle minska behovet. Själv tycker jag att VOA kunde få allt, så att man inte dubbelarbetade och konkurrerade med sig själv.

* Flera amerikanska TV-kedjor, t.ex. ABC, CBS och Fox har förkortat flera program med ca en halv till en minut för att få in mer reklam. Vi kan alltså vänta oss mer programtips mellan programmen hos SVT inom kort när tiden ska fyllas ut. ”Halvtimmes” showerna är nu bara ca 21 minuter långa mot tidigare 22 minuter och ”Heltimmes” showerna har krupit under 44 minuter i längd.

Från Teleprintern

Efter att Bombay blivit Mumbai ska nu Calcutta bli Kolkatha.

Radio Habana Cuba ska börja sända på tyska.

Radio Australia ska fira sin 60-års dag den 20 december med att verifiera alla rapporter fram tills dess med gamla QSL-kort. Det finns ca 200 kort i lager.

Yaesu, som tillhör den japanska Standard gruppen har dragit sig ur kortvågsmarknaden.

Sedan Lettland stängde kortvågssändningarna har bland annat Radio Caroline hörts på 5935 kHz, troligtvis testande från Lettland.

Radio Australia har tvingats hyra sändare på Taiwan för att förbättra täckningen av Indonesien. Samtidigt står fortfarande Darwin anläggningen tyst!

WJCR har köpt två Continental 50 kW sändare som fanns i Bethany för VOA:s räkning. Köpta för skrotvärdet och senare reparerade.

HCJB:s planer på en ny anläggning i Australien fortsätter. I RIBOLD läser jag att det tom finns tankar om ett samarbete med IBB (dvs VOA osv).


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

I januari hade VOA en av de aktiviteter som man har regelbundet. Genom att då och då under sändningen be folk höra av sig och berätta när dom lyssnade och hur får man en liten aning om vilka som lyssnar och när.

Totalt gjorde man 48 utannonseringar med detta under några dagar. Totalt kom det in 1.691 svar. Av dessa 1.097 via vanlig post och 594 via epost. Kim Elliot på VOA konstaterar att epost med all sannolikhet blir överrepresenterat eftersom detta är snabbare, billigare och enklare att skicka.

Hela 46% kom från Afrika, följt av Ostasien med 15% och Europa med 11%. Det land som står för det största antalet svar är Nigeria, 426 svar kom, varav 40% lyssnade på MV via Sao Tomé och 60% på KV.

Den period som fick flest svar var mellan 2100-2130 UTC. Av de som lyssnade hade totalt 69% lyssnat på kortvåg (65% av de som skickat epost lyssnade på kortvåg). 23% lyssnade på mellanvåg. 7% lyssnade på någon lokalstation som vidareutsände sändningen på huvudsakligen FM. 6 stycken (0,3% hade lyssnat via Internet, 1 st hade tagit ner direkt via satellit och hela två hade lyssnat via kabelnät (varav en fanns i Danmark).

Bland mellanvågssändarna hade Sao Tomé flest svar, 189, München 45, Rhodos 30, Kuwait 20, Poro 2, Bangkok 1 och Kavalla 0 svar.


Allt under en hatt på:
http://listen.to/the.world

Engelsksändarlistan - Lyssna på svenska
English Language Program Schedules
Hialösa DX-News - SWEDX epostlista
Torgets web- och .pdf versioner


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bra radioprogram

I motsats till vad man hade kunnat förvänta sig så försvinner inte de tyska KV-sändarna. En ny har istället dykt upp. Det är Deutschlandfunk Köln som börjat utnyttja en 17 kw sändare i Berlin-Britz för att sända ut sitt program. Sändaren är egentligen reservsändare för den 100 kw sändare som sänder ut Deutschlandradio Berlin på 6005 kHz. Det kan också noteras att sammanslagna Südwestrundfunk fortsätter parallellt på 6030 från Mühlacker och 7265 från Rohrsdorf med 20 kw vardera. Bayerischer Rundfunk sänder med 125 kw från Ismaning. Detta är minieffekten för den 500 kw sändare som utnyttjas. Det ger alltså följande frekvenser för att träna tyskan på kortvåg:
6005Deutschlandradio Berlin
6030Südwestrundfunk
6085Bayerischer Rundfunk
6190Deutschlandfunk Köln
7265Südwestrundfunk

POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

I Voice of the Mediterranean News Letter hittar jag en del uppgifter om hur mycket brev VOM får. Statistiken gäller dels 1998, och inom parantes första kvartalet 1999. Flest brev skickar japanerna tydligen.
Japan865(298)
Tyskland528(184)
England126(49)
Frankrike120(41)
Österrike44(15)
Australien32(5)
Italien28(35)
USA21(13)
Tjeckien20(3)
Nederländerna20(3)

Vilket var de tio stora. Därefter följer Spanien, Ryssland, Ukraina, Algeriet, Schweiz, Finland, Sverige och Hong Kong. Finnarna slog oss med ett brev förra året (9-8). Men leder i år redan med 6-2. Det får vi göra något åt. Skriv till VOM och ge finnarna på nöten. Vi tar dom på upploppet.
Voice of the Mediterranean
P O Box 143
Valetta CMR 01
Malta
epost: vomradio@vom-malta.org.mt
fax: 00 356 241501
Ge finnarna på nöten!
ETER-AKTUELLT
Din guide i etervärlden

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (Svensk sommartid -1 timme)

Lite smått och gott som vanligt bjuder vi på igen. Vi börjar närma oss slutet på sommartiden. Vilket gör att när vi träffas nästa gång är vi inne i normaltid. Detta innebär att det nu börjar dyka upp nya sändningsscheman från radiostationerna. Tänk på att jag mycket gärna vill ha hjälp att hålla mina uppgifter aktuella. Om ni får in ett schema för vinterhalvåret är jag alltså tacksam för en kopia, avskrift osv. Vasavägen 5, 265 31 ÅSTORP om ni vill stoppa i ett kuvert. 040 / 641 62 37 om ni vill faxa. Eller torget@sdxf.org om ni vill skicka epost. Hör av er! En ny aktuell Engelsksändarlista dyker upp i julnumret 11/12-99. Och tänk på att det alltid finns en aktuell Engelsksändarlista på http://listen.to/the.world.

* FÖRENADE ARABEMIRATEN UEA Radio i Dubai ska enligt schema från BBCMS via Communication nu ha följande sändningschema för de engelska programmen.
0330-040012005 13675 15400/Amerika/
0530-060015435 17830 21700/Asien/
1030-110013675 15370 15395 21605/Eu Af/
1330-140013630 13675 15395/Eu Af/
1600-164513630 13675 15395 21605/Eu Af/

* ECUADOR HCJB, Voice of the Andes planerar följande schema från 31 oktober för sina engelska program till Europa.
0700-19009800
1900-210017660
2100-220015300
samt dessutom SSB 21455 0000-1630 och 1900-2200.

* KINA China Radio International skickar regelbundet ut ett trevligt häfte som heter The Messenger. Uti detta färgglada häfte kan man finna en del förvarningar om kommande program från CRI. För oktober har The Messenger valt att rekommendera följande programinslag. Har programmet redan sänts, så skyller jag på att informationen finns för web- och pdf-versionerna som ju finns att läsa lite innan den tryckta versionen.
* Informations Teknologi är ett modeord som även CRI blivit nyfikna på. I programmet Voices from Other Lands (som sänds onsdagar) den 6 oktober ska man prata med en del folk i olika länder om hur det är att jobba inom IT tillsammans med Kina.
* I år är det 2550 år sedan Konfucius föddes. I Cultural Spectrum (som sänds torsdagar) den 7 oktober ska vi få lära oss mer om denna välkända tänkare. Som ju som bekant levde ca 500 f Kr och har tänkt många goda tankar.
* Guang Weiran är en välkänd kinesisk poet (inom Kina då). I Music from China (som sänds lördagar) den 16 oktober blir det mer om och med Guang Weiran. Tillsammans med tonsättaren Xian Xinghai skrev han Yellow River Cantata.
* Mer välkänd än en kinesisk poet är nog den kinesiska jättepandan. I Listeners’ Letterbox (sänds söndagar) den 24 oktober ska vi få höra vad Kina gör för att rädda detta något udda djur som ju nästan bara lever på bambuskott. Och då måste jag berätta om när jag i Kina en gång trodde mig vara på väg att se en äkta vild Panda ute i skogen. Det finns fler sorters pandor än jättepandan, och dom är klart vanligare i vilt tillstånd. Vid ett tillfälle under min Kinaresa var vi ute i skogen och gick. Och enligt reseledarna skulle det finnas pandor i den skogen. Helt plötsligt hörde vi hur det prasslade i ett buskage och ett djur kom utrusande. Det var en gris!

* STORBRITANNIEN BBC World Service har lyckats komma med i vanliga dagstidningar på sistone. Och det bara för ett program som ska komma. Vi plockar alltså lite ur On Air igen. * Sir Paul McCartney är oktober månads stjärn-DJ. Med början onsdagen 20/10 kl 0920 och med repris torsdag 2230 ska vi få höra Mackan i Paul McCartney’s Routes of Rock spela den musik han inspirerats av från karriärens början till senaste albumet, Run Devil Run.
* Programmet Assignment återvänder i oktober. Programmet som gör en lite mer djupdykande skildring av aktuella frågor. Från torsdagen 14/10 sänds programmet varje torsdag 0730, 1130 och 1830. Under oktober blir det ett par program som ska titta på förhållandet mellan USA och Kina.
* Med början 3 oktober återvänder programmet Talking Point. Varje söndag 1405 men en repris måndag 0615. Första programmet handlar om Kinas 50-års jubileum. Och senare är t.ex. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Mary Robinson och företagaren Richard Branson inbjudna. Talking Point är ett telefonprogram med ett visst tema varje söndag. Telefonnumret är:
00 44 171 379 7444 och epost talkingpoint@bbc.co.uk.
* Australien ska ha en folkomröstning om att slopa Bettan och införa republik. Australian Talk-Back är en serie i tre delar om detta. Sö 1045, Ti1730 med början den 17/10.
* Dr James Barrie, Chief Buffalo Child Long och Louis de Rougemont är tre ”Imposters” som vi ska få "träffa" i en serie med samma namn. Må 1830 med början 25/10.
* Och sedan har vi förståss Waveguide. Oktober upplagan sänds Lö 16/10 1730 med repris Sö 17/10 0045, 0905 och 2105. I oktober ska Richard Lambley tala med Li Dan, som är chef på China Radio International om bland annat framtiden för kortvågsradio.

* USA KNLS i Alaska har tänkt sig att ha följande schema för de engelska sändningarna från november läser jag i Sender & Frequenzens nyhetshäfte:
0800-09009615
1300-14007355
Från sommaren 2000 räknar man med att ha en andra 100 kw sändare i drift.

* USA WSHB, dvs Christian Science har det bökigaste schemat av alla stationer om man ska precissera engelska program. I schemat nedan är det inte gjort någon skillnad på vilket program som sänds, Sentinel/Bible Lesson, Bible Lesson/Sentinel eller Church Service. Asteriskmarkerade frekvenser kommer från ”Far East Relay” vilket väl handlar om Taiwan.
0000-01009430 (må on fr-sö)15285 (må on fr)
0100-02009430 (dagl)15285 (må)
0200-03007535 (må to)9430 (må sö)
0300-04007535e (må)
0400-050012020 (må ti to lö)
0500-06007535e (må)12020 (dagl)
0600-07007535 (må on fr lö)
0700-08007535 (ti to)
0800-09007535e (lö sö)9845 (må-to lö sö)
0900-10007535e (ti to)11725* (dagl)
1000-11006095 (må on to)9455 (sö)11840* (må ti to-sö)
1100-12006095 (ti fr-sö)11660 (må)
1200-13006095 (må on to)11660 (lö)11725* (dagl)
1300-14009430 (må-to lö-sö) 9455 (ti fr)
1600-170018910 (lö)
1700-180018910 (ti to lö)
1800-190015665e (sö)18910 (on sö)
1900-200015665e (ti to sö)18910 (dagl)
2000-210015665 (måon fr sö)
2100-220011550e (må on lö sö)15665 (fr)
2200-23007510e (to sö)15285 (on sö)
2300-24007510e (on sö)15285 (sö)
Enligt schema som trillat in i postlådan. Gäller från 31 oktober. Sändningar mot Europa är markerade med ett litet ”e”

* USA WTJC - Working Til Jesus Comes är namnet på nästa i raden av amerikanska religiösa KV-stationer. Sändearen ligger i North Carolina, och man planerar sändningar på, förutom engelska, ryska, kinesiska, spanska och franska.
0200-160049 mb vinter / 9370 kHz sommar.
Adressen är Missionary Baptist Chruch, 520 Roberts Rd, Newport, NC 28570. Epost fbn@clis.com. Berättar bl.a. Communication.

* USA WWCR:s planerade schema under november månad ser ut på detta vis:
WWCR 1
0000-05003215
0500-11003210
1100-130012160
1300-220015685
2200-00009475

WWCR 2
0100-13005935
1300-010013845

WWCR 3
2300-14005070
1400-230012160

WWCR 4
2200-05007435
0500-12002390
1200-14007435
1400-22009475
Daß war alles som tyskarna säger. Schemat kommer direkt från WWCR via RIBOLD.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också ladda ner en pdf version .pdf av spalten.


Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein