franson franson

Torget 11-12/99

För Kortvågslyssnare


Hejsan.

Torget är här med 6 välfyllda sidor. Och dessutom ska det finnas 4 sidor med engelsksändarlistan på mittuppslaget. Om jag nu hinner få den färdig till det deadline som Hr Hred har satt upp. Men det ska nog ordna sig - tror jag.

Idag hade det helt plötsligt blivit vitt av snö på marken här i Åstorp. Det var tur att Kevin och jag (och Angeli) under helgen bar fram fågelutspisningsapparaten. Till våren får jag nog renovera den. Benen börjar murkna. Men visst är det trevligt med alla fåglar som slåss om maten. Även ni får hålla till godo med vad som bjuds denna gång. GOD JUL på er.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress.

Först och främst ska jag be om ursäkt.
http://www.ontheshortwaves.com
ska det vara. Och inget annat. Hans Gross ringde och undrade, och jag har lagt ner en hel del jobb på att hitta rätt på det lilla förgrymmade 's' som saknades.

Eftersom vi nu fått en fast webredaktör som ska hålla ett öga på webben kommer jag själv att minska ner bevakningen. Vilket är väl eftersom det ändå aldrig har blivit vad jag hade hoppats att det skulle bli. Glöm alltså inte att skicka era bidrag till Björn Danielsson på bjorndan@telia.com. Men glöm inte mig för den sakens skull!


Farväl Smoke Rings

Söndagen den 14 november sändes det 1786:e Smoke Rings programmet över Sveriges Radio. Detta innebar att Leif Andersson övertog rekordet från Sven Jerrings Barnens Brevlåda. Då hade Leif ”Smoke Rings” Andersson hållit på i närmare 40 år med sitt jazzprogram och blivit en verklig klassiker. Tyvärr avled Leif Andersson bara några dagar efter, på onsdagen den 17 november. Fast att jag själv inte är någon stor jazz-älskare känner även jag igen Leifs skrovliga hälsningsfras ”Hello, music lovers”.

POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Norska DX-Listeners’ Club vill kora Århundradets radiostation. Guglielmo Marconi uppfann radion 1895 (fast vem som verkligen uppfann denna ”lilla” tingesten bråkar de lärde om). Hur som helst har radion haft stor betydelse för många. Och om något så är väl 1900-talet kommunikationernas århundrade, och till detta hör radion. DXLC vill att vi tänker efter vilken station vi kommer ihåg speciellt. Reglerna är enkla.
* Skicka in ditt förslag på vilken station du kommer ihåg speciellt.
* Tänk efter varför du vill rösta på just denna station. Kanske finns det några speciella minnen eller historier med anknytning till stationen. Berätta!
* Alla stationer har rätt att delta, dom behöver inte finnas kvar.

I det nordiska samarbetets namn så hoppas jag att även vi svenskar kan få berätta om våra minnen. Skicka in till Eivind Motland, Svaneveien 17, 4318 SANDNES. epost: emotland@hotmail.com.

Och sedan en annan omröstning i denna tvärtom-populärast spalt. Dvs vi redovisar inte vad som är populärast. Utan ber er ordna något att berätta om vid ett senare tillfälle.

I samband med A.I.R. CONTEST 2000 ”Attilio Leoni” arrangerar A.I.R. även en omröstning om de tre populäraste DX-programmen. Och det är fritt fram att deltaga i omröstningen även om man inte deltager i tävlingen.

Vad det handlar om är helt enkelt bara att lista de tre bästa DX-programmen. Och skicka in listan med uppgift om namn och adress till:
Pecolatto Bruno,
A.I.R. Contest Manager,
via Soana 13,
I-10085 PONT CANAVESE (TO),
Italien

Programmet kommer att föräras en plakett av A.I.R. och bjudas in till nästa A.I.R. möte. Och bland de som röstar ska man lotta ut priser. Man vill också ha en IRC för svarsport. Vilket jag tar för givet innebär att alla deltagare får veta resultatet.


GAMLA GODINGAR

En nostalgitripp i Etervärlden

Någon som känner igen sig?

Det här tidningsklippet hittade min mamma när hon (i släktforskningssyfte) bläddrade i gamla tidningar. Det hela är taget från Helsingborgs Dagblad 22 januari 1955. Texten lyder:

DX-ing har blivit populärt bland grabbarna - och bland en del flickor också. På bilden ser vi den unga Dx-klubben Antennerna i Härnösand. Den andra pojken från höger Curt Jonsson, som skriver DX-ing i Ungdomsnytt, fick kontakt med fartyget Nedjan och tog upp besättningens anrop på band. För den bragden blev han mycket omskriven i pressen. De här pojkarna har också satt upp en staketradio med särskilda program för de närmast liggande husen.

”Staketradio”, antar jag var någon form av föregångare till trådradio/kabelradio.

Är det någon som känner igen sig på kortet, eller känner igen någon annan?


GOD JUL ÖNSKAR SOHL


Hur väljer VOA språk?

Hur väljer VOA ut vilka språk som man ska sända på? Det här hittade jag i Glenn Hausers epostbrev. Föranlett av att situationen på VOA för tillfället inte är den bästa.

1) U.S. Interests
a) Does the country have rule of law? (0-10 points)
b) Does it have a democractic system? (0-10 points)
c) Does it have alternatives to total/authoritarian control? (0-5 points)
d) Is the country stable? (0-5 points)
e) If the country falls apart, how much will it impact others? (0-10 points)
f) Are U.S. troops stationed there or have they been involved in actions involving the country in recent years? (5 points)
g) What is their per-capita quality of life index? (0-10 points)
h) Does the country contain any special threats to the U.S.? (e.g. drugs, AIDS, nuclear weapons, environment) (0-5 points)

2) VOA’s Interests
a) What is the # of listeners? (one point for every one million listeners)
b) What is the VOA market share in terms of percentage? (one point for every percentage point)
c) Do the people have access to unbiased, accurate information? (0-10 points)
d) Does the international media have access to the country? (0-5 points)
e) Is the press free? (0-5 points)
f) Is the press endangered (have journalists been jailed/harmed)? (0-5 points)
g) Is VOA jammed or co-channelled? (0-10 points)
h) Are listeners punished for communicating with VOA or listening? (0-10 points)

3) Language Service Characteristics
a) Does the Service offer a variety of programs? (news, English, health, business, etc.) (one point for each)
b) How many hours a day does it broadcast? (one point per hour)
c) What percentage of its programming is new every hour? (one point for every ten percent)
(”new” programming may not contain more than 20% material that has already been broadcast)
d) What is the ratio of number of staff to number of hours broadcast? (add one point for every .1 over 1, subtract one point for every .1 under 1).
e) Does the Service have a web page?
f) Are its scripts on-line?
g) Does it have an e-mail service?
h) How many hours of television programming does it produce?
i) What is the average length of service of staff members? (subtract one point for every ten years)

Tittar man på detta så är det inte många poäng svenskan skulle fått. Det skulle väl vara några poäng för antalet miljoner svensktalande och någon ströpoäng på något ställe.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Här är så en ny svensksändarlista. Med vad jag hoppas är korrekta uppgifter. Jag har nu strukit Grekland eftersom jag inte har lyckats får fram något aktuellt schema från dom. ILG har dom kvar i sin databas 1930-1940 på 7475 och 9375 kHz. Men det har inte varit svenska när jag hört dom.

Sedan vill jag framföra ett tack till bl.a. Bengt Hålling för bidrag. Det var ganska länge sedan sist, men jag kommer ihåg ditt namn från för många år sedan.

På något annat ställe på Torget ska ni kunna hitta tider och frekvenser för sändningarna från Radio Danmark på danska och Norsk Rikskringkasting på norska.

Sedan får vi ta Finland och Sverige nästa månad.

På tal om ILG så har han fortfarande svenska från Voice of Hope i Libanon. 2045-2100 på 11530. Men det var väl längesedan det kom något därifrån, eller.....

Program på svenska

UTCStationFrekvenserVeckodagar
0545-0600NHK - Radio Japan12030 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620Vatikanradion7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100NHK - Radio Japan21700 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900Rysslands Röst, Moskva1494, 5940 och 5965 kHzFredagar
1940-2000Vatikanradion7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020RAI - Radio Roma, Italien5970 och 9585 kHzMånd Onsd Fred
2030-2100Norea Radio, Sverige1503 kHz (via Polen)Måndag - Frredag

SALUHALLEN

Användbart och meninglöst till salu för DX-are

British DX Club firade med novembernumret av sin Communication att tidningen kommit ut i 300 nummer. Första numret kom i september 1974 utgiven av Twickenham DX Club. Och jag vill passa på att gratulera BDXC på detta viset. Genom att rekommendera ett medlemskap. Communication kommer varje månad, i A5 format (dvs något mindre än EA) men oftast lite tjockare. Däremot med sämre, billigare tryck. Förutom Communication får du även tillgång till BDXC:s epostlista. Medlemskapet kostar £15 för ett år. Kontakta Dave Kenny, 10 Hemdean Hill, Caversham, Reading RG4 7SB. bdxc@bigfoot.com. http://www.co.umist.ac.uk/BDXC.

Herman Boel har gett ut en ny version av sin ”Long and Medium Wave Stations in Europe, North Africa, and Middle East” Detta är en lista över långvågs- och mellanvågssändare i just Europa, Nordafrika och Mellersta Östern.

Har du tillgång till Internet och Acrobat Reader kan du ladda ner gratis en komprimerad fil med hela listan. Zip-filen är på 527 kb och tar bara några minuter att ladda ner. Och sedan har du en 44 sidor (i A4 format) tjock lista att skriva ut om du vill det. Eller bara spara i datorn om du hellre vill detta.

Om du hellre vill köpa listan kan du göra detta för $10 från Herman Boel, Roklijf 10, B-9300 Aalst, Vlaanderen, Belgien.

Adressen till Hermans hemsida är http://come.to/dxing. En sida där det även kan hittas lite annat matnyttigt för DX-aren.

Hur listan ser ut kan du se längst ner på sidan där jag klippt ur det som handlar om Sverige.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.

Och lite om de andra skandinaviska språken

Som jag lovar på annat sätt så skulle jag stoppa in DR och NRK:s gemensamma schema. I nedanstående schema gäller alltså att xx00-xx30 är NRK på norska och xx30-xx55 är DR på danska. För att inte krångla till det hela allt för mycket har jag inte tagit hänsyn till att NRK har två olika program. Dvs det är inte nödvändigt att frekvenserna sänder samma program parallellt under den första halvtimmen. Inte heller har jag tagit hänsyn till att DR har lite andra områden man riktar sändningarna till. DR har ju ett visst intresse av att sända till Grönland. Men detta är inte nämnt här. Det står nog NA i så fall.

0000-00559935 9945As NA CA
0100-01557465 7490 9945NA CA As
0200-02557465 7490 9945NA/CA As
0300-03557465 7490 7565NA Af Eu MÖ
0400-04557465 7490 7565NA Af Eu MÖ
0500-05557465 7485Eu
0600-06555965 7180 9590 13800Af Eu
0700-07557180 9590 18950Af Eu
0800-085513800 15175Eu MÖ Pac
0900-09559940 13800 15175Pac Eu As
1000-105515735 21490Af SA Eu
1100-115513800 21490Af SA Eu
1200-125513800 15735 18950 21755As Pac Af NA CA Eu As
1300-13559590 13800 18950 21755Eu As Pac NA As
1400-145515705 18950As NA MÖ
1500-155513800 15705 15735 As NA MÖ
1600-16559590 13800 15735Af NA Eu
1700-17557485 11560 15705 18950Af NA CA Eu
1800-18555960 7485 15705 18950Eu Af NA
1900-19557485 9940 13800 15705Af Pac NA Eu
2000-20557465 7485 15705Pac Af NA Eu
2100-21557485 9945Af Eu Pac
2200-22559415 9925SA As
2300-23559415 9940 9945SA NA CA As Pac


Allt under en hatt på
http://listen.to/the.world

English Language Program Schedules
Torgets web- och .pdf versioner
Engelsksändarlistan
Lyssna på svenska
SWEDX epostlista
Hialösa DX-News


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Adventist World Radio har stängt sin anläggning i Cahuita, Costa Rica, De 5 kortvågssändarna ska tydligen säljas. De sista sändningsdagarna var 1-2 november. Delar av verksamheten ska flyttas till anläggningen i Guatemala som ska rustas upp. Men fortfarande i mindre omfattning än Costa Rica. En fråga som jag inte sett något svar på, är vad det egentligen var för fel på Costa Rica anläggningen som ju för inte så länge sedan flyttades till Cahuita från Alajuela.

* Anläggningen i Costa Rica verkar ha tagits över av Gene Scott.......

* Enligt ett meddelande i BDXC:s epostlista från Chris Greenway har troligtvis Radio Kudirat lagt ner sändningarna. Nobelpristagaren Wole Soyinka ska i ett uttalande den 1 november i USA ha uttalat att Radio Kudirat ”flyttar hem”. Detta kan väl tolkas som att man lagt ner sändningarna från Sydafrika som pågått sedan 1996. Och det ska väl tolkas positivt, att situationen i Nigeria nu har blivit så pass bra att man inte behöver gå utomlands för att få säga sin mening.

* En piratradiooperatör på de brittiska öarna har stämts av Commercial Radio Companies Association på £50.000 för att man genom sin verksamhet stulit kunder och reklamintäkter från licensierade stationer i Nottinghamshire-området. Enligt Ray Woodward i BDXC.

* Colombia är ett av de mera riskabla länderna att bo i. I synnerhet om du är journalist. Förra året sköts 4 journalister ihjäl, sedan 1989 har 47 mördats. Senaste offret i år var Rodolfo Flores, 38-årig reporter för Emisora Fuentes där han bevakad tuppfäktningar och andra lokala händelser. Bortförd av fyra beväpnade män och senare hittad ihjälskjuten.

* Atlantic 252 stänger troligtvis vid årsskiftet. Man har inte fått sin licens förnyad. På hemsidan står det ”Under deconstruction”. Troligtvis tar RTE över LV-sändaren för egna program.

* En holländsk varuhuskedja (Albert Heijn) har delat ut kortvågsradioapparater gratis. Radion fungerar bara på en frekvens (6045 kHz). Sedan hyr man sändningstid från Merlin för att sända reklambudskap varje fredag 1500-1515. Kan vara intressant att veta om kampanjen lyckas? Läst i Contact där uppgifterna urpsrungligen kommer från Michiel Schaay.

* Och slutligen noterar vi att Howard Stern ska skiljas.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

* BULGARIEN Radio Bulgaria har gjort en liten miss. På deras programschema som dök upp i brevlådan har man naturligtvis satt ut sin Internet adress. www.nationalradio.com står det. Ojdå, tänkte jag. Har Radio Bulgaria lyckats registrera en sådan adress? Jag menar, nationalradio.com kan ju vara lite var som helst.

Nu var det inte riktigt så enkelt som man kunde tro. Radio Bulgaria nås på http://www.nationalradio.bg. På http://www.nationalradio.com finns naturligtvis något amerikanskt med anknytning till National Radio. Men, det är inte alltid så lätt. Fel kan alla göra i hastigheten.

Försökte förresten hitta Radio Bulgarias schema på hemsidan. Icke, icke. Där finns, vad jag kunde hitta, inga hänvisningar till några kortvågssändningar alls.

Men, en tävling har Radio Bulgaria. ”The 20th century in 200 words” heter den.

To some this is the century of two world wars. To others - of Penicillin, the Pill, colour TV, The PC and Man’s venture into space. How about you? What do you think were the most important events and achievements which shaped the world during the lasy 100 years of this millennium? How will you remember the outgoing cnetury? What do you think we should take with us into the next millenium - and what should we leave behind?

Deadline är 31 januari 2000. Och naturligtvis utlovar man priser - dock inte vilka priser. Adressen är:
Radio Bulgaria
4, Dragan Tsankov Blvd.
1040 Sofia
Bulgarien
om nu inte det också blev fel i programschemat.......

* KINA China Radio International berättar inför december om några program i Messenger. Och från den tar vi följande programidéer:
Music from China den 4 december ska spela musik som handlar om Macaos anslutning till Kina som inträffar den 20 december. Kinas befolkning är nämligen så väldigt lyckliga när nu Macao kommer hem till moderlandet.

Listener’s Letterbox den 12 december ska berätta om Kinas regioner och hur olika minoriteter har det. Som man påpekar, så är Kina en multi-etnisk stat.

Voices from Other Lands den 22 december ska handla om vilka förväntningar vi har på nästa århundrade.

Cultural Spectrum den 23 december ska berätta om Guozijian, som byggdes 1306 och redan då var ett centrum för utbildning i Kina. Och samtidigt ska vi få veta mer om utbildningen under Yuan, Ming och Qing dynastierna.

* STORBRITANNIEN BBC ska vi väl också ta ett par program inför jul och nyår. Detta har On Air att berätta:
* Her Majesty the Queen's Christmas Message to the Commonwealth kan höras lö 25/12 1600 med en repris kl 2100.
* A Festival of Nine Lessons and Carols från King's Collage i Cambridge är väl också en klassiker. Fr 24/12 1502 med repris 2230.
* Och sedan förståss Waveguide för december som sänds sö 26/12 0045 med repriser 0905 och 2105. Och det handlar förståss om vad vi kan vänta av nästa århundrade....

* STORBRITANNIEN Stafford Broadcasting Company berättade jag om i förra Torget. Och från Lars har jag fått följande:

”Efter en trevlig Nordx-tävling rapporterade jag Imagination och efter två veckor kom ett QSL samt trevligt brev. I detta saxar jag följande:

Fredag den 1 oktober sågs starten av en internationell radiostation från hjärtat av Staffordshire. Imagination började sända varje vecka en timmes mjukrock program kl 19.00 UTC, och kommer att fortsätta göra så till en början på försök varje fredag under en sex månaders period.

Programmen avses att bidraga till tolerans och förståelse i en flyktig och överdriven värld på samma vis som Radio Caroline så framgångsrikt befrämjade den allmänna mänskliga filosofin under 70-talet. Sångerna som spelas sjunges från hjärtat - om kärlek och mänsklighet, eller om narkotika, prostitution, hyckleri eller krig. Vi hoppas att Du genom att lyssna kommer att komma ihåg att det är en mycket liten värld i lever i och att vi alla kan blir lyckligare.

Sändningens längd kommer att ökas från en timma till två mellan klockan 19.00 till 21.00 UTC varje fredag när vi hittar en bra frekvens på 49-metersbandet.

Programmet kan höras i Europa och Nordafrika på stereo via Astrasatellit, transponder 58, 10.847GHz, vertikal polarisation på ljud bärvåg 7,38 och 7,56 MHz. Vidare på kortvåg från en 250 kW sändare i Skelton, Cumbria på 6010 kHz.

Då ställer jag mig frågan: sändes inte Nordexprogrammet från Ascencion? På QSL-et står TX location Skelton, UK!

Adressen till Imagination är: Stafford Broadcasting Society, PO Box 346, Stafford ST21 6PU, England.”

* TYSKLAND Voice of Germany. Ett av resultaten av nedskärningarna i Deutsche Welles budget (ner med 89 miljoner DM till 546 miljoner DM) är att utgivningen av progamtidningen DX-Plus läggs ner med omedelbar verkan. Dvs snabbare än man tidigare meddelat. Själv är jag lite splittrad i min a känslor om detta är bra eller dåligt. DW-Plus var en tjock, påkostad programtidningen. Men. för mig, allt för inriktad på TV-servicen. Att hitta information för radiolyssnaren innebar att man fick leta. Dessutom var den flerspråkig varför det blev tjockt eftersom allt skulle upprepas på flera språk. Nu blir det istället ett litet informationsblad för de olika språken, och som ska komma ut två gånger om året. Kanske inte helt fel, trots allt! Dessutom, påpekar man att det går att få regelbunden information om radio- och TV-program via mejl. Ett mail till majordomo@dwelle.de med ”subscribe english-programme” i texten ska ge dagliga previews både för dagen och kommande veckan.

Jag har testat det här för en tid sedan. Och då fungerade det bara under några veckor, sedan ströks man tydligen ur listan. Vi testar väl igen.
Och hoppas på bättre tur.


WORLD WAVES - PROGRAMTABLÅ SPECIAL

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC

RADIO CANADA INTERNATIONAL till Europa, Afrika och Mellersta Östern

UTC Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
0400-0430Program to Africa 
0400-0430News
Spectrum
News
Venture Canada
News
The Mailbag
0600-0630Program to Africa 
0600-0630News
First Edition
News
Earth Watch
News
Arts in Canada
1430-1500News
Spectrum
News
Venture Canada
News
The Mailbag
2100-2200News
Spectrum
News
Venture Canada
Earth Watch
News
The Arts in Canada
The Mailbag
2200-2230The World at Six
As it Happens
News
Quirks & Quarks
News
Madly of in all directions
The Inside Track

RADIO SLOVAKIA INTERNATIONAL

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
Topical Issue
Tourism News
/ Environmental update
Topical Issue
Slovakia in an International context
Slovak sports, history, culture and foreign relations
Topical Issue
Business News
Currency exchange rates
Susiness in Slovakia
Topical Issue
Back page news
Cultural News
Topical Issue
Education, science and regional news
News
Front page review
Saturday show
Listeners Tribune
Slovak music
Week newsreel

Jaha kära vänner. Det var allt vi har att bjuda på inför julen och nyår. Jag hoppas att den julhelg och yårshelg ni får ska vara riktigt trevlig. Och jag hoppas verkligen att vi ses igen under nästa årtusende. Jag hoppas att inte allt för mycket slutar att fungera för er. Och jag hoppas verkligen att en del saker inte börjar fungera av sig själva och blåser hela jorden i småbitar.

Jag hoppas att min dator fungerar, att mina radioapparater fungerar och att värmepannan fungerar. Och jag hoppas att jag inte får allt för mycket problem när jag på söndagen den 2 januari ska ner på mitt jobb och slå på datorerna där på nytt.

See you later alligator.......


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Du kan också ladda ner en pdf version .pdf fil av spalten.


Åter till http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein