Djupa politiska och filosofiska tankar - helt gratis - på Sveriges äldsta dagliga blogg
  Sven tycker till. Färdiga åsikter - helt gratis   Sven Ohlsson
Till presumtiva arbetsgivare:
Jag har rakat mig sedan bilden togs!

 
Alla har vi åsikter. En del skriver insändare, andra dagbok eller gårdagens trend - en blogg. Här passar jag på att uttrycka mig fritt. Jag skriver om stort och smått, om allmänna frågor eller privata frågor. Jag hoppas att du tycker det är lika roligt att läsa, som jag har tyckt det är att skriva. Och ha överinseende med att trots att detta troligen är Sveriges äldsta aktiva "blogg" så är detta nog också en av Sveriges fulaste "bloggar"! Sven Tycker är numera också mer eller mindre aktiv på Twitter, @sven_tycker.

Mer än 19 år i mänsklighetens tjänst
SVERIGES ÄLDSTA OCH FULASTE DAGLIGA "BLOGG"?

Glöm inte att bokmärka Sven Tycker så att du snabbt kan återvända

Rör inte min kompis

torsdag 2016-05-26
Skolfiasko
tyckeri nummer 6980

» Det unika Sverige

Det svenska s.k. "Friskolesystemet" är unikt i världen. Det är inte unikt att det finns "friskolor", alltså privata skolor som finansieras med skattemedel. Men, Sverige är unika i världen som låter dessa skattefinansierade skolor drivas av kommersiella företag med vinstsyfte och som delar ut vinstmedel tillbaka till ägarna. Vi är unika i världen som tillåter skattefinansierade skolor att drivas av vinstmaximerande företag. Däremot är det inte ovanligt i världen att skattefinansierade friskolor drivs med olika pedagogiska eller ideella mål.

Friskola
Det här unika systemet får sina effekter. Vi har tidigare kunnat läsa att personaltätheten på friskolor är lägre än i kommunala skolor. Det finns helt enkelt färre lärare, de lärare som finnas har fler elever att ta hand om. Någonstans måste man ju spara så att det blir ett överskott som kan betalas ut till ägarna. Det är också klarlagt att personalens löner är lägre på friskolor än i kommunala skolor. Som sagt, någonstans måste man ju spara in så att det blir pengar över att betala ut till ägarna. Trots färre personal och lägre löner är det inte alltid det lönar sig. Då lägger man helt synika ner och överlåter till kommunerna att lösa problemen. Så skedde nyligen här i Åstorp när Peter Svenskolan visade sig ha för låg lönsamhet - nedläggning med kort varsel.

Allt det här får också konsekvenser. Utvärderingsmyndigheten IFAU har granskat skillnaderna i de nationella proven. Denna granskning visar att elever på friskolor har sämre resultat på de nationella proven än vad elever har på kommunala skolor. Däremot visar det sig att eleverna bedöms mer positivt på proven av lärarna på privata friskolor jämfört med lärarna på kommunala skolor. När proven rättas av "neutrala" rättare kan man se att friskolorna har en mer generös rättning. Mycket förenklat kan man säga att man lär sig mindre men får bättre betyg på friskolor. En nyttig lärdom för barn - livet är orättvist!

Hur som helst ser vi ett skäl till att de svenska skolresultaten sjunker. Det är inte bara mobilerna som är skälet...


Rör inte min kompis

onsdag 2016-05-25
Tre tankar en dag mitt i veckan
tyckeri nummer 6979

» Gnäller som vanligt

Vilken av de svenska partiledarna är mest gnällig? Jag röstar på Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra. Har ni någonsin hört henne säga något positivt sedan hon blev partiledare för Moderaterna? Det är gnäll på precis allt - och jag menar ALLT. Hon är nog värre än mig på den punkten, och det trodde jag egentligen inte var möjligt. Men när jag granskar det hela så kan jag inte komma fram till något annat. Men det är nog det där med Stockholmarna som spökar. Hur som helst ser jag hennes kommentar till Stefan Löfvens nya regering. Att hon skulle varit nöjd vore kanske inte att förvänta sig, men.... Hur som helst handlar hennes klagomål om att den nya regeringen inte innehåller fler enkla jobb (dvs fler lågavlönade att passa upp), fler timmar i skolan (som kostar skattepengar) och fler poliser (som kostar pengar). Det var vad hon fick plats med på sin Twitter-kommentar. Hur hon ska höja utgifter på en massa håll och samtidigt sänka ännu fler skatter har jag inte riktigt förstått. Men det är kanske inte är meningen att förstå heller. Det måste kännas hemskt för henne att se att den svenska ekonomin faktiskt går riktigt bra (riktigt bra jämfört med våra grannländer). Men sluta vara så förbaskat gnällig!

» Vem är terrorist?

Förra året gick den 22-årige Dylann Roof in i en kyrka i Charleston i South Caroline i USA och sköt ihjäl 9 personer. Dylann Roof är vit och har bekänt sig till högerextrema rasistiska idéer. Alla de nio mördade personerna var svarta och det är uppenbart att massmorden var rasistiskt / politiskt motiverade. Nu kräver både delstatsdomstolen och den federala domstolen dödsstraff för mord och hatbrott. Men, varför talar man inte om terrorism? Hade mördaren varit en muslim som gick in i en kyrka och medvetet sköt ihjäl 9 personer hade det kallats terrorism! För övrigt är jag fortfarande, av ren princip, motståndare till dödsstraff. INGEN har rätt att döda någon annan!

» Det finns slantar

Moderatledaren kräver fler lågavlönade personer i vårt samhälle som kan passa upp de som har råd att betala. Några som har råd är våra höga direktörer. De fem högst betalda direktörerna på den svenska börsen fick förra året sammanlagt 295 miljoner kronor i ersättning. Mest får Astra Zenecas VD Pascal Soriot som plockar in 108 miljoner på ett åt. Det motsvarar 295.000 kronor om dagen, 7 dagar i veckan, 52 veckor per år. Det är dubbelt så mycket om dagen som Anna Kinberg Batras "enklare jobb" ska tjäna på ett helår. Jag vill egentligen inte säga något speciellt med att påpeka dessa saker. Men det förtjänar att fundera över...


Rör inte min kompis

tisdag 2016-05-24
Mjölk, skadeglädje och annat
tyckeri nummer 6978

» Hur man mjölkar

Ingen med någorlunda mediaintresse lär väl ha missat att familjen Hjörnes Stampen-koncern, med bland annat Göteborgs-Posten, hotas av konkurs och därför har begärt rekonstruktion. Vilket något förenklat är ett sätt att försöka rekonstruera det hela, slippa betala en del skulder men slippa gå i konkurs. När man läser den allmänna rapporteringen så framställs det som att skälet är att man helt enkelt köpt upp för många andra tidningar och andra bolag och sedan inte kunnat betala räntorna på alla lån man tagit för att kunna köpa allt detta. Det vill säga något förenklat, man har gjort dåliga affärer. Och till detta allmänna problem för tidningarna i Sverige.

Girighet
Men, så läser jag Petter Larssons krönika i Helsingborgs Dagblad. Under åren mellan 2005 och 2013 kostade chefer och styrelsemedlemmar i Stampen sammanlagt mer än 800 miljoner kronor i bonusar och andra förmåner. Alltså förutom deras löner! Dessutom har man under samma period betalt 265 miljoner kronor i utdelning till ägarna. Bara den största ägaren Peter Hjörne fick under de här åren ut 78 miljoner kronor. Hade den här generositeten till de höga gubbarna inte gällt så hade man haft pengar kvar i koncernen att betala alla skulder på 1,2 miljarder kronor. Under den här perioden har Stampen-koncernen mjölkat sina uppköpta lokaltidningar på pengar för att kunna vara generös med alla bonusar och utdelningar. De båda Hallandstidningarna Hallandsposten och Hallands Nyheter gick under åren 2007-2013 med 195 miljoner kronor i vinst. Men under de här åren fick tidningarna betala in 260 miljoner kronor till ägaren Stampen-koncernen. Om Stampen med Göteborgs-Posten och ett stort antal lokala tidningar i Västsverige går i konken så beror det inte på tidningsbranschens kris. Det beror på en f.d. Burger-King direktör och ägares girighet. Dom borde skämmas öronen av sig!

» Skadeglädjen är den enda sanna glädjen

Blondinbella
Jag gläds över att Reklamombudsmannens opinionsnämnd i dagarna fällt Blondinbellas blogg för att ha publicerat reklam utan att ha tydligt annonserat ut det som just reklam. Det här är något som glädjer mig ofantligt. Dom här framgångsrika bloggarna som svämmar över av textreklam som man försöker göra sken av skulle vara redaktionellt material är en skam för hela bloggvärlden. Isabella Löwengrip Spångberg, som Blondinbella egentligen heter, medger att bloggen "är att se som en plattform för bloggarens olika bolag, i likhet med ett företags webbplats, och att det därför är naturligt att inläggen handlar om bloggarens bolag." Det vill säga hon medger att bloggen inte något annat än en enda stor reklamsajt för hennes bolag så att hon kan tjäna mer pengar. Alltså borde det stå "ANNONS" längst upp på sidan. Jag säljer rådet för 100.000 kronor till Isabella!

» Mobilen som fördummare

Är det någon som missat rapporteringen om alla mobilpratare som varit så upptagna av sin lilla pryl att dom travat ut i trafiken mitt framför bilar, cyklat rakt in i lyktstolpar, gått rakt in i träd, cyklat och vält och så vidare. Människor har till och med dött i olyckor eftersom dom varit så förblindade av sin mobil att dom inte varit medvetna om vad som pågår runt om dom. Ibland när man är ute kan mer än varannan människa man ser vara så upptagna av sin mobil att dom varit helt okunniga om vad som pågår runt om dom. Är detta verkligen det liv vi vill ha? Har jag blivit för gammal? Finns det inget roligare än att uppträda som en komplett idiot och gå omkring och prata för sig själv? Vart är vi på väg?

Varning för mobilpratareRör inte min kompis

måndag 2016-05-23
Om smygande och uteblivna drev
tyckeri nummer 6977

» NATO - Nej tack

Non Violence
Försöken att smyga in Sverige ännu ett steg i USA:s militärallians NATO ser ut att i varje fall stoppas tillfälligt av en ohelig allians mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och en grupp Miljöpartister. Det så kallade Värdlandsavtalet ser ut att stoppas sedan en tillräckligt stor minoritet i Riksdagen kommer att rösta för en s.k. "Vilandeförklaring". "Värdlandsavtalet", eller som det egentligen heter, "Samförståndsavtalet", tecknades redan den 4 september 2014 men har först nu nått Riksdagen. I korthet ger det NATO ökade möjligheter att fritt föra trupper eller material till Sverige eller genom Sverige. Preciseringarna i avtalet är hemligstämplade och frågan om kärnvapen nämns inte ens. Något som kritikerna menar innebär att det ju då är fritt fram att föra in kärnvapen i Sverige vid en kris. Nu verkar i varje fall avtalet skjutas upp ett år. Kanske ger det möjlighet till en rejäl diskussion och inte att bara smyga det på svenska folket. Visste ni att man skrev på avtalet för mer än 1½ år sedan?

Men smygandet sker även på andra håll. Jag läser att Arlanda är överlyckliga över att som andra flygplats i Europa ha tecknat avtal som innebär att beväpnad amerikansk säkerhetspolis stationeras på Arlanda flygplats. Stoltheten handlar om att flygresenärer till USA kontrolleras av beväpnade amerikanska säkerhetspoliser redan på Arlanda. Vad som sker är att de svenska myndigheterna ger den amerikanska säkerhetspolisen rätt att agera på svensk mark. Eller för att ytterligare förenkla det hela, vi överlåter säkerheten till USA. Dom behöver inte ockupera de svenska flygplatserna, dom släpps in med öppna famnen.

» Om politiker som trampar i klaveret

Vi har ju under en tid haft ett rejält mediadrev mot miljöpartister som på ett mer eller mindre uppenbart sätt trampat i klaveret. Men det är inte bara miljöpartister som trampar i klaveret. Dreven brukar dock inte bli så långvariga mot t.ex. borgerliga politiker. Och när det gäller Sverigedemokrater brukar dreven snabbt ebba ut eftersom media inte förväntar sig något annat från Sverigedumokrater. För det kan väl inte vara så att vår övervägande borgerliga media inte vill vara allt för elaka mot sverigedumokrater eftersom man är beroende av dom? Hur som helst dog drevet ut mot Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson, som fortsätter upprätthålla sin plats i Riksdagen (och uppbära fullt arvode,) trots att hon slutat delta i riksdagsarbetet sedan lång tid tillbaka.

Sverigedumokrater

I dagarna har vi kunnat läsa om den Sverigedumokratiska politikern och nämndemannen Steffen Martinsson som tyckte att en lämplig fritidssysselsättning bredvid nämndemansuppdraget är att marschera med nazisterna i Soldiers Of Odin. Kanske ville han göra det för att inifrån studera alla de kriminella medlemmarna i "soldatgruppen". Hur som helst verkar Steffen Martinsson ha kommit fram till att det är bäst att sluta som nämndeman innan han får sparken.

I dag kan vi läsa om Kristdemokraten Kauko Antbacke som verkar tycka att homosexuell kärlek är lika våldsam och vidrig som IS terror. I varje fall gör han liknelser mellan Pride-flaggan och IS-flaggan. Om det beror på att han tycker att män som älskar andra män eller kvinnor som älskar andra kvinnor är fruktansvärt våldsamma eller om det beror på att han inte tycker att IS våld och terror är så farlig har jag inte riktigt förstått. Själv tycker jag mest synd om Kauko Antbacka. Det måste vara hemskt att leva i en värld där kärlek är så hemskt. Stackars Kauko!


Rör inte min kompis

söndag 2016-05-22
Om moral och brist på sådan
tyckeri nummer 6976

» Nordea och bristen på moral

Bankdirektör
Jag läser att affären när Nordea sålde sitt huvudkontor i Stockholm nu resulterat i en upptaxering med 765 miljoner kronor. Skatteverket har helt enkelt beslutat sig för att inte godkänna den lånehärva via anonyma företag i Jersey och Bermuda som finansierade affärerna när Nordea sålde sitt huvudkontor för att istället hyra lokalerna. Nu har Kammarrätten beslutat att gå på Skatteverkets linje och pricka affärerna via anonyma brevlådor i Jersey och Bermuda. Det hela slutar nu i en upptaxering med 765 miljoner kronor! Jag väntar fortfarande på utrensningar i Nordeas ledning efter det ena avslöjandet efter det andra av hur moralen varit inlåst på garderoben när Nordea gjort sina affärer. Det är en skam att det som en gång i tiden var en statlig bank istället visar sig vara den värsta av dom alla. Det finns nog en naturlig förklaring till att svenskar med moral vänder Nordea ryggen. Nordeas kunder väljer andra banker! Jag skäms för att medge att jag fortfarande har affärer med Nordea - men dom minskar.

Jag tror att en förklaring till Nordeas avsaknad av moral heter Björn Wahlroos, han är ordförande i Nordea! Så här sade Björn Wahlroos för en tid sedan:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det är dags för rejäla utrensningar i Nordea om banken ska återfå sina kunders förtroende. Börja med att byta ut ordföranden! Björn Wahlroos, med den synen på sina kunder, är inte värdig att vara ordförande i Nordea.

» Usch så elaka journalister

Sverigedumokraterna
Under rubriken: "Har inbrott blivit godtagbar metod?" är den högerliberala debattören Paulina Neuding upprörd över att media, på ännu okänt sätt, kommit över e-postkonversation från SD:s interna servrar. I sin kolumn i Svenska Dagbladet (som på nätet fått rubriken "Statsministern, journalistiken och etiken" kommenterar hon ganska upprört det faktum att media till exempel fått kännedom om hur förre DN-chefredaktören Hans Bergström, sedan han flyttat till USA, gett goda råd till ledande Sverigedumokrater. Att media fått kännedom om e-postkonversationen måste ju ha skett antingen genom att sverigedumokrater läckt materialet eller genom hacker-attacker. Och SÅ, ska inte journalister arbeta, menar alltså Paulina Neuding. Själv skulle jag vilja fråga Paulina Neuding om han ställt exakt samma upprörda fråga om det istället handlat om avslöjade e-postkonversationer mellan ledande Miljöpartister och fundamentalistiska islamister? Nu handlade det istället om att hennes egen personliga kompis Hans Bergström avslöjats med byxorna nere. Jag tror faktiskt att Paulina är mer upprörd över att kompisen Hans Bergström avslöjats än av metoderna det skett på.

» Israel ännu längre åt höger - om möjligt

Palestinas flagga
Jag hörde att Israels Försvarsminister tyckte att Benjamin Nethyanhus politik tagit för många steg åt höger. I dagarna valde försvarsministern Moshe Ya'alon att avgå, och passade då på att kraftigt kritisera sin egen partiledare och premiärminister Benjamin Nethyanhu: - "Extremistiska krafter har tagit över landet och Likudpartiet" konstaterade han och vägrade fortsätta. Trolig efterträdare är högerextremisten och ultranationalisten Avigdor Lieberman från det högerextrema Yisrael Beiteinu, som fått allt mer makt i Israel. Att utse Avigdor Lieberman till Försvarsminister är ett ytterst känsligt beslut. Officiellt förespråkar Israel fortfarande en tvåstatslösning, men Avigdor Lieberman bor i en bosättning på ockuperad mark. Det hela visar ännu tydligare att Israel inte alls vill ha någon tvåstatslösning. Det officiella Israels politik är istället att stjäla ännu mer mark från den palestinska staten och fortsätta den rasistiska politik gentemot palestinierna som i dag förs. Jag håller med den avgångna ministern Moshe Ya'alons syn på saken: - "Jag har informerat premiärministern att med tanke på hans beteende under den senaste utvecklingen, och min brist på förtroende för honom, avgår jag från regeringen och parlamentet" som han skrev. All heder!


Rör inte min kompis

lördag 2016-05-21
JAG har rätt
tyckeri nummer 6976

» Vilka ska vi förbinda oss att försvara?

Folkpa... f'låt Liberalerna har alltid kämpat för att Sverige ska överge sin alliansfrihet och istället förbinda oss att hjälpa USA och deras vasaller. Den alliansfrihet som Sverige förbundit sig till sedan början av 1900-talet har folkpartiklar alltid varit motståndare till. Men, alliansfriheten har gynnat Sverige väl. Alliansfriheten innebär att Sverige inte ska förbinda sig som medlemmar av militära allianser. Detta med syftet att kunna vara neutrala vid ett eventuellt krig. Men Folkpa... f'låt Liberalerna och Jan Björklund tycker inte detta är en bra idé. Istället vill Jan Björklund och andra NATO-förespråkare att Sverige ska förbinda sig att ställa upp och kriga för USA. Det USA som kanske snart styrs av en extremistisk knäppgök som Donald Trump. Vi skulle förbinda oss att ställa upp för det Turkiet som i dag under president Erdogan tar steg allt längre från demokrati och istället mot en fascistisk diktatur. Vi ska förbinda oss att kriga för det Österrike som i dag är på väg att få en högerextremist som president. Vi ska förbinda oss att kriga för det Polen som tar steg allt längre från demokrati och allt mer mot en främlingsfientlig högerextremistisk regim. Det är DETTA som ett svenskt NATO-medlemskap innebär. Att gå med i en militär allians innebär inte bara att vi får hjälp, vi förbinder oss också att hjälpa andra. Utan att det kanske ens är den vi förbinder oss att hjälpa som är den angripna parten.

Säg ja till Alliansfrihet
Den svenska alliansfriheten innebär inte att vi nödvändigtvis måste vara neutrala vid en konflikt. Men en alliansfrihet innebär att vi har kvar vår möjlighet att själva välja. I svensk politik har Ryssland alltid utpekats som ett hot. Detta oberoende av om det varit en tsar som styrt, om det varit en kommunist som styrt eller om det varit en korrumperad politruk som styrt. Men faktum är att det är inte Ryssland som historiskt varit i Sverige och kriget. De senaste gångerna Sverige och Ryssland befunnit sig i krig har det varit Sverige som varit inne i Ryssland och krigat. I modern tid är det inte Ryssland som varit runt om i världen och krigat. Det är istället USA och NATO som varit runt om i världen och bombat och invaderat. Krigsinsatser som INTE skapat fred utan snarare skapat ännu mer krig. Talibaner och därmed IS skapades en gång av amerikansk militär som pumpade in vapen till grupper i Afghanistan. Bara dom bekämpade den ryssvänliga regimen i Kabul fick dom vapen. Vapen som sedan skapade de talibaner som vållat så mycket skada. Den amerikanska invasionen av Irak (som skedde på falska premisser) för att störta Saddam Hussein innebar sedan att krigandet spreds ytterligare. Och nu befinner vi oss i den våldssituation som nu förföljer oss under dessa år. En konflikt som skapats av USA. USA och NATO störtade Gadaffi i Libyen, läget i Libyen är idag katastrof. För några dagar sedan argumenterade Folkpa... f'låt Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson för att Sverige ska hjälpa till att beväpna kurderna i norra Irak i sin kamp mot IS och liknande grupper. Samtidigt argumenterar alltså Folkpa... f'låt Liberalerna för att Sverige ska förbinda sig att militärt stödja Turkiet - som befinner sig i krig med kurderna inte bara i Turkiet utan även i t.ex. Syrien. För övrigt är ju de kurdiska grupperna i Syrien de som har haft bäst framgångar mot IS. Samma kurdiska grupper som bombas av Turkiet som Folkpa... f'låt Liberalerna vill att vi ska förbinda oss att stödja militärt. För det är DET som en anslutning till en militär union innebär. Att vi förbinder oss att stödja andra medlemmar i denna militära union, precis som dom förbinder sig att hjälpa oss. Den svenska Alliansfriheten i fred syftar till att vi vid en militär konflikt ska ha möjlighet att förbli neutrala. Ett medlemskap i en militär allians (NATO alltså som Folkpa... f'låt Liberalerna argumenterar för) innebär att vi gör oss av med den möjligheten till val. Vi förbinder oss att stödja en viss part. T.ex. Turkiet, USA, Polen osv.

» Moderaterna vill förstatliga

Anna Kinberg Batra
Jag noterar att Moderaterna under Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra äntligen har insett att statlig verksamhet kan vara riktigt bra. Jag läser nämligen att man från Moderaterna nu vill förstatliga skolor som misslyckats. När privata företag och kommuner misslyckats ska alltså Staten bli den räddande ängeln. Detta eftersom Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra äntligen insett att Staten faktiskt kan bedriva verksamhet effektivt och med god kvalitet - bättre än privata företag. Sedan gäller det bara för Moderaterna att inse att Sveriges unika system där kommersiella företag med vinst till sina ägare som huvudmål får bedriva skattefinansierade skolor inte är smart. Att våra skattepengar får lov att gå till vinstmaximerande privata företag för att bedriva skolor är nämligen i princip unikt i världen. Någonstans måste pengarna till vinsten plockas. Siffrorna visar att det går fler elever per lärare i privata skolor än i kommunala skolor. Lärarna har däremot lägre löner i privata skolor än i kommunala skolor. Däremot har de höga cheferna bättre betalt... Bra Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra, förstatliganden kan lösa många problem.

» Skäms Urban Ahlin

I 30 år har Right Livelyhood Award årligen delat ut sitt pris i Riksdagens andrakammarsal. Det har fungerat perfekt och gett priset lite extra prestige. Men, nu har helt plötsligt Riksdagens talman, socialdemokraten Urban Ahlin, fått för sig att det inte är plats för detta i fortsättningen. Man har helt enkelt inte plats för ett sådant arrangemang - helt plötsligt. Skäms han inte Urban Ahlin? Här har vi inte fått veta sanningen. Kan du inte berätta VARFÖR Urban? Eller du skäms? Det har fungerat i 30 år så att skylla på platsbrist är direkt pinsamt.


Rör inte min kompis

fredag 2016-05-20
Vem vinner på det?
tyckeri nummer 6975

» Vems intresse?

Helt plötsligt i går så blev det stopp i flygtrafiken några timmar. DÅ blev det full fart på de höga politikerna. Dom riskerade att bli sittande på flygplatsen några timmar. Att tågen står stilla gör inte så mycket, men flyget.... Faktum är att det blivit spännande rubriker i media sedan en TV-mast rasat, flyget fått stopp och lite annat tekniskt strul inträffat samtidigt. Mellan raderna i media och i uttalanden från s.k. experter och proffstyckare kunde man läsa att det troligtvis var den ryska säkerhetstjänsten som testar den svenska säkerheten inför en kommande invasion nästa år. Fast en del av dom där spekulationerna självdog sedan det mesta visade sig ha ganska "naturliga" förklaringar. Dvs det faktum att datorer har skapats för att krångla lite då och då! Vårt samhälle blir allt mer sårbart, det går under om nätet går ner i 10 minuter.

Men, faktum är att i varje fall en av Sveriges stora kommunikationsmaster utsatts för avancerat sabotage. En intressant fråga är alltså vem som gjort detta. Den första frågan man då ska ställa sig är vem som har intresse av att det händer? Och det kan vara många olika. Låt oss börja spekulera:

Frågetecken
1. Kan det vara så att det helt enkelt är någon/några knäppgökar som vill bli omskrivna? När det är obegripliga knäppgökar så finns det inga logiska förklaringar. Alltså inte alls omöjligt.
2. Fanatiska radiostrålningsmotståndare? Egentligen inte helt omöjligt eftersom dom ju delvis ingår i grupp ett. Men, om det varit en sådan grupp hade dom nog publicerat ett upprop och tagit på sig det hela. Annars är det ju ingen mening. Alltså inte så troligt.
3. Grannar som protesterat i åratal mot en störande mast med enorm radiostrålning? Det har vi inte hört talas om i media om några sådana. Så det är nog inte troligt.
4. Ryska säkerhetstjänsten? Som ska testa hur den svenska beredskapen fungerar inför en kommande invasion. Fast det känns inte troligt. Ryssland har (om dom har onda avsikter) inget intresse av att berätta att den svenska säkerheten inte fungerar. Effekten blir ju att det satsas mer på säkerhet. Om Ryssland har onda avsikter vet dom nog redan om att säkerheten är dålig. Och då är det väl bättre att låta den förbli dålig och inte "tvinga fram" höjd säkerhet. Dom är inte dumma! Knappast troligt.
5. Amerikanska säkerhetstjänsten? Egentligen mycket troligare eftersom dom ju borde ha intresse av att få den svenska säkerheten att höjas. Alltså skulle ett sådant här sabotage få just den effekt man vill uppnå. Fast risken finns ju trots allt att man åker fast, så den tar man inte. Det räcker nog med att USA säger till så lyder Sverige och höjer säkerheten. Inte troligt.
6. En konkurrent? Det är faktiskt inte helt ovanligt att mindre seriösa konkurrenter hittar på dumheter mot en konkurrent som leder. Fast, finns det några konkurrenter? Det finns ju i varje fall inga TV-kanaler som vill sabotera för andra TV-kanaler t.ex. Internationellt har det faktiskt hänt att kommersiella radio- och TV-stationer saboterat för konkurrenter. Men i Sverige? Inte troligt.
7. Den svenska säkerhetstjänsten? Det är ju dom som har mest att vinna på det hända. Det kommer ju att sluta med att dom får mer pengar! Dessutom är ju risken för att åka fast mycket liten eftersom man själv utreder händelsen. Troligt? Njä, trots allt inte troligt.
8. Vänsterextremistiska grupper? Finns det sådana? Dessutom begriper jag inte vad syftet skulle vara. Nä, knappast troligt.
9. Högerextremister? Troligare än det förra. Dessutom finns det inom de här grupperna helt vanliga knäppgökar som tror att dom är tuffa när dom hittar på saker som det här. Kanske inte helt otroligt.

Nä, troligast är nog trots allt att det är första alternativet. Någon form av knäppgök / knäppgökar som vill bli omskrivna och njuter av uppmärksamheten. Och det här släkt med den sista gruppen. Min gissning ligger här.

» Åt rätt håll

Som jag sagt innan, så publiceras det så många väljarundersökningar att man skulle kunna bygga upp en hel blogg på att bara spekulera, kommentera och fantisera om alla dessa undersökningar. Men det skulle nog bli ganska enformigt till slut. Alltså bryr jag mig bara om dom ibland. Och när man ju själv kan välja så väljer man ju naturligtvis ut de gånger det ser bra ut. Dagens undersökning i Aftonbladet från Inizio har ju ganska spännande resultat. Så den tycker jag till lite om. Jag bestämmer!

Jonas Sjöstedt
Undersökningens stora förlorare är Socialdemokraterna som får 24,3% (-1,1 procentenheter) och Sverigedumokraterna som får 18,8% (-0,9). Tappar gör också Moderaterna på 23,9% (-0,3) och Miljöpartiet 4,4% (-0,2). Trots ett rejält tapp behåller Socialdemokraterna sin förstaplats medan Miljöpartiets ras fortsätter, men uppenbarligen har bromsats upp. Antagligen finns bara den innersta kärnan kvar. Moderaternas högervridning har ännu så länge inte gett någon positiv effekt på opinionen. Det är väl därför som partimötet i dagarna i Malmö satsar på en ännu värre högervridning till ett gammalt traditionellt Högerparti. Att Sverigedumokraterna tappar är väl egentligen bara en naturlag. Någon gång måste svenska folket inse att detta är en bunt knäppgökar.

Det som gläder mig ännu mer är när jag tittar på vem som är vinnaren. Vänsterpartiet får 9,6% (+1,5). Vänsterpartiets ökning är alltså större än det sammanlagda tappet för S + Mp. Bra går det också för Kristdemokraterna som helt plötsligt får 5% (+1,1). Det hade varit spännande att se var dom kommer ifrån. Upp går det även för Liberalerna som får 4,7% (+0,4) och lämnar den värsta moränen ovanför 4 procents spärren bakom sig. Även Centern på 7,5% (+0,2) har en liten uppgång. De tre Rödgröna partierna får sammanlagt 38,3% medan de fyra Högerallianspartierna får 41,1%. Frågan är om de flesta Borgerliga partiernas högervridning och fjäskande med sverigedumokraternas unkna rasistpolitik gör att man även ska räkna med SD i det borgerliga lägret. Då blir det 59,9%. Dra ner rullgardinen!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-05-19
Moral?
tyckeri nummer 6974

» Var är drevet?

Jag tänkte under en liten tid bedriva ett eget litet drev för att se vilken framgång man kan ha. Jag tänkte låta drevet gå mot Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen. För några dagar sedan dömde oberoende granskare ut deras handlande totalt. I dag läser jag i Svenska Dagbladet att tre av Sveriges mest framstående jurister kritiserar de båda Skatteverkshöjdarna. Har ni missat vad det handlar om? Ja, något allmänt mediadrev har vi ju inte märkt av.

Skyll inte på mig
Förenklat handlar det om att när SVT:s Uppdrag Granskning för en tid sedan gjorde inslag om de svenskar som plockat hem pengar från diverse skatteparadis sedan dom riskerat att åka fast efter det att avtal tecknats om utbyte av information med många skatteparadis. En av de rikingar som gjort självrättelse för att slippa riskera att åka fast var den förre kabinettssekreteraren hos Fredrik Reinfeldt, Frank Belfrage. Under arbetet på reportaget i Uppdrag Granskning begärde redaktionen bland annat ut offentliga uppgifter från Skatteverket. Det var när Överdirektör Helena Dyrssen på Skatteverket fick kännedom om att Uppdrag Granskning höll på att granska dem gamla kompisen Frank Belfrage som Helena Dyrssen blev lite orolig. Frank var ju kollega i Högeralliansregeringen och privat kompis. Så hon tyckte det var bäst att kolla med högsta chefen (alltså GD:n Ingemar Hansson), som också råkade vara arbetskollega inom Högeralliansregeringen och privat kompis. Spännande är att både generaldirektör Ingemar och överdirektör Helena tyckte att det vore en bra idé att tipsa gamla kompisen Frank om att Uppdrag Granskning var honom på spåren! Visst är det spännande? Att man kan bli både GD och ÖD med dom kvalifikationerna? Det måste bero på goda förbindelser. Kanske kan det spela in att man ju behövde fixa nya jobb när Högeralliansregeringen föll? Hur som helst lyckades man inte få tag i Frank Belfrage tillräckligt snabbt så vi fick det mycket komiska inslaget i Uppdrag Granskning där den gode Frank förtvivlat försöker gömma sig för Uppdrag Gransknings reportrar.

Ett litet mediadrev mot Ingemar och Helena tycker jag dock vore spännande. Men kanske ska vi inte vänta något sådant. Borgerliga tidningar jagar inte sina egna!


Rör inte min kompis

onsdag 2016-05-18
Det svenska samhället
tyckeri nummer 6973

» Vi och dom

Avtalsrörelsen pågår för fullt. Från arbetsgivarsidan är i dag det stående argumentet att vi absolut inte har råd med mer än de 2% som det första vägledande avtalet gav. Fackliga organisationer som kräver 2,1% till sina medlemmar tar inget som helst ansvar för vår gemensamma ekonomi och skulle avtal på den nivån gå igenom kommer hela den svenska ekonomin att krascha. Det är därför som det är spännande att i dag läsa Dagens Industris granskning av inkomstutvecklingen för storbolagens VD:ar. "Lönefesten" sätter man som rubrik på framsidan. Det är då alltså inte de vanliga anställdas löner man festar om med. Under förra året steg inkomsterna istället för de svenska storbolagens VD:ar med 17% i genomsnitt. Och, det är främst de rörliga inkomsterna (bonusar......) som ökar. Samtidigt gick storbolagen i snitt ner med 1% på börsen. Då kan det vara spännande att fundera över vilket som kom först, hönan eller ägget. Vilket som förorsakat vad, tuppen eller hönan. Ja, och så vidare.

Kan det vara så att det är den kraftiga ökningen av storbolagens kostnader för sina VD:ar förra året som gör att man i år inte har råd med mer än maximalt 2% till resten av personalen? Kan det vara tack vare de högt kvalificerade VD:arna som styrt sina bolag med en så vis hand att utvecklingen på börsen för bolagen varit så bra? Kan det vara så att storbolagens höjdare sitter på golfbanans restaurang och konstruerar system för rörliga ersättningar som ger så mycket som möjligt i utdelning åt kompisen och nu måste spara på andra kostnader eftersom de skapade systemen är utformade så att ersättningen stiger oberoende av hur det går för företaget? Är det egoismen och girigheten som styr? Lever vi i ett klassamhälle där ökade klyftor är ett medvetet mål?

Är det dags för en ändring?


Rör inte min kompis

tisdag 2016-05-17
Bluff och Bedrägeri allt ihop
tyckeri nummer 6972

» Vad kostar Sverigedumokraterna?

Aftonbladet sätter en mycket talande rubrik på en ledarkrönika i dagens tidning: Hur många flaskor whisky kostar SD? Bakgrunden är naturligtvis, i varje fall delvis, gårdagens avslöjande om hur SD:s politiker villigt låtit sig bjudas på både det ena och det andra helt gratis från olika håll inom Näringslivet. Allt för att naturligtvis locka SD att rösta som dom vill. Och för Sverigedumokraterna är alla åsikter till salu, förutom hatet mot flyktingar och andra invandrare alltså. - "Jag äter middag med jättemånga konstiga personer." är Svenskt Näringslivs Teodor Koistinen kommentar till mutmiddagar tillsammans med Sverigedumokrater och fina flaskor sprit.

Sverigedumokraterna

Samtidigt avslöjas hur den förra folkpartisten och senare chefredaktören på Dagens Nyheter, Hans Bergström, som sedan han både lämnat tidningen och helt lämnat landet, för en tid sedan personligen från sin taburett i USA uppmanade Sverigedumokraterna att liera sig med de borgerliga partikamraterna för att fälla Stefan Löfvens regering. Och skapa en bättre (?!??) situation i den svenska Riksdagen. Eller hur han nu tänkte - om han nu överhuvudtaget tänkte.

» Bedragare del 283

En ny variant på att försöka lura oss godhjärtade internetanvändare är att helt enkelt bara skicka ett mejl med en spännande bilaga och uppmana oss att läsa den för säkerhets skull. Här är ett första exempel:

Re:

1 bilaga Bill_90572.docm

Sir,
Please find the attached file.

Jo, det var allt! Eller varför inte den här varianten:

BILL

1 bilaga listen_9A14CB17.zip

hi

File attached. please verify

Regards,
Milagros Hopkins

Eller det här exemplet som också trillat ner i ett par exemplar i min mejllåda under dagen - precis som de båda andra ovanför. Man försöker väl locka vår nyfikenhet:

Re:

1 bilaga Malware Ale~.txt

hi torget

Please refer to the attached document contains company
Let me know if it's correct

Regards,
Darlene Simon

Sammanlagt har det väl kommit ett tiotal mejl av den här typen i dag. Som helt enkelt försöker locka vår nyfikenhet att klicka på bilagan. Vad som händer om man skulle klicka på bilagan har jag ingen aning om. Som jag sagt tidigare, det kommer nog inte att börja ryka ur datorlådan, men jag tror inte heller att något blir bättre av ett klick. Släng skiten tillsammans med allt annat mög som trillar in i mejllådan.


Rör inte min kompis

måndag 2016-05-16
En helt ny fräsch vecka
tyckeri nummer 6971

CIA
» CIA och Nelson Mandela

Tidningen Sunday Times berättar nu om att det var CIA som tipsade den Sydafrikanska apartheidregeringen om Nelson Mandela 1962 så att han kunde gripas. Sedan satt han efter det fängslad i 27 år. Pga ett tips alltså från den amerikanska säkerhetstjänsten CIA. För USA och därmed CIA var det viktigare med en trogen kompis än med demokrati. Nelson Mandela fanns på USA:s terrorlista ända fram till 2008. CIA har tidigare tillbakavisat beskyllningarna, men man har också vägrat offentliggöra handlingar från denna tiden. Uppgiften nu kommer från en före detta CIA-agent, Donald Rickard, som berättat om det hela i en intervju kort innan han dog tidigare i år. Han berättar att det var han själv som tipsade Apartheidregimen så att Nelson Mandela kunde gripas i en vägspärr. Donald Rickard var formellt diplomat på USA:s ambassad, men i verkligheten CIA-agent med uppdrag att bevaka ANC. Som ju av USA upplevdes som ett hot mot den egna makten. Det hotet fanns inte från Apartheidregimen! De stora supermakterna struntar fullständigt i demokrati och människovärdighet när det handlar om den egna makten.

» Skatteverkets lednings egen kompis

Vems pengar
När SVT:s Uppdrag Granskning granskade alla de som haft förmögenheter utomlands för att slippa skatta för dom men som förde hem dom när dom riskerade att åka fast, så trillade man bland annat över den förre kabinettssekreteraren Frank Belfrage som varit anställd som politisk tjänsteman i Fredrik Reinfeldts Alliansregering. Sekvensen när man från redaktionen vill prata med honom om hans utlandspengar är ett av de mera komiska inslagen i programmets historia. Men, vi hade riskerat att inte få den komiken. Den f.d. kollegan i Högeralliansregeringen, Helena Dyrssen som numera är överdirektör på Skatteverket, fick kännedom om Uppdrag Gransknings granskning. Så hon tyckte att det var en lämplig idé att tipsa den gamla regeringskanslikompisen om SVT:s granskning. Men, innan hon tipsade sin gamla arbetskompis tyckte hon att det var bäst att kolla med chefen, generaldirektören Ingemar Hansson. Det ska påpekas att han jobbade också samtidigt som politisk tjänsteman i Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering. Han tyckte att det var en bra idé att tipsa deras gamla arbetskompis. Nu fick dom inte tag i Frank Belfrage i tid så vi fick vår komiska sekvens i TV. I efterhand kom man fram till att försöket att varna faktiskt inte var någon bra idé så man lät granska händelsen, något som överläts på Trafikverkets internrevision eftersom det var högsta ledningen som skulle granskas. Granskningen har nu offentliggjort, och den riktar skarp kritik mot försöket att tipsa Frank Belfrage. Fast, i varje fall i SVT:s rapport om kritiken, nämns inte ett ljud om skälet till att Helena Dyrssen och Ingemar Hansson ville varna Frank Belfrage, dvs att dom var gamla arbetskamrater i Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering. Men, det har kanske ingen betydelse. Det lär väl trots allt inte bli några andra konsekvenser än att "vi lär oss av våra misstag". Tur att det inte var en sosse generaldirektör som tipsade en facklig ledare om att SVT skulle granska honom! Jag har alltid haft stort förtroende för Skatteverket, men man har liksom kört i diket!

» Sverigedumokraterna har sålt sig

Sedan läser vi hur Sverigedumokraterna sålt sig till det svenska näringslivet. SD:s politiker har med glädje och stolthet låtit sig bjudas på olika mutmiddagar och andra aktiviteter. Man har väl resonerat som så att det är lika bra att passa på medan man kan. Allt gratis är bra och om man måste byta åsikt ibland så kan det väl inte skada. Bara man får fortsätta hata utlänningar så kvittar väl andra åsikter. Dom är till salu.

Vi som inget begriper - SverigedemokraternaRör inte min kompis

söndag 2016-05-15 Pingstdagen
Migrän
tyckeri nummer 6970

» Migrän

Dagen är helt präglad av migrän. Vad som utlöst dagens anfall har jag faktiskt ingen aning om. Vad jag vet så åt jag inget speciellt i går. Jag vet till exempel annars att mycket mörk choklad kan sätta igång ett anfall. Jag vet också att när jag haft det stressigt och varvar ner kan det komma ett anfall. Men nu vet jag faktiskt inte varför. Det hela brukar börja med olika former av synstörningar och liknande, men det vet jag inget om. Men faktum är att min hustru hävdar att jag uppförde mig konstigt under natten och var helt okontaktbar. Så kanske började det då. I dag har det gjort ont i huvudet, jag har frusit, jag har varit trött, smaksinnet har varit påverkat och jag har varit på hemskt dåligt humör. Det är vid sådana här tillfällen som man helst önskar att man var helt ensam utan att behöva ta hänsyn till andra. Jag tycker verkligen synd om de som har mycket värre migränanfall än vad jag har. De stackare som kan ligga flera dagar med värk och varken tåla ljus eller ljud. Ni har verkligen min sympati. Nu bäddar jag ner mig igen och hoppas att det hela är bättre i morgon. Den här dagen hade jag helst sluppit undan.


Rör inte min kompis

lördag 2016-05-14
Pingstafton
tyckeri nummer 6969

» Provocerande militärövningar

Jag läser att Ryssland under juni ska hålla tre rekordstora militära övningar i Östersjöområdet. Totalt ska 40.000 ryska soldater delta i de tre övningarna, samtidigt. Dels en marinövning i Östersjön och samtidigt två stora övningar på land och i luften. En vid gränsen till Baltikum och en vid gränsen till Polen. Allt är naturligtvis för att provocera de fredsälskande grannländerna genom att visa vilken militär kapacitet man har och på så sätt med hot visa att om ni inte gör som vi säger så kommer vi att använda den här styrkan mot er.

Låt skroten ta över
Nä, förlåt. Jag ljuger. Det är inte Ryssland som ska hålla rekordstora militärövningar. Det är NATO som samtidigt ska hålla tre stora militärövningar i Östersjöområdet. Dels den stor marinövningen i Östersjön Baltops (som Sverige också ska delta i). Dels arméövningen Anakonda i Polen, där även här Sverige ska delta. Dessutom ska en tredje övning genomföras, Saber Strike i Baltikum och Polen. Dock utan svenskt deltagande. Om Ryssland känner sig provocerade av tre rekordstora NATO-militärövningar i sitt eget närområde samtidigt som NATO kraftigt har förstärkt sin militära närvaro i området så säger det allt om hur farligt Ryssland är. Dom är ständigt ute efter att provocera. Alltså måste vi gå med i NATO för att skydda oss mot den aggressiva och provocerande grannen.

Eller hur det nu egentligen hänger ihop....

Sven Ohlsson
» Trettiosjätte gången

Er bloggare är inte bara bloggare utan också motionslöpare. Jag "njuter" av att springa en runda på skogsvägar och stigar på Söderåsen. För att locka ut mig även om det skulle ta emot så deltar jag varje år i två motionslopp. Springtime - Helsingborgs stadslopp i början av maj och sedan Skanneloppet i början av november här hemma i Åstorp. Så i dag var det alltså dags för Springtime i Helsingborg. Ett lopp som jag sprungit samtliga 36 år som det arrangerats. Jag tillhör alltså Springtime-veteranerna. Om jag förstod det hela rätt så var vi 13 stycken av veteranerna som var anmälda till årets lopp varav 7 visst även i år sprang den längre 10 km rundan. Några av oss har kommit så långt upp i åldern att det får räcka med den kortare 5 km rundan. Det gick förhållandevis bra på de 10 kilometrarna. Med tanke på hur det känts under våren utgick jag ifrån att det i år skulle bli allra första året som tiden blev över en timme. Men preliminärt verkar tiden ha blivit cirka 58 minuter, så jag är fullt nöjd. Lägg till att jag inte kollapsade efter målgång utan nog snarare såg ganska fräsch ut när jag stillsamt joggade fram mot målet på Kullagatan. Den här bilden är tagen bara några minuter efter målgång.

Jag mår bra av att springa. Det är ett perfekt sätt att koppla bort allt oväsentligt ur hjärnan och rensa denna från all skit som samlas. Sedan hävdar jag inte att man MÅSTE springa för att må bra. Jag är övertygad om att för normalsvensken är promenader fullt tillräckligt. Men, jag håller med ministern som hävdade att vi rör på oss alldeles för lite. Det företas en fruktansvärd mängd helt onödiga bilresor i vårt samhälle. Ta på er ett par promenadskor och gå till affären eller jobbet. Plocka fram en cykel och cykla till affären eller jobbet. Man måste inte ta bilen varje gång man ska längre bort än 100 meter. RÖR PÅ ER! Ni mår mycket bättre då.

» Bedragare del 282

Jippi, ännu en gång är alla mina ekonomiska bekymmer lösta. Jag har fått en donation. Tyvärr berättar man inte hur mycket. Samtidigt som jag inte riktigt kan förstå varför NHS (National Health Service - alltså den brittiska offentliga sjukvården) skulle donera pengar till mig. Hur som helst tar jag risken att begå lagbrott genom att publicera mejlet:

Money Was DONATED To You

Muhenda Stella (CENTRAL AND NORTH WEST LONDON NHS FOUNDATION TRUST) stellamuhenda@nhs.net

Reply via email: s25504300@gmail.com

*******************************************************

This message may contain confidential information. If you are not the intended recipient please inform the sender that you have received the message in error before deleting it.
Please do not disclose, copy or distribute information in this e-mail or take any action in reliance on its contents:
to do so is strictly prohibited and may be unlawful.

Thank you for your co-operation.

NHSmail is the secure email and directory service available for all NHS staff in England and Scotland
NHSmail is approved for exchanging patient data and other sensitive information with NHSmail and GSi recipients
NHSmail provides an email address for your career in the NHS and can be accessed anywhere

********************************************************

Kanske är det så att någon av Sven Tyckers läsare kan berätta för mig varför NHS skulle donera pengar till mig. Det fanns en period i min ungdom då jag årligen med tåg gjorde besök i Storbritannien. Dels för att hälsa på "Auntie", som jag några år tidigare hade bott en månad hos i Cornwall men sedan flyttade hon till Portsmouth. Och även för att botanisera i Londons alla skivbutiker (främst i Londonförorten Brixton där reggaemusiken flödade). Ryggsäcken bågnade av LP-skivor när jag med tåg åkte hem igen. Men under alla dessa besök behövde jag lyckligtvis aldrig besöka sjukvården. Så, jag begriper inte varför NHS skulle donera några pengar till mig. Och inte heller hur dom fått tag på min adress. Så, trots att det står att det kan vara ett lagbrott att sprida innehållet i mejlet så tar jag chansen. Är det någon som har något tips? Förutom att det är en ren bluff förstås... Släng skiten!

PS. Det finns förstås flera NHS. National Honor Society i USA som sysslar med studier tydligen. Sedan finns det en skateboardtillverkare...


Rör inte min kompis

fredag 2016-05-13
Gnäll, avundsjuka och beröm
tyckeri nummer 6938

» Höj politikerlönerna

Anders Borg letar sin förmögenhet
Jo, jag menar allvar. Höj politikerlönerna. Det är uppenbart att svenska politiker är underbetalda, vilket framgår mycket tydligt när man ser vilka inkomster dom får när dom hoppar av som politiker. Faktum är att lönerna till topposter inom offentlig verksamhet ligger mycket lågt jämfört med vad det "privata näringslivet" betalar ut till sina favoriter. I dagarna kan vi läsa om vår förre moderata finansminister Anders Borg som plockar in stålar på sitt konto via sitt privata bolag i en omfattning som vore otänkbart att betala ut till en politiker. Som jag förstår ligger t.ex. Göran Persson inte så fruktansvärt långt efter. Från sitt relativt nystartade bolag Economic and Financial Management Anders Borg AB kunde Anders Borg förra året plocka ut dels 7,8 miljoner kronor i lön och till det ytterligare ungefär 2 miljoner kronor i aktieutdelning. Något som kan jämföras med den årliga inkomsten på 1,49 miljoner kronor som han fick som finansminister. Det är mer än en sexdubbling på kort tid. Räknat på 40 tim/veckan så blir det 4.700 kronor - i timmen. Inte så illa pinkat! - "För mycket av det goda kan vara underbart" som någon vis person någon gång sade.

» Svensken är intelligent

Donald Trump
Allra intelligentast verkar kvinnor vara. Enligt en undersökning som gjorts (ni vet att jag älskar statistik) så tror 4% av männen i Sverige att deras ekonomi skulle bli bättre av Donald Trump som USA:s president. 0% av kvinnorna har samma åsikt... 36% respektive 33% tror däremot att deras ekonomi skulle försämras av Donald Trump i Vita Huset. Uppenbart är att inte ens den Sverigedumokratiska svansen har så stort förtroende för Donald Trump. Vi får väl hoppas att tillräckligt många amerikaner är så intelligenta att dom inte placerar tokgubben på maktens taburetter.

» Svensken är på tok för korkad

Fimpa - nu
För en tid sedan läste jag att en allt större andel av svenskarna tycker att Sverige blir allt mer nedskräpat. Jag är osäker på om vi blivit sämre på att hålla rent efter oss eller om besparingar gjort att städandet försämrats. Hur som helst är vi mycket ofta på tok för hänsynslösa när det gäller att hålla det trevligt omkring oss. Det handlar t.ex. om alla dessa totalt hänsynslösa rökare som tror att deras fimpar automatiskt försvinner bara för att dom släpper dom på marken. Det är helt uppenbart att tobaksröken försvårar för hjärnan att fungera, precis som alkohol. Rökare och folk som partajat är de som är sämst på att hålla det trevligt efter sig. Folk orkar bära med sig hur mycket som helst av mat och dricka när det ska festas ute i det fria. Men när man stoppat i sig det ätbara och drickbara verkar förpackningarna ha blivit så tunga att dom inte går att bära med sig. Bara släng skiten efter dig verkar vara mottot. Jag är övertygad om att det är alkoholen som får folk att tappa omdömet. Och, eftersom rökare i allmänhet bara släpper fimpen på marken efter sig så måste det vara tobaksröken som också får folk att totalt tappa omdömet. Lär er veta hut!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-05-12
Sven tycker om
tyckeri nummer 6937

» Dagens citat

Dagens citat måste var detta från Sverigedumokraten som på den SD närstående rasistsajten Avpixlat skriver:

- "Dags att emigrera till Polen! Polen tar inte emot immigranter."

Jag tycker att kommentaren till detta: "Saliga äro de korkade, ty de skola flyta på syndafloden" som jag hittade hos Inte rasist, men också förtjänar att spridas vidare.

Vi som inget begriper - Sverigedemokraterna

» Vi som inte vill betala

I går konstaterade jag ju att den tidigare moderatpolitikern Pia Kinhult nu valts till ordförande för Skattebetalarna - "vi som inte vill betala skatter". Jag konstaterade då att hon som förväntat inte inlett sitt ordförandeskap med att argumentera för att de skatter som ska betalas verkligen blir betalda. Dvs ett avståndstagande från skattesmitarna! Jag har som en följd av detta roat mig med ett besök på Skattebetalarnas hemsida, och dom tar där upp 9 ämnen på startsidan. Inget av dessa handlar om avståndstagande från skattefiffel. De nio ämnena är istället:

1. En kampanj mot höghastighetsjärnvägen. Jag är själv inte övertygad om att investeringen är den bästa. Men uppenbart är att Skattebetalarna inte har fattat att det krävs enorma investeringar i det nuvarande järnvägsnätet om inte höghastighetsjärnvägen byggs. Inte heller protesterar man mot byggandet av Förbifart Stockholm t.ex. som är en motorväg förbi Stockholm som bara den kostar en tiondel av vad hela höghastighetsjärnvägsprojektet maximalt kostar.
2. En kampanj mot bensinskatten. Alla skatter är ju av ondo, även om dom har till syfte att förbättra vår miljö.
3. En allmän kampanj mot skattehöjningar. Som sagt, alla skatter är av ondo.

Skatte-icke-betalarna

4. Ett konstaterande att Pia Kinhult valts till ordförande. I intervjun med henne nämns inget om skattesmitarna.
5. Ett konstaterande att Dick Kling lämnar ordförandeposten. Inte heller i intervjun med honom nämns något om skattesmitare.
6. En protest mot skärpningar och indragningar inom den bidragsberoende sektorn, dvs ROT- och RUT-sektorn.
7. En protest mot skatt för pensionärer.
8. Ett konstaterande att regeringens nya budget innebär "en massiv skattechock".
9. En protest mot att pensionärer inte fått den skattesänkning som utlovats.

Vore inte en kampanj från Skattebetalarna mot skattefusk, skattefiffel och skatteplanering en lämplig kampanj? Ju fler som betalar de skatter som dom ska betala desto lägre kan ju skattenivåerna för de som verkligen betalar bli. Men icke sade Nicke Kinhult!

Kanske skulle också en kampanj mot det införda Vårdvalet i Stockholm passa in. Sedan Vårdvalet infördes har kostnaderna skenat just inom de områden där vårdvalet införts. Men det är klart, det handlar ju om åtgärder i syfte att privatisera verksamhet så att företag kan tjäna pengar så då blir det inte av protesterna från Skattebetalarna.

Eller en protest mot hur bygget av Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm genomförts. Även där har kostnaderna skenat eftersom bygget genomförts på ett totaltprivatiserat sätt (OPS kallas det). Kostnaden för detta enda sjukhus i Stockholm är ungefär en sjättedel av vad hela höghastighetsjärnvägsprojektet skulle kosta.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-05-11
Dom som smiter undan
tyckeri nummer 6936

» Dom som ska skämmas öronen av sig

Skatteverket
Delar av de s.k. Panama-papperen har blivit allmänt sökbara, och lite här och där avslöjas vilka det är som tagit chansen att smita. Ska jag vara uppriktig så är jag faktiskt inte det minsta förvånad över avslöjandena - inte det minsta. Snarare är det så att man så smått skrattar. Jag hoppas verkligen att man på Skatteverket inte sitter och rullar tummarna utan prioriterar att jobba med vad avslöjandet kan ge. Mycket enkelt kan mina synpunkter kortas ner till tre ord: SÄTT ÅT DOM! Svenska Dagbladet har roat sig med att placera ut små ploppar på en karta och konstaterar krasst: - "I Sverige är Östermalm ledande bland användandet av brevlådeföretag." Kanske inte ett avslöjande som gör oss särdeles förvånade. Dagens Media har granskat mediapersonligheterna som ville ha en hemlig brevlåda på någon ö med sol och låga skatter. Helsingborgs Dagblad berättar om skåningarna som avslöjats. SVT berättar om hur Svenska Fotbollsförbundet gjorde affärer med en tvivelaktig agent och där delar av slantarna för TV-rättigheterna hamnade på Brittiska Jungfruöarna. Dagens Industri har i flera artiklar kopplat till näringslivets toppar. Det är med glädje jag noterar uppmärksamheten - och intresset från Skatteverket. Jag vet att det egentligen inte är en acceptabel känsla, men skadeglädjen är hög. Jag hoppas verkligen att tillräckligt många fastnar i nätet och att det trots allt kanske "skrämmer" några från att fortsätta smitandet. De riktigt kriminella kommer man inte åt, men de som åtminstone försöker upprätthålla en respektabel mask kanske tänker efter en extra gång nästa gång. Fast när media pratar med smitarna så handlar det ju inte alls om att man vill smita från skatten. Det är ju fullt legitima affärer. Det är ju helt normalt att man gör affärer via anonyma brevlådor på öar i Västindien!

För övrigt ser jag att den skånska moderatpolitikern Pia Kinhult som innan senaste valet var regionstyrelsens ordförande här i Skåne fått ny jobb. Senaste valresultatet gjorde nämligen att hon åkte ut. Men nu har hon fått ett nytt passande jobb, som ordförande för Skattebetalarna - "Vi som inte vill betala skatt". Ett passande jobb för en äkta moderat. Hennes första uttalande handlar naturligtvis inte om krav på ökad skattemoral från de som trixar för att slippa betala utan snarast om att skatterna måste sänkas.

» Smitarna

Det ska inte handla om skattesmitare. Det tycker jag till om på annat håll. Nä, det ska handla om politikersmitarna. Aftonbladet har roat sig med att titta på vilka riksdagsledamöter som har sämst närvaro i Riksdagen. Jag blir inte det minsta förvånad när jag noterar att ligan leds av en Sverigedumokrat följt av en annan Sverigedumokrat... Överlägset i topp hittar vi Jimmie Åkessons egen svärmor Margareta Larsson som senast deltog i en debatt riksdagsåret 2013/2014 och hon har överhuvudtaget inte varit där sedan november förra året. Fast full lön och allt det andra plockar hon ut! På andra plats ligger som sagt en annan Sverigedumokrat...

Vi som inget begriper - SverigedemokraternaRör inte min kompis

tisdag 2016-05-10
Dagen efter Europadagen
tyckeri nummer 6935

» Skäms EU

I går firade vi Europadagen, vi firade att vi har begåvats med en Europeisk Union för gränslös frihet, demokrati och solidaritet. Inte bara Jan Björklund firade, det var faktiskt några till som firade framväxandet av det gränslösa Europa. Eller hur det nu hänger ihop?

EU - murarnas EU
I dag utvisar vi Syed Latif till Bangladesh. Det jobb i Sverige som han har skaffat sig duger inte. Han har nämligen gjort just det som man får råd om från alla håll. Sökt jobb aktivt på alla tänkbara sätt. Det jobb han fick hade han inte fått via Arbetsförmedlingen, han hade fått det via LinkedIn. Så där hittar Sverige ett skäl att utvisa honom. Jag läste för några dagar sedan ett debattinlägg som berättade att det mest effektiva sättet att få jobb är att söka upp arbetsgivare och att utnyttja sina förbindelser. Han visade med statistik att detta var det mest effektiva sättet att få jobb. Fast han berättade inte att om ALLA arbetssökande själva kontaktade ALLA arbetsgivare skulle personalavdelningarna stänga av telefonen och sjukskriva sig för att ha gått in i väggen. Metoden fungerar bara så länge INTE alla gör så. Hur som helst så som ett led i EU:s solidariska flyktingpolitik - dvs håll dom utanför, och skulle dom lyckas ta sig över gränsen - släng ut dom så slänger vi nu ut Syed Latif. Att höra den Sverigedumo--- f'låt, det sägs visst vara Socialdemokratiska justitieministern, Morgan Johansson helt kallt kommentera det hela på radion utan någon som helst förståelse gör att jag skäms för mitt land. Och jag skäms för vad EU har utvecklats till. En organisation för att bygga murar och taggtrådsstängsel.

I dag kan vi läsa om att båttragedierna i Medelhavet nått Öresund. De nya murarna, taggtrådarna, passpoliserna och byråkratiska finesserna tvingar desperata flyktingar till att riskera sina liv för att om möjligt rädda sin framtid. Just nu ligger en flykting i koma på sjukhus i Danmark efter att ha varit nära att drunkna när han i båt försökt ta sig mellan Danmark och Sverige över Öresund. Desperata flyktingar försöker regelbundet gående i järnvägstunnlar och på motorvägsbroar över Öresund ta sig över vattnet. Dom gömmer sig med risk för sina liv under långtradare för att ta sig över den låsta gränsen. Och Socialdemokratiska ministrar står upp offentligt och är stolta över EU:s nya gränskontroller. Skäms dom inte?

» Jaså

Fredsduva
En mycket aktiv ambassadör i Sverige är den israeliska ambassadören Isaac Bachman, som regelbundet skriver debattinlägg i olika tidningar. När någon kritiserar den israeliska politiken är Isaac Bachman snabbt framme och berättar om antisemitismen. Senaste inlägget från Isaac Bachman i Aftonbladet i dag berättar om hur våldsamma alla palestinier är som "uppviglar till våld och betalar lön till terrorister" och hur fredliga israelerna är. - "Israel är en liberal demokrati med lika rättigheter för alla oavsett kön, religion eller etnicitet. Alla israeliska regeringar under flera decennier har stött en tvåstatslösning, liksom en stor majoritet av det israeliska folket." Det är väl just för att göra en tvåstatslösning möjlig som Israel i en allt mer ökad omfattning bygger israeliska bosättningar på den mark som är tänkt utgöra en palestinsk stat. Eller hur tänker du där Isaac Bachman? Om Israels ledning under Benjamin Netanyahu verkligen stödjer en tvåstatslösning så är det faktiskt dags att visa detta på allvar. I annat fall tror vi inte på det!

» Bedragare del 281

Hurra, mina ekonomiska bekymmer är äntligen lösta. Nu är istället problemet vad jag ska göra med alla slantarna? För det måste ju verkligen vara en massa pengar jag vunnit när nu Google lottar ut pengar bland sina trogna kunder. Så här skriver man i varje fall:

Google
WINNING NOTIFICATION!!!

GOOGLE INC.® silvia@mail.afa.com.br

2 bilagor
Google Inc. ®.docx
Google Inc. ®.pdf

Dear, Winner.

Kindly find the attached file(s) in this email for details of the prize won.

Congratulations,

Google Rewards Unit.

Eller, är det någon som kanske eventuellt misstänker att det kan vara något skumt med det här? För om man tänker efter så kan man undra varför Google skulle lotta ut pengar så där helt utan anledning. Dessutom kan man ju fundera över varför dom i så fall skulle skicka mejlet från en så'n här anonym och mystisk e-postadress. För att inte tala om att sannolikheten för att jag skulle vinna dubbelt är inte speciellt stor. Jag fick nämligen två exakt likalydande mejl nästan samtidigt. Om jag ska vara uppriktig så tror jag att jag undviker att öppna någon av de bifogade bilagorna utan slänger istället hela skiten i Papperskorgen.


Rör inte min kompis

måndag 2016-05-09
Fira med Jan
tyckeri nummer 6934

» Europadagen

I dag är det Europadagen. Det är meningen att vi då ska fira EU och känna oss stolta eftersom det var den 9 maj 1950 som grunden lades till det som sedan har blivit den Europeiska Unionen. Personligen undrar jag om inte Jan Björklund känner sig lite ensam i dag. Men, han får fira hur mycket han vill. Själv känner jag mig mer tveksam.

Säg Nej till EU
Säg Nej till EU
Hela Europa

Den här kartan visar HELA Europa, kanske ska vi fira Europa och inte bara fiaskot EU?Rör inte min kompis

söndag 2016-05-08
Slut på ledigheten
tyckeri nummer 6933

» Kaplan hade kanske inte så fel

Fred lönar sig i längden
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är upprörd igen. Än en gång har en högt uppsatt person dragit paralleller mellan Nazitysklands behandling av judar under 30-talet och dagens israeliska behandling av palestinier. Fast kanske är det dags för Benjamin Netanyahu att fundera en extra gång på ämnet. Den som denna gången drog paralleller var nämligen den israeliska försvarsmaktens vicechef Yair Golan, som i samband med en minneshögtid för Förintelsens offer uppenbarligen hade lite dåligt samvete. Extremhögern inom Benjamin Netanyahus regering har krävt att Yair Golan ska avgå medan däremot Israels Försvarsminister Moshe Yaalon har förklarat att han har fullt förtroende för försvarsmaktens vicechef Yair Golan. Det Yair Golan sade var mycket intelligent. Och den här meningen är användbar när man kritiserar t.ex. den rasistiska Sverigedumokratiska svansen här i Sverige också:

- "There is, after all, nothing easier and simpler than hating the foreigner... arousing fears and terrifying."

"Det finns, trots allt, inget lättare och enklare än att hata det okända och på så sätt skapa fruktan". Bra sagt Yair Golan! Det är dags att inse att den israeliska ockupationspolitiken mot palestinierna förtjänar kritik, och det handlar inte om antisemitism. Det handlar om alla människors lika rätt. BBC och SR.

» Bedragare del 280

Jag vet inte om jag ska känna mig smickrad eller förolämpad. Smickrad eftersom en ung 21-åring som Gylian (vad är det för namn?) tycker att en gammal stofil som er bloggare duger. Så här skriver hon:

Jag är inte intresserad
Hallå

Är du ledig?
Jag letar efter en snabbis ikväll ...

Jag är 21 och min fitta vill ha s#x!

Mitt användarnamn Gylian

Min profil är här

Fast jag föredrar nog att känna mig förolämpad. Jag är inte alls smickrad av att riskera att bli utnyttjad av någon som bara är ute efter en snabbis där jag uppenbarligen ska fungera istället för någon form av maskin för att tillfredsställa Gylians behov. Om hon återkommer och meddelar sin adress kan hon få den lilla röda fjärilsliknande "vibrator" som jag hittade en gång i skogen. Jag undrade först vad det var för någon underlig liten mojäng med sladd och ett litet fack för batteri och ett hjul för manövrering som jag hittat. Den heter "sevencreations". Jag blev nyfiken när jag hittade den och tog med mig hem. Snacka om att bli generad när jag stoppade i batteri och upptäckte vad det var för något. Hur som helst Gylian, om det bara handlar om en snabbis för att tillfredsställa dina sexuella behov så kan du få den. Bara meddela din adress så skickar jag den. Annars slänger jag bara ditt mejl.


Rör inte min kompis

lördag 2016-05-07
Högsommarvärme och skavsår
tyckeri nummer 6932

» Hur man än vänder sig har man röven där bak

Jag har under dagen njutit av högsommarvärmen och tillsammans med min son tagit en lång promenad utefter Landborgen i Helsingborg. Något som kan rekommenderas både för helsingborgare och besökare. Som republikan gick naturligtvis inte promenaden ända ut till Sofiero slott, men det blev en dryg mil sammanlagt ändå. Det visade sig att ett par styva jeans inte var den rätta benbeklädnaden en så'n här dag med högsommarvärme. Jag har fått skavsår i röven! Jag tänkte först fortsätta att tycka till om detta som ämne för dagens blogg. Men kunde snabbt konstatera att det kanske skulle blivit lite för intimt. Men, jag kan i varje fall konstatera att det har sina nackdelar med högsommarvärme i början av maj.

Säg Nej till NATO
Istället får det bli funderingar och tyckerier angående den svenska Alliansfriheten och ett eventuellt NATO-medlemskap. I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterade för några dagar sedan några forskare och professorer att för första gången har en undersökning visat på att fler svenskar vill att Sverige går med i NATO (38%) än som säger Nej till en svensk ansökan om medlemskap (31%). Det är alltså första gången som den här undersökningen visar att fler vill gå med än som vill att Sverige står utanför. Men, som jag skriver i rubriken. Hur man än vänder sig så har man rumpan där bak. Ty samtidigt som alltså fler svenskar vill gå med i NATO än som vill hålla sig utanför NATO så vill en klar majoritet (60%) att Sverige ska förbli Alliansfria! Det här är intressant. Frågan är vad man kan läsa ut av det här. Vad vill egentligen svenskarna? Vet svenskarna inte vad Alliansfriheten egentligen innebär? Vet dom inte vad ett svenskt medlemskap i NATO i realiteten innebär? Eller, är det egentligen så enkelt som att man inte ska lita allt för mycket på opinionsundersökningar?

Skapa fred istället
Publiciteten i andra media efter debattartikeln handlade, i enlighet med den NATO-kampanj som just nu förs i svensk media, mest om att undersökningen för första gången visat på att det är fler som vill gå med än som vill stanna utanför. Att en tredjedel inte vet alls var man ganska tysta om. Att en majoritet fortfarande vill bevara Alliansfriheten nämndes mest som något underligt, som kuriosa. Debattartikeln handlade just om ifall svensken egentligen är medvetna om vad dom svarar och vad svaren egentligen innebär. I en mycket intelligent kommentar funderar Margot Wallström över vilka effekter det skulle få om Donald Trump snart väljs till USA:s president. På sin väg mot makten har han ju nu kommit så långt att han blivit det republikanska partiets kandidat i det kommande presidentvalet. Vill verkligen svenska folket att den svenska militären ställs under Donald Trumps befäl för att skydda Erdogans diktatur i Turkiet eller den högerextrema regimen som just nu arbetar hårt på att avskaffa den konstitutionella demokratin i Polen? I Warszawa har i dag en kvarts miljon människor demonstrerat för demokratin och emot regeringens planer.

Men, faktum är att svensk media i dag driver en hård och enveten kampanj för att slutgiltigt avskaffa den svenska alliansfriheten och bana vägen för en svensk slutgiltig anslutning till USA:s NATO. Vi behöver inte förbinda oss att försvara Turkiet och vår traditionella rysskräck är överdriven.


Rör inte min kompis

fredag 2016-05-06
Vårda Allemansrätten
tyckeri nummer 6931

» Vad har folk innanför pannbenet

Maskros
Sopor
Den svenska allemansrätten är en förmån som vi ska vara rädda om. Jag är privilegierad som boende i Åstorp och har tillgång till Söderåsens underbara natur inom gångavstånd. Jag är i princip uppe och springer på skogsvägarna på Söderåsen minst en gång i veckan. Gissningsvis är jag uppe och promenerar med min son en gång i veckan. Ibland bara en liten kort joggning- eller promenadrunda. Ibland lite längre. Oftast med en kamera om halsen när jag promenerar. Det är underbart att njuta av nyutslagen bokskog. Att njuta av en mark som är helt vit av vitsippor. Att njuta av att höra en hackspett som hackar på ett träd. Har man tur hoppar en ekorre över vägen framför mig. Har jag riktig tur kan jag se en flock hjortar stå och iaktta mig inne bakom träden. En gång har jag mött ett vildsvin bara ett par meter framför mig. Lyckligtvis med ett elstängsel emellan! Nästan allt är vackert. Till och med en närbild av en maskros är vacker. För visst är maskrosen en vacker blomma. Både som en enskild blomma eller som en hel äng gul av maskrosor. Det är bara inne i trädgården som jag helst vill slippa dessa vackra blommor.

Men det händer att jag blir fly förbannad. Vad har folk innanför pannbenet om man trixar sig upp på en smal grusväg, antagligen en mörk kväll, för att göra sig av med sopor som man kan lämna helt kostnadsfritt på en avfallsanläggning några kilometer bort? Med vad tänker man? Man kan inte ha så mycket innanför pannbenet. Den här bilden (precis som maskrosen) är tagen i dag. På en plats där det regelbundet tippas sopor. Som sedan städas bort av markägaren (eller kommunen). En tid senare har någon ny tippat sin skit på platsen. Jag är i allmänhet en mycket fridfull man. Men jag undrar om jag hade kunnat hålla mig borta från våldshandlingar om jag kommit på den skyldige till detta. FY FAN!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-05-05
Kristi Flygare har landat
tyckeri nummer 6930

» Korta näsor

Denna något kryptiska rubrik har faktiskt en fullt logisk förklaring. Alla har vi väl använt oss av uttrycket "Tänker inte längre än näsan räcker". Det är naturligtvis detta som föranleder den här rubriken. Jag är nämligen förvånad över att så många människor inte tänker längre än näsan räcker. Låt oss börja med Mona Sahlin. Hon har ju trampat i klaveret rejält tidigare. Hon borde ju begripa att media har full koll på henne. Journalister bara väntar på en chans att sätta åt Mona Sahlin igen. Det blir en fin trofé att sätta på bokhyllan. Journalister håller full koll på vad hon gör. Detta borde hon ju faktiskt vara fullt medveten om. Något som borde göra henne extra noggrann med vad hon gör. Om hon tänkte längre än näsan räckte så skulle hon fundera igenom allt hon gör så att det INTE blir fel. Vara noggrann med att INTE trampa i klaveret. Men, vad gör hon? Hon bjuder journalisterna på en ny trofé. Hon tänker inte längre än näsan räcker. Varför gör du på det viset Mona? Vad är det som gör att många politiker inte är EXTRA noggranna? Begriper dom inte att dom blir fritt villebråd när dom trampar i klaveret?

Nästa grupp som man verkligen om och om igen undrar varför dom inte tänker längre än näsan räcker är elitidrottare. Nu senast har vi ju alla de idrottare som åkte fast i dopingprov efter att ha stoppat i sig den obskyra hjärtmedicinen Meldonium. Bland annat den svensk / etiopiske löparen Abeba Aregawi. Men, hon var ju inte ensam. Det var många elitidrottare som fastnade i det nätet. Hur dumma är dom som bara stoppar i sig för dom okända mediciner som tränaren ger dom? Hur kan dom köpa obskyra kosttillskott på ett gym utan att ha full koll på vad det är? Begriper dom inte att det görs dopingkontroller? Varför tänker dom inte längre än näsan räcker? Hur kan dom vara så korkade så att dom stoppar i sig saker dom inte vet vad det är? Dom vet ju att det görs dopingkontroller. Borde det inte innebära att dom är extra noga med vilka piller dom stoppar i sig? Snarare verkar dom helt aningslöst stoppa i sig både det en och det andra utan att ifrågasätta vad det ska vara för mening med det.

Längre än näsan räcker
Låt oss fortsätta med en del andra som inte tänker längre än näsan räcker. För en tid sedan offentliggjordes det att Migrationsverket handplockat Angeles Bermudez Svankvist till ett speciellt uppdrag. Ett uppdrag som aldrig utannonserats utan Angeles Bermudez Svankvist handplockades till uppdraget. Något som verkligen inte gav upphov till några jubelrop, varken hos Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen. Angeles Bermudez Svankvist fick nämligen sparken som Generaldirektör för Arbetsförmedlingen 2013. Till det jobbet hade hon handplockats av den moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Det hela slutade dock med förskräckelse. Nu har hon alltså handplockats av Migrationsverket för ett uppdrag som innebär intensiva kontakter med Arbetsförmedlingen! Dom tänker uppenbarligen inte längre än näsan räcker.

Några andra som inte tänkte längre än näsan räckte var Generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen på Skatteverket. När dom fick kännedom om att SVT:s Uppdrag Granskning kollade upp den gamla kompisen Frank Belfrags trassliga skatteaffärer försökte dom varna honom om vad som var på gång. Nu misslyckades dom med detta vilket resulterade i en av de mer komiska inslagen i Uppdrag Granskning när Frank Belfrag försökte gömma sig för SVT:s reportrar. Alla tre jobbade tillsammans på olika departement under den tidigare Högeralliansregeringen. Som andra politiskt tillsatta tjänstemän fick dom lämna när regeringen avgick. Men, dom fick snabbt nya fina jobb. När man har hamnat som Generaldirektör för en myndighet eller som Överdirektör på en stor myndighet så borde man ju faktiskt tänka längre än näsan räcker. Till och med en kortnäst amatör som er bloggare inser att så gör man helt enkelt inte. Varför tänker dom inte längre än näsan räcker? För övrigt kan vi undra hur det kommer sig att skandalen inte blev större än den blev. Hade det varit f.d. socialdemokratiska höga tjänstemän som trampat i klaveret på det här viset hade drevet satt igång rejält i svensk press. Fast där finns ju förstås nästan bara borgerliga tidningar, och dom tänker inte heller längre än näsan räcker.

Sedan läser vi att den tidigare Paradise Hotel-skådisen Sofia, numera Prinsessan Sofia som verkligen har, med hjälp av det Kungliga Hovet, arbetat hårt för att sudda ut nakenbilder på nätet, filmer från Paradise Hotel-epoken och lite mer tvivelaktiga vänner. Det är onekligen inte lätt att gå från en typ av karriär till en annan. Då gäller det verkligen att man tänker längre än näsan räcker. Därför blir man faktiskt något förvånad när man läser att Sofia Kristina Bernadotte startat bolaget SKB Sverige AB i all hemlighet. Kungligheter får nämligen inte bedriva affärsverksamhet. Dom ska vara helt neutrala. Efter all den utbildning i hovetikett som Sofia fått för att kunna passa in bland de blåblodiga så är det onekligen anmärkningsvärt att hon inte tänker längre än näsan räcker. Hon borde ju också begripa att det hela avslöjas förr eller senare på ett eller annat sätt.

» Bedragare del 279

Det var länge sedan jag berättade om något av alla de bluffmejl som trillar in i min e-postlåda varje dag. En del komiska, andra skickliga och en del rent av löjeväckande. I dag har jag fått mejl från Elwood Bass, Jerry Riggs och Chadwick Randolph (alla från olika "sajter"). I varje fall minst dessa. En del kan ju ha fastnat i olika bluff-filter. Hur som helst skriver dessa tre män exakt likadant till mig:

Listen to the world
Hi, sven

Please find attached document you requested. The attached file is your account balance and transactions history.

Regards,
Chadwick Randolph

Och så bifogar dom en fil som heter "transfers_CBA.zip", transactions-F79.zip" eller "transactions-90C.zip". Sedan inleds ett mejl med "Hello, listen" och ett annat med "Hi, tycker". Det ska påpekas att "listen" kommer från en gammal Internetservice som jag var ansvarig för, men som inte uppdaterats på mer än 10 år. Listen to the world.

Hur som helst, öppna ALDRIG bifogade filer i mejl som du är tveksam till. Öppna bara bifogade filer i mejl som du har väntat på. I synnerhet komprimerade .zip-filer ska du vara försiktig med. Troligtvis börjar det kanske inte att ryka ur datorns håligheter, men nästan...


Rör inte min kompis

onsdag 2016-05-04
En helt vanlig onsdag
tyckeri nummer 6929

» EU:s flyktingfiasko

Jag hade tänkt ägna huvudutrymmet på Sven Tycker i dag till funderingar om svensk flyktingpolitik, EU:s flyktingpolitik och EU:s fjäskande för högerdiktaturen Turkiet. Det finns ju aktuella händelser som ger underlag till funderingar. Vi kan ju t.ex. läsa om Rashed som är asylsökande i Sverige. När han åkte med Øresundståget till Malmö somnade han på tåget och vaknade upp på nästa hållplats - i København! Men, p.g.a. passkontrollerna får han inte återvända till Sverige. Det ID-kort han har som asylsökande godtas inte för att resa in i Sverige. Så nu sitter han i Danmark och kan inte återvända någonstans. Han är inte ensam om situationen. Passkontrollerna mitt i Øresundsregionen är en skandal.

Festung Europa
Sedan läser vi att EU-Kommissionen nu öppnar upp för att låta medborgare i högerdiktaturen Turkiet få visumfrihet för resor till EU. Inte för att dom har uppfyllt de villkor som satts upp för detta. Men det är ett krav från Turkiet för att dom ska ta hand om alla de flyktingar som EU inte vill ha. Så man få ju betala något för att slippa ta sitt ansvar. Egoismen framför moralen - EU:s nya valspråk!

Sedan läser vi om ett EU-förslag som inte kommer att genomföras. Det handlar om hur flyktingarna till EU ska fördelas. Detta ska ske genom att de olika medlemsländerna åläggs att ta emot en viss andel av flyktingarna baserat på tidigare mottagande, storlek och ekonomiska resurser. De medlemsländer som inte tar sitt ansvar enligt fördelningen får böta 2,5 miljoner för varje flykting man vägrar ta emot. Men, eftersom ett stort antal av EU:s medlemsländer i dag styrs av främlingsfientliga eller rent av rasistiska regimer så kommer förslaget inte att genomföras. Det är bättre att skicka flyktingarna till Turkiet! Det är en skam!

Allt det här skulle man kunna skriva ett långt "tyckeri" om. Men jag blir så förbannad på skitsnackande politiker som helt saknar moral att jag är rädd för att det blir för många svordomar. Det är bättre att avstå.

» Skandalen fortsätter

Nordea med den smutsiga byken
Avslöjandena om hur slipsnissarna på de stora bankerna hjälper de "fina" kunderna att smita undan skatten fortsätter. Senast är det återigen Nordea som står med skammen. Den ökände vapensmugglaren Loftur Johannesson från Island (mest känd som ”The Icelander”) fick hjälp att gömma undan sina smutspengar i olika anonyma brevlådeföretag av Nordea. Att inte huvuden har rullat på Nordea är i sig en skandal.

Jag tror faktiskt att Björn Wahlroos, som fortfarande är ordförande för Nordea, syn på saken förklarar mycket mer än vad man kunde tro från början. Den stora skandalen är att den ledande banken i Sverige får fortsätta att ha en ordförande med den här synen på bankens uppgift:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Jag är alltså en av dom där 80% idioterna som Nordea tar hand om de slantar för, de slantar som är kvar när jag betalt min skatt. Sedan tillhör väl Loftur Johannesson dom där 20% som har idéer och kan placera slantarna i någon brevlåda på någon ö i Västindien så han slipper betala skatter - det kan ju vi 80% idioter göra.

» Farväl

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har lämnat oss. Han blev 82 år. Carl Fredrik Reuterswärd är väl mest känd för sitt verk Non Violence. Den välkända revolvern med knut på pipan. Carl Fredrik Reuterswärd kommer från en gammal adlig militärsläkt, kanske något som präglade hans syn på saken. De sista åren bodde han i Landskrona här i Skåne. Statyn Non Violence finns bland annat utanför FN-högkvarteret i New York och utanför Centralstationen i Malmö.

Non Violence av Carl Fredrik Reuterswärd

Och lite då och då placeras den som illustration på bloggen Sven Tycker, som tycker att det är en av de mest vältalande konstnärliga verk som existerar. Den knuten säger allt. Tack Carl Fredrik Reuterswärd för den. Den kommer att finns kvar i minnet under överskådlig framtid.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-05-03
Pressfrihetens dag
tyckeri nummer 6928

» Pressfrihet

Penna
Reportrar utan gränser har publicerat sitt Pressfrihetsindex. Finland ligger som vanligt i topp, man har gjort det i flera år. I botten hittar vi Nordkorea och Etiopien. Var ligger då Sverige? Jo, Sverige har trillat ner från 5:e plats till 8:e plats! Vad är det som gör att Sverige har trillat ner i ligan? Har staten börjat reglera pressens frihet? Nä, det är faktiskt inte så. Skälet till att Sverige trillat tre placeringar är det faktum att allt fler svenska journalister utsätts för hot pga det dom skriver. Det är inte "Staten" eller "Myndigheter" som hotar. Det är istället privatpersoner och grupper som hotar journalisterna för vad dom skriver. För att förenkla det, högerextremistiska grupper, rasister, nazister och andra i den Sverigedumokratiska svansen kontaktar via t.ex. mejl och sociala medier journalister som inte skriver så att det passar dom och hotar med våld och annat obehagligt. Det största hotet mot vår demokrati och pressfrihet är helt enkelt högerextremister som inte accepterar demokrati. Det är dags att säga detta rakt ut!

» Dagens citat

Det skapade ju en hel del uppblåst rabalder för några dagar sedan att Rysslands utrikesminister hade "hotat" Sverige ifall Sverige skulle välja att gå med i NATO. Det kan därför vara intressant att påminna om exakt vad utrikesministern sade - på en direkt fråga från Dagens Nyheters reporter svarar utrikesministern så här:

Sverigekarta
- "Sverige har som varje stat rätt att självständigt bestämma formerna för hur den vill ordna sin säkerhet. (...) Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss. Men då den svenska militära infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Nato's högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, eftersom det på den andra sidan gränsen finns ett militärpolitiskt block som betraktar Ryssland som ett hot".

Är detta ett hot, eller möjligtvis en krasst konstaterande av att om den "konkurrerande" militärpakten flyttar fram sina positioner ännu närmare våra gränser så måste vi naturligtvis ändra våra militära strategier. Verkligheten är den att det i dag förs en mycket intensiv kampanj från starka grupper med syfte att utpeka Ryssland som ett mycket större hot än vad det är. Allt i syfte att tvinga fram en svensk anslutning till USA:s militärunion Nato. Och i denna kampanj spelar svensk media hjälpsamt med. De flesta gränskränkningar av svenskt territorium (oberoende av om det sker på vatten eller i luften) är faktiskt inte Ryssland skyldiga till. Det är vanligare med kränkningar från Tyskland, USA, Polen osv än Ryssland. Men dessa kränkningar får inte samma publicitet. Misstänkta ryska kränkningar får stor publicitet ända tills de visar sig vara felaktiga då det dör ut. Hur tror ni att Pentagon hade reagerat om Canada, Mexico och Cuba anslöt sig till en rysk militärunion? Kan det vara så att man hade "vidtagit nödvändiga militärtekniska åtgärder"?

Ryssland är en korrupt diktatur utan pressfrihet och andra tecken på demokrati. Grannländer till Ryssland som Moskva anser ligga inom den egna maktsfären har helt klart skäl att känna sig hotade av Ryssland. Ukraina är det senaste exemplet. Men i konflikten är Ryssland inte ensamma skyldiga. Bakgrunden till konflikten var att en ny ledning i Ukraina försökte frigöra sig från Ryssland vilket dom har full rätt till. Men i detta "frigörande" ingick också att t.ex. avskaffa ryska som officiellt språk i Ukraina tillsammans med ukrainskan. Något som den stora gruppen rysktalande kände som ett stort hot mot sin säkerhet. De områden där det är konflikt är områden där rysktalande är i majoritet. På Krim är de rysktalande i mycket stor majoritet, och Krim var också en del av Ryssland fram tills Nikita Chrusjtjov skänkte Krim till Ukraina på 50-talet. Men, som sagt, Ryssland är ingen demokrati utan en korrupt diktatur. Men Ryssland är inte ute och krigar utanför sin egen maktsfär. Det är en annan stormakt i världen som regelbundet skickar militärer till olika världsdelar. Den ryska militären är dessutom en bråkdel av t.ex. USA:s, som står för nästan hälften av världens militärutgifter. Ryssland kommer inte ens på andra plats utan "får stryk" av t.ex. Kina och Saudiarabien när det gäller militära kostnader. Ett neutralt Sverige är inte ett hot mot Ryssland (ett Sverige i Nato kan däremot vid en konflikt ses som ett hot). Det innebär också att ett neutralt Sverige är inte hotade av Ryssland medan däremot ett Sverige som medlem av en militärunion som Ryssland ser som ett hot kan vara hotade av Ryssland vid en konflikt.

Men så resonerar naturligtvis inte svensk media som sedan 1800-talet lidit av rysskräck. Detta oberoende av om det varit kommunister, tsarer eller korrupta politruker som styrt.


Rör inte min kompis

måndag 2016-05-02
Obegripligheter
tyckeri nummer 6927

» Skandalen fortsätter

En intressant fråga man ställer sig varje gång man ser Anders Ygeman uttala sig är om han verkligen är socialdemokrat. I dag såg jag honom på Rapport försöka förklara varför man ska ytterligare förlänga passkontrollerna när man reser mellan Danmark och Sverige. En passfrihet som infördes 1954. Men, det tog drygt 60 år innan Anders Ygeman slog till. Nu går det inte längre att tura till Danmark utan att visa passet när man ska åka hem. Att pendla mellan jobbet och hemmet innebär att man måste visa pass varje dag. Ett krångel som kostar Skåne omkring 4 miljoner kronor varje dag. Ett krångel som förorsakar att tågen (främst Øresundstågen) i Skåne mer eller mindre ständigt dras med förseningsproblem. Ett krångel som gör att det blir allt svårare för många skånska företag att skaffa kompetent arbetskraft. Ett krångel som gjort att resandet med tågen över Öresundsbron har sjunkit kraftigt samtidigt som allt fler tar bilen över bron istället. Ett krångel som 08:or uppenbarligen inte begriper ett dugg av. Dom där uppe i Fjollträsk verkar inte ha förstått att Skåne och Sjælland i dag är en gemensam region utan gräns. Att införa passkontroller mellan København och Malmö är som att införa passkontroller mellan Stockholm och Södertälje. Men det där är något som dom inskränkta stockholmarna uppenbarligen inte ha begripet ett dugg av. Att se den påstått socialdemokratiska minister Anders Ygeman försöka förklara varför idiotskapen ska fortsätta gör att jag förlorar min tro på Socialdemokratin.

Skåne + Själland

» Skjutglada amerikaner

Revolver
Jag läser hos bland annat Metro att på en dryg vecka har 7 personer blivit skjutna av små barn i USA. Washington Post radar upp 7 händelser på 10 dagar i april. 20/4 en 2-åring hittar ett skjutvapen och skjuter sig själv. 21/4 skjuter en 1-åring ihjäl sig själv med pappans pistol som hon hittat. 22/4 skjuter en 3-åring sig själv efter att ha kommit över ett skjutvapen. 26/4 hittar en 3-åring ett skjutvapen i hemmet och skjuter sig själv. 27/4 hittar ett litet barn en skjutvapen i bilen och skjuter sin mamma. Samma dag hittar en 3-åring ett skjutvapen i hemmet och skjuter sig själv, men förmodas överleva. 29/4 hittar en annan 3-åring ett skjutvapen i en parkerad bil och skjuter sig själv. Totalt har det varit 23 sådana händelser i USA än så länge i år mot 18 förra året under samma period. Vanligast är att de små hittar ett skarpladdat vapen och skjuter sig själv. Men det kan också vara föräldrar och småsyskon som skjuts ihjäl. Än så länge i år har 77 personer under 18 år av misstag skjutit någon annan. Fler personer i USA dödas av skjutvapen än vad som dör i trafiken.

Men inflytelserika grupper i USA fortsätter att försvara rätten till att ha en skarpladdad revolver under huvudkudden och ett automatvapen stående i garderoben. Allt för att försvara sig mot inbrottstjuvar och andra kriminella. Att det oftare är familjemedlemmar, grannar eller andra bekanta som skjuts har ingen betydelse.


Rör inte min kompis

söndag 2016-05-01 Första Maj
Första Maj 2016
tyckeri nummer 6926

» Första Maj

Demonstrera
I dag är det Första maj, arbetarnas högtidsdag. Jag har varit i Helsingborg och demonstrerat under banderollen "NEJ TILL NATO". Det kändes skönt att få gå tillsammans med kurder, palestinier, latinamerikaner och alla andra som alla kämpar för sin egen rätt. Det blir inte mindre trevligt av att det varit riktigt underbart vårväder. När jag kommer hem läser jag att Dagens Industris PM Nilsson är orolig. Under rubriken "Varning för vänstergir" har PM fått en chock när han hört Stefan Löfven i sitt första maj tal mana till kamp emot högern. Läs gärna hur PM är djupt orolig för att Socialdemokratins högergir ska ta en sväng åt vänster igen. Något som, enligt PM alltså, skulle leda i fördärvet. För de flesta svenskar skulle det däremot vara nyttigt om Socialdemokraterna hittade sina rötter. Men, det är ju inte vanliga svenskar som PM Nilsson värnar om. Alltså känner jag ännu mer tillfredsställelse av att veta att PM Nilsson är missnöjd. När jag kom hem har jag också tagit en skogspromenad med min son och kunde då konstatera att bokskogen börjar slå ut. Dagens underbara vårväder har satt fart på grönskan. I går när jag sprang min mil på förmiddagen hade det inte börjat. I dag på eftermiddagen var det full fart på grönskan. Kan livet bli underbarare när man upplever allt detta? Fast sedan jag kommit hem igen har jag fått se Bert Karlsson i Bingolotto, gnällande, kverulerande och skrytande. All min glädje och lycka försvann som om någon hällt en spann kallt vatten över mig. Bert Karlsson fritt utsläppt! Fy f-n!

Det fullständiga arkivet över Svens tyckerier sedan 1997

Besök gärna Sven Tycker på Wordpress

Besök görna Sven Tycker på Blogger
Dagens Måne


Läs Dagens ETC
Byt till ETC-el
Fria Tidningen
Expo
Expo
Stöd Arbetarrörelsens Internationella arbete
Autism & Asperger Förbundet
Sveriges DX-Förbund, om du vill veta mer om kortvågsradio
politikbloggar.nu
Blogglista.se
Infoo.se-Svenska webbkatalogen

bloggtopplista
BloggRegistret.se
Politik
Reggad på Commo.se
Hör gärna av dig till:
tycker@swl.nu.
eXTReMe Tracker

Lokala länkar:

Åstorps kommun

Åstorps Hembygdsförening

Nyvångs Gruvmuseum

Kvidinge Sockens Hembygdsförening

Åstorps Fotoklubb

Söderåsens Natur

IS Skanne

Åstorpsortens Ryttarförening

Åstorps Cykelklubb

Björnekulla Brottarklubb

Smaker från Söderåsen

Spettkaksbageriet i Åstorp

Skånehill Gård

Söderåsens Forsgård

Tomarps Kungsgård

Sånnagården

Tingvalla

Galleri Hultman

Hotell & Restaurang Rosenberg

Skåneleden

Björnekulla Fruktindustri

Godbiten Konditori

Kroglyckans

-


Fåglarna kvittrar

Vill du läsa gamla återanvända åsikter?

Sven tycker april 2016 Sven tycker - Arkivet    

Sven Ohlsson den 21 april 2007
Och dom fortsätter att kvittra