Djupa politiska och filosofiska tankar - helt gratis - på Sveriges äldsta dagliga blogg
  Sven tycker till. Färdiga åsikter - helt gratis   Sven Ohlsson
Till presumtiva arbetsgivare:
Jag har rakat mig sedan bilden togs!

 
Alla har vi åsikter. En del skriver insändare, andra dagbok eller gårdagens trend - en blogg. Här passar jag på att uttrycka mig fritt. Jag skriver om stort och smått, om allmänna frågor eller privata frågor. Jag hoppas att du tycker det är lika roligt att läsa, som jag har tyckt det är att skriva. Och ha överinseende med att trots att detta troligen är Sveriges äldsta aktiva "blogg" så är detta nog också en av Sveriges fulaste "bloggar"! Sven Tycker är numera också mer eller mindre aktiv på Twitter, @sven_tycker.

Mer än 19 år i mänsklighetens tjänst
SVERIGES ÄLDSTA OCH FULASTE DAGLIGA "BLOGG"?

Glöm inte att bokmärka Sven Tycker så att du snabbt kan återvända

Rör inte min kompis

måndag 2016-10-24
Tre som ska skämmas
tyckeri nummer 7102

Den svenska flaggan
» Stefan

Liberalernas Birgitta Ohlsson har KU-anmält Stefan Löfven för sin vägran att kalla Saudiarabien för en diktatur. Jag hoppas verkligen att Stefan Löfven fälls för denna skam. Är det ett tack till familjen Wallenberg för en god middag i samband med Investors 100-års jubileum? Saudiarabien är en diktatur - punkt! En av världens värsta diktaturer. Vi ska prata med i princip alla. Jag är alltså inte upprörd över att Stefan Löfven besökt Saudiarabien. Vi ska kunna handla med de flesta. Men vi ska banne mig inte förse en av de mest krigiska nationerna i världen med vapen. Detta oberoende av om det är Wallenbergs Saab som tjänar pengarna. Det ska påpekas att Saudiarabiens militärbudget är högre än t.ex. Rysslands. Margot Wallström ska ha all heder för sina tidigare klargöranden av vad Saudiarabien är. Men Stefan Löfven ska skämmas. SKÄMS!

» Morgan

- "Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar" säger Migrationsminister Morgan Johansson. Det är en skam för en påstått socialdemokratisk minister att sjunka så djupt ner i den Sverigedumokratiska dyngan i sin argumentation. Det är ingen som har hävdat att Sverige skulle "ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar". Det är mindre än en promille av Mellanösterns tonårspojkar som tagit sin tillflykt till Sverige. Istället argumenterar du för att skicka unga grabbar till Afghanistan, ett land som det officiellt avråds från att man överhuvudtaget reser till. Men att utvisa tonåringar dit utan någon familj som tar emot dom, det vill du. Du är en skam för socialdemokratisk tradition. SKÄMS!

» Pontus

Jag noterar att vår lokala moderatledare Pontus Pålsson nu även dömts av Hovrätten för brott mot efterforskningsförbudet. Bakgrunden är Pontus Pålssons oförmåga att uppföra sig. Under en lång tid var han, trots att han var oppositionsledare, bannlyst från Åstorps kommuns kommunkontor. Han kunde helt enkelt inte uppföra sig mot personalen. Efter att SVT sänt ett inslag om konflikten ringde han upp flera kommuntjänstemän och frågade om det var dom som hade pratat med media. Tingsrätten dömde honom till 75 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet. Något som Pontus Pålsson inte var nöjd med, så han överklagade domen. Nu har Hovrätten fastställt domen till 75 dagsböter. Dessutom ska Pontus Pålsson bidra med nästan 25.000 för att betala kostnaderna för rättegången. Det är dags för Pontus Pålsson att fundera på sin politiska framtid.


Rör inte min kompis

söndag 2016-10-23
Slut på veckan
tyckeri nummer 7101

» Svensk terrorism

Älska din nästa
I går var det årsdagen av det värsta terroristdådet i det moderna Sverige. Det var den 22 oktober 2015 som 21-åriga Anton Lundin Pettersson, styrkt av att ha varit och läst på olika rasistiska och nazistiska hemsidor på nätet, utklädd i militärhjälm och beväpnad med ett svärd han köpt på postorder begav sig till Kronans skola i Trollhättan. Lite senare hade han huggit ner fyra personer, en lärare, en lärarassistent och två elever. 10 minuter efter att han gått in i skolan gick han rakt mot de poliser som kallats till platsen och blir precis som han räknat med ihjälskjuten av poliserna. Alla de fyra han högg ner hade utländskt utseende, däremot skonade han medvetet de som såg svenska ut. Tre av de fyra dog. Detta är det värsta terrordåd som drabbat Sverige i modern tid. Men redan från början försökte rasistiska och högerextrema krafter förminska händelsen och skylla på både det ena och det andra. Men faktum kvarstår, detta var ett planerat rasistiskt terrordåd, ett högerextremistiskt självmordsdåd.

På ettårsdagen har många kommit ihåg vad som hände, beklagat det som hände och reflekterat över vad som ligger bakom och vad som kan göras för att något sådant inte skulle hända igen. Tidningen Aktuellt i politiken (socialdemokratisk) har på årsdagen av terrordådet granskat hur politiker av olika färg har reagerade på händelsen. Man har helt enkelt jämfört hur våra riksdagspolitiker tog upp händelsen på sociala medier. Jag tror jag låter bli att berätta mer. Jag utgår ifrån att alla läsare av Sven Tycker har förstått skillnaden i reaktioner mellan Sverigedumokratiska politiker och reaktionerna hos representanter för övriga sju riksdagspartier.

» Dagens klavertramp

Att hitta Sverigedumokrater som trampar i klaveret är inget större problem. Det är bara så tragiskt att så många svenskar gått på denna populistiska rasism. För några dagar sedan deltog 5 högstadieelever i TV4:s Nyhetsmorgon och fick fråga ut Utbildningsminister Gustav Fridolin. Detta fick naturligtvis SD:s ledande klavertrampare till att dra igång igen och tänka med pekfingret. En av de fem, 15-årige Fahad Sameer, ser lite äldre ut. "Klasskompisar" tweetade Kent Ekeroth och Jörgen Fogelklou snabbt. Observera att citattecknen inte är mina, det är deras. Man vill naturligtvis antyda att Sameer inte kan vara klasskamrat med de andra eftersom deras rasistiska hjärna omedelbart drar slutsatsen att det rör sig om en flykting som uppgett för låg ålder. Någon annan tanke kan dessa förkrympta rasisthjärnor inte komma på. I verkligheten är dom inte heller klasskamrater, dom är skolkamrater och går i sjuan till nian och Fahad Sameer är den äldste av de fem. När dom båda snabbt får kritik från olika håll för sitt påhopp reagerar Kent Ekeroth med kommentaren: - "Nej, det är inte fel att "hänga ut" för den här personen valde självmant att sitta tv och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla" blev hans kommentar till kritiken på Facebook. Vad Kent Ekeroth uppenbarligen inte bemödade sig om att ta reda på är att Fahad Sameer är uppvuxen i Sverige. Han kom till Sverige som 6-åring och har alltså gått hela sin skoltid i svensk skola. Hans rektor kommenterar det hela så här: - "Fahad kom till Sverige när han var 6 år och är uppvuxen här. Givetvis är han så gammal som personnumret säger, det är ingen tvekan om det. Att högstadieelevers utseende och mognadsgrad skiljer sig åt är ingen revolutionerande nyhet…" Fast sådant begriper inte dessa förkrympta rasisthjärnor som bland annat Kent Ekeroth utrustats med. Är det inte dags för honom att avgå efter alla sina klavertramp?

Läs gärna en del seriös medias kommentarer. T.ex. det här och det här från GT/Expressen. Eller detta och detta från sajten Inte Rasist, men... Bland annat Gustav Fridolin och Caroline Rhawi, som är styrelseledamot för Liberala ungdomsförbundet, har reagerat mycket kraftigt på rasisternas påhopp. Caroline Rhawi är personligt bekant med Fahad Sameer eftersom hennes bror gått på samma skola.

» Dagens lilla skratt

För några dagar sedan skrev ett par MUF:are ett debattinlägg i Svenska Dagbladet som i korthet gick ut på att Moderaterna borde göra sig redo att förhandla med Miljöpartiet om man ska ha en chans att uppfylla löftet att ta över makten från Stefan Löfven. De båda från Moderata ungdomsförbundet, Björn Olsson och Oliver Rosengren, hänvisar till att det i många kommuner finns ett organiserat samarbete mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet, så varför ska det inte fungera i Riksdagen.

Fria Moderata Studentförbundet
Ett debattinlägg som fick två representanter från Fria Moderata Studentförbundet att reagera. Enligt dessa båda högerstudenter är detta inte att tänka på. - "Miljöpartiet är opålitliga, regeringsodugliga och deras politik går inte att förena med liberalkonservativa värderingar" skriver dom. Och kommer fram till att det då är bättre att göra sig beroende av Sverigedumokraterna. - "Hellre stöd av SD än samarbete med MP" har man satt som rubrik. Uppenbarligen anser man i FMSF att Sverigedumokraterna är mer pålitliga än Miljöpartiet och Sverigedumokraternas politik går mycket bättre att förena med liberalkonservativa värderingar. Synpunkter som nog säger mer om Fria Moderata Studentförbundet än vad det säger om Miljöpartiet eller om Sverigedumokraterna.


Rör inte min kompis

lördag 2016-10-22
Internationella Caps Lock dagen
tyckeri nummer 7100

» KAN MAN LITA PÅ IDROTTARE?

Idrott förbrödrar heter det. Men den tid är över när idrotten var något positivt. Elitidrott i dag handlar uteslutande om pengar, och för att nå framgång är man villig att ta till vilka tjuvknep som helst. Det fuskas till höger och vänster. Man verkar vara villiga till precis vad som helst för att vinna. Oberoende av om det är accepterat enligt regelboken eller inte. Jag skulle snarare vilja säga att idrott korrumperar.

Överst på prispallen
Nu senast har vi den norska skidåkerskan Therese Johaug. Ännu är det inte fastslagit ifall hennes doping var medvetet fusk eller misstag. Hon är ju inte den första att avslöjas. Vi har ju avslöjandet om att alla de norska landslagsåkarna drabbats av astma och behöver astmamedicin. Med jämna mellanrum har t.ex. cykelsporten avslöjats med byxorna nere. Är det någon som tror att kraftsportare nått sina framgångar utan fuskmetoder? Det är så mycket pengar i omlopp inom elitidrotten att alldeles för många idrottare är villiga att ta risker för att nå framgång och därmed komma över de stora slantarna. Och, om fusket inte är medvetet kan man undra över hur aningslösa många idrottare är. Regelbundet skyller man på några vitamintabletter man köpte i en kvartersbutik. Eller något annat kosttillskott som man fick ett varuprov av på gymmet för någon vecka sedan. Är det verkligen någon som tror på alla dessa historier? Jag för min del har i varje fall slutat med att ha något förtroende. Jag konstaterar bara när en ny idrottare åker fast att "det var nästa".

Ett annat fenomen är t.ex. fotbollsspelare som trillar som furor i storm så fort dom förlorar bollen. För att sedan ligga och vrida sig i plågor som om dom håller på att dö. Fram tills dess att det inte blir någon avblåsning (eller att dom möjligen får sin frispark / straffspark). DÅ, blir dom helt plötsligt helt friska igen. Fusk är vad jag kallar det!

Nu har fuskandet till och med nått Boule-sporten. I dag läser jag om den tyska boulespelaren Klaus Mohr som försökte med lite egna metoder i samband med veteran-EM som hölls i Monaco i dagarna. Sverige slutade trea och fick en bronsmedalj. Fast det var först efter att Tyskland, som slog Sverige, hade diskats. Domarna tyckte att Klaus Mohrs klot rullade lite underligt. Efter att ha krävt att få kontrollera hans klot visade det sig när man klyvt det att det preparerats med kvicksilver och bomull för att inte rulla för långt. Klaus Mohr har gått under jorden, Tyskland har diskats och Boulesporten skrattar (eller möjligen gråter). Är det någon som tror att det här är en engångsföreteelse? Alla medel är tillåtna för att vinna äran och pengarna. Det må vara Boule, Fotboll, Skidåkning, Cykelsport eller någon annan idrott. Jag litar i varje fall inte längre på sporten!


Rör inte min kompis

fredag 2016-10-21
Tankar en semesterdag
tyckeri nummer 7099

» Dagens Sverigedumokrat

Sverigedumokratisk snadlåda
Jag noterar att fyra Sverigedumokratiska riksdagsledamöter skrivit en motion om de svenska biblioteken som vid ett första påseende låter spännande. De fyra, Aron Emilsson, Angelika Bengtsson, Cassandra Sundin och Sara-Lena Bjälkö, inleder med en hyllning till de svenska biblioteken och första förslaget är att det införs ett nationellt lånekortssystem. Något som vid ett första påseende ju inte låter så dumt. Men, sedan kommer dom in på vad det verkligen handlar om. Dom är ju Sverigedumokrater så vi kan alla förstå att det handlar inte om att hylla biblioteken. Det handlar om att sätta åt invandrare. Punkt två handlar nämligen om ett krav om att bara svenska medborgare ska kunna komma in på de svenska biblioteken. Vi kan ju inte ha en massa mörkhyade konstigt klädda utlänningar springande runt på våra fina bibliotek. Släng ut dom därifrån! Det framgår inte klart om detta även ska gälla danskar, norrmän osv? Punkt tre handlar om att det på biblioteken inte ska finnas en massa böcker på främmande språk. Bara på svenska och officiella minoritetsspråk. Som samisk och finska antar jag. Jag undrar om dom tänkt färdigt när det gäller romani? Inte kan vi ha böcker på så'na obildade läten som arabiska, farsi, somaliska och tyska.

Hur som helst kan vi dra den slutsatsen att om en Sverigedumokrat yttrar sig så handlar det om att sätta åt invandrare. Oberoende av om det skulle handla om socialförsäkringar, kultur, idrott eller vädret.

Undrar om dom kan tänkas byta åsikt om dom bjuds på middag av någon från Näringslivet?

» Bedragare del 305

Visst är det skönt när kortutgivarna har säkerhetssystem som fungerar. Ikano-Banken har lyckligtvis upptäckt att det skett något mystiskt med mitt Ikano-kort, så för säkerhets skull så stoppar man användningen tills jag har bekräftat att kortet är mitt. Gissningsvis behöver jag bara ange kortnummer, kod och liknande uppgifter för att bekräfta att kortet verkligen är mitt. Så här skriver Ikano-Banken:

Kära kund,

Ikano Bank
Ditt kreditkort har spärrats då ett fel upptäcktes i din faktureringsinformation. Anledningen till felet är osäkert men för säkerheten har vi tillfälligt blockerat ditt kreditkort. Du behöver uppdatera din information om för att fortsätta använda ditt kort.

Vad ska jag göra?

För att lyfta spärren (begränsningen): Klicka här och följ stegen på skärmen

NOTERA: Om detta inte åtgärdas inom 72 timmar måste vi permanent spärra ditt Kreditkort då det kan användas bedrägligt. Syftet med denna bekräftelse är att säkerställa att ditt kreditkortskonto inte används bedrägligt.

Det här mejlet skickades automatiskt så om du svarar kommer ingen att se det. För att kontakta oss, logga in på ditt konto och klicka på "Kontakta oss" längst ner på sidan.

Välkommen till oss på Ikano Bank!

Fast det är klart, man kan ju bli lite fundersam. För det första så har jag inget Ikano-kort. Så att skicka ut automatiska varningsmejl känns lite missriktat. Jag kan ju aldrig bekräfta att kortet är mitt? Sedan tycker jag att dom är lite saktfärdiga med varningen. I mejlet finns nämligen också en franskspråkig text som tackar för att jag handlat i Playstation Store med användarnamnet princesse_yuni. Dessa affärer ska jag ha gjort den 26 maj 2014. Jag tycker att Ikano-Banken är saktfärdiga. Jag blir också lite misstänksam när jag upptäcker att länken leder till en sajt i Pakistan. Dessutom kvittar det var jag klickar, för hela mejlet är uppbyggt genom några bilder som alla leder till samma ställe i Pakistan. Nog för att svenska företag utlokaliserar verksamhet till länder med lägre löner - men Pakistan? Nä, jag har en svag misstanke att det här mejlet är en bluff, precis som exakt samma mejl som kom 5 minuter senare. Vi kan dessutom konstatera att sidan som länken leder till redan har hunnit spärras. I sedvanlig ordning är mitt råd - släng skiten i papperskorgen!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-10-20
Fyra tyckerier
tyckeri nummer 7098

» I Irak slåss i dag den kurdiska YPG-milisen sida vid sida med den irakiska armén för att befria staden Mosul från terroristerna IS våld. Den svenska nyhetsrapporteringen berättar om hjältar. Samtidigt läser vi att det turkiska flygvapnet bombat andra YPG-miliser i Syrien och dödat 160-200 kurdiska soldater. YPG-milis som även i Syrien bekämpar IS. Men, för Turkiet är det viktigare att bekämpa allt som är kurdiskt. Det är detta Turkiet som de borgerliga partierna vill att vi ska gå in i militär union med och förbinda oss att militärt stödja. Hur får du ihop det Jan Björklund? Kan du förklara för oss väljare på vilket sätt den svenska säkerheten ökar genom att gå in i en militär union med Turkiet?

» 500 Øresundspendlare har stämt den svenska staten för de problem och kostnader som dom drabbats av sedan man återinfört pass- och ID-kontroller mitt i Øresundsregionen. Detta är bara en bråkdel av alla de tusentals människor som fått stora problem genom att pendlandet blivit mycket krångligare och tar mycket längre tid. Många pendlare har helt enkelt tvingats säga upp sig från sina jobb. Men sån't skiter dom tydligen i uppe i Fjollträsk. Jag undrar hur det hade låtit om det var mitt i Stockholm som man satt upp kontroller? Tänk efter - FÖRE!

» Världens största och ledande demokrati har nu en presidentkandidat från ett av landets två ledande partier som kanske inte kommer att acceptera valresultatet om han förlorar. Donald Trump fortsätter att förolämpa den amerikanska demokratin. Uppenbarligen är kanske trots allt den amerikanska demokratin inte världens ledande demokrati. Antingen har ett av de två ledande partierna utsett en kandidat som inte tror på demokrati, eller också har han rätt i sina beskyllningar. Det vill säga "Världens ledande demokrati" är inte ens en fungerande demokrati utan befinner sig på samma nivå som andra bananrepubliker. Vilket som - det är en skandal och pinsamt för USA.

» Ibland är det spännande att läsa juridisk mediarapportering. Jag begriper väldigt lite och journalister har inte heller alltid fattat allt. Och, ibland går det bara inte att fatta någonting av de juridiska krumbukterna. I dagarna läser vi om den s.k. Möllanrättegången där nu Hovrätten gått helt tvärt emot Tingsrättens tidigare domar. Den 30-åring som friades i Tingsrätten för misshandel av Showan Shattak dömdes nu istället. Medan den 33-årige nazist som tog sin tillflykt till Ukraina efter dådet men utvisades till Sverige och som i Tingsrätten dömdes men nu i Hovrätten frias. Enligt Hovrätten var det nödvärn. Inte visste jag att det kunde vara nödvärn och fullt lagligt att gå omkring beväpnad med en kniv som man sticker i ryggen på någon. Men jurister har ju sin egen tolkning av världen och lagarna.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-10-19
Visst är livet spännande
tyckeri nummer 7097

» LUF lufsar på

Om man inte ska bli bortglömd i politiken gäller det att hitta på något som kan skapa rubriker. Kan det vara så man ska tolka debattinlägget som LUF:arna Joar Forssell och Max Sjöberg, som är förbundsordförande och andre vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet, har skrivit. Under rubriken Så skulle staten kunna spara 100 miljarder slaktar man på rejält. Det är nästan komiskt att dom lyckas få ihop en inbesparing på 100 miljarder. Genom att bara betala ut barnbidrag till de allra fattigaste spara man lite. Slopat studiemedel och istället göra hela beloppet till lånedel sparar man några miljarder till. Reseavdrag kan slopas. Stöd till media, kultur, kyrkor och idrott och liknande kan slopas. Ränteavdraget kan slopas. Förkortad Föräldrapenning sparar några miljarder. Sänkt sjukpenning, försämrat Högkostnadsskydd, sämre A-kassa och lägre ersättning till de som har skyddade jobb sparar ännu mer. Däremot såg jag inget om att slopa bidragen till landets miljonärer för att bygga swimmingpool och städa villan. Jag såg inte heller hur många jobb som går förlorade i samhället när svenska folket har 100 miljarder mindre att konsumera för. Eftersom de flesta inbesparingarna drabbar de som konsumerar alla sina inkomster så lär ju konsumtionen minska rejält. Men, så långt kan jag inte se att LUF:ar-pojkarna har tänkt. Men dom fick ju i varje fall sin publicitet. Det har jag hjälpt dom med.

Jag vill poängtera att jag håller med om en del av besparingarna. Ett modernt samhälle kräver att vi egentligen pendlar mindre, så det finns ingen anledning att vi som valt att cykla till jobbet ska subventionera den som valt att köra 10 mil varje dag i bilen till jobbet. Slopa alltså gärna reseavdraget. Ränteavdraget är det också dags att börja avveckla. Det är nu när räntorna är så låga som det är lämpligt att börja göra detta. Alltså slopa ränteavdraget. Men för övrigt har jag nog andra besparingar jag tycker är lämpligare än vad LUF verkar tycka..

» Knäppgökar här och där

Jag ser att Dagens Nyheter roat sig med att fråga våra svenska riksdagsledamöter vem dom hoppas ska bli ny president i USA. Hillary Clinton eller Donald Trump? Det finns en del som inte har gått att nå, som inte vill svara eller som inte vill att någon av dom egentligen borde bli USA:s president. Faktum är att jag tycker att de 27 ledamöter som inte tycker att någon av dom är bra har min största sympati. Dagens Nyheter har lyckats få svar från 234 av ledamöterna. Av dessa tyckte alltså 27 att varken Clinton eller Trump är något bra val. 195 av ledamöterna (dvs 83% av de som svarat) föredrar dock Hillary Clinton. Men, fem av riksdagens ledamöter föredrar Donald Trump. En av dessa kommer från Sverigedumokraterna, nästa kommer från Sverigedumokraterna och de resterande tre kommer från Sverigedumokraterna. Det är alltså fem Sverigedumokrater som hoppas på att Donald Trump hamnar i Vita Huset och får tillgång till USA:s kärnvapen. Dessa fem tokjönsar är Mattias Bäckström, Josef Fransson, Mikael Jansson, Robert Stenkvist och Anna Hagwall. Det finns dock fyra som föredrar Hillary Clinton. Dom andra 40 i SD verkar främst inte ha velat svara alls eller inte gått att nå.

När vi nu är inne på knäppgökar så läser jag om en annan sådan i Tyskland. När polisen kom för att ta ifrån en man hans vapen, som han förlorat licensen till, så sköt mannen fyra poliser. Det visar sig att mannen inte erkänner det nya Tyskland! Han är medlem av den s.k. Reichsbürger-rörelsen som lever kvar i det gamla Tyska Riket som upphörde efter Nazitysklands förlust i kriget. Eftersom dom inte accepterar det nya Tyskland utan lever kvar i det gamla Tyskland så vägrar man betala skatter, lyda lagar osv. Allt detta är ju inte giltigt eftersom det beslutats i en stat som dom vägrar acceptera. Knäppgökar.

I USA greps för några dagar sedan tre män som ingick i en rasistisk extremistgrupp. Gruppen, som kallar sig The Crusaders, planerade en sprängattack mot ett boende för mer än 100 flyktingar från främst Somalia. Hade dom varit muslimer hade dom kallats terrorister, men nu var dom bara vanliga högerextremister, rasister och knäppgökar.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-10-18
I dag har Lukas namnsdag
tyckeri nummer 7096

» Mina fördomar och andras

Facebook
Aftonbladet avslöjar i dag hur en intern Facebook-grupp bland en grupp väktare / krogvakter i Malmö innehöll mängder med förnedrande, rasistiska och andra former av nedsättande omdömen om personer som dom kommit i kontakt med. Tyvärr styrker detta bara fördomar som jag har mot denna yrkesgrupp. Fördomar som INTE överensstämmer med verkligheten. Jag jobbar ihop med personer som jobbat som väktare, och jag är övertygad om att dom inte skulle använt denna typ av fördomsfulla tillmälen. De som använder dom ska helt enkelt inte jobba som väktare, ordningsvakt, krogvakt eller vad vi ska kalla dom. Uttrycker dom sig på det här viset så har man fördomar om olika människor som gör att man inte kommer att behandla människor på ett yrkesmässigt acceptabelt sätt. Det räcker inte med att man omedelbart stänger ner gruppen när den avslöjats och ber om förlåtelse. Man har mycket tydligt visat att man är olämpliga till jobbet. Alla kan göra misstag, men här är det tydligt att det inte handlar om engångsföreteelser. Det är också uppenbart att andra medlemmar inte reagerar med kritik när fördomarna visar sig, istället är det instämmanden. Hade någon på mitt jobb uttryckt sig på det viset hade övriga arbetskollegor reagerat, dom hade inte instämt. Jag förutsätter att arbetsgivaren ser till att det blir konsekvenser. Mitt förtroende för krogvakter och ordningsvakter har rubbats rejält. Även om, ska jag erkänna, jag redan innan haft fördomar. Fördomar som styrkts! Jag hoppas innerligt att dessa fördomar inte påverkar mig när jag kommer i kontakt med någon inom den yrkesgruppen.

» I valet och kvalet

Att skriva en blogg kan ibland skapa problem. Sven Tycker är ju en DAGLIG blogg. Jag skriver alltså minst ett inlägg VARJE dag, och har gjort så sedan 1997. Och visst är det en prestation. Men, jag ska erkänna att vissa dagar har inspirationen legat mycket nära noll varför det inlägg jag skrivit nästan får betraktas som en nödlösning bara för att upprätthålla kontinuiteten. Fast vanligare är att jag måste gallra bland alla uppslag jag har. Ett sådant tillfälle är just nu. Jag har för många tankar, och vet inte vad jag skall använda och utveckla mina tankar kring.

Stockholm
Ska jag göra mig lustig över all tid som Stockholmare tillbringar sittande i bilköer eller letande efter parkeringsplatser. Som boende på Landsorten (som enligt de som bor i Fjollträsk är allt utanför Stockholm) kan jag inte begripa hur man kan bosätta sig i en miljö som skapar den typen av problem. För att till viss mån lösa det här problemet lägger man alltså därför mer än 30 miljarder kronor på att bygga 20 km motorväg. Tänk vad mycket kollektivtrafik som kunnat fås för 30 miljarder. Men då kan man ju inte sitta i sin bil.

För att hålla oss i vår Kungliga Huvudstad så ser jag att fotbollssupportrarna (ligisterna eller vandalerna) uppe i Stockholm åter utmärkt sig. Själv har jag så fula fördomar mot Stockholmare att när det är derby mellan stockholmslagen så hoppas jag att det ska sluta oavgjort och att inget lag ska få några poäng. Kom bara inte och säg att jag har fördomar...

Ett annat ämne jag funderat på handlar också om idrott. Nämligen det senaste dopingavslöjandet i Norge. På det här området ska jag också erkänna att jag har fördomar. Jag litar inte alls på toppidrottare. Det är alldeles för ofta som man ursäktar sig när man åkt fast på ett sätt som gör att jag undrar över idrottarnas hjärnkapacitet. Samtidigt som dom vet att jakten är intensiv på fuskare så verkar man inte alls vara försiktig med vad man stoppar i sig. Mystiska kosttillskott köpt på bensinmacken, Förkylningsmedel som man fick av någon på gymet eller salvor med tydliga varningar på men som man ändå använder. För att inte tala om att alla norska skidåkare tydligen drabbats av astma eftersom dom alla behöver astmamedicin. Kort sagt, jag litar inte på toppidrottare. Där finns alldeles för många naiva fuskare. Och ovanpå allt detta läser man om den norska forskaren Jan Ove Tangen som tydligen tycker att dopingen ska släppas helt fri. Dra ner rullgardinen - och stäng gränsen mot Norge! Jag HAR fördomar!

Sedan tänkte jag notera att Moderaterna i Stockholm uppenbarligen inte lyssnar på moderaterna i Skåne. I Anna Kinberg Batras fortsatta jakt på Sd-väljare har dom redan tagit ställning för att hålla gränsen mot Danmark fortsatt stängd. Att detta kostar hela Øresundsregionen (Skåne och Sjælland) mer än vad lite fler flyktingar kostar har ingen betydelse för hon där uppe i Stockholm, för dom är ju "smartare än lantisar". Strunta i Skåne och glöm att København är Skandinaviens verkliga huvudstad. Tyvärr tror jag att den s.k. Rödgröna regeringen kommer fram till samma slutsats.

Slutligen funderade jag på att göra något av högerns fortsatta jakt på ett NATO-medlemskap. Att Alliansfriheten under århundraden hjälpt oss att hålla oss utanför krig har ingen betydelse. Ett NATO-medlemskap ökar inte vår säkerhet, det minskar vår säkerhet samtidigt som det ökar våra kostnader. Jag väntar fortfarande på en rimlig motivering till varför vi ska förbinda oss att militärt stötta Turkiet, Ungern osv. Jag kan inte förstå varför, och väntar som sagt fortfarande på en motivering till detta.

Som sagt, jag har inte kunnat bestämma mig. Så det fick lite gnällande inom alla områdena. Och ett konstaterande att jag nog har en del fördomar.


Rör inte min kompis

måndag 2016-10-17
Skatter och vatten
tyckeri nummer 7095

» Missriktad reklam

I dagens brevlåda hittade jag först ett kuvert adresserat till mig från Border Shop, något som verkligen känns som bortkastat att skicka till mig. Jag är i princip nykterist och skulle inte komma på tanken att handla den typen av varor hos just dom. Att skicka reklam om att köpa billig skattesmitarsprit adresserat till mig känns helt bortkastat.

Skattebetalarna
Fast ännu mer bortkastat känns ett brev adresserat till mig från Skattebetalarna. En samling skattekverulanter som varit aktiva sedan 1921. Det var det året man började gnälla på att skatterna var för höga. Sedan dess har man, styrda från Moderaterna och deras föregångare, kämpat för sänkta skatter. När Moderaterna suttit vid makten har man också periodvis varit ganska framgångsrika i detta skattekverulerande.

Jag har faktiskt för mig att jag för en tid sedan skrev och klagade till Skattebetalarna efter att ha fått ett tidigare försök att värva mig, och då fått ett löfte att dom skulle sluta skicka "skit" till mig. Men uppenbarligen har man lite svårt hos Skattebetalarnas Förening för att hålla löften.

Jag gissar att det är min kommande pension man inriktar sig på den här gången. Brevet handlar nämligen främst om den s.k. "Pensionärsskatten" som inte ska sänkas trots löfte om detta. Det är faktiskt ganska spännande att föreningen Skattebetalarna (som leds av den förre moderatpolitikern Pia Kinhult) beklagar sig över "Pensionärsskatten". Dvs det faktum att pensionärer betalar högre skatt än den som jobbar även om dom skulle tjäna exakt lika mycket. Att det är just så beror ju på det s.k. Jobbskatteavdraget. Som just Pia Kinhults parti Moderaterna införde för att sänka skatterna och samtidigt sätta åt arbetslösa, sjuka - och just pensionärer. Skäms hon inte över att klaga på den nuvarande regeringen för något som hon själv varit med om att införa? Nä, moderater skäms aldrig. Och Skattebetalarnas Förening kan gnälla över alla skatter, oberoende av omständigheterna.

Annars hävdar Skattekverulanternas Förening att dom även motarbetar "slöseri med skattepengar". På den punkten har jag några tips till dom att jobba med. Tips som jag tar från Stockholm. Vi kan börja med Nya Karolinska Sjukhuset som är på väg att bli världens dyraste sjukhus sedan det moderatledda landstinget drivit igenom en tokprivatisering av bygget. Dom kan också jobba lite med Stockholmarnas upphandling, som resulterade i strumpor som kostade mer än en skräddarsydd kostym. Vilket parti som låg bakom? Moderaterna! Vi kan lägga till motorvägsbygget Förbifart Stockholm som ger Stockholmarna 21 kilometer motorväg till en kostnad av 1,5 miljon kronor per meter (totalt mer än 30 miljarder kronor). Enligt kostnadsberäkningen 2014 alltså. Vad slutsumman är om 10 år när de 21 kilometrarna är klara (dvs knappt 6 färdiga meter om dagen enligt ursprunglig tidsplan) har vi ingen aning om. Vem som drivit igenom projektet? Moderaterna! Där har ni lite nötter att jobba med apropå slöseri med skattepengar. Sätt igång och jobba!

Men snälla, sluta skicka er skit till mig. Jag är inte intresserad!

» Ännu mer skryt

Sveriges flagga
Enligt statistik från World Economic Forum tillhör svenskarna de medborgare på vårt klot som lever allra längst. Något som sannolikt beror på en god sjukvård och i övrigt goda levnadsbetingelser skulle jag tro. De 13 länder i världen där man lever längst är Hong Kong, Japan, Spanien, Schweiz, Italien, Singapore, Frankrike, Australien, Israel, Luxemburg, Sydkorea, Island - och Sverige. Svensken blir i snitt 82 år gammal, vilket är två år mer än snittet inom OECD-länderna. Man konstaterar att en starkt bidragande orsak är en mycket god vattenkvalitet. Tänk att det kan bli bra trots att ansvaret för vårt vatten ligger på offentligägda monopol istället för att ha privatiserats och konkurrensutsatts. Verkligen Underligt?


Rör inte min kompis

söndag 2016-10-16
Ta vara på demokratin
tyckeri nummer 7094

» Demokrati

Vi har fått en ny debatt om valhemligheten, eller bristen på valhemlighet, sedan det läckt ut att en utredning är på väg att ändra på hur det ska se ut i våra vallokalerna. I dag är det ju så att det utanför vallokalen (oftast) står representanter för de olika partierna och delar ut valsedlar för sina partier. Innan valet får man också i allmänhet hemskickat valsedlar i posten från de olika partierna. Inne i vallokalen finns det bord där den som ska rösta kan ta en eller flera valsedlar om hen inte redan har försett sig. Därefter går man bakom ett bås där man i ensamhet, utan insyn, ska kunna välja att stoppa i de valsedlar man vill använda. Valhemligheten skyddas enligt teorin genom att man kan förse sig med valsedlar INNAN man kommer till vallokalen eller också kan man ta för flera partier i vallokalen. Sedan använder man de man vill i hemlighet inne i valbåset.

Gå och rösta
Nu pekar det mot att utredningen istället ska föreslå att alla valsedlar ska finnas i fack inne i valbåset. När man kommer bakom skärmen kan man alltså i lugn och ro och utan insyn välja valsedel för det parti man vill välja att rösta på. Detta innebär att det blir nödvändigt med nya valbås att köpa in eftersom det kommer att krävas att dom är mycket större. Det ska få plats med många olika valsedlar för alla partier och dessutom för flera val.

En annan ändring är tydligen att valsedlarna förutom partiets namn också ska förses med partibeteckning. För vissa med synproblem och liknande problem har det tydligen visat sig vara problem att hitta rätt mellan socialDEMOKRATERNA och sverigeDEMOKRATERNA t.ex. Det uppges ha funnits dom som varit på väg att välja fel, och kanske de som röstat fel.

Om det är en fördel eller inte har jag en tveksam inställning till. Jag tycker att för den som vill hålla på sin valhemlighet så finns det stora möjligheter redan i dag. För oss valförrättare blir det en ännu viktigare uppgift att städa bakom valskärmarna. I dag får man regelbundet städa bort alla överblivna valsedlar. I fortsättningen gäller det att ständigt hålla koll så att inte valsedlar försvinner, göms undan eller annan form av "fusk" eller dumheter!

Uppriktigt sagt så tycker jag att ett mycket större demokratiproblem är det faktum att en så stor andel av f.d. regeringsledamöter så snabbt efter uppdraget i regeringen får ytterst välbetalda jobb inom näringslivet, hos näringslivets lobbyingföretag eller intresseorganisationer. Man går från ett välbetalt arbete till ett ännu bättre betalt arbete. Vad är det man tar med sig? Vilka insiderkunskaper är det som näringslivet är villiga att betala höga löner för att komma över? Eller är det helt enkelt så att en del regeringsledamöter redan INNAN dom lämnar regeringen har börjat "jobba" för "den andra sidan". Bara misstanken att detta kan ske tycker jag är ett tillräckligt skäl för att införa regler. Det måste alltså införas någon form av karens som ska gå från det man lämnat regeringen tills man får börja jobba för "motparten". Du får alltså inte börja jobba för t.ex. Visita eller liknande förrän kanske ett år gått osv. DETTA är ett stort demokratiproblem. Ta tag i det istället!

» Vilka står för hotet mot demokratin

Några exempel:

Säg Nej till nazismen
Under 1991-1992 sköt den s.k. Lasermannen (John Ausonius) ner 11 personer (varav en dog) eftersom han hatade utlänningar.

1995 misshandlades 15-åriga John Hron grovt av fyra nazister, så grovt att han dog. Detta sedan han vägrat säga att han älskade nazismen.

1999 mördades syndikalisten Björn Söderberg av tre nazister, detta sedan den syndikalistiska tidningen Arbetaren, efter tips från Björn Söderberg, avslöjat en nazist. Som hämnd mördades han av tre nazister.

För nästan exakt ett år sedan, den 22 oktober 2015, gick Anton Lundin Pettersson in på en skola i Trollhättan beväpnad med svärd och kniv och mördade 3 personer och skadade ytterligare 2 innan polisen fick stopp på honom. Alla de angripna var av utländsk härkomst och massakern hade klara rasistiska motiv.

I natt brann ett asylboende utanför Stockholm. Efter att ha misslyckats med att få eld på byggnaden kvällen innan lyckades man tydligen bättre vid ett andra försök. Det var inte första gången något sådant händer. Sedan finns det dom som hävdar att det stora hotet mot säkerheten kommer från något annat håll. Det är viktigt att hålla rent mot nazister och rasister, något som helt klart inte alla vill.

» Nya siffror att glädjas åt

Vänsterpartiet
Ibland kan väljarundersökningar göra att man blir glad. Ibland är det svårare att hitta något i siffrorna att glädjas åt, men nästan alltid finns det något att glädjas åt. I dag publicerar Svenska Dagbladet sin regelbundna undersökning som görs av Sifo. Och det finns en del siffror som gör mig både glad och skadeglad. Vänsterpartiet får 8,2% (+0,6 sedan förra månaden) och detta är den högsta siffran sedan länge. I valet fick Vänstern 5,7%. Alltså finns det anledning att hissa den röda fanan extra högt. Sedan har vi ju det där med skadeglädje. Egentligen är det en form av glädje som man inte borde vara stolt över. Men det finns också ett talesätt som lyder: - "Den enda sanna glädjen är skadeglädjen"! Det som får mig att känna glädje är hur Ebba Busch Thors högervridning av Kristdemokraterna helt uppenbart håller på att styra partiet ut ur Riksdagen. I dagens undersökning får man 2,8% (-0,2 från förra månaden). I valet fick man 4,6%. Bäst lyckades Alf Svensson 1998 då Kd fick 11,8% i valet. Sedan dess har det i princip gått nedåt. Och i dag har alltså Ebba Busch Thors högergir av partiet fört partiet långt ner i avgrunden. Dom får väl glädjas åt att man i varje fall fortfarande är större än Feministiskt Initiativ som får 2,1%. Alltså en dryg halv procent i försprång. Kristdemokraterna fyller ingen funktion och alla kopplingar till religion har inte alls i politiken att göra. Alltså hoppas jag att Kristdemokraterna har gjort sitt i svensk politik. Ajöss!


Rör inte min kompis

lördag 2016-10-15
Om demokrati och dumokrater
tyckeri nummer 7093

» Hur är respekten för demokrati i EU

Hur står det till med respekten för demokratin inom den Europeiska Unionen? Vad händer med demokratin i EU-medlemmar som Polen och Ungern? Vilka fler attacker på demokratin ska de styrande högerregimerna i medlemsländer som Ungern och Polen genomföra? Vad är nästa steg från premiärminister Viktor Orbán i Ungern? Hur många angrepp på demokratin i Polen ska EU acceptera? I Svenska Dagbladet undrar Anders Q Björkman: "Ska Bryssel verkligen styras av Marx principer?" Det ska påpekas att det inte är Karl Marx, som jag först trodde, som Anders Q Björkman syftar på utan Groucho Marx! Anders Q Björkman undrar hur länge Moderaterna och Kristdemokraterna kan fortsätta att vara medlemmar i samma partigrupp i EU-Parlamentet som Polens och Ungerns styrande högerpartier - utan att tydligt protestera och ställa krav. - "Jag skulle inte vilja vara med i en klubb som har mig som medlem" är en tanke från Groucho Marx som Moderaterna och Kristdemokraterna har anledning att fundera över.

Vi kan också fundera över när EU äntligen ska göra klart för Turkiets President Recep Tayyip Erdogan att om Turkiet ska fortsätta att ha vänskapliga förbindelser med EU så får man också respektera demokratiska principer. Antalet människor som fängslats, fått sparken eller på annat sätt straffats sedan det påstådda kuppförsöket har nu passerat 100.000. För ett par dagar sedan stoppades en kurdisk TV-kanal som var stationerad i Sverige sedan Turkiet krävt av satellitägaren att sändningarna skulle släckas ner. I dagens Turkiet tillåts ingen opposition, ingen kritik och inga kopplingar alls till kurderna. Turkiets väg är inte mot demokrati, Turkiets väg är den rakt motsatta. Att Turkiet bröstar upp sig är inget vi får bry oss om. Utpressning från Ankara där hotet om flyktingar används som argument är något som EU inte får ge efter för.

Europakarta

Kanske plats för ännu ett citat från Groucho Marx: - "Dessa är mina principer... men om du inte gillar dem har jag andra också." Ett talande exempel är hur EU helt tystnat när det gäller Marockos ockupation av Västsahara. Allt för att inte störa EU-fiskares tillgång till Marockos fiskevatten. EU:s princip är uppenbart att principer är till för att hållas, om man inte behöver byta ut dom.

» Jakten på SD:s sympatisörer

Moderaterna fortsätter att jaga SD-sympatisörer. Bland annat verkar man fortsätta att tro på idén om att låsa in människor i förebyggande syfte. Man vill helt enkelt låsa in fler människor på Förvar. Genom att bjuda över Regeringen och skrapa fram ännu fler platser på Migrationsverkets Förvar vill man visa att man minsann är hårda mot illegala invandrare. Fast jag ser att idén inte är ny, man var inne på samma idéer redan i vårbudgeten.

Vad Moderaterna inte riktigt har förstått är att det inte är så lätt att utvisa människor. Dom verkar tro att det bara handlar om att köpa en flygbiljett och sätta dom på flygplanet och att problemet är att flyktingar gömmer sig när det är dags att resa. Alltså om man bara låser in dom så dom finns tillgängliga så löser sig alla problem. Men, så enkelt är det inte. För att flygbolaget ska ta ombord en person så ska det finnas passhandlingar och andra handlingar som garanterar att personen släpps in i destinationslandet. Och det är DÄR vi har problemet. Det gamla hemlandet som man flytt från vill kanske inte ens ha tillbaka personen. Det finns inga passhandlingar. Man kan inte hålla människor inlåsta hur länge som helst i avvaktan på att sådant kan lösas. Detta innebär att i dag är en mycket stor andel av de som finns på Migrationsverkets Förvar inte asylsökande som fått Nej men vägrat åka. Istället handlar det om personer som åkt till Sverige för att försöka jobba och tjäna pengar. Ärligt eller oärligt. Men, dom har misslyckats. En mycket stor andel av de som sitter inlåsta på Förvaren och som sedan utvisas / avvisas kommer t.ex. från Albanien, Kosovo, gamla Sovjetrepubliker osv. Jag har alltså snart jobbat 5 år på ett av Migrationsverkets Förvar. Den mest udda "gästen" vi haft var nog norrmannen som sysslade men knarksmuggling och som dömts till utvisning med återreseförbud ett antal gånger. Men åkte tillbaka till Sverige ändå. Nu fick han tillbringa en vecka på Migrationsverkets Förvar. Han ägnade en hel del tid och pengar åt att ringa runt för att påskynda sin resa hem till Norge!

Moderaterna har nog missförstått det hela om man tror att det bara är att låsa in så många som möjligt. Det kommer att kosta multum utan att det leder till så mycket gott. Men det skapar ju sysselsättning i varje fall, och kanske kan locka lite SD-sympatisörer till att rösta på Moderaterna istället. Det är väl det som är syftet?

Sverigedumokraterna
För övrigt, när vi nu ändå snackar om Sverigedumokraterna, så ser jag att SD:s stackars Kent Ekeroth blivit överfallen på krogen. En kvinna slängde drinken över honom! Vilket naturligtvis är helt fel. Man ska inte sjunka så djupt som dit där Sverigedumokraterna och deras sympatisörer och svans befinner sig. Dumheterna, våldet, sabotagen eller vad vi nu kan komma på ska INTE användas som metod mot Sverigedumokraterna. Låt SD och deras svans vara ensamma på den låga nivån. För övrigt ska kanske Kent Ekeroth vara glad för att kvinnan inte var beväpnad med järnrör som Kent själv.

När vi nu ändå är inne på YouTube och tittar på filmer kan det kanske vara intressant att lyssna på Jimmie Åkesson sjunga visor om mordet på Olof Palme. Nu när journalisten Lars Borgnäs åter aktualiserar det s.k. Sydafrika-spåret i en debattartikel. Det här är det spår jag själv tror mest på. Dvs att mordet var beordrat från rasistregimen i Sydafrika som såg Olof Palme som ett stort hot mot sin existens. Och att man fick stöd från grupper inom SÄPO där det fanns ett stort hat mot Olof Palme. Detta förklarar också varför tips som lett i denna riktningen försvunnit eller inte tagits på allvar. Så vi kan förstå att rasisten Jimmie Åkesson kände glädje över mordet... Nä, den jämförelsen var för grov. Men uppenbart var i varje fall att Jimmie Åkesson kände glädje över mordet.


Rör inte min kompis

fredag 2016-10-14
Thailand, PPM och Äpplen
tyckeri nummer 7092

» Livet fortsätter

Livets viktigaste
I vårt turistparadis Thailand har den 88-årige kung Bhumibol Adulyadej dött efter en kort tids sjukdom. Det har utlysts ett års landssorg. Uppenbarligen var kung Bhumibol Adulyadej en mycket populär kung. Men Thailand styrs i praktiken sedan några år av en militärjunta. Premiärminister var den kvinnliga politikern Yingluck Shinawatra som dock avsattes av en militärjunta 2014 efter en militärkupp. Hon lever i dag i landsflykt i Montenegro. Styr gör istället som sagt en militärjunta, och det är också den som utlyst ett års landssorg. Att en militärjunta styr är dock inget som hindrar Thailand från att fortsätta vara svenskens turistparadis. Som vi kan se av bilden så är det viktigaste uppenbarligen att barerna i Phuket fortsätter att hållas öppna så att soldyrkande turister kan fortsätta njuta av en billig drink. För övrigt spekuleras det i vem som ska efterträda kung Bhumibol Adulyadej. Enligt tronföljden är det kronprins Maha Vajiralongkorn som ska ta över tronen, och den enorma familjeförmögenheten på flera hundra miljarder kronor. Han har dock inte den popularitet som hans far hade utan ses mest som en bortskämd playboy. Militärjuntan har deklarerat att kröningen av en ny kung är uppskjuten, och många spekulerar i om militärjuntan ska passa på att helt ta över makten.

Men sådant påverkar naturligtvis inte turisterna som fortsätter att flyga till Thailand några gånger om året. Att den ökning av vårt flygande som världen upplever inte går att kombinera med kraven på minskade utsläpp har ingen betydelse för alla turister som tycker solen, sandstranden och den billiga drinken är viktigare. Ett par turer till Thailand om året har väl alla rätt till!

» Framtida pension som spekulationsobjekt

Premipensionsmyndigheten
När politikerna skapade vårt PPM-system var tanken bland många främst att göra svenska folket till aktiespekulanter och på så sätt skapa många nya jobb som slipsnisse på olika fondbolag. Systemet har också blivit en bra affär för många välbetalda slipsnissar som har som uppgift att spekulera med våra kommande pensioner. Vi har alla fått tusentals fonder att välja mellan, och tanken har väl varit att vi alla ska ägna en liten stund varje vecka åt att fundera över vilka investeringar som kan bli bäst för vår kommande pension. I varje fall har det blivit bra för andra aktiespekulanter som kunnat se sina investeringar växa i värde. De flesta har dock inte brytt sig utan har, till arkitekternas bakom systemet besvikelse, inte gjort något val alls utan fått pengarna placerade i den "Icke-vals fond" som skapades. Denna har också blivit den överlägset största fonden. Dessutom har det visat sig att de som satsade sina PPM-pengar i just denna fond gjort en bättre affär än de flesta andra som gjort aktiva val. En del har dessutom, visar det sig, gjort riktigt usla val. Just nu kan cirka 20.000 PPM-sparare känna sig lurade på pengar sedan fondbolaget Falcon Funds främst visat sig vara en bluff och bedragare. Gissningsvis drygt 1,5 miljarder av de 2,4 miljarder som fanns i deras PPM-fonder är helt enkelt försvunna. Någonstans i Medelhavet. Fondbolaget var nämligen registrerade på ön Malta. En ö som väl främst gjort sig känd för att locka till sig företag som vill smita undan från lagar och regler i andra länder. Det är inte en tillfällighet att en mycket stor del av alla de aggressiva spelbolag som med sin reklam fyller svensk media, samtidigt som man skapar tragedier hos en växande skara spelmissbrukare, är registrerade på Malta. Det finns anledningar till att spelmarknaden behöver vara reglerad och inte släppa in vilka ansvarslösa affärsmän som helst. Det finns alltså en anledning till att man då registrerat sig på Malta. Spelbolag eller Fondbolag. För att smita undan regleringar och myndigheter helt enkelt. Vad jag inte begriper är hur bolag som är registrerade på dylika brevlådeöar överhuvudtaget ska släppas in i det svenska PPM-systemet? Men, som sagt, syftet har varit att skapa en spekulationsekonomi. Detta har man helt klart lyckats med ganska bra. Det är dock synd om de dryga 20.000 svenskar som förlorat sina pengar.

» Bedragare del 304

Egentligen är alla dessa mejl som utlovar en iPhone 7 en ganska uttjatad historia nu. Jag tror till och med att jag presenterat ett av mejlen redan tidigare. Dom är alla ungefär lika. Det finns en iPhone som väntar på att skickas till mig helt gratis, man behöver bara lite kompletterande uppgifter. Finns det verkligen några kvar som går på den här bluffen? Uppenbarligen är det så eftersom det fortsätter att välla in mejl. Däremot utlovas man inte längre några Samsung-mobiler, det har väl blivit för hett? Det som fick mig att reagera på just den här versionen är det faktum att jag måste kontakta dom "SNARAST". Dessutom fattar jag inte riktigt var Marina kommer från. Jag hade ett tag en arbetskollega som hette Marina, men.... Hur som helst skriver orderavdelningen på ds.forbruker-mail.com så här:

Mobilberoende
Kontakta oss SNARAST angående din iPhone 7

Marina, granska din order CHX-74647-PL här

Klicka här för att granska din order:

Hej sven@swl.nu

Ditt ordernummer är: CHX-74647-PL

Vi behöver bekräftelse på att en Apple iPhone 7 kan levereras till dig. Det är först till kvarn som gäller, om du tvekar kommer du att förlora din chans.

Vänligen använd ditt ordernummer (CHX-74647-PL).

Klicka här för att granska din order

Vänliga hälsningar,
Orderavdelningen
Anja Ljunborg

Skulle jag var dum nog att klicka på någon av länkarna så skulle jag hamnat hos ds.net-tilbud.com som uppger sig vara ett företag som sysslar med e-mejl reklam. Men man påstår att: - "Net-tilbud has a zero tolerance policy regarding the sending of unsolicited email ("spam")." Ett deklarerande som onekligen är ganska komiskt med tanke på den skit som kommer från dom. Jag konstaterar att det hela inte är seriöst utan förslår att ni precis som jag slänger skiten i papperskorgen.


Rör inte min kompis

torsdag 2016-10-13
En seriös debatt
tyckeri nummer 7091

» Sverigedumokratisk politik

Kanske är det dags att berätta lite om Sverigedumokratisk politik - i verkligheten. I går hölls det omröstning i Riksdagen om godkännande av det globala klimatavtalet som förhandlades fram i Paris förra året. Avtalet syftar till att begränsa utsläppen av växthusgaser och motverka klimatförändringarna som börjar bli allt mer uppenbara för nästan alla. Omröstningen i Riksdagen slutade med att 261 ledamöter röstade för avtalet (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna). 39 ledamöter röstade emot (Sverigedumokraterna). Alla (jag säger ALLA) partierna i Riksdagen var alltså för detta avtal. Men Sverigedumokraterna röstade emot! Kanske har dom bjudits på middag av Oljeindustrin?

Tidigare har Sverigedumokraterna framfört att dom skulle stödja ett lagförslag som innebar att vid offentliga upphandlingar skulle det i förutsättningarna skrivas in att löner och avtal skulle vara i enlighet med kollektivavtal på den svenska marknaden. De borgerliga partierna till höger har naturligtvis varit motståndare eftersom dom hellre vill att företag ska kunna konkurrera genom att betala personalen lägre löner. Sverigedumokraterna hade däremot från början deklarerat att dom skulle stödja lagförslaget. Men, så bjöds deras representanter på middag av Näringslivets organisationer, så när omröstningen kom röstade Sverigedumokraterna Nej.

Vad vi kan se en allt tydligare trend av är att Sverigedumokraterna sitter i storfinansens knä. Att kalla sig för "Arbetarparti" är inte längre aktuellt.

Men jag vill passa på att ge en eloge. Ett verkligt beröm. Sverigedumokraternas ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt har ju blivit rejält omskriven i dagarna. Först för att han 2011 på en videofilm ses berätta en vidrig historia om hur en grupp nazister som han jobbade ihop med ett antal år tidigare kunde roa sig med att stå och sparka på kroppar av döda får och skrika "Die Juden". Något som Oscar Sjöstedt tyckte var mycket komiskt, så komiskt att det måste vidareberättas. Allt ackompanjerat av ett våldsamt skrattande. Sedan dök det upp uppgifter om hur han 2005 gått på en intern, mycket extrem, nazistisk konsert tillsammans med några vänner. Hur jag ska kunna ge honom en eloge för detta? Jo, jag har hört honom kommentera och försöka "prata bort" detta. Och jag har imponerats av hans minne att komma ihåg detaljer från händelser som inträffade för mer än 10 år sedan och som, enligt Oscar Sjöstedt, förklarar varför det hela inte alls var så farligt som det låter. Det är fantastiskt att komma ihåg så små detaljer från händelser som han menar inte var så anmärkningsvärda eller uppseendeväckande. Jag kommer minsann inte ihåg vilka jag gick och ut åt mat med eller gjorde något annat tillsammans med för 10 år sedan. Jag kommer knappt ihåg att jag varit på ställen för 10 år sedan. Oscar Sjöstedt har en fantastisk hjärna med fantomminne!

» Bedragare del 303

Visst är det så att vi alla blir jättenyfikna när vi får ett mejl från Google Drive där det står att vi fått ett viktigt dokument. Vid sådana tillfällen kliar det verkligen i fingrarna att klicka på länken och öppna dokumentet. Ett mycket enkelt mejl:

Google Drive
Dear sven@swl.nu

En vän har delat ett viktigt dokument med dig.

View Document

©2016 Google Drive

Men sedan är det där med att jag faktiskt inte använder Google Drive. Varför skulle någon då skicka ett viktigt dokument till mig den vägen? Och avsändaradressen gör ju att man blir lite misstänksam. noreply@gdriveimprotantdocument.com! Observera "improtant", inte "important". Jag tror faktiskt att jag slänger skiten i papperskorgen. Kanske ska vi lägga till att mitt epostprogram lade mejlet i mappen för "Junk E-mail" automatiskt.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-10-12
En härlig semesterdag
tyckeri nummer 7090

» Mer skryt

I går skröt jag ju lite över att vi faktiskt har det riktigt bra här i Sverige. På område efter område så visar det sig att läget i Sverige i själva verket är bland det bästa i hela världen. Detta innebär inte att det är perfekt. Det finns mycket som skulle behöva förändras, förbättras eller helt enkelt moderniseras till ett modern samhälle. Men var försiktiga när ni lyssnar på de värsta gnällspikarna. Faktum är alltså att vi, jämfört med de flesta människor runt om på vårt klot, egentligen har det oförskämt bra.

Jag såg ett nytt exempel i en publikation i dag. Enligt World Economic Forum ligger Sverige på sjätte plats i världen när man mäter näringslivets konkurrenskraft. Framför oss har vi Schweiz, Singapore, USA, Nederländerna och Tyskland. Bakom oss har vi t.ex. våra nordiska grannar där vi hittar Finland på 10:e, Norge på 11:e och Danmark på 12:e plats. Det ska kanske påpekas att för ett år sedan låg vi på 10:e plats. Det går alltså allt bättre för Sverige. Om vi ska vara riktigt elaka mot kvartetten Anna, Annie, Ebba och Jan så ska vi kanske tillägga att när deras partier fick makten i Sverige så låg Sverige på 4:e plats i världen. På de åtta åren lyckades man rasa ner till 10:e plats, men nu klättrar vi alltså igen.

Det finns mycket i vårt samhälle som skulle behöva göras något åt. Bland annat det faktum att klyftorna i vårt samhälle bara fortsätter att växa. De som har det på tok för bra får det ännu bättre medan de som har det risigt i många fall får det ännu sämre. En liten revolution skulle inte skada!

» Hur behandla Sverigedumokraterna?

I Aftonbladet i dag skriver Åsa Linderborg en intressant artikel. - "Sluta ducka för SD" sätter Åsa som rubrik. Det handlar alltså om hur vi ska bemöta Sverigedumokraterna. Att hålla tyst och negligera dom fungerar inte. Får dom stå oemotsagda och sprida sin dynga hur som helst så får dom bara ännu fler sympatisörer. Dessutom tycker många synd om dom. Att berätta om alla Sverigedumokratiska klantarslen som trampar i klaveren med upprepade rasistiska och nazistiska kopplingar verkar inte heller fungera. Det är ju så synd om dom, som bara förföljs genom att sprida lögner om dom. Så hur ska man då göra? Hur ska man få de som tror att invandrare är så lata och inte vill jobba samtidigt som dom stjäl våra jobb att se verkligheten från ett annat perspektiv? Hur ska vi få de som tror att invandrare står för all kriminalitet i vårt samhälle, för det fanns ju ingen kriminalitet i vårt land innan dom kom, att inse att invandrare är precis som alla andra. En del är kriminella medan de flesta är helt vanliga strävsamma människor. Precis som vi infödda svenskar alltså. Vem som nu är infödd svensk? Själv härstammar jag ju bland annat från invandrade valloner och bland en massa annat blod finns det lite ryskt också om jag förstått det hela. Min älskade hustru har uppenbarligen bland annat danskt och tyskt blod i ådrorna. Vi är alla en skön blandning av både det ena och det andra - och det har i allmänhet blivit ganska bra blandningar av det. Hur gör vi?

Vad är SverigedumokraternaRör inte min kompis

tisdag 2016-10-11
Med statistik kan mycket bevisas
tyckeri nummer 7089

» Vi stackars svenskar

När man följer debatten och lyssnar på alla populistiska gnällspikarna i vårt fosterland kan man få intrycket att det är ett rent helvete att leva i Sverige. Därför blir man lite förvånad när man läser lite olika undersökningar. Ska man tro en del statistik så verkar det faktiskt vara riktigt trevligt att bo i Sverige.

Hissa flaggan
Expressen berättar att statistiken visar att Sverige är det land i världen som gör störst insats för mänskligheten. Detta enligt Good Country Index. - "Sverige är något av en elit när det kommer till att tänka på resten av världen" säger Simon Anholt som är grundaren av Good Country Index. Det finns anledning för oss svenskar att känna stolthet.

Enligt Rädda Barnen är Sverige det bästa landet i världen för flickor att leva i. Efter oss kommer Finland, Norge, Nederländerna och Belgien. Det finns säkert en hel del områden där det skulle kunna göras mycket bättre, men jämfört med andra länder så har vi all anledning att hissa vår blågula flagga och känna stolthet.

Från Arbetsförmedlingen kommer statistik som visar att ungdomsarbetslösheten fortsätter att sjunka. Den är nu den lägsta på åtta år. På ett år har ungdomsarbetslösheten minskat från 13,4% till 11,7%. Även totalt minskar arbetslösheten. Allt fler får jobb. Visst låter det så när man hör den politiska debatten?

Enligt integrationsindexet MIPEX är Sverige det land i världen som ger bäst förutsättningar för integration, insatserna når fler än i andra länder och insatserna är oftast effektivare än i andra länder. - "Sveriges integrationspolitik är mer lyhörd för förändringar, den är mer ambitiös, den är evidensbaserad och dessutom når den ut till fler migranter jämfört med andra länder" säger Thomas Huddleston som är huvudforskare för MIPEX på Migration Policy Group i Bryssel. Visst är det just så det framställs i den politiska debatten?

Att det i många fall går bra innebär INTE att det inte finns många områden där det skulle kunna göras ännu bättre. Fortsätt att arbeta för förändringar och förbättringar. Men när populister och politiker med dolda agendor försöker lura i dig att Sverige befinner sig på katastrofens brant, så tro dom inte.

» Vi lever i olika världar

Girigheten
Som jag skriver på annat håll i dag, så har vi det ganska bra i Sverige. Men det finns en del som har det extra bra. Företaget Fingerprints förre VD Johan Carlström lämnar nu företagets ledning. Detta efter att han utreds av Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten. Något som fått honom att helt tappa fattningen och på Twitter beskylla namngivna tjänstemän för både det ena och det andra. Men han går inte tomhänt. Tre årslöner på 10,9 miljoner tar han med sig. Inte illa pinkat för vredesutbrott på Twitter. Det fick mig att fundera på något liknande. Undrar om jag kan få gå från Migrationsverket med tre årslöner som kompensation om jag kläcker ur mig lite dynga på Twitter? Nu ger detta ju inte ens en miljon på kontot för mig, men jag tror att jag får ta ett snack med chefen trots allt.

I Dagens Industri läser jag om vilka företag på Stockholmsbörsen som betalar sina VD:ar bäst - i förhållande till företagets omsättning. Där leder Lundin Petrolium överlägset. VD:n Alex Schneiter fick 189 miljoner 2015. Detta motsvarar nästan 4% av hela företagets omsättning. Alex behöver nog inte leta extrapris på Lidl direkt. Det gäller verkligen att han är kompetent! Annars såg jag att Ericsson, som ju uppenbarligen befinner sig i rejäl kris, trots allt förra året delade ut 100.000 kronor i utdelning till aktieägarna - per anställd i företaget. Varje anställd i Ericsson genererade alltså så mycket överskott till företaget att det kunde ge ytterligare 100.000 kronor i aktieutdelning. Vad man betalade den nyligen sparkade VD:n förra året, dvs höjd lön från 10 till 12 miljoner plus en bonus på 16 miljoner är ju egentligen småpotatis. Han genererade ju också ytterligare 100.000 kronor att använda till utdelning till aktieägarna.


Rör inte min kompis

måndag 2016-10-10
En ren kamp
tyckeri nummer 7088

» Upp till kamp

Jag har ju på senare tid varit elak mot Sverigedumokraterna. Det är liksom inte så svårt att hitta underlag för liknande ämnen. Men, jag tänkte att i dag ska jag inte alls vara elak mot dom stackars SD-arna. Dom mobbas ju så fruktansvärt. Men jag tänkte skriva lite om det politiska arbetet i Sverige.

Det är en ständig kamp från våra partier och politiker att hitta ämnen att kämpa för. En del har lätt och andra har det svårare. Hur vi ska katalogisera Centerpartiets Ungdomsförbunds kamp för cigarettindustrins rättigheter vet jag dock inte. Hur som helst går CUF:s Magnus Ek, Andreas Eriksson och Frans Sporsén i ett debattinlägg i Metro upp till kamp mot förslaget om neutrala cigarettpaket. - "Fimpa förslaget om neutrala ciggpaket, det hotar tryckfriheten" har man satt som rubrik på sitt långa debattinlägg. Att förbjuda tobaksindustrin rätten att själva utforma sina ciggpaket så att dom blir så lockande som möjligt är uppenbarligen ett stort hot mot tryckfriheten. Ett antal andra länder har redan infört detta grova brott mot tryckfriheten. Kunde verkligen inte CUF hitta något viktigare att gå upp till kamp mot? Tobaksindustrin är också kritiska till planerna. Enligt tobaksindustrin finns det risk för att försäljningen av cigaretter skulle minska om dom inte får utforma paketen som dom vill. En risk som onekligen är allvarlig. Eller... Det är ganska talande att CUF i sin extrema marknadsliberala ideologi alltså numera går tobaksindustrins ärenden.

Då har jag faktiskt större förståelse för Centerpartisten Rickard Nordins kamp för snabbare visum för e-sportens stjärnor när dom vill åka till Sverige för att tävla. Nu finns det onekligen cirka ett tusen sju hundra femtio åtta viktigare saker att motionera om till Riksdagen. Men, bättre än inget, och som sagt, jag har mer förståelse för detta än CUF:s kamp för tobaksindustrin.

» Politisk debatt här och där

I går på kvällen var det partiledardebatt i svensk TV. En debatt som nog brukar beskrivas som ganska tråkig och intetsägande. Jag ska erkänna att jag själv inte såg den. Av vad jag läst så verkar det mest upphetsande ha varit att Stefan Löfven kallat Sverigedumokraterna för rasistiskt och nazistiskt. Ett så grovt övertramp att Jimmie Åkesson tydligen bestämt sig för att KU-anmäla Stefan Löfven för den grova beskyllningen. Om jag förstått det hela sade Stefan Löfven tydligen (om än något otydligt) att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Vad som är så upphetsande med det vet jag inte. Det är ju så det är! När Jimmie Åkesson gick med i SD var partiet öppet nazistiskt och det var helt OK med Hitler-hälsningar och hakkors vid partiets arrangemang.

Kanske ska vi vara glada för att våra politiska debatter är lite tråkiga. Jag såg inte heller den amerikanska presidentvalsdebatten under natten. Men av rapporteringen att döma gick det klart hetare till där. Den amerikanska debatten är så smutsig att jag är glad och lycklig över att vår debatt faktiskt i allmänhet är ganska tråkig. Den amerikanska debattnivån är skrämmande. Är detta verkligen det som kallas världens ledande demokrati? Som sagt, tacka vet jag den tråkiga svenska debattnivån.


Rör inte min kompis

söndag 2016-10-09
83 dagar kvar på året
tyckeri nummer 7087

» Dagens Sverigedumokrat

Ska man skriva om sverigedumokrater som trampar i klaveret, eller ska man hålla tyst om dom? Det är en svår fråga. För Sverigedumokraterna verkar gälla att "all publicitet är god publicitet". Det vill säga, det kvittar vad man skriver, vilka klavertramp deras medlemmar gör, vilka vidrigheter dom kläcker ur sig, det bara styrker sympatisörernas åsikt att det är så synd om dom. Alla är emot dom! Men man kan ju inte heller hålla tyst. Den svenska politiska historien har troligtvis i modern tid inte upplevt ett politiskt parti som lockar till sig så många klantarslen som trampar i så många klaver. Så trots allt kan man inte undvika att få sig ett gott skratt, ett skratt som dock snart fastnar i halsen när man mår illa över den människosyn som präglar dessa representanter för vad som är Sveriges tredje största politiska parti.

Hur som helst låt oss börja med skånskan Carina Herrstedt från Landskrona, som dessutom är ordförande i SD:s kvinnoförbund. För ett antal år sedan skickade hon ett mejl som innehåll ett gammalt skämt som hon tyckte var jätteroligt. Så roligt att hon bara måste vidarebefordra det. Mejlet handlade om att fotbollslaget Landskrona Bois måste förstärka laget och det skulle vara med negrer, judar, kineser, indianer, nunnor och zigenare. Fortfarande i dag tycker hon att skämtet var riktigt roligt även om hon kanske tycker att avslutningen: - "Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt" kanske inte var så lyckat. Min gissning är att Carina Herrstedt helt enkelt behövde piggas upp lite just då, eftersom det var samma år som hon i Tingsrätten dömdes att betala skadestånd för förtal av en politisk motståndare. Fast den Sverigedumokratiska svansen begriper naturligtvis ingenting. På någon av de bloggar som gått ut till Carina Herrstedts försvar läggs hela skulden på Aftonbladet, som var den tidning som först skrev om Carinas klavertramp. Den tidningen består ju bara av "humorbefriade muslimkramare", så vad dom skriver behöver man inte bry sig om.

En annan Sverigedumokrat som visat var man i verkligheten står är kommunikationschefen Joakim Wallenstein som på Facebook bara MÅSTE gilla en sida med bilder på nazistungdomar i Hitler Bund Deutscher Mädel och en text om hur vita människor utsätts för folkmord. Fast det var ju ett misstag... Av det hela kan vi lära oss att vara lite försiktiga med vad vi klickar Gilla på. Fast man kan ju fundera över varför det är just Sverigedumokrater och medlemmar i den sverigedumokratiska svansen som så ofta klickar Gilla på nasse- och rasistsajter? Fast med tanke på vad som står i stycket ovanför så behöver vi inte bry oss eftersom Expressen som avslöjade det hela ägs av Bonnier som ju är en del av judemaffian, som väl en del Sverigedumokrater skulle uttrycka det. Tills dom får en fråga från media om det.

Slutligen kan jag inte undanhålla er dagens skratt. Jag ser att Sverigedumokraten Jeff Ahl skrivit en motion i riksdagen om att det inte ska finnas några undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar. Vilket ju faktiskt är i enlighet med den fackliga synen på frågan. Det komiska i det hela är hans resonemang för att komma fram till det hela. Om jag förstår det hela rätt så vill han i korthet ha denna regel för att skydda arbetsamma svenskar från lata invandrare samtidigt som det ska förhindra invandrare som är villiga att jobba för vilka låga löner som helst från att stjäla jobben från de arbetsamma svenskarna. Ja, ungefär så resonerar han. Om jag ska vara uppriktig, så får jag inte ihop det. Men det är kanske inte meningen heller. Uppenbart är i varje fall att Jeff Ahl, i motsats till många andra Sverigedumokrater, ännu inte bjudits på middag av Näringslivets lobbyorganisationer. Det brukar nämligen resultera i att dom byter åsikt i varje fall och blir lite mer positiva till näringslivets synpunkter. Hade han hunnit bli bjuden på middag än så hade han motionerat om att helt avskaffa turordningsreglerna istället. Troligtvis med samma motivering...

» Bedragare del 302

Ibland är mejlen mer än vanligt misslyckade. Att erbjuda mig lån är väl egentligen inte helt feltänkt, men jag hade ju verkligen inte lånat pengar av någon som kontaktar mig via e-post utan att jag bett om det. Att locka med ett presentkort eller en ny telefon är väl inte heller helt fel eftersom jag gillar olika erbjudanden. Även om jag alltså inte nappar på erbjudanden som kommer via e-post från anonyma adresser. Men, att erbjuda mig bröstförstoring?!? När man kommit upp i min ålder så har det kanske börjat hänga lite även på oss gubbar. Men "förstoring"? Glöm det! Jag har inte heller någon tanke på att bjuda min älskade hustru på någon sådan här service. Det som finns är helt perfekt för mig! Hur som helst så kom det här i dag:

Bröstförstoring
Show New Breast Augmentation Solutions

Look at These Options for Breast Augmentation

Click Here

If you do not want to receive these email Unsubscribe Here OR
write to Fenix Network P.O.Box 217 Apia, Tuamasaga Samoa

This mail is not intended for CANADA Residency

Fast det skulle kanske inte vara så dumt med en resa till Samoa trots allt? Eller det är inte där som dom blåser upp tuttarna i erbjudandet? För övrigt begriper jag inte riktigt varför just de stackars kanadickerna inte ska kunna få sina tuttar större. Är tuttar i Kanada annorlunda uppbyggda? I sedvanlig ordning så är hur som helst mitt råd att slänga skiten. Det ska påpekas att det mesta i mejlet är utformat som ett antal jpg-bilder istället för ren text. Därav bilden. Sedan har jag skrivit av delar av texten från bilderna.


Rör inte min kompis

lördag 2016-10-08
Om demokrati och annat
tyckeri nummer 7086

» Moderat partidemokrati

I en mycket plötslig debattartikel i Dagens Industri i onsdags berättade de båda moderaterna Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz att Moderaterna inte längre stödjer byggandet av Höghastighetsbanor i Sverige. Detta var uppenbarligen ett mycket plötsligt beslut som fattats av en mycket begränsad skara i moderaternas innersta ledning. Många moderata kommunpolitiker från de kommuner som var berörda av bygget satte nog morgonkaffet i vrångstrupen när dom läste debattartikeln i Dagens Industri där Ulf och Jessica offentliggjorde vad dom bestämt skulle vara Moderaternas nya politik. Uppenbarligen är det så att den ändrade synen på byggandet av Höghastighetsbanor Stockholm - Göteborg / Malmö inte hade diskuterats i partistyrelsen eller riksdagsgruppen eller liknande beslutande organ. Beslutat hade fattats av en liten grupp i partitoppen. Många lokala moderatpolitiker blev som sagt tagna på sängen och är tydligen djupt besvikna. Det här beslutet kommer nog att diskuteras en hel del på interna partimöten inom Moderaterna.

Järnvägen behövs
Motivet bakom Moderaternas helomvändning är att man oroas över att pengarna inte ska räcka till och att det ska gå ut över underhåll och upprustning av det befintliga järnvägsnätet. Detta är farhågor som även jag har haft. Men, jag har allt mer börjat luta åt den motsatta synen. För att alla tåg som behöver köras ska få plats så MÅSTE vi göra stora investeringar i en utökning av kapaciteten av järnvägsnätet. Dvs antingen en ny höghastighetsbana som också ger en god järnvägssatsning till nya städer, eller också en rejäl utbyggnad av kapaciteten i det befintliga nätet. Skillnaden i kostnad är stor, men inte så jättestor. Däremot skulle att lägga till mer pengar ge en mycket större utdelning. Det parti som nu plötsligt säger Nej till Höghastighetstågen är samma parti som slagits med näbbar och klor för att i Stockholm bygga 2 mil motorväg för mer än 30 miljarder kronor. Höghastighetsbanan kostar visserligen kanske 10 gånger så mycket, men ger alltså järnväg från Stockholm - Malmö och Stockholm - Göteborg. Jämförelsen är spännande. En annan jämförelse är Hallandsåstunneln, som kostade 12 miljarder.

» Kanske ligger det något i Jan Björklunds tankar

Folkpa... f'låt Liberalernas ledare Jan Björklund tycker uppenbarligen att det varit tyst om honom länge. Ett felaktigt avgångsrykte, som tydligen byggde på tekniska problem i Riksdagshuset datorer (!?!), gav honom lite publicitet. Men, uppenbarligen tyckte han inte att detta räckte. Alltså gick Jan Björklund i dagarna ut med förslaget att partierna måste förbereda sig för att det kanske skulle bli tvunget med en stor koalition mellan de fyra Högerallianspartierna och Socialdemokraterna eller Socialdemokraterna + Moderaterna efter nästa val. En tanke som uppenbarligen fick hans borgerliga partiledarkollegor i M, C och Kd att gnugga sig en extra gång i ögonen för att vara säkra på att dom var vakna och inte drömde. Egentligen har väl alla dom andra partierna helt avfärdat tankarna med undantag för Socialdemokraterna som i varje fall inte helt avfärdade tankarna utan menar att det kanske är en tänkbar lösning beroende på utfallet av valet.

Visst är det för tidigt i dag att resonera om hur en regering ska se ut efter nästa val. Men, väljarna har faktiskt också rätt att få veta hur partierna resonerar om läget efter valet inte skapar en självklar regeringslösning. För främst borgerliga väljare har det ju faktiskt stor betydelse att veta hur deras partier ställer sig till eventuellt samarbete med Sverigedumokraterna efter valet. Skulle de Rödgröna få majoritet i Riksdagen är utseendet på regeringen ganska självklar. Skulle de fyra borgerliga partierna få majoritet är också utseendet ganska självklart. Men detta är resultat som inte ser så sannolika ut. Hur ska de borgerliga partierna resonera om de Rödgröna blir större än de borgerliga, men utan majoritet (det vill säga som nu)? Hur tänker de borgerliga resonera om dom blir större än de Rödgröna, men inte med egen majoritet? Tänker man göra sig beroende av Sverigedumokraterna? Om de Rödgröna är störst men utan majoritet, kommer man att med hjälp av Sverigedumokraterna fälla en sådan regering? Jag tror att många borgerliga väljare vill veta hur tankarna går inom de fyra partierna. Centern och Folkpartiet har klart deklarerat att SD ska hållas på armlängds avstånd. Men både Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor vacklar när dom pressas. Stora grupper av deras väljare gör sig gärna beroende av SD. Men hur tänker ledningen? Jag tror att väljarna vill veta innan dom lägger sin röst.

Hur som helst så måste vi veta valresultatet innan vi kan avfärda många lösningar. Åker Kristdemokraterna ut? Åker kanske till och med Miljöpartiet ut? Lyckas Feministiskt Initiativ ta sig in? Jag tror att vi ska vänta tills valresultatet är klart innan vi avfärdar många lösningar. Ingen vill ha en blocköverskridande lösning, men kanske är detta den minst dåliga lösningen beroende på valresultatet. Kanske är detta mindre dåligt än att ge inflytande till populistiska rasister och halvnassar i Sverigedumokraterna!

» 4 miljoner människor är förbannade

Øresundsregionen
I dagens Svenska Dagbladet skriver Pernilla Ström om den absurda situationen där en evighetslång passfrihet mellan Skåne och Danmark nu har avskaffats. Under rubriken: "Nu behöver vi hjälp av stockholmarna" försöker hon få stockholmarna att förstå det absurda i att pendlare mellan Malmö - København helt plötsligt fått restiden mer än fördubblad och mycket komplicerad. Hon gör en jämförelse med situationen i Stockholm när Södetäljebron under en period var stängd efter en olycka. Även Skånes nya landshövding har tagit strid mot den absurda situationen. Vad uppenbarligen inte många stockholmare inser är att ungefär en fjärdedel av hela Skandinaviens BNP produceras i København / Skåne regionen eller som det också kallas Øresundsregionen. En region som alltså helt plötsligt kapats på mitten. Tusentals människor i Skåne som pendlat till jobb i Danmark, eller danskar som pendlat till jobb i Skåne har tvingats säga upp sig. Dagligen fastnar svenskar i Danmark eftersom dom vägras gå på färjorna i Helsingør eller åka med tågen över bron København-Malmö eftersom dom glömt sitt pass eller missförstått reglerna. Situationen med återinförda tull- och passkontroller är absurd. Kanske skulle stockholmare börja fundera på hur dom skulle reagerat om man delat Stockholm i två halvor och infört pass- och tullkontroll i mitten. Skåne/Sjælland är en helt integrerad region - eller ska man säga att det var en helt integrerad region som politikerna i Stockholm kapat med ett yxhugg utan att inse effekterna och velat ta kostnaderna för. Här bor närmare 4 miljoner människor. För skåningar är det Kastrups flygplats i København som är flygplatsen. För stockholmare kanske vi ska berätta att Kastrup är klart större än Arlanda, att København är klart större än Stockholm. Pernilla Ström och Anneli Hulthén ska ha all heder för deras insatser. Nu gäller det bara att makten som sitter uppe i Fjollträsk inser allvaret.


Rör inte min kompis

fredag 2016-10-07
Jag blir så trött...
tyckeri nummer 7085

» Dagens Sverigedumokrat

Att välja ut vem som ska få titeln Dagens Sverigedumokrat är ofta inte lätt. Faktum är att det är svårt att välja bland alla klavertramp och alla klantskallar som befolkar det här partiet. Man skulle kunna fylla en hel blogg med bara inslag om nya klantarslen som trampat ner i gödselkurran från det här partiet. Jag undrar om den svenska politiska historien någonsin har upplevt att parti som i sin kader av valda representanter innehållit så många okunniga och vidriga drullar. Detta beror naturligtvis på många orsaker. En är deras riktigt hemska nazistiska och rasistiska rötter. Ett annat skäl är att Sverigedumokraterna är ett populistiska missnöjesparti ända ut i fingerspetsarna. På det här viset har man lockat till sig en hel uppsjö av personer som inte har förmåga att själva inse när man trampar i klaveret. Så låt oss därför ta ett par exempel från de senaste dagarnas medier.

Sverigedumokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker i ett klipp som publiceras av "Inte rasist men" att det är jättekomiskt att på ett slakteri sparka på döda fårkroppar och kalla dessa judar. Det är så komiskt att man måste sprida det vidare, och då tycker även Sverigedumokraternas gruppledaren Mattias Karlsson att det är jättekomiskt. Hade någon berättat något sådant för en normal människa hade hen skämts öronen av sig och gått ifrån platsen. Kanske ska Oscar och Mattias få dela på titeln?

Kanske ska vi istället ge titeln till SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall. Hon har kommit fram till att familjen Bonnier kontrollerar alla Sveriges lokaltidningar, och det kan man ju inte låta en judisk familj göra. Alltså har hon skrivit en riksdagsmotion om att slopa presstödet till Sveriges lokaltidningar. - "Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media" förklarar hon det hela med. Att Bonnier inte kontrollerar så mycket av den svenska lokalpressen har inte någon betydelse. Nästan alla de svenska lokaltidningarna har helt andra ägare. Men fakta har naturligtvis ingen betydelse när en Sverigedumokrat kommit på en ny dumhet. Nu visar det sig att SD-ledningen inte ens håller med utan tycker att det blev helt fel och känner att det är pinsamt. Det ska få "konsekvenser" för Anna Hagwalls position i partiet deklarerar man. Det är många Sverigedumokrater som det borde få konsekvenser för. Men skulle det bli så alltid så blir där ju ingen kvar, förutom Jimmie Åkesson. Och det beror främst på att det väl är han som bestämmer.

Kanske skulle vi ge dagens titel till SD:s partisekreterare Richard Jomshof som tycker att vi lagvägen ska lägga oss i vad människor har för kläder på sig. Heltäckande slöjor bör förbjudas på offentliga platser. Varför just "heltäckande slöjor" och inte helt enkelt "heltäckande kläder" avslöjar ju vad som ligger bakom tankarna. Att förbjuda böneutrop har jag dock en stor förståelse för. Det är ett stort problem överallt i Sverige med detta oljud som stör våra laglydiga medborgare varhelst man går. Överallt detta oväsen från alla dessa tusentals moskéer som snart finns i varenda bondhåla i vårt avlånga land. Eller.... Att förbjuda heltäckande slöjor handlar tydligen om att det är "pråliga kläder som antyder en allians med terroriströrelser som ligger i krig med oss"! Jomenvisst! För övrigt har kanske Richard Jomshof en god tanke i att man ska konfiskera värdesaker och kontanter som flyktingar har med sig. ALLA flyktingar ska naturligtvis leva i fattigdom och vara beroende av bidrag. Det kan ju inte tillåtas att det finns flyktingar som kan försörja sig själva. Tänk om man skulle få se en utlänning klädd i dyra kläder eller körande en fin bil eller något sådant. Det skulle ju göra oss ofantligt avundsjuka, något som vi inte kan acceptera. Nä, beslagta deras värdesaker så att dom kan leva i fattigdom så att vi verkligen ser att dom är flyktingar. Nä, Richard Jomshof är inte riktigt kvalificerad för dagens titel. Han är inte kvalificerad för något!

Sedan har vi ju.... Nä, nu gitter jag inte längre. Jag mår illa bara jag tänker på alla dessa klantarslen som befolkar det här partiet. Det räcker för i dag. Fast jag kan inte undanhålla det faktum att den svenska spelbranschen inte uppskattar SD:s vilja att lagvägen lägga sig i vad dataspelen handlar om. Sverigedumokraterna vill tvinga branschen att ta fram fler spel om nordisk och svensk mytologi. Ska man slå ihjäl varandra i spelen så ska det vara våra hederliga gamla nordiska kämpagudar som står för mördandet. Eller möjligen blodtörstiga vikingar. Inga utländska mördare i spelen alltså! Suck!

» En ny kulinarisk sensation

Ungerns vice utrikesminister Lázló Szabó har varit på besök i vårt Konungarike uppe i den höga Nord. Här har han ivrigt försvarat den ungerska synen på flyktingar, som ju i stort sett går ut på att flyktingar ska inte fly utan stanna hemma. Och skulle dom lyckas ta sig någonstans så ska dom i varje fall inte till Ungern. Det vackra ungerska folket ska minsann inte beblandas med en massa (flera tusen kan det röra sig om) lägre stående varelser. Dessutom verkar det vara det faktum att vi har godare mat som lockar dom hit, inte legitima flyktingskäl. Speciellt de fantastiska köttbullarna med hallonsås som vi har i Sverige lockar hit flyktingar. - "Kvotsystemet fungerar inte ens. Även om ni i Sverige säger åt människor att åka till Polen eller någon annan stans, så kommer de tillbaka. De fördrar maten här. De vill ha era fantastiska köttbullar med hallonsås!"

Den där hallonsåsen är en svensk delikatess som jag missat. Kanske skulle jag byta ut min dagliga sked av Björnekullas rårörda lingonsylt mot hallonsås en dag. Det låter (nästan) spännande. Lázló Szabó verkar veta lika lite om svensk mat som om medmänsklighet. Fast det senare är klart mer oroväckande! Han borde ha fått prova en verklig svensk delikatess, surströmming, när han besökte Sverige. Då hade vi kanske sluppit honom i fortsättningen...


Rör inte min kompis

torsdag 2016-10-06
Dumma
tyckeri nummer 7084

» Borde varit en onödig motion

Fimp
Jag ser en notis om att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Yasmine Larsson har motionerat om att det ska vara kriminellt att röka i bilen (och andra fordon) om det finns barn i bilen. Detta är tydligen ett förbud som finns i flera andra länder, som Finland, Italien, Australien och i delar av Kanada och USA.

Men, finns det verkligen fortfarande vuxna människor som röker i bilen om det sitter barn i bilen också? Det är väl inte möjligt att det finns så korkade idioter! Redan det faktum att det bevisligen är så att rökning fördummar borde ju göra att människor inte ens börjar röka. Jag har än så länge inte träffat någon som hävdat att den första ciggen smakade gott. Sedan borde det ju ta slut! Men att rökning fördummar kan vi se på alla fimpar som ligger slängda på gator, trottoarer, perronger osv. Det är nästan så att man blir helt perplex av förvåning när man ser en rökare på offentliga platser som INTE bara släpper fimpen på marken efter att ha rökt färdigt. Men att vara så korkad att man röker i bilen med barn i bilen trodde jag faktiskt inte var möjligt. Men, uppenbarligen är det så. Det här är nog en av mest vettiga men onödiga motionerna som lämnats in.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-10-05
Inga sensationer
tyckeri nummer 7083

» Som väntat

Nu har alla oppositionspartierna till höger om regeringen lämnat in sina budgetalternativ. I korthet handlar det om att sänka skatter och öka bidrag samtidigt som budgeten ska gå jämnt upp! Nu handlar det ju i och för sig i allmänhet inte om bidrag i dess mest uppenbara form. Utan man kallar det istället för avdrag och liknande omskrivningar. Men i slutändan handlar det om att de som inte har behoven får lite mer slantar i plånboken genom att dom slipper betala skatter och avgifter med olika motiveringar. Egentligen inga förvåningar alltså. Moderaterna vill sätta åt bidragsfusk. Kristdemokraterna vill återinföra Vårdnadsbidraget. Folkpartiet vill ge mer pengar till militären. Centern vill subventionera arbetsgivarnas avgifter. Sverigedumokraterna vill skära ner på invandringen.

Allt är precis som vanligt.

» Välförtjänt kritik?

Postlåda
Just nu är det inne att hacka på Posten, dvs Postnord som det heter numera. Brev blir försenade och brev försvinner. Detta är naturligtvis alltid Postens fel menar man. Ofta är det naturligtvis också Postnords fel. Men, jag är inte så säker på att vi ska lägga hela skulden på just Postnord och dess ledning. Dels är det faktiskt så att vi har två företag som delar ut post i våra brevlådor. Dels Posten som gör det varje vardag och dels CityMail/Bring som kommer var tredje vardag. Dom tar hand om en ganska stor del av breven från t.ex. myndigheter och företag genom att erbjuda lägre taxa mot att det tar lite längre tid. Om det är ett brev eller faktura som inte kommit i tid behöver det alltså inte ha med Postnord att göra. Jag har dock en känsla av att Postnord får skulden för allt.

Den stora skulden har dock de politiker som i den heliga privatiseringens tidevarv ville göra Posten till ett "kommersiellt företag" som ska utsättas för konkurrens av privata operatörer. Detta tvingar naturligtvis Posten till rationaliseringar för att spara pengar istället för att sätta service och tillförlitlighet i främsta rummet. Postutdelning är en samhällsservice som MÅSTE fungera för att samhället ska fungera. Det innebär också att det företag som har som sitt ansvar att sköta den samhällsservicen också ska ha möjlighet att göra det - och ha samhällsservicen som sitt främst uppdrag. Det ska då inte vara möjligt för kommersiella operatörer att plocka russinen ur kakan (genom att plocka åt sig massbrev som det går att tjäna slantar på) och låta Postverket ta hand om resten som inte är lika attraktivt att sköta. Men, som MÅSTE skötas.

Kritisera gärna Postnord, men glöm inte att kritisera de politiker som skapat det nuvarande förhållandet.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-10-04
Funderingar på kanelbullens dag
tyckeri nummer 7082

» Dagens goda nyhet

Jag läser att Tele2 har beslutat sig för att slopa fårskallen Frank i sin reklam. Detta är verkligen en anledning till att fira. Vi ska nu äntligen slippa denna urlöjliga, korkade och fruktansvärt påfrestande reklam. Hipp Hipp Hurra! Jag har en gång för länge sedan lovat mig själv att jag ska vägra att ha något som helst med Tele2 att göra så länge man förolämpar sina eventuellt blivande kunder med detta trams. Nu är det slut! Puh!

» Lokal kommunpolitik

Jag noterar att det är dags för den (ö)kände moderata Åstorpspolitikern Pontus Pålsson att dyka upp i Domstolen igen. Under en lång period var han utestängd från Kommunkontoret (trots att han alltså var oppositionsledare). Han bedömdes som ett så svårt arbetsmiljöproblem för personalen att det inte gick att släppa in honom. För en tid sedan dömdes han till drygt 20.000 i dagsböter och till att betala skadestånd sedan han efter ett inslag i SVT om konflikten frågade ut flera kommunanställda om det var dom som hade pratat med SVT:s reportrar. Detta alltså efter att ha försökt forska efter vilka källor som SVT haft. Nu har han överklagat domen så det blir ny rättegång. Bland annat anser han att domen inte var rättvis eftersom flera av nämndemännen var socialdemokrater. Pontus är alltså moderat. Stödet för honom inom Moderaterna har inte alltid heller varit så stort. För några år sedan hölls det en förtroendeomröstning i kommunfullmäktigegruppen. Denna slutade 3-2. Två av ledamöterna saknade förtroende och en hade kvar förtroendet. Sedan hade Pontus själv dessutom förtroende för sig själv så omröstningen blev 2-2. Eftersom Pontus var ordförande och omröstningen slutade lika hade han utslagsröst så slutresultatet blev 3-2! Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen...

» Så kan det gå

Ericsson har i dag offentliggjort att man ska skära ner och säga upp omkring 3.000 anställda. I stort sett hela produktionen i Sverige läggs ner. Någon uppgift om hur många i styrelsen som behöver gå lämnades inte. Det var väl för att ha försatt företaget i den här situationen som Ericssons förre VD Hans Vestberg förra året fick son lön höjd från 10 till 12 miljoner och till detta en bonus på 16 miljoner. Det skulle väl ses som ett plåster på såren eftersom han lite senare i år sades upp med omedelbar verkan. Så fungerar det i de fina salongerna några våningar upp. Detta medan de som står på golvet längst ner får betala. Det finns underlag för ett annorlunda skatteuttag på höga inkomster i fantasinivån.

» Mer om bankernas girighet

Jag såg i Dagens Industri lite statistik över högavlönade bankgubbar. Antalet "högavlönade" inom den svenska bankvärlden ökade förra året från 20 till 23. "Högavlönad" enligt den europeiska bankmyndigheten EBA:s definition är den som tjänar mer än 1 miljon Euro, dvs närmare 10 miljoner kronor. Två låg på en lön över 2 miljoner Euro (dvs närmare 20 miljoner). En av dessa är Nordeas VD Christian Clausen! Vi kan notera att lönen i varje fall inte sätts i förhållande till kundernas förtroende. De 23 "högavlönade" tjänade sammanlagt närmare 310 miljoner kronor. Av detta var två tredjedelar fast lön och en tredjedel bonus. Vi kan alltså också notera att bonusarna inte heller sätts i förhållande till kundernas förtroende för banken. Vi kan vidare återigen notera att det finns underlag att höja skatterna för de "högavlönade" istället för att subventionera deras ROT- och RUT-utnyttjande med våra skattepengar.

» Mer om Ungern

Jag noterar att EU-Kommissionen gett sitt stöd till Sveriges och de andra nordiska ländernas klagomål på att Ungern vägrar ta emot flyktingar enligt Dublinkonventionen - som man skrivit under. Vi kan också notera att Stefan Löfven deklarerat att Ungern måste följa de regler som gäller inom EU. Man kan inte välja och vraka. - "Det spelar ingen roll hur många folkomröstningar som hålls, vi måste hitta en lösning där alla EU-länder tar sin del av ansvaret"." Vi kan också notera att vi inte sett någon rapport om att Moderaterna på något sett i den gemensamma partigruppen i EU-Parlamentet ställt krav på Viktor Orbáns högerparti att dom faktiskt får följa EU:s regler om dom ska vara medlemmar i EU. Vi får hoppas att det arbetet i högergruppen i varje fall sker under bordet. I annat fall är det bara att utesluta Ungern.

» Avskaffa dumheterna

I Riksdagen har sammanlagt 26 ledamöter från fem olika partier lämnat in motioner om att införa demokrati i Sverige och avskaffa vår otidsenliga monarki. Det är ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet som lämnat in dessa motioner. En majoritet i Riksdagen förespråkar formellt att ett demokratiskt styrelseskick i form av republik införs. Men i sedvanlig ordning avslås motionerna. Två Sverigedumokrater motionerade för övrigt om att stärka monarkin! För 2016 fick Knugafamiljen totalt ett anslag på 135,4 miljoner kronor, upp med 7,9 miljoner. Det vill säga upp med drygt 6%. Det är lite mer än vad vi andra fått i lönehöjning eller inflationen. Annars kan vi "glädjas" åt att även TV4 ska producera ett hyllningsprogram om knugafamiljen producerad av Ebba von Sydow. Jag är fullt övertygad om att detta kommer att bli ett objektivt granskande reportage...

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlagRör inte min kompis

måndag 2016-10-03
Girighet och egoism
tyckeri nummer 7081

» Någon som är förvånad?

SKI, Svenskt Kvalitetsindex, har presenterat sin senaste undersökning av svenskens förtroende för bankerna. Är det någon som är förvånad när jag berättar att vårt förtroende har sjunkit ytterligare sedan senast och ligger nu lägre än vad det gjort någon gång under de senaste 20 åren. Svensken har helt enkelt uselt förtroende för våra banker, och i botten ligger de stora bankerna. I den absoluta botten hittar vi Nordea, som också är den bank som sjunkit allra mest sedan förra undersökningen - då man också låg i botten. Som sagt, är det någon som är förvånad? Det mest illavarslande tycker jag är att bankerna inte ens verkar oroade. Man fortsätter med sitt giriga beteende och fortsätter att totalt strunta i sina småkunder. Att tala om en käftsmäll är ingen överdrift. Men bankerna struntar fullständigt i vad vi kunder tycker. Det viktiga är att dom kan fortsätta att skära guld med täljknivar och betala ut bonusar och fantasilöner till slipsnissarna i toppen.

Jag roade mig med att gå till Svenska Bankföreningens hemsida. Här finns inte ett knyst om varför vi inte litar alls på bankerna. Inga bortförklaringar, inga ursäkter, inga redovisningar. Jag undrar om det hade varit lika tyst om en undersökning istället hade visat att svensken älskar sin bank? Däremot hittar jag på hemsidans startsida en hänvisning till en 30 sidor lång propagandaskrift om hur nära himmelriket vi har kommit med kortbetalningarna. Fast jag hittade inte en rad om att antalet kortbedrägerier ökar enormt! Kurvan pekat rakt upp i himmel(riket...). Fast jag hittade en länk till Myntkartan. Det är en service från Riksbanken där man ska kunna hitta var man närmast där man bor ska kunna växla in alla gamla mynt man har. Så jag gjorde en sökning från Åstorp för att se vart jag skulle kunna gå. Som Nordea-kund fanns det inte ett enda kontor i hela Nordvästskåne att välja. De bankkontor från andra banker som fanns tar bara emot sina egna kunder. En utökning av kartan visar att Nordea i hela Skåne ger denna service på ett kontor i Malmö. Punkt. Slut! Nordea är alltså Sveriges största bank. Att vi har uselt förtroende för banken tycker jag inte är svårt att förstå. Inte heller på Nordeas hemsida står det förresten ett knyst om undersökningen.

Björn Wahlroos
Kanske finns det här också anledning att påminna om Nordeas ordförande Björn Wahlroos syn på bankens kunder:

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det är alltså vi vanliga kunder som är de där 80% idioterna. Dom 20% som pengarna ska flyttas till är väl dom som Nordea hjälpte med att skaffa brevlådor i skattesmitarparadis via Panama så att dom slipper betala skatter. Av en ren tillfällighet råkade jag trilla över den här lilla artikeln om Björn Wahlroos¨. Han berättar här att: "Kapitalism leder inte till exploatering". "Högre skatter botar inte underskott". "Jämlikhet är inte bra för tillväxten". "Inflation leder inte till högre priser". Jo, så intelligent är banken Nordeas styrelseordförande. Och han är alltså dessutom av den åsikten att 80% av kunderna är idioter. Det är en skam att det som är Sveriges största bank tillåts ha en ordförande med den synen på bankens kunder.

Någon som är förvånad över att vårt förtroende för bankerna stadigt sjunker, och att vi misstror allra mest just Nordea?

» Orbáns fiasko

I går skrev jag om Ungerns folkomröstning om EU och flyktingmottagandet. En folkomröstning som visade sig bli ett totalfiasko för Ungerns reaktionära premiärminister Viktor Orbán. Visserligen röstade mer än 90% av de som röstade för hans linje i folkomröstningen. Men, bara drygt 40% av de som var röstberättigade brydde sig om att rösta. Eftersom Ungerns författning säger att minst 50% måste rösta i en folkomröstning för att den ska vara giltig så var ju valresultatet ett totalt fiasko. Ungerns valkommission har också ogiltigförklarat folkomröstningen. Men uppenbarligen tänker Viktor Orbán strunta i detta. Jag tror att det är dags för Moderaterna att i EU-parlamentet tala om för sina partikamrater i Ungern att har man gått med i en organisation så får man följa de regler som gäller. Om inte, så får man ta konsekvenserna av detta och lämna. Släng ut Ungern ur EU om reglerna inte passar!


Rör inte min kompis

söndag 2016-10-02
Hur ska det gå?
tyckeri nummer 7080

» Med fingret på avtryckaren

Vi svenskar har nog lite svårt att förstå hur en pajas som Donald Trump kan få ett så stort stöd i presidentvalskampanjen som han trots allt får i USA. Att hitta en svensk som stödjer Donald Trump är mycket svårt. Jag undrar om det överhuvudtaget finns någon som offentligt framfört sitt stöd för honom? Jag hittar till exempel en intervju i Dagens Industri med Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson från början av sommaren där till och med han deklarerar: - "Trump är inte seriös"! Vilket ju onekligen är ett intressant yttrande från honom. På frågan vem han skulle röstat på i valet svarar han: - "Jag skulle inte rösta alls. Jag skulle förmodligen ställa upp själv. Men jag kan inte säga att jag stödjer Trump." Det rör sig alltså om en "politiker" som till och med är mindre seriös än Jimmie Åkesson, men som får stöd av nästan hälften av det amerikanska folket. Man blir mörkrädd när man konstaterar att detta är världens största stat, det är vinnaren i detta val som har fingret på avtryckaren för kärnvapen som kan utplåna hela vår planet.

Donald Trump
Senaste nytt om Donald Trump handlar om hans skatteaffärer. I motsats till alla andra tidigare presidentkandidater i amerikanska val så har han än så länge vägrat att offentliggöra sina skattedeklarationer. Men nu har tydligen tidningen New York Times lyckats plocka fram en hel del uppgifter. Dessa visar att 1995 deklarerade Donald Trump en förlust på 916 miljoner dollar (det motsvarar nästan 8 miljarder kronor). Dom här förlusterna har gjort att Donald Trump under de kommande 18 åren inte behövde betala någon skatt alls eftersom han fortsatte att dra av de gamla förlusterna. Det här är nog främst farligt för Donald Trumps försök att framstå som en enormt skicklig affärsman som skapat sig en förmögenhet på alla skickliga affärer han gjort. Nu visar det sig att han alltså på kort tid gjort av med nästan en miljard dollar på ett kasinofiasko i Atlantic City, ett hotellfiasko i New York och till detta bland annat ett fiasko med ett flygbolag. Vi väntar fortfarande på en förklaring av de senaste årens deklarationer.

Det är alltså den här mannen som kanske blir president i världens största stat! Jag för min del förlorar delvis tron på demokratin.

» Ut med dom

I helgen håller Ungern en folkomröstning om man ska göra vad man lovat eller strunta i det. Det handlar naturligtvis om flyktingmottagande. Alla EU:s medlemmar har lovat att ta emot en del av de flyktingar som ska fördelas mellan medlemsländerna. Men nu håller alltså Ungern en folkomröstning om ifall man ska ta emot de flyktingar man en gång lovat att ta emot. Det är en folkomröstning där det styrande högerpartiet Fidesz under premiärminister Viktor Orbán satsat stora summor på att "hjärntvätta" den ungerska befolkningen till ett främlingshat som faktiskt är direkt sjukt. Jag undrar hur de ungrare som t.ex. flydde Ungern 1956 när Sovjetunionen med våld slog ner försöken att ta sig ur den sovjetiska tvångsselen och då togs emot i många europeiska länder i dag känner sig. Många kom bland annat till Sverige. Jag minns att vi till exempel hade en medlem i radioklubben här i Åstorp en gång i tiden som hette Arpad.

Hur som helst, något förenklat. Vill man inte följa de regler som gäller så ska man inte heller vara medlem. Ut med dom om dom inte vill följa reglerna.

» Bedragare del 302

Helgens innehåll i SPAM-lådan, fredag-söndag, räknade jag till 24 mejl. När jag skriver det här är det några timmar kvar på söndagen så det kan ju komma lite fler. Jag kan ju ha missat några också, så antagligen är det lite fler. Jag har i varje fall delat upp dessa i fyra sorter.
1/ Presentkort. På fredagen kom det fem och på söndagen tre. De flesta handlar om IKEA, men någon var H&M och ett var oidentifierbart.
2/ Lån. Tre på fredagen, tre på lördagen men faktiskt bara ett på söndagen. Ett av dessa tänkte jag presentera här nedanför.
3/ Gratis iPhone. Uppenbarligen en uppåtgående trend igen. Inga på fredagen, ett på lördagen och än så länge i dag tre stycken. I allmänhet har dom försökt skicka mig min gratis iPhone men behöver lite kompletterande uppgifter först.
4/ Övrigt. Tre på fredagen och ett på lördagen och ett på söndagen. Det handlar om Billiga flygresor, Herpes-medicin och Gå ner i vikt och liknande. Jag blir så trött på skiten! Hur som helst så skriver en Julia så här:

Vi har förberett din låneansökan idag 27-09-2016.

Behöver du pengar? Fyll i ansökan.

Du är inte obligerad att ta lånet, innan du skrivit på och skickat tillbaka lånehandlingarna.

Låna upp till 500.000 snabbt och enkelt med Sveriges nya lån.

Ex: 65.000 över 5 år med nom 7,99% eff 9,22%, (tot: 80.688 nom.).

Ansök nu och få ett icke bindande erbjudande

Observera att exemplet på vad lånet skulle kosta är skrivet med minimal storlek på texten. Annars kan vi konstatera att översättningarna till svenska i allmänhet numera är lite bättre i skitmejlen. Dataprogrammen som översätter har blivit bättre. Men "obligerad att ta lånet" blev nog inte bra. Inte ens mitt lilla översättningsprogram översätter "obliged" till "obligerad". Men SAOL definierar "obligerad" som "av tacksamhet förpliktigad". Jag vete f-n om jag känner någon tacksamhet till Julia för att hon erbjuder mig ett lån?


Rör inte min kompis

lördag 2016-10-01
En ny månad
tyckeri nummer 7079

» Siffernisse tycker till

En gång i månaden presenterar Sveriges Radios Ekoredaktion en sammanvägning av ett antal av de olika väljarundersökningar som görs. Vägningen för september har nu gjorts och presenterats. Vi kan i denna sammanvägning notera att alla de tre partierna på den Rödgröna planhalvan har små uppgångar sedan förra månaden. Socialdemokraterna får 26,9% (+0,3), Vänsterpartiet får 7,6% (+0,2) och Miljöpartiet får 4,6% (+0,3). På den Borgerliga planhalvan är nog inte mungiporna lika positiva. Moderaterna får 24,5% (-0,9), Centern får 7,6% (-0,2), Folkpartiet står helt stilla på 5,0% medan Kristdemokraterna ligger kvar en bit under strecket på 3,3% (+0,1). Medan de tre Rödgröna partierna går upp 0,8 procentenheter så tappar alltså de fyra Borgerliga partierna 1,0 procentenheter. Avståndet mellan blocken minskar alltså och är nu 40,4% - 39,1%. Skulle månadens förändring fortsätta även nästa månad kommer det Rödgröna blocket då att bli störst. Vilket man skulle bli i Riksdagen med dessa siffror också eftersom Kristdemokraterna skulle åkt ut. Sverigedumokraterna skulle fått en mindre uppgång till 17.4% (+0,4).

Det ska påpekas att i december 2015 hade SD sin högsta notering med 20,0%. Sedan innan sommaren har SD valsat runt kring 17%. Socialdemokraterna har gått upp ett par procent sedan årsskiftet medan främsta konkurrenten Moderaterna ligger på ungefär samma siffror som vid årsskiftet, då man var större än Socialdemokraterna. Vi kan av tabellen notera att senaste gången Kristdemokraterna låg över spärren var i februari 2015. Sedan dess har det gått utför. Vänsterpartiet har sedan riksdagsvalet 2014 sakta men säkert ökat från 5,7% till 7,6%. Detta medan Miljöpartiet haft en stadigt nedåtgående trend från riksdagsvalets 6,9% till dagens 4,6%. Folkpa... f'låt Liberalerna fick i riksdagsvalet 5,4% och har sedan dess haft en toppnotering i dec 2015 på 6,3%, men sedan har det gått utför till dagens 5,0%. Centern har haft en uppåtgående trend sedan valet 2014 då man fick 6,1%. En trend som började redan i början av 2014 då man under en lång period hoppade runt kring 4%-spärren.

Vilka slutsatser kan vi då dra av hur det kan komma att gå vid nästa val? Egentligen inga alls! Ett val med dessa siffror skulle ju göra de Rödgröna större än de Borgerliga, precis som nu. Men, det är nästan 2 år till, så mycket kan hända. Alltså säger en sådan här undersökning inte ett dugg, det är mest strunt alla de kommentarer och spekulationer som både proffs och amatörer (som jag) kommer med. Men det är kul!

» Vems knä sitter SD i?

För någon dag sedan ställde vår socialdemokratiska Civilminister Ardalan Shekarabi upp på en debatt mot sverigedumokraten Jimmie Åkesson i Bromölla. Helt på Jimmie Åkessons villkor. Debatten handlade om sverigedumokraternas helomvändning när det gäller statens upphandlingar. Regeringen har ju lagt fram ett förslag om att man ska kunna ställa som krav att löner och anställningsvillkor uppfyller vad kollektivavtalen ger. Det ska alltså inte vara möjligt för företag att lämna lägre anbud genom att betala underlöner eller avtalsvidriga anställningsvillkor. Ett krav som Sverigedumokraterna tidigare sagt sig ställa upp på.

Men, så har diverse näringslivsorganisationer och näringslivshöjdare bjudit SD-topparna på middag så nu har SD bytt åsikt för att fjäska in sig bland de borgerliga Högerallianspartierna. Det var denna helomvändning som debatten skulle handla om. De allmänna kommentarerna efter debatten verkar vara att Jimmie Åkesson uppenbarligen glömde att läsa på så att debatten i huvudsak vanns av Ardalan Shekarabi. I varje fall tyckte han det själv... Hur som helst så det mest talande är att läsa kommentarer på nätet till debatten. Här kan man se ett utdrag ur en del kommentarer på Facebook. Den Sverigedumokratiska svansens förmåga att argumentera ligger på den vanliga nivån. Det vill säga långt under det som är anständigt. Enligt bland annat Expressen utreder SÄPO en hel del av de rena hot som framförts. Det kan ju inte vara lätt för SD-svansen att se deras stora idol förlora en debatt mot en invandrare. Men, det visar på vilken nivå den Sverigedumokratiska argumentationen ligger. Och, att det inte städas upp visar också hur vilken nivå man vill ligga på inom SD-svansen. Det är vidrigt!

Politisk debatt måste ha rätt att innehålla även elakheter, men det ska finnas en miniminivå på debattnivån. Att kalla Sverigedemokraterna för Sverigedumokraterna anser jag inte vara under denna nivå. Kalla vänsterpartister för kommunister, kalla moderater för moderutter, kalla socialdemokrater för maktgalna osv. Men när man hotar, när man använder könsord och svordomar, då har man passerat gränsen. Det är just det som skiljer de sju anständiga partierna och deras supportrar från Sverigedumokraterna och deras supportrar!

Det fullständiga arkivet över Svens tyckerier sedan 1997

Besök gärna Sven Tycker på Wordpress

Besök görna Sven Tycker på Blogger
Dagens Måne
Läs Dagens ETC
Byt till ETC-el
Fria Tidningen
Expo
Expo
Stöd Arbetarrörelsens Internationella arbete
Autism & Asperger Förbundet
Sveriges DX-Förbund, om du vill veta mer om kortvågsradio
politikbloggar.nu
Blogglista.se
Infoo.se-Svenska webbkatalogen

bloggtopplista
BloggRegistret.se
Politik
Reggad på Commo.se
Hör gärna av dig till:
tycker@swl.nu.
eXTReMe Tracker

Lokala länkar:

Åstorps kommun

Åstorps Hembygdsförening

Nyvångs Gruvmuseum

Kvidinge Sockens Hembygdsförening

Åstorps Fotoklubb

Söderåsens Natur

IS Skanne

Åstorpsortens Ryttarförening

Åstorps Cykelklubb

Björnekulla Brottarklubb

Smaker från Söderåsen

Spettkaksbageriet i Åstorp

Skånehill Gård

Söderåsens Forsgård

Tomarps Kungsgård

Sånnagården

Tingvalla

Galleri Hultman

Hotell & Restaurang Rosenberg

Skåneleden

Björnekulla Fruktindustri

Godbiten Konditori

Kroglyckans

-


Fåglarna kvittrar

Vill du läsa gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli-september 2016 Sven tycker - Arkivet    

Sven Ohlsson den 21 april 2007
Och dom fortsätter att kvittra