Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv oktober - november 2023


Satsa på fred

söndag 2023-10-01
Undrar hur Maria Malmer Stenergard (SD/M) hade reagerat
tyckeri nummer 9635

» Mer än 7.000 flyktingar på några veckor välkomnade för 80 år sedan.

Idag är det minnesdagen för att högtidlighålla alla de danskar, främst judar, som flydde till Sverige i början av oktober 1943 och togs emot av skåningarna. Mer än 7.000 danska judar fördes över Öresund osv i säkerhet för att inte riskera att skickas till nazisternas koncentrationsläger.

Bra gjort, utan Maria Malmer Stenergard
Danmark ockuperades av Nazityskland i april 1940, men det var ganska lugnt de första åren och Danmark fick behålla ett visst självstyre. Men, 1943 började den danska motståndsrörelsen bli aktivare och i augusti tröttnade tyskarna och införde undantagstillstånd. Det började planeras för att föra de danska judarna till de tyska koncentrationslägren. I oktober fördes mer än 7.000 danska judar därför i säkerhet över till Sverige för att undkomma koncentrationslägren. Flest kom till Helsingborg, men även Malmö, Höganäs, Ven osv tog emot stora grupper.

Man kan undra hur det skulle gått om Maria Malmer Stenergard med sina sverigedumokratiskt styrda idéer och vänner hade haft ansvar i Sverige. De dryga 7.000 flyktingar som än så länge kommit till Sverige i år är ju för henne alldeles för många. Ansvaret för flyktingar som kommer till Europa får andra länder ta.

Sverigedemokraternas Björn Söder ifrågasatte ju för en tid sedan om judar egentligen var riktiga svenskar. Vi ska vara glada för att det inte var dessa hel och halv SD:are som hade makten 1943.

Läs:
Så räddades tusentals danska judar över Öresund 1943. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)


Satsa på fred

måndag 2023-10-02
Hipp Hipp Hurra
tyckeri nummer 9636

» Svenska regeringen får miljöpris.

Jag undrar om vår Brunblå sörja är stolta över att ha tilldelats Svenska Greenwashpriset 2023. Det är organisationen Jordens Vänner som ger vår nuvarande regering utmärkelsen. - "Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons. Därför är svenska regeringen en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2023."

Den Brunblå sörjan för en utmärkelse
Jag tänker inte göra någon längre utläggning. Jag blir bara deprimerad när jag tänker på den Brunblå sörja som styr vårt land och låter ett klart klimatfientligt parti som Sverigedemokraterna bestämma. Men jag citerar Jordens Vänners hela motivering:

- "2023 års vinnare av Svenska Greenwashpriset, svenska regeringen, har på kort tid gjort flera allvarliga och alarmerande försämringar av miljö- och klimatpolitiken. Trots att forskarsamfundet varnar för en planetär kris med omfattande konsekvenser för allt liv på jorden till följd av klimatförändringarna väljer regeringen att riva upp styrmedel och stöd som tvärtom borde ha stärkts. Sedan den tillträdde har regeringen bland annat avvecklat Miljödepartementet, sänkt priset på fossila drivmedel, slopat bonus malus, ökat milersättningen, minskat anslagen till naturvård, gjort nedskärningar inom myndigheter som arbetar med klimatanpassning samt öppnar upp för gruvbrytning i känsliga naturområden och flaggar för ytterligare storskalig exploatering av skog och mark. Trots detta hävdar representanter från regeringen att Sverige är och kommer att förbli ett föregångsland i den gröna omställningen.

Om och om igen upprepar klimat- och miljöministern att regeringen vill driva en "ambitiös och effektiv" klimatpolitik och kommer att göra "allt de kan" för att nå de uppsatta klimatmålen. Det är illa nog att föra en politik som hotar mänsklighetens framtid.

Men när regeringen dessutom, trots invändningarna från forskarsamfundet och klimatpolitiska rådet, hävdar att de för en "effektiv och ambitiös klimatpolitik" riskerar de dessutom att rasera vår tilltro till objektiva fakta och forskning. Därför blir regeringens uppenbara lögner så mycket allvarligare.

Det är inte första gången Jordens Vänner nominerar en regering för dess grönmålning, men den nuvarande regeringen saknar motstycke. Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons. Därför är svenska regeringen en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2023."

Kan man bli annat än förtvivlad?

Läs:
Regeringen får Greenwash-priset: Saknar motstycke. - Aktuell hållbarhet


Satsa på fred

tisdag 2023-10-03
Ett gott skratt
tyckeri nummer 9637

» Och lite siffror.

* EU:s utrikesministrar har kallats samman till ett viktigt toppmöte i Ukraina för att träffa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. - "Vi sammankallar till ett historiskt möte med EU:s utrikesministrar här i Ukraina, kandidatland och framtida EU-medlem. Vi är här för att uttrycka vår solidaritet och vårt stöd till det ukrainska folket." Fast i varje fall en utrikesminister saknades - Sveriges utrikesminister Tobias Billström var inte där. Enligt österrikiska Die Presse stoppades han vid gränsen mellan Polen och Ukraina - han hade glömt sitt pass hemma! Enligt Tobias Billströms pressekreterare är förklaringen: - "Det uppstod ett logistiskt hinder." Lettlands och Polens utrikesministrar var inte heller närvarande, men dom hade i varje fall giltigt förfall, dom låg hemma med covid-19.

Man kan ibland undra
* Det här med förskönande omskrivningar är faktiskt ett vanligt fenomen. Förra året, 2022, var det 76 personer som valde att ta sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg. Året innan, 2021, var det hela 102 personer som valde att avsluta sitt liv på samma sätt. Nu ska ni inte tro att Trafikverket på skyltarna förklarar försenade tåg med "självmord", "dödsfall" eller "olycka" eller något annat okänsligt besked. Man använder "signalfel" som förklaring. Men ni kanske förstår bättre varför man stoppar all trafik när man upptäcker någon som befinner sig inom spårområdet utan giltig anledning. Om det är någon som planerar att ta sitt liv, som bara ska gena över spåren eller bara rent allmänt är omdömeslös vet man ju inte. Men "obehöriga i spårområdet" är en mycket vanlig anledning till försenade tåg. Man vill inte riskera att ännu en förtvivlad människa ska ta sitt eget liv. Och samtidigt mer eller mindre kanske förstöra livet för en lokförare. Alltså tar man det säkra före det osäkra och stoppar trafiken tills man är övertygad om att det inte finns någon där dom inte ska befinna sig.

* Totalt var det 1.254 personer som valde att ta sitt eget liv i Sverige förra året. 897 män och 357 kvinnor. 10 var barn under 15 år. Varför diskuterar vi inte det?

* Än så länge i år har minst 37 personer dött i olyckor på sitt jobb. Det är ungefär en person i veckan som går till jobbet på morgonen, men inte kommer hem på kvällen. Det får inte så stora rubriker i tidningen som om en gängkriminell skjuter ihjäl en annan gängkriminell. Varför diskuterar vi inte akuta åtgärder mot dödsolyckor i jobbet?

* Under perioden januari - augusti i år dog 146 personer i trafikolyckor i Sverige. Det är fler offer än de pågående gängkonflikterna skördat. Hur kommer det sig att trafikdöden inte får så stora rubriker i tidningarna? Hur kommer det sig att vår statsminister inte håller tal till nationen om alla onödiga dödsoffer i trafiken? Varför diskuterar vi inte alla trafikdöden? Varför införs det inte akuta åtgärder mot trafikdöden? Hårdare tag mot alla som inte följer trafikreglerna? Dra in körkortet direkt vid trafikförseelser! Spärra in om det upprepas!

Man kan ibland undra?


Satsa på fred

onsdag 2023-10-04
Dessa sverigedemokrater
tyckeri nummer 9638

» Ska man skratta eller gråta?

Att Sverigedemokraterna är ett annorlunda parti kan vi väl alla enas om. Jag tror att till och med sverigedemokratiska supportrar håller med om detta. Sedan kanske vi lägger in lite olika värderingar i uttrycket!

Ett ständigt problem för Sverigedemokraterna är att man inte kan besätta de platser i kommunfullmäktige runt om i landet som man fått i valen. Tidningen Expo har gjort en sammanställning av hur det ser ut i hela landet när det gått ett år efter valet. Det visar sig då att Moderaterna har två tomma stolar i landet, dvs mandat i kommunfullmäktige som det inte finns någon från partiet som använder. Kristdemokraterna har en plats i hela landet som inte är besatt. Sedan har vi då Sverigedemokraterna, dom har 26 (tjugosex!) obesatta stolar i kommunfullmäktige runt om i landet. Det rör sig om 15 olika kommuner. Allt ifrån en enstaka plats till kommuner där Sverigedemokraterna har upp till 3 tomma platser. Rekordet är nog Laxå där SD fick tre mandat, men alla tre platserna är nu tomma.

Att platser blir tomma beror på många olika anledningar. Kandidater som blivit invalda kanske har flyttat. Dom har kanske tröttnat. Dom har kanske blivit osams. Och det finns platser som blivit tomma sedan den som besatte platsen uteslutits ur SD och då valt att helt hoppa av. Grundproblemet är att det sedan inte finns nya kandidater på partiets lista vid valet som kan ta över.

Sverigedemokraterna är ett något annorlunda parti!

Rasism och populism

* Efter valet var det ett antal kommuner där man valde att utöka antalet heltidsanställda kommunalråd till två stycken. Oftast handlade det om att två någorlunda lika stora partier som kom överens om att bilda majoritet men inte kunde komma överens om vilket parti som skulle besätta kommunalrådsposten. Så var det till exempel här i Åstorp, där Sverigedemokraterna och Moderaterna kom överens om att bilda majoritet men alltså inte kunde komma överens om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådsposten. Kompromissen blev att utöka antalet tjänster från 1 till 2 och så delade man på dessa båda tjänster.

En annan kommun som hamnade i liknande situation var Jimmie Åkessons egen paradkommun Sölvesborg. Sölvesborg styrdes tidigare gemensamt av Sverigedemokraterna och Moderaterna med Jimmie Åkessons fd sambo Louise Erixon som kommunalråd. Efter valet hade dock Moderaterna här tröttnat på Sverigedemokraterna och valde att efter valet istället bilda majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Och gjorde likadant som i många andra kommuner, man utökade antalet heltidsanställda kommunalråd från 1 till 2 och delade dessa mellan sig. Skillnaden mellan Åstorp och Sölvesborg är att Sölvesborg är lite större. Och dessutom tog de heltidsanställda kommunalråden också över ordförandeklubban i vardera en nämnd. Här i Åstorp har man nu, ett år efter valet, gjort på samma sätt. Sedan Roger Nielsen (M) för en månad sedan blev vald till ordförande för Bildningsnämnden och Peter Lindberg (SD) för några dagar sedan valdes till ordförande i Valnämnden.

Men i Sölvesborg tog det verkligen fyr hos Sverigedemokraterna. Louise Erixon blev ju av med sin post och tyckte att Moderaterna förrått Sverigedemokraterna. Tillsammans med Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling drog man igång en namninsamling för att få till stånd en kommunal folkomröstning i frågan när det gäller arvodena till heltidsanställda kommunalråd. Till slut lämnade man in en samling med namnunderskrifter. Totalt 1.891 namn fanns det på listorna. Sedan finns det naturligtvis regler för vems namn som ska vara giltiga. Man måste ju till exempel vara bosatt i kommunen och ha rösträtt i kommunvalet. För att kunna kontrollera detta måste namnunderskrifterna vara identifierbara. Sedan får man naturligtvis inte skriva på mer än en gång.

Det är nu problemen uppkommer för Louise Erixon. När Sölvesborgs kommuns tjänstemän ägnat värdefulla timmar av sin arbetstid åt att granska listorna så visar det sig att man bara kan godkänna 1.325 av namnen. Det handlar då om personer som inte har rösträtt i Sölvesborg men som skrivit under. Det handlar om personer som skrivit under flera gånger. Så har det till exempel avslöjats att Louise Erixon själv skrivit under tre gånger. Det är alltså mer än 500 namn (nästan en tredjedel) som inte godkänts. Och nu räcker antalet namn inte till för att kunna kräva att frågan om folkomröstning ska tas upp.

Stackars Louise Erixon!

Håll Sverige rent från SD
* Men sverigedumokrater utmärker sig ofta. Den tidigare SD-riksdagsledamoten Elsa Widding (som ju hoppade av sedan hon inte tyckte att hon fått tillräckligt stöd från partiledningen efter att hon deltagit i en mycket tveksam konferens) fortsätter med tveksamheterna. Nu berättar Expo att hon fortsätter sin kampanj mot vaccinationer osv. I förra veckan anordnade hon ett antivaccinationsseminarium i riksdagshuset. Med en samling inbjudna vaccinationskritiker bland de inbjudna. I måndags blev det klart att Nobelpriset prisar just tekniken bakom mRNA-tekniken bakom coronavaccinerna. När Expo:s reporter ber om att få intervjua Elsa Widding får han bara ett svar: - "Jag har hört att du är pedofil!!" Att skylla på pedofiler verkar vara ett vanligt sätt för SD:are att komma undan. Det var inte så länge sedan som Björn Söder använde samma teknik.

* En annan välkänd sverigedemokrat är Kent Ekeroth. Vi minns alla den s.k. järnrörsskandalen då han tillsammans med partikamraterna Erik Almqvist och Christian Westling gick till attack med järnrör mot komikern Soran Ismail. Skandalerna är för övrigt fler. Idag har SD i Dalarna importerat Kent Ekeroth till ett jobb som oppositionsråd i Region Dalarna. Uppenbarligen tillhör han också vaccinationsskeptikerna. I ett inlägg på Elon Musks X (det som vi förr kallade Twitter) skriver han: - "Covidvaccinerna var en stor bluff. Tack och lov var man klarsynt nog att inte ta skiten".

Att sverigedemokrater och vetenskap inte går ihop vet vi sedan länge. Det är egentligen ingen nyhet! Och att man ställer sig frågan om dessa Sverigedemokrater och deras lämplighet är kanske inget att förundras över. Det är som sagt ett något annorlunda parti.


Satsa på fred

torsdag 2023-10-05
Rätt tänkt Vänsterpartiet
tyckeri nummer 9639

» Kollektivtrafiken för 450 kronor/månad.

Ett av de vettigare förslagen när nu partierna kommer med sina egna idéer och prioriteringar som svar på den Brunblå sörjans budgetförslag är det från Vänsterpartiet som innebär att det ska införas en kollektivtrafikbiljett som kostar 450 kronor/månad och som gäller i hela landet. Sverigebiljett kallad. Bra tänkt Vänsterpartiet! Kan vi hoppas på att fler partier nappar på förslaget?

Tyskland var ju först med den här typen av biljett som gör resandet med kollektivtrafiken överkomlig för alla och som gäller i hela landet. Syftet är naturligtvis att locka fler att ta tåget/bussen/spårvagnen/tunnelbanan istället för att köra bil. Fler länder i Europa har följt Tysklands exempel och infört liknande biljetter. Bland annat Portugal. Kan vi hoppas på att Sverige kan bli nästa?

Att gå så långt som vad jag förstått Luxemburg har gjort, att införa gratis kollektivtrafik är kanske för mycket begärt!

De senaste 20 åren har taxorna i länstrafikens kollektivtrafik ökat med 139%. Det är mycket mer än vad priset på bensin och diesel har ökat. Men vår Brunblå sörja satsar miljarder på att sänka priset på bensin och diesel. Samtidigt som länstrafiken fortsätter att höja sina taxor. Här i Skåne höjde den styrande Brunblå sörjan taxorna med 10% vid årsskiftet och priset för en 30-dagarsbiljett ligger nu på 1309 kronor om den ska omfatta hela Skåne. Vill jag pendla mellan Åstorp - Lund så måste jag köpa en biljett för hela Skåne. Man har meddelat att man planerar en lika stor höjning på 10% vid nästa årsskifte. Gissningsvis med syfte att skrämma bort resenärer så att det inte blir för trångt på tåg och bussar (och spårvagnar....) och att skåningarna ska kräva mer utökad trafik.

I Stockholm har den styrande Rödgröna koalitionen också beslutat sig för att höja taxorna och en 30-dagarsbiljett passerar nu tusenlappen i Stockholm. Skäms dom inte öronen av sig?

Ställ upp för Vänsterpartiets förslag på en 450-kronors biljett som ska gälla all regional- och lokaltrafik i hela landet. Har vi råd med att sänka skatten på bensin och diesel, att avskaffa skatten på plastpåsar, ytterligare subventionera flyget och andra klimatskadliga beslut som vår Brunblå sörja fattat beslut om så har vi råd att satsa skattepengar på att locka resenärer till kollektivtrafiken och kanske trots allt uppnå några klimatmål!

Men tyvärr styrs vårt land av en Brunblå sörja som sitter i knät på ett klimatvägrande parti. Ett av besluten i den nya statsbudgeten är faktiskt att dra in de statliga anslagen för att stötta kommunerna som vill locka innevånarna till att cykla eller åka kollektivt istället. Vi måste ju ha fler bilar på våra gator och vägar!

För övrigt så såg jag att inte ens fordons- och bränslebranschen är nöjda med den Brunblå sörjans satsning på billigare, mer miljöskadlig och ökad användning av bensin och diesel. Branschen inser att något måste göras och satsar pengar på att förbereda sig på att verkligen göra något. Nu drar den Brunblå sörjan undan benen och gör deras investeringar värdelösa.

Med Vänster

Stöd Vänsterpartiets 450-kronors Sverigebiljett!

Läs:
Billigare och enklare resor med Vänsterpartiets Sverigebiljett. - Vänsterpartiet
Statlig satsning på buss- och cykeltrafik avvecklas. - Sveriges Radio
Branschen rasar: ”Vi vet att vi måste ställa om. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

fredag 2023-10-06
Det var varmt
tyckeri nummer 9640

» Ännu en rekordvarm månad.

September månad 2023 blev den globalt varmaste septembermånad som någonsin uppmätts. Överlägset! Hela sommaren innan har varit rekordvarm. Vilka nyheter läser vi samtidigt? Jo, vårt flygande till utlandet fortsätter att öka. I en frågespalt om resor läste jag en inskickad fråga från ett par som ville ha tips på lämpligt resmål för en weekendresa till värmen. Man hade i år testat Dubai och Thailand, men ville gärna testa något annat en kommande tredje helg.

Det är kanske inte så konstigt att det blir varmare och varmare. Haven är rekordvarma, havsisen smälter undan i allt snabbare tempo och våra högsta bergstoppar blir lägre när snön smälter.

Fast den handlingskraftiga regering vi har i vårt land sänker priset på bensin och diesel, gör utsläppen från nämnda bränslen miljöskadligare, satsar pengar på att subventionera flygandet och lägger ner järnvägsprojekt!

Men låt oss ta en god nyhet också. Jag såg ett inslag om att Salwan Momikas senaste koranbränning i Malmö inte blev någon större succé för honom. Flera organisationer och muslimska grupper hade samlats på platsen för att uppmana åskådare att gå därifrån och helt enkelt strunta i knäppgöken. Något som tydligen blev mycket lyckat. Ja, inte för Salwan Momika, som fick se sig delvis nonchalerad. Men för alla andra. Det är rätt metod att bemöta idioten. Strunta i honom! Då blir det inte så kul för honom längre. Låt istället Migrationsverket granska hans många lögner i hans ansökan om asyl.

För övrigt såg jag i en längre artikel i Expressen att det börjar mullra inom Kristdemokraterna. Stödet för Ebba Busch verkar falna och man börjar diskutera hennes framtid. Både högerfalangen (Ebba Busch osv) och vänsterfalangen (det "gamla" KD) är missnöjda. Tydligen tycker högerfalangen att man inte längre kan lita på Ebba Buschs högersväng och...

Sven Tycker


Ja, jag vet. Det är fult att känna skadeglädje! Men jag kan inte låta bli att gotta mig!


Satsa på fred

lördag 2023-10-07
Mer våld
tyckeri nummer 9641

» Och ännu mer våld och död.

Den militanta palestinska gruppen Hamas gjorde under dagen en massiv attack mot Israel. En attack som uppenbarligen totalt överraskade Israel. Vad jag förstått har omkring 100-talet israeler dödats. De flesta helt oskyldiga civila. Naturligtvis svarar den israeliska militären (som är helt överlägsen i militär kapacitet) med massiva bombningar av Gaza. Gaza är bland världens mest tättbefolkade områden. En liten palestinsk enklav som är utsatt för en massiv israelisk blockad. De israeliska attackerna har dödat mer än 200 palestinier. De flesta helt oskyldiga civila.

Naturligtvis kommer detta att följas av nya protester och attacker både på Västbanken och från Gaza med flera döda. Som kommer att följas av nya attacker av den totalt överlägsna israeliska militären med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila. Och nya hämndaktioner med fler döda och nya hämndaktioner med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila.

Grunden till allt detta våld är en israelisk ockupation av Palestina. En politik där man ständigt skapar nya bosättningar på ockuperad mark. Där man i brott mot alla internationella lagar flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tränger bort den befolkning som redan bor där och verkar där.

Det finns en internationell överenskommelse om en tvåstatslösning. Där Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens. I denna internationella överenskommelse ingår att staden Jerusalem ska vara en gemensam stad för judar, kristna och palestinier. Men, Israel har totalt punkterat denna inriktning. Man har annekterat hela Jerusalem och gjort denna till en judisk stad i Israel. Man flyttar ständigt in nya judiska bosättningar på ockuperade Västbanken. Man har här skapat en apartheidliknande stat.

Det är dags att samtidigt som vi ställer krav på att palestinska grupper som vi valt att terrorstämpla ska upphöra med attacker så måste vi ställa krav på Israel att omedelbart avbryta ockupationen av Palestina. Judar har rätt att leva i fred. Men, palestinier har också rätt till sin egen stat och att få leva i fred.

NU!

Det går att leva tillsammans - om båda villSatsa på fred

söndag 2023-10-08
Dödandet fortsätter
tyckeri nummer 9642

» Och ockupationsmakten Israel får internationellt stöd.

Mördandet i Israel och på Gazaremsan fortsätter. Mängder av människor som bara vill fortsätta leva i fred dödas och får sina liv förstörda. Hamas, som är terroriststämplade av västvärlden, blixtattack mot Israel överraskade den israeliska säkerhetstjänsten och militären totalt. Den islamistiska organisationens attack gör inte att en fredlig lösning på konflikten kommer närmare.

Jag gråter
Men å andra sidan finns det ingen vilja från den israeliska ockupationsmakten till en fredlig lösning på konflikten på annat sätt än i form av en total kapitulation från det palestinska folket. Detta så att Israel kan helt annektera hela Palestina och sedan skapa ett apartheidsystem där israeliska bosättare bestämmer och tar över all värdefull mark medan det palestinska folket hänvisas till små öar av ghetton där dom får leva som en andra klassens medborgare.

Den styrande högern i Israel har inget intresse av någon tvåstatslösning där två stater, Israel och Palestina, ska leva i fred bredvid varandra. För den styrande högern under Benjamin Netanyahu gäller bara att det israeliska folket fortsätter att bygga nya bosättningar på ockuperad mark och tränger undan de palestinier som bor där. Det finns inget intresse för den tvåstatslösning som världen fortsätter att tro på. Man gör allt man kan för att torpedera möjligheten.

Och i väntan på att världen ska inse att Israel inte vill ha någon fredlig tvåstatslösning ställer världen upp för Israels ockupationspolitik. Det är skamligt!

Och mördandet kan fortsätta!


Satsa på fred

måndag 2023-10-09
Allt har en baksida
tyckeri nummer 9643

» Även baksidan.

Jag ser att man i Stockholm har blivit lite oroliga över effekterna av den räddningsaktion som förhoppningsvis ska rädda SAS. Det har ju varit ett bolag där Sverige, Danmark och Norge gemensamt varit storägare. Nu har ju Air France och holländska KLM gått in som storägare. Men Sverige och Norge deltar tydligen inte i räddningsaktionen i motsats till Danmark. Man börjar nu inse i huvudstaden att som effekt av detta kommer Kastrup i Københavns roll som ledande flygplats i Norden att ytterligare förstärkas. Arlanda i Stockholm förlorar ytterligare i betydelse. I Stockholm har man ju tidigare inte velat inse att det var just Kastrup som var navet i Norden. En betydelse som ju nu förstärks ytterligare. Taskigt för 08:orna, men så är det! Kastrup var redan flygplatsen för Danmark och södra Sverige. Nu blir det så ännu tydligare. Arlanda får mata trafiken till Kastrup!

Flygskam borde vara en realitet
En annan grupp som tydligen hamnar i ett dilemma läser jag om i Expressen. Det finns tydligen en grupp som har för mycket pengar och som flyger omkring runt om i världen med enda syfte att samla Eurobonuspoäng. Som sedan kan omvandlas till lite extra lyx och specialbehandling på flygplatserna i de lyxiga väntrummen (jo, jag vet att inom flyget har väntrum ett finare namn...). En typ av agerande som styrker mig i åsikten att det finns en grupp i vårt konungarike med alldeles för mycket pengar och som utan större ansträngning skulle kunna ändra sitt liv och göra stora insatser för miljön.

Det påminner mig om frågeställaren till en frågespalt om resor och semestrar som jag läste om och som efterlyste tips på lämpligt resmål för en weekendresa till värmen. Dom hade redan i år testat Dubai och Thailand för en weekendresa till värmen men ville ha ett tredje tips. Visst finns det en hel del medborgare i vårt land som faktiskt har för mycket pengar? Om dom gör en förändring av sitt liv så skulle mycket vara vunnit. Dessutom har dom underlag för att betala in lite mer till vår gemensamma kassa som ska betala för militärer, poliser, sjukvård, att ta hand om våra äldre och ge skolorna bättre resurser.

Vad tror ni? Tror ni att den här gruppen bortskämda miljömarodörer ställer upp?

Sedan kan vi ju börja att ta betalt av flygresenärer så att kostnaderna täcks. Och det gäller även våra regionala flygplatser som går med förlust och kräver olika former av subventioner från skattebetalarna. Att höja avgifterna så att kostnaderna täcks måste väl vara det första man gör innan man kräver att skattebetalarna ska subventionera.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-10
Hatet sprider sig
tyckeri nummer 9644

» Man blir bara förtvivlad.

Vem är bäst på att hata? Den israeliska ockupationen av Palestina skapar ett hat mot judar bland palestinier. Motstånd mot staten Israel ger upphov till vidriga terrorattacker mot judar. Terrorattacker mot judar ger grogrund för ännu grövre övergrepp mot palestinier. Något som ger upphov till ännu fler terrorattacker mot Israel och representanter för Israel. Som ger upphov till nya...

Bakom det hela står bland annat religiösa motsättningar. Religioner som predikar kärlek ger upphov till terror och mord. Att stödet för Israel är mycket större än stödet för Palestina i Sverige (och resten av västvärlden) är uppenbart. Bland många verkar man anse att Israel har rätt att ockupera Palestina, detta i motsats till att Ryssland naturligtvis inte har rätt att ockupera Ukraina. Israel har naturligtvis rätt till säkerhet. Staten Israel har rätt att försvara sina gränser. Man har rätt att försvara sig mot attacker. Men Israel har INTE rätt att i brott mot alla internationella regler flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och tränga bort de som redan bor där. De israeliska bosättningar som byggts och fortfarande utvidgas är ett brott mot alla internationella lagar. Men av någon anledning låter västvärlden detta ske utan några egentliga protester.

Kan ni tänka er de våldsamma protesterna om det avslöjas att Ryssland flyttar in ryska innevånare på ockuperad ukrainsk mark som tränger undan de ukrainare som finns där? Tror ni att Liberalerna i Sverige skulle erbjudit militär hjälp till Ryssland om militanta ukrainska extremister i ilska hade attackerat civila ryssar inne på ryskt territorium? Man hade antagligen visat förståelse! Men någon rätt för palestinier att göra motstånd mot ockupationen existerar inte.

Någon förståelse för desperationen bland de 2 miljoner palestinier som bor i ett enormt fängelse som Gaza i praktiken är finns det inte. Området har utsatts för en nästan total blockad av Israel under 16 år, allt för att göra livet där så olidligt som möjligt. Det officiella Israel har nu lovat att göra blockaden ännu mer total. Man ska se till att det inte kan föras in någon mat, inget bränsle, inget vatten, ingen elektricitet. På TV-nyheterna hörde jag en israel hoppas att hela Gaza skulle utplånas av den israeliska militären. Men där bor 2 miljoner människor frågade reportern? Det struntar jag i svarade mannen.

Det här hatet sprider sig. Och ingen sida i konflikten verkar vilja ha ett slut på hatet. Det är bara hat och mer hat! Och de som får lida mest är den stora majoritet som bara vill leva vidare i fred - på båda sidor.

Det måste finnas hoppSatsa på fred

onsdag 2023-10-11
Tankar så här mitt i veckan
tyckeri nummer 9645

» Lite spridda idéer.

* Några som blivit rejält förmögna på Sveriges internationellt unika friskolesystem är makarna Barbara och Hans Bergström. Dom startade Internationella Engelska Skolan. Med affärsidén att genom att hålla en hel del av undervisningen på engelska, dels locka elever med att man var lite exklusiva och samtidigt kunna spara in på lärarlönerna skulle man tjäna multum. Idag finns det ungefär 50 skolor i koncernen runt om i landet. Men paret Bergström har sålt det hela till amerikanska riskkapitalister och har kunnat dra sig tillbaka med en rejäl förmögenhet. Pengar som man enligt en granskning som tidningen Expo gjort bland annat använt för att stötta flera högerextrema tidskrifter. Vad som är uppenbart är att undervisningen i det svenska språket i IES är direkt usel. Så här skriver Engelska skolan i ett pressmeddelande: - "Utvecklar våran bok kultur med nya och spännande läs utmaningar." Visst är det spännande? Man skulle kanske koncentrera sig på att lära sig vårt eget språk först. Annars finns det ju risk för att man blir utvisad ur landet om Jimmie Åkesson får bestämma.

Sven Tycker
* Dagens ledare i Dagens Nyheter tar upp ett viktigt ämne. Vår Brunblå sörjas miljöpolitik. Under perioden 2000-2021 steg taxorna i länstrafikens kollektivtrafik med 139%. Under samma period blev bensinen 70% dyrare. Sedan dess har flera rejäla höjningar av länstrafikens taxor skett. Vad gör då den Brunblå sörja som styr vårt land? Jo, skatten på bensin (och diesel) sänks för att göra bensinen billigare. Bränslet görs mer miljöskadligt för att få ner priset. Pengar för investeringar i järnvägar dras ner medan man flyttar över pengarna till väginvesteringar. Den ändring av skattereglerna för reseavdrag som var beslutad och som skulle göra det mer fördelaktigt att resa kollektiv till jobbet istället för bilen drogs in och reglerna ändrades till att gynna bilåkande till jobbet istället. Sedan har man dragit in miljöbonusen för inköp av miljövänligare bilar. Man kan nästan tro att den Brunblå sörjan är betald av petroliumindustrin. Fast det visar sig att inte ens dom är nöjda. Dom har nämligen inlett stora investeringar för att ställa om till mer miljövänliga bränslen. Nu drar den Brunblå sörjan undan mattan för dom och ändrar förutsättningarna. Effekten av det hela är att de mål om minskade utsläpp som satts upp inte kommer att kunna uppnås. Vad gör man då? Jo, man planerar att slopa målen...

* Jag tycker vi gör som Vänsterpartiet föreslår. Vi följer exemplen från bland annat Tyskland och Portugal och inför en mycket billigare biljett i kollektivtrafiken. Vänsterpartiet föreslår ett pris på 450 kronor för en månadsbiljett - som ska gälla hela landet. Fast naturligtvis kommer inte vår Brunblå sörja att nappa på en sådan eminent idé. Det kommer ju att riskera minska bilåkandet på vägarna!

* Ett av mina stora nöjen när jag läser tidningar är att läsa debattartiklar från fanatiker på näringslivets lobbyingfabrik Timbro. I dagens HD/SDS försvarar en Fredrik Kopsch, som beskrivs som chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro och docent i fastighetsekonomi, att Malmös stad plockar ut pengar ur det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget MKB. Fredrik Kopsch tycker istället att de vinstbelopp som kan skapas inom MKB i ännu större utsträckning ska dras in till kommunen istället för att göra nytta i det som kallas "allmännyttan". Man tycker också att man ska sälja ut bostäderna till hyresgäster som vill tjäna en slant på sitt boende. Timbros lobbyfabrik för marknadsekonomin är faktiskt riktigt komisk att läsa - om det inte hade varit för att det egentligen är så tragiskt.

* I Stockholm har den styrande Rödgröna majoriteten bestämt att från 2025 ska bensin- och dieselbilar förbjudas i ett begränsat område i centrum. Syftet är att i området minska utsläppen och minska oljudet från bilarna. Moderaterna i Stockholm har fått skrämselhicka och hjärtinfarkt medan bilismorganisationen M inte tycker att åtgärden är effektiv och bara flyttar problemen. Det sista förstår jag inte riktigt. Menar man på M att bensin- och dieselbilarna då kommer att köra ännu mer i andra områden när dom inte får köra i centrum? Eller hur f-n tänker man. För övrigt är detta beslut något som fattas i allt fler stora städer för att skapa en bättre miljö i städerna. Stockholm är inte först.

Visst känner vi oss alla lyckliga över att vårt land styrs av en Brunblå sörja som sitter i knät på ett reaktionärt parti styrt av gamla nazister.


Satsa på fred

torsdag 2023-10-12
Gråt, lögn och skratt
tyckeri nummer 9646

» Stackars Uffe.

Det är åter dags att gotta sig åt en väljarundersökning. Och som vanligt så tvivlar jag på att vår statsminister i den Brunblå sörja som påstås styra vårt land känner glädje. Den stackars Ulf Kristersson tycker att han gör allt rätt, och så sviker väljarna honom. Nu är Moderaterna åter bara på tredje plats samtidigt som stödet för partierna i den Brunblå sörjan fortsätter att sjunka. Hur kan svenska folket var så otacksamma?

Socialdemokraterna 36,5% (-0,4)
Sverigedemokraterna 19,6% (+0,6)
Moderaterna 19,5% (-1,4)
Vänsterpartiet 7,2% (±o)
Centerpartiet 4,5% (+0,2)
Kristdemokraterna 4,0% (+0,3)
Miljöpartiet 3,8% (+0,7)
Liberalerna 2,4% (-0,2)

Den här gången handlar det om Demoskops undersökning i Aftonbladet. Förändringarna är jämfört med förra månaden. Troligtvis jublar man i Kristdemokraterna som precis lyckas kravla sig över 4%-spärren. Sedan ser ju läget för Liberalerna däremot ännu värre ut. Kan något rädda ett liberalt parti som satt sig i knät på antiliberala reaktionärer?

Svens gratis färdiga tyckerier
» Uffe ljuger som vanligt.

Att företrädare för vår Brunblå sörja i styret ljuger har vi vant oss vid. Vid senaste partiledardebatten i TV för några dagar sedan hävdade tidigare nämnda Ulf Kristersson: - ""Tysk elektrifiering går nu långsamt av det enkla skälet att det kraftslag som växer mest är kolkraft.". En direkt lögn! Under de tre första kvartalen 2023 så minskade kolkraften med sammanlagt 36 TWh. Kärnkraften som Tyskland avvecklar minskade med 18 TWh. Detta medan sol och vind ökade med 3 TWh och gas ökade med 3 TWh. Hur det går ihop? Jo, året innan exporterade Tyskland stora mängder elström till Frankrike som ju som bekant hade enorma problem med sin elförsörjning som är helt beroende av kärnkraft. Kärnkraft som krånglade rejält förra året. Man brukar ju från kärnkraftskramarna kalla kärnkraft för planerbar. Och visst är den planerbar - så länge den fungerar. Problemet är att kärnkraft helt oplanerat ofta krånglar och av säkerhetsskäl måste stängas ner vid även små problem. Och då försvinner i ett svep en stor mängd elproduktion. Men, det är något som våra kärnkraftskramare pratar tyst om.

» Dagens skratt.

Det är viktigt att det finns humor inom politiken också. Ett exempel på detta läser jag om i Dagens ETC. De båda KDU:arna (Kristdemokraternas ungdomsförbund) Jonathan Derneborg och Lucas Svärd argumenterar i en debattartikel i GP för att alla svenskar ska förses med ett gratis porträtt av vårt konungarikes mest framgångsrika invandrarfamiljs överhuvud. Vi ska enligt dessa båda KDU:are (som båda sitter i styrelsen för KDU) alla förses med ett porträtt på vår Kung! Jippie! Det framgår inte om det bara handlar om ett litet foto att stoppa i plånboken eller en lite större förstoring? Kanske ska det ingå en tjusig ram? Eller då får man betala extra? Kan det vara i affischformat så att man kan möblera hela väggen efter detta idolporträtt? Kan man få med drottningen också (en annan framgångsrik invandrare). Eller det kostar extra? Kanske kan man få med hela familjen, dvs även prinsar och prinsessor (andra generationens invandrare)? Eller det kostar också extra? Hur som helst blir jag överlycklig och ser fram emot detta. Det finns en liten tom yta ledig på en vägg mellan väggklockan, en bild på min mormor, en bild på min hustrus farfar och ett foto på min mormor och morfars stuga i Hargshamn. Jag hoppas verkligen att detta blir verklighet. Tänk så bra för sysselsättningen! Och alla lyckliga som får något att buga inför på morgonen innan man ger sig iväg till dagens sysslor. Politiken behöver fler skratt!


Satsa på fred

fredag 2023-10-13
Fredagen den trettonde
tyckeri nummer 9647

» Rent vansinne.

Om Hamas med sin blixtattack lyckades med något, så var det faktiskt två saker. Man lyckades dels bevisa att den oövervinneliga israeliska armén inte var oövervinnelig. När det här är över så är det många i den israeliska ledningen (både militära och civila) som kommer att få se sig om efter nytt jobb. Utrensningarna kommer att vara intensiva. Just nu gömmer sig premiärminister Benjamin Netanyahu för att slippa få stå till svars.

Men, den vidrigt utförda attacken har också gjort muslimer i allmänhet och palestinier i synnerhet till fritt villebråd runt om i hela världen. Den islamofobi som präglar stora delar av samhället, både här och på många andra håll, och gjort alla muslimer till fritt villebråd.

Hamas (och liknande terrorgrupper) präglas av ett judehat som är vidrigt att se. Hamas med flera ger alla judar skulden för den israeliska statens politik. Något som är skrämmande att se. Men samtidigt är det nu fritt fram att ge alla palestinier och muslimer skulden för vad Hamas gör. Båda fenomenen är lika felaktiga. Det är skrämmande att straffa civila och oskyldiga som bara vill leva sitt liv i lugn. Det är inte dom som är skyldiga till den israeliska ockupations- och apartheidpolitiken. Men det är inte heller dom som är skyldiga till terrordåd från islamistiska grupper.

Jag stannar där. Jag skäms över människors reaktioner, jag skäms över hatet - på båda sidor.


Satsa på fred

lördag 2023-10-14
Hat
tyckeri nummer 9648

» Och mer hat.

Enligt vår statsminister Ulf Kristersson så har vi ett importerat judehat. Och jag tror faktiskt att Ulf Kristersson i det fallet har rätt. Stora grupper inom palestinier i synnerhet och muslimer i allmänhet lägger en kollektiv skuld på alla judar för det förtryck som staten Israel utsätter palestinier för. Det handlar om Gazaremsan där mer än 2 miljoner palestinier lever (främst flyktingar från nuvarande Israel). Detta på en yta mindre än en tredjedel av Öland. Och i ett område utsatt för en mer eller mindre total blockad från den israeliska militären som varat i mer än 15 år. Man kan kanske förstå den frustration som befolkningen där känner?

Samtidigt har den israeliska staten ockuperat Västbanken. Man upprättar ständigt nya bosättningar där israeler flyttar in och tränger bort de palestinier som redan bodde där. Palestinier hänvisas till små enklaver. Det finns stora likheter med den sydafrikanska apartheidpolitiken där ursprungsbefolkningen hänvisades till noga kontrollerade områden medan den vita inflyttade befolkningen bredde ut sig. Man kan kanske förstå den frustration som befolkningen där känner?

Men, det ger inte palestinier rätt att kollektivt "bestraffa" alla judar för vad staten Israel gör. De massakrer som Hamas gjort sig skyldiga till mot oskyldiga civila är avskyvärda och förtjänar inget annat än fördömande och avståndstagande. Det samma gäller det hat mot judar och judiska grupper som blossat upp i Sverige. Judar som bor i Sverige har inget ansvar för de övergrepp som staten Israel gör sig skyldiga till i Palestina. Den avskyvärda antisemitism som blossat upp förtjänar inget annat än fördömande. I detta har Ulf Kristersson rätt, vi har ett importerat hat mot judar som inte kan annat än fördömas.

Men vi har också ett inhemskt hat mot palestinier och muslimer rent allmänt som nu fått ny drivkraft. Muslimhatare i alla former ser sin chans nu. När man kommer med krav på att dra in all form av stöd till Palestina som kollektiv bestraffning så gör man ju exakt samma avskyvärdhet som vi beskyller palestinier och muslimer idag för. Dvs en kollektiv bestraffning! När medlemmar av Liberalerna kräver att Sverige ska skicka vapen som stöd till Israel så undrar jag hur man tänker. Den israeliska militären är klart överlägsen den svenska. Det är en av världens starkaste militärer. En styrka man använder för att ockupera grannländer och för att förtrycka flyktingar från Israel. Det vore ju snarast så att vi skulle skicka militär hjälp till Palestina för att dom ska kunna försvara sig mot en överlägsen ockupationsmakt (läs Ryssland och Ukraina).

Nu vill jag dock poängtera att jag INTE anser att vi ska skicka mer vapen. Men vi ska humanitärt och politiskt stödja Palestina och palestinierna. OCH fördöma den israeliska ockupationen och det israeliska annekterandet av ockuperad mark. Det finns en FN-överenskommelse om två stater bredvid varandra. Vi måste alla acceptera det faktum att det idag finns ett Israel. Något som även palestinierna och andra grannländer måste acceptera. Även de miljoner flyktingar som finns i Gaza, i Libanon och på Västbanken. Men, det ska också finnas en palestinsk stat. Detta måste Israel acceptera och inte fortsätta att göra allt man kan för att förhindra möjligheten till detta. Ockupationen, bosättningarna och den apartheidpolitik som förs har inget annat syfte än att omintetgöra möjligheterna till en palestinsk stat. Vad det israeliska målet är vet jag inte. Om man annekterar hela Västbanken (som man gjort med hela Jerusalem, Golanhöjderna osv) och införlivar detta i Israel kommer man snart att få en stat där palestinierna är i majoritet. Eller man räknar med att fördriva dom ytterligare till flyktingläger i grannländerna?

Israels apartheidpolitik i Palestina

Ja, Ulf Kristersson, vi har en vidrig importerad antisemitism som har en grund i att kollektivt bestraffa alla judar för vad staten Israel gör. Men vi har tyvärr också ett inhemsk muslimhat som vill kollektivt bestraffa alla muslimer för vad en palestinsk grupp gör. Ett muslimhat som är lika vidrigt.

Kanske ska vi återvända till koranbrännaren som jag skrev om den 24 september. Det handlar om en ung man som faktiskt åtalats (och nu dömts) för hets mot folkgrupp i samband med en koranbränning. Det var 2020 som den unga mannen (tidigare bland annat ordförande för en avdelning av Fria Moderata Studentförbundet) valde att elda upp en koran, linda in denna i bacon och sedan placera det hela tillsammans med lappar med hatbudskap mot muslimer utanför moskén i Linköping. Fast det var inte allt detta som gjorde att han nu dömts för hets mot folkgrupp. Allt detta var inte hets mot folkgrupp. Att han nu till slut har dömts beror på att han filmade det hela och skröt om det genom att lägga ut det på sociala medier ackompanjerat med hatmusik. Den unga mannen hade alltså sin bakgrund i Fria Moderata Studentförbundet!

Så ja, vi har ett importerat hat mot judar. Men tyvärr har vi ett eget inhemskt hat mot muslimer. Ett hat som verkligen blossat upp nu. Och det har tyvärr blossat upp inom våra etablerade politiska partier - inte bara bland rasisterna i Sverigedemokraterna.

Sätt stopp för hatet - hatet från båda sidor! NU!


Satsa på fred

söndag 2023-10-15
Brunblått miljöfiasko
tyckeri nummer 9649

» Undrar om dom ens tänker.

Aktuell Hållbarhet berättar att vår liberala miljöminister Romina Pourmokhtari är den första miljöministern i Sverige som konsekvent vägrar att låta sig intervjuas. Aktuell Hållbarhet har försökt under ett år, dvs sedan det stod klart att hon skulle bli miljöminister, att få till stånd en intervju med henne. Men hon vägrar konsekvent. Aktuell Hållbarhet berättar att Romina Pourmokhtari konsekvent vägrar intervjuer med specialreportrar med miljökunskaper rent allmänt. Skäms hon? Är hon rädd för att avslöjas? Eller handlar det helt enkelt om att hon är medveten om att den miljö- och klimatpolitik som bedrivs av den Brunblå sörja som styr vårt land helt enkelt är värdelös. Förhoppningsvis handlar det om att hon i varje fall skäms över politiken och inte om att hon är nöjd och stolt.

Med den Brunblå sörjan för sämre luft
KTH-forskarna Mattias Höjer, Jonas Åkerman och Hampus Berg Mårtensson skriver i en artikel i Aktuell Hållbarhet att enda sättet att uppnå målet för utsläppen från transportsektorn är att minska bilåkandet. Men tyvärr är ju detta inget som vår Brunblå sörja som styr är intresserade av. Istället vill man öka bilkörandet genom att sänka priset på bensin och diesel och minskad reduktionsplikt. Problemet med målet om minskning av utsläppen från transportsektorn löser man genom att slopa målet!

Inne på exakt samma spår är Sven Hunhammar, som är Trafikverkets måldirektör med ansvar för klimatfrågor, som säger att det inte finns något sätt att kompensera för de ökade utsläpp som är en följd av den minskade reduktionsplikten. Antingen konstaterar vi att våra utsläpp ökar när dom borde minska och att målet om minskade utsläpp från Transportsektorn inte kommer att kunna uppnås. Eller också gör vi som den Brunblå sörjan som styr tydligen tänker göra, man slopar målet.

Vindkraft
Så där lite apropå miljöpolitik så kan vi konstatera att under september blev den första månaden då svensk vindkraft producerade mer el än vad den svenska kärnkraften producerade. Det rör på sig, på vingarna också. Vi har ju nu nästan rekordlåga priser på elen.

Men vår styrande Brunblå sörja har helt snöat in på kärnkraft. Och det skapar problem för bland annat Ebba Busch. Ministern har ju drivit igenom att göra statliga Vattenfall mer fristående från politiskt inflytande. Det är ju traditionell högerpolitik att inte vilja använda de statliga företagen för att uppnå olika mål. Men, att göra Vattenfall fria att fatta sina egna beslut riskerar ju att helt gå emot regeringens önskemål. Ska Vattenfall ta företagsekonomiska hänsyn när man beslutar om eventuella nya kärnkraftsaggregat så riskerar det att inte bli något. Kärnkraftsel är dyr el! Risken är mycket stor att byggandet av ny kärnkraft inte går ihop ekonomiskt. El från sol, vind och vatten är mycket billigare att producera. Så nu är Ebba Busch och resten av den Brunblå sörjan redo att gå emot sina egna intentioner och ge Vattenfall order om att helt enkelt bygga ny kärnkraft - oberoende av om det är företagsekonomiskt försvarbart eller inte. Tyska Uniper, som ju är delägare i alla den svenska kärnkraftens anläggningar, har redan deklarerat att dom kommer inte att investera i någon ny kärnkraft. Jag kan förstå om Ebba Busch har målat in sig i ett hörn. Ska hon följa sin ideologi (och låta Vattenfall styra själva) eller ska hon följa sin ideologi (och tvinga Vattenfall)? Det är ett dilemma!

Till slut läser jag en artikel i Landets Fria Tidning som berättar att elsparkcyklarna inte alls är någon klimatsmart grön lösning. Det visar sig nämligen att de flesta som tar sig fram på elsparkcykel gör detta istället för att gå, cykla eller åka kollektivt. Man gör det inte istället för att ta bilen. Och då blir det ju snarast en miljömässigt dålig lösning. Jag för min del är orolig för folkhälsan rent allmänt. Dagens ungdom åker allt mer elsparkcykel istället för att gå eller cykla. Dom rör sig inte alls, något som på sikt ju kommer att innebära ett folkhälsobekymmer.

Läs:
Pourmokhtari första miljöministern i historien som inte ställer upp på en intervju. - Aktuell Hållbarhet
Transportmålet omöjligt att nå utan minskat bilresande. - Aktuell Hållbarhet
Trafikverket om klimatet: Med nuvarande politik når vi inte målen. - Aktuell Hållbarhet
Rekordmycket el från vindkraft i september – första gången mer än kärnkraft. - Ny Teknik
Busch redo att pressa Vattenfall. - Svenska Dagbladet
Busch beredd pressa Vattenfall om kärnkraft – men vem ska bygga? - Ny Teknik
Elsparkcyklar ingen grön lösning. - Landets Fria Tidning


Satsa på fred

måndag 2023-10-16
Vem kan man lita på?
tyckeri nummer 9650

» Ta alla nackdelarna.

Jag ser att vår regering planerar att häva det förbud mot uranbrytning som en tidigare regering genomförde. Kanske ett trots allt vettigt beslut?

Kärnkraft är dyrt
Jag har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften. Kärnkraften är en dyr, farlig, miljöskadlig verksamhet och där jag inte tycker att vi löst hur vi ska göra med allt det radioaktiva livsfarliga avfallet som måste "slutförvaras" i 100.000 år. Jag anser att vi helt enkelt måste lösa vår energiproduktion på ett bättre sätt.

Men, om nu en majoritet av svenska folket och en politisk majoritet har en annan åsikt så är jag ju tvungen att acceptera detta. Men, ska vi utnyttja kärnkraften så är det kanske inte mer än rätt att vi också tar ALLA nackdelarna. Urangruvorna kanske vi inte ska låta andra stackare lida av. Vi får helt enkelt själva ta ansvar för den miljövidriga verksamhet som uranbrytning är. Kanske är det till och med så att den positiva synen på kärnkraft falnar något när man ser vilka konsekvenser som uranbrytning får?

» Ungdomsbrottsligheten minskar.

Jo, trots den hysteriska debatten om gängkriminaliteten och det ökade inslaget av ungdomar här så minskar faktiskt ungdomskriminaliteten kontinuerligt. Färre ungdomar begår brott! Överhuvudtaget så minskar faktiskt brottsligheten. Allt färre bostadsinbrott till exempel. Ett område som ökar är bedrägerierna. Vårt allt större användande av digitala lösningar när vi handskas med pengar ökar intresset för att lura av oss pengarna. Det är inte längre bankrån man hoppas bli rik på utan istället att lura av pensionärer deras pengar genom bank-ID bedrägerier och liknande. Intresset från bankerna för att göra det hela säkrare är dock inte så stort. Ska man göra det säkrare blir det krångligare och då blir kunderna missbelåtna. Det ska vara enkelt och snabbt - vilket samtidigt gör det enkelt och riskfritt att lura oss.

Flera års kamp om vem som kan föreslå de hårdaste tagen och skärpta straffen för att bekämpa de kriminella gängen har inte alls fått den önskade effekten. Kanske istället tvärtom. Ungdomar som spärras in kommer ut som färdigutbildade grova brottslingar. Jag är dessutom övertygad om att den massiva mediala bevakningen av gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar snarast provocerar fram nya dåd. Man kan ju inte förlora ansiktet utan måste hämnas med ett ännu grövre brott.

Det kommer att ta tid att vända trenden. Men enda sättet är att bromsa nyrekryteringen till gängen och att spärra in toppskiktet som ger orderna. Risken med det är att det sätter fart på maktkampen i ledet under, där kampen om vem som ska ta över blir ännu mer blodig.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-17
Äntligen lyckats
tyckeri nummer 9651

» Är Sverigevännerna nöjda?

Så har vi då fått vad som verkar vara det första terrordådet mot Sverige sedan den antimuslimska kampanjen inleddes här i Sverige. Gissningsvis känner de som gjort vad dom kunnat för att sprida sitt muslimhat och för att provocera fram ett terrordåd sig nu nöjda. Dom har lyckats bevisa hur hemska muslimer är!

En uppenbarligen något förvirrad tunisier som vägrats asyl och som levt illegalt i runt om i Europa under många år sköt ihjäl två svenskar i Belgien i samband med Sveriges fotbollsmatch mot Belgien. Lite senare sköts han tydligen själv ihjäl. Tragiskt och ett klart bevis på den hatpropaganda som sprids på många håll, från många parter och mot mycket. Jag tycker att reaktionerna från representanter för våra sverigedemokratiska vänner säger en hel del om hur nöjda dom faktiskt innerst inne är över utvecklingen.

Visa din kärlek
Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Jessica Stegrud kommenterade det faktum att den f.d. moderatledaren Fredrik Reinfeldt (som ju nu är Svenska fotbollsförbundets ordförande) eskorterats ut från fotbollsarenan av polis med: - "Han om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd." Hon insåg ganska snabbt att det kanske inte var det mest lämpliga man kunde skriva på sociala medier så hon tog bort det igen med följande förklaring: - "Jag önskar att ALLA svenskar kunde känna sig trygga - inte minst på väg till en fotbollsmatch. Det gäller så klart även Fredrik Reinfeldt. Jag ser dock inte varför de som varit med och lagt den politiska grunden för denna accelererande otrygghet skall ha mer skydd än oss andra."

Vår egen idol Jimmie Åkesson skriver bland annat: - "Västvärldens vänsterliberala elit, med de gamla partierna i spetsen, har bäddat för den här situationen genom att med öppna armar (och hjärtan) tagit hit allsköns konflikter och människor som hatar vår civilisation, vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet."

Det hela är naturligtvis en mycket tragisk effekt av det hat mot muslimer som spritts i Sverige från allt från koranbrännare till etablerade politiker inom främst Sverigedemokraterna. Eftersom Sverige är en demokrati med yttranderätt och åsiktsfrihet kan man sprida vilka dumheter och vidriga åsikter som helst utan att straffas. Lever man i ett land där man inte har dom rättigheterna tror man nog ganska lätt att eftersom det är fritt fram att framföra den här typen av hat så är hatet också sanktionerat av landet Sverige. Men så är det ju inte, vi har åsiktsfrihet, vilket innebär att man även får föra fram åsikter som är fullständigt korkade. Och så måste det fortsätta vara.

Däremot anser jag att en hel del av de koranbränningar som t.ex. utförts inte handlar om åsiktsfrihet utan om att sprida hat och angripa andras rätt till sin åsikt.

Fortsätt att visa att du är en stolt svensk. Till slut måste även hjärntvättade och sinnesförvirrade människovrak förstå vad som är rätt.


Satsa på fred

onsdag 2023-10-18
En massa olika tyckerier
tyckeri nummer 9652

» Dessa Timbrokloner.

I en debattartikel i Aftonbladet tycker ett antal liberala Timbroutbildade politiker synd om Sveriges högavlönade mångmiljonärer. Slopa taken i våra socialförsäkringar kräver dom. Det finns alltså ett maxbelopp i sjuk- och föräldraförsäkringen. Har du en månadslön på t.ex. 2 miljoner kronor så får du faktiskt inte 52.600 kronor om dagen om du skulle bli sjuk. Maxgränsen ligger på en månadslön på 43.750 kronor. Skulle du ha en högre månadslön så innebär det inte att du får en högre sjukpenning eller föräldrapenning. Dessa Timbro lookalikes tycker också synd om de med högre inkomster som tvingas betala statlig skatt. Visst är det synd om dom? Visst kan vi diskutera var gränsen ska ligga, men jag tycker nog att det är rimligt med en gräns.

» Nytt nannysystem.

För övrigt har ni väl alla uppmärksammat att vår Brunblå sörja i varje fall vill införa en ny förmån för de redan privilegierade. Ett nannysystem ska införas i Föräldraförsäkringen. Syftet med Föräldraförsäkringen är att föräldrarna ska kunna skapa en god kontakt med sina nyfödda barn. Båda föräldrarna! Därav reglerna med att vissa dagar är reserverade för varje förälder och möjligheten att överlåta dagar till den andra föräldern. Men nu inför man möjligheten till en form av nannysystem för föräldrar som vill prioritera karriären framför sina barn. En del av FP-dagarna (90 stycken) ska helt enkelt kunna överlåtas till vem som helst. Från farmor till grannen eller en ledig nanny eller liknande. Visst är det vist? Fast det kan ju inte vara för barnens bästa?

» Ännu bättre.

Sven Tycker helt gratis
Jag noterar att Handelsbanken under tredje kvartalet gjorde sitt bästa kvartals någonsin. Vinsten ökade med 12% från förra kvartalet till en vinst på 9,9 miljarder. Det motsvarar alltså 3,3 miljarder i månaden. Lite förenklat 150 miljoner kronor per arbetsdag. Inte illa pinkat att lyckas få så bra överskott på servicen till kunderna! Jag för min del tror nog att en liten Bankskatt på bankernas övervinster kanske inte är någon allt för dålig idé utan istället rimligt.

» Polska framgångar.

Högern i Europa har lite sorg. Valet i Polen gick inte riktigt så bra för SD:s vänner i Lag och rättvisa. Trots god hjälp från media, radio och TV osv så blev visserligen Lag och rättvisa störst, men Donald Tusks oppositionskoalition har fått egen majoritet i ett val med rekordstort valdeltagande. Ibland kan det gå bra.

» TiDÖbibelns konsekvenser.

Vi kan notera att den Brunblå sörjans statsminister Ulf Kristersson fortsätter att se TiDÖbibeln som den stora vägledaren i livet. Enligt de visa orden i den Heliga skriften får man inte kritisera vännerna inom TiDÖavtalet. Alltså uteblir eventuell kritik mot sverigedemokraters fortsatta övertramp oberoende av vad som sägs. TiDÖbibeln kräver att man må icke kritisera en broder inom TiDÖ!

» Den Brunblå sörjans jakt.

Den fria rörligheten inom den Europeiska Unionen är inget som hyllas av den Brunblå sörjan. Innan denna rörlighet inom EU fanns så hade vi passfrihet inom de Nordiska länderna. Jag kunde redan som barn ta färjan till Danmark för ett kort besök i Helsingør utan att behöva tänka på pass och liknande. Men nu ska dom jagas! Alltså vill vår regering införa möjligheten att plötsligt stänga gränsen och kräva att transportörerna gör id-kontroller på alla resenärer. SJ har deklarerat att det har inte deras tågvärdar tid med på den 10 minuter långa resan mellan sista stationen i Danmark och den första i Sverige. Skulle en sådan regel införas så drar helt enkelt SJ in sina tåg som går till København. Jag undrar hur SL i Stockholm hade agerat om man beslutade sig för att id-kontroller ska göras på alla som passerar gränsen mellan Stockholms stad och omgivande kommuner? Jag tror inte att man i Fjollträsk har fattat att det finns inte en gräns mellan Danmark och Skåne. Det är EN gemensam region.

» Som förväntat.

Så har då ekonomen John Hassler lagt fram sina förslag till vår så kallade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Som förväntat löser vi problemet med att den Brunblå sörjans miljöpolitik innebär att klimatmålen till 2030 inte kommer att klaras. Lösningen? Vi slopar målen! Bra tänkt! På Sverigedemokraternas partikansli jublar man i varje fall.

» 1 år med Uffe.

Idag är det faktiskt ett år sedan vår Brunblå sörja trädde till. Vad har Ulf Kristersson då lyckats med:
1/ Gängkriminaliteten har bekämpats.
2/ Sverige har blivit medlemmar i NATO.
3/ Miljöarbetet har fått en rejäl skjuts.
4/ Mer kärnkraft.
5/ Sverigedemokraterna har hållits under kontroll.
6/ Ulf Kristersson har fått vara statsminister
Vi får ge honom ett år till kanske? Fast helst inte!


Satsa på fred

torsdag 2023-10-19
Vem styr?
tyckeri nummer 9653

» Och vem bestämmer?

Det är egentligen några dagar sedan som Dagens Nyheter redovisade Ipsos undersökning av vilka vi tyckte egentligen bestämde här i landet. Formellt så har vi ju en Blåbrun minoritetsregering som styr. Men, genom det s.k. TiDÖavtalet som ligger som en våt filt - Helig skrift - över det hela så är det ju i verkligheten Sverigedemokraterna som bestämmer. Alltså en Brunblå sörja som bestämmer i vårt forna så stolta land.

xxxxx
Den synen på verkligheten styrks av Ipsos undersökning i Dagens Nyheter. Enligt denna undersökningen så anser 57% att Sverigedemokraterna har ett mycket eller ganska stort avtryck på regeringens politik. Det är den högsta siffran av alla partier. 49% tycker Moderaterna. Det är alltså inte ens en majoritet av svenskarna som tycker att statsministerns parti har något större inflytande över politiken. 22% tycker Kristdemokraterna och 10% tycker Liberalerna. 72% tycker att Liberalerna inte gjort särskilt stort avtryck eller inget avtryck alls. Kristdemokraterna ligger på 62%. Dvs två partier i regeringen som en klar majoritet av väljarna inte tycker har något egentligt inflytande. Ett totalt fiasko för Liberalerna som nog trodde att dom skulle kunna vara en motvikt mot Sverigedemokraterna. I verkligheten har dom helt enkelt bara blivit ett röstboskap för en SD-styrd politik. För Moderaterna gäller i varje fall att fler tycker dom har inflytande än inte inflytande. Som sagt 49% som tycker dom har inflytande medan 36% tycker att dom inte har speciellt inflytande. Men, som sagt, Sverigedemokraterna, som ju inte ens sitter i regeringen, är det parti som väljarna tycker har störst inflytande på regeringspolitiken. Det är bara 29% som tycker att deras inflytande är lågt eller obefintligt medan alltså 57% tycker att dom har stort inflytande.

Kort sagt. Vi har en Brunblå sörja som styr och ett populistiskt och rasistiskt parti som bestämmer. Ett parti överbefolkat av politiker som trampar i klaveret, skiter i det blå skåpet, skjuter sig själv i foten eller helt enkelt uttrycker sig som kompletta idioter. Men Ulf Kristersson är så lycklig över Makten att han lyder TiDÖbibelns krav om att man må icke kritisera en broder.

Läs:
DN/Ipsos: Han styr Sverige. - Dagens Nyheter

» Om människovärde.

En resolution i FN:s säkerhetsråd som fördömer allt våld mot civila i kriget mellan Israel och Hamas och som uppmanar till humanitärt bistånd till palestinier i Gaza har avvisats av Säkerhetsrådet. Resolutionen som lagts fram av Brasilien fick 12 Ja-röster av de 15 medlemmarna. Men två länder lade ner sina röster, Ryssland och Storbritannien. Och ett land röstade Nej, USA. Och eftersom USA är en av de fem permanenta medlemmarna så stoppas resolutionen. Vi kan fundera lite över vilket våld mot civila som USA tycker ska uppmuntras? Eller det handlar för USA om att civila inte ska få humanitärt bistånd? Där gjorde du bort dig Joe Biden!

För övrigt kan vi notera att den israeliska militären gav innevånarna i Gaza city 24 timmar på sig att fly söderut. Jag tycker vi ska vara mycket mer humana. Jag föreslår att de israeliska bosättare som flyttat in på ockuperad mark på Västbanken får 14 dagar på sig att lämna ockuperad mark och återvända till sitt hemland. Bosättningarna är ett brott mot alla internationella lagar.


Satsa på fred

fredag 2023-10-20
Den Brunblå sörjans fortsatta fiasko
tyckeri nummer 9654

» Arbetslösheten ökar.

För andra månaden i rad så ökar arbetslösheten i Sverige. Var det något dom lovade att genomföra? Jag bara undrar. I september ökade arbetslösheten med 75.000 arbetslösa till 437.000 arbetslösa. Det ger en arbetslöshet på 7,7% vilket är en ökning med 1,2 procentenheter. Men inte var det väl något som Uffe, Ebba, Johan och Jimmie lovade att genomföra?

Hur som helst så har ju EU räknat fram i sina prognoser att Sverige i princip är det enda EU-land där BNP kommer att sjunka. Grattis Uffe!

Läs:
Arbetslösheten ökar i september – för andra månaden i rad. - Dagens Juridik

» Elskatten rekordhöjs.

Vid årsskiftet höjs elskatten med 9,2% (eller med 4,5 öre per kWh inklusive moms ). En rekordhög höjning! Är det någon som kommer ihåg något vallöfte från den Brunblå sörjans Uffe, Ebba, Johan eller Jimmie som gick ut på att höja elskatten och därmed elräkningarna? Jag måste ha läst vallöftena slarvigt, för jag måste ha missat det löftet!

Läs:
Elskatten höjs nästa år – Energiföretagen: En historisk hög höjning. - Ny Teknik


Satsa på fred

lördag 2023-10-21
Hur ska vi lösa't
tyckeri nummer 9655

» Någon med bra tips?

Vad som ska lösas? Hur ska vi få israeler och palestinier till att kunna leva i fred bredvid varandra? Någon med realistiska lösningar i bakfickan?

Kan vi enas om att den FN-resolution som finns och som talar om en judisk stat Israel och en palestinsk stat Palestina och där Jerusalem tillhör både judar, kristna och muslimer är slutmålet och en förutsättning?

Kommer palestinska ledare att acceptera att staten Israel idag är ett faktum? Kommer miljoner flyktingar från det som idag är Israel och som idag finns i främst Gaza och Libanon att acceptera att dom inte kan återvända utan måste acceptera ett nytt liv i ett annat land? Kommer Israel att acceptera en palestinsk stat? Det innebär att alla israeliska bosättare på Västbanken måste lämna sina nya bosättningar och återvända till Israel, accepterar dom det? Kommer staten Israel att acceptera att dra tillbaka sitt annekterande av t.ex. Östra Jerusalem och även dra tillbaka annekterandet av delar av Västbanken som ska tillhöra en palestinsk stat?

Det är alltså många som måste acceptera en förändring. Både på israelisk sida och på palestinsk sida. Är man villiga till detta?

Detta innebär stora krav på den starka sidan, som ju trots allt är staten Israel. Israel måste dra sig tillbaka från ockuperad mark, man måste ta hem alla bosättare som illegalt (enligt internationella lagar) flyttat in på ockuperad mark. Man måste lämna över Östra Jerusalem till Palestina. Är dagens högerstyre villiga till det? Är ett eventuellt mer moderat styre ens villiga till det?

Men, det innebär också krav på den palestinska sidan att acceptera staten Israel. Att acceptera att de miljoner flyktingar som finns får acceptera att bosätta sig någon annanstans och inte kunna återvända. Och naturligtvis måste extrema terrorgrupper som Hamas upphöra med sina attacker.

Skaka händer

Är det någon som är optimist? Är det någon som tror att den israeliska taktiken att svälta ihjäl befolkningen i Gaza och utan rättegång mörda alla påstådda Hamas-ledare oberoende av var dom är och fortsätta driva en apartheidpolitik på Västbanken ger förutsättningar för att ställa krav på palestinska ledare?

Tror ni Israel vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?
Tror ni militanta palestinska ledare vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?

Just nu är jag pessimist! Men det är faktiskt den enda rimliga lösningen. Ställ kraven! På båda parter! Det hjälper inte att lägga skulden bara på en part! Den uppmaningen gäller alla - även Gunnar Hökmark!

Läs:
Ilska på Västbanken mot Israel: Vill att dödandet stoppas. - Sveriges Radio
Jag har fortfarande en dröm om ett fritt Palestina. - Veronia Palm i Dagens ETC
Svensk vänster måste sluta lägga skulden för Hamas massaker på Israel. - Gunnar Hökmark i Göteborgs-Posten


Satsa på fred

söndag 2023-10-22 Internationella Caps lock-dagen
Irritationsmoment
tyckeri nummer 9656

» INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN.

Visst är den ett regelbundet irritationsmoment den där tangenten på skrivbordet som ligger precis ovanför Shift-tangenten. Den där förbannade tangenten som regelbundet råkar tryckas ner av misstag så att man får en hel mening med versaler innan man upptäcker vad som hänt. Det finns mycket att irritera sig på, krig, våld, bedragare och mycket annat. Men Caps Lock-tangenten står i en klass för sig!

Irritationsmoment
» Ett dilemma för "han som bestämmer".

Jag ser att "Han som bestämmer", Jimmie Åkesson alltså, har fått ett dilemma. SD säger ju absolut Nej till någon form av förbud mot koranbränning. Det är ju istället något som stöds och uppmuntras av vårt ledande islamofobiska parti. Men det finns sverigedemokrater som vill förbjuda att man skändar den svenska flaggan. Till och med Jimmie-pajasen inser att det kan verka lite inkonsekvent. Så det blir nog inget förbud mot att skända svenska flaggan. Det är viktigare att kunna elda med koraner.

» Taskigt för Ebba.

Så är det dags igen. För någon dag sedan publicerade Svenska Dagbladet sin oktoberundersökning, som görs av Novus. Undersökningens tre stora förlorare är Miljöpartiet (-1,3), Kristdemokraterna (-1,1) och Moderaterna (-0,9). Tre stora vinnare hittar vi, Sverigedemokraterna (+2,5), Centerpartiet (+0,9) och Socialdemokraterna (+0,8). Kristdemokraternas siffra på 2,6% är den lägsta som Novus någonsin uppmätt.

Mellan blocken är läget ungefär detsamma. De fyra Rödgröna partierna samlar 54,4% medan den Brunblå sörjan samlar 44,2%. Lägg till att just nu är det Liberalerna och Kristdemokraterna som ligger under spärren och riskerar att åka ut med rumpan före om inte tillräckligt många Moderater vill lägga sina stödröster. Och i så fall ännu mer riskera att SD blir mycket större än M. För så är det ju just nu. Gapet mellan SD och M är nästan lika stort som hela KD eller L.

Så här ser det i varje fall ut. Med förändring sedan förra månaden inom parentes.

Socialdemokraterna 37,(% (+0,8)
Sverigedemokraterna 20,7% (+2,5)
Moderaterna 18,2% (-0,9)
Vänsterpartiet 7,4% (-0,4)
Centerpartiet 4,8% (+0,9)
Miljöpartiet 4,4% (-1,3)
Liberalerna 2,7% (-0,3)
Kristdemokraterna 2,6% (-1,1)

En månad till med samma utveckling så är Sverigedemokraterna ensamma större än alla de tre regeringspartierna tillsammans. Hur länge till kan Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson låta Jimmie Åkesson och hans stormtrupper härja fritt utan att man vågar säga ifrån eller ta avstånd? Är det självutplåning som gäller? Feghet brukar bestraffas till slut.

» Viktiga frågor.

Jag ser att den pågående Moderatstämman diskuterar väsentligheter också. Systembolaget måste köpa in kyldiskar så att man kan sälja ölen kall.

» Jag blir verkligen orolig.

Jag hör på TV:n Benjamin Netanyahus krigshetsande. Jag blir orolig! Det är faktiskt Israel som är ockupationsmakten och den militärt överlägsna parten. Det är dags för världens alla israelvänner att få Netanyahu att lugna ner sig. Annars går det åt helvete!


Satsa på fred

måndag 2023-10-23
Spännande tankar och tyckerier
tyckeri nummer 9657

» Vi lever på olika planeter del 1.

De fyra svenska storbankerna (SHB, SEB, Nordea och Swedbank) gjorde under årets första sex månader en sammanlagd vinst på 78,6 miljarder kronor. 78.600.000.000 kronor, det är många nollor! Vi ska dock erkänna att Nordea ju egentligen valt att placera sig i Finland som skatteflyktingar. Det motsvarar närmare 290 kronor i vinst varje vecka på varenda svensk, nyfödd till pensionär. Lite dryga 40 kronor varenda dag, 7 dagar i veckan, på varenda svensk. Känn dig hedrad som kan bistå bankerna till deras rekordvinster. Som det uttrycks, avkastningen på egen kapital ligger på mellan 16,2% och 20,4%. Det är rejält hyfsade resultat för en verksamhet.

Vad tror ni? Tror ni att bankerna skulle kunna avstå några av dom miljarderna till skattebetalarna genom en tillfällig bankskatt? 78,6 miljarder är dryga 3 miljarder i veckan. Om man betalade 3-4 veckors vinst så skulle samhället ha mer än 10 miljarder att spendera. Då skulle man t.ex. kunna låta bli att höja elskatten. Eller kanske ge kommunerna lite fler miljarder så att dom slipper skära ner på skolorna. Vad tror ni, vore det inte en ganska bra idé?

» Vi lever på olika planeter del 2.

Det här med att tigga pengar är ett omdiskuterat fenomen. Hemlösa och andra som sitter utanför affären med en mugg och tigger en slant är det många som vill förbjuda. Usch så hemskt att behöva påminnas om att det finns dom som faktiskt lever i misär. Det kan vi ju inte tillåtas att bli påminda om. Men det finns lite finare former av tiggeri också. Jag såg att det för en vecka sedan arrangerades en fin galakväll i New York av World Childhood Foundation. En välgörenhetsorganisation som tydligen stöttas av "Her Majesty Queen Silvia of Sweden & Her Royal Highness Princess Madeleine". Så våra blåblodiga högheter var bjudna på cocktailmottagning, fin middag och underhållning. Det var säkert en riktigt trevlig tillställning. Fast kanske inte för oss vanliga dödliga. Vår kära men ack så bortskämda Madde passade på att visa upp lite av hennes fina juvelsamling. Enligt Expressen var bara juveler och liknande som bars av henne värda över 600.000 kronor. Undrar vad 600.000 kronor kunde gjort för nytta för World Childhood Foundation? Vi kan ju lägga till kläder och annat som bars av våra båda bortskämda kungligheter medan dom frotterade sig med andra fint folk. Hur som helst kan nog bara det faktum att dessa båda damer visar upp sig få ytterligare några att skänka pengar. Men arrangemangen är väl ändå inte för att visa upp sig och sin förmögenhet? Men som sagt, vi lever på olika planeter!

» Kriminaliteten.

Att människor inte är folkbokförda där dom bor framställs ofta som ett stort bekymmer. Och det är det ju faktiskt i viss mån. Hur som helst har tydligen vår finansminister Elisabeth Svantesson tillsatt en utredning som ska titta på förutsättningarna för att genomföra en folkräkning. Jag tycker det låter spännande. Om man ska hitta alla som är felaktigt folkbokförda så måste ju 1000-tals svenskar ge sig ut och besöka alla bostäder (och vad som kan användas som bostad) och kontrollera vilka som bor där. Kanske räkna tandborstar, sängar, skor i hallen osv. Annars lär man ju inte hitta de som håller sig undan. Att bara skicka ut en förfrågan lär ju inte leda till något. Hur som helst har ju Elisabeth Svantesson god kännedom om fenomenet med falsk folkbokföring. Under några år var hon ju folkbokförd i familjens sommarstuga medan resten av familjen var folkbokförda i familjens bostadsrätt i Stockholm. Som av en händelse innebar det att hon fick extra traktamente och reseersättning från Riksdagen. Det händer lite då och då att det avslöjas att riksdagsledamöter är felaktigt folkbokförda och får extra ersättning för detta. I normalfallet tar den politiska karriären slut med det. Dom får lämna sina uppdrag och hitta en annan sysselsättning. Elisabeth Svantesson är det stora undantaget. Hon blev istället befordrad till finansminister. Kanske eftersom hon hade den erfarenheten?

Hur som helst ser jag nu att en ledande sverigedemokrat nu dömts till dagsböter på sammanlagt 28.700 kronor för folkbokföringsbrott. Martin Inglot som han heter är ju inte den första sverigedemokrat som hamnar i klammeri med rättvisan. En granskning som gjordes för några år sedan av förtroendevalda för de olika partierna visade att just sverigedemokrater var kraftigt överrepresenterade. Någon som är förvånad?

Helt färdiga åsikter - helt gratis
» Dyr kärnkraft.

Jag har ju lite då och då klagat på den dyra kärnkraften. Sverige har normalt låga elpriser. Förra vinterns kraftiga prisökningar berodde inte på svensk elproduktion utan på att vi exporterade stora mängder el till bland annat Tyskland och fick betala deras fördyrade el pga bristande naturgasleveranser från Ryssland och krånglande kärnkraft i Frankrike. Svensk vattenkraft står för en stabil bas av elproduktion. Vattenkraft är billig elström. Sverige är ett till ytan stort land med långa kuster som alltså ger plats för vindkraft på ett helt annat sätt än mer tättbefolkade länder. Vindkraft är också billig elström. Vattnet och Vinden kostar inte extra pengar. Solel är kanske området där vi inte har världen bästa förutsättningar. Men det är billig el där resursen, solen, inte kostar extra. Att man fortfarande idag bygger stora lador för distribution, lager, fabriker osv utan att sätta solpaneler på taket är för mig obegripligt. Det borde vara en förutsättning för bygglov!

Sedan kommer vi till kärnkraften som är så älskad av den Brunblå sörja som just nu styr. Det är en dyr energikälla. Just nu när elen kostar lite, ibland till och med minuspris, så får kärnkraften stora bekymmer. Deras el kostar mycket att producera hela tiden, men man får betala för att bli av med den. Det är inte så konstigt att Uniper, som är delägare i alla dagens svenska kärnkraftsreaktorer, deklarerat att för deras del blir det ingen ny kärnkraft. Vi kan också förstå att Vattenfall tvekar rejält när det gäller nybygge. Men påtryckningarna från regeringsmakten och ansvariga ministrar är kraftiga. Med största sannolikhet får man skrota "företagsekonomiska skäl" och fatta beslut "efter order uppifrån från ägaren". Men, jag ser att våra kärnkraftskramande politiker också inser problemet. Liberalerna inser problemet och vill att staten går in som delägare med mångmiljardbelopp så att Vattenfall vågar satsa. Moderaterna har ju länge talat om att ställa upp till 400 miljarder till förfogande för garantier så att någon vågar satsa. Enligt Liberalerna räcker det inte ens. Det är bara att konstatera att medan sol, vind och vatten är billigt så är kärnkraft dyrt. Erfarenheterna från de länder som byggt nytt under senare år är dessutom skenande kostnader och kraftiga förseningar.

» Vem kan man lita på?

Jag ser att Kantar Public gjort en undersökning av vilket parti som svenska folket tror är bäst på att hantera ekonomin i sämre tider. Faktiskt spännande. Intressant är att en mycket stor andel inte vet, hela 32% vet inte eller är tveksamma. Det är var tredje svensk. Men var tredje litar i varje fall på socialdemokraterna (33%). Moderata väljare litar på Moderaterna, som får 19%. Men att Sverigedemokraternas stöd främst handlar om allmänt missnöje kan vi utläsa av att det bara är 9% av väljarna som tror att SD är att lita på i dåliga tider. Av resten av partierna är det faktiskt bara Vänsterpartiet som har någon form av förtroende (3%). Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger på en enda procent medan det inte finns en enda som litar på Liberalerna. Dom får 0%! 38 - 29 i Rödgrön favör. Men, som sagt förtroendet är skrämmande lågt när en tredjedel inte vet vad dom ska svara.

» Skapa förutsättningar för fred!

Till slut så kan jag ju inte undvika att ägna lite utrymme av dagens Sven Tycker åt den krigsretorik som kommer från den israeliska regimen. Hamas vidriga attack mot oskyldiga civila i södra Israel har gett rejäl grogrund åt den israeliska antipalestinska retoriken. Och runt om i världen har muslimhatet blossat upp ordentligt. Ryktesspridningen och de förhastade slutsatserna har blivit vanligt. Jag läser om kvinnan i Storbritannien som såg flera skärmflygare utanför fönstret och omedelbart trodde att det var Hamas som attackerat Storbritannien. Och de flesta av oss läste väl om kvinnan vid synagogan i Detroit som mördats. Det var naturligtvis en muslimsk antisemitisk attack. Nu läser jag att det tydligen handlade om något helt annat som inte hade med religion eller terrorister alls att göra.

Det som skrämmer allra mest idag är den våldsamma krigsretoriken från den israeliska sidan. Hämnden mot palestinier har redan skördat mångdubbelt fler dödsoffer i Gaza bland civila oskyldiga än vad Hamas terrorattack förorsakade. Och om man ska tro på den israeliska retoriken så har mördandet bara börjat. Israel har redan hunnit bomba flygplatser i Syrien, bomba mål i Libanon och mördandet av palestinier på Västbanken har fått förnyad kraft. Bland annat har en moské bombats.

Den israeliska ockupationsmaktens krigsretorik riskerar att skapa en humanitär katastrof. Och riskerar att tända gnistan för att skapa en nytt storkrig.

Det är dags för den demokratiska västvärlden att göra klart för regimen i Israel att det räcker nu. Tyvärr är jag pessimist. Precis som Hamas (och flera andra terroristgrupper) präglas av antisemitism så drivs den israeliska statens agerande mot palestinierna av muslimhat. Helt utan intresse för att kunna möjliggöra en palestinsk stat som FN:s resolution bygger på.

Och hela tiden är det oskyldiga civila som drabbas, och som bara vill leva i fred.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-24
Terror kan inte bekämpas med terror
tyckeri nummer 9658

» Massmorden fortsätter.

Enligt de senaste uppgifterna har nu antalet döda i Gaza av de israeliska terrorbombningarna passerat 5.000. Av dessa är omkring 2.000 barn. Observera att siffran är ett antal timmar gammal så antalet har stigit ytterligare sedan dess.

Enligt Kommittén för skydd av journalister, CPJ, har än så länge våldet dödat 23 journalister. 19 av dessa är palestinier, 3 är israeler och en är libanes. Bland de döda finns Roshdi Sarraj som i flera år arbetat för franska Radio France. Hans hem i Gaza city bombades av israeliskt bombflyg och han själv dödades medan hans fru och 11 månader gamla dotter skadades.

Sammanlagt 35 anställda vid FN-organet UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) har dödats i de israeliska terrorbombningarna av Gaza. Minst 7 dödade bara under det senaste dygnet.

Man kan inte bekämpa terror med mer terror. Effekten blir bara att ännu fler blir desperata och ansluter sig till terrorgrupper. Det åligger nu hela västvärlden att få Israel att sluta med terrorn mot palestinier och följa FN:s beslut. DÅ kan det också finnas möjlighet att få slut på palestinska terrorgrupper. Israel har rätt att försvara sig, men inte att attackera och ockupera.

Visa kärlek - inte hat

Sätt stopp för terrorn! NU!


Satsa på fred

onsdag 2023-10-25 Skyddsombudens dag
Skyddsombud är viktiga
tyckeri nummer 9659

» Stärk skyddsombuden.

I dag är det Skyddsombuden dag. En mycket viktig funktion på arbetsplatsen. En funktion som kan ha direkt avgörande betydelse för säkerheten på arbetet. Alldeles för många dödas varje år i arbetsplatsolyckor och mångdubbelt fler skadas i olyckor eller får skador pga olämpliga arbetsställningar osv. I genomsnitt dör nästan en person i veckan på jobbet. Det är nästan lika många som skjuts ihjäl i gängkonflikter i veckan. Men det diskuteras inte lika mycket!

Regeringen vill i samarbete med Sverigedemokraterna, enligt sina egna ord, försöka få fler att bli skyddsombud. Detta vill man uppnå genom att avskaffa kopplingen till Facket. I princip ska alltså istället arbetsgivaren kunna utse skyddsombuden. Tror ni att det skyddsombudet tar kamp mot arbetsgivaren för förändringar? I dag har skyddsombudet Facket bakom sig när det blir oenighet om arbetsmiljön. Det är via Facket som skyddsombud utses, det är Facket som ser till att skyddsombuden får utbildning. Och, det är Facket som står bakom skyddsombudet när arbetsgivaren vägrar förbättringar av arbetsmiljön.

Det hela är naturligtvis en del i Sverigedemokraternas och den övriga Högerns försök att försvaga Facket och ge Arbetsgivaren / Arbetsköparen mer fritt fram.

Ställ upp och stärk skyddsombudens styrka och möjligheter att ytterligare förbättra arbetsmiljön.

» Lite elprisfunderingar.

Jag ser att Socialdemokraterna säger Nej till den planerade elkabeln Hansa Power Bridge mellan Sverige och Tyskland. Sverige har i allmänhet ett stort överskott på elström. Elström som kan exporteras till länder som inte har samma tillgång till elström. En elexport som är bra ekonomi för svenska elproducenter.

Men, att exportera elström till exempelvis Tyskland skapar problem för elpriset i Sverige. Det är inte så att priset sjunker för de svenska elkonsumenterna när vi har överskott på el som kan exporteras med god förtjänst. Effekten blir att priset för oss elkonsumenter i Sverige stiger. Prissättningen är nämligen så vist konstruerad att priset sätts efter högsta pris någon vill betala. Så när Tyskland är villiga att betala bra för svensk överskottsel så får svenska konsumenter också betala det höga priset.

Sätt i kontakten

Det var detta som var anledningen till våra höga elpriser förra vintern. Det var inte för att vi hade brist på elström i Sverige. Det var för att det rådde brist på elström nere i Europa så dom var villiga att betala bra för elströmmen. Och då fick vi svenskar också betala bra! Den ryska naturgasexporten var stoppad samtidigt som Frankrike hade enorma problem med sin kärnkraft. Alltså rådde det elbrist i stora delar av Europa. Dock inte i Sverige, vi fortsatte att exportera och fick därför betala höga elpriser. Visst är det vist konstruerat?

Hur som helst det är därför Socialdemokraterna säger Nej till att bygga ännu en kabel för export av el till Tyskland. Risken är stor att det kommer att höja våra elpriser. Be mig inte om att försöka förklara VARFÖR prissättningen fungerar på det viset. Jag undrar om någon kan ge en bra förklaring!

» Det fortsätter.

Och dödandet av civila fortsätter. Den överlägsna israeliska militärens herremakt fortsätter sitt urskillningslösa mördande medan världen tittar på och hejar på. Det är ju bara muslimer och terrorister allihopa. Dom får skylla sig själva! Lite svinn får man räkna med när även bebisar och andra civila råkar illa ut.

Sätt stopp för terrorn! NU!Satsa på fred

torsdag 2023-10-26
Mer död
tyckeri nummer 9660

» Skönt att bo i lugna Sverige.

Jag läser om ännu en masskjutning i USA. Minst 22 döda och mer än 50 skadade när en f.d. militär började skjuta vilt omkring sig med automatvapen i bland annat en bowlinghall. Vi ska nog känna oss glada och trygga som bor i det lugna Sverige! Bara i år har minst 565 masskjutningar inträffat i USA. Dvs långt mer än en om dagen. Masskjutning är när minst 4 personer dödas eller skadas. Den amerikanska fascinationen över skjutvapen kostar liv - mycket liv. Bland barn under 19 år är skjutvapen den vanligaste dödsorsaken. Detta om vi undantar barn som föds döda eller med svåra fosterskador. Och dödandet ökar faktiskt kraftigt. Det finns fler vapen i USA än det finns människor. Trots ett folkligt stöd för mycket hårdare vapenlagar vågar politikerna av rädsla för enormt förmögna och inflytelserika lobbyinggrupper som NRA inte fatta några beslut i den riktningen.

Men, amerikaner ska ju alltid vara värst. Läste ni om trafikolyckan vid New Orleans för någon dag sedan. Totalt var visst 158 bilar inblandade i en rejäl masskrock. Uppenbarligen fortsatte man att köra på fast dimman blev total. Så 158 bilar blev skrot. Många bilar brann upp. Som ett under dog "bara" 7 personer. Det normala för en masskjutning...

För övrigt ser jag att det automatvapen, AR-15, som Abdesalem Lassoued använde i Bryssel för att skjuta ihjäl 2 svenskar faktiskt är godkänt i Sverige. I motsats till i de flesta andra länder. Men sedan i somras är det tillåtet som jaktvapen i Sverige. Är det ett jaktvapen?

» Vi lever på olika planeter, del sjuttioelva.

Jag läser en artikel i Dagens Nyheter där Parisprofessorn Gabriel Zucman bland annat berättar att världens dollarmiljardärer gör skatteinbetalningar på mellan 0 och 0,6% av sina enorma förmögenheter. Genom avancerad skatteplanering och rent skattefiffel smiter man undan sin del av ansvaret. Man betalar lägre skatt än vanliga inkomsttagare som tar sitt ansvar. Det krävs ett internationellt samarbete där s.k. skatteparadis, alltså länder och områden dit miljardärerna flyttar sina förmögenheter för att slippa det ansvar som vi alla andra måste ta, också omfattas. Det krävs som sagt ett internationellt samarbete för att även de bortskämda miljardärerna ska tvingas ta sitt ansvar. Gabriel Zucman föreslår en internationell förmögenhetsskatt på 2%. Här i Sverige har vi avskaffat förmögenhetsskatten för att kunna konkurrera med skattesmitarparadisen! Vill dom tjäna pengar här på oss så ska dom banne mig betala sina skatter här också.

Sätt åt miljardererna och deras skatteflykt

» Och mördandet fortsätter.

Den israeliska hämnden på alla palestinier fortsätter. Mångdubbelt fler palestinier har dödats av de israeliska flygbombningarna än som Hamas mördade i sin vidriga terrorattack. Men jag ser att vår utrikesminister Tobias Billström tycker att den israeliska reaktionen är proportionerlig. Undrar hur många palestinska liv det går på varje israeliskt liv innan hämnden inte längre är proportionerlig - enligt Tobias Billström alltså? Hamas uppger att 50 av den gisslan som man tog har dödats av de israeliska bombningarna. Men den siffran ska man nog ta med en viss skepticism. Nu gäller det att vinna propagandakriget. Och på den punkten leder Israel rejält. Det internationella stödet för Israelisk ockupation av Palestina ligger faktiskt nästan på samma nivå som det internationella stödet för Ukrainas motstånd mot den ryska ockupationen.

Tusentals palestinier som haft arbetstillstånd i Israel har alla plötsligt förlorat sina arbetstillstånd. Och en mycket stor del av dom har sedan fängslats och internerats. Precis som tusentals av andra palestinier på Västbanken som fyllt på de israeliska fängelserna där redan tusentals palestinier sitter internerade. Det rapporteras också om att israeliska bosättare på ockuperad mark intensifierat sina attacker på sina palestinska grannar för att skrämma bort dom så att dom kan utvidga sina egna odlingar. Men enligt Tobias Billström är den israeliska hämnden fullt proportionerlig! Vad säger du Tobias? Kan det vara rimligt att 10 palestinier motsvarar värdet på en israel? Eller 15? Ställer du upp på Israels ockupationer, annekteringar och inflyttning av bosättare också?


Satsa på fred

fredag 2023-10-27
Ta seden dit man kommer
tyckeri nummer 9661

» Passar det inte - dra hem.

Facket vill teckna kollektivavtal med Tesla. Men Tesla vägrar. I sex år har Metall försökt att förhandla fram ett kollektivavtal med Tesla i Sverige. Men sådana påfund vill uppenbarligen inte Tesla veta av. Man vägrar totalt. Tecknar man inte kollektivavtal i andra länder så gör man det inte i Sverige heller.

Fortfarande färdiga åsikter helt gratis
Nu har Metall tvingas utlysa strejk på Teslas anläggningar hos TM Sweden AB i Sverige. Fortsätter Tesla att vägra anpassa sig till vad som gäller i Sverige kommer Metall att utlysa strejk även på andra verkstäder som servar Tesla's bilar.

Jag tycker det är självklart att man följer de spelregler som gäller i Sverige. Det gäller även Elon Musk! Om det inte passar Tesla kan man dra sig hem till USA. Jag tar för givet att ingen köper en Tesla-bil. Det finns andra bilmärken att vända sig till.

Bojkotta Tesla!

För övrigt ser jag att strejken på Klarna utvidgas. Klarna vägrar också att teckna kollektivavtal. Själv vägrar jag att använda Klarnas tjänster!

För övrigt såg jag att antalet strejker i USA i år är det högsta sedan 70-talet.

Läs:
Tesla respekterar inte spelreglerna i Sverige. - Aftonbladet debatt
Strejk på Teslas anläggningar i Sverige. - Dagens Juridik
Tre frågor om: Strejken på Tesla. - SVT

» Tobias tänker efter.

Jag ser att vår moderata utrikesminister Tobias Billström nästan börjar tycka att Israel börjar närma sig gränsen. Den israeliska terrorn mot palestinier har för länge sedan slutat vara proportionell. Och Tobias Billström ska ha all heder av att även han börjar tycka att det börjar bli lite för långt gånget.

Läs:
Satellitbilder visar norra Gaza före och efter israeliska flyganfallen. - SVT

» Ett bekymmer för Jimmie.

Jag noterar att Migrationsverket nu kommit fram till att vår SD-hyllade koranbrännare Salwan Momika ska utvisas. Han får inte förlängt uppehållstillstånd. Det treåriga uppehållstillstånd han fick när han kom till Sverige i april 2021 går ut och det blir inte förlängt. Han har helt enkelt ljugit!

- "Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige, deklarerar han. Så nu får ju Sverigedemokraterna lite bekymmer. De som inte har uppehållstillstånd ska ju ut. Så då ska han ut! Han kan inte få fortsätta leva i Sverige illegalt. Ut med honom! Ställer ni upp på kravet SD? Ska vi skicka honom till något av de läger i något land som ska upprättas där vi kan dumpa dom? Det är ju detta vår utvisningsminister Maria Malmer Stenergard och hennes vänner i SD planerar. Vad tror ni?

Läs:
Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas – Jag lämnar inte. - SVT


Satsa på fred

lördag 2023-10-28
Dumheter
tyckeri nummer 9662

» Jag skäms.

FN:s generalförsamling har antagit en resolution där man uppmanar till ett omedelbart eld upphör i stridigheterna mellan Israel och olika palestinska grupper. 120 länder i generalförsamlingen röstade för att anta resolutionen medan bara 14 länder röstade emot.

Resolutionen uppmanade till eld upphör av humanitära skäl. Resolutionen uppmanar också bland annat till att transporter med nödvändiga förnödenheter ska tillåtas komma in i Gaza och att hjälporganisationer ges tillgång till området. Israels svar är ytterligare intensifierade bombningar, attacker med stridsvagnar in i Gaza och att helt stänga av eltillförseln till området. Där alltså mer än 2 miljoner människor lever. Nu utan tillgång till el, Internet, telefoni, vatten, mat och mediciner. Den israeliska hämnden för terrororganisationen Hamas attack mot Israel är INTE proportionerlig. Syftet med de israeliska terrorbombningarna är att kollektivt straffa det palestinska folket. Man har på kort tid förstört mer i Gaza än någonsin tidigare.

Jag skäms över att Sverige faktiskt lade ner sin röst i generalförsamlingen. Vilken syn på människovärde har man från den svenska regeringen? Uppenbart är att man anser att alla palestinier har ett kollektivt ansvar för vad terrorgruppen Hamas gör. Så det är fullt OK att mörda tusentals och åter tusentals Gazabor. Senaste siffran var visst 7.000, men eftersom bombningarna har intensifierats sedan dess så har den siffran stigit rejält.

» Det går illa för Uffe.

Jag såg siffrorna för senaste väljarundersökningen från Indikator Opinion som från början publiceras av SR:s Ekot. Dom siffrorna kan inte göra Ulf Kristersson glad. Så här ser oktobersiffrorna ut:

Socialdemokraterna 37,9%
Sverigedemokraterna 22,0%
Moderaterna 16,1%
Vänsterpartiet 8,1%
Miljöpartiet 4,8%
Centerpartiet 4,1%
Kristdemokraterna 2,9%
Liberalerna 2,3%

Vi kan av detta konstatera att Kristdemokraterna och Liberalerna ligger tryggt placerade en rejäl bit under 4%-spärren och riskerar allvarligt att åka ur Riksdagen vid ett nytt val. De Rödgröna leder med 54,9% mot den Brunblå sörjans 38,1%. Lägg till att KD och L alltså ligger under spärren. En annan intressant siffra vi kan utläsa är att nu är Sverigedemokraterna ensamma större än alla tre regeringspartierna tillsammans. 22,0% mot 21,3%. Vi kan också notera att Vänsterpartiet idag är mångdubbelt större än KD+L tillsammans och V är nu hälften så stora som Moderaterna.

Hur ska vi ha det Uffe? Tänker du fortsätta sitta i Jimmie Åkessons knä och inte bryta mot TiDÖavtalets påbud att du må icke kritisera en TiDÖ-kollega? När är gränsen nådd?

Läs:
SD är större än M, KD och L tillsammans – detta kan bli följden. - Dagens ETC

» Älskade EU.

Vi kan notera att vi kan räkna med ökade kostnader för vår elförbrukning nästa vinter. Inte för att elen har blivit dyrare egentligen. Inte för att vi har brist på elström. Sverige är fortfarande Europas största exportör av elström. Nä, men priset på elströmmen beräknas öka till nästa vinter pga påbud från EU. Det högre elpriset i centrala Europa som vi exporterar el till skall ännu mer få sprida sig till våra elräkningar. Allt för att tyskarna ska få lite billigare el. Men vi ska alltså få dyrare el. Visst är dom visa på EU?

Läs
EU-regel kan höja elpriset med 20 procent. - Svenska Dagbladet

Glöm inte gå upp i natt och skruva om alla klockor!

I natt går vi tillbaka till NormaltidSatsa på fred

söndag 2023-10-29
Lite lokalpolitik
tyckeri nummer 9663

» Satsa på skolan - det lönar sig.

Sveriges kommuner och regioner har svåra problem. Den höga inflationen gör att kostnaderna för kommunerna stiger mycket mer än vad skatteinkomsterna gör. Bland annat förorsakar inflationen att kommunerna tvingas göra rekordhöga avsättningar för pensioner t.ex. Samtidigt har vi en Brunblå regering som snålar. Hellre sänka skatten på plastpåsar, snus och bilbränsle än låta statsbidragen till kommunerna följa med inflationen. Resultatet av detta är att Sveriges kommuners ekonomi är mycket ansträngd. Det görs helt enkelt besparingar i budgetarna.

Satsa på skolan - det lönsr sig
Skolan är den största utgiftsposten och här sparas det in. Vikarier kallas inte in, extra resurser för att hjälpa elever med problem försvinner. I min hemkommun Åstorp skriver ett rektorsområde att man ska spara genom att inte anställa behörig personal. Och som sagt extra resurser försvinner. Det ska sparas för att hålla budgetramarna.

Här i Åstorp diskuterades budgeten för 2024 i veckan på Kommunstyrelsen. Styret (Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna) gör ytterligare besparingar på bland annat Utbildningsförvaltningens budget. Från Socialdemokraterna föreslogs att man gör en skattehöjning med 60 öre, och att dom pengarna tilldelas Utbildningsförvaltningen, Socialförvaltningen och en del till vad som kallas Trygghetsskapande åtgärder. Vi i Vänsterpartiet valde att ställa oss bakom detta förslag. Men naturligtvis röstades det ner av majoriteten.

Nu fattas det slutgiltiga beslutet i Kommunfullmäktige. Så det Socialdemokratiska förslaget kommer ju att komma upp där också. Men det kommer naturligtvis att röstas ner av den Brunblå majoriteten med SD, M och KD även där. Det ska bli intressant att se hur Liberalerna (skolpartiet ni vet....) och Centern ställer sig till förslaget. Dom är inte representerade i Kommunstyrelsen. Någon praktisk betydelse har det dock inte. SD+M+KD har majoritet och bestämmer.

Inom Vänsterpartiet har vi funderingar på att i varje fall lägga fram ett tilläggsförslag till budgeten. Där budgeten för Utbildningsförvaltningen utökas med 10 miljoner kronor för att undvika att arbetsmiljön för skolpersonal och elever inte ska ytterligare försämras. Detta får finansieras genom att man använder budgeterat överskott, om detta inte räcker får överskott från tidigare år tas i anspråk. I bästa fall kommer det ytterligare statsbidrag när man i Rosenbad inser kommunernas problem.

Åstorp - Söderåsstaden

Däremot tycker vi inte att man ska lyda vår moderata finansministers Elisabeth Svantessons råd till kommunerna, att helt enkelt underbalansera budgeten. Det tycker vi inte att man ska göra. Det är i princip inte tillåtet, även om tydligen Elisabeth Svantesson tyckte så.

Läs:
Bryt mot lagen - Svantesson KU-anmäls. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

måndag 2023-10-30
Kan man lita på moderater
tyckeri nummer 9664

» Är miljöaktivister farliga?

Just nu förs en intensiv hatkampanj mot Greta Thunberg från den svenska högern. Hon har ju dristat sig till att framföra kritik mot den israeliska terrorn mot det palestinska folket. Och om man kritiserar Israel så är man automatiskt antisemit och judehatare. Där fick man från högern äntligen en chans att sätta åt ungjäveln som dristar sig till att kritisera den miljöpolitik som förs i Sverige och på andra håll.

Rent allmänt är man från högern uppenbarligen väldigt rädda för klimataktivister. Nyligen ställde vår s.k. Klimatminister in sin medverkan vid ett evenemang på grund av vad man kallade "säkerhetshot". Vid en närmare granskning så handlade det om en 70-årig man som tillhör en aktivistgrupp som hade anmält sitt deltagande och han hade för avsikt att ställa en fråga om betong. Men rädslan för klimataktivister är så stor att den s.k. Klimatministern ställde in pga "säkerhetshot".

För en tid sedan genomförde klimataktivister en aktion vid Bromma flygplats, en aktion som slutade med att aktivisterna hamnade inlåsta i celler. Polisen deklarerade då att aktivisterna varit inne på flygplatsområdet. Något som inte alls stämde. Den aktion som genomfördes skedde på den offentligt tillgängliga parkeringen utanför terminalen. Swedavias presschef Robert Pletzin hävdade att aktionen hade fått ett ambulansflyg att ändra sin rutt. En senare granskning visade att det var ett tomt privatflyg som hade valt att landa på Arlanda istället för på Bromma. Aktivisternas aktion riktades emot det kraftigt ökade privatflyget som är den mest klimatskadliga transportformen vi har. En form av flyg som ökar kraftigt allt eftersom antalet multimiljardärer växer. En grupp som totalt struntar i klimat- och miljöhänsyn bara dom kan fortsätta leva sitt bekväma lyxliv.

Jag vill med detta poängtera att jag inte alltid sympatiserar med de mera extrema klimataktivisternas arbetsmetoder. Ibland genomförs aktionerna på ett sätt som snarast skrämmer bort människor från idéerna. Syftet med aktionerna är ju att göra människor medvetna om problemen och få människor att stödja miljörörelsen. Då kan man inte genomföra aktioner som skrämmer bort människor.

En mycket lyckad aktion läste jag om i somras. När delar av Europa led av enorm torka. Vattnet räckte inte att bevattna odlingarna och skörden torkade bort. Det var mer eller mindre totalt bevattningsförbud. Samtidigt var det golfbanor som fortsatte att bevattna sin greener så att gräset skulle var fint och inbjudande när golfarna skulle göra sina puttar. En grupp aktivister genomförde en aktion där dom planterade blommor i golfhålen! DET tyckte jag var en mycket lyckad aktion.

Läs:
Politiker spär på lögner om oss klimataktivister. - Aftonbladet Debatt

Moderaterna - till återvinning
» Är moderater farliga?

Det är väl ingen som lyckats undgå att det finns en mycket stark känsla i arabländer att Sverige i praktiken är ett muslimfientligt land. Det är den känslan som skapade grunden för terrordådet i Bryssel t.ex. Bakom "myten" om Sverige som muslimfientligt ligger i princip två saker.

1/ Svenska myndigheter kidnappar barn från sina muslimska föräldrar.
2/ I Sverige är det sanktionerat från staten att bränna koraner.

Om vi tar den sista punkten först så handlar det naturligtvis om Rasmus Paludan och Salwan Momikas aktioner att elda upp koraner för att hetsa mot muslimer. Vad man hos stora muslimska grupper inte förstår är att bara för att det är tillåtet så har det inte stöd av staten. I Sverige får man elda koraner, men man får också elda bibeln eller t.ex. den judiska toran. Det innebär inte att Sverige är varken muslimfientligt eller fientligt mot kristna eller judar. Dock undrar jag om man idag skulle fått polistillstånd för att elda den judiska toran? Idag går nog gränsen där! Då är man ju uppenbart antisemit. Medan man tydligen inte måste vara islamofob om man eldar koranen. Det som försvårar det här, ur muslimsk synpunkt, är ju att vad som uppfattas som en representant för regeringen och ordförande för riksdagens justitieutskott ju faktiskt uppmanat till koranbränningar (sverigedemokraten Richard Jomshof). Den svenska regeringen är direkt beroende av ett muslimhatande parti som man inte vågar kritisera från regeringen. Så på den här punkten är det ju inte långt ifrån att Sverige i praktiken är ett muslimhatande land som styrs av en moderatledd regering sittande i knät på ett muslimhatande parti!

Sedan kommer vi till den andra punkten. Som faktiskt är äldre. Dvs att sociala myndigheter kidnappar muslimska barn. Vad det handlar om är att sociala myndigheter ju kan omhänderta barn som far illa (muslimska och andra) och t.ex. placera dom i familjehem osv. Ett exempel på detta i Gällivare har Dagens Nyheter granskat. Barnen omhändertogs sedan dom bland annat berättat att föräldrarna slagit dom och dom placerades i familjehem. Mamman till barnen har varit en av de mest tongivande i den LVU-kampanj mot Sverige som förts. När barnen äntligen omhändertogs hade det kommit rapporter om deras missförhållande under flera år. - "Mina föräldrar vill att jag ska sova snabbare, så då slår dom mig för att jag ska sova snabbare. Man kan inte sova när man är ledsen" berättade ett av barnen.

Men som sagt, mamman har varit en av de drivande i kampanjen mot de svenska myndigheterna. Hon har varit tongivande med hundratals inlägg på sociala medier, intervjuer i media i utlandet osv. Det intressanta är att, och därav rubriken, att hon fått stöd från två ledande moderatpolitiker (ett gift par). Som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Moderaterna. Socialnämndens beslut fick stöd från Länsrätten osv. Men, plötsligt fick barnen en ny handläggare på socialförvaltningen, som flyttade barnen först till ett annat familjehem och strax efter flyttade hem barnen till föräldrarna. - "Min handläggare lyssnar inte på mig" klagade pojken. - "Jag är rädd" säger flickan.

Intressant är att efter detta har både den nya familjehemsmamman där barnen bara vistades en kort tid och den nya handläggaren på Socialförvaltningen fått nya politiska uppdrag - i Socialnämnden för Moderaterna!

Läs:
Frontfigur i LVU-kampanjen fick hem placerade barn – med stöd av moderater. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

tisdag 2023-10-31
Ett brev till Maria
tyckeri nummer 9665

» Vad blir svaret?

I morgon inför vår SD-marionett, Utvisningsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M), nya regler för att kunna få arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Nu måste man ha en månadslön på minst 27.360 kronor. Alltså en årsinkomst på motsvarande närmare 330.000 kronor. Detta är tydligen framräknat som någon form av medianlön i Sverige. Dvs häften av oss tjänar mer och hälften av oss tjänar mindre. Det heter att man ska ha "en god försörjning". Vilket uppenbarligen inte hälften av svenskarna då har.

Införandet av dessa nya regler kommer att medföra stora problem på många arbetsplatser som idag är beroende av utländsk arbetskraft. Personal som nu kommer att utvisas. Det är allt från privata företag till exempelvis vården inom kommuner osv som på många håll är beroende av utländsk arbetskraft för att kunna ge den service som samhället måste ge. Men sådan hänsyn kan man inte ta tycker Maria Malmer Stenergard och hennes kumpaner inom Sverigedemokraterna. Som istället vill bli av med så många som möjligt av de som inte är etniska svenskar i vårt samhälle. Inte ens de som jobbar och betalar skatt är välkomna i deras drömsamhälle.

Jag skäms!

Jag har hur som helst skickat ett mejl till vår, som det heter, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Jag räknar inte med att få något vettigt svar. Men jag lovar att återkomma med det svar som eventuellt kan inkomma.

- - - - - - - - - -

Hej Maria

Nu börjar från den 1 november nya regler att gälla för utländska medborgare som vill jobba i Sverige. Tjänar man inte minst 27.360 kronor kan man inte få arbetstillstånd i Sverige. Jag förutsätter att du har sett oron bland många arbetsgivare, kommuner osv för hur man ska lösa bemanning utan alla de utländska arbetare som räddar jobbet.

Jag är fullt medveten om att det hela är ett resultat av det hat mot icke-svenskar som finns inom Sverigedemokraterna och som du anammat.

Maria Malmer Stenergard (SD)
Eftersom du är en formell representant för Moderaterna skulle jag vilja fråga hur min son, som är svårt autistisk och lever på aktivitetsersättning, ska behandlas. Om nu 27.360 kronor är en rimlig inkomst för att man ska anses kunna försörja sig. Det ska ju motsvara en god försörjning heter det. Hur är det tänkt att min son ska försörja sig? Hans Aktivitetsersättning är 11.725 kronor i månaden. Den inkomsten är dessutom straffbeskattad eftersom han ju inte har rätt till Jobbskatteavdrag. Han ska ju "motiveras" att ta ett jobb heter det.

Han kanske också ska utvisas? Han kan ju uppenbart inte försörja sig på den inkomsten om nu en mer än dubbelt så hög inkomst anses vara nödvändig. Han ska betala hyra och mat på sitt LSS-boende, betala för mat på sin Daglig verksamhet. Det är tur att vi föräldrar står för en stor del av hans kostnader för kläder osv och att hans fritidssysselsättningar inte kostar pengar.

Anser du som moderat att det är riktigt att han ska straffbeskattas för sitt medfödda funktionshinder? Vilken inkomst anser du egentligen är nödvändig för att man ska kunna anses kunna försörja sig i vårt land?

Har du någon gång yttrat dig uppskattande om alla de invandrare som jobbar och sliter för att göra Sverige bra samhälle att leva i. Det gäller ju faktiskt de flesta invandrarna. Jag skäms varenda gång jag pratar med alla de av utländsk härkomst som jag bor granne med, har jobbat ihop med, träffar på min fritid osv över den retorik som kommer från dig och dina meningsfränder inom Sverigedemokraterna.

Jag är medveten om att det finns de som ska utvisas/avvisas. Jag har jobbat mer än fem år på ett av Migrationsverkets Förvar innan jag gick i pension. Jag har där träffat många som jag är tacksam för att dom inte är kvar i Sverige. Det handlar om allt från personer som kommit hit för att begå brott, som kommit hit för att jobba svart osv. Men jag har träffat minst lika många där jag skämts över hur vi i Sverige behandlar människor. Bara för att dom inte är vita, kristna, infödda etniska svenskar.

Har du betalt medlemsavgiften till Sverigedemokraterna? För det är SD-politik du för!

- - - - - - - - - -

Läs:
Minimilönerna medför en massiv förlust. - Svenska Dagbladet debatt
Det måste vara attraktivt att söka sig till Sverige. - Expressen debatt
Idioti att utvisa dem som Sverige behöver. - Aftonbladet debatt
Det starka stödet från utlandssvenskar förpliktigar. Det är dags för M att leverera. - Sydsvenskan Debatt
Försörjningskravet. - Arbetaren
De kom till Sverige som ensamkommande – nu har de fasta jobb. - Dagens Nyheter
Arbetsgivaren: Nya reglerna kan slå hårt mot personal i Stockholm. - SVT
Efter nya kraven på arbetskraftsinvandrare – Kommunal i Norrbotten vill höja lägstalönerna. - Kommunalarbetaren
Arbetskraftsinvandring har också kostnader. - Svenska Dagbladet
Nej, flyktingar behöver inte få löneförhöjning. - Expressen


Satsa på fred

onsdag 2023-11-01
Är all kritik av Israel antisemitism
tyckeri nummer 9666

» Jag tycker inte det.

Kan man idag kritisera den israeliska ockupationen av palestinska områden och kritisera de israeliska terrorbombningarna av främst Gaza utan att man nödvändigtvis samtidigt måste vara antisemit? Av debatten från många på främst den högra politiska skalan så är det en naturlag att den som kritiserar Israel också är antisemit.

Jag gör själv allt jag kan för att försöka undvika den beskyllningen. Bland annat genom att varje gång jag ska skriva om konflikten Israel - Palestina så måste jag inleda med att jag naturligtvis kraftigt fördömer Hamas terrorism. Jag, och alla andra, kan i princip inte framföra någon form av kritik mot vad den israeliska staten gör eller någon form av sympati med det palestinska folket utan att beskyllas för att då måste man vara antisemit.

Det är många som förlorat folkligt stöd, jobb, uppdrag osv bara för att dom uttalat stöd för det palestinska folket, eller framfört kritik mot staten Israels agerande gentemot palestinierna. Verkligheten är ju faktiskt den att den israeliska högerregimen under Benjamin Netanyahu har dåligt stöd bland israeler, precis som Hamas har dåligt stöd bland palestinier. Den israeliska statens agerande får tyvärr till resultat att stödet för extrema grupper bland palestinierna ökar. Precis som Hamas och andra terrorgruppers agerande skapar stöd i Israel för hårdare tag.

Om att leva tillsammans

Det finns helt enkelt ingen annan lösning på konflikten än att det skapas en Palestinsk stat som får existera utan att grannstaten Israel lägger sig i hur den styrs. Detta innebär att staten Israel måste dra sig tillbaka från Västbanken, överlämna Västra Jerusalem till Palestina och sluta behandla Gazaremsan som världens största utomhusfängelse. Det innebär också att alla de bosättare från Israel som i brott mot alla internationella lagar flyttat in på ockuperat palestinsk område måste återvända till Israel.

Men, det innebär också att alla olika extrema palestinska grupper, som Hamas, måste acceptera den lösningen och sluta med attacker mot staten Israel. Man måste acceptera ett demokratiskt valt styre i staten Palestina. Det är en lösning som kräver att mer än en miljon flyktingar från Israel som idag finns i Gaza, på Västbanken, i Libanon osv måste acceptera att dom kommer inte att kunna återvända till det dom ser som sitt hemland. Dom måste acceptera att dom får finna sig i ett nytt hemland. I det Palestina t.ex. som skapas. Det kräver också att andra arabiska grannländer accepterar en sådan lösning.

Men jag tror faktiskt att detta är en lösning som de flesta kan acceptera utan problem. Men, det finns många som inte vill göra det. Hur ska dom övertygas? I Israel är den extremhöger som styr idag ett problem. 73% av israelerna till vänster tror att en sådan lösning är möjlig. 53% av israelerna i mitten tror också på en sådan lösning. Men bara 14% av israelerna på högerkanten tror på en sådan lösning. Vilken lösning vill dom då ha?

Det är enda lösningen

Vill dom fördriva eller mörda alla palestinier så att dom försvinner? Tror dom på att det ska skapas en gemensam stat där alla, judar och palestinier lever tillsammans? Men en form av apartheidstat? Vad vill dom egentligen? Vet dom vad dom vill?

Vad vi ser nu är en Benjamin Netanyahu, som håller på att förlora det mesta stödet i Israel, kämpa för sin överlevnad genom att terrorbomba Gaza. Dödssiffran har troligtvis passerat 10.000 när jag skriver detta. Men där bor 2 miljoner människor. Hur många fler måste dö för att högerstyret i Israel ska känna sig nöjda. Det är möjligt att den militärt överlägsna israeliska armén kan lyckas döda en stor del av de Hamasledare och krigare som finns i Gaza. Men, hur många civila och helt oskyldiga måste dö samtidigt för att uppnå det målet? Ju fler döda desto större är sannolikheten för att det skapar grogrund för att det skapas ett nytt Hamas i ren ilska över hur Israel urskillningslöst mördar palestinier.

Mördande är inte lösningen på konflikten. Oberoende av om en korrupt högerpolitiker som Benjamin Netanyahu tror detta. Om den sida som försöker utmåla sig som den "goda sidan" är lika ond som den "onda sidan" så finns det ju faktiskt ingen god sida. Det finns bara två onda parter som mördar urskillningslöst för sin egen personliga makt!

Vi ska vara medvetna om att minst lika viktigt som att "vinna" det militära dödandet är att vinna propagandakriget. Det innebär att det gäller att utpeka motståndaren som så ond som möjligt. Vi ska t.ex. vara medvetna om att uppgifterna från Hamas om döda och sårade ofta ska tas med en nypa salt. Men också att vi ska vara försiktiga och att ta de israeliska uppgifterna med en nypa salt. I går såg jag att det upptäckts att Israel "köpt reklam" i dataspel för barn. Propagandakriget är viktigt.

Jag är alltså INTE antisemit. Jag är inte heller muslimhatare. Man kan faktiskt ta ställning för alla civila som bara vill leva i fred utan att man för den sakens skull hatar någon annan grupp bara för att dom tillhör en viss grupp människor. Men, man kan hata enskilda individer för att dom är krigshetsande kräk.

Ställ upp på kraven om ett omedelbart eld upphör, att hjälpsändningar släpps in i Gaza och att man omedelbart börjar prata med varandra. Dödandet har passerat anständighetens gräns. NU!

Jag avslutar med att hänvisa till allas vår hjälte - Bamse. - "Den som är stark måste vara snäll."


Satsa på fred

torsdag 2023-11-02
Fifflande politiker
tyckeri nummer 9667

» Hur länge står ni ut?

Regelbundna läsare av mina tyckerier är nog medvetna om att jag älskar väljarundersökningar - och statistik rent generellt. Man kan göra så mycket med statistik. Man kan bevisa i princip vad som helst. Även lögner! I min ungdom var det tänkt att jag skulle läsa en tvåterminers kurs vid Lunds Universitet i Statistik. Kanske hör det hela ihop? Hur som helst blev det inget av dom studierna, det sabbade militären. Kanske beror min aversion mot militärer just på detta, dvs att mina universitetsstudier förstördes av en påtvingad lumpen.

Hur som helst så älskar jag att njuta av väljarundersökningar. I varje fall när siffrorna är någorlunda positiva. Ser det illavarslande ut så blir det ju inte lika roligt. Då måste man ju försöka hitta olika former av bortförklaringar istället för att gotta sig åt politiska motståndares bekymmer.

Hur som helst är det dags för SVT:s undersökning som görs av några som kallar sig Verian (tidigare nog mer kända som Kantar Public). Så här ser det ut:

Socialdemokraterna 37,6% (+0,2)
Sverigedemokraterna 21,2% (+1,0)
Moderaterna 17,4% (-0,1)
Vänsterpartiet 7,3% (-0,7)
Miljöpartiet 4,7% (+0,1)
Centerpartiet 3,7% (-0,3)
Kristdemokraterna 3,5% (-0,1)
Liberalerna 3,0% (±0)

Så mycket uppseendeväckande nytt har inte hänt. Socialdemokraterna ligger högt, de Rödgröna leder, De båda Brunblå småpartierna Liberalerna och Kristdemokraterna ligger säkert placerade under 4%-spärren, de två Rödgröna småpartierna ligger bättre till men håller sig också kring 4%-spärren, Vänsterpartiet är tryggt placerade som fjärde största parti medan Sverigedemokraternas klara ledning över Moderaterna ytterligare förstärks.

Det intressanta är hur länge de få kvarvarande liberala och kristdemokratiska sympatisörerna kommer att acceptera att deras partier utrotas utan att man protesterar? Hur länge kommer Ulf Kristersson och Moderaterna fortsätta som Jaha-mähän och låta Sverigedemokraterna skriva agendan och fortsätta äta upp sina bröder? Var går gränsen innan man vågar framföra någon form av kritik åt alla de sverigedemokratiska skandalerna?

» Ungefär detsamma.

Även Dagens Nyheter har publicerat sin nya väljarundersökning, som görs av Ipsos. Siffrorna skiljer sig inte så märkbart jämfört med SVT:s undersökning. Men vi kan väl ändå frossa i fler siffror. Så här ser det alltså ut:

Socialdemokraterna (35% (-1)
Sverigedemokraterna 21% (+1)
Moderaterna 19% (+2)
Vänsterpartiet 9% (+1)
Miljöpartiet 5% (±0)
Centerpartiet 4% ((-1)
Kristdemokraterna 3% (±0)
Liberalerna 2% (-2)

Sverigedemokraterna
Dvs ungefär detsamma. S är överlägset störst, V ligger klart fyra och Mp och C balanserar på 4%-spärren. På den Brunblå sidan är SD fortfarande störst medan Kd och L inte lyckas kravla sig över 4%-spärren.

Vi kan alltså ställa samma frågor. Hur länge orkar Moderaterna fortsätta förnedra sig?

DN:s undersökning har några andra siffror. Enligt deras undersökning så finns det faktiskt 5% av svenskarna som tycker att utvecklingen i vårt stolta fosterland går år rätt håll. Jo, var tjugonde svensk tycker faktiskt att det går åt rätt håll! Eller dom har bara kryssat fel eller missförstått frågan? 73% av svenskar tycker att utvecklingen går åt fel håll.

Det kan jämföras med i mars 2022 då i varje fall 16% tyckte det går åt rätt håll och 39% tycker att det går åt fel håll. En stor framgång för team Ulf, Jimmie, Johan och Ebba?

» SD och brottslighet.

Att de undersökningar som gjorts av brottsligheten bland förtroendevalda från olika partier har visat att representanter för Sverigedemokraterna är kraftigt överrepresenterade är väl inget som förvånar. Senast ut är SD-riksdagsledamoten David Perez som nu ska betala in 10 miljoner kronor till Skatteverket. Det handlar om rejäla mångmiljoninkomster som han fifflat undan men som avslöjades av bland annat den s.k. Panamaläckan. Trots hr Perez överklagan av domen har nu Kammarrätten fastställt domen. Han ska betala in ytterligare nästan 10 miljoner till Skatteverket och dessutom ett skattetillägg på 40%.

Han är uppenbarligen raderad från Sverigedemokraternas hemsida (en sökning på SD:s hemsida gav inga träffar). Men han finns fortfarande kvar på Riksdagens hemsida. Jag tar för givet att en skattefifflare av den digniteten får tvärstopp på sin politiska karriär.

Läs:
Så skulle svenska folket rösta om det var val i dag. - SVT
DN/Ipsos: Bottenrekord för Liberalernas Pehrson. - Dagens Nyheter
SD-ledamot döms – ska betala miljoner i skatt. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

fredag 2023-11-03
Artificiell Intelligens
tyckeri nummer 9668

» AI och Sverigedemokraterna.

Går det ihop, Sverigedemokraterna och Intelligens? Även om det nu är Artificiell Intelligens? Hur som helst så har tydligen Sverigedemokraterna använt AI för att få Jimmie Åkesson att hålla ett tal - på arabiska.

AI-Jimmie
AI-Jimmie vill ha framfört att "personer som kommer från kulturellt och geografiskt avlägsna platser, och som inte passar in i de svenska värderingarna, inte är välkomna hit." Det hela får mig att undra vad som egentligen är "svenska värderingar". Hur är man om man passar in i de svenska värderingarna? Om man är sverigedemokrat, är det svenska värderingar?

Hur som helst så tycker många arabisktalande att det blev lite för mycket felaktigheter i översättningen. Bland annat så "genererades" Jimmie själv 1979, Dvs när han föddes.

Själv har jag alltid trott att Jimmie Åkesson redan från början var en felprogrammerad AI-klon!

Läs:
Språkfel när Jimmie Åkesson höll tal på arabiska. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

lördag 2023-11-04
Det finns positiva nyheter
tyckeri nummer 9669

» Kräv kollektivavtal.

Den svenska fackliga rörelsen har tröttnat på en del "moderna" företag som vägrar teckna kollektivavtal. Något som faktiskt borde vara en självklarhet i Sverige. Till och med de svenska arbetsgivarorganisationerna ställer nog upp på det.

Men, det finns en del företag som tycker att dom är förmer, så för dom gäller inte de regler som gäller för andra. Facken har nu tröttnat på bland annat Tesla och Klarna och har varslat om strejk för att tvinga fram kollektivavtal. Förhandlingarna med arbetsgivaren har pågått i åratal. Men Tesla, där strejken har hunnit inledas, vägrar. Elon Musk vägrar konsekvent sådant, han ser på personalen med andra ögon skulle vi väl kunna uttyda det som.

Det finns positiva nyheter
Även för Klarna har facken varslat om strejk, och då har äntligen Sebastian Siemiatkowski fallit till föga. Nu har Klarna tecknat kollektivavtal med Facket. - "Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan" säger Sebastian Siemiatkowski. Kanske något att fundera på för t.ex. Tesla och Spotify som fortsätter vägra.

För Tesla gäller att snart kommer Transport att solidaritetsstrejka och vägra lossa Teslabilar. Det intressanta är om Tesla anser det vara värt att tappa den svenska marknaden för att slippa kollektivavtalskrav eller andra former av avtal med facket i andra länder också om man ger efter i Sverige?

Ställ upp för fackens krav, vägra ha med t.ex. Tesla och Spotify att göra. Det finns andra!

» Mördandet fortsätter.

Det israeliska mördandet i Gaza fortsätter. Bland de senaste fullträffarna för det israeliska bombflyget hör en ambulans och en skola. Jag tror inte att de styrande i Israel ger sig förrän hela Gaza ligger i ruiner.

Enligt den officiella israeliska argumentationen så beror alla civila dödsoffer på att Hamas gömmer sig bland civila. Jag för min del skulle vilja undra var dom ska befinna sig? På en yta som är mindre än en tredjedel av Öland så trängs alltså mer än 2 miljoner människor ihop sig. Jag tror inte att det finns några andra platser för Hamas terrorister att befinna sig än bland civila.

Jag upprepar. Det finns bara en lösning. Det är en palestinsk självständig stat bestående av Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Det är något som Israel får acceptera och sluta göra allt man kan för att förhindra. Israel har under lång tid gjort allt man kunnat för att förhindra en sådan lösning. Splittringen mellan Västbanken och Gaza har Israel hela tiden gjort allt man kunnat för att hålla vid liv. Men faktum är att jag faktiskt inte har förstått vad Israel egentligen har för långsiktigt mål med sin politik? Har man något mål annat än att rent principiellt förhindra en palestinsk stat? Oberoende av hur det ska gå till.

Naturligtvis krävs det lika mycket att de mer militanta palestinska grupperna accepterar en sådan lösning. Att palestinska terrorgrupper upplöses. Och att miljoner palestinska flyktingar accepterar att dom inte kommer att kunna återvända hem.


Satsa på fred

söndag 2023-11-05
Terrorismen fortsätter
tyckeri nummer 9670

» Kräv omedelbart stopp för våldet.

Vi är ganska eniga i vårt fördömande av Hamas terrorhandlingar. Alla från höger till vänster. Men när det kommer till att även kritisera den Israeliska statens terrorbombningar av Gaza och övergreppen mot palestinier på Västbanken? Då är man ganska tysta från den svenska högern. Liberalerna tyckte till och med att Sverige skulle skicka mer vapen till Israel. Hur man tänkte där vet jag inte riktigt? Kan undra om man står fast vid det kravet fortfarande? Ska vi kanske skicka några JAS Gripen för att hjälpa till med att bomba ambulanser, skolor och bostäder i Gaza?

Var det några som såg inslaget i Rapport idag om hur extrema israeliska bosättare på ockuperade Västbanken med våld och terror tvingar bort palestinier som bor där för att själva ta över marken till sina nystartade bosättningar. När blickarna är riktade mot Gaza passar man på. Under de senaste veckorna har ett 130-tal palestinska familjer tvingats bort från marken där dom bott i generationer. Extrema bosättare, med indirekt stöd från den israeliska ockupationsmilitären, tvingar bort palestinierna. Den Israeliska ockupationsmakten uppträder på mer eller mindre samma sätt gentemot palestinierna som den Ryska ockupationsmakten uppträder gentemot ukrainare.

Men, Liberalerna vill skicka vapen till Ukraina så att dom kan försvara sig mot den ryska ockupationen. Samtidigt vill man skicka vapen till Israel så att dom kan utvidga sin ockupation? Vad f-n är det som är konsekvent i det?

Det måste faktiskt gå att leva sida vid sida


Kräv omedelbart stopp för våldet!

* Kräv ett omedelbart eld upphör och slut på terrorbombningarna av Gaza!
* Skicka omedelbart in nödhjälp i forma av livsmedel, vatten, mediciner och bränsle till Gaza!
* Kräv att Israel omedelbart börjar förhandla med palestinierna!
* Sätt in FN-styrkor för att bevara freden!
* Kräv av militanta palestinska grupper (som Hamas) att man lägger ner vapnen och accepterar staten Israel!
* Kräv av Israel att man accepterar skapandet av en palestinsk stat!
* Kräv av Israel att man omedelbart drar sig tillbaka från ockuperad och annekterad mark!
* Kräv att bosättare på ockuperad mark omedelbart flyttar tillbaka till Israel - eller var man kommer från!
* Skicka stöd till den palestinska myndigheten så att man kan upprätta en palestinsk stat?

Krav som även kräver stöd från Liberalerna i Sverige! Hur är det Johan Pehrson?


Satsa på fred

måndag 2023-11-06
Regeringen sprider myter
tyckeri nummer 9671

» Säger Svenskt Näringsliv.

Jag räknar med att jag får en rejäl höjning av min pension den här månaden. Vår trevliga Brunblå sörja som styr vårt land har ju förklarat att en månadslön på 27.360 kronor är ett krav för att man ska kunna försörja sig på ett seriöst sätt i vårt land. Det är ju den gräns som satts för att man ska kunna få arbetstillstånd i vårt land.

Vår styrande Brunblå sörja under ledning av Jimmie Åkesson
Syftet är ju naturligtvis att begränsa antalet icke etniskt vita blonda kristna svenskar i vårt forna så stolta fosterland. Men man säger ju att det är den inkomst som krävs. Så jag tar för givet att vi alla som numera försörjs av Staten nu kommer att få en pension på minst detta beloppet. Det skulle innebära en rejält inkomstförstärkning för mig. Jag vill verkligen tacka Maria Malmer Stenergard för detta initiativ.

Men det finns de som är rejält missnöjda. Så här skriver Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson i en intervju i Tidningen Näringslivet:

- "Politikerna har inte alls tagit hänsyn till behoven på arbetsmarknaden när de inleder det här experimentet. Företagen behöver fler möjligheter att anställa – inte färre."

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon:

- "Lönegolvet för arbetskraftsinvandring är ett experiment förenat med stora risker."

Vad företrädare för arbetsgivarna, facket, svenska kommuner och regioner osv inte begriper är att allt detta är ett resultat av att det är det rasistiska Sverigedemokraterna som dikterar villkoren för den svenska regeringen. Vår Utvisningsmin... f'låt Migrationsminister Maria Malmer Stenergard anammar med glädje de sverigedemokratiska direktiven. Tyvärr får vi alltså förvänta oss större problem i framtiden med brist på arbetskraft på många håll. Men det är ett medvetet beslut från vår styrande regering att åstadkomma detta, det måste vi ha i åtanke.

För att lösa problemet med oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utländsk arbetskraft så hade det varit mycket bättre att helt enkelt kräva kollektivavtal på arbetsplatsen, avtalsenliga löner och skärpta kontroller tillsammans med Facket.

Men DET vill man inte. Det viktiga är att minimera att antalet icke-blonda med mörkare hy att komma hit och förstöra för Sverigedemokraterna.

Läs:
Svenskt Näringsliv: Regeringen sprider myter om lönegolvet. - Dagens Juridik


Satsa på fred

tisdag 2023-11-07
Rätt tänkt Ulf Kristersson
tyckeri nummer 9672

» Men det blir fel ändå.

Vår inte allt för respekterade statsminister, Ulf Kristersson (M), känner stor oro över att judar i Sverige inte känner sig trygga att leva sina liv och över den antisemitism som blossat upp. - "Det går aldrig att relativisera detta. Låt bli bara! Ha nolltolerans helt enkelt" säger han tydligen i riksdagen när han rapporterar från senaste EU-toppmötet i Bryssel.

Och Ulf Kristersson har helt rätt. Det har blossat upp en vidrig antisemitism där uppenbarligen stora grupper lägger skulden för staten Israels agerande gentemot palestinier på judar som grupp. Man kan inget annat göra än att ta avstånd från vidrigheterna. Det är nolltolerans som gäller!

Sven Tycker alltid något
Men, det finns också en tendens i vårt samhälle att skylla all kritik av staten Israel som antisemitism. Men kära debattörer på högerkanten, representanter för staten Israel och olika vänskapsförbund med Israel, man är inte antisemit för att man framför kritik mot staten Israels ockupation av palestinsk mark och behandlingen av palestinier. Både på Västbanken och på Gazaremsan. Det är faktiskt möjligt att ge sitt stöd till en förtryckt grupp människor, som palestinierna är, utan att man för den sakens skull lägger all skuld för detta på alla judar och därmed framföra antisemitiska åsikter.

Samtidigt glömmer Ulf Kristersson att lika tydligt ta avstånd och visa nolltolerans från islamofobi och hat mot muslimer. Eller för den delen antiziganism och rent allmänt alla former av rasism. Jag tycker faktiskt att Ulf Kristersson ska ta ett samtal med sina politiska bröder i Sverigedumokraterna om det här med nolltolerans inför olika former av rasism. SD är ett öppet muslimhatande politiskt parti. Det är det partiet du samarbetar med, det är det partiets företrädare som du regelbundet ursäktar islamofobiska vidrigheter från.

Du kanske ska vara lika tydlig med ditt avståndstagande av den uppenbart rasistiska terrorbombningen av Gaza som staten Israel idag gör sig skyldig till. Antalet döda i Gaza efter veckor av terrorbombningar har nu passerat 10.000. De flesta av dessa helt vanliga oskyldiga civila palestinier. Tusentals barn har mördats av de israeliska terrorbombningarna.

Det är dags nu Ulf Kristersson! Ta avstånd från alla former av vidrig rasism, antisemitism, islamofobi, antiziganism, rasism mot mörkhyade osv. Säg ifrån på skarpen mot alla vidriga yttranden från representanter från dina bröder i Sverigedumokraterna. Ställ upp på kraven om ett omedelbart slut på terrorn mot Gaza. Ställ upp på kraven att Israel måste erkänna skapandet av en självständig Palestinsk stat och avbryta sin ockupation och återlämna annekterad mark!

Judar som grupp har inte ansvar för vad staten Israel gör. Men, palestinier som grupp har inte heller ansvar för vad Hamas gör.

Jag har upprepade gånger tagit avstånd från Hamas (och andra extrema terrorgruppers) terrorattacker mot Israel. Det är din tur nu Ulf Kristersson - ta avstånd från staten Israels terror mot palestinierna!

Ta avstånd från ALLA former av rasism!
Ta ställning för staten Israels rätt att leva i fred!
Ta ställning för en Palestinsk stats rätt att leva i fred!

Läs:
Kristersson: Ha nolltolerans mot antisemitism. - Aftonbladet
Silberstein: Judar i Sverige hålls ansvariga för Israels attacker. - Sveriges Radio
Marina Ferhatovic: Om inte ens vi kan bry oss om civila i krig, vem ska göra det? - Dagens Nyheter
Therese Larsson Hultin: Vänsterledare blir frånåkta av opinionen. - Svenska Dagbladet
Gaza's Christians fear for survival amid Israel-Hamas war. - BBC
Judiska församlingen om flaggbränningen: En signal till judar som är väldigt obehaglig. - Dagens ETC
Alice Teodorescu Måwe: Var är de tv-sända galorna efter det värsta dådet mot judar sedan Förintelsen? - Dagens Nyheter
Erik Helmerson: Israels vänner måste säga ifrån mot våldet och förnedringen på Västbanken. - Dagens Nyheter
FN: Bombning av läger möjligt krigsbrott. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

onsdag 2023-11-08
Satsning på skolan?
tyckeri nummer 9673

» Eller bara populistisk rappakalja?

Jag är lite av läsoman. Jag har som nöje att läsa tidningar och tidskrifter. Att läsa debattartiklar (och ledarartiklar) är ett stort nöje. Även från sådana som förespråkar, enligt mitt förmenande, totalt korkade idéer. Men, det är bra för hjärnan att ibland reta upp sig ordentligt - eller helt enkelt bara skratta. Kanske är det dock så att det inte är så bra för blodtrycket alltid. Jag var igår på besök på den lokala Vårdcentralen för att kolla upp mitt blodtryck!

Hur som helst så läser jag en debattartikel från några av de få kvarvarande liberaler vi har i vårt land. Det är Johan Pehrson, som ju är partiledare för Liberalerna och dessutom arbetsmarknadsminister och integrationsminister, samt Lotta Edholm som ju kom direkt från friskolevärlden till att bli liberal skolminister i vår Brunblå sörja till regering.

Under rubriken: Lärarna ska bestämma i skolan – inte eleverna deklarerar man att nu är det slut med daltet. Fram med rottingen! - "Här är startskottet för en kulturförändring i svensk skolor" deklarerar man. Jo, det står så - "svensk skolor"! Om det är kunskaperna i svensk grammatik som fallerar för våra båda liberala skolpolitiker eller bara hos redigeraren på Aftonbladet vet jag inte. Sitt still i bänken och ifrågasätt inte vad magistern berättar är det i varje fall som ska gälla. Sitt still och var tyst, annars kommer rottingen fram!

Innan jag fortsätter så kanske jag ska berätta att jag själv under min skoltid (på högstadiet) vid ett par tillfällen uppförde mig så illa att jag kom i klammeri med "ordningsmakten" så att en lärare skrev en "Anmärkning" på mig. Tanken var väl att min klassföreståndare skulle se till att denna lämnades över till mina föräldrar för information och underskrift. Nu ska det påpekas att båda "Anmärkningarna" nådde aldrig så långt. När min klassföreståndare (Åke) läste motiveringarna till dessa "Anmärkningar" så skrattade han, rev sönder papperen inför hela klassen och slängde dom i papperskorgen.

Sitt still och lyd
Den första "Anmärkningen" fick jag och ett par klasskamrater för att vi hade satt oss på en bänk på skolgården som var reserverad för lärare! På skolgården fanns det ett antal bänkar för eleverna, utan ryggstöd och tråkigt placerade. Dessutom fanns det ett par bänkar reserverade för lärare, utrustade med ryggstöd och placerade i en trevlig omgivning med lite planterade buskar. Vi var alltså så olydiga och obstinata att vi gick och satte oss på dessa bänkar reserverade för lärare. En lärare som passerade (det satt ingen på bänkarna) blev ytterst upprörd och det blev "Anmärkning" på direkten. Kanske ska jag berätta att den aktuella läraren var aktiv i kommunpolitiken för Folkpartiet som ju Liberalerna hette innan man tappade kontakten med "folket".

Den andra anmärkningen fick jag (och ett par klasskamrater) för att vi gick i en korridor i en av skolbyggnaderna som var enkelriktad. Vi var på väg till matsalen för att äta lunch och det regnade som om himlen var öppen ute. Att ta en genväg genom den aktuella korridoren (som alltså var enkelriktad för elever) innebar att vi slapp vara ute så mycket i ösregnet. Det var helt enkelt en genväg. Men, en lärare upptäckte det grova brottet. Vi hörde en smäll i svängdörrarna och så blev det en ny "Anmärkning" för det grova brottet att passera genom en skolkorridor mot gångriktningen. Kanske ska jag berätta att även denna lärare var aktiv i kommunpolitiken för Folkpartiet, som ju alltså var namnet på dagens Liberalerna på denna tiden.

Det är skönt att det nu äntligen genom Liberalernas insats ska bli ny ordning och reda i skolan. Nu är det lärarna med rottingen beredd som ska bestämma. Att träna elever på demokrati och medbestämmande hör inte hemma i skolan! Det får komma senare.

Tyvärr är det ju så i dagens skolor runt om i Sverige att det görs kraftiga nedskärningar. Resurspersoner och extra stöd till elever som har problem sparas bort för att få en budget i balans. Skolpersonal får sparken! Det får bli rottingen istället! Grunden bakom nedskärningarna inom skolan är att kommunernas utgifter ökat kraftigt. Bland annat på grund av en mycket hög inflation som ökar utgifterna mycket mer än inkomsterna ökar eftersom löneökningarna är mycket lägre än inflationen. Bland annat gör den höga inflationen att kommunerna måste avsätta kraftigt höjda avgifter för pensioner. Som resultat görs det överallt i landet nu kraftiga nedskärningar av budgetarna till bland annat skolan. Lägg till att de statliga bidragen till kommunerna inte heller har följt med inflationen. Skatteinkomsterna ökar bara lite, statsbidragen ökar inte, men kostnaderna ökar kraftigt.

Det känns därför tryggt att veta att Liberalerna är en garanti i den Brunblå sörjan på att det ska satsas på skolan. Eller...?

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

» Om paranoia.

Det är nog inte många som missat att bedömningen är att säkerhetsläget har försämrats i vårt land. Risken för någon form av terrorbrott har ökat. Det är nog ingen (nåja, nästan ingen...) som protesterar mot detta. Men, ibland känns det som om åtgärder drivs av ren paranoia. Det plötsligt införda "väskförbudet" fick ju mildras när man upptäckte att det innebar att föräldrar inte kunde ta med sig blöjor till sina barn, kvinnor inte kunde ta med sig mensskydd osv.

Jag är "tågnörd". Om bilnördar kollar in vad det är för bilmodeller som passerar så håller jag koll på tågen. Jag kan reagera om det dyker upp en udda lokmodell som passerar osv. Bland annat har jag koll via en app på mobilen (och datorn osv) på var olika tåg befinner sig. Praktiskt om man ska ta tåget för att kolla om tåget är försenat osv. Om tågen mot förmodan skulle vara inställda kan jag lätt leta fram alternativ osv. Och jag kan kolla när jag ser ett godståg vart det är på väg osv. Vi har alla våra intressen. Nu visar det sig plötsligt att den aktuella appen inte kan få information från Trafikverket om godstågen. Terrorister ska nämligen inte kunna planera terrordåd mot godståg! Alltså får Trafikverket inte dela med sig av uppgifter om var godstågen befinner sig. Men det är fortfarande inga problem med uppgifter om persontåg. Om jag ska vara uppriktig så undrar jag om inte terroristerna helst slår till mot ett persontåg och inte mot ett godståg? Men den informationen kan man ju inte hemlighålla. Då vet ju inte folk när deras tåg ska gå! Jag tror faktiskt att man överreagerat i ren paranoia. Jag överlever, men har faktiskt lite svårt att hålla skrattet borta.


Satsa på fred

torsdag 2023-11-09
Bra och dåliga nyheter
tyckeri nummer 9674

» Hur länge låter man det fortsätta?

Att vi har en minoritetsregering med Ulf Kristersson som styr vårt land medan vi har ett rasistiskt och populistiskt klimatfientligt parti i form av Sverigedemokraterna som bestämmer är ingen nyhet. Det har jag sagt länge och det verkar som om svenska folket håller med om detta.

Den intressanta frågan är hur länge dessa tre regeringspartier tänker fortsätta att sitta som fåniga mähän och låta Sverigedemokraterna få bestämma utan att behöva ta ansvar. Utvecklingen i väljarkåren är att de tre regeringspartierna tappar stöd i opinionen medan SD just nu fortsätter att växa. Detta medan den Rödgröna oppositionen har klart störst stöd. Så här ser siffrorna ut enligt Demoskops undersökning i Aftonbladet:

Socialdemokraterna 36,2% (-0,3)
Sverigedemokraterna 21,6% (+2,0)
Moderaterna 18,9% (-0,6)
Vänsterpartiet 7,3% +0,1)
Centerpartiet 4,7% (+0,2)
Miljöpartiet 3,7% (-0,1)
Kristdemokraterna 3,2% (-0,8)
Liberalerna 2,3% (-0,1)

Vi har idag en minoritetsregering som har stöd av mindre än en fjärdedel av svenska folket. M+KD+L får totalt 24,4% (-1,5). De fyra Rödgröna partierna leder med 51,9% - 46,0% över den Brunblå sörjan. Men MP, L och KD skulle åkt ut ur riksdagen. S+V+C skulle då fått 48,2% mot SD+M som skulle fått 40,5%. M ligger nu 2,7 procentenheter efter Sverigedemokraterna. Detta samtidigt som alltså Liberalerna och Kristdemokraterna skulle åkt ur riksdagen. Moderaterna och Kristdemokraterna är undersökningens stora förlorare medan Sverigedemokraterna är den överlägset stora vinnaren.

Hur länge tror ni att vår Brunblå regering tänker fortsätta att utplåna sig själva utan att våga säga något?

» Veckans citat.

Liberalerna - som utrotningshotade
- "Göm en flykting, blir det olagligt, göm två!"

Jag ska börja med att medge att citatet har några år på nacken. Det är faktiskt två år gammalt! Sedan hon yttrade de här kloka orden så har den unga damen blivit minister i en regering över vilken Sverigedemokraterna styr så nu måste man ha en annan åsikt. Faktum är att citatet yttrades av en representant för det mest ryggradslösa partiet i dagens Brunblå regering. Hon yttrade de här orden i samband med att Liberalerna höll kongress 2021. Ett år senare ställde Liberalerna upp på att stödja en regering som för SD-politik.

Romina Pourmokhtari har på dessa år bytt många åsikter!

» Dåliga nyheter för kärnkraftsmaffian.

Jag ser en liten notis som berättar att Nuscale som beskrivs som "flaggskeppet inom utvecklingen av SMR, små och modulära kärnreaktorer" lägger ner sitt projekt. Det finns ju inga SMR-reaktorer än så länge. Men det ska ju rädda den svenska kärnkraften enligt förespråkarna. Nuscale var det första företaget som fick SMR-projektet godkänt av de amerikanska strålsäkerhetsmyndigheten, men nu lägger man alltså ner projektet. Taskigt!


Satsa på fred

fredag 2023-11-10
Tre exempel från dagens samhälle
tyckeri nummer 9675

» Du snackar skit Ebba Busch.

Jag läser att KD:s Ebba Busch i samband med KD:s Riksting anklagar Socialdemokraterna för att ha ansvar för en ökad antisemitism i samhället. Jag för min del tror att Ebba Busch gör det stora misstaget att likställa kritik av staten Israels agerande med antisemitism. Det är INTE antisemitism att kritisera staten Israel för deras behandling av palestinier på Västbanken, i Östra Jerusalem och på Gaza. Men, Ebba Busch, det är DU som släppt fram ett rasistiskt parti till makten. Ett parti med en historia av antisemitism. Det är DU som samarbetar med detta parti.

Från konflikten mellan Israel och palestinierna läser vi att under det senaste dygnet har Gazas största sjukhus al-Shifa-sjukhuset bombats minst 5 gånger. Det är terrorbombningar staten Israel sysslar med som hämnd på alla palestinier. Syftet är att döda så många som möjligt. Mer än 2.000 barn har redan dödats på en månad, det är fler mördade barn än sammanlagt i alla andra väpnade konflikter på vår jord i år. Syftet är att fördriva mer än en miljon människor. Syftet är att kollektivt bestraffa alla palestinier för Hamas bestialiska terrorattack. Men, alla palestinier är inte kollektivt ansvariga för vad Hamas gör. Precis som alla judar inte är kollektivt ansvariga för den terror som staten Israel idag utövar.

Vi läser också om hur illegala (enligt internationella lagar) bosättare intensifierat sin terror mot palestinier på den av Israel ockuperade Västbanken. Detta i syfte att driva bort dom från den mark där dom bott i generationer för att dom själva ska kunna ta över marken och slippa palestinska grannar. Dom gör alla palestinier kollektivt ansvariga för Hamas terrorattack. Men, alla palestinier är inte kollektivt ansvariga för vad Hamas gör, precis som alla judar inte är kollektivt ansvariga för de israeliska bosättarnas övergrepp på palestinier på Västbanken.

Så kära Ebba Busch! Lär dig skillnaden mellan antisemitism och kritik av Israels terror. Och fundera en gång till över ditt samarbete med ett direkt rasistiskt parti med djupa rötter i antisemitismen.

Angiverilagen - ingen rättsstat
» Dagens citat.

- "En sådan angiverilagstiftning strider mot hela vår rättsstat, att rättstryggheten i samhället ska upprätthållas genom att människor anger varandra. Om man inte har de här rättsstatliga instinkterna, då kommer man till konkreta politiska förslag som både är djupt skadliga i praktiken, men också principiellt. Det skulle vara väldigt allvarligt om det blev verklighet."

Kan ni gissa vem som hade denna åsikten om en "Angiverilag" när Sverigedemokraterna ursprungligen föreslog en angiveriplikt för fem år sedan? Idag har han blivit justitieminister och håller på att driva igenom just en sådan angiverilag, som "strider mot hela vår rättsstat". Det som har förändrats på dessa fem år är att vår moderata justitieminister Gunnar Strömmer idag tillsammans med sina partikamrater i Moderaterna har satt sig i knät på just Sverigedemokraterna och låter den Heliga boken, Tidöavtalet, styra. För om man inte lyder vad den Heliga boken förespråkar så förlorar man all makt.

» Rena tokigheter.

Modeindustrin är en av de mest korkade industriområdena. Tokigheterna överträffar ofta varandra. Under en lång tid har det ju varit modernt att gå omkring i jeans som är trasiga. "Vi" är alltså lurade att betala extra för att köpa byxor som är producerade trasiga. Med stora upprivna hål för att det ska se riktigt tufft ut. Exemplen på korkade modeattiraljer är många. Nu läser jag om ett nytt rekord.

På en modevisning gick modellerna omkring i trosor som dels saknade passform och dessutom var utrustade med urinfläckar så att det tydligen skulle se ut som om man pinkat på sig. Är det rekordet? Tvivlar! Det kommer alltid någon som måste överträffa den senaste modeflugan.

Jag får dock en liten fundering. Om man ska gå omkring i urinfläckade trosor så är det ju ingen som ser hur modern och tuff man är? Är tanken att vi (jag lovar, jag ska inte göra det...) ska gå runt i bara trosorna ute i samhället? Är det detta som är senaste modet? Att vi går ut och glömmer byxorna / kjolen och istället går omkring i bara trosor? Jag ser inte fram emot upplevelsen! Men om ni möter någon på trottoaren som är klädd i bara skitiga trosor så är det bara någon som känner sig tvingad att följa senaste modet!

Stackare!


Satsa på fred

lördag 2023-11-11
Svens tyckande
tyckeri nummer 9676

» Eftertankens kranka blekhet.

Lite lokalpolitik så här på lördagen. Åstorps kommun var ju en av de mindre kommuner i landet som efter valet 2022 plötsligt fick ett fördubblat antal heltidsanställda kommunalråd. Allt för att rädda prestigen när två någorlunda jämnstora partier skulle samsas för att ta makten. Här i Åstorp (som i många andra kommuner) var det Moderaterna och Sverigedemokraterna som inte kunde komma överens om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådet. Så slutresultatet blev att man tillsatte vardera ett kommunalråd. I några kommuner har det varit Socialdemokraterna och Moderaterna som inte kunde komma överens så man kompromissade och tillsatte vardera ett kommunalråd för att kunna komma överens.

En kommun där det senare hände var i SD:s mönsterkommun Sölvesborg där Moderaterna inte stod ut längre med samarbetet med Sverigedemokraterna och Louise Erixon från förra mandatperioden. Så efter valet 2022 blev det istället ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna - som då alltså tillsatte vardera ett kommunalråd. Och då tog det fyr i Sverigedemokraterna! Det hela var ju en fruktansvärd skandal, och en ren förolämpning mot Jimmie Åkessons f.d. Louise Erixon. Partiet drog igång en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om frågan. När Sölvesborgs kommuns tjänstemän hade granskat alla namnen på listorna så kunde man dock konstatera att det inte fanns tillräckligt många godkända namn. Det fanns alldeles för många namn som uppenbarligen inte bodde i Sölvesborgs kommun och hade rösträtt där, det gick kanske inte att identifiera namnen överhuvudtaget. Dessutom fanns det gott om dubbletter. Louise Erixon själv hade tydligen skrivit på tre gånger för säkerhets skull. Namninsamlingen godkändes inte. Och då blev naturligtvis Louise Erixon ännu mer förnärmad!

Åstorp - Söderåsstaden

Hur som helst så var alltså min egen kommun, Åstorps kommun, en annan kommun som tvingades kompromissa och tillsätta två kommunalråd på heltid. Istället för socialdemokraten Ronny Sandberg från förra mandatperioden blev det nu SD:s Peter Lindberg som blev Kommunstyrelsens ordförande och M:s Roger Nielsen som var KS vice ordförande. Dom delade upp ansvaret mellan varandra. Efter en tid fick även resten av åstorparna veta hur dom delat upp det hela. Nyligen valdes M:s Roger Nielsen dock till ordförande för Bildningsnämnden sedan den tidigare moderaten som var ordförande valt att avgå. Det elaka ryktet berättar att anledningen var att Roger Nielsen blev för mycket som överordförande.

Hur som helst har det nu deklarerats att Roger Nielsen trappar ner. Som vice ordförande ska han bara ha en 10% tjänst. Sedan har han väl 20% som ordförande för Bildningsnämnden och lite annat smått. Så han ska nog överleva. Men det är positivt att man inser att det inte fanns behov av två heltidstjänster.

Men när nu Wiveca Andreasson, som är M:s gruppledare, ska försöka förklara det hela tycker jag hon virrar bort sig lite. När hon ska försöka motivera varför det blev två heltidsarvoderade kommunalråd hänvisar hon till en arvoderingsgrupp som tittade på arvodena under förra mandatperioden. Men den gruppen talade inget om att det behövdes fler kommunalråd. Jag satt själv med i gruppen. Vad gruppen föreslog var att det skulle vara möjligt att tillsätta två oppositionsråd på halvtid om det fanns två stora oppositionsgrupper som inte kunde samarbeta. Detta för att inte den ena gruppen skulle hamna utanför och inte få den information och insyn som är oppositionsrådets huvuduppgift. Förra mandatperioden styrdes Åstorp av en minoritetsgrupp bestående av S+C+V. Sedan fanns det två oppositionsgrupper. En som fick tillsätta ett oppositionsråd (halvtid) bestående av M+L+KD och sedan Sverigedemokraterna som inte hade något oppositionsråd. Hade dessa båda oppositionsgrupper kunnat samarbeta så hade man tagit makten eftersom man hade majoritet tillsammans. Men nu kunde man inte det förra perioden.

I förutsättningarna för att kunna tillsätta två oppositionsråd sattes en gräns på minst 8 mandat. Dvs om det finns två oppositionsgrupper med vardera minst 8 mandat så ska båda grupperna kunna tillsätta ett oppositionsråd på halvtid. Kan dom samarbeta så har man majoritet. Som en följd av detta så har i dag alltså S+V rätt till ett oppositionsråd på halvtid (socialdemokraten Bitten Mårtensson). Medan däremot övriga oppositionspartier (L och C) inte har detta. Dom har bara ett mandat vardera. Men Wiveca, arvodesgruppen pratade inget om behovet av två ordinarie heltidsanställda kommunalråd!

Hur som helst så ska man alltså spara pengar nu. Och det är bra!

Vänsterpartiet i Åstorp

» Det gäller att vinna propagandakriget.

I konflikten mellan Israel och palestinierna är det viktigt att vinna propagandakriget. Och då gäller det att utpeka motståndaren som så hemsk som möjligt. Från palestinsk sida berättar man om alla tusen som dödats i de israeliska bombningarna av Gaza. De senaste siffrorna talar om mer än 11.000 döda varav mer än 3.000 är barn. Naturligtvis har siffrorna inte kunnat vidimeras av oberoende källor. Men det kvittar, om det är 9.000 eller 12.000. Det är alldeles för många helt oskyldiga som mördas av israelisk terror som hämnd.

Från Israels sida gäller det att utpeka Hamas som så hemska som möjligt för att motivera sin hämnd. Det har talats om 1.400 döda efter Hamas terrorattack. Och vi har fått skildrat hemskheter mot civila som vi inte har någon anledning att ifrågasätta sanningen av. Men jag såg att Israel nu har korrigerat siffran över döda israeler. Från 1.400 till 1.200. Dom andra 200 är tydligen Hamassoldater som dödats under attacken. Jag har inte sett någon uppgift om hur många av de återstående 1.200 som var israeliska soldater eller poliser och hur många som var helt oskyldiga civila. För det måste ju ha funnits soldater vid gränsen. För annars är ju det israeliska fiaskot ännu värre!

Hur som helst så kvittar det egentligen. Vad siffrorna egentligen bara berättar är att krig och våld löser inga problem. Hur många Hamassoldater och oskyldiga civila palestinier man än dödar så kommer det att växa upp nya rekryter som vill hämnas. Ju mer våld, desto fler vill hämnas!

Vi måsta prata med varandra

Det återstår bara att sluta skjuta och börja prata. En uppmaning som jag riktar till båda sidor!


Satsa på fred

söndag 2023-11-12
Slut på veckan
tyckeri nummer 9677

» Ett inlägg i debatten om angiverilag?

Jag noterat att det Kungliga Hovet tydligt tagit ställning i debatten om en Angiverilag. Vill man inte hjälpa Polisen med att spåra en person som är misstänkt för brott så tar jag för givet att man verkligen inte anser att vi ska vara skyldiga att ange människor som inte ens begått ett brott.

Avskaffa monarkin och låt dom ha samma rättigheter och skyldigheter som oss andra
Vad det handlar om? Jo, en släkting till Kungen som är skriven i en fastighet som kontrolleras av Kungahuset via den kungliga dispositionsrätten är efterlyst av polisen misstänkt för sexköp. Men han håller sig undan polisen så att dom kan inte delge honom misstanken. Och idag går tiden ut, hinner inte polisen nå honom senast idag så går han fri. Hans advokat vägrar att berätta var han gömmer sig. Det kungliga Hovet vägrar att bistå polisen och berätta var han gömmer sig. För att slippa riskera att nås av Polisen så har han lämnat återbud till prins Daniels 50-års fest t.ex.

Han gömmer sig alltså effektivt och får hjälp av den kungliga släkten med att gömma sig. Och kommer alltså undan rättvisan.

Jag tolkar det kungliga hovets vägran att bistå polisen som ett klart ställningstagande från Kungafamiljen mot en Angiverilag. Så på så sätt ska vi ge en eloge till Knugen och hans familj och anställda. BRA!

Fast jag tycker faktiskt att man hjälper polisen om dom frågar efter var en efterlyst eventuell brottsling gömmer sig. Det kvittar om man har lite blått blod i ådrorna. Man är lika mycket en vidrig brottsling. Som nu lyckas smita undan att ta sitt ansvar!

Jag tycker att Patrick Alexandre Sommerlath som är drottning Silvias brorson ska ta sitt ansvar och inte smita undan. Han kan inte gömma sig på Drottningholms slott hur länge som helst.

Läs:
Uppgifter: Åtalade mannen har lämnat återbud till kungafesten. - Expressen
Hovet indraget – polis jagar kungens släkting. - Expressen
Kungavän jagas av polis efter misstänkt sexköp. - Aftonbladet

» Ställ upp mot Tesla.

Svenska IF Metalls krav på Tesla att teckna kollektivavtal har en enormt stor principiell betydelse. Metall har förhandlat med Tesla i fem år och krävt kollektivavtal. Men Tesla vägrar! Den strejk som Metall nu satt igång är inget plötsligt påfund. Tesla har alltså haft fem år på sig. Men verkligheten är tyvärr den att Elon Musk anser att han och hans företag står över alla andra regler. Den kamp som IF Metall nu för är i praktiken inte bara en kamp för Metalls medlemmar i Sverige, det är en kamp som kommer att ha betydelse för anställda vid Tesla runt om i världen. Tvingas Tesla till slut ge med sig i Sverige kan vi vara beredda på att kraven från anställda i många andra länder kommer att intensifieras. Detta är en mardröm för Elon Musk och för Tesla.

Därför är solidaritetsaktioner från andra fackliga organisationer mycket viktiga. Hamnarbetarna slutar lossa Teslabilar. Målarförbundets medlemmar vägrar lackera om Teslabilar på verkstäder som har avtal med Tesla. Postnords brevbärare vägrar dela ut post till Tesla. Anställda på andra verkstäder som har avtal med Tesla vägrar serva Teslabilar.

I praktiken har Tesla bara två val. Antingen ger man med sig och accepterar att i Sverige gäller att arbetsgivare tecknar kollektivavtal med de fackliga organisationer som representerar deras anställda. Eller också får Tesla helt enkelt dra sig ur Sverige.

Ställ upp för IF Metall och deras medlemmar på Tesla! Stöd fackets krav på kollektivavtal. Tesla är inte vilket företag som helst. Elon Musk är inte vem som helst. Men Elon Musk kan inte sätta sig över de regler som gäller i Sverige.

Sedan kvittar det att en hel del företrädare för det svenska näringslivet verkar hoppas på en Teslaseger. Kanske hoppas man på att det ska sprida sig till andra arbetsgivare i Sverige att lätt kunna vägra kollektivavtal. Precis som Tesla är rädda för att ett slutligt accepterande av kollektivavtal kommer att spridas till andra länder.

Läs:
Rasar mot blockaden: Tar oss som gisslan. - Svenska Dagbladet
Svenskt Näringsliv vill inskränka sympati­rätten. - Arbetaren

» Jag känner mig splittrad.

Jakt är något som splittrar mig. Jag försöker att intala mig att människan faktiskt är ett rovdjur precis som många andra djur. Vi har under århundraden jagat och dödat djur för att få föda. En gång i forntiden använde vi väl främst fångstgropar, sedan har vårt sätt att jaga utvecklats. Och vi föder upp djur för att få föda. Jag försöker med detta försvara att vi jagar djur och skjuter ihjäl dom, allt för att få föda att äta.

Är detta ett jaktvapen?
Jag accepterar alltså jakt. Ibland är den kanske också nödvändig.

Men, ibland uppför sig jägarna på ett sätt som gör att jag får svårt för att försvara vår jägarkår. Man uppför sig på ett sätt som gör att det är svårt att hålla fast vid min inställning. Vi har, vad jag upplever det som, ett ökat inslag av ren troféjakt. Den svenska jägarlobbyn verkar ofta vara totalt influerad av troféjägare och jägare som lider av en svårartad rädsla för konkurrens från andra rovdjur. Vad jag upplever som ren nöjesjakt på till exempel varg och björn gör att mitt förtroende för den svenska jägarkåren fått sig en riktig törn.

Nu läser jag om att det tydligen bland vissa jägare blivit populärt att skaffa sig rena krigsvapen. Vid många olika terrordåd och masskjutningar i t.ex. USA har det använts sig av halvautomatiska s.k. AR-vapen. Bland annat vid terrordådet i Bryssel mot två svenskar. Den här typen av militärliknande halvautomatiska vapen är av obegriplig anledning godkända i Sverige som jaktvapen. Det är dom INTE i de flesta länder. Och det verkar ha blivit populärt att skaffa sig denna typen av militärvapen bland vissa grupper av jägare. Känner dom sig mer tuffa då? Det får mig att ännu mer tappa förtroende för den svenska jägarkåren och i ännu högre grad ta avstånd från den svenska jägarlobbyn. Som tyvärr är allt för inflytelserik i vårt land.

Väx upp era skjutgalna idioter! Ni är inte tuffa, ni är patetiska

Läs:
Rusning efter jaktvapen med militärt utseende. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

måndag 2023-11-13
Skäms dom inte?
tyckeri nummer 9678

» Varför kan inte fotbollssupportrar uppföra sig?

Mitt sportintresse är inte stort. Det tar i allmänhet längre tid att bläddra än att läsa när jag kommer till sportsidor eller sportbilagor. Men, jag hade noterat innan matchen att det tydligen spelades en direkt seriefinal i Malmö mellan Malmö FF och Elfsborg i helgen. Och, om jag inte har missförstått det hela så vann tydligen MFF och det innebar att man också vann hela serien och blev svenska mästare.

Jag begriper ingenting
Men i sedvanlig ordning, så det jag främst läser om i efterhand är hur delar av publiken inte kan uppföra sig på ett anständigt sätt. Man kan tro att det handlar om en grupp 10-åringar som tycker att dom ska vara tuffa. Men dom är inget annat än idioter och borde identifieras och sedan stängas av på livstid. För det är uppenbart att det är inte fotbollen dom är intresserade av.

Det känns lite udda att instämma i vad Fredrik Reinfeldt säger. Fegt beteende!

Läs:
Totalt kaos i allsvenska guldmatchen – läktarbråk och brandlarm sköt upp matchen. - SVT
Polisen kritisk till läktarkaoset på Malmö stadion i matchen mellan MFF och Elfsborg. - SVT
Fredrik Reinfeldt efter skandalscenerna i guldmatchen: Fegt beteende. - SVT


Satsa på fred

tisdag 2023-11-14
Man ska inte lova för mycket
tyckeri nummer 9679

» Det brukar straffa sig.

Det är alltid mycket lättare att sitta i opposition och lova att lösa alla problem på direkten än att tvingas ta ansvar för att verkligen lösa dom. Får man sedan Makten och tvingas erkänna att det var inte så lätt som man lovade några månader tidigare så brukar den typen av löftesbrott straffa sig.

Det är det denna Brunblå sörja som låtsas styra vårt land har drabbats av. Det var lätt att stå i talarstolen och vifta med falukorvar och lova att sänka bensin- och dieselpriserna rejält. Det är lätt att klaga på höga skatter och lova rejäla sänkningar samtidigt som lovar både den ena och den andra satsningen. Att ekvationen inte går ihop är inget att bekymra sig om när löften ges och väljarna ska lockas. Men problemen pockar på sin uppmärksamhet när sedan alla orealistiska löften ska infrias. Det är där vår Brunblå sörja sitter idag. Och som en följd av detta så sviktar opinionen,

Klagar man dagligen på en ökad kriminalitet i samhället och lovar att omedelbart lösa det med hårdare tag kan man nog locka väljarna en gång. Men om verkligheten kryper ikapp och det visar sig att hotet om hårdare tag och hårdare straff inte får den utlovade effekten utan kanske till och med tvärtom. Ja, när kriminaliteten främst verkar öka så blir väljarnas dom hård.

Vad har det blivit av det stolta Nya Moderaterna
Under många år har svenskarna (enligt Novus) tyckt att Moderaterna och/eller Sverigedemokraterna har den bästa politiken när det gäller just "Lag och ordning". I dom senaste 12 undersökningarna sedan februari 2021 har det varit så. Men helt plötsligt i den nya undersökningen i november i år så har Socialdemokraterna övertagit förstaplatsen. I åratal har man lovat att om vi bara låser in skurkarna på livstid så löser det sig. Men fängelserna är överfulla och trots det så går utvecklingen åt fel håll. Kanske börjar väljarna inse att det är inte bara hårdare tag som behövs utan det krävs mer och annorlunda metoder också. Visst ska brottslingarna låsas in, men om man inte ser till att det inte rekryteras nya så löser man inte problemet.

Man måste vara försiktig med löften. Det ska vara realistiskt att kunna infria dom också. Vår Brunblå sörja har inte lyckats få bukt med inflationen. Den svenska Bruttonationalproduktionen sjunker. Vi är i princip ensamma i EU om detta. Arbetslösheten ökar kraftigt. Men vår Brunblå sörja har ju i varje fall lyckats få oss att bli medlemmar i NATO. Ja, nästan i varje fall. Svansandet, knäkrypandet och alla pinsamma löften har ju i varje fall nästan fått Mr Erdogan of Turkey och herr Orbán i Ungern att så småningom godkänna den svenska ansökan. Snart... Kanske...

Novus regelbundna undersökning innehåller 10 olika delområden där de som svarar ska ange vilket parti dom tycker har den bästa politiken inom de 10 olika områdena. De tio områdena är: Sjukvården, Skola och utbildning, Lag och ordning, Invandring/integration, Klimat, Landets ekonomi. Äldreomsorg, Energipolitik, Miljö samt till slut Sysselsättning.

Av dessa 10 områden så leder Socialdemokraterna i 7 av dom. Miljöpartiet leder i två områden, Klimat och Miljö. Det finns tillräckligt många främlingsrädda eller rasister för att ge Sverigedemokraterna förstaplatsen när det gäller Invandring/integration. Men alla de övriga 7 områdena sätter alltså väljarna Socialdemokraterna främst. Vi kan alltså notera att det "statsbärande" regeringspartiet Moderaterna inte ligger främst inom något område. Kan man tolka det hela som ett enda stort fiasko för Ulf Kristersson?

Det är nästan så att man får ett lätt skrattanfall när man läser Tove Lifvendahl i moderatmegafonen Svenska Dagbladet när hon ska försöka trösta en lätt gråtande Ulf Kristersson. Opinionen är det minsta bekymret försöker hon trösta Ulf Kristersson med. Hon uppmanar Ulf Kristersson och Moderaterna att strunta i opinionsundersökningarna. - "Sverige behöver och förtjänar en regering som är fokuserad på det uppdrag den har åtagit sig, och som inte ägnar tiden ett år in i mandatperioden åt att ängsligt snegla på opinionssiffrorna." Och det har hon kanske rätt i. Mycket kan hända fram till nästa val. Fast frågan är om väljarna har så mycket tålamod med en regering som lovat friskt men sedan går utvecklingen i motsatt håll. Hur länge står de sista kvarvarande entusiasterna inom Kristdemokraterna och Liberalerna ut med att se sina partier utplånas? Hur länge accepterar moderatväljare att se hur risken för att det blir Sverigedemokraterna som blir det styrande partiet medan Moderaterna får bli ett stödparti till SD även formellt och inte bara som idag i praktiken?

Jag tror faktiskt att Ulf Kristersson ska oroa sig ännu mer för förlorat förtroende hos de grupper som bär upp partiet. Näringslivet och finansen. Det är stödet från dessa grupper, både i opinionsarbetet och rent finansiellt som tryggar Moderaternas valkampanjer. Men jag såg en undersökning som berättade att bland näringslivstopparna så var faktiskt Jimmie Åkesson favoriten. Och DET är oroande för Ulf Kristersson. Sedan ser jag att skattekverulanterna i föreningen Skattekver... f'låt Skattebetalarna är den officiella benämningen, fortsätter att vara missnöjda. Men å andra sidan gnäller dom alltid!

Lycka till Tove och Uffe!

Vi ska kanske påpeka att enligt Ipsos senaste undersökning så har fortfarande SD och M övertaget när det gäller Lag och ordning.


Satsa på fred

onsdag 2023-11-15
Vem kan man lita på
tyckeri nummer 9680

» Ett dyrt NATO-inträde.

NATO-älskarna försöker att få oss att tro att NATO-inträdet är en förutsättning för svensk säkerhet. Men verkligheten är egentligen att ett svenskt NATO-medlemskap är viktigare för NATO än det är för Sverige. Jag tror snarast att ett svenskt medlemskap i NATO försämrar vår säkerhet. Låt mig förklara varför.

Tanken på att Sveriges säkerhet ökar med NATO-medlemskapet bygger på tanken att Ryssland skulle välja att attackera just Sverige. Men Sverige har ingen av de olika former av konflikter med Ryssland som de grannstater som Sovjetunionen / Ryssland historiskt har attackerat. Gamla Sovjetunionen hade de Östeuropeiska länderna i Warszawapakten som en buffert mot väst. Nåde det land inom den maktsfären som visade tecken på att inte vilja fortsätta på den kursen. Vi har flera exempel på sovjetiska ingripanden. När Sovjetunionen föll samman fick istället de gamla Sovjetrepublikerna utgöra Kremls buffert mot väst. Och nu gäller nåde den stat som visar tecken på att vilja lämna den zonen. Just nu Ukraina som exempel. Dessutom har Ryssland "konflikter" med flera gamla sovjetrepubliker där det bor etniska ryssar i gränsområdena. Det har ju använts som förevändning när det gäller Rysslands aggression mot Ukraina. Men, Sverige har inga sådana konflikter med Ryssland. Det finns ingen risk för ett enskilt angrepp mot just Sverige.

Risken för en attack mot Sverige ligger istället i en större uppblossad konflikt med hela väst / NATO. Skulle detta inträffa är Sveriges position extremt viktig för båda parter. Genom Sveriges medlemskap i NATO får NATO full kontroll över Östersjön. Något som man fruktar i Ryssland. Oberoende av om den ryska skräcken för NATO är befogad eller inte, så finns den skräcken i Kreml. När Sverige nu blir en del av NATO. När nu NATO placerar ut amerikanska och NATO-trupper på svensk mark. När det svenska flygvapnet, de svenska ubåtarna, den svenska signalspaningen blir en del av vad Kreml känner som ett hot mot Ryssland ökar ju faktiskt risken för att vi blir en del av en konflikt.

Ett svenskt medlemskap är extremt viktigt för NATO, det ökar NATO:s kapacitet kraftigt. Men det ökar inte den svenska säkerheten. Det ökar den svenska osäkerheten. Samtidigt som vi förbinder oss att gå ut i krig för att hjälpa stater som Turkiet, Ungern osv. Jo, dom lovar att hjälpa oss, men vi lovar ju att gå ut i krig för dom också!

Vi ska också ha i minne hur USA behandlar de stater i Syd- och Centralamerika eller Västindien som får ett vänsterstyre. Det sker regelbundet av USA styrda militärkupper (ta Chile som exempel), invasioner (ta Grenada som exempel), styrda inbördeskrig (ta Nicaragua som exempel) eller helt enkelt bara blockad (ta Cuba som exempel). Stormakter gör som dom vill för att bevara sin egen maktsfär!

Medlemskapet riskerar dessutom att bli dyrt. De svenska militärutgifterna ökar kraftigt. Militärens krav mumsar i sig stora bitar av den svenska statsbudgeten. Nu dyker också kraven upp på en kraftig satsning på järnvägar, vägar, hamnar och flygplatser för att göra det möjligt att göra stora militära förflyttningar av NATO-trupper genom Sverige. Det är också många, många tiotals miljarder som ska pytsas ut från vår gemensam skattkista.

Läs:
Natointrädet skyndar på bättre skånska vägar och järnvägar. - Helsingborgs Dagblad
Nato kräver stora järnvägssatsningar. - Svenska Dagbladet

Satsa på freden istället

» Rasism - här och där.

Det som händer i Israel / Palestina har åter aktualiserat rasismen i vårt samhälle. Antisemitismen har fått förnyad kraft även om det inte är något nytt fenomen. Bland annat så lägger vissa grupper skulden för staten Israels agerande på alla judar. Samtidigt som vissa grupper tolkar all kritik mot staten Israel som antisemitism. Men, antisemitism är inget nytt. Den är gammal. Den har väl en stor del av sina rötter i kristendomen som lade skulden för Jesus död på judarna. Judehatet har funnits inom kyrkan sedan länge. Förintelsen i Nazityskland var ett extremt utbrott i antisemitismen med ungefär 6 miljoner döda människor. En avskyvärt tidsepok som det finns grupper som fortfarande förnekar. Folkmord, med systematiskt dödande av grupper av människor kan aldrig accepteras eller bortförklaras.

Samtidigt glömmer vi bort att Nazitysklands systematiska mördande av judar faktiskt också gällde ett systematiskt mördande av till exempel romer. Man räknar med att ungefär hälften av alla romer i Europa mördades under Naziåren i Tyskland. Siffrorna varierar mellan 2 miljoner och en halv miljon. Men utrotandet var lika systematiskt som när det gällde judarna. Antiziganismen är också fortfarande lika levande i vårt samhälle.

Rasismen mot muslimer har vi fått se i vårt samhälle under många år. Attacker mot moskéer, koranbränningar osv har blivit vanliga. Både i vårt land och på många andra håll i världen. Det är främst högerextremister som attackerar muslimska grupper och institutioner. I skuggan av Hamas terrordåd har denna islamofobi fått förnyad kraft. Där många grupper lägger skulden för Hamas agerande på alla muslimer. Från många grupper kan man även se att t.ex. stöduttalanden för det palestinska folket tolkas som antisemitism från alla muslimer och så får islamofobin nya utlopp.

Rasismen mot personer med mörk hy har vi sett många exempel på. Även här kan vi se att rasismen frodas inom främst högerextremismen. Vi har ett stort riksdagsparti som har sina rötter i just ren rasism. Dagens partiledare valde att gå med i detta parti när det fortfarande var öppet nazistiskt, propagerade för vad man kallade "Vit makt" och spred ren antisemitism. Och det är en rasism som fortfarande finns kvar i partiet. Vi kan se det i form av t.ex. islamofobiska uttalanden från ledande företrädare för partiet.

Det är en utveckling som är mycket skadlig för hela vårt samhälle. Men vi har också vår alldeles egna rasism i Sverige. Gentemot samer i delar av vårt land. Tjuvjakt och dödande av renar är ett utslag av detta. Jag läser att samer utlovat tipspengar till de som kan identifiera tjuvjägare av renar.

Det är viktigt att ta avstånd från ALL rasism. Och att vara uppmärksamma på hur denna rasism visar sitt fula tryne. Att personer med utländska namn, mörkare hy osv har svårare att få ett jobb är ett exempel. Den från Sverigedemokraterna styrda rädslan för flyktingar och andra invandrare är en del av denna rasism.

» En sann sverigedumokrat.

Jag har nämnt den skattefifflande sverigedemokratiska riksdagsmannen David Perez redan tidigare. Han har slussat tiotals miljoner till skatteparadis för att slippa betala skatt - som betalar hans riksdagsarvode. Det var den s.k. Panama-läckan som avslöjade SD:aren David Perez agerande. Skatteverket vill ha 8,5 miljoner av honom för inkomster som han fifflat bort och gömt undan. Men han verkar inte vara så villig att prata med journalister om det. När Expressen vill prata med honom är han inte alls villig att ställa upp. Men, Sverigedemokraterna har deklarerat att dom har fortsatt förtroende för skattefifflaren.


Satsa på fred

torsdag 2023-11-16
Snö och åska
tyckeri nummer 9681

» Var beredd på dyrare el.

Ebba "löftesmaskinen" Busch lovar en "massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045". Vi kan alltså förvänta oss dyrare elström i framtiden. Bara så att ni vet det!

- "I dag tar Sverige ännu ett steg för att bli en stark kärnkraftsnation igen."

I varje fall lovar Ebba Busch detta tillsammans med sin parhäst i Sverigedemokraterna.

- "Det här kommer att kosta pengar, vi säger i dag att vi tar en aktiv roll. Garantierna är otroligt viktiga men det kommer inte att räcka, det kommer att krävas att även staten är med och delar på risken. Hur det ska se ut får vi återkomma till när det här är utrett."

Så kommenterar vår finansminister Elisabeth "folkbokföringsfifflaren" Svantesson det hela.

Vad man från allt fler av kärnkraftskramarna har insett är att det blir ingen ny kärnkraft om den ska byggas på rent företagsekonomiska kalkyler. Det kommer att krävas enorma garantier och bidrag från oss skattebetalare. Riksgäldskontoret har av Ebba Busch fått i uppdrag vidta vad man kallar "förberedande åtgärder för att kunna ställa ut kreditgarantierna". Skattebetalarna ska alltså garantera de som investerar i ny kärnkraft att om kalkylen inte går ihop så betalar skattebetalarna lånen. Det är en förutsättning för t.ex. statliga Vattenfall för att dom ska ge sig in i vågspelet med ny kärnkraft. Tyska Uniper som är delägare i alla svenska kärnkraftverk har deklarerat att för deras del blir det absolut inga mer investeringar i kärnkraft.

- "Om de ekonomiska riskerna med ny kärnkraft bedöms som så höga att inga företag vågar investera så finns billigare och mer tillförlitliga alternativ för att producera den el som klimatomställningen kräver."

Så skriver en hel hög svenska professorer i en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken: - "Stoppa de enorma kreditgarantierna till kärnkraft". Jag tycker att Ebba Busch ska ta och läsa den debattartikeln och sedan fundera en vända till.

» Debatt är farligt.

Helt färdiga åsikter från Sven Tycker
Ni har väl inte missat att Kristdemokraterna hade sitt Riksting i Helsingborg i helgen. Dom höll till på det så fyndigt namnsatta hotell SeaU (obs ironi, det är ett korkat namn). Men, när jag gick förbi på fredagen såg jag inga förvirrade kristdemokrater. Dom var väl inomhus fullt upptagna med att debattera alla spännande motioner och andra förslag som alltid dyker upp.

Fast debatt kan också vara farligt. En av motionerna som skulle beslutas om handlade om att partiet skulle förbjuda all form av regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Men, det var tydligen en känslig fråga. För när det kom till debatt om den aktuella motionen så beslutades det att bara de olika distriksombuden fick delta i debatten. Vilket alltså innebar att de som skrivit motionen och som var närvarande inte ens fick debattera och försvara sin egen motion.

Partidemokrati KD-versionen? Var man rädda för att det skulle framföras åsikter som skulle såra Sverigedemokraterna och som skulle bryta mot den Heliga boken Tidöavtalet som ju föreskriver att man inte får vara elak mot kompisarna?

- "Ett bottennapp för interndemokratin."

» NATO, here we come - kanske.

Det är spännande att följa dokusåpan Sweden goes to NATO. Jag såg i Sveriges Radios nyhetsflöde två spännande inslag med mindre än två timmars mellanrum. Först är utrikesminister Tobias "knäkryparen" Billström överlycklig kl 13:04:

- Utrikesministern: Glada över att det turkiska arbetet är igång.

Men den riktiga glädjen fick inte vara så länge. För kl 14:55 kommer nya besked från Ankara som en spann kallt vatten:

- Uppgifter: Turkiet skjuter upp beslut om Sveriges Natomedlemskap.

Om jag ska vara uppriktig så är det nästan så att jag tycker synd om Tobias Billström och alla de andra NATO-kramarna. Tänk att få en snyting så ofta trots allt man gör för att krypa för Mr Erdogan of Turkey. Tyvärr måste jag medge att trots alla motgångar för NATO-kramarna så är jag övertygad om att till slut tar man från Washington i med hårdhandskarna mot Erdogan och Orbán och dom får krypa till korset. Det svenska inträdet i NATO är för viktigt för NATO för att man ska låta två fjörar obstruera för länge.

» En förklaring.

Var det någon som undrade över huvudrubriken på dagens tyckeri? När vi kom upp i morse vid sjutiden möttes vi av ett rejält snöande. Det ska INTE snöa i Skåne i mitten av November. Att det kort efter syntes och hördes tydliga tecken på åska samtidigt gjorde att jag kände att något är verkligen fel. Det ska INTE snöa och åska samtidigt i Skåne i mitten av november!


Satsa på fred

fredag 2023-11-17
Napoleonbakelsens dag
tyckeri nummer 9682

» Om antisemitism och islamofobi.

Den nyuppblossade konflikten mellan Israel och palestinier efter Hamas terrorattack mot Israel och Israels terrorbombningar mot Gaza har fått en vidrig antisemitism att visa sitt fula tryne. Men samtidigt har islamofobin i samhället fått ökad kraft. Det finns grupper som lägger en kollektiv skuld för staten Israels agerande gentemot palestinier på alla judar. Och den antisemitism som finns latent blossar upp riktigt äckligt.

xxxxx
Men, vi har också en islamofobi i vårt samhälle som finns långt in i det svenska samhället. Sveriges andra största politiska parti (Sverigedemokraterna) har islamofobin inbyggd i hela partiets rötter. När ledande företrädare för partiet, som dessutom har ansvar för juridiken i vårt land, försvarar attacker på muslimer genom bränning av deras hela skrifter så ser vi bara ett exempel på detta. Kan ni tänka er upprördheten över antisemitism om någon ställde sig och eldade upp en Torah utanför en synagoga? Men att elda upp en Koran är bara att utnyttja sin yttrandefrihet?

Vi använder olika glasögon i vårt samhälle. Idag är att kritisera staten Israel, att ställa upp och stödja palestiniers rätt till en egen stat utan israelisk ockupation liktydigt med antisemitism och stöd till terrorister. Denna totala missuppfattning har spritt sig långt in i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Partier som idag försvarar Israels ockupation av Palestina. Partier som idag verkar lida av svår islamofobi.

Vi kan notera moderaten Fredrik Kärrholms beskyllningar mot socialdemokraten Jamal El-Haj för kopplingar till terrorism. Vi kan notera Ulf Kristerssons beskyllningar mot hela det Socialdemokratiska partiet för antisemitism. Det är skrämmande när politiker inte kan skilja på antisemitism och kritik av den israeliska statens ockupation av palestinskt område och israeliska terrorbombningar i Gaza.

Israel är en ockupationsmakt. Det är INTE acceptabelt att ockupera andra staters territorium. Den regeln gäller såväl Ryssland som Israel och Turkiet. Länder har rätt att försvara sin egen säkerhet och detta gäller såväl Israel som Ukraina. Man har också rätt att göra väpnat uppror mot en ockupationsmakt. Detta gäller både Ukraina och Palestina.

Fundera över det!

» Släng monarki på papperskorgen.

Så har då preskriptionstiden gått ut för Patrick Sommerlaths sexköp. Han lyckades hålla sig undan så att polisen inte kunde delge honom misstankarna och därmed kommer han undan. Våra prinsar och prinsessors kusin fick hjälp att hålla sig undan. Vår drottnings brorson slapp ta ansvar. Så nu kan han träda fram när faran är över. Han väljer att uttala sig i Svensk Gamtidning - För dig som älskar kungligheter och kändisar. Någon som är förvånad?

Är det inte dags att slopa hela systemet med de bortskämda kungligheterna. Låt dom få leva som vanligt folk!


Satsa på fred

lördag 2023-11-18
Fortsatt mördande
tyckeri nummer 9683

» En fråga om ordval.

Jag tittade på nyheterna på SVT precis. Enligt senaste nytt så har tydligen israelisk militär idag bombat en skola vid två tillfällen. Skolan fungerade som plats för flyktingar. Resultat 80 döda! Men, det är inget som jag förvånar mig över längre. Den israeliska terrorn mot Gaza handlar om att urskiljningslöst hämnas för Hamas attack mot Israel. Palestinier är fritt villebråd. Dom är alla medskyldiga! Men, jag reagerade på hur man i SVT helt uppenbart med sitt ordval helt har köpt den israeliska verklighetsbeskrivningen. Senaste nytt var att man berättade att de palestinier som befinner sig på Gazas största sjukhus nu har uppmanats att lämna sjukhusområdet. De patienter som krävt avancerad vård är redan döda eftersom det inte har funnits el osv för att driva sjukvårdsutrustning som kuvöser osv. Men SVT använde ordet "evakuerats" för att beskriva de närmare 1 miljon palestinier som nu tvingats lämna de norra delarna av Gaza för att istället trängas ihop i den södra delen. Men, dom har väl inte "evakuerats", dom har väl "fördrivits" från sina bostäder i den norra delen av Gaza till enorma flyktingläger i den södra delen av Gaza. Hälften av dom tillhör väl redan den grupp i Gaza som redan innan fördrivits från Israel till Gaza där dom fått leva som flyktingar?

Ett liknande agerande pågår just nu på ockuperade Västbanken. Där israeliska bosättare passar på att terrorisera och fördriva palestinier från sina bostäder för att dom själva ska kunna ta över marken och utvidga sina bosättningar. Målet är tydligen att dom ska fördrivas från Västbanken och tvingas ta sig till Jordanien som flyktingar.

Var är protesterna från Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna mot det israeliska agerandet på ockuperade Västbanken? Var är protesterna mot den israeliska terrorn mot befolkningen på Gaza där dödssiffran nu passerat 12.000? Tog protesterna slut när ni upprört protesterat mot 1.200 döda israeler efter Hamas terrorattack mot Israel. Hur många av dom som var civila och hur många som var israeliska soldater har aldrig framgått.

Kräv ett omedelbart eldupphör!


Satsa på fred

söndag 2023-11-19
Förvånande slutsatser
tyckeri nummer 9684

» Moderat som inte litar på Moderaterna.

Staffanstorp i Skåne är en kommun som med jämna mellanrum utmärker sig. Här styr Moderaterna under Christian Sonesson på sitt eget lilla vis. För några år sedan gjorde man sig rikskända genom att förlägga flyktingar som man tilldelats av Migrationsverket i husvagnar ute på en åker för att dom skulle känna sig så ovälkomna som det överhuvudtaget var möjligt. Allt naturligtvis för att garantera att dom inte stannade längre än vad som var absolut nödvändigt.

Staffanstorps kommunvapen
Allt detta naturligtvis för att garantera att det rika villaghettot skulle få förbli så renrasigt ariskt ljust och blont som möjligt. Här ska det minsann inte bo några jäkla svartskallar! Dom ska inte få förstöra hr Sonessons moderata paradis.

Men, jag läser att man tydligen inte lyckats förhindra den där hemska brottsligheten och gängkriminaliteten trots detta i kommunen. Den har tydligen förstört tryggheten för de stackars staffanstorpsborna.

Uppenbart är också att man inte heller litar på att den Heliga boken med Tidöavtalet ska göra att vår Brunblå sörja med sina hårda tag ska lyckas få ner gängkriminaliteten och brottsligheten till rimliga nivåer. Dom stackars staffanstorpsborna kommer att fortsätta känna sig hotade i sin trygga villaidyll. Jag läser nämligen att Christian Sonesson och de styrande Moderaterna planerar byggandet av vad som kallas "Gated communities". Bostadsområden med grindar för att hålla alla oönskade individer borta från området, väktare och kameror för att ytterligare trygga tillvaron för de som ska bo där. När staten (dvs partibröderna...) inte kan skydda dig, dina grannar och anhöriga mot gängkriminaliteten i kommunen så bygger vi in oss i vårt eget lilla skal.

Inte visste jag att man hade så stora problem med våld och gängkriminalitet i det fina Staffanstorp? Och jag trodde att hr Sonesson som moderat faktiskt trodde att de eventuella problemen i fina Staffanstorp skulle hinna lösas med de utlovade hårdare tagen tills de här bostadsområden har hunnit byggas om några år.

Men ack vad jag kunde bedra mig. Jag tycker synd om Christian Sonesson och staffanstorpsborna som uppenbarligen drabbats av en värre kriminalitet än lilla Åstorp där jag själv bor.. Stackare!

Läs:
Staffanstorp planerar för gated communities i gängvåldets tid. - Dagens Nyheter

» Om att skuldbelägga.

I Svenska Dagbladet är en Lotta Lundberg orolig. Vår drottning Silvia Sommerlaths brorson Patrick Sommerlath har ju fått rejäl publicitet efter att han misstänkts för att vara en simpel torsk. Misstankarna om sexköp har ju fått en hel del publicitet. Och det faktum att han lyckades smita undan från polisen tillräckligt länge för att dom inte skulle hinna formellt delge honom misstankarna så att hans vidriga brottslighet hann preskriberas riskerar att spilla över på hans fina släkt.

Naturligtvis har inte hans faster Silvia eller Knugen Karl Gustaf Folke Hubertus (kungligheter är ju lite finare så dom har fyra namn) någon skuld i detta. Lotta Lundberg är orolig för att hela den fina blåblodiga Kungafamiljen ska få dåligt rykte bara för att det finns ett svart får i släkten. En släkting som inkvarterats i de kungliga slotten som Kungafamiljen disponerar från skattebetalarna.

Men naturligtvis kan inte Silvia hjälpa om hennes brorson hittar på dumheter. Det är inte hennes fel. Möjligtvis beror den här typen av agerande på att man tror att om man har mycket pengar eller är av fin familj så har man också rättigheter att göra saker som vanligt folk ska undvika.

En intressant fråga är i vilken utsträckning hr Patrick Sommerlath har tillräckligt "god vandel" för att ha fortsatt uppehållstillstånd i Sverige. Eller han har hunnit få svenskt medborgarskap? Då kanske han kan förlora detta pga sin "bristande vandel"?

Däremot så har ju faktiskt Kungahuset ett visst mått av skuld i det faktum att man uppenbarligen mer eller mindre hjälpt torsken Patrick Sommerlath att hålla sig gömd så att polisen inte kunde hitta honom. Den skulden smittar av sig på hela Kungahuset som institution. Eller vi ska bara tolka det faktum att man inte hjälper polisen som ett inlägg i debatten om den s.k. Angiverilagen. Vi kan inte vara skyldiga att hjälpa polis eller migrationsmyndigheten att hitta olämpliga individer!

Men det är ju verkligen viktigt att man från den moderata megafonen Svenska Dagbladet tar avstånd från alla former av "guilt by association". Jag förväntar mig alltså nu kraftiga avståndstaganden från Svenska Dagbladet från de olika beskyllningar om antisemitism som framförts från moderata och kristdemokratiska företrädare mot socialdemokrater och andra bara för att man protesterar mot israelisk terror mot palestinier och tar ställning för palestiniernas rätt till en egen stat och därmed tar avstånd från den israeliska ockupationen och bosättarpolitiken.

Visst gör ni det nu Svenska Dagbladet? Inget mer "Guilt by association"!

Läs:
Skambeläggningen är ren rökrutejustis. - Svenska Dagbladet

En bidragsberoende familjSatsa på fred

måndag 2023-11-20
Tesla och demokratin
tyckeri nummer 9685

» Elon Musks eskapader.

Strejken mot Tesla för att förmå företaget att teckna kollektivavtal fortsätter att spridas. Facket har förhandlat med Tesla i mer än fem år utan att kunna komma fram till en lösning. Elon Musk har ju inte direkt gjort sig känd som ett föredöme som arbetsgivare. Snarast har hans företag utmärkt sig med att vägra all form av samarbete med fackliga organisationer, och sparka folk hur som helst.

Nu har i varje fall Metall satt igång en strejk mot Tesla i Sverige för att förmå företaget att teckna ett kollektivavtal med Metall. Något som i princip alla seriösa företag i Sverige har. Andra svenska fackliga organisationer har varslat och startat sympatiåtgärder. När allt är igång kommer Teslabilar inte att lossas i svenska hamnar. Verkstäder osv kommer inte att serva Teslabilar. Post kommer inte att delas ut till Tesla. Elservice till Teslas laddstationer kommer inte att utföras. Teslas lokaler kommer inte att städas. En i princip enig svensk facklig rörelse är enig med Metall och ställer upp med sympatiåtgärder.

Det finns mycket att reagera på
Metalls strid mot Tesla är principiellt mycket viktig. Den är viktig för den svenska arbetsmarknaden eftersom den ska visa att inte ens förmögna amerikanska multimiljardärer kan välja att göra som dom vill i Sverige. Den har också en internationellt principiell betydelse. Teslas vägran att förhandla med fackliga organisationer gäller hela världen. Kan Sverige tvinga fram ett avtal kan detta förhoppningsvis sprida sig till andra länder. Vilket naturligtvis är lika principiellt viktigt för Tesla. Det är en mardröm för Elon Musk. Ger man efter i Sverige så kommer kraven att komma i andra länder. Kanske väljer Tesla att helt dra sig ur Sverige för att inte riskera att det sprider sig?

Flera företrädare för det svenska näringslivet och de svenska arbetsgivarna / arbetsköparna har varit mycket kritiska till de fackliga åtgärderna. Sitter dom och drömmer önskedrömmar om att Tesla ska vinna så att Teslas fackliga motstånd ska kunna spridas till andra svenska arbetsgivare?

För övrigt går det inte så jättebra för Elon Musks affärsimperium för tillfället. Hans Space X projekt drabbades av en ny motgång i dagarna. För någon dag sedan sköts hans jätteraket Starship upp under stort jubel. Första provskjutningen i april varade i fyra minuter sedan explodera alltihop i en rejäl smäll. Den här gången kan man säga att det gick dubbelt så bra. Färden varade denna gången i dubbelt så lång tid, i åtta minuter, sedan fick man spränga hela härligheten i luften igen. Det kan sägas vara världens dyraste fyrverkeri!

Om något år så kanske man kan hålla hela härligheten flygande i en timme! Undrar hur många miljarder som spenderats då?

Sedan Elon Musk köpte upp Twitter och döpte om det hela till X så har det gått utför. X (dvs tidigare Twitter) har allt mer utvecklats till en rejäl pestspridare som tillåter spridande av allsköns lögner, konspirationsteorier och rasism. Elon Musks första åtgärd efter uppköpet, förutom att byta namn, var att sparka tusentals anställda som ofta jobbade med att moderera vad som spreds och stoppade det värsta.

Nu sprids skiten utan problem. Allt fler användare lämnar plattformen medan Elon Musk personligen blir allt aktivare i att sprida skit och föra vidare allsköns pestspridares idiotier. På senaste tiden har det uppmärksammats allt mer av Elon Musks egen antisemitism. Han har även framfört mer eller mindre Rysslandvänliga inlägg. En annan av hans första åtgärder sedan han köpt upp Twitter var att åter släppa in Donald Trump som tidigare stängts av för att ha spritt allt för mycket hatiska lögner.

Allt fler annonsörer lämnar nu också X, detta sedan deras annonser dykt upp ihop med olika antisemitiskt inlägg. Är det slutet för X / Twitter som en någorlunda seriös operatör vi ser? Snart är det bara pestspridare kvar!

Läs:
Sympatistrejker inte rimliga. - Svenska Dagbladet näringsliv
Spacex jätteraket lyfte – och exploderade igen. - Ny Teknik
Elon Musk stöttade inlägg om judars hat mot vita. - Dagens Nyheter
X ad boycott gathers pace amid antisemitism storm. - BBC
Uppgifter: Flera annonsörer uppmanar X:s vd att lämna bolaget. - Resumé
Stora annonstapp för Elon Musk efter antisemitiska inlägg. - SVT Kultur


Satsa på fred

tisdag 2023-11-21
Sverigedemokrater och Klimatet
tyckeri nummer 9686

» Det går inte ihop.

Blekinge är en region där Sverigedemokraterna styr. Och att Sverigedemokrater inte tar klimathotet på allvar vet vi sedan länge. Snarast är det väl så att Sverigedemokraterna aktivt arbetar för att öka utsläppen av klimatskadliga ämnen. Vi kan se hur man drivit igenom att använda skatterna för att sänka priset på bensin och diesel. Allt för att öka förbrukningen och därmed utsläppen. SD har också drivit igenom att göra utsläppen från bensin och diesel skadligare för klimatet genom att begränsa inblandningen av biobränsle. Vilket alltså gör att utsläppen från bensin och diesel ökar.

Sverigedemokraterna och klimatkrisen
Nu ser jag att Sverigedemokraterna i Blekinge har drivit igenom att länstrafikens bussar i Blekinge i fortsättningen inte ska tankas med biobränslen utan istället ska bussarna gå på diesel i framtiden. Vad gör man inte för att så tydligt som möjligt markera att man tar inte klimathotet på allvar. Vad är då inte bättre än att medvetet öka utsläppen.

Nu ser jag att Sverigedemokraterna i Blekinge drivit igenom att man ska tacka Nej till att öppna den s.k. Sydostlänken för persontrafik. Sydostlänken är en järnväg mellan Älmhult - Olofström - Karlshamn. Ett projekt som finns med i Trafikverkets planer och som också fått Regeringens godkännande. Idag går det godstrafik Älmhult - Olofström. I Olofström har Volvo karosserifabrik och det går väl regelbundet godståg från Göteborg till Olofström och tillbaka. Jag ser dom passera här i Åstorp eftersom dom kör via Åstorp. I projektet ingår att bygga ny järnväg vidare från Olofström till Karlshamn och att elektrifiera hela banan. Och sedan alltså öppna banan för godståg och persontrafik hela vägen. Tidigare gick banan från Olofström till Sölvesborg, men den delen är nedlagd. Idag får man byta lok i Älmhult eftersom banan inte är elekrifierad utan den sista biten får dieselloken fram.

Men nu säger Sverigedemokraterna Nej till projektet. Man vill inte ha persontåg på sträckan från Blekinges sida. Ett Nej som till och med förvånat samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. - "Det var nytt för mig när jag läste det i media, och jag tycker att man borde fått information om det innan. Det hade varit lämpligt" säger Trafiknämndens ordförande, moderaten Carl-Göran Svensson. Det är den regionala utvecklingsnämndens ordförande, sverigedemokraten Fredrik Thomasson som fattat beslutet om att slopa tankarna på persontrafik. Ett beslut som riskerar att få Trafikverket att slopa hela moderniseringen. Utan persontåg på sträckan är den samhällsekonomiska nyttan för liten.

Sverigedemokraterna och Klimatåtgärder är två helt skiljda saker. Tyvärr är man inte förvånad. Med Sverigedumokraterna för ett varmare klimat!

Läs:
Snart börjar bussarna gå på diesel – släpper ut 600 procent mer koldioxid. - SVT
Blekingetrafikens bussar kan köras på fossilt bränsle – i tio år till. - SVT
Hela Sydostlänken hotad efter besked om slopad persontrafik. - SVT
Sprickan i regionstyret efter beskedet: Det är inte bra. - SVT
Thomasson (SD) om slopad persontrafik på Sydostlänken: Ingen samhällsnytta. - BLT (låst artikel)
Sydostlänken. - Trafikverket


Satsa på fred

onsdag 2023-11-22
Intelligenta tankar mitt i veckan
tyckeri nummer 9687

» Ett slag för flygskammen.

Man börjar bli allt mer oroliga i Stockholm för att man inte ens i framtiden ens ska kunna hävda att Arlanda i Stockholm är Nordens ledande flygplats. Uppe i Fjollträsk har man aldrig velat inse att det är Kastrup i København som är den ledande flygplatsen. Kastrup är ju inte bara flygplatsen för danskarna utan även flygplatsen för södra Sverige.

Med den nya framtiden för SAS så kommer denna utveckling att ytterligare betonas. Medan Sverige ju drar sig ur delar av sitt ägande i SAS så är Danmark villiga att satsa mer på SAS. Och som ett resultat kommer Kastrup ännu mer att bli flygets nav i Norden medan Arlanda förvandlas till en flygplats som matar trafik till Kastrup. Behovet av att behålla Bromma minskar och behovet av att behöva bygga ut Arlanda minskar.

Allt till det bättre alltså. Fast detta är en mardröm för 08:orna och för representanter för den svenska flyglobbyn. Nu senast har Swedavias vd Jonas Abrahamsson gått ut med krav på att flygskatten ska slopas. Allt naturligtvis för att öka Arlandas konkurrenskraft och öka flygandet. Ska vi ta klimathänsyn så borde snarast flygskatten ökas. Det är dags för flyglobbyn att inse detta!

Kloka tyckerier helt gratis
Fast än så länge har vi ju ett styre i vårt land som prioriterar flyget och bilismen framför miljövänligare sätt att resa.

Kräv mer flygskam!

Förbindelserna till Arlanda minskar rejält. - Dagens Nyheter
Swedavia oroas för Arlanda – vill att regeringen slopar flygskatten. - Dagens Nyheter
Vi utvecklar luftfarten - utan någon flygskam. - Aftonbladet

» Bensin har blivit för billigt.

Att vår nuvarande Brunblå sörja som styr över vårt land intensivt arbetar för att sänka priset på bensin (och diesel) är väl inget som så många av läsarna har missat. Det har blivit alldeles för dyrt att köra bil verkar vara mottot. Visserligen har man inte sänkt priset så mycket som man lovat. Men vallöften får man ju ta med en nypa salt när dom kommer från Ebba Busch eller Jimmie Åkesson. Hur som helst så har man ju nu beslutat att sänka skatten och att göra bränslet mer skadligt för miljön (men billigare...). Lägg till att oljepriset tydligen sjunker till rekordnivåer.

Några åtgärder för att sänka biljettpriserna inom kollektivtrafiken har jag dock inte sett några löften om. Möjligen inom flyget där kraven på att t.ex. plocka bort flygskatten är allt intensivare samtidigt som man vill utöka subventionerna till de regionala förlustbringande flygplatserna. Verkligheten är ju den att sett på ett lite längre perspektiv så har biljettpriserna inom länstrafikens kollektivtrafik ökat klart mer än bensin- och dieselpriserna. Men att vår Brunblå styrande sörja prioriterar bilismen framför kollektivtrafik är inget som förundrar eller förvånar. Det är ju Sverigedemokraterna som bestämmer!

Hur som helst så är ju uppenbarligen bensinen inte för dyr i varje fall. Med tanke på hur en del bilister kör så kan dom inte tänka på att spara på bensinen i varje fall. Jag ser att det till och med finns de som häller ut bensinen i naturen. Författaren Björn Ranelid (en bland SD-supportrar högt aktad författare) drabbades av ett litet missöde när han skulle köpa bensin till sin motorgräsklippare. Så han fick hälla ut en 3-4-5 liter bensin på en gräsmatta. Ett förfarande som inte är att rekommendera. Snarast är det direkt straffbart. Olyckligtvis för Björn Ranelid fastnade han på en övervakningskamera och har nu dömts för miljöbrott och ska betala totalt 10.500 kronor i dagsböter. Kanske ska du tänka ett steg längre Björn nästa gång?

Eller ännu hellre, skaffa en handjagare, så mår både du och miljön bättre!

Läs:
Björn Ranelid bötfälls – hällde ut bensin i gräset. - Expressen
Björn Ranelid dömd för miljöbrott – hällde ut bensin. - SVT
Bensinpriset lägsta på ett år. - Svenska Dagbladet

» Elon Musk slår till igen.

Strejken från IF Metall för att tvinga Tesla att teckna kollektivavtal fortsätter. Sympatiåtgärderna från andra svenska fackliga organisationer sprider sig snabbt. Men Tesla vägrar hårdnackat att göra vad i stort sett alla svenska företag gör - teckna kollektivavtal.

Läser man olika näringslivsmegafoner i media så kan man tydligt se att det inom stora delar av det svenska näringslivet finns en förhoppning att Tesla ska gå vinnande ur striden. Man hoppas väl på att viljan att vägra anpassa sig ska spridas till fler företag.

Jag läser i en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga att Elon Musk personligen gett order till Tesla i Sverige att inte ge med sig. Han är livrädd för att fackligt inflytande i Sverige ska sprida sig till andra länder.

- "De får ju inte träffa avtal. Det är en order från Elon Musk. Det svenska bolaget har ingen handlingsfrihet alls."
- "Det finns liksom ingenting att prata om eftersom beskedet från Tesla är att de inte får skriva på kollektivavtal. Handlingsfriheten från det svenska bolaget är högst begränsad har jag förstått."

Citaten kommer från Kurt Eriksson på svenska Medlingsinstitutet som har till uppgift att medla vid konflikter och försöka komma fram till en lösning på konflikten.

Jag tycker vi låter Tesla dra sig ur Sverige om man nu inte vill anpassa sig till svenska förhållanden. I Sverige är det inte Elon Musk som bestämmer som han vill!

Läs:
Musks order – stoppar svenskt avtal. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

torsdag 2023-11-23
Det här är galenskap
tyckeri nummer 9688

» Du har helt rätt Elon Musk.

Kanske blir ni något förvånad över min rubrik. Skulle jag tycka att Elon Musk har helt rätt? Men faktum är att jag tycker faktiskt, i det här fallet, att Elon Musk har helt rätt.

- "Det här är galenskap"

Det är tydligen Elon Musks kommentar till den svenska strejken för att få Tesla att teckna kollektivavtal med Metall och sympatiåtgärderna från andra fackliga organisationer. Elon Musk har ju tillgång till sitt eget X, där han kan skriva vad han vill utan att någon censurerar honom. Tydligen tycker han att det hela är ren galenskap. Jag håller alltså med honom. Det är ren galenskap av ett, som jag trodde, seriöst företag att vägra teckna kollektivavtal med en svensk fackförening. Än så länge har 8 av LO:s 14 förbund varslat om sympatiåtgärder. Nu kan Tesla tydligen inte få registreringsskyltar till sina bilar eftersom Postnords personal vägrar befatta sig med post till Tesla.

Det är ren galenskap att vägra kollektivavtal! Du har helt rätt Elon Musk!

Läs:
Musk första ord om svenska Teslastrejken: Galenskap. - Ny Teknik
Elon Musks svar om strejken: Galenskap. - Arbetaren

» Det är galenskap Maria Malmer Stenergard (SD).

Vi har fått nya galenskaper från vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och hennes uppdragsgivare i Sverigedemokraterna. Enligt hennes senaste hugskott så ska man tydligen kunna dra in uppehållstillstånd eller medborgarskap om man inte har ett "hederligt levnadssätt" och det ska vara ett skäl för utvisning.

Man kan bli arg för mindre
- "En grundförutsättning för en framgångsrik integration är att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt."

Så säger vår SD-marionett, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Vad är då att inte leva på ett hederligt och skötsamt sätt? Var går gränsen? Hur är det med tidsperspektivet? Ska man kunna utvisas om man kom för 2 år sedan? Om man kom för 5 år sedan? Om man kom för 10 år sedan? Om man kom för 25 år sedan?

Jag tänker på vår drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath som ju avslöjats med att inte vara något annat än en simpel torsk. Hans avslöjade sexköp och hans lyckade försök att hålla sig undan polisens delgivning (med hovets hjälp?) säger ju en hel del. Det kan väl inte gå ihop med att leva på ett "hederligt och skötsamt sätt"? Har han varit i Sverige tillräckligt länge för att slippa åka ut? Jag vet inte om han är svensk medborgare eller bara vistas här. Men Maria Malmer Stenergard, sexköp kan väl inte vara "hederligt och skötsamt sätt"?

Jag vill än en gång poängtera att vår drottning Silvia verkligen inte kan lastas för att hennes brorson saknar moral och är en simpel brottsling. Precis som naturligtvis vår drottning Silvia inte kan lastas för att hennes pappa Walther gjorde sig förmögen som nazistsympatisör i Tyskland genom att ta över företag som ägdes av judar.

Sedan kommer jag att tänka på Sverigedemokraternas riksdagsledamot David Perez som ju har en rejäl tvist med Skatteverket efter avslöjade skumraskaffärer för att smita undan skatt. En tvist som ju tvingat honom att ta tjänstledigt från sin riksdagsplats och som nu tvingar honom att betala in ytterligare 10 miljoner till vår gemensamma skattekista. Perez? Det låter ju verkligen inte svenskt? Skatteskulder av den storleken kan ju inte vara att leva på ett "hederligt och skötsamt sätt"?

Jag såg för övrigt att man till och med ville utreda möjligheten att dra in medborgarskap och göra människor statslösa. Ett förfarande som enligt internationella lagar är förbjudet. Undrar vart man ska utvisa dom? Till någon obebodd ö i Stilla Havet? Men internationella lagar är inget problem för vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och hennes uppdragsgivare inom Sverigedemokraterna. Kan man komma åt så'na där vidriga svartskallar så får inte sådana petitesser komma emellan!

Jag kanske ska tipsa Maria Malmer Stenergard om att hon kan hämta inspiration från Kina. Dom tar i med hårdhandskar mot så'na där vidriga muslimer. Du har mycket att lära!

Läs:
Vill skärpa kraven på hederligt levnadssätt. - Svenska Dagbladet
Regeringen: Skärp krav på hederligt levnadssätt. - Tidningen Syre
Regeringens förslag får mig att tänka på min egen ”walk of shame” genom livet. - Arbetaren
Att sprida desinformation har blivit ett privilegium. - Dagens ETC
Patrick Sommerlaths pladder om besöken på thaimassagen var obetalbart. - Alex Schulman i Dagens Nyheter
Hovet skällde ut polisen efter sexbrottshärvan. - Expressen
Kina anklagas för att stänga och förstöra hundratals moskéer. - Dagens Nyheter

» Mer galenskap.

Ulf Kristersson har otur med sina statssekreterare. Vi har ju nämnt några gånger PM Nilsson som ju dömdes för olovligt ålfiske. Ålen är starkt hotad. Då fick Ulf Kristersson skaffa en ny statssekreterare. Valet föll på en Johan Jakobsson. En gång i tiden var han faktiskt partisekreterare hos Folkpartiet (numera Liberalerna). Ett uppdrag som plötsligt tog slut 2006 när han avslöjades för sin inblandning i olagliga dataintrång i Socialdemokraternas interna datanätverk. Den politiska karriären tog slut med det - för den gången. Men han har bland annat jobbat för Svenskt Näringsliv innan han fick ta över som Ulf Kristerssons statssekreterare när PM Nilsson blev omöjlig.

Nu är det dags för Johan Jakobsson att ha gjort sig omöjlig igen. Han är anmäld för svartbygge, brott mot strandskyddet, miljöbrott och artskyddsbrott.

Är det Ulf Kristersson som har otur med sina statssekreterare eller är det så att man tror att man kan göra som man vill när man blivit statsministerns statssekreterare. Vi kan upplysa om att det är faktiskt bara Knugen som kan begå vilka brott han vill utan att kunna åtalas eller dömas utan kan komma undan med det.

Läs:
Uppgifter: Statssekreterare Johan Jakobsson anmäld för flera brott. - Aftonbladet
Kritik mot Kristerssons närmsta man. - Aftonbladet
Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson polisanmäld. - Expressen
Statssekreteraren utreds för flera brott. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

fredag 2023-11-24
Månadens sista fredag
tyckeri nummer 9689

» Skyll er själva.

Jag ser att Företagarna är missnöjda med den service dom får från Arbetsförmedlingen. I en debattartikel skriver Catharina Bildt Grape som kallar sig expert arbetsmarknad på organisationen Företagarna:

- "Arbetsförmedlingen bör få två år på sig att styra om verksamheten mot service, effektivitet och resultat. Klarar myndigheten inte det måste den läggas ner."

Men Catharina, det är ju ni själva som har drivit på den slakt av Arbetsförmedlingen som skett under senare år. Det är nu ni får skörda effekterna av den slakten.

Gnäll inte! Ni har ju fått precis som ni ville!

Läs:
AF måste förändras – eller läggas ner. - Svenska Dagbladet debatt
Företagarnas krav på Arbetsförmedlingen: 731 dagar på sig att förändras. - Dagens Industri

» Konkurrens mellan kommunerna.

Visst är det så att det förekommer konkurrens mellan grannkommuner. Vi är väl alla nästan lite av lokalpatrioter dessutom. Samtidigt så är det nödvändigt att kommunerna samarbetar mer än man konkurrerar. Att jag tar upp ämnet beror på en artikel i Helsingborgs Dagblad som handlar om kanske lite väl optimistiska befolkningskalkyler för Åstorps grannkommun Bjuv. Bjuv och Åstorp är ungefär lika stora kommuner och ganska lika på många andra sätt också.

Familjen Helsingborg
Men vi ska kanske börja med att konstatera att det finns ett ganska intimt samarbete mellan kommunerna här i Nordvästskåne. I grunden har vi det som kallas Familjen Helsingborg och som består av kommunerna Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Höganäs, Bjuv, Åstorp, Klippan, Perstorp, Örkelljunga, Båstad och Ängelholm. Sedan finns det olika samarbeten där olika konstellationer av kommuner samarbetar. Flera kommuner har ett gemensamt VA-bolag, NSVA. Här är det Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga som samarbetar. Åstorps kommun och Klippans kommun har en gemensam Räddningstjänst. Fyra av kommunerna, Åstorp, Klippan, Bjuv och Perstorp har en gemensam organisation av Överförmyndare, God Man osv. Och det finns andra samarbeten i olika konstellationer när det gäller Renhållning, IT-support, Löneadministration osv.

Den här formen av samarbete är nödvändig när det gäller mindre kommuner främst. Man kan inte ha tillgång till all form av kompetens och service själva. Det är alltså ett samarbete som är nödvändigt, och som oftast fungerar. Det kan vara ett sätt för mindre kommuner att slippa slukas av en stor granne nästa gång kommunsammanslagningar är aktuellt. Sedan är det viktigt att kommunikationer osv fungerar bra mellan kommunerna. Att kommuninnevånare enkelt kan ta sig mellan de olika kommunerna för att ta till sig service som kanske inte kan finnas i alla mindre kommuner. Exempelvis finns det i Åstorp en ishall. Men det finns inget inomhusbad. Vi har ett friluftsbad i kommundelen Kvidinge. Men det finns bra inomhusbad i grannkommunerna Klippan, Ängelholm och Helsingborg. Ängelholm har också ishall (Rögle...) och Helsingborg men inte dom andra grannarna. Den här formen av samarbete är nödvändig. Och den fungerar i allmänhet.

Men, det skulle handla om Bjuvs något överoptimistiska befolkningskalkyler. Bjuvs kommun är på väg att köpa en stor centralt belägen industrifastighet. Höganäs Borgestad ska flytta sin tillverkning av t.ex. eldfast tegel till en ny anläggning i Billesholm (också Bjuvs kommun) och Bjuvs kommun är på väg att köpa fastigheten. Efter rivning och sanering är det sedan tänkt att man ska bygga bostäder osv på tomten. Det är en mycket central tomt som ligger i direkt anslutning till järnvägsstationen i Bjuv. Åstorps kommun har gjort något liknande. Björnekulla Fruktindustri lade ner sin anläggning i Åstorp och flyttade tillverkningen till Svalövs kommun och då köpte Åstorps kommun tomten. En tomt som ligger i direkt anslutning till järnvägsstationen i Åstorp. Här pågår planering. Det blir ett stort bostadsområde. Gator är redan anlagda, ledningar osv är klart så snart återstår bara för byggarna att börja bygga. Problemet är att bostadsbyggandet i hela landet ju mer eller mindre har tvärstannat. Höga räntor och uteblivet stöd från staten har bromsat byggandet trots att det på många håll råder bostadsbrist.

Jag beklagar att Björnekulla Frukt flyttade, men tomten var stor och värdefull. Björnekullas produkter håller hög kvalitet och jag saknar verkligen fabriksförsäljningen. För några dagar sedan såg jag en test av Lingonsylt där Björnekullas Rårörda Lingon fick högsta betyg som exempel.

I Bjuvs kalkyler ska Bjuvs befolkning öka från dagens 16.020 till 18.657 år 2032. Men Region Skåne är lite mindre optimistiska och räknar bara med 17.051 om tio år. Enligt Bjuvs befolkningsplaner ska Bjuv öka med 250 i år. Verkligheten är att Bjuv minskat med 42 än så länge i år medan Åstorp t.ex. ökat med 103 (till 16.444) och Helsingborg ökat med 505 (till 151.480). HD påpekar att Bjuvs ökning på senare år främst har berott på invandring. Och den ska ju minska rejält. Det ska påpekas att Bjuv blev SD-styrda redan förra mandatperioden...

Kan ni märka lite grannosämja i mina tankar? Jag tror ni har rätt! Flytta till Åstorp istället...

Läs:
Regionen tror inte på Bjuvs förhoppningar om folkökning. - Helsingborgs Dagblad

» Min herre, låt mig slippa Black Friday.

Medan moderatmegafonen Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson hyllar Black Friday och kommers och konsumtion rent allmänt är jag själv så trött på alla SMS och mejl och annonser som försöker lura mig att köpa en massa prylar som jag inte behöver. Jag vägrar! Det hela är en enda stor bluff och lurendrejeri. Är det någon som kan tipsa mig om någon metod att blockera alla SMS som trillar in och all epost som trillar in som innehåller orden "Black Friday"? Jag är ganska duktig på att läsa tidningar och magasin och inte ens se reklam som jag upplever som totalt intelligensbefriad och ointressant. Men SMS och epost "måste" man ju kolla trots allt. Varför måste vi importera all skit från USA?

Läs:
Black friday förtjänar att firas. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet


Satsa på fred

lördag 2023-11-25
Om högerextremism
tyckeri nummer 9690

» Apropå våldet i vår värld.

Högerextremisten Nathaniel Veltman har nu dömts för sitt rasistiska terrordåd i den kanadensiska staden London för ett par år sedan. Han körde då medvetet upp på trottoaren med sin pickup och mejade ner en muslimsk familj. Det gifta paret Salman Afzaal och Madiha Salman och deras dotter Yumna Afzaal och hennes farmor Talat Afzaal mördades. Endast deras 9-årige son överlevde även om han fick svåra skador.

Det hela är bara ett exempel av många på högerextremt våld mot muslimer runt om i världen. Rasismen är en vidrig farsot som hotar sammanhållningen i hela vårt samhälle. Sedan kvittar det om det handlar om muslimhat, antisemitism, antiziganism, hat mot färgade personer i form av Vit Makt-tendenser eller andra mer lokala former av rasism.

Detta samtidigt som vi själva lever i ett land vars regering är direkt beroende av ett parti med rasismen i blodet och som styr vår regering i en klart rasistisk riktning genom meningsfränder inom regeringen. Det är en skam!

» Varning för högerextremismen.

Den tyska polisen har än en gång tvingats till tillslag mot den så kallade Reichsbürger-rörelsen. Redan förra året anklagades gruppen för att planera en statskupp. Man har gjort tillslag på ett 20-tal platser i Tyskland och beslagtagit vapen, datorer. Jag har nämnt den s.k. Reichsbürger-rörelsen vid flera tillfällen tidigare här på Sven Tycker (221019, 221208 och 230111).

Gamla militärer, högerextremister, övervintrade nazister som fastnat i drömmar. Men dom är farliga!

Läs:
Tyska polisräder mot kuppanklagat högerextremistiskt nätverk. - Tidningen Syre

» Apropå planerbar kärnkraft.

Bara kort så där apropå den planerbara kärnkraften så såg jag att kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 under natten helt oplanerat lade av. Så där helt plötsligt försvann på ett ögonblick en rejäl andel elproduktion. När man kan få igång reaktorn igen vet man i dagens läge inte. Men elpriset stiger. Men visst är det bra med planerbar elproduktion! Eller ska vi säga oplanerbar elproduktion?


Satsa på fred

söndag 2023-11-26
Helgtyckerier
tyckeri nummer 9691

» Apropå yttrande- och åsiktsfrihet.

Smutskastningen i den svenska politiken når nya lågvattenmärken hela tiden. Enligt Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson styrs tydligen Socialdemokraterna av en grupp islamister. Den Brunblå sörjan har drabbats av panik över att Magdalena Andersson är populärare och inger mer förtroende än dom själva. När den paniken sprider sig inom den Brunblå sörjan får man ha förståelse för att dom inte kan skilja mellan islamism och muslimer. Dessutom är det medlemmarna som styr, som i alla demokratiska partier. Man kan bortförklara dumheterna med att det råder panik i de Brunblå skarorna.

För några dagar sedan fick Ulf Kristersson själv panik. Hans lilla after-work möte stördes av palestinier som var upprörda över att Ulf Kristersson och Sverige inte kan ta avstånd från de terrorbombningar och massmord som staten Israel gjort sig skyldig till i Gaza och som håller på att sprida sig till Västbanken. Det är inte många i Sverige som inte kan ta avstånd från terrorgruppen Hamas attack mot Israel som kostade ungefär 1.200 israeler livet. En mycket stor andel av dessa helt oskyldiga barn och andra civila. Men den attacken ger inte Israel rätt att terrorbomba mer än 2 miljoner palestinier i Gaza. Antalet döda, den stora majoriteten helt oskyldiga barn och andra civila, har för länge passerat 10 gånger så många. Men den svenska regeringen ha visat att ett palestinskt liv är mindre värt än ett israeliskt liv.

Det tog inte många timmar efter detta möte innan den moderata debattören Hanif Bali med snabbt instämmande från Svenska Dagbladets ledarredaktion hade pekat ut en av de palestinier på mötet som "störde arrangemanget" genom att vara för högljudd som en välkänd gängkriminell ledare från Göteborg. Han pekades ut med namn och bild! Så småningom insåg även Hanif Bali att han var helt fel ute och han tvingades ta bort sina beskyllningar. Bachar Garar var i själva verket en helt vanlig svensk student med rötterna från Palestina som till och med gjort värnplikten i Sverige osv. Men som nu pga moderaten Hanif Balis utpekande utsätts för förföljelse.

Ulf Kristerssons felsägning under sitt tal har ju också gett upphov till spridande av en översättning av talet som uppger att Ulf Kristersson försvarat Israels folkmord mot palestinier. Ett spridande av en "lögn" som tillsammans med tidigare ryktesspridning om stöld av muslimska barn och Sverige som muslimfientligt genom att tillåta koranbränningar ytterligare försämrar det svenska anseendet inom arabländerna.

Sverigedemokraternas sanna rötter
Men hur är det med den svenska muslimfientligheten? Företrädare för Sveriges näst största politiska parti hyllar koranbränningar och uppmanar fler till att bränna koraner. Detta samtidigt som man från den styrande regeringen är livrädda för att ta avstånd från den typen av aktioner för om man gör det så blir man från Sverigedemokraterna så purkna att man drar in sitt stöd till regeringen. Dessutom har ju alla fyra partierna i den Brunblå sörja som styr Sverige i det s.k. Tidöavtalet lovat att man inte ska kritisera varandra. Det är de fyra i den Brunblå sörjans motsvarighet till en Helig bok. Alltså håller Ulf Kristersson tyst när muslimhatande sverigedemokrater sprider sitt hat.

Nu senast har Jimmie Åkesson i sitt tal på SD:s riksmöte ytterligare spridit sitt muslimhat. Åsikts- och Yttrandefrihet och Religionsfrihet förlorar allt sitt värde den dag Jimmie Åkesson får styra. Nu ska det bli stopp för att bygga moskéer. Synen av minareter, kupoler och halvmånar och liknande symboler för Islam ska förbjudas och man ska även överväga att riva de moskéer som redan finns. För Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna gäller inget annat än ett uppenbart hat mot allt som har med islam att göra och muslimer som grupp. Och detta låter vår statsminister honom sprida utan att ta avstånd!

Det är kanske inte så konstigt om människor i muslimska länder tror på människor när dom hävdar att Sverige är ett muslimfientligt land. Är vi kanske till och med ett muslimfientligt land? Har dom här som sprider "myterna" kanske delvis rätt?

Kan någon föreställa sig upprördheten om någon ställde krav på att förbjuda byggande av synagogor. Att förbjuda judiska symboler på synagogor? Att kanske kräva att synagogor rivs?

Nu är det dags för dig Ulf Kristersson och för dig Ebba Busch att klart ta avstånd från Jimmie Åkesson och hans anhang. Annars har ni totalt förlorat det lilla anseende ni hade kvar!

Ta avstånd från ALL rasism. Judar bär inte ansvar för staten Israels agerande. Palestinier och muslimer rent allmänt bär inte ansvar för terrorgruppen Hamas agerande.

Läs:
Han pekades ut som gängkriminell av Hanif Bali: Känner oss hotade. - Dagens ETC
Åkesson vill provocera och flytta gränserna. - Svenska Dagbladet
Jimmie Åkesson borde intressera sig för antisemitismen i sitt eget parti i stället. - Susanne Nyström i Dagens Nyheter
Åkesson kan glömma statsministerposten. - Tomas Ramberg i Dagens Nyheter
Terrorexpert: Åkessons uttalanden kan spä på säkerhetshoten mot Sverige. - Dagens Nyheter
Jag är rädd – men vi judar kan ju inte alla bara sticka härifrån. - Dagens Nyheter

» Partikongresser på löpande band.

Många partier håller i dagarna partistämmor, partikongresser eller vad man nu vill kalla det. Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och nu senast Sverigedemokraterna. Naturligtvis bevakas det här av media. Media letar upp frågor där partierna inte är eniga och gottar sig i, men partierna vill också ha den uppmärksamhet som mediebevakningen ger. Det är en chans att "föra ut sitt budskap". Fast jag såg att Sverigedemokraterna är lite restriktiva med vilka man släpper in. Tidningen Dagens ETC släpps inte in i år. Jimmie är väl rädd för att Dagens ETC ska vara kritiska och rapportera något negativt. Det har man gjort från de tidigare möten som varit, inklusive Miljöpartiets!

Samarbetet med just Sverigedemokraterna var intressanta frågor på flera möten. Liberalerna fattade beslut om att man inte kommer att acceptera ett samarbete med SD som innebär att SD släpps in i regeringen. Då får den regeringen klara sig utan Liberalerna! Nu ska vi inte ta det beslutet allt för bokstavligt. Man är väl inte en sämre liberal än att man kan ändra sig om Makten är inom räckhåll?

Kristdemokraterna ville knappt diskutera frågan. Det fanns en motion i frågan, där man krävde att KD skulle deklarera att man inte ställde upp på ett regeringssamarbete med SD som innebar att SD släpps in i regeringen. Men den frågan var så känslig för partiledningen att man beslutade att bara representanterna för länsdistrikten fick diskutera motionen. Dvs de som skrivit motionen fick inte delta i debatten och försvara sin motion. Men vi vet ju vad Ebba Busch tycker om vännerna i SD...

» Dessa amerikaner.

Ett av de mer vettlösa och obegripliga sportjippona för en sansad och vettig person som er bloggare är F1-cirkusen. Om man nu överhuvudtaget ska klassificera det hela som sport? Det behandlas i varje fall på sportsidorna. Hur som helst läste jag för någon dag sedan att man tydligen arrangerade ett av loppen i Las Vegas. Vilket väl säger det mesta om jippofaktorn!

Hur som helst så såg jag att det delvis klassificerades som en arrangörsdundertabbe. Träningen fick visst avbrytas sedan en av bilarna kört på ett brunnslock och skadade sin fina bil (eller vad det nu ska kallas). Träningen fick avbrytas och publiken som betalt inträde för att titta på fartdårarna och lyssna på motorbullret fick skickas hem igen. Som kompensation för den uteblivna "festen" fick de stackarna tydligen nöja sig med ett presentkort på ett par hundra dollar (alltså några tusenlappar). Några var tydligen så missnöjda med att dom inte fick sitt lystmäte uppfyllt av att få titta på vrålande bilar susa förbi att dom kräver skadestånd.

I sann amerikansk anda har dom nu stämt arrangörerna och kräver alltså skadestånd. Det handlar tydligen om 35.000 "fans" som kräver 30.000 dollar (313.000 kronor enligt dagens kurs) vardera i skadestånd för det uteblivna nöjet. Amerikaners syn på skadeståndsbelopp är en av de amerikanska företeelser som jag inte begriper ett dugg av.

Men det är väl inte meningen heller!


Satsa på fred

måndag 2023-11-27
Bland annat om rasism här och där
tyckeri nummer 9692

» Reaktioner på Jimmies rasistiska utbrott.

Reaktionerna på Jimmie Åkessons vidriga islamofobiska muslimhat har trots allt blivit ganska intensiva från många håll. Men, reaktionerna har inte främst handlat om den vidriga människosyn som avslöjades utan de främsta reaktionerna handlar om rädslan för att Jimmie Åkessons uppvisade hat mot muslimer ska äventyra det svenska NATO-medlemskapet!

Vad muslimer som grupp kan tänkas känna är det inte så noga med, men om Mr Erdogan of Turkey blir sur på Sverige och fortsätter att bromsa det svenska medlemskapet i NATO, då jäklar i det har Jimmie Åkesson gått för långt!

Den allorstädes uppoppande "terroristexperten" Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan är också orolig över på vilket sätt Jimmie Åkessons vidriga tankar kan ytterligare stärka tron bland många muslimer att Sverige de facto är en muslimfientlig stat. Och att detta kan öka risken för att någon kan triggas till att begå ett terrordåd. Det kanske till och med är sant att Sverige är...

Men som sagt, att den ledande företrädaren för Sveriges näst största parti, ett parti som är det största partiet i det regeringsunderlag vi har som styr vårt land, hyser en så'n hatisk syn på miljarder människor. Det är inget att oroa sig för!

Läs:
Åkesson väljer att skada vårt land. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet
Det är nästan ofattbart, det Jimmie Åkesson säger. - Alex Schulman i Dagens Nyheter

» Om den internationella rasismen.

Jag såg en liten notis på BBC från USA där tre palestinska studenter, Hisham Awartani, Tahseen Ahmed and Kinnan Abdalhamid, på väg hem från att ha firat en släktings 8-åriga födelsedag helt oprovocerat attackerades på gatan av en man som sköt ner alla tre. Mannen, Jason J Eaton, greps några timmar senare och de tre palestinska ungdomarna fick inte livshotande skador. Två av dom var amerikanska medborgare men var klädda i palestinska kläder på väg hem från familjemiddagen.

Man arrested over shooting of three Palestinian students. - BBC News

» Den planerbara kärnkraften.

Den planerade återstarten idag efter det oplanerade stoppet inför helgen av Forsmark 1 fick helt oplanerat skjutas upp. En ny planerad tidpunkt för återstart av kärnkraftsreaktorn är inplanerad - om inget oplanerat inträffar! När ni läser detta kanske den är åter i planerad drift - om inget oplanerat har hänt alltså!


Satsa på fred

tisdag 2023-11-28
Dessa Sverigedemokrater
tyckeri nummer 9693

» Kommunpolitik.

Vi hade Kommunfullmäktigesammanträde i Åstorp i går på kvällen. Den stora frågan var budgeten för 2024 och därmed också beslut om skattesats. Som så många andra kommuner i Sverige så är det bekymmer med ekonomin. Inflationen, kraftigt höjda kostnader för pensioner och statsbidrag som inte hänger med i utvecklingen gör att kommuner rent allmänt saknar slantar. Och när det är så, så drabbas de stora verksamheterna hårt. Alltså främst skola samt vård och omsorg. I många kommuner har skolan redan gjort sig av med extra resurser och vikarier, och det är en utveckling som fortsätter. Åstorp är inget undantag. Det här drabbar främst de svagare eleverna som har extra behov. Alltså en fullständigt motsatt utveckling än vad som är nödvändigt. Om inte annat så för att få stopp på nyrekrytering till de kriminella gängen som inriktar sin värvning på ungdomar som inte pallar skolan så bra.

Åstorp styrs av ett Brunblått samarbete mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta medan Socialdemokraterna och vi i Vänsterpartiet har ett oppositionssamarbete. Liberalerna och Centerpartiet är också i opposition men står utanför eventuella samarbeten. Vilket bland annat innebär att vi i Vänsterpartiet är representerade i t.ex. kommunstyrelsen (er tyckare...) och även på en del andra platser. Centern och Liberalerna står däremot utanför alla nämnder men har insynsplatser för att kunna följa vad som händer.

När det gäller skattesatsen (som naturligtvis beslutas först, innan budgeten ska tas) så hade Socialdemokraterna ett förslag om att höja denna med 60 öre för att möjliggöra en seriös satsning på skolan, på vård och omsorg och på olika trygghetsskapande åtgärder. I Vänsterpartiet hade vi kommit fram till att stödja den höjningen. Nu var vi ju medvetna om att det inte fanns en chans att förslaget skulle kunna gå igenom. Men det handlar om att markera att man faktiskt är villiga att ta ansvar för att skola osv ska kunna fortsätta fungera.

Skattedebatten blev dock spännande med en del riktigt intressanta argument från de styrande Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Sven Tycker alltid kloka tankar
1/ "Skatt är stöld" hävdade t.ex. vårt sverigedemokratiska kommunalråd Peter Lindberg. Jag förväntade mig nästan att det skulle komma ett förslag från SD på en rejäl skattesänkning och att istället all offentlig verksamhet skulle avgiftsbeläggas. Men så småningom insåg jag att Peter egentligen bara försökte vara rolig. Men inget förvånar ju när det gäller sverigedemokratiska utspel!

2/ "Den som så gärna vill betala skatt kan betala in extra frivilligt." Jo, det hävdade faktisk vårt SD-kommunalråd. Tyckte man nu att det var så kul att betala skatt så var det bara att kontakta Skatteverket och betala in lite extra. Ett yttrande som ju visar hur dålig koll Peter Lindberg har. Visst kan man göra extra inbetalningar av skatt till sitt skattekonto. Effekten av sådana extra inbetalningar är att eventuell restskatt när deklarationen är klar blir lägre. Eller om man nu inte får restskatt så ökar istället skatteåterbäringen. Man kan inte "skänka" pengar till Skatteverket. Man kan bara "låna ut" slantarna tills deklarationen är färdig!

3/ "Man blir inte rik på höga inkomster utan på låga utgifter." Jo, det hävdade en mycket ung moderat ledamot. Och försökte på så sätt argumentera för att kommunen inte var hjälpt av mer pengar in utan det var mycket bättre med mindre pengar ut. Det vore intressant att göra en undersökning bland världens dollarmiljardärer. Om dom skapat sin förmögenhet genom att spara på utgifterna istället för att maximera sina inkomster? Inga 16-rums villor, privata golfbanor, privatflyg, märkeskläder, Ferrari och Porsche i garaget och en personlig tränare vid inomhuspoolen. Nä, det är genom att bo i en billig 2-rummare, handla mat i lågprisbutik och utnyttja rabattkuponger till max, köpa kläderna second hand och alltid cykla till jobbet som man blivit miljardär! Nä frk Holmén, du snackar skit!

Hur som helst så blev naturligtvis skatten oförändrad och de omdisponeringar i budgeten som L och C ville göra gick naturligtvis inte igenom. Och jag var hemma före klockan 23:00 efter en kort men rask promenad i vinterkylan.

» Sverigedemokrater och anständighet.

Från början hade jag tänkt skriva en lång utläggning om Jimmie Åkessons hat mot muslimer. Men verkligheten är ju att man bara blir på dåligt humör, blir förbannad och så vidare. Så det blir inget längre tyckeri. Men att helt undvika ämnet går ju inte.

Reaktionerna på Jimmie Åkessons oförmåga att skilja på muslimer och islamister är faktiskt ganska intensiva. Främst handlar det om att Jimmie Åkesson visat sig vara ett uppenbart säkerhetshot mot Sverige. Hans utfall mot alla muslimer (baserad på det hat mot 2 miljarder människor som finns inbyggt i SD:s benmärg) var egentligen inte förvånande. Men jag, och många med mig, trodde faktiskt att Jimmie Åkesson skulle vara lite mer diplomatisk. Nu hölls talet inför dreglande SD-supportrar och jag tror faktiskt inte att Jimmie Åkesson räknade med att det skulle spridas så starkt utanför den innersta kärnan.

Förutom att få njuta av Jimmie Åkesson så fick även de samlade SD:arna på landsdagarna njuta av Jimmies eget band, nassebandet Ultima Thule. Dom ska tydligen sedan åka till Spanien där dom för samlade högerextremister ska spela på en skinheadsfest tillsammans med bland annat japanska samurajnationalister och andra band med koppling till nazism, vit makt och allmänt militant högerextremism.. Undrar om Jimmie Åkesson följer med ner?

Jag undrar om Ebba Busch fortfarande öppnar upp för att bilda regering ihop med Jimmie Åkesson?

PS. Jag såg förresten att svenska skolelever var bland de bästa i världen (tvåa efter Taiwan) på kunskaper i Samhällskunskap och Demokrati. Kanske ska vi skicka Jimmie Åkesson på en kurs i Samhällskunskap för 8:an?

Läs:
SD-gnäll närmar oss inte till Nato. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad
Är det SD som har uppfunnit de antimuslimska stämningarna i Sverige? - Johan Croneman i Dagens Nyheter
Slår ifrån sig kritiken: Inte kontroversiellt. - Svenska Dagbladet
C-ledaren: Jimmie Åkesson är ett säkerhetshot. - Aftonbladet
Ultima Thule är huvudakt på nazifestival. - Dagens ETC
Regeringens kognitiva dissonans är farlig. - Tidningen Syre


Satsa på fred

onsdag 2023-11-29
En dag till
tyckeri nummer 9694

» Dagens Sverigedumokrat.

Att representanter för Sverigedemokraterna blir utnämnda till Dagens Sverigedumokrat här på Sven Tycker är ju inget ovanligt. Det kan handla om rent korkat uppträdande eller uppenbart kriminellt handlande. Och, det kan handla om korkade uttalanden som säger allt om den aktuella SD:aren och det parti hen representerar. Jag tänkte citera en officiell representant för Sverigedemokraterna när han yttrar sig i ett aktuellt debattämne i Sverige (och internationellt...). Innan jag fortsätter så vill jag deklarera att det handlar INTE om nya islamofobiska yttranden eller rent allmänt rasistiska uttalanden.

Nä, det är Sverigedemokraternas ordförande i Näringsutskottet, Tobias Andersson, som ger sig ut till försvar för Elon Musk och Tesla i svenska Metalls kamp för att få teckna kollektivavtal med Tesla:

- "Ett rent angrepp på Elon Musk!"

Vi förstår att Jimmie Åkesson seglar upp som det svenska näringslivets favorit bland partiledarna. I varje fall bland höjdarna inom det svenska näringslivet! Så här tydlig ställning i konflikten om kollektivavtal tar inte ens Ulf Kristersson, Ebba Busch eller Johan Pehrson och deras underlydande inom respektive parti.

Men det är uppenbart att Sverigedemokraterna inte längre står på Fackets och arbetstagarnas sida i konflikter med arbetsgivaren om arbetsvillkor, löner och arbetsmiljö osv. Sverigedemokraterna tar klar ställning för en ytterst tvivelaktig amerikansk mångmiljardär när han vill göra som han vill även i Sverige.

Det är bra att veta var Sverigedemokraterna står i konflikten mellan arbete och kapital!

Jag står fast vid NATO-nej
» Den borne optimisten.

En som inte låter sig nedslås är vår Utrikesminister Tobias Billström (M).

- "Jag har haft ett bilateralt möte med min kollega, den turkiske utrikesministern, där han berättade att han förväntar sig att ansökan ratificeras de kommande veckorna."

Nu reserverade sig inte den gode Tobias Billström för att hans samarbetskompis Jimmie Åkesson eller någon av hans partikamrater åter skulle råka öppna mun och reta upp Mr Erdogan of Turkey. Men, Tobias, det är rätt att vara optimist.

Men, f-n tro't! Jag tror uppriktigt sagt inte att Sverige får något klartecken från Turkiet förrän USA har lovat att leverera stridsflygplan till Turkiet så att dom kan bomba kurderna i Syrien med ökad intensitet. Och att Jimmie och Richard och alla de andra SD-företrädarna samtidigt håller tyst i en hel vecka i sträck. Det är NATO som behöver Sverige mer än Sverige behöver NATO så frågan är NATO:s ansvar.

Läs:
Billström: Turkiet väntas godkänna ansökan inom några veckor. - Aftonbladet

» Apropå planerbar elproduktion.

Jag läser att den planerbara kärnkraften åter drabbats av ett nytt oplanerat avbrott. Natten till idag stoppades elproduktionen helt oplanerat vid Ringhals 4. Någon planerad återstart finns inte för tillfället. Anledningen till stoppet är för tillfället okänd. - "Alla säkerhetssystem har dragit igång som de ska. Vi hoppas på att hitta felet så snart som möjligt." Det är ju tur att något fungerar som planerat, dvs att den planerbara kärnkraften stoppas automatiskt när något oplanerat inträffar.

Vi kan tillägga att lyckligtvis har Forsmark åter fått igång sin reaktor efter det senaste oplanerade stoppet av den planerbara kärnkraften.

Läs:
Ringhals 4 ligger nere – elpriset rusar. - Expressen

» Veckans citat.

Jag tänkte återvända till idrottens värld. Vad tror ni om den här hyllningen till sporten ishockey:

- Så här blir det i hockey ibland och det är därför denna sport är så jäkla härlig.

Sagt av Florida Panthers coach Paul Maurice sedan det utbrutit totalt slagsmål på isen i matchen mot Ottowa Senators i NHL. Samtliga spelare i båda lagen åkte på en kollektiv utvisning på 10 minuter. Resten av matchen hade lagen problem med att fylla upp hela laget på rinken.

Visst är det detta som gör hockeyn så "jäkla härlig"? Jag som trodde att ishockey handlade om att överlista målvakten och få pucken i mål. Inte om att slåss! Ack vad man kan bedra sig!


Satsa på fred

torsdag 2023-11-30
305 år sedan Kalle Dussin dog
tyckeri nummer 9695

» Uffe, Uffe, hur ska du reda ut det här?

Jag undrar om paniken börjar sprida sig inom Moderaterna? Det ser allt mer krisartat ut för Ulf Kristersson och hans partivänner. Så'na som jag har en uppsjö av olika väljarundersökningar att gotta mig åt. Just nu är den samlade slutsatsen av dessa att det går riktigt uselt för Moderaterna i opinionen. Vännerna i regeringen, alltså Kristdemokraterna och Liberalerna balanserar båda på överlevnadslinjen. Detta samtidigt som oppositionen har ett klart övertag. Även Centern och Miljöpartiet har problem med opinionen. Men i motsats till L & Kd så håller sig C & Mp i allmänhet i varje fall ovanför 4%-spärren. Den stora förloraren för tillfället är Moderaterna som allt mer börjar tappa kontakten med Sverigedemokraterna i kampen om andraplatsen. I Ipsos senaste undersökning är M nu så lågt nere att V+C+Mp tillsammans är större än Moderaterna. Låt oss se på siffrorna. Jag har gjort en jämförelse dels med förra månaden och dels jämfört med valresultatet 2022. Jämförelsen med valresultatet står sist.

Socialdemokraterna 36% (+1)-(+6)
Sverigedemokraterna 21% (±0)-(±0)
Moderaterna 16% (-3)-(-3)
Vänsterpartiet 8% (-1)-(+1)
Miljöpartiet 5% (±0+)-(±0)
Centerpartiet 4% (±0)-(-3)
Kristdemokraterna 4% (+1)-(-1)
Liberalerna 3% (+1)-(-2)

Ipsos gör undersökningen för Dagens Nyheter och avkortar resultaten till hela procenttal. Så det har jag gjort även med riksdagsvalets resultat.

Socialdemokraternas mycket goda siffror beror inte på att man för någon bemärkansvärt god politik, men med de ideliga fiaskon som vår Brunblå sörja bjuder på så vore det ju verkligen sensationellt om inte oppositionen hade framgångar. Sedan valet har alltså Socialdemokraterna ökat 6 procentenheter, Vänsterpartiet ökat med 1 procentenhet medan Miljöpartiet står stilla.

Att räkna upp den här regeringens fiaskon skulle ta upp mer utrymme än vad jag har plats med här. Men jag kan ju inte undvika att nämna den usla svenska ekonomiska utvecklingen. Sverige är i princip ensamma inom EU med en BNP-utveckling som är negativ. Vi ligger alltså på minus! Och enligt t.ex. OECD:s prognoser så fortsätter den negativa utvecklingen i Sverige. Sverige förde en mycket bra politik under Coronapandemin och vi klarade vår ekonomi mycket bättre än de flesta andra länder då. Vi hade alltså ett mycket gott utgångsläge. Men så kom Uffe med sina bröder och systrar i form av Jimmie, Johan och Ebba. En effekt (frågan är vilket som kom först) är att byggandet av bostäder har störtdykt. Allt fler kommuner är på väg in i direkt bostadsbrist. En utveckling som får till stånd att BNP fortsätter att sjunka.

Det enda positiva med sjunkande BNP är att slantarna till våra generaler att leka med ju minskar. Anslaget till pang-pangandet ska ju vara 2% av BNP, och om BNP sjunker så får ju anslaget till generalerna minska. Eller?

Hur som helst, hur ska du reda ut det här Ulf Kristersson? Står det något bra i Tidö-bibeln att hänvisa till?

DN/Ipsos: Åkesson sitter bekvämt på Tidötronen. - Dagens Nyheter
Svensk ekonomi krymper – då vänder det. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Tidö-bibeln.

Vår gemensamma Brunblå sörja
Att det där Tidöavtalet har utvecklats till någon form av Bibel och Helig skrift har vi alla förstått. Bland "visdomsorden" i denna Heliga bok hittar vi tydligen bland annat texter om att man inom partierna inte får lov att kritisera varandra. Vi hittar här förklaringen till varför det är så tyst från moderater, kristdemokrater och liberaler varje gång en sverigedemokrat trampar i klaveret eller skiter i det (brun)blå skåpet. Jimmie Åkessons senaste utbrott mot muslimer med krav på att moskébyggen skulle förbjudas, muslimska symboler förbjudas och eventuellt tom riva moskéer fick dock en del företrädare för regeringspartierna till att glömma det budet från den Heliga skriften. Det gick för långt när man hotade hela NATO-processen! Eller vad vi nu ska kalla NATO-spektaklet.

Hur som helst ser jag att det gått ut direktiv om att alla de tusentals helt opolitiska tjänstemän som arbetar inom regeringsförvaltningen nu ska lönesättas utefter i vilken utsträckning man arbetar för att förverkliga Tidöbudskapet.

- "Arbetsgivaren avser i detta särskilt uppmärksamma skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet."

Observera att det alltså inte gäller de tjänstemän som är tillsatta på politiska grunder som representanter för de olika partierna. Det gäller alla de helt opolitiska tjänstemän som inte har ett dugg med politik att göra utan har andra uppgifter.

Börjar man få panik?

Läs:
Regeringskansliets nya direktiv: Den som arbetar för Tidöavtalet kan få högre lön. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥
» En tjej-Hitler.

Greta Thunbergs miljöengagemang har alltid stått lågt i kurs inom högern. Här ska minsann inte någon liten uppkäftig tösabit lägga sig i vår miljöpolitik! På den punkten gör vi som vi vill, dvs vi prioriterar att öka utsläppen så att vi får ett lite varmare klimat. Det ska den där tösabiten inte lägga sig i!

Nu har man äntligen fått en chans att ge sig på henne. Greta Thunberg har nämligen ovanpå allt haft fräckheten att uttala stöd för det palestinska folket. Så nu går verkligen skam på torra land. Sätt åt ungjäveln! Den allt mer reaktionära tidskriften Fokus och moderatmegafonen Svenska Dagbladet har till och med sjunkit så djupt i högerträsket att man använt uttrycket "tjej-Hitler" om Greta Thunberg. Hur ska reaktionära Fokus och moderata Svenska Dagbladet göra för att överträffa det lågvattenmärket?

Trots vapenvilan (eller vad vi ska kalla det rådande tillståndet i Gaza) medan utväxling av fångar sker så fortsätter trots detta mördandet av palestinier från den israeliska militären. I det här området av världen är palestinska liv inte värda mycket. Jag läser om en militär räd i Jenin på Västbanken då det dödades bland annat en nioårig och en femtonårig pojke av den tungt beväpnade israeliska militären.

Vidriga terrorattacker från palestinska grupper ger INTE en civiliserad stat rätten att utan urskiljning döda helt oskyldiga barn, kvinnor och åldringar som hämnd. Den som inte ställer upp på det kravet ska hålla tyst med uttryck som "tjej-Hitler" om de som har modet att kritisera staten Israels mördande.

Läs:
Högerns besatthet vid Greta Thunberg börjar bli patologisk. - Arvid Åhlund i Dagens Nyheter
Massgripanden och två barn dödade av israelisk militär i Jenin. - Arbetaren

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli - september 2023 Sven tycker - Arkivet   Sven tycker till

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra