Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv januari-mars 2002


tisdag 2002-01-01
tyckeri nummer 1692

Välkomna till ett helt nytt oförstört år. Ett år som vi alla gemensamt lovar ska bli ett bättre år än de som just flytt. Vi lovar alla att vara vänliga och hjälpsamma och ärliga mot varandra. Eller hur?!

Nyårsnatten blev som vanligt en orgie i smällande och fyrverkerier. Vad jag förvånar mig över är att det inte går att märka när klockan slår tolv. Man tycker ju att det just vid tolvslaget skulle smälla på ordentligt. Men icke, det börjar redan en halvtimme innan och fortsätter sedan med oförminskad kraft till cirka kvart över. Förbudet mot rena smällare och ändrad åldersgräns verkar däremot ha haft en ganska stor inverkan på det rena okynnessmällande som barnrumpor som inte blivit torra bakom öronen håller på med under ett par veckor innan nyår. Ett antal oseriösa försäljare och föräldrar gör dock att förbudet inte får fullt genomslag.


onsdag 2002-01-02
tyckeri nummer 1693

Eurons jippoartade introduktion i några Europeiska länder resulterade i att den svenska kronan stärktes mot Euron!

Men, jag ska inte dra för stora växlar på vad som hänt efter någon dag. Framtiden får utvisa om experimentet blir lyckat eller inte. Och det är något vi inte vet förrän om ett antal år. Tyvärr kommer det då att vara för sent att dra lärdomar och bestämma oss för hur vi ska göra. När vi äntligen har facit har vi nämligen redan anslutit oss. Ni kommer nämligen inte att lyssna på mig, utan kommer att lyda maktens megafoner istället.


torsdag 2002-01-03
tyckeri nummer 1694

En av de mera töntiga demonstrationerna för Euron stod högerledaren Bo Lundgren för. Han letade nämligen reda på en restaurang i Stockholm där han redan första dagen kunde betala med Euro. Det blev hamburgare på McDonalds! Eftersom han inte hade haft möjlighet att växla till sig Euro i Stockholm hade han låtit flyga in Eurosedlar från Brussel med bud istället. Du Bosse! Hade det inte varit enklare att betala med svenska kronor? Det hade nog också fungerat enklare med dollar, dom fungerar överallt och finns överallt. Hur som helst kan vi notera att kronan stärkts ytterligare mot Euron idag!

fredag 2002-01-04
tyckeri nummer 1695

Jag går fortfarande i väntans tider. Min nya dator skulle ha levererats innan jul, men icke så. Sedan skulle den ha levererats före nyår, men icke så. Jag hade en förhoppning på leverans före trettonhelgen, men icke så. Först uppgav Dell att förseningen berodde på komponentbrist sedan på att fyra lastpallar med komponenter hade stulits hos speditören. Senaste ursäkten är att speditören gick i konkurs i mellandagarna.

Fast än så länge tror jag att Dell är snabbare med sin leverans än vad Compaq var för ca 1½ år sedan när min förra dator levererades. Den anlände flera månader försenad. Fast jag betecknar det än så länge som ett bra köp trots försening och att det är en Compaq - man har inte velat ha betalt för den trots flera påminnelser från min sida. En helt ny dator gratis är en bra affär, trots att det är en Compaq.

Men nu handlar det om Dell som nog får bereda sig på en ordentlig kompensation för försenad leverans för att jag ska bli nöjd. Är datorfirmorna alltid så dåliga på att hålla sina leveranslöften?


lördag 2002-01-05
tyckeri nummer 1696

USA börjar närma sig ett tråkigt jubileum. För någon dag sedan släpptes Juan Melendez ur fängelse efter att suttit 18 år i dödscell. 100 dollar och ett lycka till var allt för 18 år som oskyldigt dödsdömd för mord. Juan var den 99:e som släppts fri efter att först dömts till döden i USA. USA:s rättsväsende är i kris. Inte för att man kommer fram till att domar varit fel, utan för att man dömt så många oskyldiga till döden. Hur många oskyldiga har hunnit avrättas? Dödsstraffet är ett straff som inte är värdigt en civiliserad demokrati. Vi kommer aldrig att kunna förhindra att oskyldiga döms som skyldiga. Men en avrättad kan inte släppas fri. Det är slutgiltigt. Ingen har rätt att ta någons annans liv. Inte en mördare, men inte heller samhället.

söndag 2002-01-06
tyckeri nummer 1697

Årets viktigaste händelse inträffade tydligen igår. Det måste ha varit den viktigaste med tanke på att Sveriges största dagstidning ägnade 5 sidor åt förhandsskriverier (det är en sjundedel av hela tidningen). Det var final i Robinsson! Tydligen vann en Jan Emanuel över en Jan (det såg jag på Aktuellt i TV). Det är klart att man bryr sig - eller ...

måndag 2002-01-07
tyckeri nummer 1698

Jag är snart inte längre unik! För en tid sedan skulle jag i samband med en kurs berätta vad som var unikt med just mig. Jag berättade då den fruktansvärda hemligheten att jag inte äger någon mobiltelefon. Jo, det är sant. Jag tvingas erkänna att jag har ingen mobiltelefon. Jag skäms (inte)!

Nu har en arbetskamrat förbarmat sig över en ociviliserad varelse som mig. Och skänkt mig en mobiltelefon (som annars skulle slängas). Jag tänkte därför införa ett nytt mode när det gäller mobiltelefoner. Nämligen det s.k. retro-modet! I bilvärlden har det ju blivit moderna med VW Beetle, Cruiser, Hundkojan mm. När det gäller mobiltelefoner ska dessa i fortsättningen vara helt svarta och ha utdragbar antenn.

För min del återstår nu bara att skaffa ett nytt batteri, ett abonnemang samt någonting att använda mobiltelefonen till.


tisdag 2002-01-08
tyckeri nummer 1699

Jag hörde att Samhall (som har till syfte att skapa sysselsättning åt arbetshandikappade) ska flytta tillverkning till Baltikum. Jag förstår inte varför folk blir så upprörda. Det kan väl finnas arbetshandikappade där också! Låt oss se det som hjälp till Baltikum.

onsdag 2002-01-09
tyckeri nummer 1700

Jag är inte rasist, men så'na där äckliga 08-or kan jag inte med. Och när jag dessutom är stark motståndare till kommersialiseringen inom idrotten kan jag ju inte annat än känna riktig skadeglädje när jag ser hur det går för AIK i hockeyns elitserie. Laget som är först med bolagiseringen av laget är på väg att (om jag har tur) åka ur elitserien. Just nu ligger man näst sist och kommer då alltså att få kvala för att ha en chans att stanna kvar. Om man åker ur kan man nästan hoppas på en konkurs för AIK AB. Då kommer jag att dricka champagne (eller i varje fall köpa en flaska Pommac)!

torsdag 2002-01-10
tyckeri nummer 1701

Så har Mona slagit till igen. Att fru Sahlin inte lärt sig av sina tidigare fadäser tycker jag tyder på en ofantlig nonchalans mot svenska folket i allmänhet och mot hennes väljare i synnerhet. Om det inte finns några väldigt bra bortförklaringar att tillgå tar jag för givet att Mona gjort sitt i regeringen. Hon har just nu samma betydelse för regeringen som ett ankare har för en båt. Det blir totalstopp, och om ankaret är större än båten sjunker båten.

Snälla Göran! Be, vädja eller gör vad som helst, men se till att Mona är avpolletterad innan valrörelsen börjar. Just nu är hon (tillsammans med sin kollega i Näringsdepartementet) de enda vallokomotiv som de borgerliga partierna har inför valet.


fredag 2002-01-11
tyckeri nummer 1702

Vad är terrorism?

När ett ockuperat folk angriper en militärpostering som tillhör ockupationsmakten?
eller
När ockupationsmakten svarar genom att med bulldozers och bomber förstöra civila hus och förstöra landningsbanan till ett flygfält i en annan stat?

För detta är ju precis vad som skett. Hamas har attackerat en israelisk militärpostering (ajabaja, fy skäms så får man inte göra säger USA:s president Bush). Israels svar är att skicka in bulldozers och attackhelikoptrar för att riva ett 30-tal bostadshus i en palestinsk by (som hämnd för att de två som attackerade militärposteringen kom från byn) och att sedan förstöra den internationella flygplatsen i Gaza. Men för det kommer det inga ajabaja från hr Bush. Han tycker det är OK med ockupation och terror mot civila mål, men inte attacker mot ockupationsmaktens militär.


lördag 2002-01-12
tyckeri nummer 1703

USA tänker visst förvara en del av krigsfångarna från Afghanistan på Guantánamobasen på Cuba. En liten tipp på ön som USA ockuperar. Formellt hyr man basen. En första flyglast fångar har förts dit. Drogade och fastkedjade. På basen ska fångarna förvaras i dryga metern stora burar utomhus. Själv tycker jag förvaringssättet verkar ytterst inhumant. Och det tycker nog USA också eftersom man vägrar erkänna fångarna som krigsfångar. Hade dom varit krigsfångar hade dom nämligen inte fått behandlas på det viset.

Frågan är om en civiliserad demokrati fortsätter att vara civiliserad om man behandlar de man anser vara ociviliserade helt ociviliserat.


söndag 2002-01-13
tyckeri nummer 1704

Enligt en undersökning gjord av LO-tidningen har börsföretagens direktörer fått en mycket större löneökning än vad som är vanligt på övriga arbetsmarknaden. Det är väl inget att vara upprörd över! Det är bara så att dom testar på sig själva för att se om höga lönelyft är negativt för den svenska ekonomin. Visar det sig att det inte är negativt ska alla andra anställda också få lika höga lönelyft. Och skulle det visa sig att det var mindre bra för ekonomin så tänker dom sänka sina löner. Dom använder helt enkelt sig själva som försökskaniner. Man kan säga att dom offrar sig för samhällets bästa. Tack!

måndag 2002-01-14
tyckeri nummer 1705

Göran Persson har nu sagt sig ha fortsatt förtroende för Mona Sahlin. Jaha du! Det har inte jag!

tisdag 2002-01-15
tyckeri nummer 1706

Har ni sett de s.k. vinexperterna sitta och vippa vinglas, snutta och ha sig och sedan fälla ett expertomdöme om vinet. Visste ni att det är mest bluff? I en engelsk undersökning kunde experterna inte skilja ett vitt vin från ett rött om man färgade det, och man kunde inte skilja ett kvalitetsvin från ett budgetvin om man lurades med flasketiketterna. Det är bara töntiga snobbar som luras - tänk på det nästa gång ni ser fjantarna!

onsdag 2002-01-16
tyckeri nummer 1707

Jag hörde på radion att Sverige betalar ca 100 miljoner kronor för mycket i avgift till EU - varje månad! Det har vi gjort i snart tre år eftersom några medlemsländer (närmare bestämt Luxemburg, Belgien och Spanien) vägrar skriva på den överenskommelse om nya avgifter som gjorts. Och tills vidare får vi snällt betala några extra miljarder. Det är en bra fungerande organisation det där EU ...

Och på tal om stora belopp så ser jag att den där hockeyspelaren Forsberg tjänar 516 000 per dag. Det är väl inget, det tjänar jag också - på så där närmare två och ett halvt år!


torsdag 2002-01-17
tyckeri nummer 1708

Den nya danska främlingsfientliga högerregeringen har idag lagt fram sitt förslag till hur man ska skärpa reglerna för icke-blonda icke-danskar. Förslag som visar sig vara värre än befarat.

Riv bron!


fredag 2002-01-18
tyckeri nummer 1709

Mördandet fortsätter i Mellanöstern. Den vapenvila som Arafat gett order om verkar nu ha brutits helt. För några dagar sedan mördade israeliska terrormördare en palestinsk ledare. Det palestinska svaret blev naturligtvis nya meningslösa attentat. Och på detta kom naturligtvis nya israeliska hämndaktioner med rivande av bostäder, bombande av polisstationer och ett skärpande av den husarrest man i princip håller Arafat i.

Hur det internationella samfundet över huvud taget kan acceptera att en stat ockuperar en annan stat och håller dess valda ledare i husarrest är helt obegripligt. Och hur man resonerar i Israel när man gör allt för att få bort Arafat från makten begriper jag inte. Arafat har idag mycket dålig kontroll över det palestinska folket (och detta beror på de israeliska aktionerna). Men, om Arafat försvinner som ledare så lär de som tar över inte vara mer villiga till kompromisser med Israel - tvärtom. Eller är det just detta man vill från Israels sida. Dvs skapa en situation där man provocerar fram mer våld som kan rättfärdiga en total ockupation av Palestina och ett krossande av en palestinsk stat. Men hur man kan tro att detta skulle skapa fred för det israeliska folket övergår mitt förstånd?


lördag 2002-01-19
tyckeri nummer 1710

Errol, min gamla SSU-kollega här i Åstorp har slutgiltigt hängt gitarren på hyllan och rest dit vi alla så småningom ska resa. Det blir ingen mer raggarrock som Eddie Meduza, inget dansbandsslisk under dopnamnet Errol Norstedt och ingen sjuk humor på kassett under namnet Errol Hitler & the Luftwaffe. Mycket skit har producerats under åren, men också pärlor som Chuck Berry inspirerade Volvo Amazon. Musikvärlden behöver de udda typerna som sticker ut, och nu finns det en mindre.

söndag 2002-01-20
tyckeri nummer 1711

Jag fick för någon dag sedan ett erbjudande om medlemskap i Skattebetalarnas Förening från deras VD Gunnar Eliasson. Varför får jag alltid allergiknottror på huden när föreningar ska ha en VD? Hur som helst har jag inte för avsikt att bli medlem i Skattekverulanternas förening. Men jag lärde mig en del. Bland annat att vissa företag erbjuder extra förmåner till medlemmar i kverulantföreningen. Lyckligtvis har jag inga affärer med dessa företag, och jag kommer inte heller att ha det i framtiden. Glöm mig som kund, Trygg-Hansa, Shell, STS och SEB! Det finns alternativ till er som inte samarbetar med skattefifflarnas sammanslutning.

måndag 2002-01-21
tyckeri nummer 1712

Den svenske hockeyspelare som misstänkts för dopingbrott har tydligen friats. Att han tagit otillåtna preparat är visserligen klarlagt, men man anser tydligen att det fanns förmildrande omständigheter. Och det är det möjligt att det fanns. Men låt oss anta att det inte varit en svensk hockeyspelare som tydligen behövs i Tre Kronor inför OS utan att det varit en bulgarisk tyngdlyftare i samma situation. Hade svensk media då varit lika försvarande? Tillåt mig att tvivla.

Den stora skandalen är det faktum att NHL-spelarna inte dopingtestas (förrän nu, när en del drabbas inför OS). Riskerar man inte att testas, finns det inte heller någon försiktighet med vad man stoppar i sig. Om man nu är idrottare på den nivån, är man då inte försiktig med vilka mediciner man stoppar i sig? Kollar man inte? Är det inte meningen att man ska rapportera de mediciner man tar? Hur mycket piller och sprutor är NHL-spelarna egentligen vana vid att stoppa i sig? Tänk vad taskigt att åka fast inför OS!

För övrigt ser jag, på tal om något helt annat, en rubrik i Finanstidningen. - "Lufthansa tappar passagerare" - usch vilka gamla plan dom måste flyga med, det är verkligen kris i flygbranschen!


tisdag 2002-01-22
tyckeri nummer 1713

Idag är det inte lätt att bestämma sig för vad man ska skriva om. Man kan vara seriös och mänsklig, och kommentera den chockerande nyheten att Fadime igår mördades. Fadime var den kurdiska tjej som blev en symbol för att även kurdiska tjejer (och andra invandrartjejer) har rätt till ett eget liv i Sverige. Att de som flyttar till Sverige måste "ta seden dit dom kommer" på så sätt att alla måste acceptera de svenska värderingar som styr våra liv. De som inte accepterar detta får mycket svårt att leva här. Nu innebär inte "ta seden dit man kommer" att jag menar att man ska radera ut sin egen kultur. Men vissa grundläggande värderingar går det inte att leva utanför. Vi kräver inte att svenskar som emigrerar ska sluta fira jul eller börja klä sig i bastkjol eller var dom nu hamnar. Lika lite kan vi kräva motsvarande av invandrare här. Men, de grundläggande demokratiska och mänskliga värderingar som gäller i Sverige gäller för alla.

Sedan kan man vara politisk idag och fortsätta hackandet på USA. Det har precis hållits en givarkonferens för att samla ihop pengar till att bygga upp Afghanistan. Sammanlagt ca 40 miljarder kronor lyckades man skrapa ihop. Mycket pengar, men inte tillräckligt för de behov som finns. USA bidrog med ca 3 miljarder. Och det låter ju också mycket trots allt. Men då ska man ha i åtanke att ett halvårs bombkrig i Afghanistan kostat USA 45 miljarder. Det finns som vanligt mycket mer pengar när militärerna ber om kosing för förstörelse än när andra ber om kosing för uppbyggnad.

Slutligen kan man idag vara lustig. Ni har väl alla hört om amerikanskan som fastnade i toalettstolen på SAS-flyget från Oslo till USA. Han blev sittande på stolen när hon spolade och sögs fast ordentligt. Hon fick sitta där tills mekaniker i USA lyckades få loss henne. Det måste ha känts ytterst pinsamt. Tydligen var hon en typisk amerikanska med ganska bred bakdel!


onsdag 2002-01-23
tyckeri nummer 1714

Igår lyckades Dell äntligen få min nya dator levererad. Klockan kvart över tio på kvällen igår dök man upp med ett antal kartonger som det blev att snabbt öppna för att kontrollera innehållet i. Och det måste omedelbart erkännas att steget från en gammal traditionell 15 tums skärm till en ny platt 17 tums TFP-skärm var stort. Nu har jag ett mastodontarbete framför mig med att installera alla program som behövs från den gamla datorn (som Angeli med stor glädje nu får disponera fritt). Att installera och anpassa lär nog ta ett antal veckor. Ett nästan lika stort jobb är att hitta vad som finns på datorn från början och att ändra Microsofts ibland vansinniga standardinställningar.

Synd bara att det skulle ta över en månad från utlovad leveransdag till den dag man äntligen levererade datorn. Det är bara att sitta och vänta vilken kompensation som kan förhandlas fram. Fast man var ju snabbare än förra datorn, den var två månader försenad. Är det standard bland datorfirmorna?


torsdag 2002-01-24
tyckeri nummer 1715

Den israeliska statsterrorismen tar nya steg. Idag inleds i Belgien en rättegång mot de skyldiga till massakern i de båda flyktinglägren i Libanon under Israels ockupation av delar av Libanon. En massaker som krävde mer än 800 döda civila som slaktades av israelstödd milis under överinseende av krigsförbrytaren Ariel Sharon (numera krigshetsande premiärminister i Israel). Samtidigt som rättegången inleds dödas ett huvudvittne mot Ariel Sharon i ett sprängattentat! Av en ren händelse - HA!

För övrigt noterar jag att tobaksindustrin lyckats. Sedan staten sålt Tobaksbolaget till Austria Tabak har tobakskonsumtionen i Sverige börjat gå upp igen. Upp med 20% på tre år. Det är inte längre lättrökt fläsk som råder bland den kvinnliga befolkningen i Sverige!


fredag 2002-01-25
tyckeri nummer 1716

Rekordförlust på nära 30 miljarder kronor. 22.000 anställda har sparkats. Försäljningen minskar. Förtroendet bland kunderna minskar.Men på ett område har Ericsson verkligen jobbat hårt för att nå ett positivt mål, man har nämligen lyckats få ett positivt kassaflöde (ett ganska nytt begrepp för oss amatörer eftersom det inte är så vanligt att man ens redovisar det). Kan den stora energi som lagts på just detta område i motsats till att få företaget att gå med vinst, öka försäljning eller annat ha något att göra med att det är just denna siffra som avgör om chefer och ledning ska få någon bonus? Men tack vara att man sparade in på personalen julbord, lät bli att betala räkningar och sålde det nybyggda fiaskokontoret i London blev det plus på kontot och en saftig bonus till bossarna. Jag hoppas ni skäms öronen av er hela vägen till banken!

lördag 2002-01-26
tyckeri nummer 1717

Demokratiministern lade för några dagar sedan fram en utredning med förslag för att öka det politiska intresset och förbättra demokratin i Sverige. Ett av förslagen är det mycket lovvärda att vi måste öka antalet verksamma fritidspolitiker i kommun och landsting. Ganska så exakt samtidigt förslår en majoritet i Åstorps kommun (bestående av S och M) att man ska minska kommunfullmäktige från 41 ledamöter till 31 ledamöter. Förslag som man inte är ensam kommun om att ha. Tidigare har antalet nämnder i kommunerna (inklusive Åstorps kommun) minskats, och antalet ledamöter i många har minskats. Dvs antalet fritidspolitiker i kommunerna minskar stadigt. Hur skulle det vara om man lyssnade på Demokratiministern och gjorde tvärtom. Ska demokratin överleva måste vi få fler som engagerar sig politiskt. Vi måste åter till en situation där de flesta av oss faktiskt känner en politiskt aktiv. Så att vi alla vet att politiker inte är synonymt med pamp, utan en politiker är en helt vanlig människa av kött och blod. Men med den nuvarande utvecklingen i kommunerna (inklusive Åstorps kommun) med allt färre nämnder och mindre fullmäktige har vi snart bara kvar ett litet antal proffspolitiker. Och sedan kan vi hälsa hem med demokratin. För sedan orkar ytterst få engagera sig. Ni gräver er egen grav kära politiker!

söndag 2002-01-27
tyckeri nummer 1718

Jag såg i ett nyhetsbrev från BBC att succévalutan Euro som nu har varit i aktivt bruk i nästan en månad har nått sin lägsta nivå gentemot dollarn på ett halvår, och den är med stormsteg på väg till sin lägsta nivå någonsin. Och för alla de som påpekar hur lågt kronan är värderas kanske det ska påpekas att kronan har stärkts mot Euron sedan denna introducerades.

måndag 2002-01-28
tyckeri nummer 1719

Astrid Lindgren har lämnat oss. En av världens mest lästa och uppskattade författare. Ansvarig för mästerverk som Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och mycket mer. Den stora skandalen är att Astrid Lindgren av fjanttöntarna i Svenska Akademien aldrig fick äran av att tilldelas Nobels litteraturpris. Antagligen skrev hon alldeles för begripligt, begripligt så att till och med barn förstod, för att snobbarna ibland de Aderton skulle förstå sig på det. Jag hoppas ni samtliga sitter och skäms öronen av er.

Tack Astrid Lindgren för många oförglömliga stunder!


tisdag 2002-01-29
tyckeri nummer 1720

Israel har tydligen framfört en officiell protest mot att Anna Lindh dristat sig till att vara kritisk mot israelisk ockupationspolitik. Tack Anna, äntligen någon som tydligen öppnat mun!

onsdag 2002-01-30
tyckeri nummer 1721

EU verkar nu ha enats om en lösning vad det gäller jordbruksstödet när EU får en hel hop nya medlemmar. En lösning som är ett direkt erkännande av att dagens regler är absurda. Man skapar nämligen en andra klassens medlemmar av de nya medlemsstaterna. De gamla medlemsstaternas bortskämda bidragsberoende bönder får behålla sina bidrag medan de nya andra klassens medlemmar får mycket lägre bidrag. Skandal! Är det rätta uttrycket.

torsdag 2002-01-31
tyckeri nummer 1722

Åstorp verkar få ett nytt parti - igen.Främlingsfientliga missnöjespartiet Framstegspartiet har bara några enstaka medlemmar kvar så man har tröttnat. Men engagerar sig direkt i ett nytt parti, vars huvudsakliga fråga verkar vara byggandet av ett badhus i Åstorp. Att de gamla framstegspartisterna Wiklander (som byter parti som en annan byter kalsonger) och Olsson är med förvånar ingen. För övrigt består partiet också av ett par avhoppade socialdemokrater, vilket ju är djupt tragiskt. Tar denna cirkus i Åstorp aldrig slut. Voffå gör di på detta viset?

fredag 2002-02-01
tyckeri nummer 1723

Jag tittade på kvällen igår på BBC:s dokumentär om falangisternas massaker på civila palestinier i de båda flyktinglägren Sabra och Shatila 1982. Programmet handlade mycket om Israels dåvarande försvarsminister (och nuvarande premiärminister) Ariel Sharons inblandning i massakern. Israel ockuperade vid tillfället stora delar av Libanon och hade vid tillfället kontroll över området när man medvetet släppte in hämndlystna kristna falangister (som var allierade med Israel) i lägret. Frågan är aktuell i en rättegång i Belgien där Ariel Sharon anklagas för krigsförbrytelser. En inblandad som lovat vittna mot Ariel Sharon mördades för några dagar sedan av i bilbomb. Som naturligtvis Israel inte har någon kännedom om ... Israel är den stat i världen som mest sysslar med just statsterrorism. Otaliga är de palestinska ledare och aktivister som mördats av Israel på exakt samma sätt. Ariel Sharon är en krigsförbrytare, och en skam för det israeliska folket. Som inte kollektivt kan beskyllas för de brott staten Israel begår. Det finns de som protesterar. Jag läste igår om en stor grupp reservofficerare som anmält att dom vägrar delta i aktioner på ockuperad mark t.ex.

Det ska kanske påpekas att Ariel Sharon nyligen framfört att han ångrar att han inte lät döda Yasser Arafat för 20 år sedan. På den nivån befinner sig ledarskapet i Jerusalem tyvärr idag.

Israel måste lämna de ockuperade områdena och alla olagliga bosättningar utrymmas. Innan detta sker blir det inte fred.


lördag 2002-02-02
tyckeri nummer 1724

Jag ser att Ariel Sharon skyller kritiken mot Israels ockupationspolitik på antisemitism. Jag är när jag framför kritik mot Israel mycket noga med att skriva Israel och inte nämna något om judar. Den officiella kritik och även stor del av den folkliga kritiken från Europa som finns mot Israel har inget med antisemitism att göra. Det handlar om demokratiska värderingar. Det är möjligt att det finns de med antisemitiska känslor som utnyttjar kritiken. Men Israel kan inte som stat fortsätta att skylla all kritik på judehat. Det som skedde mot judar under Tredje rikets dagar (och även på andra håll, under andra tider) finns det inget försvar för. Men det ger inte Israel som stat rätt att uppföra sig illa mot andra. Vad som är uppenbart är att ett stort problem för staten Israel är att religionen lägger sig i de politiska frågorna. Och detta är något som inte för något gott med sig någon gång, någonstans. Låt religionen hålla sig i kyrkan, synagogan, templet, moskén eller var det nu är. Men håll religionen borta från politiken och styrande. Det leder bara till problem.

söndag 2002-02-03
tyckeri nummer 1725

Jag sitter och grämer mig över att man ska straffas med högre kostnader för sin Internetförbindelse bara för att man bor utanför städerna. Regeringens löfte om bredband till alla har blivit ganska så urvattnat. Under en tid har både Telia och Telenordia kört med mycket attraktiva och förmånliga lockbeten för att värva kunder till sina ADSL abonnemang. Tyvärr har jag inte haft någon nytta av detta eftersom ADSL inte erbjudits kunder i Åstorp. Man har liksom inte nått så långt ut på landsbygden med utbyggnaden. Dessa förmånliga villkor har varit begränsade i tiden till 31 januari. I mitten av januari fick jag, från tillförlitlig källa, veta att Telias utbyggnad av ADSL skulle nå Åstorp i början av februari. Alltså skickade jag omedelbart ett mejl till Telenordia (som Internetleverantör tar jag för givet att e-post är ett accepterat sätt att kommunicera) där jag bad om att få teckna ett avtal om ADSL innan den 31 januari eftersom jag fått veta att tekniken skulle nå Åstorp i början av månaden. Telenordia har dock inte behagat svara (trots påminnelse) och vi har nu passerat månadsskiftet. De förmånliga villkoren har upphört från 1 februari, exakt samma dag som Telia berättar i annons i lokaltidningen att nu har man även nått Åstorp i utbyggnaden. Men Telenordia ville tydligen inte ha mig som kund. Jag kan inte tolka tystnaden på annat sätt. Taskigt för dom (och för mig)!

måndag 2002-02-04
tyckeri nummer 1726

Svenskt EM-guld i handboll var väl en prestation. Men visst är handboll en mycket underlig sport där det gäller att dra motståndaren i tröjan, rycka honom i armen eller helt enkelt bara slita ner honom på marken, för att inte tala om att boxa honom i skrevet. Vilket inte förringar guldet - GRATTIS!

tisdag 2002-02-05
tyckeri nummer 1727

I USA växer skandalen kring elföretaget Enron som nyligen gick i konkurs. Och sakta men säkert letar sig skandalen in i Vita Huset där president och vicepresident får allt svårare att värja sig. Men den stora skandalen är egentligen det faktum att stora grupper anställda inte bara förlorat sina jobb. Hela deras pensionssparande har gått upp i rök när Enron-bubblan sprack. Personalen har genom företagets pensionsstiftelser lockats att satsa pensionspengarna i Enronaktier. Aktier som plötsligt är värdelösa och plötsligt är åratals pensionssparande förvandlat till luft. Pengar som man skulle leva för när pensionsåldern var inne. Den statligt garanterade pensionen är låg och alla måste ha ett eget pensionssparande. De enda som klarat sig är de höga cheferna som visste vart det barkade och sålde ut sina aktier med god förtjänst innan bubblan sprack. Något sådant kan ju lyckligtvis inte hända i Sverige, vi har ju PPM - ja visst ja. Även vi ska ju spekulera med våra pensionspengar!

onsdag 2002-02-06
tyckeri nummer 1728

Wada:s ordförande Dick Pound tycker att alla USA:s friidrottare borde förbjudas att delta i OS! Wada är den internationella idrottsvärldens anti-dopningsorganisation. Och anledningen till Pounds utspel är USA:s vägran att offentliggöra vilka som fastnat i dopingkontrollerna. USA:s friidrottsförbund hemlighåller nämligen namnen på den som trillat dit trots internationella förpliktelser att offentliggöra namnen. Som vanligt tar sig USA rätten att skita i internationella överenskommelser när det passar dom. Kanske dags att vägra USA (och andra länder som inte har rent mjöl i påsen när det gäller dopning) från idrottsutbytet.

torsdag 2002-02-07
tyckeri nummer 1729

Stockholms ökända skoltaliban, hr Björklund FP(t) genomdrev år 2000 ett nytt antagningssystem till gymnasieskolorna i Stockholm. Enligt det nya skulle det enbart vara betyget som avgjorde vilken skola man fick gå på. Och precis som varje normalt funtad människa kunde begripa så innebar detta en ökad segregering bland skolorna. Skolorna i centrala Stockholm har ännu mer utvecklats till elitskolor och skolorna i ytterområdena har fått ännu större problem. Björklund FP(t) ser förvånad ut! Men den mannen upphör aldrig att förvåna.

fredag 2002-02-08
tyckeri nummer 1730

I natt är det högtidlig invigning av de internationella mutspelen i mormonernas högkvarter. Att mutskandalerna firade nya triumfer när en av världens mest "kristna" städer skulle utses är ganska talande. Nu ska vi under några veckor matas med dopningsskandaler, mutskandaler och guldkandidaters fiaskon. Låt oss hoppas på lite glädjeämnen också, och att vi slipper våld och terror.

lördag 2002-02-09
tyckeri nummer 1731

Jag råkade på TV idag se en av den olympiska världens fånigaste sporter (i hård konkurrens med sådant som konstsim), nämligen puckelpist. Värre fjanteri får man leta efter. Den måste ha hittats på av ett par lätt drogade ungdomar som inte hade något att göra en eftermiddag.

söndag 2002-02-10
tyckeri nummer 1732

Den skandinaviska borgerlighetens stora skyltfönster, den danska kommunen Farum, håller på att kraschlanda. Otaliga är de svenska kommunpolitiker som åkt till Farum för att studera undret. Men nu är kraschen ett faktum. Farums karismatiske borgmästare, Peter Brixtofte (stigande stjärna i Venstre, det borgerliga parti som leder den nuvarande danska regeringen) har tagit time-out och gått under jorden. De svenska skandalerna med politiker som festat för skattepengar är amatörmässiga om man studerar Brixtoftes lyxliv på kommunens pengar. Kommunen har gjort sig känd för ständiga skattesänkningar, minskade kostnader för socialbidrag och spektakulära tjänster till kommuninnevånarna. Nu kommer räkningen bestående av skenande budgetunderskott.

Och på tal om skenande budgetunderskott så visar det sig att det moderata skyltfönstret i Region Skåne för 2001 återigen fått ett ökat underskott. Trots löften om motsatsen så gick det rakt åt helsefyr med ekonomin även 2001. De båda moderata skyltfönstren/lekstugorna i Skåne och Stockholm står för nästan hela det samlade underskottet i de svenska landstingen. Men så går det när alla ska få igenom sina hjärtefrågor i budgeten samtidigt som ingen moderat höjer skatten. Alltså ligger Skåne och Stockholm i botten när det gäller skatteuttag, och i toppen när det gäller underskott.


måndag 2002-02-11
tyckeri nummer 1733

Följande är fakta:
1. Israeliska trupper ockuperar stora delar av palestinskt territorium
2. Palestinska självmordssoldater attackerar en militärpostering som tillhör ockupationsmakten och dödar två soldater.
3. Som svar attackerar israeliskt flyg polisstationer och andra byggnader i Palestina och bland annat två civila FN-anställda skadas svårt.

Min fråga är: Vilka är det som är terrorister?


tisdag 2002-02-12
tyckeri nummer 1734

Den amerikanska militären har kommit underfund med att det finns fler långa personer i Afghanistan än Usama bin Laden. Den långe man som man var övertygad om var Usama bin Laden och som CIA därför skickade en robot efter och sprängde i luften har visat sig vara en annan lång man. Mir Ahmad var en helt vanlig fattig bonde, men han finns inte längre, inte heller hans båda vänner Daraz Gir och Jahan Gir. Det har sina risker att ge sig ut på landsbygden för att leta efter skrotrester - i varje fall om man är lång för då skickar USA missiler efter dig!

För övrigt skrattar vi här i Skåne gott åt norskan som skulle ta färjan från Helsingborg till Helsingør. Tyvärr körde hon på fel färja och hamnade på Oslo-färjan. Det blev om man så säger en liten omväg. Det ryktas att hon inte behövde köpa ny biljett till Helsingør när hon ca 40 timmar senare äntligen hade lyckats ta sig tillbaka till Helsingborg. Turen över sundet tar normalt en halvtimme, och då kan man räkna med påkörning och avkörning också.


onsdag 2002-02-13
tyckeri nummer 1735

När Percy Barnevik för några år sedan lämnade ABB toppen fick han närmare en miljard kronor med sig. Tänk på den siffran en gång till, 1 miljard, det är 1.000.000.000 kronor. Jag tänkte jag skulle räkna ut hur många år det skulle ta mig att tjäna ihop den summan, men min räknare godtog inte så många siffror. Men en uppskattning säger mig att det blev drygt 4.500 år. Hans efterträdare som bara satt några år tog en halv miljard med sig när han gick.

Hur f-n kan man bli så girig? Hur tror man att man skall få övriga anställda på företaget att vara återhållsamma och solidariska med företaget? Hur korkad och sniken kan man egentligen bli? Jag har nu slutat att förvånas över idioterna och mitt förakt är totalt. Jag börjar nästan att tro att en blodig revolution är enda vägen ut. Släng girigbukarna i gödselkurran!


torsdag 2002-02-14
tyckeri nummer 1736

Moderaternas svarta får, malmöbon Sten Andersson, ska ställa upp för Sverigedemokraterna i nästa val. Det är nästan så att jag tycker om synd om moderaterna i Malmö. Fast dom kan ju vara glada att vara av med honom förstås!

fredag 2002-02-15
tyckeri nummer 1737

Jag har nu en veckas ledighet framför mig. Jag tänkte nämligen ta ut resterande föräldrapenningdagar för Angeli under den kommande sportlovsveckan. Sedan är det för j-ligt att man ska behöva jobba över några kvällar innan, jobba en lördag och kanske även en halvdag till i veckan för att kunna utnyttja sin lagstadgade rättighet. De politiker (och det verkar vara nästan samtliga) som inte fattar sambandet mellan ständiga nedskärningar och ökade sjukskrivningar borde se sig om efter en annan sysselsättning. Nu blir det några stackare som får vänta ytterligare en tid på redan försenade utbetalningar och en kollega som får jobba häcken av sig för att jag ska kunna utnyttja den rätt som lagen ger mig att umgås med mina barn. Du borde skämmas Ingela Thalén! Det låter så bra när ni skryter om vår fina föräldraförsäkring. Det är synd att ni inte ser till att det finns personal tillräckligt för att administrera den så att även vi som jobbar med försäkringen kan utnyttja den.

lördag 2002-02-16
tyckeri nummer 1738

Det är lite kaos i Afghanistan för tillfället. En uppretad grupp pilgrimer på väg till Mekka knivmördade en av landets ministrar sedan han lagt beslag på landets enda flygplan för sin privata resa. Fast det där med pilgrimer låter väl fantasirikt - en annan teori är att det hela helt enkelt var ett utslag av maktkamp inom Norra Alliansen.

En fotbollsmatch för freden urartade i totalt kaos sedan publiken stormat arenan.

Knarksmugglingen tar ny fart från landet sedan talibanerna lyckats hålla den i schack.

Men vi har i varje fall störtat talibanerna, så allt är säkert frid och fröjd!


söndag 2002-02-17
tyckeri nummer 1739

Den gamla frihetskämpen Mugabe i Zimbabwe har drabbats av storhetsvansinne på gamla da'r. Nu senast har han beslutat att slänga ut ledaren för EU:s valobservatörer, svensken Pierre Schori. En av de som tidigare verkligen kämpat för svenskt stöd åt spirande demokratier i Afrika och resten av tredje världen. Vägen utför för Mugabe har varit utspikad under lång tid, och själv verkar han göra allt för att dessutom asfaltera vägen. Det är nog dags för en total bojkott av landet tills dess att man återgår till vägen mot demokrati igen.

måndag 2002-02-18
tyckeri nummer 1740

Girigbukarna fortsätter att dominera media. Och jag fortsätter att fascineras av hur lätt det uppenbarligen är att kassera in belopp som vanliga människor inte ens kan föreställa sig. Vad jag inte begriper är vad dom egentligen ska ha pengarna till. Man kan ju inte använda så mycket pengar. Handlar det bara om någon sorts inbördes tävlan om vem som kan briljera med flest nollor? Tänk så mycket nyttigt alla dessa miljarder kunnat göra om dom istället hamnat hos Röda Korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Amnesty eller vilken organisation som helst. Eftersom storföretagen uppenbart har råd med dessa fantasibelopp till sina toppchefer så skulle dom ju istället kunnat haft råd med att satsa pengarna på något vettigt.

I riktigt svaga ögonblick känner jag en stark sympati med Maos kulturrevolution och Röda Khmerernas insatser att skicka ut stadsbefolkningen på landsbygden. Ut med Percy och gänget på landet och låt dom uppleva verkligheten några veckor. Sedan kanske dom inser att det finns en riktig värld utanför deras styrelserum och bankfack. Sedan kanske dom förstår varför nästan alla blir så upprörda över deras girighet och totala förakt för andra människor.


tisdag 2002-02-19
tyckeri nummer 1741

Jo, jag vet att sportlovet ibland även kallas vårvinterlov eller vintersportlov. Men det innebär inte att det nödvändigtvis måste snöa och vara vinter. Nu när vi äntligen har insett (trodde vi) att det var vår. Krokus, rabarber och annat tidigt har börjat titta upp, vårkänslorna spirar och allt det där. Då vaknar man och tittar ut genom fönstret och får se hur snön vräker ner. Jag försökte vända mig om på andra sidan och dra täcket över huvudet och somna om. Men det hjälpte inte, när jag tittade ut igen några minuter senare hade det trillat ner ytterligare några centimeter. Totalt har det väl trillat ner ett par decimeter. Snöskyffel och pulkor har fått letas fram på nytt. Barnoveraller, termobyxor och allt hänger fortfarande nu på kvällen på tork. Ryggen värker av idelig snöskottning. Gatan utanför plogades först efter sex på kvällen så det var bara ut igen för att skotta bort en halvmeters snövall så att tidningsbudet hittar brevlådan i morgon bitti.

Jag vill inte vara med längre!


onsdag 2002-02-20
tyckeri nummer 1742

Palestinier dödade sex soldater från den israeliska ockupationsstyrkan inne på ockuperad mark. Som svar har israeliskt flyg, pansar och raketmissiler bombarderat palestinska bostadsområden och mer 15 personer har dödats. Vem är det som är terrorist?

torsdag 2002-02-21
tyckeri nummer 1743

Sverige - Vitryssland 23-1! Ja, det är inte hockeyresultatet, det är genomsnittsinkomsten per år för hockeyspelarna i de båda lagen. Och då ska det påpekas att det i det Vitryska laget finns en enda spelare med inkomst över 1 miljon (det finns nämligen ett NHL-proffs i laget). I det svenska laget finns en enda spelare med inkomst under 1 miljon.

Det är helt fantastiskt att ett gäng överbetalda bortskämda hockeydivor inte ens kan sköta sitt jobb. Grattis Vitryssland. Er seger var helt välförtjänt. GRATTIS!

Nästa gång hoppas jag att Tre Kronor skiter i de överbetalda NHL-divorna och istället låter hungriga elitseriespelare representera Sverige. NHL-divorna kan få fortsätta representera sina plånböcker.


fredag 2002-02-22
tyckeri nummer 1744

Efter de överbetalda hockeyproffsens fiasko i OS blev det en dag senare tjejlaget som gjorde ett triumfartat framträdande. Medan gubbarna tagit sina plånböcker och kontokort och åkt hem med svansen mellan benen (istället för att stötta tjejerna) kämpade de unga tjejerna sig till en oväntad medalj. Målsättningen om minst 20 medaljer är nu uppfylld. Och vi kan dessutom glädjas över att vi tydligen slagit Norge (i att ta bronsmedaljer).

Bra gjort tjejer, ni har visat att det inte är höga löner som räknas, det är kämpatakter som är viktigast. Ni ska hyllas när ni kommer hem. Dom där bortskämda divorna som inte ens kunde stanna och heja på er glömmer vi!


lördag 2002-02-23
tyckeri nummer 1745

Under de senaste 10 åren har VD-lönen i de större svenska företagen ökat med 610 procent. Samtidigt har lönen för en industriarbetare ökat med 54 procent. Kan ni gissa vilka det är som har predikat återhållsamhet med lönekraven?

Girigheten bland näringslivets toppar har urartat så till den milda grad att dom för mycket lång framtid gjort bort sig totalt hos medelsvensson. Det är ingen som kommer att ha förtroende för girigbukarna på länge.


söndag 2002-02-24
tyckeri nummer 1746

I Angolas huvudstad Luanda jublar befolkningen. I Washington drar man, troligtvis, en suck av lättnad. Det har nämligen offentliggjorts att terroristledaren (av vissa kallad gerillaledaren) Jonas Savimbi är död. En gång i tiden finansierad och uppbackad av trion Apartheidregimen i Sydafrika, diktatorn Mobutu i Zaire och administrationen i Washington. Sedan dess har apartheidregimen fallit i Sydafrika. Mobutu har störtats i Zaire. Och Jonas Savimbis UNITA förlorat valet i Angola. Tyvärr accepterade inte Savimbi folkets utslag utan fortsatte att terrorisera landet. Förhoppningsvis innebär hans död att UNITA inom en inte allt för kort framtid dör ut och Angola äntligen kan få fred.

måndag 2002-02-25
tyckeri nummer 1747

OS i Salt Lake City är över. Vad är då vad vi minns av det hela?

* Att Salt Lake City mutade sig till att få spelen.
* De sedvanliga dopningsskandalerna. (vem litar egentligen på toppidrotten idag?)
* Ett antal tvivelaktiga domslut (den enda gången det gick Nordamerikaner emot så ändrades domslutet).
* De bortskämda överbetalda svenska hockeyproffsens totala fiasko. Dom kunde inte ens stanna kvar och heja på tjejerna!

Och när vi talar om dopning och de krav jag ser från bland annat svenskt håll på hårdare kontroller och skärpta straff så kan det finnas anledning att påminna om det faktum att t.ex. NHL-proffsen inte får lov att dopingtestas. (Man kan ju fundera över varför det är så?) Det kan också finnas anledning att påpeka att just ett av NHL-proffsen ertappades med otillåtna medel i kroppen precis innan OS (när dom äntligen fick lov att testas) men naturligtvis friades eftersom det ju var ett misstag ... Vi hade för ett antal år sedan en viss brottare som åkte fast i dopningkontrollen efter ett VM och fråntogs sin medalj. Han blev hjälte när han kom tillbaks efter avstängningen. Det rimmar dåligt med våra krav på livstids avstängning nu. Men antagligen är det bara så att dopade som fuskar mot svenskar ska avstängas på livstid, svenskar som dopar sig finns det alltid förmildrande omständigheter för.


tisdag 2002-02-26
tyckeri nummer 1748

Jag tillbringade hela gårdagen på Helsingborgs Sjukhus AB. Det där AB är mycket viktigt. Så viktigt att sjukhuset ägnade en tjock tidningsannonsbilaga för någon dag sedan åt att berätta hur förträffligt det var med ett bolagsdrivet sjukhus. (Än så länge äger Region Skåne bolaget så det är helt och hållet skattepengar som använts till reklam/propaganda bilagan) Själv tycker jag att alla dom pengar som användes för att berätta om hur förträffligt det var kunde använts till att göra det förträffligare. Men i det moderata skyltfönstret Skåne är principerna viktigare än verkligheten.

Nu har jag inga klagomål på servicen. Även om det kändes mycket långt att vänta och vänta och vänta.

Jag noterade förresten att det privata bolag som sköter biljettkontrollen på Pågatågen (jodå, i den moderata lekstugan Skåne så kan naturligtvis sådant inte ske i egen regi utan det ska bortauktioneras till lägstbjudande). Nå hur som helst hade man kunnat åkt billigt för biljettkontrollörerna gick en vända genom tåget direkt efter Helsingborg för att räkna passagerare. Sedan stod dom och snackade med varandra resten av resan. Några biljetter kontrollerades inte. Så det var ju synd att man köpte några ...


onsdag 2002-02-27
tyckeri nummer 1749

En Saudiarabisk fredsplan har mottagits positivt på många håll. Själv tror jag inte den har så stor chans. Om jag förstått den riktigt går den i korthet ut på att Israel ska dra sig tillbaka till 1967 års gränser samt ett stopp för bosättningarna på ockuperad mark. Och som motprestation ska bland annat de arabiska länderna fullt ut diplomatiskt erkänna Israel. Det finns en stor hake i planen. och det är att Israel aldrig frivilligt kommer att dra sig tillbaka till 1967 års gränser och sätta stopp för den illegala bosättningspolitiken på ockuperad mark. Detta kommer Israel inte att göra så länge inte USA ställer detta som oeftergivligt krav. Och USA kommer inte att ställa det kravet så länge Israel säger nej till det. Fast själv tycker jag förslaget är helt rätt. Det kunde jag ha föreslagit själv.

torsdag 2002-02-28
tyckeri nummer 1750

Den moderatledda ledningen i Region Skåne börjar få bråttom. Man har nu bestämt att man ska försöka driva igenom en snabb privatisering av sjukhuset i Ängelholm. Redan tidigare har sjukhuset bolagiserats, men Region Skåne äger alla aktierna. Nu ska man försöka skynda på en privatisering genom att sälja aktierna. Men, det är bråttom! Det är ju snart val, och troligtvis börjar man få kalla fötter och bli rädda för ett maktskifte i regionen. Och då gäller det att hinna med privatiseringen innan valet. Det är ju ett beslut som kan vara svårt att göra ogjort. Socialdemokraterna, om dom får makten efter valet, får svårt att ändra beslutet om det hunnit verkställas. Privatiseringstalibanerna inom de skånska moderaterna är tydligen bokstavstroende fanatiker. Privatisering för privatiseringens skull. Målet är, och det försöker man inte dölja, är att privatisera alla skånska sjukhus. Men var blir då valfriheten av?

fredag 2002-03-01
tyckeri nummer 1751

Pajasen Bert Karlsson har visst varit i slagsmål. Jag tror inte på våld, och jag tycker att Skara-Bert är en tönt (om än en skicklig affärsman och mycket musikkunnig) men jag har faktiskt en viss förståelse för herr Karlsson. TV3 har än en gång bevisat att man inte är en seriös TV-kanal, och egentligen fick man precis vad man förtjänade (även om det är osäkert om det var rätt person som fick på käften). Det tråkiga är att TV3 fick publicitet (och troligtvis ännu fler tittare). Men i längden måste väl ändå kvalitet löna sig. Även om man undrar när man ser mycket av det amerikanska skit som visas som utfyllnad på de kommersiella kanalerna.

Och på tal om ett näraliggande ämne. Schlagerfestivalen måtte vara det största som hänt detta året i landet. Aftonbladet ägnade idag 10 sidor åt förhandsinformation om spektaklet. Och jag bävar för hur mycket som kommer i morgon som eftersnack. Totalt har tydligen de båda kvällstidningsdrakarna ägnat mer än 150 sidor åt spektaklet - än så länge. Fast det var kanske att överdriva att säga båda kvällstidningsdrakarna. Den ena verkar ligga i dödsryckningar och drar väl i så fall med sig sina två uppköpta lokala editioner.


lördag 2002-03-02
tyckeri nummer 1752

Israeliska styrkor verkar ha bestämt sig för att utvidga konflikten. Det är ju lämpligt nu när det börjat talas optimistiskt om ett Saudiarabiskt fredsinitiativ. Det gäller att stoppa sådant innan det får allt för mycket genomslag. Man har nu trängt in i ett par palestinska flyktingläger (på ockuperad palestinsk mark) i syfte att fånga och likvidera misstänkta terrorister som det heter. Överst på listan över dessa farliga terrorister verkar en sjuårig pojke och en åttaårig flicka ha stått. Dom tillhör i varje fall dödsoffren. Dom måste ha utgjort ett svårt hot med de israeliska pansarvagnarna, tanksen och attackhelikoptrarna.

söndag 2002-03-03
tyckeri nummer 1753

Blodbadet i Mellanöstern fortsätter. Det israeliska svaret på ett fredsinitiativ från Saudiarabien, dvs en eskalerad konflikt som bland annat innebar mer än 20 döda palestinier i två palestinska flyktingläger fick ett snabbt svar. På mindre än ett dygn har 20 israeler dödats i palestinska attacker. Dels i samband med totalt meningslösa självmordsattacker mot civila men också i attacker mot militärposteringar på ockuperad mark. Naturligtvis kommer Israel att svara med ännu fler dödade och så är det hela igång igen.

Israel måste lämna ockuperad mark, utrymma alla illegala bosättningar och återvända till de gränser som erkänns av FN.


måndag 2002-03-04
tyckeri nummer 1754

Aftonbladets väderprofet har spått en sval och regnig sommar. Eftersom herr Röder verkar ha rätt vartannat år, och det tydligen blev rätt förra sommaren utgår jag från att det är dags för en solig och torr sommar.

tisdag 2002-03-05
tyckeri nummer 1755

Jag fick brev från socialförsäkringsminister Thalén idag. Jag visste redan tidigare att regeringskansliet tydligen är sponsrade av Microsoft eftersom man skickar sina e-postbrev som Wordbilagor. Det är tur att det finns en undanskymd version av Word på datorn så att det gick att läsa vad Ingela skriver.

Tyvärr har fru ministern lite svårt för att acceptera det faktum att Försäkringskassorna (precis som många andra arbetsplatser) är sjukligt underbemannade. Vilket resulterar i just de höga sjukskrivningssiffror som man oroar sig för. När kommer den minister (eller annan makthavare) som vågar tala klarspråk och säga som det är. Om vi ska få ner de ökade sjukskrivningssiffrorna så måste vi få anställa fler folk. Det går inte att snacka snömos om förbättrade organisationer, bättre teknikstöd och Gud vet vilka bortförklaringar som görs. MER FOLK är vad som behövs. Hör du det Ingela?


onsdag 2002-03-06
tyckeri nummer 1756

Det tyska däckföretaget Continental har bestämt sig. Fabriken i Gislaved ska läggas ner, och det finns ingen seriös spekulant till fabriken säger man. Förre Trelleborgs VD:n Kjell Nilsson är tydligen inte tillräckligt seriös! (Och det är klart, ibland kan man undra över hur seriösa vissa VD:ar och andra företagsledare är). Vad det handlar om för Continental är naturligtvis att det inte får riskera att dyka upp en ny konkurrent som hotar att ta över kunder. Själv undrar jag hur Continental ska göra för att kunna sälja däck i Sverige i fortsättningen? Men, det är klart. Upprördheten är nog glömd till nästa gång det är dags för svensken att köpa däck.

torsdag 2002-03-07
tyckeri nummer 1757

Österrike har nu i efterhand erkänt att man bloddopat sina skidåkare under OS. Men bara lite, så det hade ingen betydelse! Jaha, men varför gjorde man det då? För att det är kul att sticka nålar i varandra? Är dom helt väck, eller?

fredag 2002-03-08
tyckeri nummer 1758

I dag begravdes Astrid Lindgren. Hela svenska folket sörjer, och Svenska Akademien kan dra dit pepparn växer. Tack Astrid, du kommer att bli ihågkommen som en av de mest betydelsefulla svenskarna under hela 1900-talet!

lördag 2002-03-09
tyckeri nummer 1759

Blodbadet i Mellanöstern fortsätter. Det förra dygnet var det blodigaste på mycket länge. Ett 40-tal palestinier dödades och även en handfull israeler fick sätta livet till. Och detta accelererande blodbad kommer att fortsätta tills det internationella samfundet (visst är det ett tjusigt uttryck) bestämmer sig för att sätta stopp. Och detta kommer att ske först den dag USA och Vita Huset slutar att beskydda den israeliska ockupationspolitiken. Den israeliska regeringen vill idag inte veta av någon fredsprocess. Därför att det enda anständiga fredsavtalet innebär att Israel måste lämna all ockuperad mark, dvs hela Västbanken, hela Gazaremsan och östra Jerusalem. Och detta innebär att alla olagliga bosättningar måste utrymmas. Detta är villkor som inte är acceptabla för de styrande i Israel idag. För dom finns det bara en acceptabel fred. Och den freden innebär att det palestinska folket kuvas, att den palestinska staten blir en lydstat till Israel. Där det palestinska folket blir en billig arbetskraftsreserv och de palestinska områdena en markreserv där bosättarna har rätt att ta för sig av de bästa bitarna.

På den palestinska sidan finns samtidigt stora grupper som inte heller vill ha fred, och som vill att konflikten fortsätter. Dessa båda grupper kommer även i fortsättningen att ta till vara varje tillfälle som visar sig för att provocera fram nya våldsaktioner från motståndarna, som man sedan kan hämnas för. Och så är spiralen igång igen.

För att det ska bli fred krävs att Israel drar tillbaka trupper och bosättare från palestinsk mark och att internationella observatörer och styrkor bevakar gränsen för att förhindra nya provocerande angrepp. Men tyvärr är detta villkor som inte accepteras av Israel, och inte heller av vissa palestinska grupper.

Blodbadet kommer att fortsätta!


söndag 2002-03-10
tyckeri nummer 1760

Folkpartiet har i sin iver att bli nämnda i media lyckats skjuta sig själv i foten. Folkpartiledaren lyckades hamna i både radio, TV och tidningarna när han kritiserade regeringen för att inte ge Taiwans premiärminister inresevisum för att besöka Folkpartiets födelsedagsfest. Folkpartisterna var mycket upprörda över att regeringen svansade för Kina (som är det enda Kina som Sverige har erkänt). Fast jag tror det är lika mycket en eftergift åt EU som åt Kina.

Hur som helst var det bara ett litet problem, Taiwans premiärminister var inte intresserad av att komma. Så kan det gå när ett parti på dekis försöker göra inrikespolitik av utrikesfrågor, Lars Leijonborg sköt av sin egen stortå är jag rädd för. Hoppas han inte tappar balansen och trillar, det sägs att stortån är mycket viktig!


måndag 2002-03-11
tyckeri nummer 1761

Team Percy & Göran ska betala tillbaka 842 miljoner kronor till ABB. Stackare, hur ska dom nu kunna känna att ålderdomen är tryggad. Fast det är klart, det brukar bli lite mindre pension om man gör förtida uttag. Och delpensionen är väl avskaffad, så det kan dom inte få.

Nu återstår bara att se om hela toppgarnityret inom det svenska näringslivet har lärt sig något av det inträffade. Eller om man ska fortsätta att frikostigt dela ut pensioner, arvoden och fallskärmar i bastun och på golfbanan till varandra.


tisdag 2002-03-12
tyckeri nummer 1762

Jag ser i bladet att man har tankar på att sälja ut Globen-arenan till högstbjudande. Ja, inte sälja själva arenan, men namnet på schabraket. Högstbjudande får bestämma namnet. Och eftersom jag samtidigt ser att Carlsberg ska satsa stora summor för att göra reklam för Pripps eftersom ölförsäljningen tydligen är på väg ner, så har jag ett litet tips som jag överlämnar gratis. Vi låter Pripps döpa om Globen till Kulan. Och sedan kan dom köra med kampanjen - på kulan med Pripps! Ni får idén gratis.

Uppriktigt sagt tycker jag idén är helfnoskig. Men med idrottens kommersialisering är ju inget omöjligt. Money talks!


onsdag 2002-03-13
tyckeri nummer 1763

Idag var det dags för valrörelsens första TV-debatt. Göran Persson riskerar att köra över Bo Lundgren så till den milda grad att svenska folket tycker synd om hr Lundgren. Och inte roligare för honom kan det vara att se att tidningen Finans Vision gjort en liten opinionsundersökning bland börsföretagens VD:ar och analytiker och fått till svar att dom helst ser att Göran Persson sitter kvar efter valet. Den borgerliga oppositionen är alldeles för svag och har ingen egentlig politik. Surt sa räven (hr Lundgren) om det hela. Inte ens uppdragsgivarna tror på honom.

torsdag 2002-03-14
tyckeri nummer 1764

Vem vann? Efter gårdagens debatt får vi samma diskussion som efter en schlagerfestival. Eftersnacket handlar mer om vem som vann debatten än om sakfrågorna. Dom finns nämligen snart inte längre inom politiken. Där image är mycket viktigare än sakfrågor.

fredag 2002-03-15
tyckeri nummer 1765

Jag fick ett mejl idag. Och man säger ju att ett mejl betyder så mycket. Mitt kom från Telenordias Kund(o)tjänst. Det var ett svar på en förfrågan skickad 18 januari. Man bad om ursäkt för att det dröjt, och bad mig höra av mig igen om jag inte fått svar.

Och det är tyvärr så att jag inte fått svar. Inte heller på de ett par, tre påminnelser som jag skickat sedan dess. Den senaste innehöll ett ultimatum att om jag inte fått svar innan 28 februari så fick det bli adjö Telenordia. Jag antar att det kommer svar på det mejlet någon gång i mitten av april. Ni har snart en kund mindre, Telenordia!


lördag 2002-03-16
tyckeri nummer 1766

Den svenska militära anpassningen till NATO fortsätter. Senaste budet är att alla officerare ska byta sina streck, vinklar och stjärnor för att NATO-anpassa grannlåten. Till en kostnad av ett par miljoner per vapengren ska officerarna få lite mindre och färre streck. Officerarna är tydligen upprörda. Om det beror på slöseri med pengarna eller på att dom får färre streck vet jag inte. Men det är ju skönt att militärens ekonomiska bekymmer är över.

söndag 2002-03-17
tyckeri nummer 1767

Folkpartiet har tydligen haft 100-års fest. Och man har skramlat ihop folk från när och fjärran så man blev tvungen att hyra en extra stor telefonkiosk för mötet.

Det kan inte ha varit roligt att läsa senaste SIFO-mätningen. S fortsätter att växa. S + V har en klar egen majoritet. Mp stack över 4 procentstrecket. Det är inte mycket kvar över till de stackars fyra borgerliga partierna att dela på. Och att dessutom Göran Persson fortsätter uppåt som en raket i popularitetsligan medan Leijonborg eller vad han nu heter kämpar i botten mot diverse miljöpartistiska språkrör om bottenplaceringen kan inte göra minerna gladare ute på högerkanten.


måndag 2002-03-18
tyckeri nummer 1768

Årets första igelkott sprang över gatan när jag cyklade iväg idag på eftermiddagen. Av storleken att döma var det en unge från förra året. Men nog var det väl lite väl tidigt? Har den stackaren blivit ivägkörd av någon som fått vårfnatt i trädgården på söndagen när vi hade årets första verkliga vårsöndag. Själv plockade jag fram avfallstunnan för grönavfall från vinterförvaringen. Och det, är ett vårtecken om något. Men att skrämma upp igelkottarna ... Nä!

tisdag 2002-03-19
tyckeri nummer 1769

Räntetalibanerna i Riksbankens ledning har slagit till. Som första riksbank inom industriländerna har man kommit fram till att det var dags att höja räntan. Nu kan detta tolkas på två sätt. Antingen att den svenska ekonomin är snabbare på väg ut ur lågkonjunkturen än övriga industriländer, eller att det helt enkelt är Riksbankens inflationsparanoia som slagit till. Tyvärr tror jag mest på det senare. Riksbanksledningen domineras av herrar och damer som hellre knäcker en konjunkturuppgång än tar risken att inflationen hamnar 0,5 procent över målet. Finns det alltså risk för höjd inflation någon gång de närmaste åren så är det bäst att höja räntan resonerar man. Däremot är man alltid sist med räntesänkningarna. Man vill helst se att inflationen ligger under målet en längre tid innan man tycker det räcker.

Det är nästan (men bara nästan) som jag tycker att vi skulle gå över till Euron för att bli av med talibanerna i den svenska riksbanken! För det är ju enda sättet, dom kan inte avsättas.


onsdag 2002-03-20
tyckeri nummer 1770

Serbiens vice premiärminister har tvingats avgå. Han ertappades med fingrarna i syltburken, dvs han togs på bar gärning när han överlämnade hemlig information till en diplomat från USA. Det amerikanska spionaget är som vi alla vet väl utbrett. Och spion kan vem som helst visa sig vara.

Förresten tyckte jag att jag såg en liten notis i bladet som berättade att den man som nyligen misstänktes för spioneri var släppt. Han var inte längre misstänkt. Det var löpsedlar och helsidor om gripandet, och sedan en liten notis om frisläppandet. Alla spioner är tydligen inte ens spioner.


torsdag 2002-03-21
tyckeri nummer 1771

I Helsingborg har någon helfnoskig arkitekt föreslagit att man ska bygga en inglasad hiss på baksidan av Kärnan så att man kan åka hiss upp till toppen. Själv har jag ett mer fantasirikt förslag. Det går ut på att bygga en kabinbana från översta våningen av Knutpunkten i Helsingborg och upp till toppen av Kärnan. Tänk vilken turistattraktion. Turisterna som kommer med tåg eller färjor slipper ta sig över Järnvägsgatan och gå uppför Terasstrapporna. Bara att ta rulltrappan till översta våningen av Knutpunkten och sedan stiga in i kabinen för en hisnande färd över centrala Helsingborg och upp till toppen av Kärnan.

Ni får idén helt gratis!


fredag 2002-03-22
tyckeri nummer 1772

Ännu en politisk opinionsundersökning måste ge de borgerliga valstrategerna magsår. Den senaste undersökningen visar att Socialdemokraterna idag ensamma är större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Lägg till Vänsterpartiet och Miljöpartiet så spelar Regeringen och dess stödpartier i en helt annan division än oppositionen. Låt oss uttrycka det som att man har gjort fiasko på högerkanten. Jag har svårt att se hur man ska hinna hämta hem detta försprång på mindre än ett halvår. Det kommer att krävas många skandaler i Expressen (som ju själv är på dekis och inte har så mycket trovärdighet). Inte ens om arbetsgivarorganisationer pumpar in mångmiljonbelopp i kampanjer lär det räcka. Dessutom verkar undersökningar visa att även dessas företrädare föredrar en S-regering som kan regera framför ett borgerligt skämt till koalitionsregering.

Jag är ledsen Bosse, men det blir nog ingen statsministertaburett till dig. Och Affe vännen kan nog glömma tanken på att få avsluta sin politiska bana som inflytelserikt statsråd. Sorry!


lördag 2002-03-23
tyckeri nummer 1773

Det står nu klart att EU ska fortsätta med att subventionera tobaksodlingen inom EU. Det sjuka jordbruksstödet inom EU ska fortsätta utan inskränkningar. Under de närmaste åren ska tobaksodlare i främst Grekland få 1 miljard Euro (dvs ca 9 miljarder kronor) för att odla så dålig tobak att det inte duger åt de Europeiska konsumenterna utan ska exporteras till fattigare länder (som ju verkligen behöver importera dålig tobak).

Troligtvis är pengarna de som tidigare utlovats till antidopningbyrån Wada, men aldrig betalats ut. Wada har ekonomiska bekymmer pga detta och nu får andra finansiärer träda till. EU behöver ju sina pengar till vansinnigt jordbruksstöd.


söndag 2002-03-24
tyckeri nummer 1774

Apropå gårdagens reflektion om stöd till tobaksodling i EU ser jag i bladet att det nu är på väg ett totalförbud mot tobaksreklam inom EU. Det är bara Tyskland kvar som bromsar. Och det låter ju bra, EU är inte bara dåligt. Återstår gör då bara förbud mot reklam för en annan drog, alkohol. Fast där lär det väl stöta på patrull från franska vinodlare.

För egentligen är alkohol den farligaste drogen vi har. Hur många våldsbrott tror ni att vi hade haft om folk inte missbrukade drogen alkoholen? Har ni sett två nyktra personer slåss?


måndag 2002-03-25
tyckeri nummer 1775

Mary Robinson som har varit ansvarig för FN:s kommissariat för mänskliga fri- och rättigheter (och en mycket effektiv sådan) kommer inte att bli omvald. USA säger nämligen (med stöd av Ryssland) nej. Mary Robinson har bland annat tagit sig friheten att kritisera USA för rättsövergrepp bland annat i samband med kriget i Afghanistan. Ryssarna har fått kritik för sin krigföring i Tjetjenien. Och om man kritiserar USA har man gjort bort sig i det internationella samfundet. Där bestämmer nämligen USA:

En svensk utredning som fått i uppdrag från FN att utreda FN:s personsanktioner med anledning av de misstänkta terrorister som fått sina tillgångar frysta har fått ändra sin utredning. Man hade bland annat tänkt att titta på rättssäkerheten i samband med sådana sanktioner. Men se, det får man inte för USA som hotat med en totalbojkott av hela utredningen om sådana triviala frågor tas upp i utredningen. Så utredningen har beslutat att hoppa över den frågan. Frågan är vad man då ska utreda?

Göran Persson brukar kallas för HSB (Han Som bestämmer). Vad ska vi då kalla USA?


tisdag 2002-03-26
tyckeri nummer 1776

Igår passerade Euron en milstolpe i sin kräftgång gentemot den svenska kronan, Den sjönk under 9 kronor för första gången sedan Euron inte bara var ett påhitt utan även blev riktiga pengar. Framgång kan räknas på många sätt. Frågan är hur man ska räkna för att få Euron till en framgång.

onsdag 2002-03-27
tyckeri nummer 1777

Idag inledde arabvärlden sitt toppmöte - utan palestiniernas ledare Arafat. Den folkvalde ledaren i en av världen erkänd stat förbjuds nämligen att lämna landet av ett grannland som ockuperar stora delar av landet. Den israeliske premiärministern (och krigsförbrytaren) Ariel Sharon tyckte nämligen inte att tiden var mogen för Arafat att få lämna sin husarrest. Och USA låter Israel göra som dom vill. Dom har visst i vänliga ordalag framfört att dom tyckte att Arafat skulle få åka. Men det var så vänligt och inlindat att Sharon kan skita i det. Det tonläget använder inte Bush mot andra länder som inte lyder världens herrar.

Israel fortsätter alltså att förödmjuka palestinierna. Hur man kan tro att man på det sättet ska kunna uppnå en varaktig fred övergår mitt förstånd. Men, som jag sagt tidigare, jag tror inte Sharon vill ha en fred. Eller rättare sagt. Han vill inte ha en fred på de villkor som resten av världen tycker är rimliga. Nämligen att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser och att det bildas en demokratisk oberoende palestinsk stat som granne till Israel. I Sharon framtidsperspektiv finns det bara ett Stor Israel som varaktigt annekterar stora delar av de områden som idag är Palestina. Och att det på resten finns en förödmjukad lydstat till Israel. Det blir ingen fred så länge Israel styrs av en krigsförbrytare. Den israeliska demokratin måste först göra ett slut på Sharons makt, och de fanatiska ortodoxa judarnas makt.


torsdag 2002-03-28
tyckeri nummer 1778

Hämnden fortsätter att frodas i Mellanöstern. Ett 20-tal döda middagsgäster i Israel är senaste offren i den meningslösa våldsspiral som snurrar. Nu väntar vi bara på hur många oskyldiga offer vi ska få för den israeliska hämnden. Och sedan en palestinsk hämnd och sedan...

Ariel Sharon har fått precis som han ville. I en plan som inleddes med ett provokativt besök på Tempelberget som tände brasan för den nya Intifadan och som sedan har fortsatt med nya utspel för att provocera palestinska aktivister. Målet är ett fullskaligt krig som naturligtvis Israel i kraft av överlägsen militär styrka kommer att vinna.

Problemet för krigsförbrytaren Ariel Sharon är att inte ens en militär seger kommer att ge fred. Det kommer bara att göra att ännu fler palestinska ungdomar tycker att allt är förlorat och att enda utvägen är att anmäla sig som självmordsbombare. Och sådana aktiviteter kommer att fortsätta tills det inte finns några kvar. Och det har inte skapat den fred Ariel Sharon utlovade när han valdes - tvärtom.

GLAD PÅSK på er ändå!


fredag 2002-03-29
tyckeri nummer 1779

Grattis Kimmy! 4 år och snart en stor gosse. Fast du får gärna släppa lite på dina frihetsönskningar. Det är inte roligt att springa och jaga en rymmande fyraåring. Idag var jag långt iväg och letade, och såg framför mig tidningsrubrikerna - fyraårig autistisk pojke försvunnen i Åstorp! Denna gången var han bara ute på upptäcktsfärd ett varv kring kvarteret, och var redan hemma före mig när jag kom hem. Tyvärr sprang jag nämligen åt fel håll. Det är tur att det finns grannar som håller ögonen öppna och famnen redo.

lördag 2002-03-30
tyckeri nummer 1780

Jag såg i bladet att Calle Bildt är putt på massmedia. Ekot hade gjort ett litet inslag om att han lyckats skaffa parkeringsböter på sin bil, som hade körförbud. Det tyckte Calle inte var av allmänt intresse eftersom han inte var en offentlig person så han försökte via kontakter få inslaget stoppat. Han tycks ha glömt att han faktiskt är en offentlig person och tillika riksdagsman (han försöker att dölja det genom att inte delta i riksdagsarbetet - han tar bara ut arvodet). Nu blev han så sur på massmedias stygga behandling av honom att han beslutat sig för att bojkotta media, bland annat arrangemangen Ungt Val som går ut på att öka det politiska intresset bland ungdomar. Han tycks också ha glömt massmediabevakningen av en viss kvinnlig regeringsledamots små förseelser. Om jag inte minns fel kunde han inte själv avhålla sig från att kommentera det då.

Jag tycker Calle börjar uppföra sig som en liten småpåve som inte får kritiseras. Han har tydligen mycket ömma tår! Som andra offentliga personer får han faktiskt tåla en närgången bevakning. Calle har behandlats med silkesvantar tillräckligt jämfört med en del andra.


söndag 2002-03-31
tyckeri nummer 1781

Ibland läser jag saker i tidningen som får mig att hoppa till. Kan det verkligen stämma? En sådan sak hände igår när jag läste bladet. Det står nämligen att tidningen Euroworld har korat Sverige till att vara det nordiska land som erbjuder sina medborgare mest personlig frihet. Det stämmer ju inte alls när man läser högerns skräckpropaganda om Sverige som helvetet på jorden när det gäller just lagar och regler som inskränker den personliga friheten. Men uppriktigt sagt tror jag mer på tidningen Euroworld än högerns skräckskildringar. Sverige är fantastiskt!

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker oktober-december 2001 Sven tycker - Arkivet Sven tycker april-juni 2002 Sven tycker till

Åter till:
ShortWaveListener Now

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra