Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv april-juni 2002


måndag 2002-04-01
tyckeri nummer 1782

Ny månad, och första april. Fast en ganska tråkig sådan egentligen. Eftersom det är Annandag Påsk kommer det inte ut några morgontidningar (när ska tidningarna sluta med sådana otidsenliga fasoner?). Och alltså dåligt med aprilskämt att skratta åt.

Det är däremot inget aprilskämt att årets Vårlunk arrangerat av Friluftsfrämjandet inleddes idag. Naturligtvis gick jag och Kevin tipsrundan som traditionen bjuder. Och eftersom Inga, min syrra, var nere med familjen från Falun för att fira påsk blev vi sju som gick (inklusive Kelpien). Och inte för att jag gillar att skryta men jag kan inte låta bli att påpeka att jag hade samtliga frågor rätt. Tyvärr var jag nog inte lika duktig på att gissa antalet sidor i en bok som var utslagsfrågan. Jag misstänker att Inga och Bjarne som båda är bibliotekarier hade lite lättare för den saken. Men det är fusk i så fall!

För övrigt konstaterar jag att den israeliska staten allt mer börjar likna en rasistisk fasciststat. Ord som det verkligen tar emot att använda om just Israel av historiska skäl. Men nu är gränsen passerad med råge.

ISRAEL UT UR PALESTINA - NU!


tisdag 2002-04-02
tyckeri nummer 1783

I det Ohlssonska hjärtat sprudlar just nu en skadeglädje som det är svårt att överträffa. Jag sitter och tittar i Aftonbladet på hockeyns kvalserie efter 3 omgångar. Den innehåller sex lag, varav två får fortsätta i Elitserien. På fjärde plats hittar vi nollåttorna AIK. Än så länge har man lyckats få stryk hemma av de båda lagen i topp, Timrå och Leksand. Och just nu ser det mycket mörkt ut för stockholmarnas möjligheter att slippa degradering från Elitserien. Inte ens stockholmarna själva verkar bry sig. Globen innehöll klart fler dalmasar än stockholmare när AIK spelade hemmamatch mot Leksand. Hoppas, hoppas! Ner med Fjollträsk!

onsdag 2002-04-03
tyckeri nummer 1784

Åstorps kommun tycker jag verkar göra bort sig lite. För några dagar sedan bestämde man sig för att sätta stopp för utbyggnaden av vindkraftverk i kommunen (det finns några stycken ute på åkrarna för tillfället). Man anser att det är fult. Ganska så exakt samtidigt vill man bygga villor på (som jag tycker) helt olämplig mark. Det är inte fult! Tillåt mig tycka att ett antal smäckra vindkraftverk är inte fulare är en massa villor. Sedan får det inte bli för många vindsnurror, och man måste bygga bostäder. Men det finns gränser för dumheterna.

torsdag 2002-04-04
tyckeri nummer 1785

Den israeliska ockupationen av Palestina och övergreppen mot det palestinska folket fortsätter i oförminskad kraft. Inget annat land (förutom vissa stormakter naturligtvis) hade tillåtits uppföra sig på detta viset. Inget annat land tillåts att ideligen strunta i FN:s resolutioner. Det är dags för Israel att lära sig att uppföra sig.

Bojkotta Israel tills man dragit sig tillbaka från all ockuperad mark, utrymt de illegala bosättningarna, accepterat internationella fredsbevarande styrkor och satt sig i seriösa förhandlingar.


fredag 2002-04-05
tyckeri nummer 1786

Kreditvärderingsinstitutet Moody's har höjt det svenska betyget till Aaa, vilket är det högst man kan få. Och man kunde faktiskt se Bosse Ringholm visa känslor när han gladdes åt detta. Lite svårare hade högerns Gunnar Hökmark när han skulle kommentera samma sak. Det är inte lätt att le, låta snäll och lugn, och samtidigt lida av garvsyra i magen. Stackars Gunnar hade problem när han skulle få detta till något negativt. Dom har det inte lätt ute på högerkanten. Jag tycker nästan synd om dom inför valet - fast bara nästan.

lördag 2002-04-06
tyckeri nummer 1787

Den nuvarande israeliska staten är en rasistiskt stat. Ännu ett bevis för detta såg jag i tidningen idag. Tidningen HD hade en karta över dagens Palestina. Utmärkt vilka områden som den palestinska myndigheten skulle styra över, och vilka områden som Israel tänkte behålla kring alla bosättningar. Mycket påminner det om den sydafrikanska apartheidregimens så kallade Bantustater där de svarta skulle få egna stater, små plättar lite här och var som de vita inte ville ha. Likadant i Palestina. Palestinierna ska få lite plättar här och var att styra över medan Israel behåller merparten kring alla bosättningar. Hur någon kan inbilla sig att detta skulle fungera är så korkat att inte ens en krigshetsande krigsförbrytare som Ariel Sharon egentligen kan tro på det.

Och mördandet fortsätter! Israeliska soldater verkar ibland skjuta på allt som rör sig och med summariska avrättningar på öppen gata av misstänkta. Inget som utmärker en demokrati som vill skapa fred, snarare en rasistisk ockupationsmakt.


söndag 2002-04-07
tyckeri nummer 1788

Dags för en ny Vårlunk. Och jag vill redan nu göra klart att jag aldrig mer kommer att locka med mig syrran och hennes familj på dylika upptåg nästa gång dom är på besök på födelseorten från hemmet långt uppe i Norrland (jo, jag vet att Falun ligger i Svealand, men det känns väldigt långt upp för oss i Skåne). Förra helgens 1:a pris gick till min syster och yngsta kusinen, Emma, lade beslag på tredje pris. Det är fusk när utbölingar vinner!

Dagens frågor var lite svårare och krävde en hel del gissningar. Fast dom gick oftast in, 9 rätt på 10 frågor mot Kevins 7 är en god utdelning tycker jag. Tyvärr har man blivit bortskämd med den höga vårvärmen än så länge. Det var kallt om fingrarna idag.


måndag 2002-04-08
tyckeri nummer 1789

Ännu en bubbla har spruckit. Efter IT-bubblan var det nu dags för media-bubblan. Tysklands största konkurs sedan kriget är ett faktum. Kirsch har gått i konkurs med mångmiljardskulder. Förköpt sig på dyra rättigheter till idrottsevenemang är huvudförklaringen. Vad det handlar om är att folk inte är villiga att betala alla de pengar för att titta som krävs för att betala giriga idrottsmän och idrottsföretag (jag vägrar kalla det för idrottsföreningar). Frågan är om nästa bubbla till att spricka blir tele-bubblan. Telebolag som förköpt sig på dyra mobiltelelicenser. I tron att vi skulle vara villiga att offra ännu mer pengar på att prata i telefon och utnyttja andra tjänster.

tisdag 2002-04-09
tyckeri nummer 1790

Det sägs att den borgerliga fyrklövern har lagt fram ett program med en massa punkter som ska genomföras efter valet. Det enda som saknades var lösningar på allt man var oense om (det ska diskuteras i slutna rum som någon sade) och finansieringen. Men det blir väl som vanligt nya budgetunderskott för att betala för borgerligt valfläsk.

onsdag 2002-04-10
tyckeri nummer 1791

Dagens post gav mig ett gott skratt. Jag fick brev från något som heter IBC (International Biographical Centre). Det hela gick i korthet ut på att jag av någon föreslagits som kandidat till att komma med i deras bok 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century - 2nd Edition.

Nu finns det som jag ser det tre lösningar till varför jag fått brevet.
1/ Det är ett stort skämt! Men det är den 10 april idag, inte den 1 april.
2/ IBC har blivit lurade av en skämtare.
3/ Det hela är ett sätt att lura folk på pengar. Man poängterar att det inte kostar något att bli publicerad (bara 2000 blir utvalda). Men å andra sidan erbjuds man att köpa boken för $215 eller/och köpa ett exklusivt diplom eller medalj för samma pris. Fast det framgår inte om bara de som blir utvalda till boken kan köpa diplomet med sitt namn, eller om alla kan göra det? Det verkar vara fritt fram för vem som helst.

Själv tänker jag behålla brevet och rama in det. Jag som inte ens tillhör de 2000 mest intellektuella i Åstorp tilltänkt som en av 2000 i hela världen! I fortsättningen kommer jag inte att prata med kreti och pleti.


torsdag 2002-04-11
tyckeri nummer 1792

Skattemyndigheten har tydligen inlett en kampanj mot svartjobb, riktad mot ungdomar. En hel del ungdomar (påpekas bör att det trots allt är en minoritet) tycker att svartjobb är OK. Fast jag tror inte att detta är ett speciellt ungdomsproblem. Jag tror nämligen att de arbetsgivare som betalar svarta löner i allmänhet är ganska så vuxna. Jag tycker alltså att kampanjen borde riktas till alla.

För vem är det som avgör att just DU ska slippa betala för våra gemensamma kostnader. För jag vägrar tro att svartjobbare (och arbetsgivare som betalar svarta löner) inte utnyttjar den offentliga servicen. Inga barn i barnomsorgen, inga läkarbesök, ingen gammal mamma på ålderdomshemmet, går inte på trottoaren, inga barn i skolan och vi kan göra listan mycket lång.

Problemet att förklara för allmänheten att vi alla måste följa de spelregler som satts upp av Riksdagen (även om vi inte alltid håller med) blir dock tyvärr stort när politikerna själva verkar strunta i reglerna. I Stockholm låter den borgerliga majoriteten med moderaterna i spetsen underskottet växa i ren protest mot skatteutjämningen. Man kan tycka vad man vill om den, men den är beslutat i demokratisk anda av Riksdagen och då får man följa de regler som gäller tills en ny majoritet ändrar reglerna. Moderaterna som så ofta tjatar om lag och ordning borde skämmas öronen av sig. Dessutom tycker jag att skatteutjämningen är helt rätt. Skatteunderlaget i Stockholm är klart över det som gäller i övriga landet (dvs inkomsterna i Stockholm ligger klart över vad som gäller i resten av landet). Och en hel del av dessa höga löner betalas av oss ute i landet genom att allt ska centraliseras till Stockholm. Det är där alla chefer och andra höjdare med höga löner av någon underlig anledning ska sitta. Sverige är ett internationellt sätt extremt huvudstadsfixerat land.


fredag 2002-04-12
tyckeri nummer 1793

Att Bush var en skämtare var något nytt. Men det är han tydligen. Visserligen är humorn något absurd, men trots allt har ju TV4 nyligen visat att humor kan vara precis vad som helst, även sådant som inte alls är roligt.

Bushs humoristiska uttalande om att krigsförbrytaren Ariel Sharon är en fredens man måste vara ett av världspolitikens största skämt på senare år.

Ett annat humoristiskt uttalande är deklarerandet från Krigsmaterialinspektionen om att lastbilar som ska transportera israeliska tanks inte är krigsmaterial. Visst är dom roliga de svenska statstjänstemännen.

Och slutligen ännu en rolig nyhet, som verkligen är rolig. Jag hörde just slutresultatet från ishockeymatchen Leksand - AIK. Den slutade 6-0! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! AIK åkte ur elitserien! HAHAHAHAHAHAHA!


lördag 2002-04-13
tyckeri nummer 1794

Det skulle bli lite regn idag lovade meteorologerna. Men det var inte mycket det kom. Fast det ska erkännas att luften var underbar i morse när Angeli och jag gick till Rågenskolan som hade Öppet Hus idag. Jag har tillbringat tre timmar på skolan och sett hur där ser ut. Under eftermiddagen tog det lilla regn som kom slut och istället tittade solen fram. Vilket gjorde det möjligt att ta en längre cykeltur med Kimmy. Det kändes att rundan via Snuggarp, Gunnarstorp, Vrams Gunnarstorp och Tingvalla var lite längre än vad jag brukat cykla på sista tiden. Men skönt var det i varje fall. Det känns att våren är här på allvar nu. Tussilago utefter vägkanten och vitsippor i skogen. Det enda som återstår är att bokskogen slår ut.

söndag 2002-04-14
tyckeri nummer 1795

Två av de tre storstadslandstingen, Stockholm och Region Skåne lider båda av skenande budgetunderskott. Båda är vad moderaterna vill kalla moderata skyltfönster. I det tredje storstadslandstinget, Västra Götaland, kollapsade den moderatstyrda ledningen efter halva mandatperioden och socialdemokraterna fick ta över. I Stockholm skyller man budgetunderskottet på skatteutjämningen och regeringen. Att man sänkt skatten har inte med underskottet att göra!

I Skåne är det skenande kostnader för sjukvården som ligger bakom underskottet. Ett sätt för moderaterna att få kontroll över kostnadsstegringen har varit att bolagisera ett par sjukhus (som en förberedelse inför privatisering). Det sjukhus som har den största kostnadsökningen är just det bolagiserade Helsingborgs Lasarett AB. Här är kostnadsökningen på ett år 18,6% vilket ska jämföras med regionens andra tre större sjukhus som ligger mellan 2,6% och 9,4%. Chefsekonomen på Helsingborgs Lasarett AB kommenterar detta med att - man inte såg det som sitt ansvar att tänka på kostnaderna. Region Skåne har nämligen inte skrivit något avtal med bolaget, utan sjukhuset har fått jobba på löpande räkning.

Det sägs att revisorerna förordat att regionledningen får ansvarsfrihet. Men det måste väl ändå vara ett misstag.


måndag 2002-04-15
tyckeri nummer 1796

Ariel Sharon har föreslagit en ny fredskonferens om Mellanöstern. Och det låter ju i och för sig bra. Det är bara det att Israel kräver att de nuvarande palestinska ledarna inte ska få delta. Jaha! Och vad ska man då diskutera?

Om någon skulle bannlysas från en sådan konferens är det den man som förorsakat den nuvarande krisen. Den stora stöttestenen är bosättarna på palestinsk mark. En politik som inleddes när en viss Ariel Sharon var bostadsminister i Israel. Den akuta krisen förorsakades av ett provokativt besök av en viss Ariel Sharon på Tempelberget. Och ansvaret för nuvarande ockupation har en viss Ariel Sharon. Hans namn går som en blodrött snöre genom historien.


tisdag 2002-04-16
tyckeri nummer 1797

Jag fick mitt besked från PPM idag i posten (jodå, Posten delar fortfarande ut brev). Och jag vill så här rent anspråkslöst vilja framföra mitt hjärtliga tack till den koalition av politiker som gjort det möjligt för mig att spekulera i aktier med en del av min kommande pension. Jag känner en mycket stark glädje över att se att mina insatta 24.475 kronor har förvandlats till 21.876 kronor. Med dagens bankränta hade jag haft 24.500 kronor om jag bara satt in dom på ett vanligt bankkonto. Men genom denna min påtvingade aktiespekulation har jag lärt mig ofantligt mycket om hur marknaden fungerar. Tack Ingela Thalén och alla ni andra. Tack för denna lärdom!

onsdag 2002-04-17
tyckeri nummer 1798

Det har plötsligt blivit debatt om finanshöjdarnas utdelning av belöningar till varandra. Finansministern hade synpunkter på lite väl generösa bonusar i Nordea, vilket fick styrelsen att dra tillbaka förslaget. Men det var väldigt vad sur styrelseordföranden var. Han verkade tycka att det var skandal att störste ägaren hade synpunkter på att man skulle skänka bort miljardbelopp.

I Skandia hotade en purken styrelse med att avgå om dom inte fick igenom sina generösa miljardbonusar. Bland annat 3:e AP-fonden var kritisk. Och egentligen är det ju skandal att ägaren har synpunkter på när styrelser och andra höjdare delar ut en massa pengar till varandra. Dom har ju redan kommit överens om det på golfbanan och i bastun. Och så kommer där en fjantig ägare och protesterar. Usch så skamligt!


torsdag 2002-04-18
tyckeri nummer 1799

Den amerikanska jakten på Bin Laden och hans vänner fortsätter. Igår fick tydligen det amerikanska flyget för sig att han klätt ut sig till en kanadensisk militärkolonn och släppte bomber över kolonnen. Tyvärr var det en äkta kanadensisk militärkolonn! 4 soldater dödades visst. Men jakten fortsätter.

fredag 2002-04-19
tyckeri nummer 1800

Det sägs ha sänts ett TV-program i en av TV-eterns kalkonkanaler, TV3, som behandlade prins och prinsessors dåliga val av umgänge. Men den stackars rojalisten som var orolig över att våra blåblodiga ungdomar hade dåliga vänner behöver inte vara så orolig. Det finns personal som suddar ut spåren och ställer allt tillrätta så att inga skandaler läcker ut. Risken för att kungahuset skadas är liten. Och det är väl ingen nyhet att bortskämda rikemanssöner och uppblåsta innetöntar inte kan uppföra sig anständigt.

Fast det skulle varit kul om någon tidning i det här landet hade brutit mot den allmänna svenska trenden att svansa som trånsjuka katter runt kungafamiljen och aldrig ifrågasätta något. Lite utläckta skandaler kunde ha piggat upp tillvaron. Men, det finns ingen tidning som vågar publicera skandalerna. Dom tystas ner och suddas bort.


lördag 2002-04-20
tyckeri nummer 1801

Efter en period med lite svalare temperatur verkar det vara dags för riktig värme nu igen. Trädgårdsarbete och rengöring av trädgårdsmöbler har tillhört dagens sysselsättning. Från en mix av grått, brunt och grönt har de en gång i tiden vita plastmöblerna nu istället fått en nyans av vitt (med gråvita inslag). Fast det krävdes en hel del skrubbande.

Värmen gjorde också att man kunde genomföra årets första joggingrunda iklädd T-tröja. Fast jag gapade nog över lite för mycket när jag förlängde rundan från den sedvanliga. Det kändes att jag gjort ett kortare uppehåll i springandet.

För övrigt har jag fortfarande inte lyckats lösa gårdagens lilla mysterium. Det kom ett brev på posten innehållande grafikprogrammet Adobe PhotoShop Elements. Uppenbarligen vinst i någon tävling. Jag kan bara inte komma på var jag deltagit i någon sådan tävling. Tyvärr var man lite taskiga och skickade med en T-tröja i storlek M. Alldeles för liten för mig, Ingela eller Kevin. Och alldeles för stor för Angeli eller Kimmy. Någon som vill ha en helsvart T-tröja från Adobe i storlek M?


söndag 2002-04-21
tyckeri nummer 1802

Israel har meddelat att man accepterar en FN-undersökning av vad som hänt i Jenin under den israeliska ockupationen av flyktinglägret. Fast det var tydligen med en hel del förbehåll. Vem som helst får inte delta. FN:s norske sändebud Terje Röd-Larsen anklagas för uppvigling och fick inte ingå. Och inte heller FN:s människorättskommissarie Mary Robinson eller chefen för UNRWA Peter Hansen var välkomna. Antagligen får endast israeler och några amerikaner ingå. Allt för att det ska bli så neutralt som möjligt - eller?

Så gör en förtryckare skulle jag vilja säga. En förtryckare som har något att dölja!


måndag 2002-04-22
tyckeri nummer 1803

Valet i Frankrike blev en chock. Den gamla fascisten Le Pen gick till final tillsammans med sittande president Chirac. Med rekordlågt valdeltagande och splittrad vänster blir valet nu en uppgörelse mellan höger och extremhöger. Fransmännen får skämmas och ställa sig i skamvrån tillsammans med österrikare, italienare, danskar, belgare, norrmän och jag vet snart inte vilka. Jag vill inte vara med längre!

tisdag 2002-04-23
tyckeri nummer 1804

Mitt i det varma och vackra vädret föll det under natten en del regn. Och det var verkligen ett livgivande regn. Man kände på morgonen att allt hade fått liv. Buskar och annan växtlighet var plötsligt mycket grönare. Det kändes riktigt skönt att andas. Vatten är Liv visade sig vara en äkta sanning.

Jag fick för övrigt ihop första rabarberpajen för året. Mums!


onsdag 2002-04-24
tyckeri nummer 1805

Krigsförbrytaren Ariel Sharon avslöjar sig allt mer. Efter att först ha krävt utbyte av alla medlemmar i den grupp som skulle inspektera vilka förbrytelser som israeliska trupper kunde ha gjort sig skyldiga till i Jenin tvingades Israel till slut acceptera en undersökningsgrupp. När detta äntligen var klart meddelade Israel att man trots detta vägrar gruppen att resa in. Nu ställer man nya krav. Allt för att fördröja och förhindra att en undersökning görs innan spåren har kallnat. Det är verkligen dags att FN ställer krav på Israel att uppföra sig anständigt och följa de resolutioner som fattas. All vidare obstruktion mot FN ska bestraffas. Och det är dags för USA att sluta hålla krigsförbrytaren bakom ryggen.

torsdag 2002-04-25
tyckeri nummer 1806

Man kan visst få cancer av att äta chips. Själv blir jag illamående av det. Men det kanske är ett förstadium till cancern.

Fast jag börjar bli lite trött på alla hälsovarningar. Snart kan man inte äta någonting utan att det är farligt. Och att låta bli är också farligt. Jag tror helt enkelt att jag fortsätter som vanligt. När det gäller chips innebär det att jag fortsätter att hålla mig undan. Det smakar ju pyton. Jag tror att en stor del av alla hälsovarningar och annat som dyker upp har en baktanke. Forskare som vill ha större anslag, konkurrenter som vill öka sin egen försäljning, forskare som vill ha publicitet eller helt enkelt en journalist som vill komma i rampljuset.


fredag 2002-04-26
tyckeri nummer 1807

Än en gång har räntetalibanerna i den svenska Riksbanken slagit till. I sin pågående kamp för att knäcka konjunkturuppgången har man bestämt sig för att drämma till med en andra räntehöjning. Bra jobbat Urban! Det är inte för inte så du utsetts till Europas sämste riksbankschef.

lördag 2002-04-27
tyckeri nummer 1808

Det blev en kort sommar. I varje fall är det redan höst. På gott och ont. Egentligen skadar det inte med lite väta för växtligheten, men det blir lite väl kallt och ruggigt när man nu vant sig vid värmen. Våren tillbaka, tack!

söndag 2002-04-28
tyckeri nummer 1809

Som man kunde misstänka säger nu Israel nej till FN:s undersökningskommission till Jenin. Efter att under lång tid försökt fördröja det hela har man nu tydligen bestämt sig för att inte samarbete med kommissionen, och för att göra vad man kan för att förhindra att den kan ta sig till Jenin och fullgöra sitt uppdrag. Det hela får väl tas som det slutgiltiga beviset för att Israel anser att man har saker att dölja, och att man inte vill att det ska komma till världens kännedom vad som hänt i flyktinglägret. Var är USA som alltid ställer så stora krav på andra länder? Ariel Sharon bör vara näste man till domstolen i Haag.

För övrigt konstaterar jag att Kevin idag vann söndagens tipspromenad med 8-6. Jag är fullständigt övertygad om att det skedde någon sorts fel vid rättningen.


måndag 2002-04-29
tyckeri nummer 1810

Resultatet från Ungt Val står i bladet idag. Och som statistikälskare är det riktigt roligt att studera vilka olika skolor som domineras av vilka partier. Vi kan konstatera att Vänsterpartiets bästa skola var Schillerska gymnasiet i Göteborg där man fick 46,3% av rösterna. Socialdemokraternas starkaste fäste var Fogelströmska i Stockholm med 61,7%. Miljöpartiets starkaste fäste var Rudolf Steinerskolan i Norrköping med 60%. Centerpartiet som tillsammans med Miljöpartiet dominerade på ett antal naturbruksgymnasier hade sitt starkaste fäste på Naturbruksgymnasiet Västernorr i Noraström med 52,2%. Folkpartiet hade faktiskt ett starkaste fäste, Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm där man uppnådde 29,9%. Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm var Moderaternas starka fäste med 60,1%. Töntarna (dvs övriga) hade sitt starka fäste i Laxå, på Laxå Industrigymnasium med 63,2%. Medan slutligen de etablerade töntarna i Kristdemokraterna hade sitt förvånande starkaste fäste på Livets Ords Kristna Gymnasium i Uppsala. Man fick 87,8% på skolan. De 7,3% som röstade på M och de 4,9% som röstade på övriga måste ha varit ett misstag vid intagningen. Övriga partier fick här 0.

För övrigt kan vi konstatera att valet måste kännas som en framgång för regeringen. S+V+Mp fick 55% mot M+Fp+C+Kd som bara fick 37%. Regeringspartierna vann i samtliga län. Resultatet 54-38 i Stockholm måste t.ex. kännas som en katastrof. Det finns hopp för ungdomen. Även om en del verkar ha tramsröstat.


tisdag 2002-04-30
tyckeri nummer 1811

Valborgsmässoafton. I kväll ska vi elda och skrämma bort häxorna. Själv har jag tagit ut min sista dag av föräldrapenning för Angeli och vi har båda tillbringat en stor del av dagen i Malmö och Lund och med gemensamma ansträngningar gjort slut på min ärligt införtjänta lön. Och med tanke på att vädret har hållit sig hyfsat har det varit en riktigt trevlig dag.

I morgon hoppas jag också att vädret håller i så att det blir en stor uppslutning under fanorna.

Och slutligen, grattis knugen! Du fyller visst år. Kommer du ihåg min bemärkelsedag? Jag fyller jämnt.


onsdag 2002-05-01
tyckeri nummer 1812

Trots lite duggregn då och då var det en hel del i Första Maj tåget i Helsingborg. Och det blev ett trevligt arrangemang med varvat politiska tal, musikunderhållning, mat, lindans och annat trevligt. Fast lite löjeväckande var det att Vänsterns tåg måste avgå från G A Torget 1215 för då skulle Röd Front ha sitt möte där, och några hundra meter längre bort passerade vi S och LO:s tåg som höll på att värma upp. Det krävs ordentlig samordning så att demonstrationstågen inte krockar med varandra i gathörnen.

torsdag 2002-05-02
tyckeri nummer 1813

Kofi Annan har beslutat att lägga ner den grupp som skulle utreda israeliska krigsförbrytelser i det palestinska flyktinglägret Jenin. Den israeliska förhalningsstrategin har lyckats. Men de flesta någorlunda intelligenta människor inser att den israeliska politiken var motiverad av att man hade något att dölja. Och Israel är nu dömda som skyldiga i de flestas ögon. Att den israeliska staten tillåts trotsa FN:s resolutioner är däremot en skandal. Den övriga världen kan bara skämmas för att man tillåter denna obstruktion.

ISRAEL UT UR PALESTINA! Nu och fullständigt!


fredag 2002-05-03
tyckeri nummer 1814

Sverigedemokraterna heter en grupp töntar som har en förhoppning om att ta upp den invandrarfientliga manteln i Sverige. I ett försök att visa upp en fasad som även innehåller andra frågor försöker man prestera ett komplett valprogram. Men det är svårt när man inte har någon annat egentlig tanke bakom partiet. I Helsingborg fick det pinsamma resultatet att när SD skulle prestera ett miljöprogram skrev man helt enkelt av Miljöpartiets program och presenterade som sitt eget. Det är inte så lätt om man inte har några andra tankar än de invandrarfientliga att få ihop något annat. Släng inte bara den delen av programmet i papperskorgen, släng hela partiet där - det är där dom hör hemma.

lördag 2002-05-04
tyckeri nummer 1815

Att Alf Svensson i allmänhet inte vet vad han pratar om är inget nytt. Hans starka sida är att moralisera. Idag ser jag att han kommit på varför sjukskrivningarna ökar i Sverige. Vi myglar helt enkelt. De sjuka är inte sjuka, det är bara simulanter som inte vill jobba. Och jag har förstått på KD:s förslag att man har lösningen på problemet också. En andra karensdag och lägre ersättning! Samt större krav på att visa läkarintyg.

Problemet för Affe är att just karensdagen är en av faktorerna bakom den ökade långtidssjukskrivningen. Eftersom vi inte har råd att stanna hemma en dag när vi är småkrassliga eller trötta går vi till jobbet sjuka. När vi gjort det tillräckligt många gånger blir vi till slut riktigt sjuka och blir istället långtidssjuka. Hur Affe-mannen ska lyckas minska långtidssjukfrånvaron med att införa en andra karensdag begriper jag inte. Den kommer att få motsatt verkan.

Nu säger jag inte att karensdagen som infördes är skälet till den ökade långtidssjukfrånvaron. Den är en faktor. Ökad stress (organisationer som lider av anorexia) är en annan. Att vi styrs allt mer av maskiner (datorer t.ex.) istället för att själva styra vårt arbetstempo är en annan. Den allmänna stressen i samhället är ännu en faktor. Och vi kan fortsätta att hitta faktorer. Mygel och simulanter är en försumbar faktor. Men visst finns det de som missbrukar sjukförsäkringen, precis som det finns dom som missbrukar arbetslöshetsförsäkringen, bilförsäkringen, villaförsäkringen, reseförsäkringen osv. Egoistiska bluffmakare finns, har alltid funnits, och kommer att finnas. Men låt inte de ärliga som verkligen är sjuka lida ännu mer för det. Ta och pensionera dig nu Affe!


söndag 2002-05-05
tyckeri nummer 1816

Idag hålls den andra omgången av det franska presidentvalet. Efter första omgångens chock när extremhögerns Le Pen lyckades ta en andra plats verkar det denna gången blir ett stort stöd för Chirac för att stoppa rasisten Le Pen. En splittrad vänster som sabbade sin chans genom att dela upp sig på flera kandidater och ett lågt valdeltagande har ställt upp för Chirac som det minst dåliga alternativet. Det rapporteras att vänsterväljare dykt upp i vallokalerna med plasthandskar för att slippa vidröra Chiracvalsedeln med sina händer när dom röstat. Men även om en högerextrem rasist som Le Pen skulle förlora med rekordsiffror som kanske 85-15 är det en skandal. Frankrike kommer att få svårt för att tvätta sitt anseende rent igen.

måndag 2002-05-06
tyckeri nummer 1817

Nu är jag trött på dumheterna. I går fick jag två e-postbrev som innehöll samma virus. Det var inte alls kul, även om mitt antivirusprogram varnade mig i tid och stoppade det hela. I dag fick jag två nya (än så länge) e-postbrev med samma virus igen. Samtidigt idag dök det upp 6 SPAM-meddelanden också i e-postlådan. Om inte lagstiftare, myndigheter, Internetleverantörer och programtillverkarna kan komma på en lösning som eliminerar all denna dynga som sprids över nätet kommer vi alla om några år att drunkna i dyngan. Som ett resultat kommer kanske många att vägra använda e-post, och då är nästan Internetbubblan sprucken också. Det är alltså en stor uppgift man har framför sig. Men man måste lösa den om inte verkningarna ska bli för stora. Problemet växer nämligen i en accelererande hastighet.

tisdag 2002-05-07
tyckeri nummer 1818

En holländsk missnöjespolitiker har mördats. Invandrarhatet hade han gemensamt med liknande politiker på högerkanten i andra länder. Men om det var hans extrema höger idéer, hans invandrarfientlighet, hans homosexualitet, hans hat mot islam eller om det bara var ett tokstolledåd verkar vi få vänta lite till på att få veta. Men det kvittar vad som är skälet. Inget mord kan rättfärdigas. Ingen har rätt att ta någon annans liv. Inte ens samhället som sådant har den rätten. Demokratin kräver att alla har rätt att framföra sin åsikt, oberoende av hur korkade idéerna är. Låt oss hoppas att mordet på Pim Fortyne inte är inledningen på en ny trend i europeisk politik.

onsdag 2002-05-08
tyckeri nummer 1819

Dagens avsnitt av Remington Steel på TV kändes något malplacerat när dom avslutade med att önska tittarna en riktigt God Jul. Med tanke på att temperaturen idag steg över 20 graders strecket var det ganska dålig tajming av TV4 om man så säger. Dagen innebar bland annat årets första joggingtur i shorts. Men trots att jag var ute efter sex på kvällen var det nästan för varmt ändå. Men det var härligt i bokskogen som nu precis har slagit ut. Känslan i skogen när det enda man hör från den ljusgrönskimrande bokskogen är fågelkvitter och en ensam joggares flodhästflåsande är oersättlig. Det enda som störde var en totalt intelligensbefriad spoling som inte kunde skilja på ett joggingspår och motocrossbana för trimmade mopeder.

För visst är det skönare att tänka på våren än det faktum att våldet i Mellanöstern fortsätter. Att Israel inte skulle få slut på palestinsk självmordsterror genom sin egen terror begriper alla utom krigsförbrytaren Ariel Sharon. Det är möjligt att man kan få en kort andhämtningspaus, men den blev inte lång. Och när man drar sig tillbaka ställer sig ännu fler ungdomar i kön för att få bli utvald. Och den lilla spillra av palestinsk myndighet som möjligen fanns för att kontrollera terroristerna har ju slagits i spillror. Det finns inget försvar för terror mot civila, men vi kommer inte ifrån att det är Israel själva som skapar terrorn genom sin förtryckarpolitik gentemot sin palestinska granne.


torsdag 2002-05-09
tyckeri nummer 1820

Jag hör att det nu ska bli slut med bedrägerier med Comviq:s system med bonus för samtal till Comviq:s mobiltelefoner. Sedan Comviq införde systemet med bonus till mobiltelefoner som det ringdes till räknar man med att statliga myndigheter lurats på ca 100 miljoner när folk ringt upp sina egna mobiler och låtit luren ligga med 25-öringarna tickat in på det egna kontot. Fast enligt Comviq skulle det inte vara något problem. Hela systemet är som gjort för bedrägerier. fast det bryr sig inte Comviq om, dom tjänar ju pengar på bedrägerierna.

fredag 2002-05-10
tyckeri nummer 1821

Idag har vi väl alla läst om Stig-Göran som lyckades få upp en hälleflundra på nästan 65 kilo. Den tar man inte hem till frun och ber henne sätta på stekpannan! Ryktet gör gällande att det inte var fiskekroken som fisken nappade på utan ankaret.

lördag 2002-05-11
tyckeri nummer 1822

För ett antal år sedan privatiserade den dåvarande brittiska högerregeringen järnvägarna i landet. Som ett resultat har det under att antal år inträffat ett stort antal svåra järnvägsolyckor i landet som oftast berott på dåligt säkerhetstänkande, dåligt underhåll och dåligt utbildad personal. Förra året gick slutligen det privata bolag som skötte banunderhåll och liknande (ungefär motsvarande det svenska Banverket) i konkurs och den nuvarande Labourregeringen fick låta staten fick ta över konkursboet. Själva trafiken sköts dock fortfarande av ett antal privata bolag. Nu har i dagarna ännu en svår olycka inträffat, och om inget görs snart blir lika farligt att åka tåg som att åka bil i Storbritannien - något som jag inte trodde var möjligt. Vi kan se att privatiseringstalibanernas framfart till och med är livsfarlig.

Tänk om vi kunde ta lärdom av detta. Privatiseringar löser inte automatiskt alla problem. Möjligen kan vissa problem vara enklare att lösa, men samtidigt skapas andra problem. Därför måste man vara försiktig med privatiseringar. Och all form av verksamhet passar inte alls för privatiseringar.


söndag 2002-05-12
tyckeri nummer 1823

En folkpartikel och en moderutt i Åstorp har föreslagit att kommunen ska sälja sina allmännyttiga bostadsbolag. Pengarna ska användas till att sänka skatten tycker dom. Fast jag begriper inte riktigt hur det ska gå till, eller rättare sagt vad som ska hända när dom pengarna är slut. Det hör till saken att Åstorps kommun redan för ett antal år sedan sålde sitt stora kommunala bostadsbolag. En försäljning som resulterat i en härva av ytterligare försäljningar. Just nu ägs bolaget av Wihlborgs, men även dom vill sälja. Nyligen var en försäljning på gång till ett norskt bolag, men det föll i sista sekund på att det saknades pengar. Och nu vill tydligen dessa båda påläggskalvar inom borgerligheten att även resten av fastighetsbeståndet ska ut på marknaden. Det finns nämligen två mindre kommunala bostadsbolag kvar. Ett som är ett resultat av kommunsammanslagningen med Kvidinge kommun. Och ett annat som äger en del tidigare kommunägda hus och en konkursad bostadsrättsförening.

Privatiseringstalibaner kan man hitta överallt!


måndag 2002-05-13
tyckeri nummer 1824

Fredssträvandena i Mellanöstern har tagit ännu ett steg bakåt när det israeliska högerpartiet, Likud, på sin kongress röstat för ett beslut som innebär att partiet inte ska acceptera någon palestinsk stat som granne till Israel. Med sådana vänner behöver man inga fiender tänkte tydligen Ariel Sharon och tågade ut i protest, han var motståndare till beslutet. Är det någon som tror att det finns förutsättningar för en fredlig utveckling med ett parti som har den åsikten vid maktens taburetter i Israel.

För övrigt anser jag faktiskt att 55:35 i gårdagens Springtime var en godkänd tid. Som vanligt när det gäller Springtime är det för varmt när vi springer. Gamla gubbar som författaren till dessa rader får lätt problem då.


tisdag 2002-05-14
tyckeri nummer 1825

Lego ska sluta tillverka Duploklossarna. Man vill inte förknippas med plastklossar! Ungefär som om Saab skulle sluta tillverka 9-3 för att inte förknippas med bilar eller Ahlgrens skulle sluta tillverka skumbilar för att inte förknippas med godis. Han dom tagit för många "en lille en" i Århus?

onsdag 2002-05-15
tyckeri nummer 1826

I Skåne ska den regionala koalitionen av töntpartier på högerkanten, kallad Skånes Väl, ha tekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. En av de ledande inom Skånes Väl är Åstorparen Tony Wiklander som just lagt ner sitt senaste egna privata parti i kommunen och startat ännu ett nytt (fråga mig inte vilket i ordningen). Denna gången är parhästen förra socialdemokraten Gösta Brodin. Som samtidigt vill fortsätta att vara medlem i Socialdemokratiska partiet! Hur min gamla vän Gösta lyckas få ihop det begriper jag inte. Och dessutom skäms jag just nu över att vara åstorpare och skåning. Hur kan normalt intelligenta människor ge sig in i sådant med öppna ögon? Det är nästan så att det kliar i fingrarna för att engagera sig politiskt igen. Den icke rumsrena högern måste stoppas. Vad har mänskligheten gjort för att drabbas av dessa hjärndöda fossiler.

torsdag 2002-05-16
tyckeri nummer 1827

En utredning som skulle titta på frågan om Sverige ska lämna systemet med gemensamma valdagar har tydligen lagt fram sina resultat. Utredningen har kommit fram till det ganska självklara, att skilda valdagar mellan riksdag och kommun skulle innebära att minskat valdeltagande. Och att detta var ett argument för att behålla sambandet mellan de olika valen. Surt sa räven om rönnbären, dvs det resultatet passade inte ett antal borgerliga politiker som av någon anledning vill dela upp valen så att vi får val oftare. Jag tyckte jag hörde moderaten Anders Björk tycka att man borde tillsätta en ny utredning igen. Passar inte resultaten så får man väl ändra direktiven eller hur han nu resonerar. Men, han är ju lite rolig, så det är inget att förvåna sig över.

Själv tycker jag det är självklart med en samlad valdag. Erfarenheterna från utlandet visar att när man har lokala val mitt under riksdagens mandatperiod blir detta en stor popularitetsomröstning om den sittande regeringens popularitet. Det handlar inte mer om de kommunala frågorna, men det blir ett lägre valdeltagande. Behåll alltså sambandet, och sluta nu med att älta frågan. I varje fall för en tid framåt.


fredag 2002-05-17
tyckeri nummer 1828

För någon dag sedan demonstrerade en grupp villaägare mot fastighetsskatten. Och det visade sig att det var en ohyfsad grupp slödder som ställde upp bland plakaten. Dom uppförde sig sämre än anarkister och tokvänster ute på marsch. Det såg så illa ut att till och med ett antal borgerliga företrädare nu har begärt att arrangerande Villaägarförbundet ska be om ursäkt för en del inslag. Vilket tydligen organisationen vägrar.

Det är inte konstigt att vi har ungdomar som uppför sig illa när vuxna människor inte kan uppföra sig. Ge oss en seriöst arbetande organisation för oss villaägare!


lördag 2002-05-18
tyckeri nummer 1829

Den moderatledda högerkoalitionen i Region Skånes försök att driva igenom en privatisering av Ängelholms Sjukhus innan valet ser ut att ha misslyckats. Inte för att det var ett brott mot den så kallade stopplagen. Inte heller för att man bröt mot reglerna för upphandling. Utan helt enkelt därför att centern bestämt sig för att hoppa av. Privatiseringstalibanerna inom moderaterna är sura, men nu får frågan avgöras av skåningarna istället för att drivas igenom några månader innan valet av ett moderatlett styre där principerna är viktigare än verkligheten.

söndag 2002-05-19
tyckeri nummer 1830

I Italien pågår tydligen någon sorts jippo med diverse hormonstinna tjurar. Det kallas visst cykeltävling, Giro d'Italia. Och som vanligt under senare år handlar det mer om vilka preparat de olika "tävlande" stoppat i sig. Något förtroende för cykel som sport finns inte kvar. Frågan är hur intresserade de inblandade i verkligheten är av att få bukt med problemet? Under tidigare år har viljan i varje fall varit minimalt, straffen varit mest symboliska och motståndet mot kontroller från de tävlande kompakt. Jag kan fortfarande minnas hur hela kopplet av cyklister i Tour de France för några år sedan i protest mot dopningskontrollerna vägrade tävla. Släng ut cykelsporten ur idrottsgemenskapen tills dom fått bukt med problemen.

måndag 2002-05-20
tyckeri nummer 1831

Sedan TV4 nyligen fick rätt att slänga in reklam även mitt i programmen har kanalen utvecklats till att vara samma skit som övriga kommersiella kanaler. Till och med mitt i 25 minuter långa lågbudgetprogram ska det stoppas in ett reklamavbrott. För min del innebär detta att jag tittar mycket mindre på TV4 än tidigare. Det skall vara mycket bra program för att jag inte ska byta kanal när reklamen kommer mitt i programmet och sedan inte återvända. Det är möjligt att TV4 får in mer reklampengar, men dom tappar tittare. Det övertag man hade över skitkanaler som trean och femman har man nu slarvat bort. Goodmorning, goodbye TV4!

tisdag 2002-05-21
tyckeri nummer 1832

Israeliska forskare har forskat fram en röd kyckling utan fjädrar. Den sägs växa fortare och vara mer rationell för uppfödare. Men kycklingarna måste väl frysa så förbaskat!

onsdag 2002-05-22
tyckeri nummer 1833

Jag har tillsammans med ca 200 andra åstorpare varit ute och invigt en 3 km lång promenadslinga som går runt Makadamfabrikens stenbrott. Efter över 100 år av stenbrytning har det blivit en riktigt ordentligt stor håla i Söderåsen. Men nu börjar det närma sig slutet. Brytningen kommer att vara slut inom mindre än 10 år, och efter detta ska området användas till något annat. Promenadslingan runt är ett första litet projekt. När brytningen tar slut kommer det att finnas en stor sjö i en del av bergtäkten. och tankarna är då bland annat att skapa en liten badsjö. Redan idag finns en mindre sjö med bland annat laxforeller. Och sedan finns det mängder med mer eller mindre vidlyftiga planer på vad som kan göras. Och det ska bli mycket intressant att se de olika skisser som snart ska presenteras. Men först ska bland annat makadam tas för att rusta upp Söderåsbanan, som ger Åstorp förbättrade järnvägskommunikationer mot Lund och Malmö.

torsdag 2002-05-23
tyckeri nummer 1834

Det har uppstått en ordentlig fnurra på tråden mellan grannarna Sverige och Danmark. Sedan det öppet främlingsfientliga Danskt Folkeparti (under ledning av Pia Kjærsgaard) av det liberala Venstre blivit insläppt till maktens köttgrytor i den danska regeringen har Danmark fattat ett antal klart främlingsfientliga beslut. Något som flera företrädare från bland annat Sverige dristat sig att kritisera. Den gode Pia tål ingen kritik och har blivit mäkta förgrymmad, och har bland annat hotat stänga Øresundsbron. Och det värsta är att det tidigare liberala Venstre stämmer in i klagosången och öppet stödjer halvrasisterna i Danskt Folkeparti.

Själv tycker jag det vore bra om vi stängde gränsen till Danmark så att vi slipper dessa parasiter i Skåne. Här är det nämligen så att den grupp som helt klart är mest överrepresenterad bland brottslingar och klabberövar är just dessa danskar. Låt dom stanna där dom hör hemma i det danska paradiset! Låt dom röka och supa ihjäl sig där hemma, vi vill inte ha dom här i varje fall. Vi vill inte förvandla de skånska städerna till ett nytt Christiania med droger, alkoholskador och lungcancer.


fredag 2002-05-24
tyckeri nummer 1835

Det har funnits en tendens nu inför fotbolls-VM att det blir lite väl mycket fotboll i media. Det är ur den synvinkel tur att det händer två andra väldigt viktiga och för världen livsavgörande händelser i dagarna, Schlagerfestival och Prinsessbröllop. Och när dessutom att par av landslagets spelare (duon Mellberg/Ljungberg) gör vad dom kan för att även öka på intresset för andra sporter, såsom fristilsbrottning och sumobrottning så kan man ju inte vara annat än nöjd.

lördag 2002-05-25
tyckeri nummer 1836

Spännande nyheter når oss från vårt östra grannland Finland. Där har man tydligen äntligen löst frågan med kärnkraftens avfall. Att bara förvara avfallet till kommande generationer är ju ingen hållbar lösning. Nu har nämligen Finland som första västeuropeiska land beslutat sig för att bygga ut sin kärnkraft. Och detta kan man väl inte ha beslutat sig för om man inte hade en hållbar lösning på avfallsfrågan?

I annat fall kan det ju jämställas med rymdfararen som konstruerar en rymdfarkost som ska föra honom till planeten Jupiter. Hur han ska landa och sedan ta sig tillbaka hade han tänkt lösa medan han flyger dit.


söndag 2002-05-26
tyckeri nummer 1837

Jag var på klassfest i går, och tillbringade hela eftermiddagen och kvällen på Dunkers Kulturhus och sedan på restaurang i Norra Hamnen i Helsingborg. Det är 30 år sedan vi slutade gymnasiet i Klippan, och sedan dess har vi träffats på olika ställen vart femte år. I går ställde 14 av ursprungligen 18 upp (samt klassföreståndare förstås). Och det som förvånar är hur lite vår personlighet har förändrats på 30 år. Även om vi förändrats till utseende (tillgång på hår och hårfärg är väl det som syns mest) så kan man känna igen de flesta på personligheten. Det är uppenbart att man blir präglade mycket tidigt. Har man blivit en viss person i tonåren, så finns det inte mycket som kan göras för att förändra detta i vuxenlivet. Föräldrar (och skola/dagis osv) är jätteviktiga för att forma oss och våra liv. Sedan är det för sent om det skulle gå snett.

Tack till Kristina och Ingrid som kallar oss samman vart femte år. Och med tanke på uppslutningen kommer detta att fortsätta vart femte år tills vi alla kommer med rollator och färdtjänst.


måndag 2002-05-27
tyckeri nummer 1838

Det är nu drygt sex och en halv månad sedan bland annat tre svenskar med somaliskt ursprung blev stämplade som terrorister av FN (på order av USA) och fick alla sina tillgångar frysta. Det blev till exempel förbjudet att betala ut pengar till de tre. Hur det egentligen är tänkt att dom ska kunna skaffa mat är ett mysterium. Några bevis för att de tre gjort sig skyldiga till några brott har aldrig lagts fram. Och det är i princip omöjligt för de tre att försvara sig eftersom dom faktiskt inte vet vad dom ska försvara sig emot. Det svenska rättssamhället har lagt sig platt för Herren (dvs USA).

Om några månader kan vi ha den totalt absurda situationen att en av de tre (som står på det socialdemokratiska partiets riksdagslista) har blivit vald till den svenska Riksdagen. Men då får Riksdagen inte betala ut arvode till honom eller förse honom med någon av de förmåner eller hjälpmedel som andra riksdagsmän har.

Snälla Göran Persson, tänk på att du är statsminister i den självständiga demokratin Sverige, du är inte utsedd till vicekonsul i den amerikanska lydstaten Sverige! Gör något NU, innan absurditeten är total. Sverige är ett rättssamhälle. Det innebär bland annat att ingen kan dömas utan att han har rätt att försvara sig och att det läggs fram några bevis.


tisdag 2002-05-28
tyckeri nummer 1839

Idag har USA (som det börjar bli brukligt) för avsikt att bryta mot internationella avtal igen. Denna gången Barnkonventionen. Enligt denna kan man inte döma barn till döden. Detta går däremot utmärkt i USA, som idag har för avsikt att avrätta Napoleon Beazley. Det brott han dömts till döden för begick han när han var 17 år. Han var lika gammal då som min äldste son är nu. Att ett civiliserat land (dom kallar sig ju det) kan fortsätta med det barbari som det innebär att döma barn till döden är helt ofattbart. Högsta Domstolen i USA har avslagit en begäran om uppskov, man anser inte att det är en grym eller ovanlig bestraffning att avrätta någon för vad han gjort som barn. Dom måtte vara åderförkalkade och allmänt sinnesförvirrade i USA:s Högsta Domstol.

Deras God bless America är ett enda stort hyckleri. SKÄMS!


onsdag 2002-05-29
tyckeri nummer 1840

IT-bubblan verkar ha fler stora bubblor på väg att brista. Telebolaget Vodafone (I Sverige f.d. Europolitan) har satt nytt brittisk rekord i förlust. Motsvarande ca 195 miljarder kronor... Men det finns nog en framtid - kanske!

torsdag 2002-05-30
tyckeri nummer 1841

Mer än 8 500 palestinier har arresterats av den israeliska ockupationsmaktens militär på några månader enligt Amnesty. Det måste finnas mängder av terrorister bland palestinierna. Allra helst med tanke på att trots dessa massarresteringar så har inte självmordsattentaten upphört. Dom kommer att fortsätta tills staten Israel växlar in på ett annat spår. Ett spår som ger det palestinska folket ett framtidshopp. Ett hopp om en framtid i en egen självständig och oberoende stat. Först när detta är uppnått kommer de palestinska grupper som inte vill ha fred att få svårt med rekryteringen av nya terrorister. Det är dags för Israel att inse att deras enda chans till fred är att skapa en fredlig samexistens med en palestinsk grannstat. Och detta kan endast uppnås genom att lämna alla ockuperade områden och utrymma alla bosättningar på ockuperad mark.

fredag 2002-05-31
tyckeri nummer 1842

Underskottet i Region Skånes finanser fortsätter att skena. På en månad har det beräknade underskottet för året ökat med en halv miljard till närmare två miljarder. Det ryktas att till och med moderata politiker tagit ordet skattehöjning i sin mun. Troligtvis kräktes dom efteråt, men även dom tvingas acceptera faktum. Skatten i Skåne räcker inte till ambitionerna. Och borgerliga experiment med bolagiseringar och annat har inte löst problemen, snarare förvärrat dom. Det är sjukvården som helt står för underskottet, och det bolagiserade Helsingborgs lasarett AB är det som haft den största kostnadsökningen. Vad Skåne behöver är höjd skatt (tyvärr) och en ny ledning.

lördag 2002-06-01
tyckeri nummer 1843

Så var då, som det heter, äntligen fotbolls-VM igång på allvar. Det började med en riktig överraskning när Senegal gav den gamla kolonialmakten Frankrike på nöten. Och jag tycker faktiskt att det är väl att det börjar. För nu hade jag hunnit bli innerligt trött på alla förhandsprogram som tjatade om vad som hänt och vad som ska hända till förbannelse. Det är väl OK med alla matcher som visas, men nu ska man behöva stå ut med alla kommentarer om varför det gick som det gick, varför det inte gick som det gick, och vad som ska hända och inte hända. Och allt detta ska sedan sändas i repris minst en gång. Det ska bli skönt när det är över så att programtablåerna kan återgå till det normala igen.

söndag 2002-06-02
tyckeri nummer 1844

Vad är det som händer i våra bröddiskar? Snart finns det bara påsar med färdigskivade brödlimpor fyllda med konserveringsmedel och allehanda kemikalier. Allt för att kunna sälja exakt samma brödlimpa i hela landet, med en hållbarhet på två veckor och ett pris som är det dubbla. Vill verkligen vi konsumenter köpa dessa tråkiga färdigskivade brödliknande produkter? Är vi så förbannat dumma att vi betalar extra för dessa missfoster till brödlimpor? Har vi blivit så lata och okunniga att vi inte ens kan skära brödskivor från en brödlimpa? FY FAN för produktutveckling!

måndag 2002-06-03
tyckeri nummer 1845

Ökande sjukfrånvaro är ett ämne som intresserar många, och engagerar många. Väldigt många verkar tro att dom sitter inne med lösningen. Mycket få verkar vilja erkänna att det inte finns någon lösning - det finns många lösningar. Ingen ensam faktor orsakar den ökande sjukfrånvaron, utan många samverkande faktorer ligger bakom det ökande problemet. Och vi måste alla börja tänka annorlunda för att komma tillrätta med de underliggande problemen. Allra helst de styrande, både politiker, inom företagsvärlden och media.

I Skåne trodde man att man hade hittat en lösning. Det privatiserade Simrishamns sjukhus hade nämligen mycket lägre sjukfrånvaro än övriga landstingsägda sjukhus. Och det var det många som drog slutsatser av. Ända tills det nu har visat sig att anledningen till de bättre siffrorna är att när Praktikertjänst tog över sjukhuset gallrades de långtidssjuka bland personalen bort, dom finns kvar inom landstinget. Och det är ju en behändig lösning - bort med de sjuka!


tisdag 2002-06-04
tyckeri nummer 1846

De danska löftena från Pia Kjærsgaard om att stänga Øresundsbron verkar tyvärr inte att infrias. Pias kollega, socialminister Henriette Kjaer vill gräva ner stridsyxan. Danskt Folkepartis Pia Kjærsgaard är fullt upptagen med att slicka såren och grubbla över framtiden sedan den senaste opinionsundersökningen i Danmark visat på ett kraftigt ras för hennes främlingsfientliga parti. Istället går oppositionspartiet Socialdemokraterna framåt kraftigt. Det finns hopp även för det tobaks- och ölstinkande danska folket.

onsdag 2002-06-05
tyckeri nummer 1847

Titeln som Sveriges mest humoristiska myndighet måste gå till de myndigheter som har hand om export av krigsmaterial. Trots de restriktiva regler som ska gälla har helt nyligen ISP (Institutionen för strategiska produkter) gett klartecken till att Bofors fortsätter sälja fälthaubitsar till ett Indien på randen till kärnvapenkrig. För inte så länge sedan förklarade myndigheten att Volvos försäljning av fordon för transport av stridsvagnar till Israel (mitt under pågående krigsaktiviteter i Palestina) inte kunde anses röra sig om krigsmaterial - det var rent civila produkter.

Visst har dom humor på de svenska myndigheterna, det är nästan i klass med Hasse & Tage i högform.


torsdag 2002-06-06
tyckeri nummer 1848

Ett antal domar i Länsrätten har gått det borgerliga styret i Region Skåne emot. Länsrätten har beslutat att regionens budget är olaglig. Anledningen är att det redan i budgeten var ett stort underskott, ett underskott som sedan rasat i höjden ännu mer när verkligheten kom. Länsrätten har också beslutat att regionen inte får teckna avtal med de bolagiserade sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm utan att ta in anbud även från andra vårdgivare. Och slutligen har Länsrätten i dagarna beslutat att ett bidrag till ett företag var olagligt. Allt detta har fått tuvhopparen Rolf Tufvesson (Kd för tillfället) att tala ut. Länsrätten är politiserad...... Det hela är alltså Länsrättens fel, inte Region Skånes fel. Skjut budbäraren ungefär skulle man kunna säga. Regionledningen gör ju inga fel. Inte blir det bättre av att den förre moderaten hävdar att det är OK att tänja på lagen om man tycker att lagen är fel. Ska man tolka detta som att den gode Rolf stödjer utomparlamentariska aktioner och lagtrots även från andra som tycker att andra lagar är fel. För övrigt kan vi konstatera att hela försöksverksamheten med ökat självstyre för regionerna riskerar att skjutas i sank av den borgerliga ledningens ideliga klavertramp och inkompetens.

Slutligen konstaterar vi att det är Sveriges Nationaldag idag. Och det firar vi med svensk fana och nationalsång. Vi ska vara stolta över Sverige. Ett bra land att leva i. Ett land där saker och ting fungerar. Ett land där alla tar demokratin på allvar. Ett land där vi alla respekterar de lagar som stiftats (nåja, med några undantag). Ett land där vi tar hand om varandra. Kort sagt ett bra land även om texten till vår nationalsång är lite töntig.


fredag 2002-06-07
tyckeri nummer 1849

Såja, det ska vara en skåning till att fixa de svenska målen i fotbolls-VM. Även om vi nu inte skulle gå vidare kan Laget (Laget med stort L) åka hem med hedern i behåll. Dom har gjort vad dom kunde förväntas göra, och lite till. Det var annat det än ett hockeylandslag med överbetalda divor som inte ens kunde göra sitt jobb.

lördag 2002-06-08
tyckeri nummer 1850

Jag ser att jag är en grym människa. Alla mina barn har under i varje fall några år vistats på dagis. Just nu gäller det Kimmy. Jag ser nämligen att barn som vistas på dagis drabbas av varierande mentala defekter. De får sin känslomässiga utveckling störd och riskerar att bli värstingar och nynazister. Allt är den socialistiska kvinnans skuld som varit naiv nog att tro sig kunna tävla mot männen på männens villkor och därför svikit barnen.

Denna rappakalja står en viss Ingrid Jordebo för i en debattskrift som heter Våldets vagga. Våldet i samhället är nämligen den socialistiska barnomsorgens fel. Att enskilda töntar kan tycka vilka dumheter som helst är inget att göra åt. Det skrämmande är att förordet till debattskriften är skriven av en av Kristdemokraternas riksdagsledamöter, Chatrine Pålsson.

Tänk att den socialistiska svenska barnomsorgen har så stort inflytande att till och med barnen i USA har blivit förstörda. För det kan väl inte vara avsaknaden av den svenska socialistiska barnomsorgen i USA som gjort USA till ett ännu våldsammare samhälle än det svenska.

Kära Chatrine och Ingrid, dra nå't gammalt över er!


söndag 2002-06-09
tyckeri nummer 1851

Planerna i Åstorp på vad som ska hända i gamla Makadamhålet börjar visst sprida sig i landet. SVT:s kulturprogram har tydligen berättat om planerna på en spektakulär scen i det gamla stenbrottet. Bakgrunden är att inom kort, efter mer än 100 år, ska brytningen av makadam upphöra. Och i det enorma hålet i Söderåsen kommer då att bildas en stor sjö i en del av brottet. Det finns redan en liten sjö (med inplanterad fisk) trots att man pumpar vatten för fullt. Under den tid som det brutits makadam och grus har det avsatts pengar för ett återställande av naturen. Nu går det ju inte att återställa, eftersom en stor del av Söderåsen nu ligger som makadam under Sydsveriges järnvägar mm. Men, man kan inte bara lämna området vind för våg. Och därför finns det nu funderingar om vad som kan göras. Ett bad i den sjö som bildas är ganska naturligt. Det finns planer på en stor scen ute i vattnet och sedan en naturlig läktare. Ett projekt som låter mycket spännande. Andra planer har varit att helt enkelt bygga bostäder på sluttningarna. Ett hotell? Drömmarna är många, möjligheterna många, det gäller bara att genomföra. Vi ser fram emot vad som kan hända. Och jag ska med spänning titta på de skisser och förslag som några Lundastudenter ska visa upp.

måndag 2002-06-10
tyckeri nummer 1852

I Moskva blev det kravaller sedan ryssarna förlorat i fotbolls-VM. Och så säger dom att sport bara är på skoj..... Fast dom hade nog sig själva att skylla för att det gick som det gick. Först serverade man sprit i samband med visningen av matchen på storbilds-TV. Och sedan efter matchen kördes det reklam på skärmen där en man i ren ilska massakrerade en bil med yxa. Då går det som det går. Jag för min del har aldrig förstått sambandet mellan sport och öl- och spritservering.

tisdag 2002-06-11
tyckeri nummer 1853

En dag som idag går det väl inte att undvika en kommentar om att våra södra grannar slängde ut de stroppiga fransmännen ur fotbolls-VM. Dom kan åka hem och fortsätta käka grodor. Risken är väl bara att danskarna själva blir lite väl styva i korken nu.

onsdag 2002-06-12
tyckeri nummer 1854

Jo, det gick lyckligtvis vägen även för de blågula. Om argentinarna vågar åka hem efter sin miss i fotbolls-VM är osäkert. Och även om det blir stopp mot Senegal i kvartsfinalen ska de blågula hedras när dom kommer hem. Och det är kanske tur att det inte blev kvartsfinal mot Danmark. Då hade vi väl fått stänga Øresundsbron - fast det är klart, det hade ju bara varit bra förstås...........

torsdag 2002-06-13
tyckeri nummer 1855

Vi har fått ett nytt datorstöd i arbetet på Försäkringskassorna. Nu kan man ju förledas att tro att syftet med datorstöd skulle vara att till exempel göra arbetet enklare - så är det inte med detta nya stöd! Då kanske man kan tänkas tro att det i varje fall ska gå fortare - så är det icke. Tillförlitligare kanske istället - nix. Bättre för arbetsmiljön kanske istället - tvärtom. Jag har efter ett par veckor bara hittat två fördelar med det nya så kallade datorstödet. Att vi slipper arkivera blanketter i lådor efteråt är en fördel. Den andra fördelen är att det säkert är mycket förmånligt för en krisbransch - datakonsulterna. Det har blivit mycket mer komplicerat, det kommer att ta längre tid att få sina pengar utbetalda, det kännetecknas av ideliga omstarter av datorn och arbetsmiljön har blivit kraftigt försämrad.

I korthet. Vad har vi gjort för ont för att drabbas av Ärendehanteringssystemet?


fredag 2002-06-14
tyckeri nummer 1856

SCB:s opinionsundersökning har precis presenterats. SCB:s undersökning är den riktigt stora undersökningen som görs i motsats till alla de beställda småundersökningar som trillar in mest varje vecka. Enligt denna är det övertag som vänstern har mot högern det största som någonsin uppmätts så här strax före ett val. Antagligen drar man en suck av lättnad på borgerligt håll. För dom verkar inte vilja vinna valet. Visst gnäller man (jag tittade lite på partiledardebatten i riksdagen, och det var väldigt vad man gnällde), och valfläsk bjuds det på rikligt (hörde KD:s överbud när det gällde barnkonton och föräldraförsäkringen - ska bli kul att se hur dom ska finansiera det ihop med moderaternas skattesänkningar). Men dom verkar inte på allvar vilja vinna. Sanningen är väl den att man redan gett upp och nu mest slåss för att bli så stora som möjligt på sina kollegors bekostnad istället.

lördag 2002-06-15
tyckeri nummer 1857

England-Danmark 3-0! Det var tur, annars hade dom väl blivit alldeles för styva i korken på andra sidan Sundet. Nu kan dom inte bli bättre än Sverige i varje fall. Det är väl dags för Sverige att komma ner på marken mot Senegal i morgon.

söndag 2002-06-16
tyckeri nummer 1858

Israel har börjat bygga en mur på gränsen till Palestina, kring tre Palestinska städer. Ja, den byggs inte på gränsen, den byggs i Palestina på ockuperad mark. Varför tänker jag på Berlinmuren???? Syftet är att få ett stopp på självmordsbombare. Palestinierna protesterar eftersom man ser det som att landet blir ännu mer isolerat. Även de israeliska bosättarna på ockuperad mark är kritiska. Dom riskerar ju att hamna på fel sida om muren på en del håll......

Senegal-Sverige 2-1! Bra gjort Henke, Zlatan och gänget. Ni har gjort vad ni kunde, och har gjort det bra. Grattis Senegal, detta var en viktigare seger för Senegal än det hade varit för Sverige. Grattis än en gång, och lycka till i fortsättningen.


måndag 2002-06-17
tyckeri nummer 1859

Det här med opinionsundersökningar är alltid kul att läsa. Man kan ta fasta på det som passar, och det som inte passar kan avfärdas med att det bara var en obetydlig opinionsundersökning.

Nu senast såg jag att förtroendet för politikerna har ökat (allra helst Göran Persson ligger riktigt bra till). Däremot har förtroendet för massmedia och journalister minskat ytterligare, likaså för näringslivet. Undrar om det står något om det i tidningen i morgon.

Stödet för Euron har minskat. Att det fortfarande är en majoritet för, har ingen betydelse.

Mindre än 30% av väljarna tror att en borgerlig regering skulle klara jobbet bättre än den nuvarande socialdemokratiska. Trots det har dom 40% av väljarna! Röstar dom medvetet för någon som dom tror ska göra jobbet sämre?


tisdag 2002-06-18
tyckeri nummer 1860

Jaha, så var det dags igen. Ett nytt terrordåd i Jerusalem har krävt 20 döda. Frågan är när Israels ledare ska inse att för varje gång israeliska trupper attackerar en palestinsk by, varje gång man river palestinska bostäder på ockuperad mark, varje gång man bygger nya vägspärrar inne på ockuperad mark kommer ytterligare 25 palestinska ungdomar ställa sig i kön för att offra sitt liv för vad dom tror är enda vägen.

Så länge Israel inte inser att ett förödmjukat palestinskt folk är en utmärkt grogrund för de terrorgrupper som inte vill ha fred. Först när Israel inser att man måste acceptera en palestinsk stat och att man måste utrymma bosättningarna på ockuperad mark, först då kan de grupper på den palestinska sidan som vill få fred få en chans att få stopp på terrorn.

Det var Ariel Sharon som när han var bostadsminister drog igång bosättningspolitiken. Det var Ariel Sharon som med ett provokativt besök på Tempelberget satte igång det nuvarande upproret. Det var Ariel Sharon som efter löften om fred blev vald till premiärminister men som just nu upplever den blodigaste perioden i området på länge. Och när Ariel Sharon säger att det inte kan bli tal om en palestinsk stat får han ytterligare några hundra palestinska ungdomar att ställa sig i kön av självmordsbombare. För dom finns det ingen framtid, dom kan lika gärna offra sitt liv.


onsdag 2002-06-19
tyckeri nummer 1861

Begreppet dålig förlorare har nu fått ett ansikte - Italien. Efter att oväntat (men välförtjänt) fått stryk av Sydkorea i fotbolls-VM lägger nu hela Italien skulden för förlusten på fusk och att alla är emot dom. Det var en konspiration från FIFA och jag vet inte vad som allt från en enig media till regeringsledamöter fått det till. Den sydkorean som spelade in det avgörande målet är inte längre välkommen tillbaka till den italienska klubb han var proffs i. Tydligen var det för mycket att erkänna att överbetalda sportstjärnor inte ens kunde göra sitt jobb. Dom gick väl och funderade på vad dom skulle spendera nästa veckas miljonlön på. Fotboll handlar inte bara om miljonlöner, det handlar om att kämpa, kämpa och åter kämpa.

Dra nå't gammalt över er och käka mer spagetti - eller kanske det skulle hjälpa med ris istället?


torsdag 2002-06-20
tyckeri nummer 1862

Delstatliga Nordea har lanserat nya spännande ekonomiska teorier. Den just nu förhärskande tesen om stordriftens fördelar har helt skjutits i sank av Nordea. Det är nämligen framkommit att det är dubbelt så dyrt att skicka pengar till utlandet från Nordeas kontor i invandrartäta förorter som Skärholmen (där man har många sådana transaktioner eftersom man skickar hem pengar till släkten) än vad det är i de rika svenskdominerade förorterna som Täby (där man inte har så många utlandstransaktioner). Skälet till denna skillnad förklaras av Nordea med att det är så många transaktioner i Skärholmen. Man hävdar tydligen att det blir dyrare per transaktion ju fler transaktioner man har. Vi kan alltså förvänta oss att Nordea öppnar bankkontor i vartenda gathörn. Ju färre transaktioner per kontor, desto billigare blir det. Detta är revolutionerande!

Överraskade med byxan nere kan man säga. Mannen/kvinnan bakom detta lär inte bli gammal inom Nordea!


fredag 2002-06-21
tyckeri nummer 1863

Vi är nu framme vid det svenska folkets moraliska nationaldag - Midsommarafton! Nypotatis, matjesill, gräslök, jordgubbar, dans kring majstång, grodor och allt det andra som hör till. Tyvärr hör det också till den svenska kulturen att dricka sig full. Det är helt enkelt kul att vara full. En myt som friskt sprids i media (Aftonbladet trycker idag sin vana trogen en massa nubbvisor - där de flesta naturligtvis glorifierar fylleri). Den svenska kulturen innefattar att dricka sig full, så enkelt är det! Och tyvärr ökar detta sedan några år tillbaka snabbt.

lördag 2002-06-22
tyckeri nummer 1864

EU har haft sitt traditionella toppmöte. Och den stora frågan verkar ha varit illegal invandring. Illegala invandrare ska stoppas vid gränsen till Fortress Europe, och endast riktiga flyktingar ska släppas in. Vad man glömmer är hur de riktiga flyktingarna ska komma in. Dom kommer nämligen från länder som EU kräver visum från för att släppas in. Deras enda sätt att ta sig in är som illegal flykting. Och eftersom dom är det ska dom ut.

Om jag ska vara uppriktig begriper jag inte hur dom resonerar. Troligtvis ska dom gå till ambassaden i sitt hemland och be om visum. Som skäl ska dom uppge att dom har för avsikt att begära politisk asyl! Är det någon som tror att dom får visum då? Tror ni att dom utan risk för sitt liv efter avslaget sedan kan fortsätta sitt liv i det land dom känner att dom måste fly från?

EU har helt enkelt byggt upp så höga murar runt länderna att det enda sättet för en flykting att ta sig in är via människosmugglare och andra illegala vägar.


söndag 2002-06-23
tyckeri nummer 1865

Har ni tänkt på det? I morgon är vi halvvägs till julafton. Det är dags att börja fundera på julklapparna. Man måste vara ute i god tid!

måndag 2002-06-24
tyckeri nummer 1866

Jag läste en mycket intelligent insändare i tidningen idag. Den gick i korthet ut på att man borde bojkotta de företag som köper annonsplats i TV mitt i filmer. Ett mycket bra förslag! Jag har precis tittat på en av Sveriges bästa filmer någonsin, Repmånad. Förstörd av två stycken totalt filmdödande reklamavbrott. Själv kommer jag att under de kommande månaderna bojkotta de företag som köpt reklamplats i syfte att förstöra behållningen av filmen.

tisdag 2002-06-25
tyckeri nummer 1867

Så har då USA:s president Bush hållit sitt länge utlovade tal om Mellersta Östern. Lyckligtvis stödde han tanken på en palestinsk stat. Men ställde som krav att palestinierna skulle utse en ny ledning. USA ställde alltså krav på hur det palestinska folket skulle rösta (Arafat vann senaste valet). Några motsvarande krav på att Israel skulle välja en ny ledning istället för den nuvarande (lika blodsbesudlade) hade han dock inte. Inte heller några krav på att de fullständigt illegala bosättningarna skulle utrymmas fanns (däremot en önskan att man skulle sluta bygga ut dessa ytterligare). Dvs som vanligt, kategoriska krav på palestinierna och vänliga önskemål till israelerna. Är det inte dags att ta i med hårdhandskarna mot båda parter? Palestinierna måste (naturligtvis) sätta stopp för alla attacker mot civila mål. Och Israel måste (naturligtvis) dra sig bort TOTALT från Västbanken, Gaza och den palestinska delen av Jerusalem. Inga bosättningar, inga militärposteringar, ingenting. Därefter måste det placeras ut internationella observatörer och styrkor under en tid som dels kan garantera Israel säkerhet från de militanta palestinier som inte vill acceptera en israelisk stat över huvud taget. Men också som ett skydd för palestinierna från fortsatta trakasserier från Israel.

onsdag 2002-06-26
tyckeri nummer 1868

Den amerikanska börsen har fått ännu en makalös finansskandal. Först visade det sig att USA:s största elföretag, Enron, hade fifflat med bokföringen för att dölja förluster och hålla aktiekursen uppe. Nu har ännu ett jätteföretag i USA, telejätten WorldCom, avslöjats med fingrarna i samma syltburk. Genom att trixa med bokföringen har stora förluster förvandlats till vinster, allt för att hålla aktiekursen uppe. När det avslöjats har nu kursen rakat i botten och företaget kommer med största sannolikhet att följa Enron ner i konkursträsket. Ett pikant inslag är att dom båda haft samma revisorer från (före detta) jätteföretaget Arthur Andersen. Som också är på väg ner i konkursträsket. Till och med TV:s börskommentator pratade om girigbukar och andra ord som tidigare bara använts av kritiker på vänsterkanten.

Den stora frågan är om detta är enstaka händelser, eller om det är toppen på ett isberg. Har IT-bubblor, telekom-bubblor osv förvandlats till en enda magnifik finansbubbla?

Vem litar idag på finans- och aktiemarknaden?


torsdag 2002-06-27
tyckeri nummer 1869

Norrlänningarna är lite sura på Rikstrafiken - och jag förstår dom. Man har nämligen upphandlat järnvägstrafik, och när det gäller nattågen till Norrland har Rikstrafiken bestämt att den i fortsättningen ska skötas av det franska företaget Connex. Vid förra stora upphandlingen var det tre stora områden som var aktuella. Västkustbanan gick till ett företag som vi förbigår med tystnad. Dom gick i konkurs strax efter starten och SJ fick rädda trafiken. Lokaltrafiken i Stockholm gick till tidigare nämnda Connex, och vi minns alla vilket fiasko man gjorde. Och det var nog bara den moderata ledningen i Stockholm som av prestigeskäl räddade företaget kvar i verksamheten. Den enda upphandlingen som kan sägas vara lyckad var Tågkompaniet som tog över Norrlandstrafiken, och som genom realism i planerna och förankring bland resenärer och orter lyckades. Nu har tydligen Connex dumpat priset för att få trafiken och Tågkompaniet kan hälsa hem. Precis som när det gäller Stockholmstrafiken har man lyckats göra sig ovän med personal och fack redan innan man tagit över. Skandal är namnet!

fredag 2002-06-28
tyckeri nummer 1870

Just nu verkar det vara nya finansskandaler varje dag. I dagens skamvrå hittar vi kontorsjätten Xerox som under en följd av år manipulerat med bokföringen för att höja vinsten. Det handlar om flera tiotals miljarder i fiffel, allt för att blåsa upp börskursen. Finansinspektionen i USA och företaget är inte överens om hur många miljarder det handlar om. Nu poppar också mängder med andra lik i garderoben upp. Insideraffärer i mångmiljardklassen av toppbossarna. Investerare som fifflat med råden för att själva tjäna pengar osv.

Som en som redan tidigare sedan länge varit kritisk till kvartalskapitalisterna (och de andra girigbukarna) och deras framfart på börserna är det lätt att vara skadeglad idag. Att komma med påpekande om, vad var det jag sade, är lätt. Men faktum är att detta kommer att bli dyrt, mycket dyrt för oss gräsrötter. För nu ska saneringen betalas. Och som vanligt kommer dom skyldiga att försvinna och vi som blir kvar får betala.

Tack för PPM förresten, det var en mycket god idé med utmärkt timing!


lördag 2002-06-29
tyckeri nummer 1871

Dagen bjöd på en präktig politisk sensation - Alf Svensson blev omvald till ordförande i Kristdemokraterna! KD är det enda partiet i den svenska riksdagen som jag inte har något förtroende för, ett parti jag helt enkelt föraktar. Ett parti som vänder kappan efter vinden och byter åsikter som en (om än något ohygienisk) man byter kalsonger. Från att när partiet introducerades på den svenska politiska scenen ha poängterat att man stod utanför blockpolitiken, till en plats i politikens mittfält har partiet idag hamnat till höger om moderaterna. Och var det ska sluta innan Alf Svensson väljer att gå i pension vet jag inte. Partiet hade ursprungligen på miljösidan och inom vissa ekonomiska områden en ganska radikal profil. Nej till kärnkraft. Nej till EU. Nej till Øresundsbro osv. Detta är bara ett par områden där jag haft samma åsikt som KD. Det finns andra områden där vi redan från början hade olika åsikter. Idag har KD så totalt anpassat sig till moderaterna att man i ovan nämnda frågor totalt bytt åsikt. Idag är KD ett enmansparti, där Alf Svensson dompterar som han vill, och skarorna lyder predikanten. När Alf bestämmer sig för att ta pension kommer partiet att falla ihop som ett korthus, och jag kommer inte att sakna dom. Inte ens om varenda väljare man har skulle gå till moderaterna.

söndag 2002-06-30
tyckeri nummer 1872

Åstorp domineras i helgen av Torparedagarna. Åstorps version av Kiviks marknad (om jämförelsen är elak mot Kivik eller Åstorp får var och en själv bestämma). Hur som helst är tanken att åstorparna (och alla från grannkommunerna på besök) ska göra av med så mycket pengar som möjligt på allt från krimskrams till hantverk. Fast det är klart, i dagens Sverige är förstås öltälten viktigast. Dom enda i Åstorp som missat jippot verkar vara SE Banken. Åstorps enda bankomat har nämligen varit stängd hela helgen. Underbar timing!

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker januari - mars 2002 Sven tycker - Arkivet Sven tycker juli-september 2002 Sven tycker till

Åter till:
ShortWaveListener Now

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra