Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv juli-september 2002


måndag 2002-07-01
tyckeri nummer 1873

USA har i FN lagt in sitt veto mot att förlänga mandatet för de FN-trupper i Bosnien som utbildar en multietnisk polisstyrka. Alla andra länder röstade för en helt självklar förlängning. Skälet bakom USA:s nej är att man inte accepterar den Internationella brottmålsdomstolen som i dagarna inrättas. Och att denna inrättas motsäger man sig eftersom även amerikaner kan dömas där för krigsförbrytelser osv. Enligt amerikanskt resonemang ska alla andra kunna dömas i en sådan domstol, men inte amerikaner. Det är helt OK om en Slobodan Milosevic döms, eller en Hung Sen, eller en Idi Amin eller någon annan person av någon nationalitet som begår brott mot mänskligheten. Men amerikaner ska undantas enligt Vita Husets åsikt. Och som en följd av denna åsikt ska inte heller amerikanska soldater som tjänstgör under FN flagg kunna dömas för brott dom begår. Amerikaner (just amerikaner) ska ha immunitet mot att dömas för brott.

Amerikaner är helt enkelt inte riktigt korrekt funtade! Och möjligtvis skulle dom av den anledningen inte kunna dömas. Men just USA utmärker sig genom att dom även dömer t.ex. utvecklingsstörda som andra brottslingar.


tisdag 2002-07-02
tyckeri nummer 1874

Usama bin Laden har tydligen blivit siktad i Afghanistan igen. Troligtvis skulle han gifta sig. Och när bröllopsgästerna för att fira bröllopet besköt de amerikanska bombplanen med sina pistoler och gevär sattes den högteknologiska förstörelsemaskinen igång. Hur många bröllopsgäster som dödades när det amerikanska bombflyget satte igång är oklart, men det uppges att några barn missades. Duktigt gjort! Jag förstår att USA vill att amerikaner ska undantas från att kunna dömas för krigsförbrytelser.

onsdag 2002-07-03
tyckeri nummer 1875

Sveriges kanske viktigaste och mest läsvärda tidskrift, ETC, kom med sitt nya nummer i brevlådan idag. Än så länge har jag bara hunnit med en snabb genombläddring och att läsa den inledande artikeln om hur rasism och prestige har tvingat hemvårdaren Joy Rahman att sitta av 8 år oskyldigt dömt för att grymt mord. Endast prestige från ansvarig myndighet har gjort att det tagit åtta år för att fria honom. Till och med domaren som dömde honom har efter sin pensionering jobbat för att en rättelse skulle komma till stånd. Men RÅ har av uppenbar prestige bromsat.

Hade vi haft ett amerikanskt rättsväsende hade Joy Rahman med största sannolikhet dömts till döden för det mycket grymma mord han dömdes för, och även hunnit avrättas innan han blivit friad (observera friad, inte släppt i brist på bevis). Att ge en människa tillbaka sitt liv är helt omöjligt. Men hur ger man en oskyldig tillbaka åtta år av hans liv, år som han tvingats tillbringa bland landets värsta förbrytare.

Läs och fundera över hur vårt rättsväsende fungerar.


torsdag 2002-07-04
tyckeri nummer 1876

En svår flygolycka inträffade för några dagar sedan när ett ryskt passagerarplan kolliderade i luften med ett tyskt fraktplan. Mycket snabbt var den schweiziska trafikledningen (som hade ansvaret vid olyckstillfället) framme och lade skulden på det ryska planet. Allt eftersom mer fakta framkommer börjar allt mer av skulden hamna på det privata företag som skötte trafikledningen. Piloterna fick inte alls förvarning så tidigt som man först hävdat. Mot alla regler hade den ena av de två trafikledarna gått och fikat. Varningsradarn var urkopplad för service. Myndigheterna hade tidigare krävt utbyte av annan utrustning.

Det må vara som det är med skuldfrågan, den begriper jag inte mycket av, men jag tror jag låter bli att flyga. Det kvittar hur ofarligt dom säger att det är, är olyckan framme kan man hälsa hem. Eller snarare, man kommer aldrig mer att kunna hälsa hem!


fredag 2002-07-05
tyckeri nummer 1877

Jag ser att Israel hävdar att dom är på väg att vinna kriget mot terroristerna. Alla ledarna är snart döda skryter man med. Jag för min del har inte hört talas om någon rättegång, så hur kan man då ta sig rätten att mörda folk i andra länder. Jag säger inte emot att en del av de som mördats i diverse militära attentat är skyldiga till de brott Israel hävdar att dom begått. Men i en rättsstat är ingen skyldig förrän en domstol beslutat så, och den misstänkte har haft möjlighet att försvara sig. Det Israel sysslar med är statsterrorism, och det är inte mycket bättre än andra former av terrorism (om inte värre eftersom det är sanktionerat av ett lands ledning). Jag har alltså svårt för att se hur man kan vinna mot terroristerna genom att själv bli terrorist. Då är man ju inte längre bättre än de onda, man är lika ond själv. Inte ens Bibeln ger väl rätt till mord?

lördag 2002-07-06
tyckeri nummer 1878

Förra årets fotbollsallsvenska slutade mycket tråkigt, med idel 08-or i toppen. Något som gjorde fjollträskarna otrevligt styva i korken. Lite revansch fick vi när AIK sedan åkte ur elitserien i hockey. Årets fotbollsallsvenska ser därför mycket roligare ut. När nu första omgången efter VM-uppehållet spelats färdigt har vi två Skånelag i topp, och de tre Skånelagen har sammanlagt knaprat ihop 46 poäng och ligger på platserna 1,2 och 5 med de båda Göteborgslagen på platserna 3 och 4. De tre lagen från Fjollträsk har sammanlagt knaprat ihop 24 poäng och ligger på platserna 6, 11 och 13. Med AIK på nedflyttningsplats även här. En svag spirande skadeglädje börjar kittla till i maggropen!

söndag 2002-07-07
tyckeri nummer 1879

Så kom det då, det jag väntat på - första Spam-brevet till min nya e-postadress. Det är nu en dryg månad sedan jag fick igång min nya egna domän. Och det är klart mindre än en månad sedan jag lade ut på Internet den e-postadress som idag gjorde sin premiär i den ädla spammingligan. Brevet som var av typ "Nigeriabrev" såg ut som alla andra. Och kom, som ju är mycket vanligt, från en Yahoo-adress. Hotmail och Yahoo är dom stora i denna mindre smickrande verksamhet.

Vad som förvånar mig är att dessa stora företag inte gör mer för att få stopp på denna verksamhet. Jag kan inte tänka mig att dom tjänar något på skumraskaffärerna. Snarare tappar man i anseende bland de som får mottaga skiten. Det är idag dags för att internationellt ta i med krafttag mot denna verksamhet som hotar att helt sänka Internet som ett media för spridande av information. Att det fortfarande är lagligt att skicka ut icke-önskad reklam via e-post och fax är i sig ett mysterium. Men i varje fall EU verkar nu vara på väg att lägga om kursen och införa ett förbud. Nu räcker inte detta eftersom USA är den stora källan. Vad som krävs är ett internationellt överenskommet förbud. Ett förbud som kombineras med ett krav på Internetleverantörer, webbhotell, gratisleverantörer osv. att endast godkänna massutskick av e-post från avsändare med en ansvarig utgivare eller motsvarande. Massutskick i sig är ju inget fel. Vi har nyhetsbrev och e-postlistor som man kan prenumerera på. Men, vill någon göra massutskick ska e-postleverantören ha en registrerad ansvarig utgivare innan detta ska kunna ske. Det är dags att myndigheter och branschen tar problemet på allvar och gör något åt det.


måndag 2002-07-08
tyckeri nummer 1880

Pia Kjærsgaard, en av dansk politiks värre pajasar blev mäkta förgrymmad när svenska politiker dristade sig till att kritisera den danska regeringens främlingsfientliga politik. Pia har tagit chansen att hämnas, och har köpt en helsidesannons i DN där hon tackar svenskarna för stödet. Men det verkar lite konstigt med alla dessa svenskar som e-postat sitt stöd, dom har visst haft lite svårt med svenskan, det har krupit in en massa danska ord och vändningar i breven. Det kan väl inte vara så att det är Pia själv som skrivit breven?

Fast det mest anmärkningsvärda är att tidningen Dagens Nyheter låter ett politiskt parti från ett annat land annonsera i svensk media i syfte att påverka valutgången i Sverige om några månader. Välgörande är att en kraftig majoritet av svenskarna faktiskt inte är främlingsfientliga. 75% av svenskarna ser det som positivt att olika kulturer blandas i landet t.ex. Problemen med att vissa människor inte kan anpassa sig, att vissa människor är kriminella osv. löses inte med hårdare tag mot invandrare generellt. Och tyvärr har jag ingen lösning på vad vi ska göra med kriminella invandrare, som alla dessa danska klabberövar som väller in över Sundet från Danmark.


tisdag 2002-07-09
tyckeri nummer 1881

Varje dag har sin finansskandal. Det ena företaget efter det andra avslöjas med att ha blåst upp sin vinst i syfte att pressa upp aktiekursen. Anledningen till detta är att det tjänar girigbukarna nämligen på. Ju högre aktiekurs, desto större inkomster till bankkontot. I Sverige har insideraffärerna ökat kraftigt på senare år. EU planerar kraftigt skärpta regler och straff. Bush lovar att ta ballongblåsarna i örat. Tänk att det var dessa uppblåsta egon som var allas favoriter för bara något eller några år sedan. Stegrande aktiekurser skulle fortsätta stiga i all evinnerlighet. Att köpa aktier var nyckeln till framgång. Och nu har hela bubblan spruckit. Det var ingen IT-bubbla, Tele-bubbla eller annan speciell bubbla. Det var en enda monstruös aktiespekulationsbubbla som nu har spruckit.

Tänk vad tiderna kan förändras egentligen. Det var inte många år sedan som företagen tog till alla möjliga metoder för att få NER vinsten (för att slippa betala skatt). Alla skandalerna nu går ut på att företagen har fifflat för att få UPP vinsten? Jag tror det är dags att höja skatterna för företagen, dom är tydligen för låga!


onsdag 2002-07-10
tyckeri nummer 1882

EU Kommissionen har bestämt sig för att reformera EU:s jordbruksstöd. Och direkt såg jag en LRF-bas dyka upp i de regionala TV-nyheterna och beklaga sig. Vad kommer då inte bidragsberoende franska bönder att säga (och göra). Om två år ska reformen vara genomförd hävdar man. HA! Det vill jag se först. När de franska bönderna börjar hälla koskit på trapporna utanför parlamentsbyggnaden får de franska politikerna stora skälvan. Och sedan var det stopp med den alldeles nödvändiga reformen. Ska det gå åt helvete, ska det i varje fall gå åt helvete i första klass (för bönnerna).

Sverige ut ur EU! Låt dom ha sitt bidragsvansinne för sig. Vi behöver inte finansiera det i varje fall med våra skattepengar.


torsdag 2002-07-11
tyckeri nummer 1883

Det är tydligt att man i USA ännu inte fått ordning på rasismen inom poliskåren. Under ett par dagar har TV-tittarna matats med nya amatörvideofilmer på ett våld från stora starka vita poliser mot försvarslösa svarta som man blir illamående av att se. Det finns mycket ruttet i det amerikanska samhället att göra upp med. Detta trots att landet är en fungerande demokrati. Och kanske är det just därför som vi får veta vad som händer. Och vi ska inte själva heller brösta oss. Övergrepp från poliser har vi sett i Sverige också. Och att jag säger så beror inte på att jag misstror poliskåren. De flesta svenska poliser är seriöst arbetande och dom har ett mycket svårt arbete. Men det hindrar inte att man måste kunna kritisera enskilda företeelser inom kåren utan att bli beskylld för att kritisera hela poliskåren.

fredag 2002-07-12
tyckeri nummer 1884

Aftonbladet har, efter en omröstning på nätet, korat Sveriges tio äckligaste maträtter! Jag måste vara lite underlig eftersom en hel del av mina favoriträtter finns med på listan. Överst låg, inte oväntat surströmming. Något jag inte kan uttala mig om. På andra plats hittade vi Pölsa. Denna delikatess som tillsammans med några kokta potatis, smaksatt med lingonsylt och en morot att tugga till är en verklig höjdare. Mättande, nyttig, billig och god. På tredje plats hittade vi blodpudding. Ännu en höjdare, med mycket lingonsylt och lite råriven morot med citronsaft på. Mums! På fjärde plats kom leverbiff - vad är det för fel på lever? Riktigt gott. Femma kom Lutfisk - äckligt? Totalt smaklöst skulle jag vilja säga. Utan såsen totalt menlöst. Sexa Isterband. En höjdare, allra helst tillsammans med sjuan, Bruna bönor. På de tre sista platserna hittade vi kalvsylta, lappskojs samt fläsklägg med rotmos.

Jag undrar över Aftonbladets läsares smak! Jag saknar sådana vidrigheter som Brysselkål, Pizza och Tomatsoppa.


lördag 2002-07-13
tyckeri nummer 1885

Big Brother bestämmer! När Vita Huset pekar så lyder världen. USA har vägrat acceptera en internationell domstol som ska kunna döma för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Och när nu en sådan domstol (som nästan alla andra vill ha) ändå har inrättats har man krävt att amerikaner ska undantas och inte kunna dömas. Nu har FN lagt sig platt till marken inför USA:s hot om att stoppa alla FN:s fredsbevarande styrkor genom sitt veta i FN:s säkerhetsråd. Jag skäms! Fast de som verkligen skulle skämmas är USA som krävt att amerikaner ska särbehandlas.

söndag 2002-07-14
tyckeri nummer 1886

Idag fyller Vickan 25. Jag ber att få gratulera. Jag hoppas du hittar den sanna kärleken, snart blir klar med din utbildning och hittar ett bra jobb. Som en andra generationens invandrare tillhör du en grupp som kan ha svårt att få ett jobb, men samtidigt har du ju en hel del bra förbindelser via pappa och mamma. Och det är viktigt idag om man ska hitta ett jobb. Tänk bara på att man inte kan tillbringa hela livet med att roa sig, gå på krogen och träffa kompisar. Plötsligt en dag knackar verkligheten på dörren. För de flesta ungdomar har den redan gjort det i din ålder, men du kan ju leva livet lite längre än andra.

Jag har inget emot dig personligt, du är säkert en trevlig tös. Du kan ju inte hjälpa att du fötts i den familj du fötts i. Så det är bara att önska dig lycka till med framtiden, min förhoppning är att du slipper bli drottning. Och innerst inne undrar jag om du inte håller med. Ett normalt liv är faktiskt trevligare, även om du fostrats till något annat i 25 år nu. Hur som helst Grattis.

I motsats till dig tänker jag tillbringa min kommande födelsedag i stillhet. Jag hade också behövt ommålat och omtapetserat och allmänt upprustat inför min födelsedag. Men, jag får ju själv betala, så jag väntar lite till.


måndag 2002-07-15
tyckeri nummer 1887

Det verkar nu äntligen som om de tre somalier som av USA straffats med total bannbulla utan några som helst bevis nu ska frias. Men rättsskandalen har redan inträffat. Utan att man framlagt några bevis, utan någon möjlighet att försvara sig har dom förklarats bannlysta under mer än 8 månader. Dom har tvingats att bevisa sin oskuld för att frias, bevisa sin oskuld utan att veta vad dom egentligen är beskyllda för. Hela frågan är en absurd rättsskandal.

Är det rädslan för risken att ha bannlyst en medlem av ett annat lands parlament som fått USA att dra öronen åt sig? Abdirisak Aden, som är den mest kände av de tre står på socialdemokraternas riksdagslista, och det finns en stor sannolikhet för att han väljs in. Och om man inte hade släppt bannlysningen hade vi riskerat hamna i en situation där riksdagen inte hade fått betala ut arvode, inte hade fått förse en vald medlem av riksdagen med möjlighet att sköta sitt parlamentariska uppdrag. Allt för att en annan stat drabbats av paranoia.


tisdag 2002-07-16
tyckeri nummer 1888

Mellanöstern har drabbats av ännu ett attentat. Militanta palestinier har attackerat en buss från Israel till en bosättning på av Israel ockuperad mark i Palestina varvid flera israeler dödades. Som pacifist kan jag inte acceptera våld. Och palestinska attacker på israeler, var helst dom sker, gynnar inte det palestinska folket. Men, upprördheten är mindre när attacker sker mot bosättare på ockuperad mark än när dom sker inne i Israel. Det finns inget försvar alls för attacker inne i Israel, medan bosättarna faktiskt representerar en illegal ockupationsmakt. Och folkrätten ger ett ockuperat folk rätt att göra väpnat motstånd mot en ockupation.

Jag undrar också om upprördheten hade varit lika stor om exakt samma sak skett under andra världskriget. Låt oss säga att under Nazitysklands ockupation av Danmark låter man flytta in tusentals aktiva nazister till nybyggda samhällen inne i Danmark, samtidigt som man driver bort de danskar som redan bor där. Hade vi fördömt danska motståndsmän om man attackerat dessa nazistiska nybyggare?

Frågan är också, som jag frågat många gånger tidigare, när Israel lär sig att militär ockupation aldrig kommer att lösa konflikten. Den häller bara ännu mer bensin på elden.


onsdag 2002-07-17
tyckeri nummer 1889

Valrörelsen går på tomgång. Ett bevis på detta är debatten om Göran Perssons flygresor. Att ett antal företrädare för moderutterna ploppar upp som en gubben i lådan och är kritiska visar bara att det tydligen inte finns några viktiga sakfrågor att diskutera. Att tro att moderater förklädda till statsvetare eller vad dom nu kallar sig står för sanningen visar bara att det är sommarstiltje i valrörelsen.

De ordinarie passagerarna på det reguljärflyg som vissa verkar tycka att Göran Persson med åtföljande säkerhetspoliser skulle åkt med är nog tacksamma att dom slapp försenas av säkerhetsåtgärder och annat. Tyvärr får inte statsministern vistas bland oss svensöner utan ett koppel säkerhetspoliser och säkerhetsarrangemang. Sedan mordet på Olof Palme är den ljuva tiden tyvärr förbi.

Snälla opposition, plocka fram sakfrågorna och kritisera regeringen för det, det finns ett antal hinkar att gräva ur.


torsdag 2002-07-18
tyckeri nummer 1890

Här har man gått och trott att dom talade sanning dom här kverulerande bilisterna som klagar över att bensinen är så hemskt dyr i Sverige. Och sedan visar det sig att dom mest är ute och reser i sitt klagande. Dyraste bensinen i Europa finns tydligen i Storbritannien, och inte alls i Sverige. Alla våra grannländer, Danmark, Norge och Finland har dyrare bensin än vad vi har. Med viss möda lyckas vi visst klamra oss upp på den övre halvan av prisligan i Europa. Det finns utrymme för lite höjningar på den fronten! Vi kan ju sänka matpriserna istället så att inte dom är högst istället. Billigare mat och dyrare bensin om jag får be. Tackar på förhand.

fredag 2002-07-19
tyckeri nummer 1891

Är det någon som vet vad Pajas heter på danska? Det måste har något med Pia Kjærsgaard att göra. Senaste grodan ur hennes mun är att hon krävt att FN skulle skicka observatörer till Sverige för att övervaka valet. Det går nämligen inte demokratiskt till i vårt stolta fosterland. Pia är en pajas!

För övrigt ser jag att juni i år är den näst varmaste månaden på jorden på över hundra år. Varmast var 1998 när El Niño härjade som värst. Jag tycker väl att det varit både hitt å svittet i år.


lördag 2002-07-20
tyckeri nummer 1892

Dagens cykeldäck är av miserabel kvalitet. Det tar inte många år förrän det är dags för torrsprickor på dom. Och efter ett tag har dom gjort sitt. Vilket mitt bakdäck gjort i veckan. Tyvärr har cykelhandlaren hållit stängt ett par dagar och igår gav jag upp och gick på varuhuset och köpte mig ett däck. 28 x 1 5/8 x 1 1/2 stod det på framdäcket så jag antog att det var detsamma där bak (på det däcket står det nämligen inga dimensioner). Alltså inköptes ett däck med exakt dessa dimensioner. Idag skulle det på. Bara för att konstatera att däcket var större än hjulet! Kunde det verkligen vara så att bakhjulet hade mindre dimensioner än framhjulet? Hur som helst återvände jag till stora varuhuset och inköpte ett nytt däck i storlek 27 tum. Alldeles för litet! Antingen är mitt hjul av dimensionen 27 3/4 tum, eller också säljer OJ däck i dimensionen 28 1/4 tum och kallar dom för 28 tum. Nu återstår bara att invänta att cykelhandlaren öppnar och att utnyttja ett returkvitto på två cykeldäck hos OJ.

Kan någon förresten förklara varför man tillverkar och säljer däck utan att trycka storlek på dom (i klartext, antagligen står det en kod som bara cykelhandlarna begriper). Det är lika korkat som att RAM-minnen till datorer aldrig har tryckt på sig hur många MB dom är på. Helt vettlöst och totalt obegripligt! I min skrivbordslåda ligger några gamla minnen. Jag har ingen aning hur många MB dom är på!


söndag 2002-07-21
tyckeri nummer 1893

Grattis Angeli! Stora tösen idag, 7 år.

måndag 2002-07-22
tyckeri nummer 1894

Så var då tidernas största konkurs ett faktum. Efter mångmiljardfiffel med bokföringen för att trixa upp vinsten (för att hålla aktiekursen uppe och bonusarna intakta) tvingas nu WorldCom i konkurs. USA:s näst största telebolag. En katastrof för de som hade sitt pensionssparande i bolaget. Och ännu en spik i kistan för kvartalskapitalisternas spekulationsbubbla. Man kan trots alla negativa effekter inte låta bli att känna en viss skadeglädje. Kvällens film på TV4, Hajen som visste för mycket, var ju faktiskt aktuellare än vad man hade tänkt sig när den schemalagdes till denna kvällen.

tisdag 2002-07-23
tyckeri nummer 1895

Extrema palestinska grupper och den israeliska staten för en framgångsrik kamp om vem som ska lyckas bäst med att punktera en fred i området. Lika avskyvärda och värda fördömanden som palestinska självmordbombares terrordåd inne i Israel är, lika avskyvärda och värda fördömande är den statsterrorism och de kollektiva bestraffningar som ockupationsmakten Israel sysslar med. Den stora skillnaden är att man kan faktiskt ställa större krav på en demokratisk stat, medlem av FN och med diplomatiska relationer med de flesta stater i världen än man kan ställa på enskilda organisationer. Nu senast har israeliskt stridsflyg i en precisionsbombning inne i centrala Gaza lyckats döda 15 personer. Inte bara den man som man var ute efter utan också fru, barn och grannar. "En av våra mest lyckade aktioner" hävdade krigsförbrytaren och premiärministern Ariel Sharon. Jätteduktigt att döda spädbarn kan man säga. Jag kan riktigt se framför mig hur han applåderat och hurrat. Jag skäms över att det land jag bor i fortfarande har diplomatiska relationer med en mördarstat!

onsdag 2002-07-24
tyckeri nummer 1896

Wilgot Sjöman är förbannad. Han tycker TV4 har förstört hans långfilm om Nobel med ideliga reklamavbrott i samband med att man visade den nyligen. Han har därför anmält TV4 till Granskningsnämnden. Och jag håller fullständigt med den gode Wilgot. Och tydligen tycker nästan alla svenskar detsamma. Vid lunchtid när jag var inne på Aftonbladets hemsida och röstade i frågan hade drygt 1.000 personer röstat och mer än 97% av dessa höll med Wilgot Sjöman att TV4 förstör filmerna.

Jag kommer nu att göra så att jag när jag retar mig på ett reklamavbrott i en långfilm att bojkotta det företag som köpt in sig med annonser i filmerna. Om det är möjligt är företagets produkter bannlysta för en månad framåt. Och min avsikt är att informera respektive företag om detsamma. Och jag uppmanar alla att göra likadant. Det går att lägga reklamen i naturliga pauser mellan programmen. Förstör inte filmerna!


torsdag 2002-07-25
tyckeri nummer 1897

Upproret mot TV4:s kulturmord genom sina reklamavbrott mitt i filmerna fortsätter att spridas. (Att 3:an och 5:an osv. länge sysslat med samma dumheter bryr jag mig inte om, för dom slipper jag se). Idag läser jag att Claes Eriksson även anmäler TV4 för deras behandling av Hajen som visste för mycket. Claes berättar också att 3:an och 5:an är förbjudna att visa hans filmer. I en debattartikel har Birger Schlaug samma uppmaning som jag har, bojkotta de företag som köper in sig i reklam som avbryter filmerna. Och samtidigt förstår TV4:s tillförordnade programchef Göran Ellung inte alls kritiken. Han måtte inte vara riktigt funtad, eller också är det väl så att han ju inte kan säga nå't annat.

Jag har allt oftare kommit på mig med att tänka som så, när det varit något på TV4 som jag eventuellt skulle se, nä, jag bryr mig inte, dom stoppar ändå in en massa tramsig reklam mitt i alltihop som jag sitter och retar mig på. Och så tittar jag på SVT istället där jag slipper möget.


fredag 2002-07-26
tyckeri nummer 1898

Jag hörde kulturminister Ulvskog i radion försöka försvara att man ändrat lagen och tillåter TV4 att bryta t.ex. filmer mitt i en massa gånger för reklam. Och hon skyller på att man var så illa tvungna eftersom TV4 fifflade med den gamla lagen. Hon hade inte kunnat tänka sig att skärpa den gamla lagen istället? Men det var väl för svårt att tänka ut den lösningen kan tänka.

Jag fick också att svar från TV4 idag, där man bland annat påpekar att man kommer att fortsätta att bryta programmen för reklam. Och då är det väl bara för mig och många andra att bojkotta de företag som sysslar med kulturmord genom att köpa reklamtid mitt i filmer.

BOJKOTTA KULTURMÖRDARNA!


lördag 2002-07-27
tyckeri nummer 1899

Vad är det utmärkande för konst? Ja, idag verkar det vara att det är konstigt. Vi har väl alla sett och hört om den mer knasiga installationen efter det andra. Konstnär kan alla kalla sig som är tillräckligt knasiga och hänsynslösa. Nu senast såg jag att Vägverkets städpatrull hade städat bort 6 konstverk som var placerade i en å. Uppenbarligen hade det mest bestått av skrot och annat skräp som placerats i ån och Vägverkets städare gjorde det rätta och plockade bort skiten. Kraven på vad som är konst är låg, och jag funderar själv på en del konstverk som jag skulle kunna skapa i vägrenen. Om man tänker sig den där gamla spisen som grannen ska köra på tippen, om vi ställer den i vägrenen och sedan kröner den med en välfylld soppåse med använda blöjor. Tillsammans med de flugor som sedan kommer att kretsa kring verket kan vi nog få till en bra förklaring om civilisationens tillkortakommanden och hur naturen trots allt kommer att ta över en gång. Vad säger ni, tror ni att Moderna i Stockholm är villiga att betala ett bra pris?

söndag 2002-07-28
tyckeri nummer 1900

Jag inledde semestern igår. Och idag har jag lyckats komma ner i semesterfart. Idag har jag till och med lyckats ligga helt stilla i hängmattan med solhatten över ansiktet i flera minuter i sträck utan att känna mig sysslolös. Det är inte illa, det vet de som känner mig. Dagens stora projekt har annars varit att påbörja renoveringen av familjens tandemcykel. Denna cirka 20 är gamla klenod har stått sysslolös i mer än 5 år. Idag har kedjan smorts och rengjorts så gott det går med gamla tandborstar, och dessutom har det hjul med fjäder som spänner främre kedjan fått en ordentlig genomgång. Bromsarna har gåtts igenom och fungerar nu. Växeln är i topptrim. Återstår gör att byta däcken. Efter 20 år har dom blivit ganska så torra och spruckna. och jag vågar inte pumpa upp däcken ordentligt eller ge mig ut på några längre tur. Det är bara att hoppas att cykelhandlaren har däck av rätt dimension inne. Förhoppningsvis blir den klar imorgon, redo för en ordentlig tur med någon annan familjemedlem där bak.

måndag 2002-07-29
tyckeri nummer 1901

Det finns i varje fall en som tjänat på bolagiseringen av Helsingborgs lasarett AB, nämligen VD:n Stefan Sallerfors. Redan när sjukhuset bolagiserades och hr Sallerfors trädde till var han den högst betalda sjukhuschefen i Skåne (dvs. han låg över t.ex. Ängelholm, Malmö, Lund och Kristianstad). På de två år som gått har han dessutom fått den överlägset högsta höjningen, 45% upp på två år. Idag är lönen 116.000 kronor (dvs. långt över vad en medlem av regeringen tjänar). Till detta kommer en pensionsförsäkring på över 31.000 i månaden och till detta bonus. Det kan påpekas att tvåa på löneligan ligger VD:n på tillika bolagiserade Ängelholms sjukhus AB (som också fått den näst högsta höjningen). Cheferna på de större sjukhusen i Lund och Malmö ligger klart under (men så är dom också kvar inom landstinget). Nu begriper jag varför det också är de båda bolagiserade sjukhusen som har de högsta kostnadsökningarna.

Sätt P för moderaternas lekstuga i Region Skåne - innan vi går i konkurs!


tisdag 2002-07-30
tyckeri nummer 1902

Myten om Riksbankens oberoende har fått sig en ordentlig knäck sedan Bo Lundgren i en intervju tydligen antytt att Riksbankschefen Urban Bäckström skulle kunna vara aktuell som finansminister i en borgerlig regering. Den gode Urban hävdar att han inte har fått något sådant erbjudande, varken officiellt eller inofficiellt. Vi som hänger med vet redan innan att oberoendet mest är en myt och gäller ett oberoende från den nuvarande regeringen och riksdagen. Man är inte oberoende gentemot finansvärlden, man är inte oberoende gentemot näringslivet, man är inte oberoende gentemot borgerliga värderingar osv.

För övrigt konstaterar jag att en för mig okänd herre en bit upp i landet idag satt nytt rekord. Han har skickat mig 27 mejl innehållande virus. Hans dator verkar inte ha annat att göra än att sprida sin dynga. Jag hoppas att han skaffar antivirusprogram snart.


onsdag 2002-07-31
tyckeri nummer 1903

Jag ser i bladet att Ericsson måste ändra reglerna för sitt bonusprogram till cheferna. Ursprungligen betalades bonusen ut baserad på vinsten, men det kunde man ju inte fortsätta med när vinsten försvann. Så för förra året ändrades bonusprogrammet och istället baserades det på att man skulle uppnå ett positivt kassaflöde. Och det lyckades man genom att sälja ut det mesta. Men det kan man ju inte fortsätta med, man kan inte sälja ut mer. Nu ska alltså bonusprogrammet ändras igen. Själv tycker jag att Ericsson och bonus till chefer är något som egentligen inte borde nämnas på samma sida i en publikation. Dom borde skämmas öronen av sig.

För övrigt noterar jag att jag idag tagit upp kampen med min mamma om att vara linslus i tidningen. Vårt nyuppspikade staket på vår lekplats i kvarteret gav upphov till en tidningsnotis med foto, samt blåsor i händerna.


torsdag 2002-08-01
tyckeri nummer 1904

Såja, då var två av de tre sommarmånaderna avverkade. Och hettan fortsätter att plåga. I dag har det varit en bra bit över 30 grader, och inte alls skönt. Barnen lider och jag lider. Och inte lyckades något regn- och åskväder passera över Åstorp heller. Någon eller några millimeter i förmiddags och några åskknallar, men sedan var det över och han där uppe eldade på i kaminen för fullt igen. Fast pågarna och töserna i Norrköping lovar lite svalare väder, så man får väl inte tappa hoppet. Jag begriper inte folk som betalar pengar för att åka söderut till den här hettan när vi inte har den här. Dom verkar ha fått solsting i förskott!

fredag 2002-08-02
tyckeri nummer 1905

Sverige hamnade i världsnyheterna idag. I varje fall lyckades vi ta oss till BBC:s World Service nyheter på kortvågen. Vårt första fotbollssupportermord! Den Stockholmare (som var IFK Göteborg supporter) och som misshandlades vid en uppgörelse mellan IFK Göteborgssupportrar och AIK-supportrar häromdagen avled i dag på morgonen. Förhoppningsvis innebär detta den slutliga vändpunkten. De riktiga supporterklubbarna verkar redan ha lämnat slagsmålen bakom sig, men fortfarande har ett antal lag en svans av supportrar som mest är ute efter att slåss och mindre av att titta på fotboll. De gäng som slogs vid det nu aktuella tillfället verkar inte ha haft för avsikt att titta på matchen. Det uppgjorda slagsmålet skedde på en plats och vid en tidpunkt som gjorde att deltagarna inte hade en chans att se matchen. Om detta berodde på att dom egentligen inte bryr sig om fotboll, eller för att dom inte hade råd att betala inträdet vet vi inte. Men att folk ska behöva dö helt i onödan är en skandal. Vakna upp töntar - nästa gång är det kanske din tur!

lördag 2002-08-03
tyckeri nummer 1906

Hur långt bort från det demokratiska samhället får en demokrati gå i sin kamp mot odemokratiska krafter och terrorism? När har demokratin passerat gränsen och är inte längre bättre än motståndaren? När förvandlas kampen mellan det goda och det onda istället till en kamp mellan två onda krafter?

När det gäller den israeliska kampen mot palestinsk terror har man för länge sedan passerat gränsen. Det goda har i sin kamp mot det onda själv blivit förvandlat till det onda. Fortsatt israelisk ockupation och statsterrorism kan inte göra slut på palestinska terrorgrupper. Dom får bara ny näring. Israels enda chans till fred är att dra sig tillbaka och göra upp med de goda krafterna på den palestinska sidan och sedan med hjälp av dessa och internationellt stöd svälta ut terrorgrupperna.

USA:s kamp mot internationell terror börjar också hamna farligt nära den gräns när man själv förvandlas till det onda istället för det goda i kampen mot det onda. USA:s behandling av afghanska fångar på Guantánamobasen på Cuba är till exempel mycket tveksam. Man vägrar att behandla dom som krigsfångar, då finns det nämligen regler för hur dom ska behandlas. Och dessa krav uppfyller man inte. Man vägrar också att ge dom den rättstrygghet som utmärker en rättsstat. Eftersom dom inte hålls på amerikanskt territorium har dom inte de rättigheter som en fånge i USA har. Och det är just därför man håller dom på Cuba, för att inte tvingas ge dom den rättstrygghet som alla ska kunna kräva i en demokrati. När demokratin i sin kamp mot diktaturen upphör att vara en demokrati, förlorar inte kampen mot det onda samtidigt sitt berättigande?

För övrigt gläds vi åt ca 10 grader svalare temperatur och regn.


söndag 2002-08-04
tyckeri nummer 1907

Nya terrordåd i Mellanöstern börjar höra till nyheter som inte längre är nyheter. Ariel Sharon valdes till premiärminister i Israel på vallöftet att göra livet säkrare i landet. Om någon har misslyckats med att uppfylla sitt vallöfte är det just den mannen. Nästan allt han gjort har fått till resultat att situationen blivit än mer inflammerad. Ariel Sharons kamp mot terrorismen har skapat fler nya terrorister än vad någon annan lyckats med tidigare. Jag har sagt det förr, och säger det igen. Enda chansen för Israel att få fred är att acceptera en Palestinsk oberoende stat, att dra tillbaka all militär och alla bosättningar från Palestinska områden och att låta palestinierna själva välja sin framtid. Först när detta är uppfyllt finns det en chans till fredlig utveckling. Hör han inte vad jag säger (ser han inte vad jag skriver)? Jag får nästan intrycket av att han inte läser mina rader - för det kan väl inte vara så att han inte bryr sig?

måndag 2002-08-05
tyckeri nummer 1908

När man surfar på Internet kan man hamna precis var som helst på jordgloben. Tydligen kan man göra detta även när man shoppar på nätet. Jag hörde just på BBC om det brittiska paret som köpte flygbiljett till Sydney i Australien via nätet. Nåja, dom trodde det var Sydney i Australien, men när man slutligen landade befann dom sig i Sydney, Canada. En liten gammal gruvstad i östra Canada. Dom blev lite misstänksamma när dom fick byta flyg i Halifax, och ska nu få hjälp av flygbolaget att ta sig hem till London.

Det är inte alltid som billigast är bäst. Samma lärdom har de som flög med TransJet fått, och som nu sitter fast och måste köpa nya biljetter. Det finns oftast en anledning till att tjänster och varor är billigare eller dyrare.


tisdag 2002-08-06
tyckeri nummer 1909

Folkpartiet har gjort en liten kovändning. Farbror Leijonborg har bland annat berättat att man ska tvingas göra ett prov i svenska för att kunna få bli svensk medborgare. Det kan bli jobbigt med det svenska medborgarskapet då för min minsta, Kimmy, eftersom han är autistisk. Det finns ju risk att han aldrig kommer att kunna klara ett sådant prov. Undrar om han förlorar sitt medborgarskap i ett folkpartistiskt Sverige?

Visst är det så att man måste lära sig svenska om man flyttar till Sverige. Men man kan inte ställa det som ett krav eftersom det kan finnas så många olika skäl till varför man inte klarar ett prov. Men det är ju lätt att kräva när man ska börja konkurrera med SverigeDemokraterna och de andra fjantarna om väljarna. Lätta lösningar är alltid bra som valfläsk.


onsdag 2002-08-07
tyckeri nummer 1910

Den av regeringen tillsatta grupp som ska diskutera etik och moral inom näringslivet lär få att göra. Girigheten och roffarmentaliteten är vitt spridd i dessa kretsar. Förutom löner i form av fantasisummor ska de höga gubbarna också ha bonusar, pensionsförsäkringar och gud vet vad dom kallar allt. Och bonusreglerna är ofta utformade så att dom faller ut hur det än går. I dag avslöjas att ett stort antal av cheferna i de största börsföretagen får fortsatt höga bonusar trots att företagen blöder. Dessa bortskämda girigbukar som tydligen inte jobbar ordentligt om dom inte dessutom får fantasibonusar förutom höga löner borde skämmas öronen av sig! En rimlig bonus är helt OK - om det går riktigt bra och man gjort något utöver det normala. SKÄMS!

torsdag 2002-08-08
tyckeri nummer 1911

Så fort en borgerlig politiker yttrar sig idag påpekas att Sverige halkat ner till 17:e plats i välståndsligan. Jag kan inte riktigt förstå hur dom vågar påpeka detta så ofta. Det finns olika sätt att räkna välstånd, den lista högern hänvisar till är tydligen OECD som enbart mäter pengar. Och där är det riktigt att Sverige rasat, det har inträffat två plötsliga ras, båda under de båda senaste borgerliga regeringarna. Det stora raset kom när kronan rasade medan Bo Lundgren (nu moderatledare) var ekonomiansvarig i den borgerliga regeringen. Ni minns väl de 500 procents ränta vi fick för att rädda kronan. Nu räddade det inte kronan, den föll som en sten ändå. Men det räddade ett antal av våra stora företag som hann rädda undan sitt kapital till andra valutor innan kronan fick rasa. Men det är ju faktiskt de borgerliga som förorsakat raset, så jag begriper inte hur man kan ha mage att använda det i valrörelsen? Man chansar väl på att väljarna har kort minne.

Däremot släpptes det nyligen en FN-undersökning om länders välstånd. Där hade Sverige avancerat till andra plats. Där mättes inte bara pengar, utan även sådant som utbildning, sjukvård, hälsa, barnadödlighet osv. Det var bara Norge före oss. Fast den undersökningen har jag inte hört någon borgerlig politiker hänvisa till!


fredag 2002-08-09
tyckeri nummer 1912

Ett av de fyra företag som fick rätt att bygga det s.k. 3G-nätet har nu begärt att få ändra de löften man gav för att få licensen. Orange kräver att man ska få ytterligare 3 år på sig att få nätet färdigt, och dessutom att nätet skall täcka mindre av landet än vad man lovade för att få nätet. Även de flesta av de andra tre företagen uppges stå utanför dörren och vänta med samma krav. Det blir allt mer uppenbart att det enda företag som lämnade ett realistiskt anbud var Telia, och det resulterade i att dom inte fick någon licens. De fyra som fick sin licens lämnade glädjeanbud och fick som tack licens av PTS. Det börjar stå klart att kompetensen på PTS inte räckte till!

lördag 2002-08-10
tyckeri nummer 1913

Valrörelsen börjar hetta till lite. Men tråkiga och förutsägbara är moderaterna som vanligt. Sänkta skatter, sänkta skatter och återigen sänkta skatter. Målet är att komma ner till genomsnittet i OECD, vilket skulle innebära en halvering av samhällets utgifter. En bra affär för de som betalar mest skatter (dvs. de med lite högre inkomster) men en mycket dålig affär för de som betalar mindre mängd skatt, men däremot är beroende av att samhället står för kostnader.

Idag kom dessutom ett nytt krav, färre politiker! Lika korkat det. Det är ett krav som bara har till syfte att fiska i de grumliga vatten där politikerföraktet göds. För demokratins skull behöver vi fler politiker, många fler som engagerar sig politiskt och delar på det politiska arbetet. Vi måste tillbaka till den tid då de flesta kände en person som var politiskt aktiv. Vi måste bort från dagens trend där allt fler politiska broilers (som Bo Lundgren) tar över politiken och istället måste gräsrötterna ta över politiken.

Nä, låt oss prata om något roligare än Bo Lundgren och hans idéer. Ännu ett svenskt EM-guld till Sverige idag. Den 19-åriga naturbegåvningen Carolina Klüft är mycket roligare att titta på än hr Lundgren. Tack Carolina och alla de andra som kämpat. Det är nog regeringens fel att det inte blivit ännu fler guld?


söndag 2002-08-11
tyckeri nummer 1914

En bra avslutande dag vid friidrotts-EM för oss nordbor. Först ett finskt guld, sedan ett danskt och slutligen ännu ett svenskt guld. Med tre guldmedaljer placerade vi oss främst av de nordiska länderna, och faktiskt på sjätte plats i medaljligan totalt.

Men, det är nog socialdemokratins fel att det inte blev ännu fler. Vi har ju blivit så lata och bortskämda och stöttar inte de duktiga i det här förtryckarsamhället. Duktigt gjort pågar och töser!


måndag 2002-08-12
tyckeri nummer 1915

Årets sommar ser ut att bli den varmaste (inte bästa som man ibland säger) på över 100 år. Samtidigt är det också uppenbart att stora delar av Europa drabbats av översvämningar i en omfattning som är helt onormalt. I nyheterna idag berättas om ett enormt smogmoln som täcker stora delar av Asien och som man befarar kommer att förorsaka miljoner människors för tidiga död.

Jag har precis läst en artikel i National Geographic om slutförvaring av atomavfall. Tiotusentals ton finns förvarat på ett stort antal platser runt om på jorden. Avfall som måste förvaras på ett säkert sätt i uppåt 10.000 år. Tänk på det tidsperspektivet. Bronsåldern var för ca 4.000 år sedan.... Och vi fortsätter att producera nytt avfall, avfall som ska förvaras på ett säkert sätt i 10.000 år framåt, en metod som fortfarande inte finns.

Vi måste helt enkelt ändra vårt sätt av leva, det räcker inte med småsaker. Själv tänker jag föregå med gott exempel och stänga av datorn för idag och spara lite på energin.


tisdag 2002-08-13
tyckeri nummer 1916

Jag gick förbi ett SE-Bankskontor idag och såg deras affischer om hur man skall förfara med aktieköp. Det var illustrerat med alptoppar och gick i stort ut på att man skulle köpa när dom gick ner och sälja när dom gick upp. Och det är ju ett intelligent resonemang. Så gör jag själv som slutligen för en tid sedan bestämde mig för att spara i en aktiefond nu när det gått ner ordentligt. Det är kul att se hur det sparandet blir allt mindre värd varje månad!

Men så såg inte SE-Bankens affischer ut för några år sedan. Då minns jag att dom hade stora plakat med kurvor som bara pekade rakt upp i himlen. Se så mycket våra fonder har gått upp, kom och köp! Och det fanns nog dom som gick på den niten och köpte. Dom har verkligen förlorat pengar.

Moralen av det hela är att man aldrig ska lita på aktierådgivarna. Det enda man kan vara säker på är att det troligtvis går minst lika bra att lita till slumpen!


onsdag 2002-08-14
tyckeri nummer 1917

Vissa dagar så sitter man bara där framför tangentbordet och har ingen aning vad man ska kverulera om. Man känner sig nästan som en författare med skrivkramp. Idag är en sådan dag!

Så jag har egentligen bara ett enda råd till er alla som läser detta (ja, i varje fall DU som läser detta). Ta och koppla ner, stäng av datorn och njut av livet vid sidan om Internet. Det händer saker där också som kan vara givande.


torsdag 2002-08-15
tyckeri nummer 1918

Jag ser i bladet att töserna och pågarna i Götet under Göteborgskalaset missförstått det där med kalas. Dom har tydligen kalasat på tvålarna i baja-majorna! Ryktet sade att dom skulle bli berusade av det. Hur f-n kan man börja tugga tvål för att bli full? Dom måtte ha varit påverkade redan innan. Tugga tvål - usch vad äckligt!

fredag 2002-08-16
tyckeri nummer 1919

Borgerliga politiker är roliga, dom kan utan skam kritisera socialdemokraterna för saker som dom själva är skyldiga till. På riksplanet kan vi se det eviga ältandet om att Sverige halkat i välståndsligan, ett ras som skedde medan vi hade borgerliga regeringar. På det regionala planet såg jag idag ett debattinlägg från en av de ledande folkpartisterna i region Skåne. Han klagade på att socialdemokraterna inte ville ge personalen inom sjukvården arbetsro. Bakgrunden är att den borgerliga majoriteten (med stöd av töntpartierna inom Skånes Väl) beslutade att bolagisera sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm. Det är fortfarande Region Skåne som äger sjukhusen, men dom drivs i bolagsform. Detta skedde trots motstånd från socialdemokraterna, som därför lovat/hotat att återföra sjukhusen under landstinget om man vinner valet. Och folkpartistens kritik gick ut på att man skulle ge personalen arbetsro och inte hålla på att ändra hela tiden. Och det ligger ju faktiskt lite i det. Men, då glömmer den goda folkpartikeln att den borgerliga majoriteten försökte kuppa igenom en total utförsäljning av sjukhuset i Ängelholm till privata ägare före sommaren så det blev klart innan valet. Något som stoppades i sista sekund av att Centerpartiet hoppade av. Men det där med arbetsro då? Vem är det då som inte vill ge personalen arbetsro?

lördag 2002-08-17
tyckeri nummer 1920

De politiska opinionsundersökningarna droppar in med en stigande hastighet när vi nu närmar oss valdagen. Egentligen skulle man kunna ta ett genomsnitt på alla dessa undersökningar och spara in pengarna till valet! Nä, jag skämtar. Jag tar valet på fullt allvar (i motsats till alla mer eller mindre seriösa opinionsundersökningar). Fast den senaste var så trevlig att jag bestämt mig för att tro på den. Moderutterna fortsätter att tappa stöd och ligger nu för första gången på myyyyycket länge under 20%. Riktigt kul, så det tror jag på.

En som inte tror på opinionsundersökningar är TV4-tuppen Scheerman. En undersökning har nämligen visat att 80% av tittarna tycker att reklamavbrotten är irriterande. Det kan inte stämma tycker TV4-bossen, för dom har bara fått 4-5 e-postbrev som klagat. Är ni bara 3-4 till förutom mig som klagat? Själv tror jag att TV4 har något fel på e-post programmet, för felet kan väl inte ligga någon annan stans?


söndag 2002-08-18
tyckeri nummer 1921

Han som bestämmer (och då menar jag inte Göran Persson, utan han som verkligen bestämmer - George W. Bush) fortsätter att göra som han vill utan att ta hänsyn till resten av världen. När de flesta av världens ledare samlas i Sydafrika för att fortsätta diskutera vad som kan göras åt miljöproblemen tänker George W. stanna hemma och fortsätta sin en månad långa golfsemester i Texas. När hela världen på allvar inser att vi måste göra något åt utsläpp och föroreningar föredrar ledaren för den största förorenaren av alla att stanna hemma och skita i världen.

måndag 2002-08-19
tyckeri nummer 1922

I dag var det sista semesterdagen för denna gången. I morgon, tisdag, är det tillbaka till verkligheten. Det ska bli skönt att få uppleva den svala luften inomhus sedan vi nu fått en ordentlig luftkonditionering på arbetsplatsen lagom till årets fruktansvärda sommar. Det har känts som ett hån varje dag att höra meteorologer tala om fortsatt fint väder, fortsatt varmt och skönt. Dom verkar inte vara medvetna om hur många vi är som lider och mår dåligt i den äckliga värmen. Jag skänker än en gång en tacksamhetens tanke till de som byggde vårt hus med källare. Fast där börjar också bli för varmt numera. Man får nog längre ner under jorden för att få någon svalka.

tisdag 2002-08-20
tyckeri nummer 1923

Positiva nyheter når oss från Mellanöstern. Israeliska styrkor börjar dra sig tillbaka från delar av de ockuperade områdena. Visserligen bara en begränsad reträtt, men dock en reträtt. Framförhandlad mellan israeliska och palestinska officiella förhandlare. Vi observerar dock nogsamt att krigsförbrytaren och premiärministern Ariel Sharon inte varit aktiv i några förhandlingar, och inte heller verkar ha uttalat sig. Bakom tillbakadragandet verkar andra inom den israeliska toppen ha varit. Ännu ett tecken på att det pågår en maktkamp bakom draperierna i Knesset och regeringen mellan hökar anförda av Sharon och ultrakonservativa judiska kretsar och duvor företrädda av delar av Labourpartiet och likasinnade. För framtiden i Mellanösterns skull för vi hoppas att det är duvorna som drar det längsta strået och att den palestinska myndigheten kan hålla sina värsta vildhjärnor i schack.

För övrigt noterar vi att finansmannen Jan Stenbeck lämnat in. En händelse som i media nästan fått storleken av landssorg. Det är väl ändå att gå till överdrift. En man med hårda nypor, visioner och en massa ärvda pengar, visst är det tragiskt för många, men någon måtta för det väl ändå vara!


onsdag 2002-08-21
tyckeri nummer 1924

Aktiekursen på Ericsson har helt plötsligt tagit ett stort skutt uppåt. Anledningen uppges vara att de som sysslar med blankningsaffärer inte längre kan komma över några aktier att blanka. Blanka innebär att man säljer aktier man inte äger med förhoppningen att man kan köpa dom senare till ett lägre pris än man sålt dom för så att man kan leverera dom aktier man sålde innan man hade köpt dom. Av detta kan det bli en vinst.

Av någon anledning är det nämligen tillåtet att syssla med den typen av skumraskaffärer. Men börshandeln är ju något helt sjukt rent allmänt, så det är ju inget nytt. Ursprungligen var Börsens uppgift att hjälpa till att skapa fram nytt kapital till företagen. Idag är det huvudsakliga syftet olika typer av spekulationer och trixande.


torsdag 2002-08-22
tyckeri nummer 1925

Lilla flickan börjar bli stor. Efter stor förväntan inleddes idag det allra första skolåret för Angeli. Tösabiten han blivit förstaklickare hos fröken Gudrun, klass 1C. Frågan är vilka som var mest nervösa, alla små förstaklassarna som började skolan, fröken eller alla mammor och några pappor som följde med och fick stå/sitta runt väggarna i en dryg halvtimme innan vi skickades ut. Nu Angeli har du nio år framför dig varav troligtvis de första fem på Rågenskolan.

fredag 2002-08-23
tyckeri nummer 1926

Invandrarintegration och flyktingfrågor verkar trots allt bli en stor fråga i valrörelsen. Herr Leijonborg gav extremhögern ordentlig draghjälp när han föreslog att invandrare skulle genomgå svenskprov för att få bli svenska medborgare. Och den rumsrena högern med herr Lundgren i spetsen var inte sena att haka på med att lägga till att man dessutom skulle bevisa att man kände till de svenska värderingarna och hur man levde här.

Och visst är det så att man måste kunna svenska för att klara sig i landet. Och att man måste ställa upp på svenska grundvärderingar för att ha en chans att leva i vårt samhälle. Men att ställa kraven i form av prov för medborgarskap är att göra det alldeles för lätt för sig. Vi har precis lagstadgat om minoritetsspråkens ställning. Vi har via EU lyckats förmå Turkiet att godkänna det kurdiska språket. Hur ska vi då nu göra med en finsk same som flyttar till en svensk sameby och bara talar samiska? Ska min minsta son Kimmy bli fråntagen sitt svenska medborgarskap, han är autistisk och kommer kanske aldrig att kunna klara ett svenskprov? Svenska män som förtrycker sina fruar, ska dom också fråntas sitt svenska medborgarskap? Lars och Bo har förenklat en svår fråga på ett oansvarigt sätt för att fiska röster i grumliga vatten!


lördag 2002-08-24
tyckeri nummer 1927

FN:s konferens för en hållbar utveckling ska nu i dagarna inledas i Sydafrika. Nära 60.000 delegater från alla världens länder, med över 100 statschefer kommer att delta. Fast USA:s president tycker inte det är intressant att åka, han fortsätter sin golfsemester i Texas.

söndag 2002-08-25
tyckeri nummer 1928

VM i kast med mobiltelefon har avgjorts. Vann gjorde en finne (vad annars), Petri Valta fick iväg sin Nokia 5510 hela 66,72 meter. Jag för min del skulle nog ibland i ren ilska kunna få iväg en del mobilomaners nallar ännu längre. Mobiloman = mobilbabbelmissbrukare, dvs. dom här som ska snacka i sin nalle i tid och otid på de mest olämpliga platser och tillfällen.

måndag 2002-08-26
tyckeri nummer 1929

Idag kom det regn - Härligt! Förhoppningsvis är hettan slut. men slipper svettas, få ont i huvudet, ha en kropp som kliar och må allmänt pest. Härliga höst, välkommen!

tisdag 2002-08-27
tyckeri nummer 1930

Trots beslutet om den s.k. Nollvisionen i trafiken, dvs. att man skulle ha som mål att få ner antalet trafikdöda till noll, så fortsätter slakten på vägarna att öka. En förklaring såg jag nyligen, det var en undersökning av hur bilisterna håller hastighetsbegränsningarna. Benägenheten att hålla sig inom de hastigheter som gäller har minskat. Vi (ja, ni alltså) kör allt oftare för fort. 30-skylt innebär 40, 50-skylt innebär 60, 70 skylt innebär 80, 90-skylt innebär 100 osv. På grund av bättre vägar och snabbare bilar kör allt fler för fort, och så är olyckan framme. Och underligt nog är det yrkestrafiken som är värst. Har ni sett en taxibil som håller 50-gränsen? Ta körkortet direkt, och låt dom vara utan en tid. Får dom sparken får dom skylla sig själva. Och man ska inte återfå kortet direkt, eftersom man visat att man inte kan reglerna ska det fodras en ny uppkörning innan man får kortet tillbaka. Körkort är ingen rättighet, det är något som innebär en skyldighet.

onsdag 2002-08-28
tyckeri nummer 1931

Vid den stora pågående FN-konferensen om hållbar utveckling i Sydafrika har det lagts fram en rapport som hävdar att den enskilt största faktorn som motverkar en utveckling av Utvecklingsländerna är de industrialiserade ländernas subventioner av livsmedelsproduktionen. Vi satsar 6 gånger så mycket på bidrag till jordbruket som vi satsar på bistånd till Utvecklingsländerna, och värst är EU (och USA). EU:s absurda jordbruksstöd är alltså den enskilt största faktorn som förhindrar att u-länderna kan resa sig. Vårt bidragsvansinne förhindrar nämligen u-ländernas egna livsmedelsproduktion.

Det ska påpekas att rapporten inte lagts fram av några antiglobaliseringsaktivister utan av Världsbanken.

Stoppa EU:s sjuka bidragshysteri till jordbrukssektorn - och gör det omedelbart!


torsdag 2002-08-29
tyckeri nummer 1932

Införandet av Euro-valutan i de flesta EU-länderna innebar att affärerna och företagen passade på att höja priserna. Alla avkortningar skedde uppåt skulle man kunna säga. Euron blev dyr skulle man också kunna säga.

Fast, det är ju så jättebra med samma valuta, eller.....?


fredag 2002-08-30
tyckeri nummer 1933

Jag hörde på nyheterna att Ericsson ska outsourca ännu mer av sin verksamhet. Konsulterna står visst i kö för att ta över en hel del av företagets verksamhet. Det var bara för ett par dagar sedan jag såg en utredning som hävdade att just Ericssons överlämnande av produktionskapaciteten till bland annat Flextronic har kostat företaget många miljarder. Och just denna, misslyckade, filosofi är en av anledningarna till företagets problem i motsats till Nokia t.ex. som haft en något annorlunda filosofi och som trots allt klarat sig bättre.

Och nu ska konsultföretag få ta över verksamhet. Vi vet alla hur dyra dom är. Jag har en känsla av att jag får ta tillbaka min tes att det nog kommer att gå bra för Ericsson i det långa loppet. Det finns ju en hel del substans trots allt i botten av företaget tyckte jag. Men den substansen är snart försnillad. Goodnight Ericsson! Jag börjar tro att det är kört.

Först fattade inte ledningen att mobiltelefonen är en leksak, utan man trodde att det var ett bruksföremål. Nokia däremot fattade snabbt att detta var en leksak. Det var viktigare med utbytbara skal, olika ringsignaler, spel och gud vet allt krimskrams man kan hitta på än funktionsdugliga bruksredskap. Och den inkompetenta ledningen som inget fattar verkar sitta kvar med sina miljonarvoden och bonusar.


lördag 2002-08-31
tyckeri nummer 1934

De svenska livsmedelsreglerna ska EU-anpassas. I fortsättningen behöver inte köttbullar innehålla kött, en wienerkorv kan innehålla precis vad som helst, en prinskorv behöver inte vara en prinskorv osv. Dagens regler som föreskriver vissa minimiregler för innehållet för att man ska få använda ett visst namn ska avskaffas. Bara man skriver rätt i innehållsförteckningen kan köttbullarna i fortsättningen innehålla precis vilken köttrestprodukt som helst. Köttfärs kan vara 100% fläskfärs, bara det står så i den finstilta innehållsdeklarationen.

Visst är EU till för konsumenternas bästa - eller var det nu storfinansens väl det handlade om kanske?


söndag 2002-09-01
tyckeri nummer 1935

Hösten är här. September började med att äntligen ge lite svalka. Jag satte av bara farten på mig shorts på morgonen, men det blev lite svalt när jag skulle ut på dagens cykeltur med Kimmy. Det fick bli heltäckande brallor på, och det var nog tur för det kan bli lite svalare uppe i skogen. Dagens tur fick bli upp på åsen och bort om till Maglaremaa. En riktigt härlig runda när man slapp riskera värmeslag.

I morgon börjar nästa semesterperiod. Nu ska jag i två veckor framåt verkligen få rå om mig själv, och göra precis vad jag vill.


måndag 2002-09-02
tyckeri nummer 1936

I går var det Bilfri stad runt om i städer i Europa. En av de städer som ställde upp var Helsingborg där man tänkt stänga av ett par gator och två torg. Det hela blev dock något saboterat av egoistiska bildrullar. Personal som skötte avspärrningarna fick kasta sig undan för att inte bli påkörda av bilister som tvunget skulle fram. Och musikunderhållningen på ett av torgen fick ställas in, det var så många bilar parkerade där trots parkeringsförbudet!

Trots detta, tror jag faktiskt att det finns hopp för mänskligheten.


tisdag 2002-09-03
tyckeri nummer 1937

Tydligen har utrikesdepartementet kallat upp USA:s ambassadör i Stockholm för att få veta hur det går med den svensk som sitter förvarad på Guantánamobasen på Cuba misstänkt för samröre med terrorister. Det är på tiden! Det är dags att kräva att de som misstänks för något brottsligt får veta detta. Att svenska myndigheter får träffa de fängslade. Att även misstänkta terrorister omfattas av rättstryggheten.

Av diverse nyhetstelegram jag sett verkar man även i USA känna att det är dags att göra något. Enligt uppgifter har de amerikanska myndigheterna kommit fram till att en hel del av de fängslade faktiskt är oskyldiga. Men man vet inte hur man ska förfara. Kan man bara släppa dom fria utan förklaring? Har dom rätt till kompensation för den tid dom suttit oskyldigt internerade? Washington har målat in sig i ett hörn utan någon väg ut!


onsdag 2002-09-04
tyckeri nummer 1938

FN:s miljömöte i Johannesburg avslutades idag. En av de sista talarna var USA:s utrikesminister Colin Powel (president Bush hade ju inte tid att åka pga. golfsemestern). och han fick ett varmt mottagande - buropen skallade. USA fortsätter nämligen att gå sin egen väg. Samarbete med andra är inget USA är intresserade av, om man inte behöver andras hjälp förstås. Allt samarbete ska ske på husses villkor, annars kan det vara så med det. Här har vi kanske en förklaring till varför mer än varannan europe anser att terrordåden den 11 september drabbade USA just pga. USA:s eget agerande.

torsdag 2002-09-05
tyckeri nummer 1939

Än en gång har vi i media serverats en hjältehistoria om jägaren som attackerades av en blodtörstig björn och med fara för sitt eget liv i sista stund lyckades fälla besten. Fast om man läste lite närmare så handlade det visst om att man först skadeskjutit björnhonan och att attacken nog mest handlade om att försvara sina ungar. Jag har förresten för mig att det är förbjudet att skjuta björnhonor med ungar. Och i det här fallet var det ju jägarna som började.

Björnen måste vara det mest korkade djuret i den svenska naturen. Dom attackerar bara beväpnade jägare, aldrig obeväpnade svampplockare eller bärplockare.


fredag 2002-09-06
tyckeri nummer 1940

Nähä! Inte märks det någon skillnad när man passerat vändpunkten och gått in på utförslöpan. 50-årsdagen är överreklamerad.

lördag 2002-09-07
tyckeri nummer 1941

På väg till Köpenhamn för andra gången på två dagar passerade jag Malmö och råkade hamna mitt i ett valmöte med Göran Persson. Och jag måste få ställa en fråga. Har SÄPO:s säkerhetsvakter fri uniform? Det tog inte lång tid för att räkna ut vem som var SÄPO:s vakt på platsen innan Göran Persson anlänt. Och det hade jag räknat ut långt innan jag upptäckt mobiltelefonen han ständigt pratade i och den lilla sladden upp till öronmusslan. Har SÄPO köpt in 250 likadana tråkiga kostymer med mängdrabatt?

För övrigt fick jag mer valmaterial i brevlådan idag. Idag från moderaterna. Och det står klart att svenskundervisningen är dålig i skolan. Undrar om den som skrivit flygbladet hade fått godkänt i sitt svenskprov för att få bli svensk medborgare? Hur många stavfel skulle vara acceptabelt för att få vara svensk medborgare?


söndag 2002-09-08
tyckeri nummer 1942

Göran Collert (högsta höns på Föreningssparbanken och en av näringslivets stora pojkar) måste ha gett Bo Lundgren hjärtstillestånd när han går ut och säger att han helst vill ha en center-vänster regering. Spåren efter tidigare borgerliga regeringar förskräcker, eller som han säger, han har ännu inte fått uppleva en borgerlig regering som inte har slutat i stora underskott i statens affärer. Fast det är väl som att svära i kyrkan att komma med sådana önskemål från en näringslivshöjdare!

måndag 2002-09-09
tyckeri nummer 1943

Jag fick en liten lapp från Kristdemokraterna i brevlådan för någon dag sedan med rubriken - Avskaffa fastighetsskatten. Nu.
Men när man läste lite närmare i papperet så ville inte KD avskaffa fastighetsskatten. Dom vill införa en annorlunda fastighetsskatt. Det är nämligen så, även om man av den allra värsta skräckpropagandan kan tro annorlunda, att fastighetsskatt är inget unikt för Sverige. Den finns på många håll. Men, den kan utformas på olika sätt. I Sverige har vi en skatt som är beräknad beroende på hur värdefullt huset är. Den som bor i en stor lyxvilla betalar alltså mer än den som bor i en liten gammal omodern stuga. I vissa länder är skatten baserad på hur stor fastigheten är. Stort kråkslott betalar alltså mer i skatt än en modern lite mindre lyxvilla. I andra länder har man en skatt som är lika för alla. Har man eget hus betalar man ett visst belopp, lika för alla. Greve Tornérhjälm i slottet, direktören på Djurgården och tant Agda i den lilla stugan, alla betalar samma belopp. Och det är just denna lösning som KD förespråkar. En fastighetsavgift, lika för alla. I KD:s förslag max 2.600 kronor för en villa. Dvs. Tant Agda, greve Tornérhjälm, direktör Krusenstjierna samt Sven Ohlsson, alla betalar vi samma belopp.

Och eftersom jag idag betalar 2.150 i fastighetsskatt innebär KD:s avskaffande av fastighetsskatten att min skatt ökar. Tackar och bugar Affe, men mitt förtroende för dig har blivit om möjligt ännu sämre.


tisdag 2002-09-10
tyckeri nummer 1944

Amerikansk patriotism innehåller både positiva och negativa sidor. I motsats till svensken är amerikanen stolt över sitt land. Man njuter av att prata gott om landet. Svensken njuter som en masochist av att snacka skit om sitt eget land. Men ibland blir den amerikanska patriotismen så överdriven att man mår illa. Idag är dessutom USA på väg in i en ny McCarthy-era. Då var det en paranoid rädsla för kommunism som gjorde att halva USA:s befolkning såg kommunister i allt som inte viftade med stjärnbaneret. Den andra halvan var de som inte viftade tillräckligt och alltså var kommunister. Idag har man erkänt den tidens misstag. Men istället har man fått en ny motsvarande era. Ska vi kalla den Bushism. Alla muslimer, och allt som kan misstänkas för att inte ta avstånd från islam, är fosterlandsförrädare. Den paniska islamparanoian tar sig rent parodiska intryck. Jag ser att cigarettmärket Camel har bytt utseende på sina cigarettpaket. Konturerna av en arabisk stad med minareter och palmer har försvunnit efter nästan 90 år. Dom är väl rädda för att bli beskyllda för att sympatisera med terrorister. Allt arabiska är ju synonymt med terrorism.

onsdag 2002-09-11
tyckeri nummer 1945

Idag är det ett år sedan amerikanerna upptäckte att inte ens USA kan isoleras från världens våld. Lite drygt 3000 oskyldiga amerikaner fick sätta till livet i ett antal samordnade attentat. Även jag höll en tyst minut för att hedra dessa offer, men också de många fler som dör varje dag pga. svält i världen. För de många tusen oskyldiga som dödats i Afghanistan av amerikanska bomber i jakten på verkliga eller förmodade fiender till USA. För alla de många tusen oskyldiga palestinier som dött för israeliska (dvs. amerikanska) vapen. För alla de andra tusentals oskyldiga civila runt jorden som varje år fått sätta till livet för att knäppskallar inte fattar något. Låt oss hedra ALLA de oskyldiga som dödas av de maktgalna.

torsdag 2002-09-12
tyckeri nummer 1946

Jag såg reprisen på SVT:s Uppdrag Granskning där man klädde av landets valarbetare in på bara kalsongerna. Egentligen förvånar det mig inte att moderater tycker att Pinochet inte hann med allt. Sympatierna för Pinochet var stora inom högern. Men att en så stor andel av de olika partiernas valarbetare fastnat i så dunkla tankar förvånar mig. Jag som alltid försvarat de svenska politikerna har nästan tappat tron på demokratin. Hur kan man utåt företräda en åsikt och sedan mellan de dolda väggarna ha en helt annan åsikt. Det är många partier som tydligen måste föra en intern diskussion. Vad det gäller moderaterna förvånar det däremot inte mig.

fredag 2002-09-13
tyckeri nummer 1947

Valrörelsen börjar gå in på slutspurten. På den borgerliga sidan har man redan sålt tre björnskinn innan man ens lyckats fälla björnen. På folkpartisterna börjar tuppkammen växa ordentligt och i går tyckte ett antal ledande liberaler att det var dags att påpeka att Lars Leijonborg vore en alldeles utmärkt statsminister. Av detta fick kristdemokraterna panik och blev tvungna att påpeka att Alf Svensson är den lämpligaste kandidaten, Moderaterna kunde inget annat säga än att valresultaten måste avgöra - dvs. att Bo Lundgren som representant för det största partiet är lämplig statsminister. Den enda som är tyst är Maud Olofsson - dvs. den minst olämpliga av de fyra. Snälla låt oss slippa röran och bråket. Gå och rösta så vi slipper dom! Göran Persson är inte den ideale, men man får ta det bästa av det som finns.

Jag hörde förresten nå'n tönt på TV (kvinnlig sådan) som försökte argumentera för att inte rösta eftersom hon inte var nöjd med politiken och politikerna. Och hur skulle det bli bättre av att inte rösta? Jag har förståelse för den som försöker men inte kan hitta någon att rösta på. Men den som redan i förväg bestämt sig för att det inte passar tycker jag ska dra något gammalt över sig eller emigrera till något land där man inte får rösta. Det är så urbota blåst uppe i bollen att tösabiten borde skämmas öronen av sig.


lördag 2002-09-14
tyckeri nummer 1948

I morgon är det val, och jag har bara en liten uppmaning. Gå och rösta! Själv ska jag gå och möblera vallokalen. Som ordförande för ett av valdistrikten finns det en hel del rent praktiska göromål som måste göras. Sedan är det bara att hoppas att ni alla håller oss valförrättare sysselsatta under söndagen. Det finns inget så tråkigt som att inte ha något att göra. Gå och rösta! Och rösta rätt.....

söndag 2002-09-15
tyckeri nummer 1949

Hemma före midnatt, till och med före halv tolv, känns skönt. De som vet sämst om hur det går i valet är som vanligt vi som är valförrättare och räknar röster. Men lite har jag hunnit se. Vi slapp en borgerlig fyrpartiröra, och de båda högerpartiernas ras ger en stor tillfredsställelse. De båda moderata skyltfönstren i Stockholms stad och Region Skåne förvandlades till katastroffält för högern med regimskiften på båda ställena. Men ökningen för extremhögern är en smolk i glädjebägaren. I mitt valdistrikt fick ett av dessa missnöjespartier med töntstämpel ca 15% av rösterna och sådant gör att man fortfarande har en viss brist på tro på mänskligheten.

måndag 2002-09-16
tyckeri nummer 1950

Idag kan det vara läge för lite mer genomtänkta kommentarer till gårdagens val. Att Göran Persson skulle kunna sitta kvar hade jag faktiskt väntat mig. Alla dessa skämt-opinionsundersökningar kunde man ju skratta åt. Fråga 300 svenskar och sedan tro att man får ett statistiskt acceptabelt svar är rena löjan. Det är dags för media (som ju genom att köpa dessa fjantigheter ger dom en marknad) att ta sitt ansvar. Görans 40% är en stor framgång för en skicklig politiker. Vänsterpartiet tappade mer än vad jag hade trott. Men en förklaring är att partiet inte har det lätt. En mycket stor del av väljarna är missbelåtna socialdemokrater som röstar vänsterut för att Gudrun ska sparka S i häcken när man drar sig för långt åt höger. Resultatet blir att när vänstern är framgångsrik går väljarna tillbaka. Vänstern är alltså det enda parti som tappar väljare på att lyckas. Att miljöpartiet skulle hålla ställningar (med råge) var också något som varken jag eller opinionsundersökningarna hade förutsett.

På högersidan är det som vanligt den borgerliga kannibalismen som styr. Den borgerliga partiledare som media bestämt sig för att höja till skyarna är också den som det går bra för. Just nu är det Bo Lundgren som mobbas och Lars Leijonborg som höjs till skyarna. Men det kan vända snabbt, och då vänder hela Mediasverige som på befallning. Men jag gläds över att de båda högerpartierna kapas jäms med knäna.

Jag tror också att man på den borgerliga sidan gråter mer över förlusterna i Region Skåne och Stockholms stad än över missad regeringsmakt. Skyltfönstren sprack om man så säger.

I Åstorp har vi tyvärr drabbats än en gång av töntarna paradis. Partiet Kommunens Framtid (bestående av diverse misslyckade människoöden inom politikens värld) verkar få en vågmästarroll. Och hur man ska lyckas skrapa ihop en fungerande majoritet övergår mitt förstånd. Jag tror dessutom att partiet kommer att spricka under valperioden. Tony Wiklander (politikern som aldrig ställer upp i två val i sträck under samma partibeteckning) åkte ur Region Skåne parlamentet och får koncentrera sig på lokalpolitiken. Den politikern har än så länge aldrig kunnat samarbeta en hel mandatperiod med en annan politiker. Vem vill skapa en majoritet med en sådan grupp och med dom åsikterna? Ska det bli en gränsöverskridande samling?

Slutligen har tydligen Sverigedemokrater och annat löss ute på högerkanten gått framåt. Och även om man har långt att vandra innan man riskerar att bli någon riktig maktfaktor är utvecklingen oroväckande. Jag är dock inte allt för orolig. Fiaskot med Ny Demokrati har nog gjort de stora massorna immuna mot fjantar.


tisdag 2002-09-17
tyckeri nummer 1951

Inför hotet om att FN skulle legitimera en amerikansk attack mot Irak har farbror Saddam meddelat att FN:s inspektörer är välkomna tillbaka. Surt sa räven om rönnbären och Bush om det beskedet. Om det är så får ju Bush inte gå till attack för FN, och hela tidplanen blir förstörd. med en attack i början av oktober så att kriget är slut till valen USA i slutet av oktober. Alltså måste Vita Huset säga att det bara är struntprat. US Army kommer att gå till attack vad som än händer. Det finns inget som är så bra för ett val som en yttre fiende och krig.

onsdag 2002-09-18
tyckeri nummer 1952

Nu verkar det komma igång med hoten, utpressningen, trixandet, kohandlandet och förhandlandet för att få ihop en fungerande regering. Miljöpartiet står tydligen fast vid sitt krav på en regeringskoalition och inte bara samarbete. För att få en press på Göran Persson förhandlar man också med Folkpartiet om att bilda någon sorts konstig Grön/Mitten regering som då skulle få stöd av Kristdemokrater och Moderutter. En mycket underlig konstellation som jag nog tror att Miljöpartiet mest förhandlar om för att pressa Göran Persson. Jag tycker Göran ska släppa in Vänstern och Miljöpartiet i regeringen. Det finns ett antal i det närmaste inkompetenta medlemmar i regering som behöver bytas ut.

Slutligen noterar jag att vetenskapsmännen kommit fram till att svensk sperma håller en mycket högre kvalitet än dansk sperma. Den danska finns bara i rökt form och utspädd med öl.


torsdag 2002-09-19
tyckeri nummer 1953

Idag sattes ett nytt tråkigt rekord. Min gamla Algonet e-postadress fick 23 nya mejl på ett dygn, samtliga SPAM! Vad gör Internet-industrin? Hur ska ni få stopp på skiten?

fredag 2002-09-20
tyckeri nummer 1954

Jag börjar tro att det moderata valfiaskot är en större katastrof för Moderaterna än vad jag från början trodde. Idag fick jag TCO-tidningen. Enligt den valundersökning som gjordes så har Moderaterna tappat från 25% till 10% av TCO:s medlemmar (både S och V har ökat och får nu tillsammans över 50%). På radion hör jag att man förlorat stort bland företagarna. Jag har förstått att ett stort antal av de moderater som gjorde bort sig i valstugorna med mer eller mindre rasistiska uttalande har fått ett starkt stöd av moderatväljarna i form av kryss på valsedlarna. Samtidigt går MUF ut ännu starkare i sin kritik och vill driva Moderaterna längre åt höger och lämna samarbetet med smygsocialdemokratiska partier som Folkpartiet och Centern. Moderaterna är på väg utför avgrunden till höger - saknade av få!

I Tyskland har deras vänner i CDU i ett sista försök att värva röster inför valet på söndag gett sig ut i de främlingsfientliga vattnen och fiskat.


lördag 2002-09-21
tyckeri nummer 1955

I går lyckades Gudrun Schyman få TV-reportern svarslös. Med påståendet att det inte var storleken som var det viktiga, utan med vem och sedan den retoriska frågan, eller hur, fick hon TV:s reporter att glömma nästa fråga och istället brista ut i skratt. En som däremot är övertygad om att storleken har betydelse är visst Pamela Anderson. Jag såg i gårdagens sladderblad att hon lagt på ytterligare några kilo silikon i de tuttar som redan innan var för stora. Hon måtte vara en av de få som blivit lurad av all den SPAM bland annat jag själv får med påstående att storleken har betydelse när dom vill sälja konstgjorde metoder för att öka storleken på både tuttar och snoppar. Och visst har storleken betydelse. T.ex. får för stora meloner vissa damer att se mer billiga ut än attraktiva.

söndag 2002-09-22
tyckeri nummer 1956

Det kommer att bli en jobbig vecka. Friluftsfrämjandets Höstlunk började redan förra söndagen, men då var jag nu lite upptagen med att arbeta för den svenska demokratin. Så det fick bli premiär i dag istället. Fast det var ju inte så kul att få stryk av Kevin, med 7 - 5. Jag har en känsla av att han inte kommer att missa tillfällena att påpeka detta under den kommande veckan.

Låt oss prata om något trevligare. Situationen i Mellanöstern! Nä, just det, det var inte kul heller. Israel missade inte tillfället att gå till förnyad attack. Något man säkert bara väntat på. Och samtidigt skramlar USA med vapnen mot Irak. Det kvittar nog vad Irak accepterar, Bush har bestämt sig för ett krig, och det kommer (med eller mot FN:s beslut). Medan jag sitter och skriver detta sitter jag just och lyssnar på Voice of America kommenterande situationen. Och man påpekar just att Irak begått krigsförbrytelser under lång tid, från kriget mot Iran och framåt. Vad man i Washington glömmer att påpeka är att under det kriget var Saddam Hussein och Irak USA:s allierade och fick stöd och hjälp av USA för att bygga upp den krigsmakt man nu ska straffas för att man har.


måndag 2002-09-23
tyckeri nummer 1957

Just nu håller ett svenskt riksdagsparti på med att begå självmord. Miljöpartiets förhandlingar med mittenpartierna (av någon anledning räknas Kristdemokraterna dit) är helt emot vad partiets väljare har önskat sig och förväntat sig. Att förhandlingarna är ett led i utpressningen mot Socialdemokraterna är jag helt införstådd med. Jag stödjer Miljöpartiets krav på plats i Regeringen. De frågor som Göran Persson anser göra detta omöjligt är frågor där jag står närmare Mp än S. Men Miljöpartiets svek är något som kommer att straffa partiet. Förhandlingarna är ju helt omöjliga. Det krävs alla fyra borgerliga partier plus Miljöpartiet för att få ihop en majoritet. Och hur Mp ska förklara ett samarbete med M och KD för sina väljare där en majoritet tog för givet ett samarbete vänsterut övergår mitt förstånd. Goodnight Miljöpartiet!

tisdag 2002-09-24
tyckeri nummer 1958

Brrr! Det var kallt om fingrarna när jag cyklade till jobbet i morse. 0 grader klockan sju, och jag mötte flera bilar som hade blivit tvingade till fönsterskrapning. Det har gått snabbt. Det är bara ett par dagar sedan det var riktigt varmt. I dag har jag dessutom slagit på värmen i huset. Det är nog bäst innan fötterna blir till isbitar till kvällen.

onsdag 2002-09-25
tyckeri nummer 1959

Israel fortsätter att trotsa FN och världen. Ännu en FN resolution har slängts på soptippen. FN:s Säkerhetsråd har uppmanat Israel att häva blockaden av Palestinas folkvalde ledare (inte ens USA ville stoppa resolutionen - främst i rädsla för att reta de arabländer vars stöd man behöver i sitt kommande krig mot Irak). Men krigsförbrytaren Ariel Sharon struntar totalt i världsopinionen och FN, han vet att USA kommer att stoppa eventuella åtgärder mot landet. Det är trots allt skillnad på att bryta mot FN:s resolutioner och att bryta mot FN:s resolutioner.

torsdag 2002-09-26
tyckeri nummer 1960

Nu har Göran Persson satt ner fotbromsen. Miljöpartiklarna får bestämma sig. Auktionsförfarandet passar på en auktion, inte i politiken. Miljöpartiet uppför sig sämre än alla de traditionella politiker som partiet ursprungligen kritiserade. Av den friska fläkten i svensk politiken har blivit en unken stank.

fredag 2002-09-27
tyckeri nummer 1961

Det blev ett oväntat slut på Lars Leijonborgs krampaktiga försök att bli statsminister och Miljöpartiets lika krampaktiga försök att få bli regeringsparti. Centern insåg att hela idén var dödfödd, och dömd att misslyckas, så man hoppade av. Störst glädje blev det på finansmarknaden, kronan stärktes ögonblickligen och räntorna gick ner. Nu återstår att se vad som ska hända istället. Men en sak är säker, Miljöpartiet har visat att man inte är att lita på!

lördag 2002-09-28
tyckeri nummer 1962

Den som biter efter för mycket, mister ofta hela stycket. Det kanske passar in på Miljöpartiet som verkligen gjort bort sig. För dom tycks det vara allra viktigast att komma åt regeringstaburetter. Om inte det går är det näst viktigaste att få äran av de goda besluten. Minst viktigt verkar det vara att kunna driva politiken åt det gröna hållet. Miljöpartiet - partiet som gjorde självmål!

söndag 2002-09-29
tyckeri nummer 1963

På order från Vita Huset har den Israeliska armén dragit sig tillbaka ett par meter från Arafats högkvarter. Tillräckligt många meter för att Palestinas folkvalde president ska kunna gå ut och ställa sig i dörren och vinka. Att FN begärt det tidigare har naturligtvis Ariel Sharon struntat i. Men nu gav husse order så det var bäst att lyda.

För övrigt kan vi konstatera att det gick mycket bättre för skribenten i dagens Höstlunk. 10 rätt av 10 möjliga på tipspromenaden innebar även revansch mot Kevin för förra helgens utklassning med 7-5. Seger idag med 10-9. Återstår bara att se hur många små makaroner det var i burken......


måndag 2002-09-30
tyckeri nummer 1964

Regeringscirkusen fortsätter. En parodi skulle inte ha kunnat göras roligare. Nu har moderaterna begärt en förtroendeomröstning. Vad dom är ute efter vet jag inte. Det handlar nog mest om att ställa till bekymmer för jag kan inte tänka mig att det finns något alternativ till en regering ledd av Socialdemokraterna. Sedan tycker jag att den skulle vara en koalitionsregering mellan S, V och Mp. Fast de grönas handlande de senaste dagarna gör att jag undrar om dom är regeringsdugliga. Men snälla politiker, ta er nu i kragen och bruka allvar! Det är det vi har valt er för att göra.

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker april-juni 2002 Sven tycker - Arkivet Sven tycker oktober-december 2002 Sven tycker till

Välkommen till:
ShortWaveListener Now

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra