Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv oktober-december 2002


tisdag 2002-10-01
tyckeri nummer 1965

Jag ser i bladet att det brittiska British Energy har smärre ekonomiska problem. Eller för att uttrycka det drastiskt, man är konkursmässiga. British Energy (som är det privatiserade brittiska elbolaget) har förlustsiffror som får en del amerikanska skandalföretag att påminna av sandlådan. Huvudorsaken är gigantiska utgifter för kärnkraften, och företaget vill nu ha hjälp av staten för att överleva.

Tänk att samma nyhet kan ge politiska argument i två helt olika frågor. Stoppa privatiseringarna och avskaffa kärnkraften! Bra va?


onsdag 2002-10-02
tyckeri nummer 1966

Efter en lång tids hattande hit och dit, hot, ultimatum och barnsliga tjurigheter har nu regeringsförhandlingarna hamnat där dom kunnat hamna efter några timmars förhandlande om alla parter hade haft den rätta viljan från början. Och moderutterna lyckades inte få igenom sin misstroendeförklaring, vad den nu hade haft för betydelse eftersom den inte hade ändrat någonting i sak. Men den hjälpte i varje fall till så att de tjuriga barnungarna i sandlådan kom till skott. Så alltid något gott hade den med sig.

torsdag 2002-10-03
tyckeri nummer 1967

Washington ger sig inte (och inte heller Vita Husets bandhund på Downing Street 10). Det ska bli krig mot Irak. Om Irak accepterar FN:s resolutioner får man skärpa resolutionerna tills man når en punkt där Irak inte längre accepterar dom. Det räcker inte med att uppskattningsvis 1 miljon barn redan har dött av svält och sjukdomar pga. blockaden. Ännu fler ska dö för att Bush ska få sin hämnd och få visa sig stark.

fredag 2002-10-04
tyckeri nummer 1968

Inbördeskriget inom moderaterna verkar bryta ut igen nu när regeringsförhandlingarna är avklarade. Eller ska vi uttrycka det så att det nu är plats i medias rapportering för inbördeskriget inom moderaterna. Jag är ingen älskare av Bo Lundgren, men att som vissa nu försöker göra, att lägga all skuld på honom är att skjuta över målet. Bo är ingen höjdare, men kom inte och säg att moderaternas tillbakagång beror på Bo Lundgren. Tillbakagången beror på att media bestämde sig för att höja Lars Leijonborg till skyarna under några veckor före valet. Och den traditionella borgerliga kannibalismen resulterade i det dåliga resultatet för moderaterna. Det är alltid så att det borgerliga parti vars ledare media bestämt sig för att hylla också är det parti som har framgång i kalasandet på den borgerliga fronten. Och det är inte alls alltid som medias hyllningar motsvarar verkligheten. Stå på dig Bo Lundgren, det är inte ditt fel att moderaterna kapats jäms med knäna, det är partiets politik det är fel på.

lördag 2002-10-05
tyckeri nummer 1969

Det stora Bladets sportredaktion känner oro. Dels tappar hockey publik till förmån för fotboll. Och allra värst är det i Fjollträsk där både AIK och Hammarby nu harvar i division 1, och sist i Elitserien ligger Djurgården och Södertälje. Men egentligen är väl det hela bara goda nyheter. Ishockey har medvetet förvandlat sig från folksport till slipssport. I sin iver att krama ur publiken så mycket pengar som möjligt pressar man in så många matcher som möjligt. Resultatet har blivit att de stora grupperna av fans inte har råd att följa matcherna. Och dessutom har sporten förvandlats till någon form av gladiatorspel där det gäller att knuffa undan motståndaren så mycket som möjligt. Och att det går dåligt för 08-or finns väl ingen anledning att sörja över. Vi ute i landsorten (som 08-orna kallar allt utanför tullarna) kan bara glädjas. Hip Hip Hurra! Fram för den riktiga lagsporten, fotboll.

söndag 2002-10-06
tyckeri nummer 1970

Vissa veckor får betecknas som lyckoveckor. Och denna veckan får nog räknas dit. I början av veckan kom det ett paket i posten från BBC i London, innehållande en videobox med tre videofilmer. Pris i en utlottning och med ett innehåll som passade Kevin. I slutet av veckan dök det upp ett andra paket från BBC. Nu med en dubbel-CD med gammal reggaemusik. Pris i en annan tävling hos BBC och med ett innehåll som passade mig själv. Vid dagens höstlunk i skogen visade det sig att jag hade vunnit första pris i förra helgens lunk, och familjen är nu ägare till en tjusig svampbok. En så'n här vecka skulle man ju passat på att köpa lotter, spela på Lotto och Gud vet vad. Fast det är klart, det var nog förra veckan som var turveckan eftersom det var då Lunken genomfördes och som paketen skickades ut. Så det var väl tur att man inte spelade bort några pengar denna veckan heller.

måndag 2002-10-07
tyckeri nummer 1971

Den israeliska mordmaskinen fortsätter sin framfart på ockuperad palestinsk mark. En osedvanligt blodig raid in på Gaza lämnade minst 12 döda civila palestinier. En folksamling på ett torg träffades av en missil från en helikopter och även ett sjukhus träffades läser jag hos BBC. Israelisk militär har lika lite på palestinsk mark att göra som judiska bosättare har där att göra. Vad gör världspolisen USA mot denna olagliga ockupation?

tisdag 2002-10-08
tyckeri nummer 1972

För några dagar sedan fick jag papper från Skattemyndigheten. Dom vill att jag ska deklarera mitt lilla hus. Och det är det många svenskar som fått. Så nu sitter dom där allihopa och ska försöka hitta på något för att få ner värdet på huset i syfte att få ner skatten. Nästa vecka klagar dom antagligen på att sjukvården är dålig, att skolan sparar på lärarna eller att vägunderhållet är för litet. Och om några månader försöker dom trissa upp priset på huset när det ska säljas genom att framhäva hur bra det är. Så'na e' vi!

onsdag 2002-10-09
tyckeri nummer 1973

Nu är det Nobelfestival på gång. Varje dag en eller ett par Nobelpristagare på tapeten. I dag bland annat ekonomipriserna. Och som vanligt begrep jag inte ett dugg av vad dom sades ha gjort som var så väldigt bra. Problemet med Ekonomipriset (som ju inte är ett riktigt Nobelpris) är att dom som delar ut det verkar tro att ekonomi är en vetenskap och inte bara en massa tyckande och tro som det ju i själva verket är. Och som vanligt hittar dom en eller ett par manliga teoretiker som glömt verkligheten.

I morgon är det dags för Litteraturpriset. Är det någon som tror att vi hört talas om pristagaren tidigare?


torsdag 2002-10-10
tyckeri nummer 1974

Ingela Thalén avgår. Och tyvärr måste jag erkänna att hon inte varit någon direkt succé som Socialförsäkringsminister. Ökade sjuktal beror på många saker. Arbetsmiljön är en sak (och jag vill inte påstå att offentliga arbetsgivare utmärkt sig av att vara bättre än andra). Tempot i samhället är en annan orsak (vad gör samhället åt detta?). Karensdagen i sjukförsäkringen är en orsak till ökad långtidssjukskrivning (vad gör Regeringen åt det?). Dåliga resurser till Försäkringskassan gör att vi inte hinner rehabilitera sjuka (Ingela har ansvaret för att resurserna till kassorna minskat). Vi kommer tyvärr inte att sakna dig Ingela!

Nobelpriset i litteratur går till den ungerska författaren Imre Kertesz, vem det nu är. Fast han är kanske bra att läsa, inte vet jag. Jag har aldrig hört talas om honom.


fredag 2002-10-11
tyckeri nummer 1975

USA:s förre president Jimmy Carter har tilldelats Nobels fredspris. Och en del läsare kanske blir förvånade av att höra att jag faktiskt tycker detta är ett ganska bra val. Jimmy Carter har under en följd av år arbetat intensivt för att stödja en fredlig och demokratisk utveckling på många håll i världen. Jag har inte alltid hållit med Jimmy Carter, men det kan man inte begära. Han har arbetat självständigt och utan egenintresse. Ibland som officiell representant, men ofta har han också arbetat tvärt emot Vita Husets intressen. T.ex. vad gäller Cuba. Grattis Jimmy Carter, priset har hamnat rätt.

lördag 2002-10-12
tyckeri nummer 1976

Under en följd av år har det arbetats aktivt från kommunerna vid Söderåsen utefter järnvägslinjen Åstorp-Teckomatorp för att åter få igång persontrafiken på sträckan Åstorp-Lund-Malmö. För ett antal år sedan lyckades man äntligen få in Söderåsbanan som linjen döpts till i Banverkets investeringar. Men allt eftersom storstadsprojekt slukat pengar (Öresundsbrons anslutningar t.ex.) och Banverkets anslag skurits ner har Söderåsbanans investeringar flyttats fram ett år för varje år som gått. Enligt de ursprungliga planerna skulle trafiken ha varit igång nu. Så är inte fallet. Men, nu börjar jag tro på sagorna. Järnvägsstationen i Åstorp har helt plötsligt blivit full av slipers som lastas om. All räls och hela banvallen rivs upp och schaktas bort. Och när jag för någon dag sedan korsade linjen per cykel vid Vrams Gunnarstorp hade man hunnit lägga ny räls vid vägkorsningen. Och eftersom det i investeringen ingår inte bara ny banvall och räls utan även ombyggda nya plattformar i Svalöv, Kågeröd och Billesholm. Och om jag inte missförstått det hela även fler moderniserade plattformar i Åstorp. Kanske kan man börja åka direkttåg till Lund och Malmö igen innan pensionen!

söndag 2002-10-13
tyckeri nummer 1977

Ett nytt terrordåd i Indonesien har dödat kanske upp till 200 personer. Och eftersom de flesta var västerlänningar (inklusive australiensare) så är mediarapporteringen stor. Hade det varit 200 hinduer i Indien eller liknande hade det blivit en liten notis.

Hur kan människor bli så fanatiska / hjärntvättade att man med berått mod kan ta livet av helt oskyldiga människor? Vad försiggår i skallen?


måndag 2002-10-14
tyckeri nummer 1978

Jag fick tidningen ETC idag. Sveriges viktigaste tidskrift om jag får säga min mening. Allt är inte en höjdare, men mycket är. En tidning som skriver Danskjävlar på framsidan kan inte ha fel.

tisdag 2002-10-15
tyckeri nummer 1979

Björn Rosengren har lämnat in, och halva Socialdemokratin drar en suck av lättnad. Ankaret som drar ner partiet har kastats av. Jag gläder mej verkligen!

onsdag 2002-10-16
tyckeri nummer 1980

TV4 visar just nu en amerikansk serie som heter 24. Den utspelas i vad man kallar realtid, dvs. den innehåller 24 avsnitt om 1 timme var och utspelas under exakt 24 timmar. Men, det finns ett stort mysterium med denna serie. Den varar i en timme åt gången, men med ett antal reklamavbrott under timmen. Det saknas alltså en del av varje timme som vi luras på. Vad är det som händer då, som vi inte får se?

Jag kan nu avslöja sanningen! Efter en tids forskande och research som det heter kan jag avslöja den bittra sanningen. Under de reklampauser som sänds gör skådespelarna exakt samma sak som vi gör. Dom går och kissar, och det slipper vi se!


torsdag 2002-10-17
tyckeri nummer 1981

Snart slut på veckan, en första riktig ordentlig höstvecka. Idag har det regnat precis hela dagen, och även en stor del av natten innan. Det är en så'n där dag då man helst skulle vilja sitta inomhus, sätta på en bra skiva, tända levande ljus och sedan bara lyssna på hur regnet smattrar mot fönsterrutorna. Men, så enkelt är det inte. Nädå, man ska knega iväg till jobbet klockan sju på morgonen. Ack, huru grymt äro icke lifvet!

fredag 2002-10-18
tyckeri nummer 1982

I morgon är det folkomröstning på Irland om Nice-fördraget inom EU. Irländarna röstade nämligen fel förra gången, så nu får dom göra om det. Skulle dom mot förmodan göra fel igen lär dom få göra om det en tredje gång, så för att slippa denna pinsamhet är det nog bästa att dom röstar rätt denna gången.

lördag 2002-10-19
tyckeri nummer 1983

I dag fortsätter de svenska filmregissörerna sitt motstånd mot TV4:s massaker av deras filmer. I ett debattinlägg i Aftonbladet ställer dom upp till stöd för Claes Eriksson och Wilgot Sjöman som har för avsikt att gå till domstol med frågan. Debattinlägget är undertecknat av bland annat Ingmar Bergman, Lukas Moodysson, Jan Troell, Suzanne Osten, Hans Alfredsson, Stefan Jarl och så vidare.

Fast på TV4 fattar man antagligen ingenting. Dom tror att vi älskar reklampauserna, dom verkar tro att hela svenska folket behöver kissa en gång i kvarten.


söndag 2002-10-20
tyckeri nummer 1984

Så verkar då äntligen även Åstorps kommun ha fått en fungerande majoritet. Pga. framgångar för ett av alla dessa lokala töntpartier som en del svenska kommuner drabbats av har förhandlingarna dragit ut på tiden. I Åstorp är den stora frågan för det större av de båda Fjantpartierna att det ska byggas ett badhus. Men i övrigt präglas det av den sedvanliga röran av främlingsfientlighet, politikerförakt och privata korståg. I Åstorp resulterade valet i 13 socialdemokratiska mandat och 13 borgerliga (2 var för F, C och KD och 7 för M). Dessutom ett för vänstern och ett för hr Prisells privata parti på den borgerliga sidan. Resterande 3 innehas av Badhuspartiet som dom kallas men inte heter. Nu har äntligen S och C + Fp + Kd kommit överens. Till stor ledsnad för M som lämnats utanför. Men jag tror det kan fungera eftersom de tre borgerliga partier som gjort upp leds av ansvarsfulla politiker som jag i allmänhet har förtroende för. Det som oroar mig är att det av dagens tidningsartikel framskymtade att S även förhandlat med det större av Fjantpartierna. Skäms ni inte?

måndag 2002-10-21
tyckeri nummer 1985

I går blev så det slutliga resultatet av Irlands andra EU-folkomröstning klart. Och som väntat lydde man till slut order och röstade rätt. Vad vi har lärt oss är att om folket röstar fel, får folket alltid en ny chans att rätta sig och ställa in sig i ledet genom att rösta rätt.

Fast att skriva, som en tidning gjorde, att ledare och medborgare i ansökarländerna drog en suck av lättnad var nog lite överdrivet. Ledarna drog nog en suck av lättnad. Men jag såg att EU just i dag offentliggjort en opinionsundersökning gjord i ansökarländerna. Denna visar att i de flesta av länderna är en majoritet av befolkningen motståndare till landets medlemskap. Och det samma gäller stödet för en utvidgning bland innevånarna i de nuvarande medlemsländerna. Det är bara i ett par länder där stödet för en utvidgning är stort. Störst är det i Sverige. Men det ska nog ändra sig, några miljarder till några PR-byråer så är det problemet fixat och rösterna är köpta till rätt resultat!


tisdag 2002-10-22
tyckeri nummer 1986

I går fick vi en ny regering, plötsligt framtvingat av en viss näringsministers exit. Och som sedvänjan bjuder så har Göran Persson plockat fram lite oväntade namn. I en del av förhandsspekulationerna har det hotats med att Mona Sahlin skulle bli någon form av Socialförsäkringsminister. Till all lycka blev det inte så. Min känsla är att hon fått en spark snett åt sidan. Och det är tillfredsställande. Att borgerliga företrädare skulle vara nöjda är det väl ingen som hade väntat sig. Och om TV:s egen Favorit-Gubben-i-lådan, Stefan Fölster, skulle varit nöjd hade varit en präktig sensation. Jag vet ingen som kan lida av garvsyra i magen och ändå låta så inställsam som den mannen. Som troligtvis har klippkort till svängdörrarna i TV-huset. Vad det gäller regeringens utseende har jag inga direkta klagomål - än. Vi får väl se när herrarna och damerna har blivit lite varma i kläderna om man önskar dom till ett ännu varmare ställe.

onsdag 2002-10-23
tyckeri nummer 1987

Kommunal har sagt upp sitt löneavtal för det sista året som det ursprungligen gällde. Anledningen är att Kommunals medlemmar fortsätter att släpa efter trots löften om motsatsen. När utfallet av de senaste årens löneökningar räknas samman visar det sig att trots löftena om annat så har man skjutit till mer pengar till redan högavlönade, medan snålheten har levt kvar när det gäller de lägst avlönade.

I ett synnerligen sympatiskt och hedersamt uttalande från Göran Persson har han gjort klart att han uppenbarligen stödjer Kommunals beslut, och han tog samtidigt udden av de förbund som redan har högre löner och som muttrat om att kräva kompensation om Kommunal lyckats få ut lite mer.

Rätt gjort Kommunal, och bra gjort Göran Persson. Sedan är det dags att vid nästa löneförhandling göra allvar av löftena om att satsa på de lägst avlönade. Många (om än inte alla) återfinns just inom Kommunal.


torsdag 2002-10-24
tyckeri nummer 1988

Två månader kvar till julen och nu är det ryssarnas tur att drabbas av det besinningslösa och fanatiska våldet. Återigen kan vi se att det inte går att bekämpa fanatiska hjärntvättade våldsgrupper med eget våld. Det enda resultatet är att fler ställer upp bakom baneren för de våldsfixerade ledarna.

Fast, fråga mig inte vad man skall göra! Så långt har jag inte nått i min analys.


fredag 2002-10-25
tyckeri nummer 1989

EU har ett av sina regelbundna toppmöten. Och nu ska man bland annat försöka komma överens om hur man skall kunna kombinera EU:s absurda bidragsraseri till bönderna med eventuellt nya blivande medlemmar. Skulle bönderna i de nya länderna omfattas av samma regler som bönderna i dagens medlemsländer skulle katastrofen vara nära. Alltså måste man svälja i det sura äpplet och ha speciella regler för de nya länderna. Vilket ju naturligtvis är helt absurt. För den helt självklara lösningen, dvs. ett avskaffande av bidragshysterin, accepteras inte av mottagarländernas bönder. Men egentligen är ju alla andra lösningar felaktiga.

Jag tycker det är helt rätt att utöka EU, det framtvingar nämligen ett bättre EU (eller i varje fall ett mindre dåligt EU). Jag tror att problemet blir att övertyga innevånarna i de nya medlemsländerna om fördelen med att gå med om man skall bli diskriminerade från början.


lördag 2002-10-26
tyckeri nummer 1990

Nu är jag innerligt trött på alla datavirus som cirklar runt. Med jämna mellanrum hostar Norton till om ett nytt virus. Under en tid har jag haft problem med ett Opaserv virus som envisas med att återkomma trots borttagning. Nu får datorerna i nätverket vara frånkopplade ett litet tag tills jag fått ordning på Opaserv. Idag dök W32.Datom.Worm upp igen efter att ha hållit sig borta en tid. Nortons lista över filer i karantän börjar bli lång trots att den rensats för inte så länge sedan. Om jag hade någon av dessa virusmakare i närheten hade nacken suttit löst!

söndag 2002-10-27
tyckeri nummer 1991

Det har blossat upp en liten debatt om pensioner och regeringslöner. Ett par av de nya ledamöterna i regeringen har nämligen pensioner från tidigare anställningar. I något fall så höga att personen i fråga tjänar mer än statsministern. Då hör det till saken att det rör sig om en pension från EU - och det säger ju allt. Att den verksamheten är sjuk vet vi ju sedan tidigare.

Men det finns även några som har pensioner från tidigare högavlönade statliga anställningar. Och då blir det nästan lika sjukt. Pensionen från det gamla jobbet kan accepteras av två skäl. Som en försörjning när man går i pension (och det har man ju inte gjort om man sitter i regeringen), eller som en motsvarighet till A-kassa (och det kan ju inte vara aktuellt om man fått nytt jobb i regeringen). Jag trodde den sortens sjuka pensionsavtal var avskaffade. Varför är dom inte det?


måndag 2002-10-28
tyckeri nummer 1992

Socialdemokraterna har tydligen hållit presskonferens i dag för att berätta att man tänker föreslå en folkomröstning till hösten 2003 om EMU. Samma dag presenterar EU:s framtidsgrupp sitt förslag till ett framtida EU. Ett federalt Europas Förenta Stater med president och hela köret. Dålig timing måste jag säga. För det förslaget fick väl några svenskar att bli mer negativa till EU - får jag verkligen hoppas.

tisdag 2002-10-29
tyckeri nummer 1993

Vi börjar närma oss slutet på fotbollsåret. Allsvenskan är snart slut, och tyvärr verkar ett lag från Fjollträsk ta guld även detta år. Men efter senaste omgångens 5-0 för MFF mot AIK så finns i varje fall hoppet kvar. Och när dessutom Hammarby förlorade och fortfarande kan åka ut så kan man ju fortsätta att hoppas några dagar till på ett relativt lyckligt slut.

PS. Beskyll mig inte för rasism, jag har inget emot 08-or, bara dom inte visar sig!


onsdag 2002-10-30
tyckeri nummer 1994

USA har frigivit fyra stycken av de fångar man hållit internerade på en militärbas på Cuba. Alla fyra ansågs nu ofarliga för USA (den ena gamla mannen uppger själv att han är 105 år gammal). Som ersättning fick dom 100 dollar var. Det är tur att dom inte lever i amerikansk kultur, då hade skadeståndet handlat om minst sexsiffriga siffror. Hundra dollar för ett antal månaders internering trots att man var oskyldig är en förolämpning och skam. En annan skam är att den svenska regeringen inte agerar kraftfullare och kräver att den svensk som hålls internerad antingen släpps fri eller blir anklagad för ett brott och får en rättslig prövning. Skäms Göran Persson och Anna Lindh! SKÄMS!

torsdag 2002-10-31
tyckeri nummer 1995

Den israeliska koalitionsregeringen har fallit, och mycket tyder på att vi kan vänta oss nyval inom några månader. Kan man då hoppas att det israeliska folket inser att de hårda tag mot framprovocerat palestinskt våld som krigsförbrytaren Sharon kom till makten på att utlova inte har fungerat. Israel har inte fått en säkrare tillvaro eller kommit närmare en fred - tvärtom. Regeringen föll på att Arbetarpartiet inte vill fortsätta miljardrullningen till de illegala bosättningarna på ockuperad mark. En politik som kostar enorma summor pengar. Något Israel inte hade haft råd med utan enorma bistånd från USA (som ger mer i bistånd till Israel än till hela Afrika). Ett maktskifte kan inte göra situationen värre, det kan bara bli bättre.

fredag 2002-11-01
tyckeri nummer 1996

Jag ser nu varför Annette Kullenberg helt plötsligt försvann som kolumnist hos Aftonbladet i våras. I sin kolumn var hon kritisk mot kungahuset, något som tydligen inte passade Aftonbladet som kraftigt redigerade Annettes kolumn. Hon har nu stämt tidningen, och samtidigt har förtroendet hos mig för tidningen fått sig en ordentlig törn. Även AB sällar sig tydligen till alla de som fjäskar och svassar runt kungligheterna. Må ingen kritik riktas mot dessa upphöjda gudalika varelser verkar man tycka. Som republikan skäms jag över fjanterierna. Skandaler tystas ner, kritik får inte förekomma och underdånigheten sprider ut sig. När prinsapågen nyligen fällt sin första älg var detta den stora nyheten i TV:s nyheter. Hur lågt kan man sjunka? När knugen för ett antal år sedan skulle besöka grannorten Klippan anlades en ny gångstig i parken och häcken höggs ner för att spara 10 sekunders promenad.

Privatisera Kungahuset! Låt dom som vill ha dom betala för dom, låt mig slippa dumheterna.


lördag 2002-11-02
tyckeri nummer 1997

Nu är det Alla Helgons Dag, när vi ska tänka på de som lämnat oss. Men affärsmännen har insett att det kan man inte tjäna pengar på så istället har man importerat Halloween, det finns det nämligen mycket mer pengar i. Och alla hakar på, för det är ju så kul att skrämmas.

Usch och Fy säger jag. Och dessutom ingen morgontidning - dagen är förstörd! När ska dom dumheterna ta slut?


söndag 2002-11-03
tyckeri nummer 1998

Det gamla f.d. svenska ABB är i stor kris. En tysk mäklarfirma gjorde nyligen en beräkning av värdet på företaget och kom fram till att den pension som Percy Barnevik får från företaget i dag räcker till att köpa hela företaget. Intressant att notera är att den svenska delen av företaget går bra och har under de senaste åren stått för större delen av företagets vinst trots att man bara är en liten del av det stora multinationella företaget. Företagsklimatet i Sverige är bra, produktiviteten i svenska företag ökar mycket mer än den gör i våra konkurrentländer. Men den välbetalda och naturligtvis mycket kompetenta företagsledningen har köpt dåliga företag för att tillfredsställa otåliga aktiespekulanter, köp som nu ger problem. Samtidigt som man sålt av och knoppat av delar av den vinstgivande basen. Förenklat kan man säga att IT-bubblan och börshysterin håller på att bli ABB:s fall.

måndag 2002-11-04
tyckeri nummer 1999

Jag ser att det är upprörda känslor efter ett antal reportage från Asien där man använder katt- och hundpäls, och att denna päls sedan kan exporteras hit (naturligtvis under annat namn). Men det verkar som om upprördheten mest handlar om att det är just hund och katt det gäller. Vad är det för upprörande med det? Det finns väl ingen anledning för oss att lägga oss i vilka djur man gör päls av i Kina! Lika lite som det skulle finnas anledning för indier att lägga sig i att vi gör skor av kor eller motsvarande.

Däremot kan det finnas anledning att vara upprörd över djurskydd och behandling av djur, Hundar, hästar, kor, apor, katter eller akvariefiskar. I Kina, Indien eller Danmark osv. Men vilken rätt har vi att lägga oss i vilka djur man har som husdjur eller pälsdjur på andra håll i världen. Bara dom behandlar hundarna lika humant som vi behandlar minkarna........


tisdag 2002-11-05
tyckeri nummer 2000 (tvåtusen)

Trots försök med att flörta med den yttersta extremhögern i Israel lyckades det inte Sharon att rädda sin regering utan man har nu upplöst Knesset och det blir nyval. Hoppet finns kvar!

onsdag 2002-11-06
tyckeri nummer 2001

Världens mäktigaste demokrati har haft val, till senaten och representanthuset. Och det brukar vara ungefär en tredjedel av de som skulle kunna ha rösträtt som bryr sig om att rösta. Årets valdeltagande har jag inte sett några siffror över, men inget tyder på att det var annorlunda detta året. Demokrati?

I sin jakt på misstänkta terrorister har en missil från ett obemannat CIA-flygplan sprängt en bil med 6 personer i luften i ett för den stora demokratin vänligt sinnat arabland. Någon rättegång har inte hållits, men Washington misstänkte de 6 för samröre med terrorister. Alltså tog man sig friheten att spränga dem och deras bil i luften. Vem är det som är terrorist?


torsdag 2002-11-07
tyckeri nummer 2002

Nästa år ska Sverige betala 23.695.000.000 kronor i avgift till EU. Det är nästan 24 miljarder. Av dessa får vi tillbaka ungefär hälften, 11,6 miljarder. Det mesta av detta (8,1 miljarder) i form av jordbruksbidrag. En typ av bidrag som vi nästan lyckats avskaffa innan vi gick med i EU eftersom vi ansåg att bidraget var mer skadligt än till nytta.

Lyckligtvis får vi tillbaka lite till i form av pensioner till de som jobbat inom EU också. För visst är EU bra?


fredag 2002-11-08
tyckeri nummer 2003

Ibland blir makthavare fartgalna (det må vara såväl inom privat näringsliv som inom politiken). Jan O Karlsson verkar vara en sådan. Och även om belopp och andra anledningar för kritik må vara futtiga med internationella mått så i svensk kultur gör man inte på detta sättet. Jag tror att Jan O både för sin egen och regeringens skull ska inse att han blivit fartblind och inte platsar i laget.

lördag 2002-11-09
tyckeri nummer 2004

Jag tittar på statistiken över de mest populära TV-programmen. Ett av topprogrammen är Farmen i TV4 som tydligen varje dag samlar mer än en miljon svenskar framför TV:n. Finns det verkligen så många hjärndöda i landet?

söndag 2002-11-10
tyckeri nummer 2005

SAS ska vid årsskiftet höja priserna. Anledningen är höjda avgifter från Luftfartsverket på grund av höjda krav på säkerhetsarrangemang. Idag är avgiften för en flygning i Sverige 180 kronor vilket höjs till 215 kronor från årsskiftet. När man läser detta inser man att de som flyger för 199 kronor idag dumpar priset och snart antingen höjer eller konkar.

Det intressanta är att SAS inte anser att det är flyget som ska betala kostnaderna, det ska skattebetalarna! Ska alltså vi som inte flyger betala kostnaderna för att de som flyger inte kan punga ut med de hundralappar som det kostar att driva flygplatserna? Här har vi hittat ett par hjärndöda svenskar till!


måndag 2002-11-11
tyckeri nummer 2006

Jan O ska visst sitta kvar. I ett nästan japanskt anförande bad han pressen om ursäkt för att han uppfört sig styggt mot dom (jag tycker dom förtjänade lite elaka kommentarer om jag ska vara uppriktig). Och sedan får han visst inte tacka nej till pensionen från EU, inte ens skänka bort den. Så resultatet blir att han skänker sin statsrådslön istället till Olof Palmes solidaritetsfond. Ack ja, där bräcker han mina månatliga 50 kronor med råge......

För övrigt tycker jag fortfarande att hela EU är sjukt!


tisdag 2002-11-12
tyckeri nummer 2007

En utredning har föreslagit att endast behöriga lärare ska få sätta betyg. Jag har under mitt liv träffat både så kallat behöriga lärare och så kallat icke-behöriga lärare. Och min erfarenhet är inte att behörigheten innebär att dom var bättre skickade. Snarare är min erfarenhet den att de så kallat icke-behöriga lärarna har haft kännedom om världen utanför skolan och därmed varit nästan bättre, i motsats till många välutbildade lärare som varit helt insnöade, Och nu ska alltså någon annan sätta betyget än den som undervisat och träffat eleven.

Med detta vill jag inte säga att behöriga lärare är dåliga, tvärtom. Men bara för att man tagit en examen är man inte bra lämpad för att vara lärare. Dom egenskaperna kan man också förvärva genom livserfarenhet.

Mitt betyg för förslaget är IG - fast jag är ju inte behörig så jag får väl inte sätta betyg!


onsdag 2002-11-13
tyckeri nummer 2008

TV4 ska lansera en nya sport- och underhållningskanal som ska distribueras via satellit och kabel. Kanal 5 och TV3 hotar ComHem med att begära skadestånd om dom släpper in den nya kanalen i sitt basutbud. Så talar den fria konkurrensen!

torsdag 2002-11-14
tyckeri nummer 2009

Jag ser att bankerna vill skjuta på EMU-inträdet. Det blir nämligen dyrt tycker dom. Vore det inte lika bra och skippa hela idén, eller det är för smart?

fredag 2002-11-15
tyckeri nummer 2010

Att klyftorna i vårt land har ökat är väl något som vi alla har märkt av. Åt de som haver skall vara givet verkar vara en viktig levnadsregel i Sverige. Ett mått på detta hittar jag hos ETC. 1983 var den samlade vinsten i de svenska företagen 100 miljarder. Av detta delades 17 miljarder ut till aktieägarna i utdelning. Den övervägande delen behölls i företagen. År 2000 hade vinsten i företagen ökat till 270 miljarder. Nu delades hälften av detta ut till aktieägarna, och bara hälften blev kvar i företagen. I år beräknas vinsten ha minskat med några miljarder, men utdelningen till aktieägarna har ökat något och är nu mer än hälften. Men dom har det ju inte lätt företagen och kapitalägarna. Dom lider ju svårt och lever nästan på svältgränsen.

lördag 2002-11-16
tyckeri nummer 2011

Nytt våld i Mellanöstern. En attack av palestinier mot bosättare i Hebron lämnade nästan 15 döda efter sig. I Hebron bor drygt 400 extrema israeliska illegala bosättare mitt i centrala staden, bevakade av flera tusen soldater, och omgivna av mer än hundra tusen palestinier. En sådan situation är som skapt för våld. En attack av denna typen leder inte till något positivt för det palestinska folket (även om det framkommit att alla döda var militärer och poliser - dvs. legitima mål för ett ockuperat folk). Och den israeliska hämnden som naturligtvis kommer leder lika lite till något positivt för det israeliska folket. Så länge hämnd är det enda ord som gäller kommer bara fler oskyldiga att dö.

söndag 2002-11-17
tyckeri nummer 2012

Det socialdemokratiska förtroenderådet har nu beslutat att tiden är mogen för en folkomröstning om svenskt införande av Eurovalutan. Med överväldigande majoritet sade partipamparna Ja. Ännu ett bevis för att hela EU-kolossen är ett projekt för makthavare och överhöghet. Lika stort är inte stödet bland de socialdemokratiska gräsrötterna. Ju längre bort från maktens hjärta du kommer, desto mindre är stödet.

Nu är jag ganska övertygad om att det blir Ja i den kommande folkomröstningen. När hjärntvätten från etablissemanget och kapitalet sätter igång kommer man att lyckas övertyga en majoritet. Vi som säger Nej kommer inte att ha en chans. Och skulle vi mot förmodan vinna får vi snart göra om folkomröstningen på nytt eftersom vi ju svarat fel. Lika bra att rösta rätt i första försöket.

För övrigt ser jag att EU är på väg att ta i med hårdhandskarna mot tobaksmissbruket. Visserligen inte genom att dra in mångmiljonstödet till tobaksodlarna, men genom att förbjuda chokladcigaretter och lakritspipor.....


måndag 2002-11-18
tyckeri nummer 2013

Nu är hon ute och reser igen, Mona Sahlin. I ett sedvanligt mindre genomtänkt yttrande öppnar hon dörren för att släppa in proffsboxning i Sverige igen. Det finns inga som helst skäl till detta. En verksamhet (jag vägrar kalla det sport) där huvudmålet med aktiviteten är att slå motståndaren medvetslös finns det ingen anledning att göra legal. Det är den enda "sport" där detta är målet. I vanlig amatörboxning är målet att få poäng och man bär skydd för att förhindra skador. I proffsboxning är medvetslösheten målet, Poängberäkning används först när man misslyckats med målet - medvetslöshet. Det finns ingen anledning att göra detta legalt. Och det oberoende av om ett antal svenskar sysslar med den sjuka verksamheten, eller inte. Det finns andra sporter som också är farliga, men där är inte målet skador, Snarare kan den som förorsakar skadan straffas. I proffsboxning upphöjs man till vinnare. Håll proffsboxning utanför Sverige.

tisdag 2002-11-19
tyckeri nummer 2014

I morgon är det dags för Riksdagen att sätta nästa spik i kistan för den svenska självständigheten gentemot den Europeiska Federationen. Den svenska grundlagen ska ändras för att göra det lättare för makteliten att anpassa sig till vad som bestäms i Bryssel. Next stop United States of Europe!

onsdag 2002-11-20
tyckeri nummer 2015

Labourpartiet i Israel har valt sin kandidat till posten som premiärminister inför valet i slutet av januari. Amram Mitzna är en gammal krigshjälte som inser att om Israel ska få en fredlig framtid måste man bort från ockuperade områden. Han vill dra tillbaka både militär och bosättare. Det tråkiga är att det väl inte är så stor chans att han vinner.

torsdag 2002-11-21
tyckeri nummer 2016

Här i nordvästra Skåne förs det just nu en intensiv och indignerad kampanj från främst moderat håll mot att Socialdemokraterna har för avsikt att infria ett av sina vallöften. Nämligen att återföra sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm till att styras av Region Skåne istället för det experiment med bolagisering (i ett av regionen helägt bolag) som man inlett. Från moderat håll är man mycket indignerade över att experimentet inte fullföljs för den period som det förra borgerliga styret i Region Skåne beslutat om. Man håller då tyst om att man själva inte heller hade tänkt fullfölja experimentet utan var på väg att helt sälja ut sjukhusen till privata ägare. Sedan Centern hoppat av beslutet hann man dock inte genomföra beslutet innan valet - som man förlorade. I främst moderatstyrda Ängelholm beskrivs experimentet som en stor succé. Lika övertygade om succén är inte skattebetalarna som fått betala med mångmiljardunderskott i budgeten.

Naturligtvis ska vallöften genomföras. Det är ju just därför som vallöften ges.


fredag 2002-11-22
tyckeri nummer 2017

Socialdemokraterna tyckte att nu hade opinionen under en längre tid legat på fördel för Euromedlemskapet så nu tyckte man att det var dags att bestämma sig. Alltså fastslog nyligen S-ledningen att det nu var dags att folkomrösta om ett svenskt införande av Eurovalutan. Men vilken missräkning, första opinionsundersökningen efter beslutet visade att nu hade opinionen plötsligt svängt för första gången på länge. Idag säger fler (41%) Nej till Euron än de som säger Ja (37%). Usch vilken missräkning det måste ha varit!

Men jag tror inte att makteliten i landet behöver oroa sig. När hjärntvätten med hjälp av kampanjmiljonerna från kapitalet sätter in säkras en majoritet för Ja. Fast det är klart, ett antal näringslivsikoner har på senare tid gått ut och deklarerat att dom kommer att rösta Nej.


lördag 2002-11-23
tyckeri nummer 2018

Bush Jr. har betalt tillbaka till energiföretagen för deras miljardstöd till Republikanska partiet i valrörelsen. Kraven på begränsningar i utsläpp för företagen har sänkts. Det kostade några dollar i partistöd, men nu slipper företagen göra så dyra investeringar i rening. Så man förstår att Bush inte heller vill skriva på Kyoto-överenskommelsen!

söndag 2002-11-24
tyckeri nummer 2019

Europas värsta oljekatastrof verkar just nu utspelas utefter den Spansk/Portugisiska kusten. Den bekvämlighetsflaggade tankern Prestige har än så länge släppt ut 10.000-20.000 ton olja (den var lastad med 77.000 ton). Och detta utnyttjas av andra företagsamma och initiativrika fartygskaptener som passar på att rengöra sina tankar i området. Dvs. ännu mer olja. Det är visst inte bara svenska TV-tittare som är hjärndöda!

måndag 2002-11-25
tyckeri nummer 2020

En brittisk FN-anställd sköts till döds av israeliska ockupationsstyrkor i Palestina för några dagar sedan. Den 54-åriga britten befann sig inne på ett område som tydligt var utmärkt som FN-område. Troligtvis trodde de israeliska soldaterna att han skulle attackera och skjuta dom med sin mobiltelefon! Även två palestinier anställda av FN sköts ihjäl. För att vara helt säkra på att männen dog stoppades även ambulanserna som skulle hämta dom av de israeliska styrkorna. Bland övriga döda palestinier den sista veckan kan nämnas Jihad Faqih, 8 år gammal, som attackerade en israelisk tanks med stenar varvid soldaterna sköt i självförsvar. Visserligen orkar inte en åttaåring kasta så stora stenar så långt, men dom kan göra ont om dom träffar på en kroppsdel som inte är skyddad. Några dagar till och listan över dödade palestinier har passerat 2.000.

tisdag 2002-11-26
tyckeri nummer 2021

Ett av de stora nöjena man har i livet är när man får gå till tandläkaren! Att få sitta där i tandläkarstolen medan tandläkaren stoppar in den ena mojängen efter den andra i munnen. Känslan när han kommer med den brummande borren från ett håll och en rar sköterska kommer från andra håller med en slurpande sug. Känslan blir fullbordad när man vet med sig att när man en dryg timme senare ska lämna lokalen ska man lämna ifrån sig en mindre förmögenhet, dom slantar som skulle blivit barnens julklappar.

Den svenska tandvårdsförsäkringen är en skam för det svenska välfärdssamhället!


onsdag 2002-11-27
tyckeri nummer 2022

Enligt en undersökning på Aftonbladets webbsida så uppger drygt 12% av de som svarat att dom har skakat hand med knugen. En mycket enkel kalkyl gjord av en matematisk amatör (dvs. undertecknad) så skulle detta innebära att den stackars karlen skakat tass med 2 svenskar i timmen, dygnet runt, dag ut dag in ända sedan han föddes. Stackars karl! Själv tror jag att deltagarna i undersökningen är dåligt representativa för medelsvensson. Fast Silvia har vinkat till mig en gång när dom passerade genom Åstorp. Jag tror det var Silvia som vinkade, det kanske bara var en docka som satt i bilen.

Inför republik, så kan vi byta handskakare med jämna mellanrum så knugen slipper få ont i armen (yrkesskada bland Knugar).


torsdag 2002-11-28
tyckeri nummer 2023

Jag var och tittade på andra Harry Potter-filmen. Kan rekommenderas för alla med barnasinnet och fantasin kvar..

fredag 2002-11-29
tyckeri nummer 2024

Så har dom då kommit överens om att vi ska ha folkomröstning den 14 september nästa år om Eurovalutan. Då återstår bara de svåra frågorna, hur ska pengarna fördelas och vad ska det stå på valsedlarna?

lördag 2002-11-30
tyckeri nummer 2025

Det har tydligen varit final i de hjärndödas favoritprogram, Farmen. Programmet som fått mer mediapublicitet än något annat under hösten (i varje fall i kvällstidningarna). Det är ofta man undrat om det är tidningarna som avslöjat skandalerna, eller om det är TV4 som läckt bara för att få mer publicitet. Man har helt enkelt varit beroende av varandra (för att locka lösnummerköpare respektive locka tittare). Och därför är det inte trovärdigt när man nu kräver att programmet ska läggas ner. Det skulle man sagt tidigare istället för att locka nyfikna tittare genom att publicera TV4:s läckor.

söndag 2002-12-01
tyckeri nummer 2026

Idag var det tydligen Kapitalismens dag runt om i världen. Ett antal fånar på olika håll (bland annat på flera håll i Sverige) demonstrerade för kapitalismen. Först trodde jag att det var ett skämt, men sedan såg jag att pajasen och partibytaren Mauricio Rojas gick med i ett demonstrationståg. Rojas är mannen som lämnade Moderaterna eftersom han inte tyckte dom var tillräckligt mycket höger - och gick till Folkpartiet! Jag tyckte det såg riktigt komiskt ut att se en spridd skara herrar och damer demonstrera att dom älskar att äga, att skatt är stöld och att kapitalismen är paradiset. Mer sådan humor i TV!

måndag 2002-12-02
tyckeri nummer 2027

I fredags förklarade Israels FN-ambassadör att landet accepterade två stater som skulle kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet. Dvs. vad i stort sett alla andra också tycker. Framsteg tyckte många. Men ett par dagar senare förklarade premiärminister Sharon att det uttalandet inte hade den israeliska regeringens stöd!

Klarare än så kan man inte säga att man egentligen inte vill ha fred, utan man vill fullborda ockupationen och driva bort palestinierna. Det är dags för internationella åtgärder mot ockupationsmakten Israel.


tisdag 2002-12-03
tyckeri nummer 2028

Vilka kvalitetskrav har TV-tittarna? Är vi hjärndöda hela bunten? Tittarmätningar visar att TV3 hade en halv miljon tittare på första avsnittet av den totalsågade dokusåpan med Anne Nicole Smith. Expedition Robinsson i SVT har två och en halv miljon tittare? Någon som har ett förslag till land att emigrera till, ett land som inte befolkas av hjärndöda lallande idioter?

onsdag 2002-12-04
tyckeri nummer 2029

SJ har visst ekonomiska problem. Det saknas en miljard som man vill att ägarna (dvs. staten, dvs. vi) ska ställa upp med. Skälen är man däremot inte eniga om. Facket menar att de senaste årens bolagiseringar har gjort att det inte finns någon helhet, alla tittar bara på sitt eget konto, Något som kostar pengar i det stora.

Enligt en utredning om SJ:s olika bolagiseringar, som jag läser om i Finansvision, ser jag att bolagiseringen av SJ:s fastigheter i ett separat bolag (Jernhusen) fick till följd att det var viktigare att förränta kapitalet i fastigheterna än att se till att det fanns fungerande stationshus. Visst är det bra med ränta på investerade pengar, men som järnvägsföretag är det också av viss vikt att det finns fungerande stationshus där tågen stannar. Och det var en verksamhet man glömde i bolagiseringens spår. Och jag har en känsla av att exemplen är många.

Det är dags för våra politiker att inse att SJ och järnvägstrafiken är en samhällsekonomisk serviceinstitution, inte ett stort antal olika affärsdrivande verk som var och en måste ge ett överskott och förräntning på insatt kapital. Det finns en samhällsekonomisk nytta som måste stoppas in i bokföringen.


torsdag 2002-12-05
tyckeri nummer 2030

Att 3G-telefonin är en uppblåst bubbla som inte verkar bli så mycket, men kosta en massa pengar, är allt mer uppenbart. Ute i Europa kämpar stora telebolag med enorma skuldbördor som man skaffat sig genom att förköpa sig på dyra licenser. Licenser som inte verkar komma att ackumulera några vinster på länge, om ens någonsin. I Sverige delades licenserna ut efter en skönhetstävlan, inte till högstbjudande. Här har bolagen istället för att ha förköpt sig, lovat för mycket och vill nog helst dra sig ur. Efter att ha fått nej till att omförhandla avtalen (hur skulle man kunna göra detta när stora bolag som Telia blev utan licens just därför att man inte lovade för mycket) verkar nu Orange vara först i ledet med att helt enkelt dra sig ur. Bubblan brister!

fredag 2002-12-06
tyckeri nummer 2031

En annan bransch i kris är flygindustrin. Världens näst största flygbolag, United Airlines, hotas av konkurs inom några veckor. I Sverige tvingades uppstickaren GoodJet ställa in ett antal flygningar och lämna resenärer i sticket på olika håll i Europa sedan man inte kunnat betala sina räkningar. Bolaget gjorde sig kända i somras genom att hämta hem en del resenärer som lämnats i sticket av ett annat kursat bolag. Nu sitter man snart där själv, trots att ett holländskt företag räddat bolaget helt nyligen. Det går inte bara att locka resenärer med låga priser, man måste faktiskt ha in tillräckligt med pengar för att täcka kostnaderna. Det är en regel som gällt all ekonomisk verksamhet under historiens gång. Men gång efter gång verkar en del optimistiska företagare ha missat det avsnittet i utbildningen.

lördag 2002-12-07
tyckeri nummer 2032

Irak har i dag lämnat över sitt svar till FN på om man har några massförstörelsevapen. På över 1.000 sidor berättar man att man inte har några. Ska vi ha en gissningstävlan? Hur många tror att USA kommer att acceptera svaret? Det kan förtjäna att påpekas att USA nog bara behöver en sida för att berätta att man själv har massförstörelsevapen.

söndag 2002-12-08
tyckeri nummer 2033

I USA räknar man med att 6 procent av alla trafikolyckor beror på mobiltelefonerande. Det innebär 2.600 döda och 330.000 skadade. Allt till en kostnad av 400 miljarder kronor. 2.600 döda, det är ett 11 september-attentat - årligen. Det vill till att man har något viktigt att säga!

måndag 2002-12-09
tyckeri nummer 2034

Serbien har än en gång misslyckats med att hålla val. Lagen föreskriver ett valdeltagande på minst 50%, och det sket sig igen. Tur att den stora demokratin USA inte har den regeln. Dom skulle stå där utan president, senat och kongress!

tisdag 2002-12-10
tyckeri nummer 2035

Jag råkade slå på TV:n på eftermiddagen och trodde först att det var ett naturprogram om pingviner på Antarktis. Men sedan såg jag att det var Nobelprisutdelning. Men det var väldigt vilken manlig uppvisning i pingvindress det var. Jag föredrar riktiga naturprogram och stängde av igen.

onsdag 2002-12-11
tyckeri nummer 2036

SCB:s stora partiundersökning har offentliggjorts. Enligt denna har S fortsatt att öka i popularitet och har över 41%. Även V har ökat och S+V har nu mer än 50%. Tappar gör t.ex. Mp och KD. Lite glädje i all bedrövlighet så att säga. Detta är två partier som har spelat ut sin roll i det svenska politiska livet. Vi klarar oss bättre utan!

torsdag 2002-12-12
tyckeri nummer 2037

I natt har dom fullt upp att göra på sjukhusens akutmottagning, på ungdomsmottagningar och hos polisen. I natt ska man nämligen supa sig full, spy och förlora medvetandet. Och för att få tag på hjälpmedel till detta finns det alltid tjänstvilliga större syskon, äldre kamrater, omdömeslösa föräldrar och pengagalna langare. Lussevaka = fyllefest?

Men visst kan man ha kul utan att supa sig full! De flesta ungdomar har kul i kväll, utan att supa sig fulla. Varför får inte dom någon publicitet?


fredag 2002-12-13
tyckeri nummer 2038

Skandaler får alltid stora rubriker. När hönan visat sig vara en fjäder brukar notisen som berättar sanningen efteråt bli ganska liten. Att ett spanskt marinfartyg hade bordat ett nordkoreanskt fartyg (på internationellt vatten) och hittat missiler fick stora rubriker. Och Vita Huset och Pentagon var omedelbart framme med fördömandena och "vad var det vi sade".

Att spanjorerna snart tvingades låta fartyget fortsätta sedan mottagaren Jemen protesterat fick liten publicitet. Spanien har bett om ursäkt eftersom lasten och exporten var helt legitim, och Vita Huset och Pentagon (som var dom som beordrade bordningen) harklar sig och hummar när Nordkorea även begär en officiell ursäkt därifrån. Frågan är om klantarna i Pyongyang, som inte gjort sig kända för goda taktiska manövrer, denna gången faktiskt lyckats lura USA att göra bort sig?


lördag 2002-12-14
tyckeri nummer 2039

Dom lyckades komma överens, på övertid, i Köpenhamn. EU ska nu utvidgas med ett antal östeuropeiska länder. Och så mycket EU-motståndare som jag är, så har jag inget emot en utvidgning. Dels för att varje land naturligtvis själv ska få bestämma, och dels därför att en utvidgning också innebär ett uttunnat EU.

Men, man framställer det som om att det nu är klart. Och då glömmer man, som vanligt när det gäller EU, att fråga folket. Alla länder (utom Malta) ska ha folkomröstningar. Och i flera av länderna är i dag en majoritet motståndare till medlemskapet. Men det är gott om tid till att få folket att ändra sig. Det finns gott om pengar i EU för kampanjer i trilskande länder. Och skulle man mot förmodan svara fel så finns det nog tid för en ny omröstning så att man får en chans att svara rätt. Det ska nog lösa sig på ett eller annat sätt för Brysselbyråkraterna och makthavare i respektive länder.

Slutligen kan vi notera att alla demonstrationer i Danmark gick fredligt tillväga, precis som arrangörerna ville. Men polisen hade trots detta fullt upp - med fulla danskar som firade julefrukost. Julefrukost är nämligen danska för fyllepartaj. För de som inte visste det så innebär nämligen inte de danska liberala reglerna för alkohol att man dricker mindre som en del liberaliseringsivrare i Sverige hävdar. Tvärtom, danskarna super mycket värre än svenskar!


söndag 2002-12-15
tyckeri nummer 2040

Avskaffandet av bilismen har inletts. Som ett första led har 3.000 nya bilar dumpats i Engelska kanalen, i samband med en fartygskollision. Bilar för 1 miljard har sänkts till havets botten. Bra initiativ av Volvo, Saab och BMW - fortsätt på den vägen. Fast jag tvivlar på att det är en miljöriktig metod. Det hade varit bättre att inte tillverka bilarna alls.

måndag 2002-12-16
tyckeri nummer 2041

Apropå gårdagens fartygskollision kan man ställa sig frågan hur det egentligen går till på haven. För att garantera att bilarna blev kvar på havets botten har nu ett tredje fartyg nu kört in i vraket! Är alla fartygsbesättningar fyllekajor?

tisdag 2002-12-17
tyckeri nummer 2042

Hört talas om Vinterkräksjuka? Det är inte kul med en fyraåring med Vinterkräksjuka kan jag berätta! Eller vad det nu är som är anledningen till kräkandet. Det är vid sådana här tillfällen man undrar varför man skaffar barn. Det är tur att det inte är så ofta det inträffar.

onsdag 2002-12-18
tyckeri nummer 2043

PPM-fiaskot blir allt mer uppenbart. Kanske inte så mycket för att aktiebörsen går ner och vi har förlorat pengar på jippot nästan alla. Utan för att vi inte är intresserade. Vi orkar helt enkelt inte engagera oss. Men vissa, icke nämnda, politiker som helst vill ha ett helt privatiserat pensionssparande tvingade fram PPM-vansinnet. En viss kvinnlig moderatpolitiker minns jag yttra sig, när det hela sjösattes, med att säga att när vi alla sett hur bra det är vill vi alla helt privatisera pensionssparandet, och avskaffa det kollektiva sparandet. Hon är ganska tyst nu!

Faktum är, för att tillfredsställa en liten högljudd grupp har vi fått ett system som kostar mer att administrera än nödvändigt, samtidigt som vi har fått ett system som de flesta inte bryr sig om. Dvs. vi betalar extra kostnader för att få något vi inte vill ha.

PS. Det var visst några promille av pensionsspararna som ligger på plus. Mångdubbelt fler har förlorat mer än hälften.


torsdag 2002-12-19
tyckeri nummer 2044

År 2001 innehåll ett mejl av 389 ett virus. I år räknar man med att siffran är ett av 250. Och med tanke på att en stor del av resterande brev är oönskad reklam vill snart, om utvecklingen fortsätter, ingen använda e-post.

fredag 2002-12-20
tyckeri nummer 2045

Nu är vi snart framme vid den stora dagen - Julafton. Köpmännen har sugit ut det sista, och många affärsmän ska nu övervintra till nästa julrusch. Julen som en fridens och lugnets helg har spelat ut sin roll. Låt pengarna rulla, dom kan bränna hål i fickan!

lördag 2002-12-21
tyckeri nummer 2046

Göran Persson verkar lite ha försagt sig. Han har nämligen, apropå EMU-folkomröstningen, fastslagit ett det inte går att leva med ett Nej. Så om vi skulle svara fel på frågan kommer vi snart att få göra om provet och få en ny chans till att bli godkända. Vad är det för mening med en folkomröstning då?

Och apropå folkomröstningen så kan vi notera att det nu är klart hur frågan på valsedeln ska formuleras (det alternativ som förespråkades av Ja-sidan blev naturligtvis bestämt). Och man har även delat ut statliga pengar till kampanjerna (naturligtvis mest till Ja-sidan när även partiernas bidrag har fördelats).


söndag 2002-12-22
tyckeri nummer 2047

Och apropå gårdagens kommentarer kan vi konstatera att Aftonbladet i dag på ledarsidan tycker att Nej-sidan ska skärpa sig och sluta gnälla. Och det tycker jag också att vi ska sluta med. Det finns ingen anledning att gnälla. Vi får ju en folkomröstning. Att sedan statsministern redan innan folkomröstningen har genomförts går ut och säger att om svaret är fel får vi göra om det, det har inte med saken att göra.

måndag 2002-12-23
tyckeri nummer 2048

Om vi ska fortsätta på temat för de senaste dagarna så kan vi ju undra varför så många är förvånade över Göran Perssons yttrande? Det har vi väl alla förstått. Ett felaktigt svar i folkomröstningen måste få göras om. Så har det varit på andra håll i Europa, så varför inte i Sverige. Är det något att bli förvånad över?

Nu har Göran Persson fått kritik från nästan alla håll. Men jag såg att moderaterna höll med. Dom var till och med ännu tydligare. Medan Göran Persson ju faktiskt talade om ett antal år framåt, så pratar moderaterna om att göra om folkomröstningen redan efter nästa riksdagsval om vi svarar fel. Tänk så praktiskt. Då kan ju vi som säger Nej redan efter valet börja propagera för en folkomröstning om utträde!


tisdag 2002-12-24
tyckeri nummer 2049

God jul på er pågar och töser!

onsdag 2002-12-25
tyckeri nummer 2050

Juldagen - dagen då lugnet lägrar sig över landet. Under ett antal veckor har hetsen med mat och klappar hållit landet i sina tyglar. I går på Julafton kommer utlösningen. Alla klappar ska öppnas, all maten ska ätas och nästan 5 miljoner svenskar ska titta på Kalle Anka på TV (!?!). För att vi i dag på Juldagen ska hämta andan, äta rester och fundera över om det verkligen var värt alla veckors hets och bestyr.

torsdag 2002-12-26
tyckeri nummer 2051

Nä, någon vit jul blev det inte här i Skåne detta året. Det vita som eventuellt funnits har varit morgonfrost. Någon snö har vi inte begåvats med / straffats med, helt beroende på vilket utgångsläge man har. Men en lugn jul har det i varje fall varit.

Lika fridfullt har det inte varit i Mellanöstern, där den israeliska politiken med statsterrorism genom mord på motståndare och rent allmänt urskiljningslöst skjutande skördat 9 döda senaste dygnet. Och som vanligt när det gäller julen har de israeliska ockupationsstyrkorna förbjudit det palestinska folkets valda ledare att resa som han vill i sitt eget land. Dvs. man har även i år förbjudit Yasser Arafat att delta i julmässan i Betlehem. Ca 20% av det palestinska folket är kristna (däribland Arafats hustru). Så det är inget propagandaarrangemang för Arafat att delta i mässan.

Det är bara att fortsätta att förundras över att Världspolisen USA, som lägger sig i alla andra konflikter och ska skipa sin egen rättvisa på alla håll i världen fortsätter att låta den israeliska ockupationen och förtrycket fortsätta!


fredag 2002-12-27
tyckeri nummer 2052

Ännu en missräkning för den svenska militära gökungen, Gripen. Polen har bestämt sig för att köpa amerikanskt F16 istället för JAS Gripen. Något annat var inte heller att vänta sig. Polen har precis blivit insläppt i NATO, och då gäller det att modernisera krigsmakten enligt USA:s föreskrifter. Amerikansk krigsindustri har många nya order att vänta sedan NATO släppt in ett stort antal nya medlemmar. Medlemskapet kräver en kraftigt upprustning, och då gäller det att köpa amerikanskt. Det är dyrt att vara NATO-medlem.

lördag 2002-12-28
tyckeri nummer 2053

Andrew "Jack" Whiltake lider nog av baksmälla. Och frågan är om han är så lycklig längre. Han har nämligen vunnit 314,9 miljoner dollar på lotteri. Så där ungefär 2,8 miljarder kronor......... Jag kan slå vad om att Jack redan har fått en hel massa nya vänner. Och jag kan klart deklarera att jag inte vill byta med honom. Med alla dom plötsliga pengarna är livet förstört!

söndag 2002-12-29
tyckeri nummer 2054

Ett amerikanskt företag, Clonaid Company, hävdar att den första klonade människan har fötts. Om det är sanning är det i sig skrämmande. Ännu mer skrämmande är det faktum att företaget är knutet till en religiös sekt! Framtiden är ljuv. Kan ni tänka er när diverse skrupulösa religiösa och politiska extremister börjar producera massupplagor av sina respektive idealmänniskor?

måndag 2002-12-30
tyckeri nummer 2055

Ibland kan man läsa lite udda nyheter. I ett dagligt nyhetsbrev från Radio Canada International ser jag att antalet amerikaner som begärt flyktingstatus i Canada har ökat markant på senare år. 1999 var det 40, 2001 hade det ökat till det dubbla, 81 och redan i oktober i år hade siffran för 2002 passerat 190. Ett hårdnande klimat i USA är förklaringen enligt de kanadensiska immigrationsmyndigheterna.

tisdag 2002-12-31
tyckeri nummer 2056

Ännu ett år har snart nått sitt slut. Ett år som till mycket stor del har präglats av efterverkningarna till vad som hände den 11 september. Världen har blivit en hårdare värld att leva i. Världen präglas av amerikanskt översitteri och egoism på ena sidan och galna fanatiker på andra sidan. Låt oss alltså tala om något roligare.

Nyårslöften! Har ni bestämt er? Själv har jag inte bestämt mig än. Jag kan ju inte gärna lova att sluta röka eftersom jag aldrig börjat. Möjligen kan jag lova att inte börja röka - men lite sport måste det väl ändå vara. Det får inte vara allt för lätt att hålla löftet. Nummer två på den svenska popularitetslistan hävdas det att gå ner i vikt är. Detta är inte heller något för mig. Det finns inget behov av det heller.

Nä, jag får nog hitta på något eget. Kanske skulle jag lova att bruka allvar med mitt motionerande. Det är ganska länge sedan jag var ute och sprang en runda nu. Men, det är ju så förbaskat kallt just nu så det blir väldigt ruggigt att uppfylla löftet på direkten. Nä, jag får nog ta mig en lite längre fundering.

Gott Nytt År på er hur som helst!

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli-september 2002 Sven tycker - Arkivet Sven tycker januari-mars 2003 Sven tycker till

Välkommen till:
ShortWaveListener Now

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra